Author |
Topic  |
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 03/10/2012 : 23:23:34
|
George Orwell:1984

Pomisao da gledajući TV program, istovremeno i TV program gleda nas istovremeno je i zadivljujuća i zastrašujuća. Koliko god u jednom trenutku bili fascinirani tehnologijom koja to omogućava, istovremeno smo frapirani kontrolom koju nam ta tehnologija nameće, zanemarujući pritom činjenicu da nije tehnologija za ništa kriva nego onaj koji je koristi.Pomisao da će uskoro biti moguće zaviriti u kutak svačijeg doma zastrašujuća je ali, unatoč kamerama na svakom koraku, streetvieu-u isl. ipak je daleko od sadašnjosti. Makar se tako čini... Ali mnoge su stvari i počele tako da su u početku ljudi davali svoj pristanak na njih. Što je modeni "Big brother" nego društvo kao iz ove knjige, samo sa pristankom? Ali kada dodje vrijeme da se za pristanak više ne pita...Dobro, kao što rekoh, takva distopija ipak je u ovome trenutku nemoguća ali činjenica je da Orwellova knjiga svakom godinom postaje sve više aktualnija. Kao što sam već jednom napisao, kada je počeo razvoj interneta u svjetskim razmjerima, naivno sam mislio da će razum pobijediti glupost.Dobro, naravno ne svugdje ni uvijek, neće čak ni pošteno pomjeriti skalu umne otuđenosti i neznanja ali ipak barem će se mala skupina ljudi osvijestiti i progledati. Jer, kada informacija postane dostupna, što spriječava ljude da se njome obogate? Odgovor je - oni sami. Masovni mediji u najvećem broju slučajeva dovode do zatupljivanja, a masovnost i prisutnost tehnologije u ovoj knjizi tu je tezu dovela do savršenstva. Tupost. Neznanje. Pokornost. Iskonski bijes. Prema kome? Prema neprijatelju. Ali tko je neprijatelj? Ne zapitkuj nego mrzi. Pisana u vrijeme kada masovni mediji nisu ni izbliza značili ono što znače danas, knjiga se doima opasno proročanskom. Ali ono u čemu Orwell briljira je prikazivanje ljudi kao stada ovaca, kao individua bez individualnosti, kao jedinki potpuno lišenih bilo kakvog "ja". Kao osoba koje će u pola rečenice zastati i promijeniti cijeli govor samo zato što je stiglo takvo naređenje s vrha. Oni mrze ali zašto? Zato što vlasti treba netko u koga će narod sasuti sve svoje psovke i jadikovke, netko nevin koga će podastrijeti kao krivca jer ljudi ne smiju svoj bijes iskazati na pravome krivcu. Laž je istina. Svijet više ne postoji.Postoji samo laž. Oh, da, ova knjiga je proročanska.
Opasno proročanska.
Malo glavnog slogana iz knjige:

I još jedan.

|
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 03/10/2012 : 23:30:23
|
quote: Originally posted by DeeCay
Phillip K. Dick "We Can Remember It for You Wholesale" - kao što svi znaju, ova simpa kratka priča poslužila je kao predložak za Verhoevenov "Total Recall" s legendarnim Schwarezeneggerom u ulozi čovjeka s amnezijom glede Marsa. Tek sad mogu reći da su scenaristi i redatelj toga filma napravili pravi posao. Iz novele uzeli su samo temelj o čovjeku s amnezijom i posjetu Rekallu za sjećanja. Sve ostalo je njihova zasluga. Čak bih se usudio reći da je priča prosječna...
Da, slažem se s tobom. Evo kaj sam ja napisal nekoliko stranica niže:
We can remember it for you wholesale (Totalni opoziv) je poprilično kratka priča i u odnosu na film je razumljivo da fali poprilično veliki broj stvari, te se stoga može govoriti više o iskorištavanju glavne ideje koja je dodatno razrađena za potrebe filma. Film je puno bolji od priče ali teško da je to dvoje uopće moguće uspoređivati zbog izrazite razlike u dužini. Sve u svemu, film je odlično iskoristio klasičan Dickovski zaplet i pretvorio ga u vrlo dobar film.
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=30344&whichpage=124 |
|
 |
|
Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts
Member since 29/12/2010 |
Posted - 04/10/2012 : 12:15:55
|
Iako je meni draža i crnja Zamjatinova "Mi", 84. pročitao tri puta, a onom esejističkom dijelu kad opisuje političku hijerarhiju i cjelokupno uređenje - cca 20 stranica, se vraćam svako malo. Orwell je zaista odličan. |
The only thing we know for sure is that he's *not* a vegetarian. |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 04/10/2012 : 20:33:04
|
da, to je ta "Distopijska trilogija" - Mi, Vrli novi svijet i 1984. Izvrsne knjige. |
|
 |
|
Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts
Posted - 05/10/2012 : 08:18:08
|
quote: Originally posted by mladjo
da, to je ta "Distopijska trilogija" - Mi, Vrli novi svijet i 1984. Izvrsne knjige.
Samo kod Huxleya ima više sexa   |
 |
|
zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17910 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 05/10/2012 : 08:22:12
|
da, to je ta "Distopijska trilogija" - Mi, Vrli novi svijet i 1984. Izvrsne knjige.
što ja ne volim ovo kad se neke knjige koje slu slučajno iste tematike svrstavaju u trilogije
to sam primijetio i u recenzijama stripova :D |
Utabanim stazama ocaja! |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 05/10/2012 : 10:00:26
|
quote: Originally posted by zeljko
što ja ne volim ovo kad se neke knjige koje slu slučajno iste tematike svrstavaju u trilogije
to sam primijetio i u recenzijama stripova :D
Ma to sam ja izmislio u tom trenu :)) Zato sam i stavio navodnike:)) Znam da nemaju veze jedno s drugim, samo sam ih ja čitao jednu za drugom, a i slove kao najbolji distopijski romani staroga kova, pa eto... |
|
Edited by - mladjo on 05/10/2012 10:00:39 |
 |
|
zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17910 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 05/10/2012 : 11:40:36
|
ma nemam nista protiv izjave ovdje nego me nervira ta tendencija... to sam u recenzijama prvi put primijetio :D imam osjećaj kad se na zna šta napisati onda se izmišlja fikcija :D |
Utabanim stazama ocaja! |
 |
|
Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts
Posted - 05/10/2012 : 13:37:34
|
quote: Originally posted by zeljko imam osjećaj kad se na zna šta napisati onda se izmišlja fikcija :D
I osjećaj te ne vara
Ali za ove tri knjige, samo bi mulac pomislio da su dijelovi trilogije...već vidim kako je stari winston zapravo bernard a nadimak mu je d-503 |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 05/10/2012 : 14:41:18
|
quote: Originally posted by zeljko
ma nemam nista protiv izjave ovdje nego me nervira ta tendencija... to sam u recenzijama prvi put primijetio :D imam osjećaj kad se na zna šta napisati onda se izmišlja fikcija :D
Pa ljudi uglavnom pribjegavaju nekoj kategorizaciji, klasifikaciji, svrstavanju u ovo ili ono, traže sličnosti i uspoređuju. A i nekako je u zadnje vrijeme "in" rabiti termin poput trilogija, kvadrilogija, saga... Komercijalno je tako lakše prezentirati i prodati više. Trilogije bi ionako u nekom širem smislu definicije bile ostvarenja povezana na manje ili više očit način, temom, motivom ili radnjom. |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 05/10/2012 : 16:27:42
|
Nego mladjo, čija je to verzija knjige 1984. koju si čitao? Engleska ili s naših prostora? |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 08/10/2012 : 22:03:42
|
Domaća, hrvatsko izdanje
Ona izdanja - klasici, tako nešto.
stavio sam ovu sliku gore jer nisam našao sliku izdanja na netu |
|
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 10/10/2012 : 13:18:08
|
Arthur Clarke i Gentry Lee:KOLEVKA

Ne znam kako opisati ovu kolaboraciju nego dihotomijom, a možda i simbiozom. Dobro, u simbiozi jedna strana iskorištava drugu ali definitivno u ovome dijelu Gentry Lee je onaj koji je, moram reći, poprilično suvišan i bolje bi bilo da je knjiga bila na razini novele od devedesetak strana, nego da imamo tristotinjak strana ove kolaboracije. Dobro, knjiga je dobra ali ono što je problem u Božjem čekiću (dobro, tamo je Clarke solo)i što je definitivno problem u RAMI II (pogađate tko je pisac zajedno sa Clarkeom) ovdje je potpuno eskaliralo u izrazito nebitne dijelove radnje, odnosno cijelokupni koncept je toliko razvučen da priča kontinuirano gubi na toku i oštrini, a sam kraj i nije toliko inovativan kako smo navikli da bude kod ovaga pisca. Stvar je u tome što se Clarke (vjerojatno) usredotočio na tehnički aspekt i suštinu samog zapleta dok je Lee otišao u isuviše zamorne detalje o životu glavnih protagonista što na kraju rezultira gore navedenim opisom knjige. Tko zna, možda je ovdje Clarkeovo ime samo manje - više iskorišteno dok je većinu napisao Lee...Ne znam ali svakako nisam oduševljen.
Ova knjiga i Posljednji teorem su najmanje dobre Clarkeove knjige. |
|
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 10/10/2012 : 14:29:06
|
Vernor Vinge:NA KRAJU DUGE - došao do 35-e strane i odustao. Loše. |
|
 |
|
Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2990 Posts
Member since 06/03/2012 |
Posted - 10/10/2012 : 22:52:56
|
Vernor Vinge:NA KRAJU DUGE - došao do 35-e strane i odustao. Loše.
Nije bas da bih Rainbows End dao Huga (2007-e je dobio i Huga i Locusa), ali daleko je to od loseg romana. Dobro zamisljen svijet, dobro vodjena radnja i prilicno iritantan glavni junak.
|
 |
|
Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2990 Posts
Member since 06/03/2012 |
Posted - 10/10/2012 : 22:58:52
|

Ne znam kako opisati ovu kolaboraciju nego dihotomijom, a možda i simbiozom. Dobro, u simbiozi jedna strana iskorištava drugu ali definitivno u ovome dijelu Gentry Lee je onaj koji je, moram reći, poprilično suvišan i bolje bi bilo da je knjiga bila na razini novele od devedesetak strana, nego da imamo tristotinjak strana ove kolaboracije. Dobro, knjiga je dobra ali ono što je problem u Božjem čekiću (dobro, tamo je Clarke solo)i što je definitivno problem u RAMI II (pogađate tko je pisac zajedno sa Clarkeom) ovdje je potpuno eskaliralo u izrazito nebitne dijelove radnje, odnosno cijelokupni koncept je toliko razvučen da priča kontinuirano gubi na toku i oštrini, a sam kraj i nije toliko inovativan kako smo navikli da bude kod ovaga pisca. Stvar je u tome što se Clarke (vjerojatno) usredotočio na tehnički aspekt i suštinu samog zapleta dok je Lee otišao u isuviše zamorne detalje o životu glavnih protagonista što na kraju rezultira gore navedenim opisom knjige. Tko zna, možda je ovdje Clarkeovo ime samo manje - više iskorišteno dok je većinu napisao Lee...Ne znam ali svakako nisam oduševljen.
Ova knjiga i Posljednji teorem su najmanje dobre Clarkeove knjige.
Lee je pretvorio ove kolaboracije s Clarkeom u sapunice. Iako mi je Sastanak s Ramom u top 5 najdrazih SF knjiga (na mojoj top listi romana napisanih prije 80-te), Ramu II sam jedva proctao i tu sam stao sa serijalom. |
 |
|
Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts
Posted - 11/10/2012 : 08:34:23
|
Toooooooooooo, Mladjooooooo!!!! |
 |
|
panzer
Advanced Member

12800 Posts
Member since 18/05/2005 |
|
Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts
Posted - 11/10/2012 : 17:38:01
|
Da, nažalost je tako. POsljednji teorem sam dobio od žene za 10. godišnjicu braka pa mi je, unatoč totalnom sranju s neizgovorljivim imenima, draga
A Kolevka je sasvim druga priča. Dok je Teorem još koliko-toliko presjek svega što je Clarke zagovarao tijekom bogate karijere, zapravo ne znam što bi Kolevka trebala predstavljati. |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 11/10/2012 : 23:06:57
|
quote: Originally posted by Ernie Pike
Nije bas da bih Rainbows End dao Huga (2007-e je dobio i Huga i Locusa), ali daleko je to od loseg romana. Dobro zamisljen svijet, dobro vodjena radnja i prilicno iritantan glavni junak.
Ha eto, meni sa nije svidio Inače sam veliki obožavatelj Vernora Vigea (točnije njegovih djela Jazbina na nebu i Vatra nad dubinom) ali ovdje mi jednostavno nije legao. Mislim, počinje odlično ali onda jednostavno preokret.Probao sam dalje malo čitati ali ne ide... |
|
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 11/10/2012 : 23:08:43
|
quote: Originally posted by Ernie Pike

Lee je pretvorio ove kolaboracije s Clarkeom u sapunice. Iako mi je Sastanak s Ramom u top 5 najdrazih SF knjiga (na mojoj top listi romana napisanih prije 80-te), Ramu II sam jedva proctao i tu sam stao sa serijalom.
Prbaj ipak sa Vrtom Rame i Razotkrivenim Ramom. Vrt Rame je izvrsna knjiga i ni blizu dvojci. Čak mislim da su ove priče "sa strane" o glavnim junacima svedene na minimum. Nema puno skretanja s teme, a knjiga je stvarno odlična! |
|
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 11/10/2012 : 23:09:16
|
quote: Originally posted by Pirgavi
Toooooooooooo, Mladjooooooo!!!!
Ajde da se složimo u vezi jedne Vingeove knjige:)) |
|
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 11/10/2012 : 23:12:21
|
quote: Originally posted by Pirgavi
Da, nažalost je tako. POsljednji teorem sam dobio od žene za 10. godišnjicu braka pa mi je, unatoč totalnom sranju s neizgovorljivim imenima, draga
A Kolevka je sasvim druga priča. Dok je Teorem još koliko-toliko presjek svega što je Clarke zagovarao tijekom bogate karijere, zapravo ne znam što bi Kolevka trebala predstavljati.
Žena te ne voli
U pogovoru Clarke kaže da je knjiga trebala poslužiti i kao scanrarij za filma ali da se odustalo zbog toga što je u tom trenutku već bio neki film ili filmovi slične tematike(wild guess:Ambyss) pa se odustalo. Ak je knjiga trebala biti film, mogel se onda i malo više potruditi... |
|
 |
|
Topic  |
|