Author |
Topic  |
Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2990 Posts
Member since 06/03/2012 |
Posted - 11/10/2012 : 23:32:03
|
Dosta (losih) knjiga zadnjih godina i izgledaju kao scenariji za film. Dobar primjer je Da Vincijev kod. Pravom majstoru trilera poput Ludluma ili Davida Morrella Brownova bi knjiga bila samo kostur na koji se dodaje meso (tekst). Ovako sam cijelo vrijeme imao osjecaj da citam sazetak neke druge knjige.
|
 |
|
Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2990 Posts
Member since 06/03/2012 |
Posted - 11/10/2012 : 23:54:11
|
quote: Originally posted by mladjo
quote: Originally posted by Ernie Pike
Arthur Clarke i Gentry Lee:KOLEVKA

Ne znam kako opisati ovu kolaboraciju nego dihotomijom, a možda i simbiozom. Dobro, u simbiozi jedna strana iskorištava drugu ali definitivno u ovome dijelu Gentry Lee je onaj koji je, moram reći, poprilično suvišan i bolje bi bilo da je knjiga bila na razini novele od devedesetak strana, nego da imamo tristotinjak strana ove kolaboracije. Dobro, knjiga je dobra ali ono što je problem u Božjem čekiću (dobro, tamo je Clarke solo)i što je definitivno problem u RAMI II (pogađate tko je pisac zajedno sa Clarkeom) ovdje je potpuno eskaliralo u izrazito nebitne dijelove radnje, odnosno cijelokupni koncept je toliko razvučen da priča kontinuirano gubi na toku i oštrini, a sam kraj i nije toliko inovativan kako smo navikli da bude kod ovaga pisca. Stvar je u tome što se Clarke (vjerojatno) usredotočio na tehnički aspekt i suštinu samog zapleta dok je Lee otišao u isuviše zamorne detalje o životu glavnih protagonista što na kraju rezultira gore navedenim opisom knjige. Tko zna, možda je ovdje Clarkeovo ime samo manje - više iskorišteno dok je većinu napisao Lee...Ne znam ali svakako nisam oduševljen.
Ova knjiga i Posljednji teorem su najmanje dobre Clarkeove knjige.
Lee je pretvorio ove kolaboracije s Clarkeom u sapunice. Iako mi je Sastanak s Ramom u top 5 najdrazih SF knjiga (na mojoj top listi romana napisanih prije 80-te), Ramu II sam jedva proctao i tu sam stao sa serijalom.
Prbaj ipak sa Vrtom Rame i Razotkrivenim Ramom. Vrt Rame je izvrsna knjiga i ni blizu dvojci. Čak mislim da su ove priče "sa strane" o glavnim junacima svedene na minimum. Nema puno skretanja s teme, a knjiga je stvarno odlična!
Mozda je moja nevoljkost da procitam serijal do kraja uzrokovana ne samo losim drugim djelom, vec i strahom da mi neka banalna rjesenja ne uniste svu onu tajanstvenost i misterij koji krase Sastanak s Ramom. Zato nisam nikad procitao ni nastavke Dine (imam izdanje Otokara Kersovanija u sest knjiga). Cine mi se potpuno nepotrebni i mogu mi samo pokvariti savrsenu knjigu. Da me krivo ne shvatis sklon sam citanju beskrajnih nastavaka kao i svi drugi tako da sam procitao sve Asimovljeve pokusaje na temu Zaduzbine, robota i vjecnosti, Dicksonove predebele nastavke Dorsai ciklusa, beskrajne Cherryhine trilogije iz Foreigner serije, ... Rama i Dina su izuzeci. |
 |
|
Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts
Member since 29/12/2010 |
Posted - 12/10/2012 : 10:49:51
|
quote: Originally posted by Ernie Pike
Dosta (losih) knjiga zadnjih godina i izgledaju kao scenariji za film. Dobar primjer je Da Vincijev kod. Pravom majstoru trilera poput Ludluma ili Davida Morrella Brownova bi knjiga bila samo kostur na koji se dodaje meso (tekst). Ovako sam cijelo vrijeme imao osjecaj da citam sazetak neke druge knjige.
Slažem se. Zadnjih deset godina prolaze knjige koje spominju MArovinge,Torinsko platno, templare...e sad da su još vukodlaci i vampiri i da se igramo gladi..gdje bi nam bio kraj. MIslim da bi takva saga imala platinastu nakladu:))) |
The only thing we know for sure is that he's *not* a vegetarian. |
 |
|
panzer
Advanced Member

12800 Posts
Member since 18/05/2005 |
Posted - 12/10/2012 : 11:14:45
|

Knjiga o novinaru, koji je uspio uz pomoč filmova brače Marx i epizoda Skrivene kamere preboljeti tešku bolest.
Ovo je sledeče na redu za čitanje:

Tremain: Prekoračiti granicu Na početku djevojčica u obližnjem ribnjaku pronađe mrtvo tijelo. Onda priča preskoči na bogatog starinara, koji se odluči preseliti u Francusku i tamo kupiti kuču, te na čovjeka, koji kuču prodaje, i na njegovu sestru, koja ima psihične probleme zbog dugogodišnjeg silovanja sa strane "brata" i "oca" (u stvari, ona je usvojena). A ona je spremna učiniti sve, da do prodaje ne dođe ... ispočetka nisam znao, kako se unaj mrtvac uklapa u priču, tek kasnije sam skontao, da če netko od njih kasnije biti pronađen u ribnjaku. Knjiga je lijepo napisana, nije baš nešto posebna; ako bi željeli pročitati tamnu verziju filma A Good Year sa Russelom Crowom, to bi bilo to. Zbog homoseksualnih odnosa, koji se pojave u knjizi, knjige ne preporučujem sawitchu, kosmajcu & ostalima. |
Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier! |
Edited by - panzer on 12/10/2012 11:20:15 |
 |
|
Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts
Posted - 12/10/2012 : 11:29:04
|
quote: Originally posted by panzer

Knjiga o novinaru, koji je uspio uz pomoč filmova brače Marx i epizoda Skrivene kamere preboljeti tešku bolest.
Ovo je sledeče na redu za čitanje:

Tremain: Prekoračiti granicu Na početku djevojčica u obližnjem ribnjaku pronađe mrtvo tijelo. Onda priča preskoči na bogatog starinara, koji se odluči preseliti u Francusku i tamo kupiti kuču, te na čovjeka, koji kuču prodaje, i na njegovu sestru, koja ima psihične probleme zbog dugogodišnjeg silovanja sa strane "brata" i "oca" (u stvari, ona je usvojena). A ona je spremna učiniti sve, da do prodaje ne dođe ... ispočetka nisam znao, kako se unaj mrtvac uklapa u priču, tek kasnije sam skontao, da če netko od njih kasnije biti pronađen u ribnjaku. Knjiga je lijepo napisana, nije baš nešto posebna; ako bi željeli pročitati tamnu verziju filma A Good Year sa Russelom Crowom, to bi bilo to. Zbog homoseksualnih odnosa, koji se pojave u knjizi, knjige ne preporučujem sawitchu, kosmajcu & ostalima.
Panzer, prijatelju, kad ti to stigneš pročitati? Ja se ubi čitajući, ali samo prije spavanja....evo lomim tek drugu Helikoniju...a prvu sam počeo prije dva tjedna...stvarno svaka čast na brzini |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
|
panzer
Advanced Member

12800 Posts
|
Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts
Posted - 13/10/2012 : 08:20:52
|
I jedan je previše 
Nek si ti nama živ i zdrav, al brate čitaš brzo ko dobri Will Hunting:)) |
 |
|
wesskowaz
Advanced Member

Serbia
12008 Posts
Member since 10/07/2007 |
|
Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts
Posted - 14/10/2012 : 21:33:15
|

Helikonija Proleće Brian Aldiss
Prva knjiga trilogije Helikonija. Ja Aldissa volim zbog njegove lirike i načina pripovijedanja. Tu i tamo me podsjeti na Bradburyja kad opisuje, a prijevod je više nego dobar.
Priča je nesvakidašnja za pojam SF-a. Toliko je ljudska, a ipak s druge strane i neljudska. Naime, stanovnici Helikonije su u milosti i nemilosti dvojnog sustava koji rapidno mijenja klimu na planetu, a samim time i njegovu evoluciju, kulturu, razvoj...itd. Događa se apsurd da trenutni žitelji podneblja nemaju pojma kako je do nekih stvari koje uzimaju zdravo za gotovo zapravo došlo. Pa npr. Ne znaju kako se gradi, zida, odakle oružje, što je religija, što su svećenici ili što je obrazovanje. Planet mijenja klinu od iznimno vruće do iznimno hladne, što uzrokuje manjak ili višak životinja za lov, preživljavanje, uzgoj žitarica... Atmosfera je odlična i podsjeća me na Dona Rumatu i njegov svijet u Strugackijevom Teško je biti bog...ČArobnjaštvo je tabu, prinose se žrtve bogovima, ljudi su praznovjerni i neuki. Razvojem male akademije znanosti koju vode žene, Helikonija se budi iz letargije, a mali gradić, u koji je i smještena radnja, oživljava putem trgovine, razvoje valute, novčića....
Sve to kvare virusi koji se množe kao muhe na govno kada je Helikonija u toplijem razdoblju, a nositelji bolesti su Fagori koji su i glavni neprijatelji ljudi na planetu i vole isključivo zimu... Zaplet je dobar, malo sporiji, ali ne smeta. Živo me zanima što će biti dalje, u ostale dvije knjige.
Ako ste ikada poželjeli pročitati neki lijepi sf roman, gdje je atmosfera smirene i uz sve pošasti koje napadaju nazovi-ljude na planetu, trebate pročitati ovu knjigu.
E da, šećer je na kraju, sve to prati oko 6000 ljudi na orbitalnoj stanici iznat samog planeta i hi-teh gađetima prate situaciju dolje. Sa Helikonije orbitalna Zemaljska stanica izgleda kao pomična zvijezda koja budi sumnju u prvim ljudima koji pogledavaju prema nebu i žele skužiti kako je svemir sazdan.
Odlična knjiga. |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 14/10/2012 : 22:44:39
|
Čekaj, jel' imaju sve tri knjige prevedene na srpski? sad se više ne sjećam da li sam ih videl... |
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
 |
|
vope
Senior Member

Montenegro
2969 Posts
Member since 21/12/2006 |
|
Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts
Posted - 15/10/2012 : 07:51:42
|
Čekaj, jel' imaju sve tri knjige prevedene na srpski? sad se više ne sjećam da li sam ih videl...
Malo ih je teže nabaviti nama u Hrvatskoj, ali ja sam uspio nakon dvije godine potrage. Nateže mi je bilo nabaviti baš ovu prvu - Proljeće. |
 |
|
panzer
Advanced Member

12800 Posts
Posted - 15/10/2012 : 11:31:54
|
quote: Originally posted by Pirgavi
Sa Helikonije orbitalna Zemaljska stanica izgleda kao pomična zvijezda koja budi sumnju u prvim ljudima koji pogledavaju prema nebu i žele skužiti kako je svemir sazdan.
Podsječa me na epizodu Blink of the Eye: en.memory-alpha.org/wiki/Blink_of_an_Eye_(episode) |
Edited by - panzer on 15/10/2012 11:33:47 |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 18/10/2012 : 22:31:57
|
quote: Originally posted by Pirgavi
Sa Helikonije orbitalna Zemaljska stanica izgleda kao pomična zvijezda koja budi sumnju u prvim ljudima koji pogledavaju prema nebu i žele skužiti kako je svemir sazdan.
Podsječa me na epizodu Blink of the Eye: en.memory-alpha.org/wiki/Blink_of_an_Eye_(episode)
Inače, ima dosta upotrebljenih SF priča u drugim medijima. NPr. u SIRIUSU ima priča Razotkrivena tajna Mona Lize koja je poslužila kao ideja za strip o Martiju Misteriji - Osmeh iz prošlosti/Operacija Mona Liza. Postoji samo jedna bitna razlika na kraju De, nađi tu priču i pročitaj je - sjećam se da je bila čist ok |
|
Edited by - mladjo on 18/10/2012 22:35:28 |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 18/10/2012 : 22:33:56
|
a u jednoj epizodi DS9 je radnja uzeta iz Uljeza od Phillipa Dicka
|
|
Edited by - mladjo on 18/10/2012 22:36:22 |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 18/10/2012 : 22:34:46
|
Eh da, ima i u SIRIUSU priča "Muha" - pogađate koji film je u pitanju |
|
 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 19/10/2012 : 01:00:03
|
SFovci u Srbiji i sire Carobna knjiga nastavlja polako ali sigurno sa Asimovom te nas za ovaj Bg Sajam knjiga ocekuju Golo Sunce i Celicne pecine sreca sreca rados' :))))))
 |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
|
Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts
Posted - 19/10/2012 : 07:41:37
|
Naslovnice su izvrsne
Sve pohvale braći srbima na asimovu...mi još čekamo da se naši smisle, ali čim Veljače, Celzijusi i POkosi završe, valjda će i Asimov doći na red.
|
Edited by - Pirgavi on 19/10/2012 10:47:38 |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 19/10/2012 : 09:14:57
|
quote: Originally posted by Lord Vader89
SFovci u Srbiji i sire Carobna knjiga nastavlja polako ali sigurno sa Asimovom te nas za ovaj Bg Sajam knjiga ocekuju Golo Sunce i Celicne pecine sreca sreca rados' :))))))
jao, ovo bih definitivno uzeo! Samo moram nekog naći tko će ići na Sajam. Imam te knjige u originalu, džepno izdanje. |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 19/10/2012 : 09:16:58
|
Eh da, ima i u SIRIUSU priča "Muha" - pogađate koji film je u pitanju
Pa imaš na desetke, stotine priča koje su inspirirale ili stripove ili filmove... Štoviše, većini je to praksa otkud uzimaju ideje. |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
 |
|
panzer
Advanced Member

12800 Posts
Posted - 19/10/2012 : 09:47:39
|
Leptir?  |
 |
|
Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts
Posted - 19/10/2012 : 11:25:23
|
[quote]Originally posted by mladjo
I ja mislim da je to normalno...ali koliko, zapravo, ima ideja koje nisu ekranizirane....eeeeeeeee |
 |
|
zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17910 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 19/10/2012 : 11:47:09
|
a u jednoj epizodi DS9 je radnja uzeta iz Uljeza od Phillipa Dicka
pa čitam film IMPOSTOR je na toj priči baziran :D
sa madeline stovi :D
inače svaka čast za čarobnu knjigu ali meni su dragi moji kentauri i polarisi :D |
Utabanim stazama ocaja! |
 |
|
Topic  |
|