Bez obzira bio on ludak ili genije, to je čovjek koji uvijek privlači pažnju i nikada ne ostavlja ravnodušnim (čemu svjedoči i ovaj forum). Po mome mišljenju, rana Azra nesumnjivo zaslužuje epitet najvećeg ex-Yu benda iz novovalnog perioda (gdje su ih često svrstavali, mada...) - nenadjebiva lirika, beskompromisna i energična svirka...
Bez obzira bio on ludak ili genije, to je čovjek koji uvijek privlači pažnju i nikada ne ostavlja ravnodušnim (čemu svjedoči i ovaj forum). Po mome mišljenju, rana Azra nesumnjivo zaslužuje epitet najvećeg ex-Yu benda iz novovalnog perioda (gdje su ih često svrstavali, mada...) - nenadjebiva lirika, beskompromisna i energična svirka...
Ove obrade mi se ne svidjaju, ali Dzoni kod mene ima takav kredit da se ne mogu razocarati ma sta god da snimi ili izgovori.
Yeeep..proturijeci svim mojim zivotnim stavovima , ali glede Dzonija se slazem. Odrastao sam uz Azru i bez premisljanja jos uvijek tvrdim da je najznacajniji bend nasih prostora. 90% stvari znam napamet i uz njih sam prozivio divlje i predivno vrijeme . Jednom sam na crkvi napisao grafit Stulic je bog..sto je mozda besmisleno uzimajuci u obzir da sam osobno ateist ..no bio je to cin kojeg se ni danas ne sramim. Egocentrik kakav je i kakav sam i sam ne treba nekakvo objasnjavanje svojih postupaka..on je koji je..zbog sebe, ali podgrijava srce masa koje se ne usude to isto..biti. Azra ..moja vjecna ljubav.
Azra - Pametni I Knjiski Ljudi
“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde
Meni je Stulic bio najefikasniji u njegovim trominutnim vinjetama o Zagrebu i okolini na prelazu u 80te. Njegove politicke dajatrajbove sam mahom ignorisao. Kada sam pre x godina isao na posao, sam, po kisi, sa samo mp3 playerom kao drustvom, Johnny me je veselio svako jutro. Prvi album azre mi je urezan u mozdanu koru, jedna od onih ploca koje mogu interpretirati u celovitosti bez da je cujem.
I sada, kad ne znam sta cu sa sobom, i kad dan izgleda mrko i ruzno, Johnny ima reci za mene.
Uradi nešto, to je tvoja dužnost mnogo toga znaš nisi glupan, takvih i suviše ima ne očajavaj
Pljuni na svoju facu i postani čovjek nek' se čuje i tvoja riječ pljuni na svoju facu, pljuni u oči ne zabušavaj
Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.
Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej
Sretna je generacija koju je Azra obiljezila svojom glazbenom odisejom i svojim osobnim pecatom. Mnogi nisu znali, a mnogi i jos danas neznaju znacaj i duh te glazbe..mnogi ga naravno nikad nece ni saznati. Bilo kako bilo..za mene je Azra broj 1 , kao Alan Ford , Kao Charles Bukowski , kao Jack Daniel's ,kao Kulen , kao prkos..i kao tolerancija. Stvari kao ova su jednostavna genijalnost..i boli me dusa za sve one koju je ne razumiju..glazbeno i potski...jebiga...
Azra - Kao i jucer
“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde
Meni najdraža Đonijeva strofa, toliko dobra da sumnjam da ju je on napisao... ko stvoreno za moj epitaf
A kada umoran zaspe i vise se ne probudi jedino za cime zudi je da umjesto blazenstva i raja vidi zoru kako rudi i sunce starog kraja
Pa i nije on napisao.
...hahaha eto znao sam, a tko je ?
Ovako napamet, Mile Rupčić, za istoimenu predstavu...
Mile Rupčić...naravno..
Čovjek uči dok je živ. Azru sam ostavio tamo u drugom ili trećem srednje. Jedino što tu i tamo upalim filigranske... meni osobno jedno petnaest stepenica iznad svega ostalog što je snimio. ...a tu zasluge kupi Sedak-Benčić.
Azru sam ostavio tamo u drugom ili trećem srednje.
Isto, ali ponekad prelistam knjige. (Kakve sam gluposti poneo, a njih nisam.) Ali ima sve to onlajn... Evo jedne koja mi pre neki dan pala na pamet:
nakupilo se toliko stvari želio sam da ih dijelim s tobom 3 sata jutro mukli koraci kao da zatvorena životinja kruži po sobi da li išta vrijedi ako kažem I'm sorry stvarno jučer mi je bilo strašno teško ubio se pjesnik čovjek na pravoj strani a onda kasnije mnogo kasnije sparina pada na turski grad na male kutije šarenih pročelja i uvijek upaljena svjetla dolje niz kanal district noćnih dama svi naši prijatelji su davno pomrli prije nego što su i dobili pravu šansu ostali smo nas dvoje da prođemo kroz sve to sranje sami do kraja
Najjača je metafora u njegovim balegarskim pesmama poput one "Big bang" i "Voljela me nije nijedna". Bruka jedna koliko su dubokoumne.
Za razliku od "Balkana" koju je napisao svom qrcu
Stvarno ¿
Big bang
želje ti bozo gramzivost daju rekli bi svinja si muguce bozo osjecaš stravu pršut si zapamti
da li te opravdava my friend to što su ti oci vece od mogucnosti treba ti lova kradi od svoga i još da ti popušim sužene su ti bozo mogucnosti
ako itko ikada napiše pjesmu nad pjesmama to ce biti pjesma o srazu ljudskih bica i poganih svinja sjeme im se zatrilo
ako itko ikada spjeva pjesmu nad pjesmama ako itko ikada to ucini
postace besmrtan jer netko se opako našalio stavljajuci nas na isto mjesto i dajuci nam toliko toga slicnog moj bože toliko toga slicnog
ako itko ikada spjeva pjesmu nad pjesmama ako itko ikada ucini
helada se još nije oporavila
da li te opravdava my friend to što su ti oci vece od mogucnosti treba ti lova kradi od svoga i još da ti popušim sužene su ti bozo mogucnosti
želje ti bozo gramzivost daju rekli bi svinja si
Apsolutno. Zar ne vidiš kritiku cele jugoslovenske neutralne politike koja zapad gleda kao gomilu fašista i zlikovaca, koji ih terorišu a od njih traže pare, živeći tako na tuđ račun, od zaduživanja?
Meni osobno dno dna, i on i Azra. Prenapuvani bend koji mi nikad nije bija drag, a on totalni umišljeni retard. Da se razumimo, cijenin ja sve šta su oni napravili, razumin da imaju ogromnu publiku i sve to stoji, neman ništa protiv ni njega, ni benda niti njegove publike, al meni je to oduvik bila preloša muzika. Ima puno većih ex-yu bendova iza kojih se Azra može sakrit i šutit.
Meni osobno dno dna, i on i Azra. Prenapuvani bend koji mi nikad nije bija drag, a on totalni umišljeni retard. Da se razumimo, cijenin ja sve šta su oni napravili, razumin da imaju ogromnu publiku i sve to stoji, neman ništa protiv ni njega, ni benda niti njegove publike, al meni je to oduvik bila preloša muzika. Ima puno većih ex-yu bendova iza kojih se Azra može sakrit i šutit.
a to su na primjer...
Zabranjeno Pušenje, Riblja Čorba, EKV ovako na prvu...
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
dali je uopste bitno sta je? mislim, iz muzickog nasledja mozemo birati genijalne, osrednje ili uzasne pesme, ali rekao bih da je meni vecina odlicna. ustvari, ako izuzmem politicki/socijalno angazovane nadam se da mi ostaje vecina :) je recimo filigranske nikako ne mogu da preslusam u celosti, ali onih koje obozavam mogu da slusam do besvesti.