Author |
Topic |
Leonid
Senior Member
Croatia
2448 Posts
Member since 24/12/2010 |
Posted - 17/03/2013 : 09:59:05
|
Pohvale Patku za "dnevnik" čitanja. Mislim da imamo sličan ukus što se tiče Zagorovih priča stoga ako je on dao tako dobru ocjenu,vjerojatno će se i meni svidjeti. |
"Liston even smells like a bear. I'm gonna give him to the local zoo after I whup him" |
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
Member since 20/02/2010 |
Posted - 18/03/2013 : 11:48:47
|
Nova tema
Kad istorija i stvarnost Darkwoodu nisu granica Izgubljeni svetoviMišljenje, lični doživljaj, poređenje
Dinosaurusi, divovske žabe i slične kreature, srednjovekovni vitezovi, vikinzi, praistorijska plemena, epska putešestvija, jednooki ljudi iz utrobe zemlje, drevni narodi koji su ignorisali tok istorije...Izolovana područja koja egzistiraju mimo ostatka sveta, većinom šćućureni oko granica Darkwooda.
Unutar teme nisu "7 gradova Cibole" i ostale slične epizode posle "Nestaliog istraživača" pošto su im temelji ipak nešto dublji.
Recenzije:
SR 7 Ljudi iz močvare SR 9-10 Ples sekire SR 16 Vrata straha SR 50-51 Skriveni grad SR 62-65 Odlazak u nepoznato SR 88-89 Američka odiseja SR 152-153 Tajna Gejzira SR 170-172 Poslednji Viking SR 209-211 Pećinski ljudi SR 241-243 Ukleta zemlja SR 243-244 Ratnici zakopanog grada SR 269-271 Zmajevo grotlo
|
DNEVNIK CITANJA: Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
|
Edited by - PijaniPatak on 18/03/2013 21:38:29 |
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
|
acestroke
stripovi.com suradnik
USA
11652 Posts
Member since 16/04/2009 |
Posted - 18/03/2013 : 12:13:29
|
Zagor je serijal koji je stvoren za ovakve teme novih svjetova i neistrazenih divljina. Sa svojim 'superherojskim' osobinama (pogotovo u onom 'cool' kostimu), on je covjek koji moze da pravdu podrzava i u mjestima gdje nikad nisu ni culi za pravdu. Moje omiljene Zagorove avanture van 'naseg' svijeta su "Americka Odiseja" i "Ukleta Zemlja", u kojima se suprostavlja protiv biljaka ljudozdera i dinosaurusima.
Te dvije epizode mogu citat ponovo svakog mjeseca, do kraja zivota, a da mi nikad ne dosade. Naravno, obavezno je da Ferri crta ovakve price, jer iako volim Donatelija, utisak je dosta slabiji kad ih on crta (Pecinski Ljudi, Zmajevo Grotlo).
"Poslednji Viking" je takodje odlicna epizoda, ali je kvari los crtez Pini Segne. Siguran sam da je Ferri crto tu epizodu, moguce je da bi spadala u sam vrh serijala, jer sve ostalo (scenario i naslovnice) je fenomenalno. |
http://www.acestroke.blogspot.com |
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
Posted - 18/03/2013 : 18:32:58
|
Skok u prošlost- Gianluigi Bonelli Nema mnogo šta da se kaže o ovom Gianluigijevom uratku osim činjenice da je probio led mnogim drugim žanrovski sličnim. No, “ćale” je imao osećaj za neke stvari. On je od Darkwooda napravio bezvremensku i vanlokacionu dimenziju, tako da ovakvi vremenski skokovi i nisu imali velike potrebe za jakim opravdanjem. Da najbolje objasnim, uzmite i čitajte njegove epizode i pokušajte da se setite u kom delu Amerike se Darkwood nalazi. Nije nemoguće, ali atmosfera epizode ne dopušta da se poklopi sa kasnijom geografskom konkretizacijom. Mračna, svemoguća, čudesna...Na sve strane su patuljci i druge čudne rase, svako malo naiđe se na narod koji iznad poplavljenog tla gradi svoje selo na platformama na granama iako su lako mogli da žive na dobroćudnijem mestu. Sve je oslikano tako da čitalac na svakoj strani očekuje ono nešto, jer u Gianluigijevom Darkwoodu sve je moguće. A o prostoru van njegovih granica, na kojima budeš dočekan najmračnijom mogućom scenografijom, vratolomnom dinamikom narativnog toka i najgušćim živim pljuskom strela i kopalja njenih razjarenih čuvara, da i ne pričamo. Tu počinje nepoznato te piscu ostaje da samo odabere najdraži mu od dimenzionih skokova.
Šta ovde onda imamo? Van granica izolovanog Darkwooda postoji jedna izolovana golet na kojoj u izolaciji od ostatka sveta jedan narod i dalje živi omeđen srednjovekovnim normama, moralnim i socijalnim, nesvestan da je trenutno možda jedina tačka sveta koja se ne okreće sa ostatkom Zemljine kugle (Nikola Kopernik i Galileo tamo nisu imali nikakvih fanova). Ideja mi je i ko klincu bila totalno opičena ali nimalo dosadna. Čak sam bio ubedio sebe da je tako nešto moguće, pogotovo u svetu bez novina, televizije, kompjutera i mobilnog telefona (da nije bilo Zagora i to bi ih zaobišlo) pa sam čitao sa užitkom, onim istim koji gustiram evo upravo sada kada je prelistavam. Ako preskočimo naivu u krucifikaciji Kenebeka toliko van domašaja grada, bez ikakvih čuvara,Zagorovo iznenadno poznavanje francuskog jezika (italijan je zaboravio da Zagor nije italijan), vreme kad je priča nastala i mnoge druge nagomilane sitnice u scenariju, priča može i da prođe. No, čar nepoznatog sveta traje samo pri ulasku u grad. Kasnije se više selimo u stare crno-bele filmove srednjovekovne tematike (najbliže Robinu Hoodu iz 1922 ) te gušt menja svoj ukus ali ostaje gušt, ako ništa drugo u onom nostalgičnom duhu. Zagor od putnika prvi put postaje borac za ljudska prava prvi put van indijanskog faha, Čiko degustator u duhu kulturološkog obogaćivanja, Moses nejasan povod tako smelom putešestviju (u tolikoj meri da srednjovekovni grad nikada više nismo videli) a led ka nepoznatim svetovima bi jednom za svagda probijen. Sin će znati kako to da iskoristi.
ocena:4/10
|
|
Edited by - PijaniPatak on 18/03/2013 19:11:25 |
|
|
samotnjak
Starting Member
Bosnia and Herzegovina
83 Posts
Member since 23/09/2011 |
Posted - 18/03/2013 : 18:39:10
|
e patak patak,
nakon čitanja tvojih fenomenalnih ''usputnih'' zapažanja, sugestija i komentara na Zagora i njegv svijet, sve nešto mislim da se u tebi krije neki novi Krleža, Andrić ili Selimović...
kada bi Bonelijevcima neko ovo i slično fantastično preveo, uvjeren sam da bi te rado zaposlili u svojoj firmi, pa da spojiš ugodno s krosinim
:))) |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26817 Posts
Member since 13/03/2004 |
Posted - 18/03/2013 : 19:12:54
|
drevni narodi koji su ignorisali tok istorije
a di su oni španjolski konkvistadori sa broda u onoj priči nacrtanoj od Segne? |
Ja sam fetišist papira! |
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
Posted - 18/03/2013 : 20:43:36
|
quote: Originally posted by samotnjak
e patak patak,
nakon čitanja tvojih fenomenalnih ''usputnih'' zapažanja, sugestija i komentara na Zagora i njegv svijet, sve nešto mislim da se u tebi krije neki novi Krleža, Andrić ili Selimović... :)))
Krije, krije, ali se dobro i sakrio majku mu.
A i ti zabušavaš, vuče, vuče. Izrazi se i ti malo, ako ništa drugo makar sa onim "meni je omiljena ta i ta avantura" |
|
Edited by - PijaniPatak on 18/03/2013 20:46:30 |
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
|
Zagor12
Advanced Member
Croatia
6763 Posts
Member since 23/08/2010 |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9392 Posts
Member since 29/03/2004 |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
|
Zeljko Ferri
Senior Member
Serbia
1304 Posts
Member since 15/12/2004 |
|
samotnjak
Starting Member
Bosnia and Herzegovina
83 Posts
Posted - 19/03/2013 : 23:08:06
|
quote: Originally posted by PijaniPatak
quote: Originally posted by samotnjak
e patak patak,
nakon čitanja tvojih fenomenalnih ''usputnih'' zapažanja, sugestija i komentara na Zagora i njegv svijet, sve nešto mislim da se u tebi krije neki novi Krleža, Andrić ili Selimović... :)))
Krije, krije, ali se dobro i sakrio majku mu.
A i ti zabušavaš, vuče, vuče. Izrazi se i ti malo, ako ništa drugo makar sa onim "meni je omiljena ta i ta avantura"
ma više volim da gledam i čitam. to je gušt.
nego, kako da ''dignem'' sliku?
imam zanimljivu priču. danas vidim dva dječaka od nekih 12-13 godina u rukama drže dva Zagorova romana i to ZS. meni oči haman ispale. solidno očuvani. kažu da su dobili od jednog prijatelja iz razreda a on ih opet dobio od ''nekog tipa''
Neranjiv ZS 747 i Oteti dečak ZS 972
na jednom piše Ivanović Draško
uslikao sam telefonom, pa mislio postaviti, ali pošto većinom gledam a malo pišem, još nisam savladao to ''zahtjevno štivo''
|
|
|
velka031
Advanced Member
Croatia
17009 Posts
Member since 18/03/2010 |
Posted - 20/03/2013 : 00:14:00
|
Što se mene tiče jedna je i neponovljiva Američka odiseja, koplje iznad druge najbolje (Ukleta zemlja, koju već dugo zazivam u OP, ali me slabo čuju :) Nolittina naracija jednostavno osvaja, a upravo je u tom nepoznatom i mističnom (pored klasičnog horrora) bio najbolji, jednostavno sjajan strip. Kod Zagora najviše volim kada se nakon 4-5 klasičnih ("Darkwoodskih") priča, "uvuče" jedna ovakva... Ali nitko to ne zna napraviti kao što je znao veliki Nolitta :( |
|
|
teller
Advanced Member
Slovenia
18862 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 20/03/2013 : 08:18:38
|
quote: Originally posted by velka031
Što se mene tiče jedna je i neponovljiva Američka odiseja, koplje iznad druge najbolje (Ukleta zemlja, koju već dugo zazivam u OP, ali me slabo čuju :) Nolittina naracija jednostavno osvaja, a upravo je u tom nepoznatom i mističnom (pored klasičnog horrora) bio najbolji, jednostavno sjajan strip. Kod Zagora najviše volim kada se nakon 4-5 klasičnih ("Darkwoodskih") priča, "uvuče" jedna ovakva... Ali nitko to ne zna napraviti kao što je znao veliki Nolitta :(
tako je...jedan je (bio) Nollita!.. |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
|
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9392 Posts
Member since 29/03/2004 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 20/03/2013 : 10:05:57
|
quote: Originally posted by PijaniPatak Skok u prošlost- Gianluigi Bonelli Nema mnogo šta da se kaže o ovom Gianluigijevom uratku osim činjenice da je probio led mnogim drugim žanrovski sličnim.
Što nisi stavio naš naziv epizode ili naslovnicu da ljudi znaju koja je epizoda, i usput link na recku... "Ljudi iz močvare" http://www.stripovi.com/recenzije/zagor-zg-ext-37-38-ljudi-iz-mocvare/696/
Ideš od početka s čitanjem zagora ili nikad nisi pročitao ove najstarije? |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
Posted - 20/03/2013 : 10:21:13
|
Naslov iz striscia izdanja (čiju sam naslovnicu stavio) mi se činio prikladnijim, a naslovnica mislim da bez mogućnosti greške identifikuje epizodu o kojoj govorim (mada imaš pravo, možda sam trebao biti precizniji).
quote: Ideš od početka s čitanjem zagora ili nikad nisi pročitao ove najstarije?
Pročitao davno, i davno obnovio gradivo. Ovo je više osvrt na temu koju sam postavio, i iskorištavanje prilike da napišem propisan komentar na tu epizodu. |
|
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 20/03/2013 : 10:31:28
|
quote: Originally posted by PijaniPatak Izgubljeni svetovi
Takve priče sam nekad obožavao, izgubljeni narodi u zabačenim i skrivenim udolinama i pećinama, zaboravljeni i zaglavljeni u vremenu; bili to običnio dinosauri ili cijena plemena; to su mi bile najbolje priče. I kod drugih junaka, i kod Bleka i Mikija s Vikinzima primjerice, ili kod Tarzana... No, danas ne mogu čitati takve priče s istim efektom i guštom kao prije, većina ih se ponavlja, a kako je žanr star, većinom su zastarjele i priče. Sjećam se ove Toninellijeve ili Canzijeve, nisam siguran, s pećinskim ljudima, kad sam to čitao prvi put pred 15 godina, luda priča, a danas ne znam kako bi mi godila.
I Vatreno oko bi isto išlo u ove epizode, ZG ZS 620/622. Oni deformirani ratnici od utjecaja radijacije iz Doline sablasti...
|
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
|
|
Zeljko Ferri
Senior Member
Serbia
1304 Posts
Member since 15/12/2004 |
Posted - 20/03/2013 : 12:33:32
|
Obozavao sam serijal Pecinski Ljudi i Nepoznati Svet.
Darkvud sam uvek smatrao oazom mira i najveci strah sam imao kad u samom Darkvudu preti opasnost. |
|
|
|
samotnjak
Starting Member
Bosnia and Herzegovina
83 Posts
|
senokute
Senior Member
Germany