Author |
Topic  |
Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts
Member since 29/12/2010 |
Posted - 26/09/2012 : 15:24:15
|
quote: ne mozes ih optuziti da su preveli sa srpskog. nije neka logika.
Ma ne optužujem ja nikoga, zaboga... evo, pripisujem te prijevode slučajnosti... I nećemo o tome više. |
The only thing we know for sure is that he's *not* a vegetarian. |
 |
|
Mord
Advanced Member

Croatia
3135 Posts
Member since 20/10/2001 |
Posted - 26/09/2012 : 20:33:11
|
Ama ocemo. 
Jesi ti to citao pa ti se cini da se radi o prijevodu sa srpskog ili je jedini argument ono sto si naveo? Samo to. Nadam se da ces se sloziti da ono i nije neki argument.
A ovo pitam samo zato jer me iz nekih, samo meni znanih razloga, zanima, a ne da istjerujem nekakvu pravdu po forumu.   |
 |
|
Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts
Posted - 26/09/2012 : 21:19:04
|
quote: Originally posted by Mord
Ama ocemo. 
Jesi ti to citao pa ti se cini da se radi o prijevodu sa srpskog ili je jedini argument ono sto si naveo? Samo to. Nadam se da ces se sloziti da ono i nije neki argument.
A ovo pitam samo zato jer me iz nekih, samo meni znanih razloga, zanima, a ne da istjerujem nekakvu pravdu po forumu.  
Ok, Cable guy...nije neki argument..i ajd bogati mijenjaj temu jer je i meni dosadna. Imam valjda pravo na svoje mišljenje? Inače, ovo nije teorija zavjere, uvjere, masonska tajna i iluminatska zavjesa, već samo moja jedna mala jebena opservacija, pa te ljudski molim da mi sjašiš da ne budem bezobrazniji.
Hvala!
I da, ne radim za izdvačke kuće, niti za distributere ili prevoditelje, niti imam što protiv koga u izdavačkoj industriji...ali je, IZ SAMO MENI I JOŠ 1000 LJUDI ZNANIH RAZLOGA, zaista loše što se u Hrvatskoj izdaju knjige koje su prvo izdane na srpskom jeziku. Jel to samo moja sumnja ili ne...kog boli kurac! Najžalosnije je što je to istina!!! Pa kom odgovaralo odgovaralo...sad si me raspizdio i ako sam pretjerao, što ja mogu. Ovdje sam zbog knjig,a a ne zbog uskogrudnih rasprava. A te svoje, Morad, udbaško-špijunske razloge promoviraj kod nekoga drugog a ne kod mene jer nemam jebenih živaca voditi ovakve razgovore. Ovo je moj zadnji post na ovu temu. I eto proslavljam - ravno je 100-ti i baš sam sada morao opsovat!!!!!!! |
 |
|
Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2990 Posts
Member since 06/03/2012 |
Posted - 26/09/2012 : 21:41:42
|
Sredinom devedesetih se na Sferakonu pricalo da Izvori i Polaris rade zajednicki prijevod te na kraju prevedu sa srpskog na hrvatski ili obratno. Nitko nikad nije dao neke konkretnije argumente kao potvrdu tih prica. |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 26/09/2012 : 22:19:24
|
Ej ljudi pa što se ljutimo i optužujemo, zašto bi to uopće bila osjetljiva tema? Pa i mene interesira jesu li to kuloarske priče ili ne... Ernie kaže da se pričalo. Vjerojatno je to ispočetka bila obostrana korist, a danas koja im je praksa, tko zna. Za mene bi to bio samo znak lijenosti izdavača, ništa drugo. |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
 |
|
Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts
Posted - 26/09/2012 : 22:26:57
|
quote: Za mene bi to bio samo znak lijenosti izdavača, ništa drugo.
Upravo sam to i želio reći! Hvala Deeee |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 26/09/2012 : 22:55:38
|
Hajde ljudi, opušteno Inače, to je i meni palo na pamet ali su mi rekli da to najvjerojatnije nije točno, makar se ne može tvrditi sa sigurnošću. uglavnom meni kao laiku se činilo da je puno jeftinije i brže "prevesti" sa srpskog na hrvatski, nego se mučiti sa originalima. Ali onda su mi rekli da osobi koja prevodi nije niakakav problem to prevesti ultrabrzo (naravno, ako je iole stručnjak) a i da ima svakakvih priijevoda pa je bolje uzeti original.Mislim, sve to stoji ali opet dolazimo do pitanja financija. Fakat je da je puno lakše da netko uzme knjigu na srpskom i samo je izmijeni i prilagodi. Gotovo odma' a nema troškova. Ali tko će ga znati... Uglavnom, uskoro stižu nove recke... |
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 26/09/2012 : 22:56:54
|
quote: Originally posted by panzer

Pinter: Kriv Pinter: Ukradeni
Dva krimiča malo iznad prosjeka za hladne zimske dane. U prvom nepoznati napadač sa vinčesterkom Billyja the Kida ubija ljude po New Yorku, a u drugom se dječak poslije pet godina vrati kuči i ne zna objasniti, gde je bio sve to vrijeme (na početku sliči na X Files, ali nažalost ovde nema svemiraca)... Loše je to, što se u knjizi pojavljuje puno sadržaja iz prethodne knjige; autor nema baš puno imaginacije što se prezimena tiče (glavni lik je mladi novinar, koji do novosti dolazi prije ostalih, a prezime mu je Parker ... Spider-man, anyone?) Dobra stvar je to, što ipak ima u knjigama pokoja pametna stvar: Ubica Parkeru objašnjuje, kako njih dvojica trebaju jedan drugoga; ubica Parkera, da on piše o njemu dok Parker ubicu treba, da bi opče imao o ćemu pisati i tako si služiti svakidašnji kruh); dok druga knjiga pokazuje, šta sve bi bili neki ljudi (u ovom primjeru političari) napraviti za novac i slavu ...
Jel' ima prijevod ili si čitao u originalu? |
|
 |
|
Mord
Advanced Member

Croatia
3135 Posts
Member since 20/10/2001 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 27/09/2012 : 00:28:11
|
Mir mir mir, nitko nije kriv...
Ajde ajde narode, pričajmo o knjigama, a nikakave svađice nisu potebne  |
|
 |
|
panzer
Advanced Member

12800 Posts
Member since 18/05/2005 |
Posted - 27/09/2012 : 09:07:09
|
quote: Originally posted by mladjo
Jel' ima prijevod ili si čitao u originalu?
Na slovenskom. Priča se da su prevedeni sa srpskog, ali mene boli patka za to.    |
Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier! |
Edited by - panzer on 27/09/2012 09:10:04 |
 |
|
zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17910 Posts
Member since 02/08/2002 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 27/09/2012 : 12:58:58
|
quote: Originally posted by zeljko
treba li nekome neki kentaur za sirius b menjaža
Rado bih kentaure, ali ja svoj Sirius B ne dam! Evo baš mi je danas došao primjerak doma, pa ćemo nakon posla vidjeti čega sve tu ima... |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
 |
|
panzer
Advanced Member

12800 Posts
Member since 18/05/2005 |
Posted - 27/09/2012 : 20:31:39
|

Swarup: Šestorica osumnjičenih
"Halo? Jesam li dobio Agathu Christie? Jesam? Agice, jesi li to ti? Da, da, ja sam. Evo, pročitao sam jedan krimič, nalik nekim tvojima, pa sam se sjetio na tebe. Ne, nije bolji od tvojih, ti si najbolja! ... Nego, o čemu se radi? Pa, na jednoj od zabava nepoznati napadač ubije sina ministra jedne od indijskih saveznih država. Kod šest ljudi, koji su bili na zabavi, pronađeno je oružje. I prije nego saznamo, tko je ubica, vračamo se u prošlost mogučih ubica i tako saznamo, kakav motiv bi mgao svaki od njih imati, da ubije "žrtvu". Tko su osumnjičeni? Pa, došli su oni sa svih strana: skorumpirani političar, glupi Amerikanac, slavna glumica, lopov, otac žrtve te divljak sa Andamanskih otoka. Da, Andamanskih ... An-da-man-skih ... Agice moja, pa sječaš se ti one epizode sa Sherlo - ... da, onim detektivom kojeg ti ne voliš ... Sječas se one epizode, gdje se love sa brodovima po Temzi? ... Da, The Sign of Four! Vidiš, da znaš ... Pa onaj mali divljak je isto bio sa Andamana ... Nego, gdje sam ostao? Pa, knjiga je poprilično zanimljiva. Neke priče su bolje, neke lošije. Ova sa divljakom, koji želi istražiti Indiju, ali se je vrlo brzo zasiti i želi se vratiti doma sa voljenom slijepom devojkom je jedna od boljih. A ona sa onim glupim Teksačanom je prava komedija, da ne kažem nešto lošije ... Kažu ljudi da knjiga uopšte ne prikazuje pravi lice Indije, premda, kako kažem ja, nije to zadatak krimiča. Pa nije to povijesna knjiga, pobogu. Ruku na srce, ni ne znam, kakakv je živjeti u Indiji, pošto nikad nisam bio tamo. Ali se slažem sa drugima da je knjiga djelomice napisana tako, da bi se mogao po njoj snimiti film. A i način, kako se odvija priča (sadašnjost, pogled u nazad, pa opet sadašnjost) - mislim, da je isti trik upotrijebio i u svojoj prvi knjizi Siromašan milijunaš. Nisi čitala? Pa nisi ni mogla ... Kako? A, ti bi htjela znati tko je ubojica? A, ne, to ti neču reči. Ali ti mogu kazati to, da nitko od prije spomenutih nije ubica ... Sječaš se one tvoje priče na otoku, gdje svi navodno umru pa mora ubica objasniti, kako je uspio ubio ostale, inače ne bi ni znali, tko je ubica? E, i ovde imamo nešto slično ... Dobro, neču te više zadržavati, znam da moraš napisati još pokoji krimič. Samo mi još kaži, gdje su Hercule i gospođica Lemon? Šetaju gradom? Dobro, pozdravi jih i kaži Herculu, da moramo popričati. Imam nešto za njega. Cijena? Sitnica. Čujemo se." |
Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier! |
Edited by - panzer on 27/09/2012 21:04:06 |
 |
|
Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts
Posted - 27/09/2012 : 21:15:13
|
quote: Originally posted by panzer

Swarup: Šestorica osumnjičenih
"Halo? Jesam li dobio Agathu Christie? Jesam? Agice, jesi li to ti? Da, da, ja sam. Evo, pročitao sam jedan krimič, nalik nekim tvojima, pa sam se sjetio na tebe. Ne, nije bolji od tvojih, ti si najbolja! ... Nego, o čemu se radi? Pa, na jednoj od zabava nepoznati napadač ubije sina ministra jedne od indijskih saveznih država. Kod šest ljudi, koji su bili na zabavi, pronađeno je oružje. I prije nego saznamo, tko je ubica, vračamo se u prošlost mogučih ubica i tako saznamo, kakav motiv bi mgao svaki od njih imati, da ubije "žrtvu". Tko su osumnjičeni? Pa, došli su oni sa svih strana: skorumpirani političar, glupi Amerikanac, slavna glumica, lopov, otac žrtve te divljak sa Andamanskih otoka. Da, Andamanskih ... An-da-man-skih ... Agice moja, pa sječaš se ti one epizode sa Sherlo - ... da, onim detektivom kojeg ti ne voliš ... Sječas se one epizode, gdje se love sa brodovima po Temzi? ... Da, The Sign of Four! Vidiš, da znaš ... Pa onaj mali divljak je isto bio sa Andamana ... Nego, gdje sam ostao? Pa, knjiga je poprilično zanimljiva. Neke priče su bolje, neke lošije. Ova sa divljakom, koji želi istražiti Indiju, ali se je vrlo brzo zasiti i želi se vratiti doma sa voljenom slijepom devojkom je jedna od boljih. A ona sa onim glupim Teksačanom je prava komedija, da ne kažem nešto lošije ... Kažu ljudi da knjiga uopšte ne prikazuje pravi lice Indije, premda, kako kažem ja, nije to zadatak krimiča. Pa nije to povijesna knjiga, pobogu. Ruku na srce, ni ne znam, kakakv je živjeti u Indiji, pošto nikad nisam bio tamo. Ali se slažem sa drugima da je knjiga djelomice napisana tako, da bi se mogao po njoj snimiti film. A i način, kako se odvija priča (sadašnjost, pogled u nazad, pa opet sadašnjost) - mislim, da je isti trik upotrijebio i u svojoj prvi knjizi Siromašan milijunaš. Nisi čitala? Pa nisi ni mogla ... Kako? A, ti bi htjela znati tko je ubojica? A, ne, to ti neču reči. Ali ti mogu kazati to, da nitko od prije spomenutih nije ubica ... Sječaš se one tvoje priče na otoku, gdje svi navodno umru pa mora ubica objasniti, kako je uspio ubio ostale, inače ne bi ni znali, tko je ubica? E, i ovde imamo nešto slično ... Dobro, neču te više zadržavati, znam da moraš napisati još pokoji krimič. Samo mi još kaži, gdje su Hercule i gospođica Lemon? Šetaju gradom? Dobro, pozdravi jih i kaži Herculu, da moramo popričati. Imam nešto za njega. Cijena? Sitnica. Čujemo se."
E jebote, ova recenzija mi je najbolja :))) Bra`o Penz!! |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 28/09/2012 : 15:11:52
|
Prolistao novi Sirius B, dvobroj dolazi na dvostrukom broju stranica (znam, ma nemoj mi reći), 300-tinjak njih... Unutra su dvije definitivno antologijske, rađeni filmovi prema njima - Dickov "We Can Remember It for You Wholesale" i Bradburyjev "Sound of thunder" i još niz priča...
Ken Liu "The paper menagerie" (2011 Nebula Award for Best Short Story) i James Alan Gardner "Ray-gun: a love story" (2009 Theodore Sturgeon Award). I jedna i druga su priče o odrastanju; i gdje je Liuova depresivna, tu je Gardnerova poticajna. Liuova priča govori o odnosu njegovog lika s majkom imigranticom i njezinim magičnim papirnatim zvjerinjakom (u obliku origamija). Meni baš prekrasna i tužna priča, pročitao je danas ujutro i još razmišljam o njoj...
Ova druga Laserski pištolj: Romansa govori o pištolju (laserskom, dakako!) koji je pao na zemlju, a pronašao ga mali momak i postao opsjednut njime. I polagano on odrasta, a tajna pištolja s njime. Ovo je zaista ljubavna priča i priča o sazrijevanju, ali ne takva kakva se da nagovijestiti. Duhovito i lijepo napisano.
E baš je dobro počelo.. Nadam se da će tako i nastaviti... |
 |
|
Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts
Posted - 28/09/2012 : 15:49:47
|
quote: Originally posted by DeeCay
Prolistao novi Sirius B, dvobroj dolazi na dvostrukom broju stranica
Stigao i meni jutros...konačno!!! |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 28/09/2012 : 17:06:03
|
Inače, ima starih brojeva u ALGORITMU, pa ako netko nije kupio... a mislim da sam ih vidio i u knjižnicama |
|
 |
|
Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2990 Posts
Member since 06/03/2012 |
Posted - 28/09/2012 : 23:15:13
|
quote: Originally posted by DeeCay
Prolistao novi Sirius B, dvobroj dolazi na dvostrukom broju stranica (znam, ma nemoj mi reći), 300-tinjak njih... Unutra su dvije definitivno antologijske, rađeni filmovi prema njima - Dickov "We Can Remember It for You Wholesale" i Bradburyjev "Sound of thunder" i još niz priča...
Ken Liu "The paper menagerie" (2011 Nebula Award for Best Short Story) i James Alan Gardner "Ray-gun: a love story" (2009 Theodore Sturgeon Award). I jedna i druga su priče o odrastanju; i gdje je Liuova depresivna, tu je Gardnerova poticajna. Liuova priča govori o odnosu njegovog lika s majkom imigranticom i njezinim magičnim papirnatim zvjerinjakom (u obliku origamija). Meni baš prekrasna i tužna priča, pročitao je danas ujutro i još razmišljam o njoj...
Ova druga Laserski pištolj: Romansa govori o pištolju (laserskom, dakako!) koji je pao na zemlju, a pronašao ga mali momak i postao opsjednut njime. I polagano on odrasta, a tajna pištolja s njime. Ovo je zaista ljubavna priča i priča o sazrijevanju, ali ne takva kakva se da nagovijestiti. Duhovito i lijepo napisano.
E baš je dobro počelo.. Nadam se da će tako i nastaviti...
Bas me zanima Gardnerova prica. Romani su mu zanimljivi, solidno napisani i s ponesto originalnih ideja. |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 28/09/2012 : 23:50:26
|
quote: Originally posted by mladjo
Inače, ima starih brojeva u ALGORITMU, pa ako netko nije kupio... a mislim da sam ih vidio i u knjižnicama
Da, ali pretplatom direktno podupireš časopis... MIslim da na taj način prvenstveno opstaju i svi drugi svjetski SF časopisi, pomoću pretplate. |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 28/09/2012 : 23:53:13
|
quote: Originally posted by panzer Swarup: Šestorica osumnjičenih
Osjećam da će ovaj roman izaći sljedeći u ovim džepnim knjigama na kioscima, s etiketom "najbolji roman ili remek djelo" |
 |
|
mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts
Member since 02/01/2006 |
Posted - 29/09/2012 : 00:12:44
|
Rupert Morgan Pravilo broj jedan]

Knjiga koja parodira hipe oko rata protiv terorizma i stvaranja novih psihoza kroz medije i drzavne aparate. Vrlo zanimljivo i lako citljivo stivo koje ce vas nasmijati do suza , ali i ostaviti zamisljene . idealna knjiga za prije spavanja i poslje budenja |
“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde |
Edited by - mr murdoc on 29/09/2012 00:13:35 |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 01/10/2012 : 13:29:24
|
Pročitao još nekoliko priča iz novog Siriusa...
Ian R. MacLeod: "Dahovina iliti Breathmoss", poduža priča odlično prevedenog naslova (koja bi se bez brige mogla produžiti u roman). Vidim da je izašla u ne baš hvaljenoj zbirci "Breathmoss and other Exhalations". Još jedna priča o odrastanju, ali ovaj put djevojke na egzotičnom zabačenom planetu gdje su muškarci rijetkost, pa čak i urbane legende. Macleod stvara potpuno fikcionalni svijet neobičnih karakteristika, sukob prirodno-organskog i tehnološkog; i tu leži njegova snaga. Fascinantna maštovitost i tečno pisanje nažalost je u suprotnosti s slabom potkrijepljenošću pravom pričom (što je ipak važna komponenta pisanja, nije pisanje samo sebi svrha), a i rezolucija odnosa likova priče nije baš najsretnije učinjena (svi su pomalo apatični, što mi se ne sviđa baš). Malo otežava čitanje uporaba stranih i novostvorenih riječi, za koje sumnjam da uopće možemo pojmiti što one točno znače.
Susanne Samuelsson "Vlak" - vrlo kratka priča o zombijima, kako je vjerovati natpisu uz priču, Susannini zombiji u njenim pričama služe joj kako bi kritizirala pojedine negativne karakteristike društva. U ovoj kratkoj pričici vjerojatno se osvrće na klasne podjele koje postaju ekstremno izražene u svijetu nastanjenom zombijima. Priča s twistom!
Phillip K. Dick "We Can Remember It for You Wholesale" - kao što svi znaju, ova simpa kratka priča poslužila je kao predložak za Verhoevenov "Total Recall" s legendarnim Schwarezeneggerom u ulozi čovjeka s amnezijom glede Marsa. Tek sad mogu reći da su scenaristi i redatelj toga filma napravili pravi posao. Iz novele uzeli su samo temelj o čovjeku s amnezijom i posjetu Rekallu za sjećanja. Sve ostalo je njihova zasluga. Čak bih se usudio reći da je priča prosječna...
Ostaju još John Scalzi: Božji pogoni, Harry Harisson: Kazneno djelo, Ray Bradbury; Grmljavina, Zenna henderson: Nešto svijetlo i jednostranični Ed Barol: Kazna... |
Edited by - DeeCay on 01/10/2012 15:46:06 |
 |
|
Risar_69
Advanced Member

Slovenia
11679 Posts
Member since 05/05/2008 |
|
Topic  |
|
|