forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 ZAGOR
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 1208

kasper
Advanced Member

10878 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 12/03/2013 : 19:18:14  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Pavel

quote:
Originally posted by kasper

nije kralj nego car orlova

Re je kralj. Car bi bio imperatore.

car orlova sam taj strip zvao ceo zivot, tako ce biti dalje (zna se zasto).

Edited by - kasper on 12/03/2013 19:18:49
Go to Top of Page

karven
Senior Member

Serbia
1871 Posts

Member since 16/07/2006

Posted - 12/03/2013 : 19:23:41  Show Profile Show Extended Profile  Send karven a Private Message  Reply with Quote
amen

All is one in Darkseid. This mighty body is my church. When I command your surrender, I speak with three billion voices. When I make a fist to crush your resistance. It is with three billion hands.
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19671 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 12/03/2013 : 20:10:47  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
ali je kralj pravilno

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

karven
Senior Member

Serbia
1871 Posts

Member since 16/07/2006

Posted - 12/03/2013 : 20:26:44  Show Profile Show Extended Profile  Send karven a Private Message  Reply with Quote
who gives a fuck

All is one in Darkseid. This mighty body is my church. When I command your surrender, I speak with three billion voices. When I make a fist to crush your resistance. It is with three billion hands.
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19671 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 12/03/2013 : 20:35:08  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
i bolje zvuči

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 12/03/2013 : 23:36:02  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonka24

Da li stavljas i komentare na recenzije, kada procitas strip?

Pokušavam što više
Uglavnom, ostavim dva ista komentara (tu napišem pa copy/pasteam tamo) jer ovdje možemo malo i popričati o tom stripu

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

Pavel
Senior Member

Croatia
1233 Posts

Member since 25/08/2005

Posted - 13/03/2013 : 12:41:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Pavel a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

nije kralj nego car orlova

Re je kralj. Car bi bio imperatore.

car orlova sam taj strip zvao ceo zivot, tako ce biti dalje (zna se zasto).

Možeš ga ti zvati kako god želiš, ali valjda ćeš se složiti da je besmisleno ispravljati čovjeka zato što je napisao ispravan naslov, a ti iz djetinjstva pamtiš netočan Dnevnikov prijevod.
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10878 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 13/03/2013 : 12:47:51  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
quote:

Možeš ga ti zvati kako god želiš, ali valjda ćeš se složiti da je besmisleno ispravljati čovjeka zato što je napisao ispravan naslov, a ti iz djetinjstva pamtiš netočan Dnevnikov prijevod.

nije bila ispravka, vise sam dao dusi oduska, to kako ce narod sta zvaci ne interesuje me. mda, detinjstvo je veoma bitna kompenenta kod Zagora, na Caru orlova ja sam odrastao. ovi novi danas nek zovu to kako oce, njihovo odrastanje, ne moje.
+ car bolje zvuci nego kralj, nekako je jebackije
vidim ove prevode danas, tja, Magic Bat (ili vec kako) mesto Gospodar reke, dodje mi da placem, no to su moje suze. nove generacije treba tome da se (valjda) raduju.

zaboravih, nije Kralj no Gospodar Darkvuda

Edited by - kasper on 13/03/2013 13:08:31
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 13/03/2013 : 13:00:26  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
Moj prvi susret sa Ben Stevensom, tj. Kraljem Orlova, je bio u Sjenama nad Darkwoodom i kako god okrenemo, ta priča ga je digla u rang najjačih Zagorovih neprijatelja. U »Sjenama« je bio čisto zlo i užasno močan budući da mu je Hellingen svojom znanošću omogućio stvaranja opakih bića, tj. kentaura i letećih indijanaca. Ljudi se smiju kentaurima, a ne kuže da je to logičan nastavak Ben Stevensove priče i njegove opsesije stvaranja hibrida čovjek-životinja. Mislim da bi starija garda lakša progutala kentaure da su ranije čitali »Krilatog osvetnika«, priče, koja je dodatno razvila tu Stevensovu opsesiju, ali budući ta priča nije uopće bila objavljena u zlatnoj seriji dobivamo omaložavanje Stevensovih pokušaja. Nije on razbojnik, koji se voli prerušavat u kokoške… sam Nollita, a ne Boselli, ga je razvio u luđaka, koji se pali na kentaure. U »Sjenama« kentauri nemaju veze s Hellingenom - to je bio sve Stevens i nastavak »Krilatog osvetnika«.

U biti, kao lik, Stevens bi morao biti zahvalan Boselliju što ga je uopće stavio u svoje remek djelo i najboljeg Hellingena do sada... u biti, dao mu je i velik dio priče.

Prvo pojavljivanje mi je bolje od drugog, tj. Krilatog osvetnika. Prvo pojavljivanje ima raspoloženog Ferrija i laganu nepretencioznu pričicu u kojoj sve sjeda na svoje mjesto. Drugo pojavljivanje je slabije jer je nastalo u vrijeme kad je Nolliti počelo nedostajati inspiracije i ima u toj priči dosta toga što je moglo bit i bolje.

Dakle, meni najbolje pojavljivanje Stevensa je u »Sjenama« i tom čašću što ga je Boselli stavio u najboljeg »Hellingena« si je Stevens zacementirao besmrtnost. Zbog toga je meni prva asocijacija na njega onaj njegov opak laboratorij u ugašenom vulkanu, a ne ptičja glava na ramenima.
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 13/03/2013 : 13:28:26  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
@kasper & pavel

Dobar prevod ne postoji. Samo losa, dobra i najbolji prenos originala. U originalu Re delle Aquille zvuci mnogo bolje nego Imperatore delle Aquille, ali zato na nasem jeziku obe verzije imaju svoju snagu.

a kasperovu "ispravku" nisam uopste doziveo kao takvu...Covek je nostalgicar i potpuno razumem njegovu patnju kada vidi neke moderne naslove Tu cesto patim i ja, a nisam nostalgicar.

DNEVNIK CITANJA:
Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 13/03/2013 : 14:32:12  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Što se tiče samog Kralja Orlova (kasper, I love u anyway) smatram da je to lik čija je čarolija uspela samo u prvoj pojavi. Nolitta je bio odličan besednik. Njegove priče nisu bile priče koje vodi autorovo pero, već njegove priče pričaju uglavnom sami likovi. Šta hoću da kažem? U "Kralju Orlova" čitaocu nije direktno predstavljena prva pojava tog slikovitog lika u indijanskom selu, niti smo lično svedočili masakru tragača za zlatom, već smo ustvari slušali druge likove kako nam pričaju o tome-poglavica o prvoj pojavi Kralja Orlova, Ben Stevens o samom masakru koji je proživeo. Danas, tok naracije bi išao previše obično. Ništa ne bi bilo sećanje nego jednostavan razvoj događaja. Ovako, Zagorova avantura je krojena pričama likova, one čine bitne elemente celokupnog čitalačkog doživljaja zato što ne dozvoljavaju toliko čitaocu da donese sopstveni sud o izloženom, nego sve sluša iz druge perspektive. Pojava Kralja Orlova u selu indijanaca ne bi mu dala toliko sočan pečat da je mi nismo čuli od praznovernog indijanca kojem ne treba mnogo da svemu da božansku notu. Masakr tragača za zlatom ne bi imao toliko tragičan ton da nam ga nije prepričao jedini koji tu grozotu skoro platio svojom kožom.
To sve daje autentični Nolittin pečat na serijal. Tajanstvenost, uzvišenost, apstrakcija konkretnog, emocija. Ben Stevens Bosellijevog pera je čisto zlo, podstaknuto osvetom, dok je Nolitta ipak sagradio jednog lika u čiju kožu možemo da se uvučemo. Iako je negativac, razlozi njegovog gneva imaju debelo opravdanje, onog tipa da se čovek zapita kako bi se on ponašao da se našao u sličnoj situaciji. Takav je i dr. Stubb iz prethodne teme, i mnoštvo drugih likova.

evo npr. njegovih reči:
"Ja, Ben Stevens, jedini sam preživeo tu strašnu noć...Još uvek na licu nosim njene grozne tragove (pokazuje lice). Napred, plemeniti branioci tih prljavih ubica...i ti, indijanski šmrkavče, pogledaj dobro moje lice...Pogledajte kako su sekire i noževi Munsea kopali po mom mesu, nakon što su otrgli od života sve moje prijatelje! Šta je...Sada ste nemi, ha? U šatoru kog plemenitog indijanskog ratnika visi skalp koji mi je skinut u neizrecivim mukama?"

I tu se postavlja suprotnost sa samim Zagorom, isticanje njegove jedinstvenosti i veličine. Opet Nolittin prikriveni način stvaranja naše simpatije prema tom liku.

"Već sam dobio sva objašnjenja o tom strašnom događaju, Stevens... Onaj koji ga je bio izazvao sada je već mrtav, a pleme Munsee sada žive u miru, ako to već nisi do sada znao."

"Da...ali ja više ne živim u miru! Slike iz tog masakra proživljavam u svojim košmarima skoro svako veče a sami pogled na moje lice je dovoljan da stalno povećavam svoju želju za osvetom"

Deo "Slike iz tog masakra proživljavam u svojim košmarima skoro svako veče" ima pravo da kaže i sami Zagor, obojica su produkt košmara svoje prošlosti. Samo što je mladi Wilding posle čina osvete došao do čina pokajanja i iskupljenja, dok je Ben Stevens izjeden svojim gnevom. I obojica su se nakon gorkog ukusa ljudskog čina mržnje nekako sjedinili sa prirodom, koja u serijalu predstavlja beg od izopačenog ljudskog društva (Darkwoodska šuma/Orlovi).Ali mala razlika u uticaju svirepe smrti voljenih na njihovu psihu ih je postavila jednog nasuprot drugom, u samoubilačkoj borbi koja je morala da završi nečijom smrću. Naravno, kako to obično u fikciji biva, prosvećenje pobeđuje ogorčenost. Ali Nolitta ne dopušta da prva Stevensova smrt prođe tek tako: nakon što je suočen sa čistim primerom ljudskog morala i nepobitnošću trijunfa istoga nad njegovim delima on se uzda da će ga priroda opet prigrliti i spasiti totalnog ludila njegovog unutrašnjeg konflikta. No sjedinjenje je ovaj put na sebičnoj, slepoj bazi, traži onoliko koliko priroda ne može da ponudi isto kao što nikakvo sažaljenje nije bilo u stanju da ogorčenom čoveku ponudi pomilovanje od strane morala i pravde. Mislim, naravno, na pokušaj da pređe liticu (par metara dužine unutrašnjeg ponora) i dosegne spasenje. Veličanstvena priroda tu pada pod težinom ljudskog nesavršenstva.

Nastavak je bio pokušaj kompletnijeg sjedinjenja čoveka sa prirodom, u mnogo izopačenijem smislu, ali i konkretnijem, vidljivijem. Stoga nije bio na visini prvog.

A u "Senkama nad Darkwoodom" Ben Stevens je samo prazna školjka samoga sebe. Nema ličnosti, nema traga tragedije, niti šmeka "antičkog" duha u priči koje su prethodne imale. Džaba i kentauri i leteći indijaci. Čak mislim da je Boselli u trećem nastavku više ciljao na to da od Zagorovih prijatelja napravi monstruozne kreature, da bi prikazao Darkwood kao podijum pakla kakvim je postao zbog njegovom odsustva. Zagoru je od doma napravio tuđinu. Zbog kentaura izbor je pao na Stevensa, a i zbog evokacije starih slikovitih neprijatelja i uopšte neprirodnim oživljavanjem istih. Dobra akcija, dobra priča, loš Stevens.

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 13/03/2013 : 14:33:51  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
p.s. takvog sam mišljenja u trećem nastavku iako je ta epizoda bila moj prvi susret sa Kraljom Orlova, da odmah isključim ostalima utisak delovanja nostalgije

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10878 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 13/03/2013 : 15:12:23  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by PijaniPatak
a kasperovu "ispravku" nisam uopste doziveo kao takvu...Covek je nostalgicar i potpuno razumem njegovu patnju kada vidi neke moderne naslove Tu cesto patim i ja, a nisam nostalgicar.

smrc

nego ovaj Krilati osvetnik je jedan od najvecih promasaja, koliko sam ocekivao od tog stripa, tuga.

Edited by - kasper on 13/03/2013 15:14:55
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 13/03/2013 : 15:16:21  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

smrc

nego ovaj Krilati osvetnik je jedan od najvecih promasaja, koliko sam ocekivao od tog stripa, tuga.

Glavu gore...ugledaj se na mene...Ja pijem da zaboravim

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10878 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 13/03/2013 : 15:18:29  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
quote:

Glavu gore...ugledaj se na mene...Ja pijem da zaboravim

ah, boem, posledni boem
Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member

14713 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 13/03/2013 : 15:56:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mladjo

quote:
Originally posted by Tonka24

Da li stavljas i komentare na recenzije, kada procitas strip?

Pokušavam što više
Uglavnom, ostavim dva ista komentara (tu napišem pa copy/pasteam tamo) jer ovdje možemo malo i popričati o tom stripu

Pametno. Da znam za u buduce, dobra ideja.
Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member

14713 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 13/03/2013 : 16:10:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by nagor

Moj prvi susret sa Ben Stevensom, tj. Kraljem Orlova, je bio u Sjenama nad Darkwoodom i kako god okrenemo, ta priča ga je digla u rang najjačih Zagorovih neprijatelja. U »Sjenama« je bio čisto zlo i užasno močan budući da mu je Hellingen svojom znanošću omogućio stvaranja opakih bića, tj. kentaura i letećih indijanaca. Ljudi se smiju kentaurima, a ne kuže da je to logičan nastavak Ben Stevensove priče i njegove opsesije stvaranja hibrida čovjek-životinja. Mislim da bi starija garda lakša progutala kentaure da su ranije čitali »Krilatog osvetnika«, priče, koja je dodatno razvila tu Stevensovu opsesiju, ali budući ta priča nije uopće bila objavljena u zlatnoj seriji dobivamo omaložavanje Stevensovih pokušaja. Nije on razbojnik, koji se voli prerušavat u kokoške… sam Nollita, a ne Boselli, ga je razvio u luđaka, koji se pali na kentaure. U »Sjenama« kentauri nemaju veze s Hellingenom - to je bio sve Stevens i nastavak »Krilatog osvetnika«.

U biti, kao lik, Stevens bi morao biti zahvalan Boselliju što ga je uopće stavio u svoje remek djelo i najboljeg Hellingena do sada... u biti, dao mu je i velik dio priče.

Prvo pojavljivanje mi je bolje od drugog, tj. Krilatog osvetnika. Prvo pojavljivanje ima raspoloženog Ferrija i laganu nepretencioznu pričicu u kojoj sve sjeda na svoje mjesto. Drugo pojavljivanje je slabije jer je nastalo u vrijeme kad je Nolliti počelo nedostajati inspiracije i ima u toj priči dosta toga što je moglo bit i bolje.

Dakle, meni najbolje pojavljivanje Stevensa je u »Sjenama« i tom čašću što ga je Boselli stavio u najboljeg »Hellingena« si je Stevens zacementirao besmrtnost. Zbog toga je meni prva asocijacija na njega onaj njegov opak laboratorij u ugašenom vulkanu, a ne ptičja glava na ramenima.

Odlican post, tocno si opisao sve sto mislim o Sestom Hellingenu. Naravno dio koji se odnosi na BS.
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11857 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 13/03/2013 : 20:40:15  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
@ Pijani Patak

Svaka ti cast!!! Sa uzivanjem sam procitao ovo sto si napisao i svaka rec ti je na mestu! I o Nolliti i o slicnoj Zagorovoj i Stevensovoj sudbini!
Ti si ko stvoren da budes Zagorov urednik ili scenarista. Da napises neku knjigu o Zagoru sa tvojim utiscima o epizodama, ja bih je odmah kupio!

Go to Top of Page

Rick
Average Member

Serbia
900 Posts

Member since 21/01/2009

Posted - 13/03/2013 : 20:40:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Rick a Private Message  Reply with Quote
Dranki, lep, razložan post, najvećim delom prikladan da bude objavljen u nekom časopisu.

Pre svega, lep osvrt na Nolitino pripovedačko umeće, ono koje je Buratini upotrebio u svojoj prvoj i jednoj od svojih najboljih (za mene najboljoj) priči- "Sindrom Belzebul". I tu se pripovedni ton oslanja na treća lica, saznanja iz druge ili treće ruke, ostavljene poruke, čak i nagoveštaje koje odaje priroda kroz odsustvo životinja u šumi koju su zaposela čudovišna bića (fenomenalan, stravičan detalj). Međutim, očigledno je da to nije Buretova prirodna naracija, već ona koju si ti već definisao, a koja se, nažalost, odvija po linearnom principu i korak po korak. U većini novijih scenarija čitalac, kako si već zapazio, ostaje uskraćen za bilo kakvo, makar i pogrešno sopstveno shvatanje pojedinih likova, koje bi opet dovelo do izvesnih emocija nakon što priča odvede čitaoca u pravcu koji on nije očekivao.
Ovo naše naklapanje je samo potvrda činjenice da se Zagorova popularnost nikako ne sme uzeti zdravo za gotovo, već kao logičan proizvod Nolitinog dara i rada.

Benovo pojavljivanje u "Senkama" ne bih sada da komentarišem, a i čini mi se da sam to negde već i učinio. Mogu da razumem da je iskorišćen kako bi od Darkvuda napravio izopačenu sliku onoga što je Zagor godinama gradio, ali ne mogu da razumem da je to učinjeno na tako grub i za autentičnog negativca nezaslužen način.

"Duh Sa Sekirom nikada nije zaista napustio Darkwood. I dalje pazi na svoje kraljevstvo i nasledje. I ponekad se javi, kao pozdrav, ili opomena, kako kome."
Go to Top of Page

Rick
Average Member

Serbia
900 Posts

Member since 21/01/2009

Posted - 13/03/2013 : 20:58:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Rick a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by going going

@ Pijani Patak

Svaka ti cast!!! Sa uzivanjem sam procitao ovo sto si napisao i svaka rec ti je na mestu! I o Nolliti i o slicnoj Zagorovoj i Stevensovoj sudbini!
Ti si ko stvoren da budes Zagorov urednik ili scenarista. Da napises neku knjigu o Zagoru sa tvojim utiscima o epizodama, ja bih je odmah kupio!

Slažem se sa svim napisanim, i ukazujem na činjenicu da ga analitičnost i razložnost u pisanju ne približava mestu scenariste Zagora. O kontrare, što bi rek`o Del.

"Duh Sa Sekirom nikada nije zaista napustio Darkwood. I dalje pazi na svoje kraljevstvo i nasledje. I ponekad se javi, kao pozdrav, ili opomena, kako kome."

Edited by - Rick on 13/03/2013 20:59:22
Go to Top of Page

velka031
Advanced Member

Croatia
17009 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 14/03/2013 : 09:18:32  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
quote:

Što se tiče samog Kralja Orlova (kasper, I love u anyway) smatram da je to lik čija je čarolija uspela samo u prvoj pojavi. Nolitta je bio odličan besednik. Njegove priče nisu bile priče koje vodi autorovo pero, već njegove priče pričaju uglavnom sami likovi. Šta hoću da kažem? U "Kralju Orlova" čitaocu nije direktno predstavljena prva pojava tog slikovitog lika u indijanskom selu, niti smo lično svedočili masakru tragača za zlatom, već smo ustvari slušali druge likove kako nam pričaju o tome-poglavica o prvoj pojavi Kralja Orlova, Ben Stevens o samom masakru koji je proživeo. Danas, tok naracije bi išao previše obično. Ništa ne bi bilo sećanje nego jednostavan razvoj događaja. Ovako, Zagorova avantura je krojena pričama likova, one čine bitne elemente celokupnog čitalačkog doživljaja zato što ne dozvoljavaju toliko čitaocu da donese sopstveni sud o izloženom, nego sve sluša iz druge perspektive. Pojava Kralja Orlova u selu indijanaca ne bi mu dala toliko sočan pečat da je mi nismo čuli od praznovernog indijanca kojem ne treba mnogo da svemu da božansku notu. Masakr tragača za zlatom ne bi imao toliko tragičan ton da nam ga nije prepričao jedini koji tu grozotu skoro platio svojom kožom.
To sve daje autentični Nolittin pečat na serijal. Tajanstvenost, uzvišenost, apstrakcija konkretnog, emocija. Ben Stevens Bosellijevog pera je čisto zlo, podstaknuto osvetom, dok je Nolitta ipak sagradio jednog lika u čiju kožu možemo da se uvučemo. Iako je negativac, razlozi njegovog gneva imaju debelo opravdanje, onog tipa da se čovek zapita kako bi se on ponašao da se našao u sličnoj situaciji. Takav je i dr. Stubb iz prethodne teme, i mnoštvo drugih likova.

evo npr. njegovih reči:
"Ja, Ben Stevens, jedini sam preživeo tu strašnu noć...Još uvek na licu nosim njene grozne tragove (pokazuje lice). Napred, plemeniti branioci tih prljavih ubica...i ti, indijanski šmrkavče, pogledaj dobro moje lice...Pogledajte kako su sekire i noževi Munsea kopali po mom mesu, nakon što su otrgli od života sve moje prijatelje! Šta je...Sada ste nemi, ha? U šatoru kog plemenitog indijanskog ratnika visi skalp koji mi je skinut u neizrecivim mukama?"

I tu se postavlja suprotnost sa samim Zagorom, isticanje njegove jedinstvenosti i veličine. Opet Nolittin prikriveni način stvaranja naše simpatije prema tom liku.

"Već sam dobio sva objašnjenja o tom strašnom događaju, Stevens... Onaj koji ga je bio izazvao sada je već mrtav, a pleme Munsee sada žive u miru, ako to već nisi do sada znao."

"Da...ali ja više ne živim u miru! Slike iz tog masakra proživljavam u svojim košmarima skoro svako veče a sami pogled na moje lice je dovoljan da stalno povećavam svoju želju za osvetom"

Deo "Slike iz tog masakra proživljavam u svojim košmarima skoro svako veče" ima pravo da kaže i sami Zagor, obojica su produkt košmara svoje prošlosti. Samo što je mladi Wilding posle čina osvete došao do čina pokajanja i iskupljenja, dok je Ben Stevens izjeden svojim gnevom. I obojica su se nakon gorkog ukusa ljudskog čina mržnje nekako sjedinili sa prirodom, koja u serijalu predstavlja beg od izopačenog ljudskog društva (Darkwoodska šuma/Orlovi).Ali mala razlika u uticaju svirepe smrti voljenih na njihovu psihu ih je postavila jednog nasuprot drugom, u samoubilačkoj borbi koja je morala da završi nečijom smrću. Naravno, kako to obično u fikciji biva, prosvećenje pobeđuje ogorčenost. Ali Nolitta ne dopušta da prva Stevensova smrt prođe tek tako: nakon što je suočen sa čistim primerom ljudskog morala i nepobitnošću trijunfa istoga nad njegovim delima on se uzda da će ga priroda opet prigrliti i spasiti totalnog ludila njegovog unutrašnjeg konflikta. No sjedinjenje je ovaj put na sebičnoj, slepoj bazi, traži onoliko koliko priroda ne može da ponudi isto kao što nikakvo sažaljenje nije bilo u stanju da ogorčenom čoveku ponudi pomilovanje od strane morala i pravde. Mislim, naravno, na pokušaj da pređe liticu (par metara dužine unutrašnjeg ponora) i dosegne spasenje. Veličanstvena priroda tu pada pod težinom ljudskog nesavršenstva.

Nastavak je bio pokušaj kompletnijeg sjedinjenja čoveka sa prirodom, u mnogo izopačenijem smislu, ali i konkretnijem, vidljivijem. Stoga nije bio na visini prvog.

A u "Senkama nad Darkwoodom" Ben Stevens je samo prazna školjka samoga sebe. Nema ličnosti, nema traga tragedije, niti šmeka "antičkog" duha u priči koje su prethodne imale. Džaba i kentauri i leteći indijaci. Čak mislim da je Boselli u trećem nastavku više ciljao na to da od Zagorovih prijatelja napravi monstruozne kreature, da bi prikazao Darkwood kao podijum pakla kakvim je postao zbog njegovom odsustva. Zagoru je od doma napravio tuđinu. Zbog kentaura izbor je pao na Stevensa, a i zbog evokacije starih slikovitih neprijatelja i uopšte neprirodnim oživljavanjem istih. Dobra akcija, dobra priča, loš Stevens.

Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 14/03/2013 : 12:37:22  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by going going

@ Pijani Patak

Hvala, brate. Ako jednom napišem tu knjigu šaljem ti besplatan primerak

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 14/03/2013 : 12:42:23  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
@Rick

quote:
Ovo naše naklapanje je samo potvrda činjenice da se Zagorova popularnost nikako ne sme uzeti zdravo za gotovo, već kao logičan proizvod Nolitinog dara i rada.

Ja se ne mogu nikako oteti utisku da je u pitanju čisti talenat, osećaj koji mu je tokom godina sazrevao, a nikako planirano menjanje toka naracije. Previše je spontano urađeno da bi bilo tehnički.

edit: ali si svakako upravu...Ne može se napraviti pita od govneta, tako da ova naša filozofiranja moraju naći opravdanje u nepobitnom kvalitetu zagorovih priča.

DNEVNIK CITANJA:

Edited by - PijaniPatak on 14/03/2013 12:44:24
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 14/03/2013 : 13:33:58  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Inače, što se tiče tema i ovog topica uopšte, imam reći par stvari:

-Cilj je diskusija, pre svega. Dakle poželjno je da date što je moguće ličniji komentar, neki vid ličnog doživljaja makar malog dela scene koji se odnosi na temu. Tako ćemo svi zajedno moći stvoriti neku kompletniju sliku o liko o kojem diskutujemo.

-Budući da je cilj da topic bude iole interesantan, umesto da od vesti do vesti govorimo super ili dođavola, ili od ilustracije do ilustracije (za šta smo rezervisali Ultimate Zagor topic), poželjno je da se temom pogodi središte tj. da kada se postavi tema da forumaš ima volje da o njoj komentariše. Budući da meni samom to nije baš lako, molio bih drugove zagorovce da mi na PM šalju predloge tema

Evo, npr. tinton mi je poslao lepu temu pre par sedmica, ali je malo nakon toga otvoren topic na tu istu temu. Valja malo sačekati pa je postaviti.

-Mislim da je više nego zahvalno takođe da se pored komentarisanja teme ovde postavljaju utisci o tek pročitanoj epizodi, baš kako je mladjo gore uradio. Lični stav forumaša je ustvari ono šta tražim od ovog topica

da li se slažete?

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

aved
Average Member

Bosnia and Herzegovina
633 Posts

Member since 25/12/2012

Posted - 14/03/2013 : 14:57:57  Show Profile Show Extended Profile  Send aved a Private Message  Reply with Quote
Kad ugrabim vremena pridruzit cu se i ja raspravama u vezi tema.

Sto se tice ovog sto je tinton predlozio, tj da se postavljaju utisci o epizodi,- potpuno se slazem. Time ce se samo jos vise otvoriti, a samim tim jos vise pridonijeti, prostor za diskusiju pored tema.

Mornie utúlië, mornie alantië
Go to Top of Page
Page: of 1208 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.55 seconds. Snitz Forums 2000