forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Umjetnost
 Knjige & co (popis recenzija u prvom postu)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 249

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 07/08/2013 : 14:53:07  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote

Plot: Vojnik pješadijac Rico bori se protiv kukaca s one strane svemira i usput napreduje po hijerarhijskoj ljestvici.

Ovo je znači majka svih military SF-ova...
Heinleinovo vojničko iskustvo očito je imalo nevjerojatan utjecaj na njega; kao da je sav taj vojnički background zaslužan za razinu njegove discipliniranosti i detaljiziranje pri pisanju priče. On se ne bavi toliko akcijom, koliko se bavi iscrpno detaljnim prikazivanjem vojničkog života, stege, smisla i funkcije vojske i njezinim utjecajem na uređenje društva; kao i mnogim drugim više ili manje kontraverznim socijalno-političkim temama. Sjećam se koliko je stranica potrošio da bi pojasnio koji je princip izmjenjivanja časničkih razina na terenu ili način donošenje odluka s aspekta časnika s primjerima. Razrađuje uglavnom svaki aspekt vojske. Siguran sam da je ciljao visoko sa svojom vojničko-mornaričkom karijerom, no kao što znamo bio je otpušten iz vojske zbog bolesti. Vjerojatno je uložio puno vremena u razmišljanju kasnije o vojničkom sustavu i kako bi ga on koncipirao.

Analiza teorija unutar "Povijesti i moralne filozofije" otvara mnoga pitanja na terenu građanskih dužnosti i prava, prava glasa, rata i vojne obaveze, državnog promilitarističkog uređenja. Oko prava glasa: "Suvereno glasačko pravo krajnji je ljudski autoritet i želimo da ljudi koji njime barataju prihvate krajnju društvenu odgovornost – tražimo od svake osobe koja želi vršiti kontrolu nad državom da stavi svoj život na kocku - i izgubi ga, ako je potrebno - da spasi život države." (205. str.)

Dizajn borbenog odijela je vau; kad je autor rekao da će ukratko opisati funkcioniranje odijela, nisam očekivao referat na temu! Iako sam bio dobrim dijelom knjige zaprepašten detaljnošću svakog aspekta kojeg je Heinlein krenuo analizirati, kvalitetom ideja i vizionarstva, u posljednjoj trećini malo mi je splasnula oduševljenost knjigom. Malo se izgubila nit priče, a i nisu svi aspekti vojničkih obrazaca toliko zanimljivi. Na temelju ovoga mogle bi se pisati studije (koje zasigurno već i postoje), koliko materijala za analizu knjiga daje. No i dalje mi je Haldemanov "Forever war" draži, više je pacifistički orijentiran i drži se priče. Heinlein ima zaista odličnih promilitarističkih lajnova: "Nasilje, gola sila, riješilo je više pitanja u povijesti nego bilo koji drugi čimbenik, i suprotno stanovište je čeznutljivo maštanje u najgorem obliku." ili "Rat nije nasilje i ubijanje, samo tako; rat je kontrolirano nasilje, u neku svrhu." Iznimna knjiga iznimnog autora.

Iliti predložak za Blade Runnera.
Phillip K. Dick osebujan je pisac; M. Fančović tumači to u eseju na kraju knjige kao i mnogi u osvrtima na netu. Religiozni imaginarium preklapa se s mračnom vizijom tehnološke budućnosti, a likovi istražuju više ideju nego sam slučaj. Ponukan dobrim primjerom s Heinleinovim "Starship troopersima", bio sam siguran da i knjige koje su poslužile kao predložak ovim filmovima moraju nuditi neki drugi pristup, širu sliku, elaboraciju ili pak kompresiju nekih motiva. Oni koji su očekivali u knjizi stopostotno istog Scottovog Blade Runnera (kao ja) malo su se prevarili. Iako su srodni, knjiga i film vođeni su malo drugačijim smjerom razmišljanja – posebice na razini ljudskost androida/replikanta (u knjizi su samo andiji) naspram ljudskih individua, i gubljenje iste te ljudskosti tijekom eliminacije tih umjetnih oblika života lišenih empatije.

Zapravo nisam volio što autor tako tretira androide, kao da zaslužuju umrijeti samo zato jer nemaju tu kritičnu ljudsku osobinu. Postaju li oni možda tako automatski opasni po život ljudi? Kao da je problem ugraditi primjerice Tri robotska zakona (hehe, Asimovljeva škola)?! Ok, for the sake of argument, pretpostavimo da to nikako nije moguće, i situacija je takva kakvom ju autor prikazuje. I da se autor pod točno određenim uvjetima/parametrima eksperimenta fokusira na analiziranje ljudskosti blade runnera i androida. Osvrt se odnosi na izdanje Zagrebačke naklade, i zaista vrijedi uz Scottov vizualno bogat film pročitati i Dickovu knjigu.

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 08/08/2013 : 20:43:31  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Martin Cruz Smith:STALJINOV DUH

"Jednom će ova sadašnja vremena biti stara dobra vremena" - rekao je veliki Winston Churchill i nije pogriješio. Sklonost čovjeka da uljepšava prošlost nije novost. Jednostavno iz sjećanja s vremenom izblijede negativne strane, a pozitivne dobivaju puno ljepšu sliku u našoj glavi te stoga prošlost uvijek pamtimo u puno ljepšem svijetlu nego što je, a naročito ako je sadašnjost bez perspektive. U modernoj Rusiji postoji puno onih koji žale za tim starim dobrim vremenima, a dosta ih priželjkuje starog dobrog Staljina, "čovjeka koji je vladao čvrstom ali pravednom rukom i čovjeka za čijeg je vladanja Rusija bila prava svijetska sila". Naravno da to nema veze sa stvarnošću ali ljudski um je čudna stvarčica i često se igra sa nama samima.
Naš poznati znanac Arkadij Renko istražuje dvije naoko nepovezane stvari - pokušaj ubojstva i pojavu Staljinovog duha - navodno se u moskovskoj podzemnoj željeznici čelični vladar pojavljuje na točno određenoj stanici, čime utburkuje duhove, diže tenzije i stvara jednu atmosferu koju mnogi priželjkuju:Staljin je tu. Međutim, uskoro se počnu redati ubojstva, krug osumnjičenih postaje sve veći i nevjerovatniji, i na kraju se otkrije velika političko - kriminalna intriga koja jednostavno čitatelja prikuje za stolicu.
Knjiga je odlična, makar nije u rangu Zvijezde sjevernjače i Parka Gorkog. Smithov stil pisanja je izvrstan i pisac definitivno ne posustaje u pisanju odličnih knjiga. Dinamičnost je na nivou, mjesta radnje se vrlo brzo mijenjaju i dosta su originalna, a sam Arkaša je i dalje upravo onakav na kakvog smo navikli. Dosta se radnje posvetilo i njegovom osobnom životu, zapravo kao i u ostalim knjigama - sve u svemu imamo ovdje još jedan izvrstan "ruski" krimić koji samo potvrđuje ono što se vidjelo u prijašnjim nastavcima.

A to je da je Smith izvrstan pisac.

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 09/08/2013 : 10:40:10  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Pa kud si navalio na te "ruske" krimiće...
Prošo te SF?

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 09/08/2013 : 10:45:33  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Ma sve domaće sam pročital:)) Nemam više kaj čitati, moram na strano.
SF je najveća ljubav, to ne mre proći:)) Uskoro bum uzel u ruke knjigu od Pirgavog

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 09/08/2013 : 11:09:05  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mladjo

Ma nemoguće! Sve Siriuse i Future?

Go to Top of Page

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 09/08/2013 : 11:33:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote
quote:
SF je najveća ljubav, to ne mre proći:)) Uskoro bum uzel u ruke knjigu od Pirgavog

Jesi ju nabavio?

The only thing we know for sure is that he's *not* a vegetarian.
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 09/08/2013 : 14:59:12  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DeeCay

quote:

Ma nemoguće! Sve Siriuse i Future?

Pročitao sam sve SIRIUSE i to još prije desetak godina, ali sve FUTURE nisam. Ma naravno da će se naći i koja knjiga koju nisam pročitao ali toga je jako malo, tako da službeno mogu reći SVE

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 09/08/2013 : 14:59:54  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Pirgavi

quote:

Jesi ju nabavio?

Nisam još, budem ju kupil sad koji dan. Ma kad imam toliko toga za kupšiti/pročitati...Tko bi sve stigel.

COUNT ZERO INTERRUPT

Edited by - mladjo on 09/08/2013 15:00:17
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 09/08/2013 : 15:09:02  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Izašlo!!!

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 09/08/2013 : 15:33:48  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
quote:
Nisam još, budem ju kupil sad koji dan. Ma kad imam toliko toga za kupšiti/pročitati...Tko bi sve stigel.

Hm, kojim kanalima, preko Amazona?

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 09/08/2013 : 15:37:51  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Čekaj, pa kaj nije već došla tu do nas?
Nisam sad bil u toku baš jedno vrijeme, pa sam mislil da je već došla u HR.
Ha ništa, bum žical nekog od kompića iz Srbije da ju kupi.

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 09/08/2013 : 17:40:00  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Počeo sam čitati Wyndhamov Dan Trifida i sve si nekako mislim da je odavde Castelli uzeo temu onomad za epizodu Zelena prijetnja. Onako, generalno gledano...

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 09/08/2013 : 17:57:47  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Osim što u stripu nitko nije slijep
I nema light-show-a na nebu.
I nema nikakvog oružja koje bi ga napravilo.
I nema raspada društvenog sistema.
I u filmu nema "Vrača s rošćićem"

Ma dobro, ja isto bezveze grintam i zajebavam

COUNT ZERO INTERRUPT

Edited by - mladjo on 09/08/2013 17:58:17
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 09/08/2013 : 23:19:31  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Ne kažem da je doslovno sve iskopirao, nego da je najvjerojatnije koristio to za inspiraciju da bi napravio priču; ta knjiga/film su ipak klasici. Castelli je uglavnom radio po provjerenim predlošcima.
U Italiji se film zvao Invazija zelenih čudovišta, u Španjolskoj Sjeme iz svemira; sve su to asocijacije na zeleno sjeme/biljku/čudovište iz svemira. I Tex ima btw. jednu takvu priču, možda čak i dvije slične gdje s meteoritom na zemlju padnu te biljke.

Originalna ilustracija iz knjige:

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 09/08/2013 : 23:50:57  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Ma skužil sam kaj hoćeš reći zajebavam te malo
da imal je i Tex tih priča, sjećam se one Usijani meteor/Krater strave, ne znam je li još koja bila...

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 11/08/2013 : 16:41:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote
Konačno sam završio svoje 1966 stranično Ramansko putovanje. Trajalo je nešto više od mjesec dana, ali je vrijedilo svake sekunde. Nije to serijal koji oduševljava u književnom smislu nego u smislu ideja. Opis ljudskog života i smisla života, mislim da su u Rami dovedene do savršenstva. Čak u jednom dijelu, pred kraj Razotkrivenog Rame, glavna junakinja Nicole govori kako smisao života nije broj 42 :)
Pročitati sve četiri Rame u komadu je zahtjevno, ali vrhunsko iskustvo.

Odlično, no sad ću se malo odmoriti od Clarka

Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17907 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 11/08/2013 : 20:34:02  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
i ja sam stavio na listu sve četiri rame... prva dolazi nakon 2 knjige :D po treći put je čitam a one poslije nisam nikako čitao

sada čitam TIGANA

mogu vam reći da mi je dosadna :D

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

selanne
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
7673 Posts

Member since 11/09/2009

Posted - 15/08/2013 : 11:30:34  Show Profile Show Extended Profile  Visit selanne's Homepage  Send selanne a Private Message  Reply with Quote
Ne znam gdje bih pitao... Je li novi Brownov roman Inferno preveden na hrvatski?

Where other men blindly follow the truth, remember - nothing is true. Where other men are limited by morality or law, remember - everything is permitted. We work in the dark to serve the light. We are assassins! Nothing is true, everything is permitted.
Go to Top of Page

Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2989 Posts

Member since 06/03/2012

Posted - 15/08/2013 : 13:27:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Ernie Pike a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by selanne

Ne znam gdje bih pitao... Je li novi Brownov roman Inferno preveden na hrvatski?

Izišao je početkom srpnja u izdanju VBZ-a.
Go to Top of Page

selanne
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
7673 Posts

Member since 11/09/2009

Posted - 15/08/2013 : 13:31:54  Show Profile Show Extended Profile  Visit selanne's Homepage  Send selanne a Private Message  Reply with Quote
Hvala!

Where other men blindly follow the truth, remember - nothing is true. Where other men are limited by morality or law, remember - everything is permitted. We work in the dark to serve the light. We are assassins! Nothing is true, everything is permitted.
Go to Top of Page

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 19/08/2013 : 16:26:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote
Na moru pročitao Sirius B 5-6 dvobroj. Ne stignem čitati siriuse pa nadoknađujem. Ono što meni vrijedi u ovom broju je Dick, Bradbury, Liu i Harrison, ostalo mi je tako tako. Pogotovo sam razočaran sa Scalzijevim Božjim pogonima - mislim da sam ja tako nešto napisao da bi me popljuvali i njihovi i naši, ali ajd dobro...

Upravo završavam Bestera - The stars my destination. Za sada plovi kao mlažnjak, ne talasa i ne zastajkuje...

Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12798 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 20/08/2013 : 10:15:58  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote

Nova doza norveškog humora.

Bagus: Tragedija Eura
Tko je forsirao nastanak Eura, zašto su se njemački političari bili tako olako spremni riješiti Marke te zašto je sistem evropske valute, takav kakav je, takva katastrofa. Manje od 200 stranica, a knjiga se može u pdf izdanju besplatno skinuti sa neta.

Galbraight (a.k.a J.K. Rowling): The Cuckoo's Calling

Istini na volju uspio sam čitati do 100. stranice, a onda sam samo još "letio" stranicama. Spor tempo (u prvih 80+ stranica glavni junak upozna se sa svojom sekretaricom i sa svojim klientom - i to je to), poprilično loš zaplet i (barem meni) nezanimljivi likovi napravili su mi ovu knjigu vrlo teško za čitanje.

Kažu recenzenti da je Cormoran Strike vrlo originalan junak. Pa pogledajmo: bio je vojnik, koji je bio ranjen u Afganistanu pa se vratio kuči (kao Watson), pametan je (dobro, ne kao Sherlock, ali ipak najpametniji od svih ostalih) i debeo je (kao Mycroft, Sherlockov brat). Vrlo originalno, nema šta. žalostno i neinovativno za nekog kalibra J.K. Rawling.

Ali znam šta će neki reči. "Stari, pa ime mu je Cormoran. Ko ptica, stari! Originalno, zar ne?"

"No shit," kažem ja. "I to bi moralo da me impresionira?"

Dobar za hubitelje suvremenih britanskih krimiča, ali ipak vam preporučam da umjesto toga pogledate koji dio novog Sherlocka.

Carter: The Education of Little Tree
Odlična (zbilja tužna zbog kraja) priča o malome Čerokiju, koji po smrti svojih roditelja ode živjeti kod bake i djeda, gdje upozna jedan drugi svijet, koji je jednostavniji, ali zbog optimizma (Baka i djed na samrti mu kažu:"Vidimo se. Sljedeči put če biti bolje.") i suživota sa prirodom puno bolji od našeg. I sve to vidimo kroz oči malog dječaka, znači bez filtera. Primjer: dečko se na početku priče susretne sa blijedom ženom sa ružem na usnama, no on smatra, da je to krv te iz toga zaključuje, da je žena bolesna.

Na početku knjige stoji, da je knjiga autobiografija. Kad vidite, da je autoru ime Forrest, onda čete verovatno reči:"Pa da, malome je bilo ime Little Tree (Malo drvo), a kad je odrastao, preimenovao se u - Šumu. Dobra fora."
Pa i ne. Naime, knjiga je vrlo kontraverzna.
Zašto?
Pa, knjiga uopšte nije autobiografija.
"Da," reči čete, "I šta onda?"
Napisao ju je bijelac.
"I?".
No, uspostavilo se da je autor u stvari bio - vođa Ku Klux klana. Kako li je netko takav uopšte uspio napisati knjigu, na kojoj bi mu pozavidjeli mnogi te kako je uopšte uspio uči u glavu Indijancima i njihov svjetonazor preliti na papir, kad znamo da ne samo da je svijet KKK-ja svijetlostne godine udaljen od našeg pogleda na svijet, nego je još puno više udaljen od indijanskog? Baš sam sada pročitao na Wikipediji, da ima indijanske korjene ... To malo objašnjava svu stvar ...

Zbilja, život zbilja piše najneobične priče ...

Bilo kako bilo, knjiga je ipak odlična, ma šta njezin autor radio u životu. Toplo preporučam ovu knjigu svakome.

Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier!

Edited by - panzer on 20/08/2013 10:22:04
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 21/08/2013 : 23:54:21  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Pirgavi

Na moru pročitao Sirius B 5-6 dvobroj. Ne stignem čitati siriuse pa nadoknađujem. Ono što meni vrijedi u ovom broju je Dick, Bradbury, Liu i Harrison, ostalo mi je tako tako. Pogotovo sam razočaran sa Scalzijevim Božjim pogonima - mislim da sam ja tako nešto napisao da bi me popljuvali i njihovi i naši, ali ajd dobro...

Upravo završavam Bestera - The stars my destination. Za sada plovi kao mlažnjak, ne talasa i ne zastajkuje...

Zvijezde odredište moje je često proglašavana jednom od najboljih SF kniga ikada. Ne bih se baš složio ali svakako je riječ o remek - djelu. Izvrsna knjiga. Razoreni čovjek je dosta lošija knjiga.

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 22/08/2013 : 08:33:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote

Zgodno! Od bitange do proroka, superheroja, Boga... Usporedbe s Grofom Monte Cristom su jasne, očite i vidi se da je Dumas utjecao na Bestera, ali u meni nije pobudio onaj osjećaj kao Grof. Slušao sam godinama o knjizi nad knjigama, o najboljme sf-u ikada napisanom, o el doradu sci-fi literature... Ne znam, možda sam previše očekivao, ali dajem knjizi četvorku. Iako, nekoliko ideja u knjizi oduševljava, svijetovi su fantastično opisani, jauntiranje je odlično smišljeno, a sam kraj fenomenalan. Dakle, meni je vrlo dobra knjiga, u vrhu svega što sam pročitao, ali daleko od toga da je najbolja. Ima tu nekoliko poprilično konfuznih dijaloga, nekoliko stvari koje mi smetaju, ali pisana je pedesetih godina pa i to treba uzeti u obzir. Za to vrijeme, vjerojatno je bila najbolja. Preporuka.

Edited by - Pirgavi on 22/08/2013 08:33:56
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 22/08/2013 : 12:59:56  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Imaš baš ovo izdanje gore? Mislim da sam ga vidio par puta u ALGORITMU ali nisam htio duplirati - dosta mi je to kaj imam tu knjigu u MONOLITHU

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page
Page: of 249 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.64 seconds. Snitz Forums 2000