Author |
Topic |
mill
Starting Member
18 Posts
Member since 18/11/2012 |
Posted - 03/12/2012 : 21:57:00
|
@Deers: da, mislim na skenove starih ZS i LMS, jer nemam sad vremena da se cimam oko toga da ih sad sve jurim i skupljam (imam oko 500 u papirnom izdanju). Sto se tice novih izdanja, to cu da kupujem i vec sam poceo, necu ih citati u e-formatu, jer ipak vise volim papir u rukama.
@acestroke: thx ;). |
Edited by - mill on 03/12/2012 21:57:38 |
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
Member since 20/02/2010 |
Posted - 03/12/2012 : 22:31:41
|
quote: Originally posted by mill
Postovanje drugari. Imam jedno pitanje za vas, malo offtopic za ovu temu. Mozda sam ja redak slucaj ali nekako u poslednje vreme preferiram Zagorove stripove u e-formatu (zbog vise ociglednih prednosti). Elem, za sve koji su slicni kao ja (ako vas ima), interesuje me gde cuvate stripove (online, na hdd-u, ...), kojim programom ih citate, itd.
externi hd, neki cuvaju na cd-ovima ako je pdf format normalno da citam u AdobeReaderu, a cbr i cbz u programu zvani Comical
|
DNEVNIK CITANJA: Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
|
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
|
velka031
Advanced Member
Croatia
17009 Posts
Member since 18/03/2010 |
|
andjelt
Senior Member
Serbia
2217 Posts
Member since 28/07/2008 |
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38004 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
Member since 16/03/2004 |
Posted - 05/12/2012 : 01:08:00
|
Možda nekoga zanima ova trivia - Burattini je prije par sati na fb-u objavio da je "upravo sada" završio sa scenarijem za Gigant br.3. Nije loše, 5 mjeseci prije objavljivanja. |
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
Posted - 05/12/2012 : 19:03:24
|
quote: Originally posted by King Warrior
Mauro Boselli - Legitimni Nolittin nasljednjik ili precijenjeni autor?
Legitimni naslednik
Mana kod Bosellija je samo jedna: napravio je par koraka unazad kad je u pitanju Zagorov psihološki profil-jednostavno ga nema, kao i svi junaci nekada. Nema onog Nolittanske prgavosti, egoisticnosti, naglosti, emotivnoj nestabilnosti i ogranicenosti u znanju. Bosellijev Duh sa sekirom je čist, inteligentan i pronicljiv, u par reči: previše savršen.
No, osim sto je Zagora ponovo podigao na noge "Nestalim istraživačem" stvorio je oko njega ceo jedan univerzum, temelje na kojima se serijal bazira već dve decenije, putanja koju je sledio i neinspirativni Burattini.
Wendigo- duh zla, simbolistička potvrda njegove narativne vizije Afrike kao pakla/uzroka sveg zla na svetu (Wendigo izgleda kao ratnik iz starih plemena Crnog kontinenta). Čudi me njegovo dugo odsustvo. Možda u Bonelliju čekaju da ga vrate zajedno sa Hellijem. Videćemo
Afrika- Kush, Atlantida i njeni ostaci, nekromanti, bogovi poput Dagona, Velikog Crva i Boga Praha, Marie Laveau da i ne spominjemo
Nat Murdo - najharizmatičniji negativac u istoriji serijala
Proširenje korena Duha sa Sekirom: Damballah i Pahana, filozofija "izabranog" u celoj toj priči
Wakan, crni plamen
Richter
Dexter Green
Kontinuitet (Atlantidska saga, Severnoamericka odiseja, Juznoamericka odiseja)
Andrew Cain i svi likovi povezani sa njim
Siva Lisica i onaj teksački rendžer (ne mogu se setiti imena, a ne da mi se ići do polica
...
Mislim, serijal je krenuo nizbrdo manje-više kad je on napustio kormilo. I scenaristicki i crtački, kvalitativno u svakom smislu. Burattini je imao svojih blistavih momenata, ali previše retko, dok je Boselli samo nizao jako dobre priče. Da li su one epske, najbolje, "brateeeee" to je već od čitaoca do čitaoca, ali u proseku su mu sve priče na mestu, i najvažnije, ostave te da hodaš po žeravici do sledećeg meseca dok ne dobiješ nastavak da li avanture ili avanture koja sledi jer prethodna nije završena. O detaljnijim stvarima poput scenarija nema potrebe da pričam ali realnost je ovakva: prevoditi Bosellijev strip je uživancija dok je Burattinija prevoditi živa uvreda za bilo čiju inteligenciju zbog hebeno stupidnih dijaloga većinu strana jedne sveske.
A oko crteža: nije li na njegovu inicijativu u zg ekipu došao neki Marcello, Andreucci, Della Monica, Laurenti (tada veoma dobar) i svi ostali? Šta sada imamo? Sami crtalački haos, ako zaboravimo na Bisija i Rubinija.
|
|
|
|
selanne
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
7655 Posts
Member since 11/09/2009 |
Posted - 05/12/2012 : 19:15:57
|
Rendžer je Adam Crane. |
Where other men blindly follow the truth, remember - nothing is true. Where other men are limited by morality or law, remember - everything is permitted. We work in the dark to serve the light. We are assassins! Nothing is true, everything is permitted. |
|
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
Posted - 05/12/2012 : 19:30:44
|
quote: Nema onog Nolittanske prgavosti, egoisticnosti, naglosti, emotivnoj nestabilnosti i ogranicenosti u znanju.
Ovome bih još dodao "pozitivnu atmosferu", dječačku dobroćudnost i smisao za humor, kojeg danas nema. Možda se ovo nekome čini banalnim, ali ovaj Zagor ima dušu, današnji je previše hladan.
quote: Mislim, serijal je krenuo nizbrdo manje-više kad je on napustio kormilo. I scenaristicki i crtački, kvalitativno u svakom smislu. Burattini je imao svojih blistavih momenata, ali previše retko, dok je Boselli samo nizao jako dobre priče. Da li su one epske, najbolje, "brateeeee" to je već od čitaoca do čitaoca, ali u proseku su mu sve priče na mestu, i najvažnije, ostave te da hodaš po žeravici do sledećeg meseca dok ne dobiješ nastavak da li avanture ili avanture koja sledi jer prethodna nije završena.
Svaka ti je na mjestu, ipak bih dodao da je "pad" bio najizraženiji u periodu 2001-2005, poslije toga Boselli se vraća sa par priča, Burattini postaje glavni urednik, uglavnom današnje stanje serijala bih opisao kao blagi kvalitativni rast, posebno poslije broja 500, a da ne spominjemo JA odiseju.
Što se tiče crtača, ne bih se složio da je danas haos, Burattini je od svih autora/urednika, najviše napravio po tom pitanju. Za nostalgičare tu je Verni, Nuccio, Esposito Bros, Torricelli, Della Monica; za "moderniste" tu su Laurenti, Chiarolla (šteta za Andreuccia), još su tu i "mlade" nade: Rubini, Barison, Prisco... |
Edited by - solar on 05/12/2012 19:31:58 |
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
Posted - 05/12/2012 : 20:06:35
|
Slazem se dečačku dobroćudnost, taj deo sam zaboravio. U tome i jeste poenta: Zagorov profil je bio toliko složen da je ljudski, realan i opipljiv.
Od crtača koje si nabrojao: Verni, Rubini, Barison i Prisco su imena koja obecavaju, a došli za Burattinijevog "kormilanja" Esposito Bros, Nuccio i Bisi su previse retka pojava u seriji da bih se oslanjao na njihova imena Laurenti i Chiarolla, Bosselijevi momci su sada karikaturisti. Oko Laurentija su misljenja podeljena, ali je u biti veoma traljav. Della Monica je Bosselijev, hvala bogu te je ostao i svakim brojem je sve bolji i bolji.
Slazem se dečačku dobroćudnost, taj deo sam zaboravio. U tome i jeste poenta: Zagorov profil je bio toliko složen da je ljudski, realan i opipljiv.
Od crtača koje si nabrojao: Verni, Rubini, Barison i Prisco su imena koja obecavaju, a došli za Burattinijevog "kormilanja" Esposito Bros, Nuccio i Bisi su previse retka pojava u seriji da bih se oslanjao na njihova imena
Laurenti i Chiarolla, Bosselijevi momci su sada karikaturisti. Oko Laurentija su misljenja podeljena, ali je u biti veoma traljav. Della Monica je Bosselijev, hvala bogu te je ostao
quote: uglavnom današnje stanje serijala bih opisao kao blagi kvalitativni rast, posebno poslije broja 500, a da ne spominjemo JA odiseju.
Današnje i jeste takvo...Ali jasno je ko iz aviona da JA odiseja nije Burattinijeva tvorevina već Bosellijeva. Ako se Atlantidska saga zaključi sa krajem JA odiseje, onda serijal ostaje bez svojih stabilnih temelja, a Burattini nema niti sive mase/cementa niti radnika koji će postaviti nešto novo, nešto što može da drži celu konstrukciju.
Ako Boselli ne bude tu negde pri ruci, bojim se da je Zagi posle JA odiseje osuđen na laganu nizbrdicu
|
|
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22313 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 05/12/2012 : 20:19:30
|
quote: Originally posted by PijaniPatak
Današnje i jeste takvo...Ali jasno je ko iz aviona da JA odiseja nije Burattinijeva tvorevina već Bosellijeva. Ako se Atlantidska saga zaključi sa krajem JA odiseje, onda serijal ostaje bez svojih stabilnih temelja, a Burattini nema niti sive mase/cementa niti radnika koji će postaviti nešto novo, nešto što može da drži celu konstrukciju.
eh, ovo mi izgleda malo previse ponizno po Bureta. Ne bih rekao da je tako, ja mislim da su koncept JA odiseje zajedno napravili njih dvojica, cak sam ubijedjen da je glavni covjek iza te odiseje Burattini, zato ne bih tako olako za taj lanac prica sve pozitivno prepisao Boselliju, a negativno Buretu. A to da ce poslije nastati mirniji period, pa to je logicno, price ce opet uzeti svoj normalni tok. A sagu sa Atlantidom treba zavrsiti, nije Zagor Marti Misterija, potrebne su nove ideje. |
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
|
wele
Advanced Member
Montenegro
3727 Posts
Member since 21/12/2009 |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
|
emirem
Advanced Member
10814 Posts
Member since 18/01/2010 |
Posted - 06/12/2012 : 20:20:35
|
Hej,ljudi !!!
Danas sam trazio po starim CD-ovima neke slike nisam bio siguran da sam prije 7 godina u Istanbulu nasao slucajno kafic "Zagor bar" i morao sam slikati... Evo ponosno stavljam sliku fan kafica...
Nisam nazalost isao unutra, a i sada se te ulice ne sjecam...
|
"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!" |
Edited by - emirem on 06/12/2012 20:21:41 |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22313 Posts
Member since 10/11/2007 |
|
legaz
Senior Member
Serbia
2417 Posts
Member since 13/08/2009 |
|
going going
Advanced Member
Serbia
11857 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 06/12/2012 : 22:36:29
|
quote: Originally posted by King Warrior
eh, ovo mi izgleda malo previse ponizno po Bureta. Ne bih rekao da je tako, ja mislim da su koncept JA odiseje zajedno napravili njih dvojica, cak sam ubijedjen da je glavni covjek iza te odiseje Burattini, zato ne bih tako olako za taj lanac prica sve pozitivno prepisao Boselliju, a negativno Buretu. A to da ce poslije nastati mirniji period, pa to je logicno, price ce opet uzeti svoj normalni tok. A sagu sa Atlantidom treba zavrsiti, nije Zagor Marti Misterija, potrebne su nove ideje.
King, svaka ti je na mestu. Nije ni Bure jos za bacanje! |
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
|
teller
Advanced Member
Slovenia
18862 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 07/12/2012 : 08:10:30
|
Sad mi pade na pamet...King, decembar je. Zar ne bi trebao da počne izbor za Zagorologa godine?
možda može i da počne...ali ti si van konkurencije dok imaš takvo mišljenje o Buretu.... |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
|
|
Topic |
|