Author |
Topic |
nagor
Advanced Member
Croatia
12553 Posts
Member since 21/02/2012 |
Posted - 06/02/2013 : 15:05:44
|
Poll Question:
Ponukan ovom izmjenom »mišljenja« ispod, otvaram ovaj poll.
Zagor-te-nay: »Čitam stripove ne tabletu. Skinuo sam ih sa neta.«
Markos: »A zašto nisi ukrao i tablet, onda?«
Pitanje za milijun: Je li Zagor-te-nay pokvareni lopov?
Osobno, zasmetalo me ovo moraliziranje Markosa jer mi se ne čini da je Zagor-te-nayu mjesto u zatvoru. Ne samo zbog onog klasičnog »ma ionako svi mi skidamo« i »imaju oni dosta love« nego jednostavno zbog toga što to nije krađa. Pokušavam razumijet i »copyright« stranu, ali njihova retorika se uglavnom svodi na pravno moraliziranje - po njihovom dođe isto ukrasti sto eura iz nećijeg novčanika i downloadati »underground strip«.
Pitanje je zajebano i za struku, koja se još uvijek lomi oko tog pitanja, kako onda ne bi bilo za nas… Što vi mislite, odnosno da li se osjećati kao da ste ukrali ako downloadate strip sa neta?
Who Can Vote? Only Members can vote. You need to register or be logged in to vote.
|
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25324 Posts
Member since 17/09/2004 |
|
elfak nish
Advanced Member
Serbia
5705 Posts
Member since 23/02/2009 |
|
NESVRSTANI
Advanced Member
Croatia
10233 Posts
Member since 08/02/2006 |
Posted - 06/02/2013 : 15:11:26
|
Čemu poll? To kako se ti ili ja osjećamo, odnosno što mislimo o skidanju stripove nije bitno. Činjenica je da je to krađa. Ne skidan stripove ne zato šta san moralna vertikala nego zato šta mi čitanje na ekranu ne paše. Jedini strip koji san skinija i pročita je The walking dead jer jednostavno nisan moga izdržat da ne vidin di će otić priča. |
Doli sve stranke!!! Živili naši dušmani!!! |
|
|
acestroke
stripovi.com suradnik
USA
11652 Posts
Member since 16/04/2009 |
Posted - 06/02/2013 : 15:11:51
|
Jeste, ali ipak, ja sve sto skinem i sto mi se svidja, ja inace kupim. (naravno, ovo ne opravdava da ono sto mi se ne svidja, ja ne kupim, jer sam ipak to besplatno procitao).
U svakom slucaju, svako od nas ko je ikad skinuo neku pjesmu, film ili strip preko neta je po ovim pravilima lopov. Znaci ja sam lopov vise nego 10 godina. Sumnjam da sam jedini... drago mi je samo sto nema veliki kaznih za sve ovo sto skidam, inace ja bi po nekim pravilima vec trebo u Hagu da budem. |
http://www.acestroke.blogspot.com |
|
|
emirem
Advanced Member
10816 Posts
Member since 18/01/2010 |
Posted - 06/02/2013 : 15:13:50
|
Pa i Dotcom je slobodan... |
"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!" |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12924 Posts
Member since 23/09/2005 |
|
Amos
Senior Member
Croatia
2896 Posts
Member since 03/01/2011 |
Posted - 06/02/2013 : 15:20:20
|
Provan se staviti u poziciju lika koji je nacrtao ili napisao strip. Imam pravo zaraditi na svom radu, a nađe se netko tko to čita bez naknade. Kao da uđeš susjedu u voćnjak i bez pitanja uzmeš naranče koje je on posadio i oko njih radio. Znači, krađa je. |
Uža san gledati Inspektora Rexa, ali odusta san kad su prominili pasa. |
|
|
nagor
Advanced Member
Croatia
12553 Posts
Posted - 06/02/2013 : 15:20:22
|
quote: Originally posted by NESVRSTANI
Čemu poll? To kako se ti ili ja osjećamo, odnosno što mislimo o skidanju stripove nije bitno. Činjenica je da je to krađa. Ne skidan stripove ne zato šta san moralna vertikala nego zato šta mi čitanje na ekranu ne paše. Jedini strip koji san skinija i pročita je The walking dead jer jednostavno nisan moga izdržat da ne vidin di će otić priča.
Namjerno sam postavio poll po moralnom kriteriju. Ne zanima me što pravo misli, koje ionako ima malo veze sa "ispravnim" i moralnim. Zanima me što mi mislimo...
Dakle, da li zaslužuješ zatvor jer si skinuo ovaj "The walking dead"? Odgovori iskreno i to je to... |
|
|
xander
Junior Member
Serbia
401 Posts
Member since 01/03/2012 |
Posted - 06/02/2013 : 15:27:53
|
Kako zakon uglavnom krađu određuje kao oduzimanje neke stvari nekome nema baš osnova da se skidanje stripova sa neta naziva krađom. Jednostavno, da bi došlo do krađe neko mora protivpravno da dođe u posed predmeta, a da pritom neko istovremeno ostane bez njega. Nemam tu baš razumevanja za ove što viču „Krađa, krađa!” Tehnički skidanje ovakvih stvari sa neta tj. „piraterija” predstavlja krivično delo, ali ne krađu već povredu autorskih prava. Razlog su zakoni koji su pisani pre cele digitalne revolucije, u vreme kada ovakve stvari nisu bile moguće i oni bi trebalo da se menjaju. Sad, druga je stvar što to ne odgovara velikim izdavačima koji proganjaju „pirate” kao da su teroristi. |
|
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
|
Zagor-te-nay
Senior Member
Croatia
2456 Posts
Member since 03/05/2006 |
Posted - 06/02/2013 : 15:41:00
|
quote: Originally posted by nagor
jer mi se ne čini da je Zagor-te-nayu mjesto u zatvoru.
Ej Nagore, pa i da ga zatvore šta sad. Ako je moga preživit pakao hellgate-a preživit će i bilice. |
Majka Bonelli je pocetak...i kraj.
|
|
|
kiky
stripovi.com suradnik
7366 Posts
Member since 17/07/2003 |
Posted - 06/02/2013 : 15:49:59
|
quote: Originally posted by Amos
Kao da uđeš susjedu u voćnjak i bez pitanja uzmeš naranče koje je on posadio i oko njih radio. Znači, krađa je.
nije ti ovo dobar primjer. u večini slučajeva to funkcionira ovako; netko je dotični strip kupio, zatim ga prenio u digitalni oblik i (po)stavio na internet sa namjerom "dijeljenja". |
|
|
nagor
Advanced Member
Croatia
12553 Posts
|
Jasko
Advanced Member
Nicaragua
6224 Posts
Member since 29/02/2012 |
Posted - 06/02/2013 : 15:53:15
|
Stripove koji imaju pregled - ne skidam. One koji nemaju - skidam.
Imam ekonomskih razloga za takav pristup.
|
Edited by - Jasko on 06/02/2013 15:56:24 |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21129 Posts
Member since 29/06/2008 |
|
Amos
Senior Member
Croatia
2896 Posts
Member since 03/01/2011 |
Posted - 06/02/2013 : 16:03:37
|
quote: Originally posted by kiky
nije ti ovo dobar primjer. u večini slučajeva to funkcionira ovako; netko je dotični strip kupio, zatim ga prenio u digitalni oblik i (po)stavio na internet sa namjerom "dijeljenja".
Da, ako kupi iste naranče i ponudi drugima da jedu onda ne čini kazneno djelo. Kod intelektualnog vlasništva, kao specifične kategorije, nije tako jer se strip kupuje samo za vlastitu uporabu pa se "dijeljenjem" krši zakon. |
Uža san gledati Inspektora Rexa, ali odusta san kad su prominili pasa. |
|
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 06/02/2013 : 16:08:46
|
Zapravo ili u načelu jest krađa, jer se obezvređuje rad svih onih ljudi koji su taj strip mjesecima stvarali, svakako ne da bi ga poklonili nekome ili svima nama. Načelno to jest krađa intelektualnog vlasništva.
Ali usporedba s tabletom nije na mjestu, jer je dotični Zagorov strip dostupan na netu, baš kao i more filmova, klipova, spotova, fotki i koječega što svi mi svakodnevno skidamo pa i postamo ovdje na forumu. Sve su to formalno nekakve krađe.
Ali sve su te stvari svima dostupne na netu, dok tablet to ipak nije - odnosno tablet za razliku od Zagorovog stripa koji spremamo na komp ne možemo downloadati i spremiti u sobu.
Kad ili ako to bude moguće, onda će i stvari kao što je krađa intelektualnog vlasništva postati jasnije. Ovako upravo činjenica apsolutne dostupnosti svega i svačega zamagljuje čitavu sliku i briše nijanse. |
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
|
|
Ajkula
Senior Member
Serbia
1231 Posts
Member since 09/03/2012 |
|
izivko
Advanced Member
Germany
12523 Posts
Member since 25/07/2003 |
|
nagor
Advanced Member
Croatia
12553 Posts
Posted - 06/02/2013 : 16:24:33
|
Mi ovdje ne pričamo o tipu koji je uletio u Markosovu dnevnu sobu, ukrao strip, skenirao ga i stavio na net. Takvom bi ja prvi ruke otkinuo. Zašto se izjednačava taj i neki kinez, koji je skinuo taj rip. Kod tog pitanja bi trebalo opasno razlikovati.
Pitanje u pollu nije da li je skidanje sa neta ilegalno... Pitanje je da li se vi osjećate kao da kradete nekome, odnosno je li vama koji ste glasali za "DA" isto downloadati strip i ukrasti nečijih 100 eura?
Ajmo ovako postaviti stvari:
1) Koliko ljudi (članova stripovi.com) je u zadnjih godinu dana nekome ukralo! nešto?
2) Koliko ljudi (članova stripovi.com) je u zadnjih godinu dana downloadalo strip ili nedaj bože neki torrent ili još gore mp3-icu?
Odgovor na prvo pitanje neznam, ali sumnjam da ima puno lopova ovdje.
Odgovor na drugo pitanje je jednostavan - 98-100 posto članova ovog foruma je downloadalo nešto od gore spomenutog.
Zašto?
Zato jer skidanje sa neta ne doživljavaju kao krađu jer znaju da nije isto ukrasti i downloadati.
|
|
|
NESVRSTANI
Advanced Member
Croatia
10233 Posts
Member since 08/02/2006 |
Posted - 06/02/2013 : 16:24:40
|
Čemu poll? To kako se ti ili ja osjećamo, odnosno što mislimo o skidanju stripove nije bitno. Činjenica je da je to krađa. Ne skidan stripove ne zato šta san moralna vertikala nego zato šta mi čitanje na ekranu ne paše. Jedini strip koji san skinija i pročita je The walking dead jer jednostavno nisan moga izdržat da ne vidin di će otić priča.
Namjerno sam postavio poll po moralnom kriteriju. Ne zanima me što pravo misli, koje ionako ima malo veze sa "ispravnim" i moralnim. Zanima me što mi mislimo...
Dakle, da li zaslužuješ zatvor jer si skinuo ovaj "The walking dead"? Odgovori iskreno i to je to...
Moralni kriterij je šaren. Ja recimo neman ništa protiv skidanja npr.američkih stripova jer ću uvik bit kontra imperijalističke bande. S druge strane, ako time radin štetu domaćen malon izdavaču nije mi OK.
To je isto ka šta nekon običnon čoviku ne bi ukra 2 kune, a recimo Todoriću ili Zagrebačkoj banci bi uzea sve bez da me i na djelić sekunde zapeče savjest.
Ne, ne zaslužujen zatvor, ali nekakvu globu vjerovatno da. |
Doli sve stranke!!! Živili naši dušmani!!! |
|
|
zeljko
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
17819 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 06/02/2013 : 16:26:58
|
nije krađa...
više je ljudi kupilo strip nakon što je pročitalo pirat nego što je zbog pirata pala prodaja jer da svi kupuju originale... onda bi oni kojima se ne svidi prodavali na aukcijama za manje para i oborili cijenu... vako je piraterija try before buy
|
Utabanim stazama ocaja! |
|
|
djule
Senior Member
1019 Posts
Member since 09/06/2011 |
Posted - 06/02/2013 : 16:28:46
|
o muzici i piratstvu sve znamo, međutim ak ti snimiš sa radija pjesmu, dal je ona piratstvo?
dal je krađa kad uzmeš u knjižnici strip i kopiraš ga ili skeniraš npr.?
naravno sve ovo gledano iz kuta vlastitih potreba,a ne za daljnju distribuciju |
|
|
djule
Senior Member
1019 Posts
Member since 09/06/2011 |
Posted - 06/02/2013 : 16:33:57
|
također, smisao bilo kojeg medija( muzike, knjige, filma, stripa...) je da bude dostupan što široj javnosti.
ako sve više ljudi čuje za nekog autora, glumca, pjevača, izdavača, crtaća, strip... postoji puno veća šansa za potražnjom pa i time većom šansom za autora da dojde do probijanja i veće zarade. iskreno, ne vjerujem da se ijedan autor obogatio zahvaljujući količinskoj prodaji materijala.
al, opet, iz kuta izdavača je drugačija percepcija jer on je posrednik, internetski strip mu radi konkurenciju, u fibrinom slučaju(da me ne bi ko krivo shvatil, ovo nije uvlačenje), sviđa mi se kaj se može pogledat svaki strip na određeni broj stranica i to zaslužuje svaku pohvalu. |
Edited by - djule on 06/02/2013 16:34:37 |
|
|
nagor
Advanced Member
Croatia
12553 Posts
Posted - 06/02/2013 : 16:34:29
|
Dakle, da li zaslužuješ zatvor jer si skinuo ovaj "The walking dead"? Odgovori iskreno i to je to...
Moralni kriterij je šaren. Ja recimo neman ništa protiv skidanja npr.američkih stripova jer ću uvik bit kontra imperijalističke bande. S druge strane, ako time radin štetu domaćen malon izdavaču nije mi OK.
To je isto ka šta nekon običnon čoviku ne bi ukra 2 kune, a recimo Todoriću ili Zagrebačkoj banci bi uzea sve bez da me i na djelić sekunde zapeče savjest.
Ne, ne zaslužujen zatvor, ali nekakvu globu vjerovatno da.
Ne zaslužuješ ništa platiti, nikakvu globu, jer nisi ukrao ništa... jer sada si i sam priznao da nije isto downloadati imperijalistički strip i ukrasti! nekome dve kune...
ali ukrasti siromahu dve kune ili Todoriću jednu kunu dođe na isto... to je najobičnija krađa... |
|
|
Topic |
|