forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Umjetnost
 Knjige & co (popis recenzija u prvom postu)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 249

panzer
Advanced Member

12800 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 19/02/2013 : 11:09:54  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote

Nešto za ljubitelje skandinavsko tehnoloških krimiča. Prvi dio trilogije.

Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier!

Edited by - panzer on 19/02/2013 11:11:03
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12800 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 28/02/2013 : 10:37:02  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote

Parei: Rashladna stanica

Glavnog junaka knjige jednog dana nazove bivša žena, da mu kaže, da je oboljela od karcinoma. Zamoli ga, da se vrati u Berlin (doktori moraju saznati, kako je oboljela, prije nego počnu sa terapijom) i tamo pokuša saznati, šta se jednog majskog dana 1986. godine dogodilo u tiskari, u kojoj su njih dvoje radili. Da li je oboljela zbog kamiona iz Ukrajine, koji je bio kontaminiran? Da li je jedna od njegovih suradnika zbilja počinio samoubojstvo ili se to njemu tek učinilo?

Parei ovde upotrijebljava kratke rečenice, koje u knjizi izgledaju kao rafalna paljba iz mitraljeza. Neki bi rekli - čisto i učinkovito.

Vračanje "na mjesto zločina" u junaku ne budi samo prisječanja na nekadašnji život u istočnoj Njemačkoj i promjene poslije preseljenja u njezinu zapadnu "sestru", nego i osamljenost, anksioznost i osječaj, da je veči dio njegovog života prošao, a da on uopče nije ni primjetio, kako je do toga došlo.

Vrlo dobro.

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 28/02/2013 : 14:10:02  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Pirgavi

Upravo pročitao Preludij u fondaciju... Nakon nekoliko godina opet...
Moram priznati da mi se prije činilo malo razvodnjeno i dosadnjikavo, ali taj Asimov je stvarno bio genijalac i ovo je jako dobar roman. Pisan jednostavno da ga i malo djete može čitati, ali ipak imam osjećaj da će mi sjesti kako treba kada napunim pedeset. Ima u njemu nešto nedokučivo, empirijski sazdano...da ne kažem drevno i mudro...

hehe... Meni su npr. Preludij i Ususret Fondaciji puno bolji od ranijih knjiga, koje se u biti dešavaju kasnije. Nekako su mi puno zrelije, i modernije. Što se tiče pisca, Asimovljev opus ili voliš ili ne, mislim da nema sredine.

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."

Edited by - DeeCay on 28/02/2013 14:10:47
Go to Top of Page

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 28/02/2013 : 18:37:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote
Ima živih...ja već mislio da post umire.. tu i tamo Penzer nešto stavi... valjda smo se ispucali...:))

The only thing we know for sure is that he's *not* a vegetarian.
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12800 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 01/03/2013 : 09:14:41  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ima živih...ja već mislio da post umire.. tu i tamo Penzer nešto stavi... valjda smo se ispucali...:))

Panzer, ne Penzer :)

Moram, pošto vidim, da ste se mi nešto učutali ... Imam još dvije u rezervi ...

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 01/03/2013 : 11:28:34  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Fred Saberhagen:BERSEKERSKI TRON

Knjiga je kod nas objavljena u MONOLITHU 6

Činjenica je da je space-opera oduvijek bila najinteresantniji žanr među velikom većinom SF-ovaca jednostavno zbog prirode same radnje i toka događaja općenito jer sam svemir, strani planeti i brojne tuđinske rase sa svojim svemirskim brodovima i dostignućima definitivno daju glavnu srž voljenju SF-a kod većine. Time se, naravno ne umanjuje kvaliteta brojnih drugih podvrsta žanra ali činjenica je da je ova vrsta ipak dominantna. Naravno, ima tu svega i svačega kao i u bilo kojoj drugoj podvrsti bilo čega drugog ali dosta toga spada u sam vrh žanra.
Saga o Bersekerima dobro je poznata ljubiteljima space-opere i predstavlja najpoznatiji dio opusa ovoga pisca. Knjiga se može čitati sama za sebe i to je dosta bitno jer čini mi se da na našem jeziku i nije objavljeno ništa drugo, kako od ovoga serijala, tako i od ovoga pisca. Nažalost. Sve u svemu, pratimo intrige, zavjere, spletke i podmetanja među najvišim dužnosnicima planetarnih vlasti, a u sve to je uvučen jedan mladi kadet koji je i postao vojnikom kako bi izbjegao sigurnu smrt, ni ne znajući da je, dok počinje njegova pustolovina, već glavni protagonist jedne velike urote koja za njega može završiti tragično. Knjiga ima dobar intenzitet, napetost je prisutna cijelim tokom radnje, likovi su relativno dobro razrađeni i opći dojam je i više nego dobar. Ima tu dosta dobrih i inovativnih ideja, a kraj je odlično ukomponiran i zadovoljavajući. sve u svemu, knjiga odiše kvalitetom i ukoliko niste - svakako pročitajte.

Jedno od stranih izdanja

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 01/03/2013 : 11:31:38  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DeeCay

quote:

Upravo pročitao Preludij u fondaciju... Nakon nekoliko godina opet...
Moram priznati da mi se prije činilo malo razvodnjeno i dosadnjikavo, ali taj Asimov je stvarno bio genijalac i ovo je jako dobar roman. Pisan jednostavno da ga i malo djete može čitati, ali ipak imam osjećaj da će mi sjesti kako treba kada napunim pedeset. Ima u njemu nešto nedokučivo, empirijski sazdano...da ne kažem drevno i mudro...

hehe... Meni su npr. Preludij i Ususret Fondaciji puno bolji od ranijih knjiga, koje se u biti dešavaju kasnije. Nekako su mi puno zrelije, i modernije. Što se tiče pisca, Asimovljev opus ili voliš ili ne, mislim da nema sredine.

Ha ipak su kasnije napisane, od pisanja prve knjige iz serijala je bilo prošlo i više od 40 godina. E sad, ja se više ne sjećam koje su mi bolje - te zadnje ili one prve. Ima tu dosta i subjektivnosti, ipak sam ove starije prije čitao...I da, za mnoge stvari moraš imati određeni broj pređenih kilometara na životnoj cesti kako bi ih posve razumio. Kao npr. i sa Djoletovim pjesmama:))

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 01/03/2013 : 17:46:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote
da, ja sam u fazi čitanja već pročitanih stvari...upravo čitam Kraj djetinjstva i oduševljavam se svakom stranicom... Znao sam da mi je bila dobra - čitao sam je na faksu - a sada 15 godina poslije je još bolja...

Napisat ću recenziju o Zovem se KOnrad...ali ovih dana - jedva sam nabavio tu knjigu :)

I drago mi je vidjeti da ste živi i da, PAnzer, jebat gaomako mi se srednjak na E :)

Go to Top of Page

Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2990 Posts

Member since 06/03/2012

Posted - 01/03/2013 : 22:24:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Ernie Pike a Private Message  Reply with Quote
quote:

da, ja sam u fazi čitanja već pročitanih stvari...

Ja sam se uvijek drzao one da ako knjiga ne zasluzuje da se procira dvaput, ne zasluzuje ni jednom. Na zalost, sad imam tako malo vremena za citanje, a tako puno neprocitanih knjiga da se ne vracam procitanim knjigama. Steta.
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12800 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 02/03/2013 : 08:12:30  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
quote:

i da, PAnzer, jebat gaomako mi se srednjak na E :)

Ne sekiraj se, PRGAVI.

Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12800 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 02/03/2013 : 10:14:19  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote

Kad se osječate depresivno, uzmite u ruku ovo ...

Edited by - panzer on 02/03/2013 10:15:28
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 02/03/2013 : 10:29:35  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
xexexe o čemu je tu riječ?:))

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12800 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 02/03/2013 : 10:52:27  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
Knjiga sa izrekama ...

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 02/03/2013 : 12:15:57  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
A jesi riječit

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12800 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 04/03/2013 : 10:20:38  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mladjo

A jesi riječit

Ima jedna naša izreka: Molk je zlato.

Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17909 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 04/03/2013 : 15:23:20  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
imal onaj živković neku knjigu s radnjom od do korica
dakle da nije sastavljena od 4 priče koje povezuje jedna nit

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12800 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 07/03/2013 : 10:32:33  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
Novo kod nas:

Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12800 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 09/03/2013 : 08:22:27  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote

Vrlo dobar triler.

Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12800 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 09/03/2013 : 08:24:03  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote

J.K. Rowling: The Casual Vacancy

Gostujuči recenzent: Gordon Ramsay* (Tekst je na engleskom jeziku da ne dođe do izgubljeno u prijevodu efekta)**

"Dear J.K., when you came here, I had auch high expectations of you. I must admit that I have never read any of your books about Boy Toy Wonder Magician with Glasses ... Trotter? Potter? Yes, Harry Potter, I remember now ... which you wrote and which was such a hit across the Globe ... But I must also admit, J. K., that you didn't deliver all the goods with this one. Sure, you wanted your book to mirror all the bad thing in English society today ... pedophilia, drugs, cutting yourself, cheating, hatred between children and parents, between spouses, between school mates, the Wealthy vs. the Poor ... that all was well used. Also the setting was nice. Small sleepy English town ... Hell, after the Death of one of the protagonist at the start of the book I thought that sooner or later Inspector Barnaby will pop out somewhere and that I am in reality reading one of The Midsomer Murders crime novel! I really wanted that that Death was not accidental and that the Killer was on a loose which would kill more people so I would have to read the Book if only because I would want to know who did it ... Why I am I telling you this, you say? Well, the plot unravelled just too slow. Your book looked like some Cross Country Skiing race on 50 kilometers, where there "nothing" serious is going on for 49,8 kilometers and where the sprint to the Finish decides the Winner. The problem is that your Finish is not as strong as it should be. Sure, you killed two Person at the End, but nevertheless that left a sour taste in my Mouth ... As you know, a good Dish has to have a balanced Flavours ... problem with your book is that it is not a balanced one; people are (mostly) bad and there are not a lot of good ones around ... For Crying Out Loud, that man that died at the beginning was almost the best one in Good Camp ... But I must say that you had Balls ... if I may say so to you as you are a Woman ... when you didn't tried to make a cheesy End just to satisfy your (mostly Female) Readers. It was a bold choice to kill characters which life didn't spare them at the End. I congratulate you for that ... Ah, yes, your book was also bland, if I must say so. It just wasn't spicy enough. You showed us too much how Souls of different Characters look like so we weren't really suprised how they behave during the Book. It would be better if their motives would remain hidden until the Grand Finale, where in a manner of good old Hercule Poirot all would came out and we would have to say:"No way! I seriously didn't expect this to happen!" ... J.K., we both know that there are writers out there that could do this differently, and what is more important, better. Therefore ... J.K. ... please leave your Apron at your Station and leave Masterchef."

* Gordon Ramsay wrote this Review for free
** no Animals apart from a few Bacteria, which tried to get into Gordon's Body through his Nose, were hurt during this Review

Edited by - panzer on 09/03/2013 08:27:00
Go to Top of Page

Just_Charlie
Advanced Member

8578 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 10/03/2013 : 02:41:14  Show Profile Show Extended Profile  Visit Just_Charlie's Homepage  Send Just_Charlie a Private Message  Reply with Quote
Kako u svojoj kolekciji imam procitanu Fiumanku, nakon godina vec zaboravljene zelje da nakon jednog susreta sa par ulomaka, i rijeci autora probavim Zagrepcanku, konacno sam sam dosla na svoje, pa tako oba, rame uz rame, odn. korice uz korice sada posjedujem romane o zenama, nazvanima po gradovima iz kojih potjecu. Fiumanka me odvela na putovanje moje vlastito, kroz opise moga grada prije moga rođenja, u kome sam osjetila duh vremena iz prica moje none. No, to nije bila nakana autora, njegov roman usput progovara i opisuje to vrijeme, o kome s nostalgijom djeteta u sebi razmisljam. Njegov roman je gorak i tezak, poput neocekivanog okusa pelina u ustima po zatvaranju knjige nakon zadnjeg poglavlja, ciji se okus proteze jos satima nakon citanja.
Sada sam zapocela citati Zagepcanku, roman pisan umom i rukom također muskarca, o zeni, s imenom mog drugog rodnog grada..

Tko zna gdje ce me odvesti, no bas je slatko imati ta dva naslova,
sada korice uz korice, i nakon citanja oba (jer kanim iznova procitati Fiumanku, da obnovim okus pelina) objedinjeno progovoriti
o svijetu dvije zene u gradovima, kroz cije je ulice ispricana i moja vlastita prica ..

Fiumanka -Premda naslov upućuje na sociološku problematiku, sombiozu povijesne i suvremene Rijeke, piščeva intencija nije tematiziranje uzrokovanih egzodusom autohtonog stanovništva. Intrigantni riječki motiv dvojnosti nije zaživio na stranicama Fijumanke, niti je u tekstu iščitljiva problematika zajedničkog suživota. Cuculićeva Rijeka nije fabrijevski topos povijesnog ludila, historijskih prelamanja i tragičnih odlazaka, to je jednostavno mediteranski grad sa svojim ulicama, obalom i zaljubljenim parovima. Kao pozadina ljubavnog zapleta deskriptivni dijelovi teksta doimaju se slikovitom razglednicom: dominantni motiv mora, opis Rijeke i Kvarnera često su u funkciji literarnog inetrmezza, smirivanja strasti izazvanih dramatskom napetošću u priči. Roman pripada tzv. srednjoj struji, tematizira ljubav, s likovima u potrazi za vlastitim identitetom, a kroz priču pisac raščlanjuje erotsku dimenziju ljubavi. Svoj uspjeh prvenstveno zahvaljuje slobodnim opisima seksualnih pustolovina glavnih protagonista. Erotski potentan, tekst čvrstom naracijom, jednostavnim sižeom i psihološkom karakterizacijom likova podsjeća na autorova ranija ostvarenja: tako u Fijumanki na neobičan način skladno egzistiraju dijametralno različiti svjetovi. Pomirenja i Obitelji Cemolica "upakirani" u carstvo čula.

Zagrepčanka Branislava Glumca izuzetno je štivo ne samo po eksperimentalnim nastojanjima autora veći po težnji da se bez lakiranja i pozlate progovori o nekim neistraženim sferama suvremenosti, rasvijetli još jedan zapreteni vid naše egzistencije. Što je to što obvezuje očeve i iritira njihovu djecu, gdje se to razilaze generacije i kakav to stijeg razlistavaju mladi svim matorcima usprkos, eto, teme za sve koji imaju nepogrešivo čulo za intenzitete našeg vremena pa zato i traže pravi razlog tolikih sudara, zavirujući bez zazora od kancelarije do ložnice. Jesu li iznevjereni neki ideali i jesu li mladi umorni još prije onog ozbiljnog posla, kakva pravila igre važe za mamine sinove a kakva za dečke sa gradske periferije, da li zastarjevaju male i velike izdaje i tko nam daje pravo na izdvajanje, na onu specijalnu sudbinu, pitanja su koja zaokupljaju pisca Zagrepčanke, čine okosnicu njegove osebujne storije.

~ Prvo suputnik onda put ~

Edited by - Just_Charlie on 10/03/2013 02:47:46
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12800 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 11/03/2013 : 10:04:02  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
Besplatni stripovi od Marvela:
http://www.comixology.com/Marvel-Free-First-Issues/comics-collection/1001

Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12800 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 12/03/2013 : 11:10:00  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote

Nešto za gejmere tj. ljubitelje komjuterskih igara.

Edited by - panzer on 12/03/2013 11:10:18
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 12/03/2013 : 22:58:59  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Jeste čitali "Čovječuljak, baš zanimljivo" u SIRIUSU B?

Izvrsna priča. Makar, po meni i nije pravi SF.

COUNT ZERO INTERRUPT

Edited by - mladjo on 12/03/2013 22:59:37
Go to Top of Page

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 13/03/2013 : 13:31:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mladjo

Jeste čitali "Čovječuljak, baš zanimljivo" u SIRIUSU B?

Izvrsna priča. Makar, po meni i nije pravi SF.

Meni je to Harlan u lošijem izdanju...

Go to Top of Page

Mord
Advanced Member

Croatia
3135 Posts

Member since 20/10/2001

Posted - 14/03/2013 : 19:40:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Mord a Private Message  Reply with Quote
Jel' zna mozda netko koji je od ova dva prijevoda bolji. Pitam se zasto su uopce radili dva prijevoda. Ne znam kojeg sam citao kad sam citao ali znam da je bio malo slampav. Citao bi ponovo pa da uzmem boljeg ako ima razlike.

Hyperion, Izvori, 1993., prijevod Marko Katalinić
Hyperion, Izvori, 2001., prijevod Marko Mikuličić
Go to Top of Page
Page: of 249  Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.66 seconds. Snitz Forums 2000