forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Poskupljenje stripova do cca. 30%
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 11

zvobed
Starting Member

Croatia
71 Posts

Member since 06/02/2005

Posted - 09/02/2013 : 10:08:32  Show Profile Show Extended Profile  Send zvobed an ICQ Message  Send zvobed a Private Message  Reply with Quote
Fibra je objavila npr. Chaboute omnibus, 800 stranica za 150 kuna - luksuzno izdanje koje je jeftinije od kiosk izdanja. A zanimljivo je da se usprkos tome nije prodao ništa bolje od puno skupljih izdanja. Dapače, čak i lošije. (Ali hej, pa neću valjda da plaćam za ono što mogu da skinem džabe sa NET-a).

Gledao sam neki dan Chaboute,lijepa debela kljiga,odličan dizajn za svaku pohvalu.Ali stripovi unutra ...
To samo najveći strip fanatici mogu skidati i čitati s neta.
Ta knjiga vrijedi 150 kuna nekome ko bu ju stavio na policu,divio joj se i ponekad obrisao prašinu s nje.

Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29385 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 09/02/2013 : 10:23:30  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
Sadržaj je stvar ukusa, to uopće nije presudno za ovu raspravu (iako je trenutno na visokom trećem mjestu na izboru za strip godine). Činjenica je da ima 812 stranica i košta 150 kuna, dok kiosk strip ima 100 stranica i košta 18 kuna, što dođe na isto.

Trouble will find me
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13165 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 09/02/2013 : 10:29:53  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
kakve krasne paralele, markose!
činjenica je ida braća karamazovi imaju 800 str. a mogao si ih na kiosku kupiti za 29kn, a sada možeš otići na lokalni sajam i kupiti ih za 10kn. imaju čak i tvrde korice!

recimo da je sadržaj nebitan, chaboute i karamazovi su proizvod od 800 str: jedan košta 150kn, drugi 10. i ovo je jedna krasna paralela!
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10236 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 09/02/2013 : 10:45:56  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DzekDenijels

quote:
Originally posted by NESVRSTANI

Ko ti je ovo tipka?
Ne virujen da amebe znaju pisat.

Sad san još jedanput pročita.
Žaj mi je ameba. Ovo je jedan od najglupljih postova ikad.

Niko ne tipka, nego kuca...DUPEUVLAKAČU nepismeni !!!

Ko kuca taj i tuca.
Kome je se ja to uvalačin čobane?

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29385 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 09/02/2013 : 10:47:28  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
Dostojevski je public domain. Može ga bilo tko tiskati bez ikakve naknade. Osim toga, tiskan je u desetak, dvadeset tisuća primjeraka i prodavan uz novine, što je "mala" razlika.

Trouble will find me
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13165 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 09/02/2013 : 10:51:29  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
krajnjeg kupca to uopće ne zanima.
pa gdje bi došao kupac kada bi se zanimao za "prodavačevu priču", to baš nema puno smisla.
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10236 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 09/02/2013 : 10:57:28  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

kakve krasne paralele, markose!
činjenica je ida braća karamazovi imaju 800 str. a mogao si ih na kiosku kupiti za 29kn, a sada možeš otići na lokalni sajam i kupiti ih za 10kn. imaju čak i tvrde korice!

recimo da je sadržaj nebitan, chaboute i karamazovi su proizvod od 800 str: jedan košta 150kn, drugi 10. i ovo je jedna krasna paralela!

Usporedba ti je malo blesava.
Znan da voliš bocnit Marka u svakoj prilici, ali generalno i knjige su skupe za popizdit. Isto ka i stripovi.
To šta Jutarnji i ostali uz novine izdaju knjige je ipak malo drugačije.
Isto tako na tin sajmovima koje spominješ se mogu i stripovi kupit za 10 Kn.
Al ti to sve ionako znaš, samo...

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

Jasko
Advanced Member

Nicaragua
6225 Posts

Member since 29/02/2012

Posted - 09/02/2013 : 11:12:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Jasko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Ko kuca taj i tuca.

Ne bih da ulazim u to ko je u pravu ili ne, ali znam da je osoba sa kojom raspravljas lekar specijalista. Nikom ovde na celu avatara ne pise ko je i sta je, ali eto, cisto da znas.
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29385 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 09/02/2013 : 11:12:38  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:

krajnjeg kupca to uopće ne zanima.
pa gdje bi došao kupac kada bi se zanimao za "prodavačevu priču", to baš nema puno smisla.

Slažem se da ga ne treba zanimati.
Ali isto tako me onda ne bi trebao vrijeđati i napadati da sam lopov, derikoža, niti mu to što mu je nešto preskupo daje za pravo da tu istu stvar ukrade.

Trouble will find me
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13165 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 09/02/2013 : 11:12:45  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
ne, markos je povukao paralelu i činjenice i ja sam mu samo stavio pod nos također jednu činjenicu.
to nije blesavo, blesavo je što ti misliš da tu ima nešto "drugačije". naravno da ima, sve je drugačije i također situacija svakog kupca je "drugačija", ali prodavača to ne zanima: on ih sve tretira jednako, tj. iznivelira ih na istu cijenu.

je li i to po tebi blesavo? treba li prodavač prići svakome kupcu ponaosob i svakome odrediti primjerenu cijenu?
prodavač odredi cijenu i to je to.
kupac također ima logiku ravna crta - cilj: proizvod - cijena i ostalo ga nije briga. ako me proizvod zanima i ako mi je ponuda odgovarajuća, potpuno mi je svejedno je li to tiskano u 5, 10 ili milijun primjeraka, zarađuje li prodavač na meni ili gubi niti se ne zanimam za njegov "roman". to su drugorazredni problemi, eto ovako, čisto forumski za brbljanje.
Go to Top of Page

Jasko
Advanced Member

Nicaragua
6225 Posts

Member since 29/02/2012

Posted - 09/02/2013 : 11:18:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Jasko a Private Message  Reply with Quote
To sam ja pominjao vise puta. Mene ne zanima u kolikom je tirazu nesto stampano i da li su prava skupa ili je tiraz mali. Ja imam toliko i toliko para i toliko sam spreman da dam za strip.
Da imam jos toliko para, opet ne bih dao vise od onog koliko smatram da treba da kosta.

Edited by - Jasko on 09/02/2013 11:26:33
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29385 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 09/02/2013 : 11:20:15  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Jasko

quote:
Ko kuca taj i tuca.

Ne bih da ulazim u to ko je u pravu ili ne, ali znam da je osoba sa kojom raspravljas lekar specijalista. Nikom ovde na celu avatara ne pise ko je i sta je, ali eto, cisto da znas.

Zar nije očito da čoban u ovom kontekstu ne znači zanimanje, nego stanje uma. Nešto kao razlika između seljaka i seljačine.

Trouble will find me
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13165 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 09/02/2013 : 11:23:13  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Markos

Slažem se da ga ne treba zanimati.
Ali isto tako me onda ne bi trebao vrijeđati i napadati da sam lopov, derikoža, niti mu to što mu je nešto preskupo daje za pravo da tu istu stvar ukrade.

pa da, ne bi te trebao vrijeđati, ali ni ti ne bi trebao vrijeđati neistomišljenike.

"da tu istu stvar ukrade."

ali do sada nisam vidio da ti je netko ukrao "tu istu stvar". s-tvar je onaj predmet koji si proizveo i imaš ih točno ograničen broj, 500 ili koliko već. tih 500 je tvoje vlasništvo, koje ti ljudi mogu ukrasti ili ne. sken nije tvoje vlasništvo, kao što ni strip (kao ideja) nije tvoje vlasništvo kao što ideja uopće ne može biti predmet vlasništva plus ideja , realno, ni ne vrijedi ništa sve dok se ne konkretizira u (i to najčešće predmetnu) formu. ali to su već zanimljivi problemi o kojima možemo razglabati i brbljati na forumu, malo teoretizirati i slično.
Go to Top of Page

Jasko
Advanced Member

Nicaragua
6225 Posts

Member since 29/02/2012

Posted - 09/02/2013 : 11:27:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Jasko a Private Message  Reply with Quote
quote:

Zar nije očito da čoban u ovom kontekstu ne znači zanimanje, nego stanje uma. Nešto kao razlika između seljaka i seljačine.

Jos kada bi znao koja specijalnost...

Nije tako, utisak vara :)
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29385 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 09/02/2013 : 11:29:48  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Jos kada bi znao koja specijalnost...

Nije tako, utisak vara :)

Kakve veze ima nečija stručnost sa stavovima koje zastupa i iznosi, o čemu ti pričaš?

Trouble will find me
Go to Top of Page

Jasko
Advanced Member

Nicaragua
6225 Posts

Member since 29/02/2012

Posted - 09/02/2013 : 11:35:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Jasko a Private Message  Reply with Quote
quote:

Kakve veze ima nečija stručnost sa stavovima koje zastupa i iznosi, o čemu ti pričaš?

Nema, u pravu si :)
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47179 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 09/02/2013 : 11:36:23  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Nema, u pravu si :)

čak te ni ja nisan skužia šta si tia reč.
jesi na nekom new tripu?

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10236 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 09/02/2013 : 11:40:31  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Ko kuca taj i tuca.

Apsolutno me ne interesira
Ono šta piše je bezobrazno bahato i glupo.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29385 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 09/02/2013 : 11:42:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:
pa da, ne bi te trebao vrijeđati, ali ni ti ne bi trebao vrijeđati neistomišljenike.

Samo vraćam milo za drago.

quote:
"da tu istu stvar ukrade."

ali do sada nisam vidio da ti je netko ukrao "tu istu stvar". s-tvar je onaj predmet koji si proizveo i imaš ih točno ograničen broj, 500 ili koliko već. tih 500 je tvoje vlasništvo, koje ti ljudi mogu ukrasti ili ne. sken nije tvoje vlasništvo, kao što ni strip (kao ideja) nije tvoje vlasništvo kao što ideja uopće ne može biti predmet vlasništva plus ideja , realno, ni ne vrijedi ništa sve dok se ne konkretizira u (i to najčešće predmetnu) formu. ali to su već zanimljivi problemi o kojima možemo razglabati i brbljati na forumu, malo teoretizirati i slično.

Ukrao ju je, jer ju je konzumirao bez naknade. Sken nije moje vlasništvo, ali strip koji se nalazi na skenu jest. Osim toga, i prijevod je autorsko djelo, krade se ne samo autore stripa i izdavače, nego i prevoditelje itd itd.

Osim toga, notorna je činjenica da nam se stripovi kradu iz tiskara. Neki od velikih "stripofila" ovdje sudjeluju u lancu krađe i preprodaje novih stripova iz tiskare, tiskanju piratskih izdanja itd itd. Ali siguran sam da i za njih imate neko prihvatljivo objašnjenje.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 09/02/2013 : 11:56:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Predlažem Markosu da konkretan Chabouteov Omnibus, po kojem pljucaju i oni koji su ga "gledali" i koji drže da je dobar samo kao ukras na polici (valjda kao i remek-djelo Sam samcat i Vještice), za koji mjesec, recimo poslije Uskrsa, ponudi EPH-u da ga izdaju uz Jutarnji.

Pa da po cijeni od recimo 29,90 ide u nakladi od pretpostavljam 10-ak tisuća primjeraka. Pa da se za 5-6 mjeseci može na Hreliću i na štandovima kupiti za 10 kn.

Kako stvari stoje, to bi bio posao života. I svi bi bili zadovoljni, pa čak i oni koji stripove kupuju kao ukrase s kojih tek tu i tamo treba obrisati prašinu.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...

Edited by - Johnny Difool on 09/02/2013 11:56:48
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13165 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 09/02/2013 : 12:39:50  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ukrao ju je, jer ju je konzumirao bez naknade. Sken nije moje vlasništvo, ali strip koji se nalazi na skenu jest. Osim toga, i prijevod je autorsko djelo, krade se ne samo autore stripa i izdavače, nego i prevoditelje itd itd.

konzumirao je jer može. to nije krađa ili to je samo terminološko pitanje. možeš ti to zvati krađa, ali i sam znaš ili barem osjećaš razliku kada netko skida sken ili ti ukrade primjerak stripa iz skladišta. i marksisti zovu krađom eksploataciju radnika. ali sve su to različite kategorije i stvar nije nimalo riješena ako im pribrojimo označitelj krađa.

"strip koji se nalazi" negdje, na papiru, skenu ili nečijoj glavi, ha, nije i ne može biti tvoje vlasništvo. tvoje je točno određeno: taj papir, taj crtež, taj prijevod, ta tinta i to sve u toliko primjeraka koje posjeduješ. sam strip, jedna ideja koja je artikulirana u tu formu, nije tvoje a ne treba ni biti predmet ičijeg vlasništva. jasno je da tu dolazi do borbe privatnog i općeg (interesa), ali na kraju je stvar tako razriješena da dobivaju oba: i privatni (autor, prevoditelj, lektor, izdavač i ostali zastupnici privatnog interesa) i opći (društvo).
bez općeg ni privatno ne vrijedi ništa niti bi ti niti autor niti prevoditelj mogao išta zaraditi kada ne bi bilo preduvjeta za recepciju tvoje privatne ponude. a preduvjeti se stvaraju tako da društvo konzumira, tj. da uopće bude sposobno konzumirati sadržaje.

ti se ovdje rigorozno zalažeš za puko privatno i time sam sebe zapravo potkopavaš. najgrublje rečeno, ti hoćeš monopol na znanje, ti si inkvizitor. držati mase u neznanju i pokornosti i odozgo im servirati "zakone" "ideje" odrediti stanje svijesti.
zalažeš se za zaustavljanje hoda povijesti, ti bi unazad. pa to ne ide.

svijet se podigao na takvu razinu da je moguće konzumirati taj strip kojeg ti prodaješ. ovo tebi ne odgovara, i tu si protiv svijeta, a s druge strane ti odgovara isti taj svijet gdje se koristiš prednostima tehnologije, tj. imaš ovdje isti taj net na kojem se reklamiraš, imaš forum koji ti uopće omogućuje da postojiš. jer, realno, da nema scoma i da nije bilo tog foruma, fibra ne bi mogla ni postojati, nitko nikada ne bi ni čuo za nju, kao što uostalom sad malo tko izvan foruma zna za nju.

stanje svijeta je takvo da ti omogućuje da se baviš time čime se baviš i istovremeno omogućuje da netko konzumira tvoj rad na način koji ti se ne sviđa.
po meni je to dobro. bolje nego ono za što se ti zalažeš, tj. tvoj sitni privatni interes.

najkraće,
dobro je konzumirati strip. bolje nego ne konzumirati.
čak u slučaju da jedan napaljeni potrebiti konzument provali u tvoje skladište i odnese ti po primjerak nekih naslova jer ima takvu nesavladivu potrebu da se kulturno uzdiže i čita fibraste stripove te da gori u spoznavanju i razvoju svojih ljudskih potencijala, čak to je bolje nego da tvoji primjerci tamo čame u mraku pljesnivog skladišta. i tebi bi to bilo na neki način drago, zar ne?
Go to Top of Page

Krscho
Junior Member

Croatia
380 Posts

Member since 19/06/2011

Posted - 09/02/2013 : 12:52:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Krscho a Private Message  Reply with Quote
Stinky je ovdje pogodio srž

Ideja ne podliježe copyrightu, nego završni proizvod podliježe copyrightu, kada ti strip izvadiš iz preše kao lijepo glanc izdanje on podliježe copyrightu da nitko drugi ga nesmije kopirati, prelsikavati i šta ja znam šta

E sada ako ja uzmem tvoj strip i skeniram ga i stavim na net ja sam prekršio tvoj copyright i ja sam zakonski odgovoran ako me pronađeš i ako taj proizvod podileže tom copyrightu jer i orignalne filmove imaš pravo napraviti si kopiju ako posjeduješ orignalni proizvod, znači ja smijem skenirati tvoj strip i imati ga na kompu ako imam orignalni strip, to stoji u zakonu, ja zakon kršim onaj trenutak kada ga raspotranjujem po internetu

E sad dolazi onaj drugi dio priče, zakonski nije regulirano copyright na internet točnije taj strip jednom kada je gore na netu on postaje ideja, slobodna informaicja, svi koj ito skinu skini besplatno slobodnu informaicju jer tada u tom trenutko to više ne podliježe copyrightu

to je tako zakonsk iregulirano i ako želiš neku pravdu bori se za promjene zakona
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29385 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 09/02/2013 : 13:04:25  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
OK, nema problema. Idem u ponedjeljak na policiju prijaviti onog lika što je skenirao izdanja iz knjižnice Dugave, koji je "zaslužan" što je taj strip "postao ideja, slobnodna informacija koja ne podliježe copyrightu". Vjerujem da će vam on biti zahvalan na tome.

Trouble will find me
Go to Top of Page

hello
Senior Member

Croatia
2730 Posts

Member since 14/07/2006

Posted - 09/02/2013 : 13:10:42  Show Profile Show Extended Profile  Visit hello's Homepage  Send hello a Private Message  Reply with Quote
quote:

OK, nema problema. Idem u ponedjeljak na policiju prijaviti onog lika što je skenirao izdanja iz knjižnice Dugave, koji je "zaslužan" što je taj strip "postao ideja, slobnodna informacija koja ne podliježe copyrightu". Vjerujem da će vam on biti zahvalan na tome.

Taj strip je vjerovatno posudilo 10-ak ljudi u knjižnici. Kako ćeš dokazati tko je od njih 10 to napravio?

www.izdavanje-knjiga-dani.hr
www.vangogh.hr
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29385 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 09/02/2013 : 13:15:35  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by hello

quote:

Taj strip je vjerovatno posudilo 10-ak ljudi u knjižnici. Kako ćeš dokazati tko je od njih 10 to napravio?

To je posao za policiju. Ali vjerojatno neće biti problem pronaći tko je posudio svih tih 40-50 stripova koje su skenirani.

Trouble will find me
Go to Top of Page
Page: of 11 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.25 seconds. Snitz Forums 2000