forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Juhuuuu! Dobre sam volje! br. II
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 14

mamlaz
Advanced Member

Croatia
9934 Posts

Member since 28/02/2004

Posted - 03/08/2013 : 19:49:34  Show Profile Show Extended Profile  Visit mamlaz's Homepage  Send mamlaz a Private Message  Reply with Quote
juhuu dobit cirozicu

Mrzim mrznju!
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 03/08/2013 : 22:12:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Veleštovana Charlie,

unatoč mom nadljudskom trudu da zaključim raspravu o knjizi koju ipak nemam namjeru čitati (niti u bunilu, niti u cilju otkrivanja vlastitih seksualnih i inih devijacija, ma ni u kom slučaju), to mi nikako ne polazi za rukom. A trudim se biti maksimalno tolerantan i korektan, pa vam čak i preporučam prepuštanje prozi E. L. James, kakva god ona bila i kud god vas (kako su stvari krenule, možda i mene! ) odvela.
U međuvremenu se, evo, u naš razgovor (ne)ugodni uključuju i drugi cijenjeni forumaši, pa se detektira mojih 1000 lica, ili se pak nagađa da sam knjige već pročitao ali zbog neugode to odbijam priznati. Možda i jesam čovjek s 1000 lica (ako ćemo pravo, S/Herlock S/Holmes to i mora biti! ), ali 50 nijansi sive nisam (pro)čitao i to ne namjeravam ni napraviti, glede i unatoč vašem hvalevrijednom trudu.
S druge strane, s obzirom na napise o knjigama, moglo bi se reći da je riječ o odavno pročitanoj priči koja je totalno predvidljiva, ali začinjena pikantnim detaljima i opisima koji su tu iz isključivih komercijalnih razloga. To je još jedan razlog za moju čvrstu odluku da ovu trilogiju izbjegavam u najširem mogućem luku.
No opet kažem, to vas ni najmanje ne mora sprečavati u čitanju, naprotiv, u čemu vam želim najveće moguće zadovoljstvo. Žao mi je ako vam se priviđam s bradicom i lulom te u haljetku, pa još iza grmova, stabala i kuhinjskih elemenata u stanu. Nemam apsolutno ništa protiv bradice, lule i haljetka, ali grmovi () i stabla (), pa to je uistinu ispod moje razine.
Naime, ja sebe ipak ne vidim kao Jacquesa Clouseaua (nemam ništa protiv tog genijalnog lika, dapače, ali ipak!), već kao spomenutog S/Herlocka S/Holmesa.

Dakle, vidim se ovako nekako...

U skladu s likom, primite izraze mog najdubljeg štovanja, a slobodno nastavite i ovo dopisivanje ako baš morate...
Ali ja te knjige NEĆU ČITATI!
I točka.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...

Edited by - Johnny Difool on 03/08/2013 22:15:26
Go to Top of Page

Just_Charlie
Advanced Member

8578 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 04/08/2013 : 16:15:10  Show Profile Show Extended Profile  Visit Just_Charlie's Homepage  Send Just_Charlie a Private Message  Reply with Quote
Gospodine Difool.
Nazalost mi ovih dana neki drugi razlozi odvlace misli i oduzimaju vrijeme u kome bih se temeljitije mogla pozabaviti nasom sivom temom,
ali sada uviđam da manjak vremena i nije nuzno nesto lose, vec sve pojednostavljuje, te mi se na koncu cini i bespotrebnim mnogo pisati
kada svoje misljenje i odgovor na temu mogu jednostavnije izreci.
Mozda cak i mnogo bolje pogoditi u samu srz svega, barem s moje strane, i ne zamarajuci se time sto nas dvoje nikada necemo uspjeti biti brojnici zajednickog nazivnika niti cete vi racionalizacijom mog korijena uspjeti eliminirati iracionalan broj u nazivniku mog razlomka.
Losa sam u matematici, nemam pojma sto sam sada rekla pa vas molim da ovo pokusate shvatiti cisto kao jezik poezije jer ponekad tako prevodim svijet oko sebe, na sebi razumljiv jezik.

Da ne duljim rekoh, a opet sam, i skoro zaboravih sto sam zeljela reci:

"If my devils are to leave me, I am afraid my angels will take flight as well."
— Rainer Maria Rilke

~ Prvo suputnik onda put ~
Go to Top of Page

Lastsioux
Junior Member

USA
429 Posts

Member since 11/04/2011

Posted - 04/08/2013 : 16:23:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Lastsioux a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Just_Charlie

Gospodine Difool.
Nazalost mi ovih dana neki drugi razlozi odvlace misli i oduzimaju vrijeme u kome bih se temeljitije mogla pozabaviti nasom sivom temom,
ali sada uviđam da manjak vremena i nije nuzno nesto lose, vec sve pojednostavljuje, te mi se na koncu cini i bespotrebnim mnogo pisati
kada svoje misljenje i odgovor na temu mogu jednostavnije izreci.
Mozda cak i mnogo bolje pogoditi u samu srz svega, barem s moje strane, i ne zamarajuci se time sto nas dvoje nikada necemo uspjeti biti brojnici zajednickog nazivnika niti cete vi racionalizacijom mog korijena uspjeti eliminirati iracionalan broj u nazivniku mog razlomka.
Losa sam u matematici, nemam pojma sto sam sada rekla pa vas molim da ovo pokusate shvatiti cisto kao jezik poezije jer ponekad tako prevodim svijet oko sebe, na sebi razumljiv jezik.

Da ne duljim rekoh, a opet sam, i skoro zaboravih sto sam zeljela reci:

"If my devils are to leave me, I am afraid my angels will take flight as well."
— Rainer Maria Rilke

Ja te potpuno razumijem. Previse si zauzeta, jel tako?

"What white woman, however lonely, was ever captive or insulted by me? Yet they say I am a bad Indian." -Chief Sitting Bull
Go to Top of Page

Just_Charlie
Advanced Member

8578 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 04/08/2013 : 16:28:47  Show Profile Show Extended Profile  Visit Just_Charlie's Homepage  Send Just_Charlie a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Lastsioux

prostor-vrijeme se ponekad zgusne oko mene, da. I tad sam u stisci s vremenom, u prostoru..valjda

Go to Top of Page

Lastsioux
Junior Member

USA
429 Posts

Member since 11/04/2011

Posted - 04/08/2013 : 16:33:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Lastsioux a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

prostor-vrijeme se ponekad zgusne oko mene, da. I tad sam u stisci s vremenom, u prostoru..valjda

Kao sto vrjeme ne moze postojati bez prostora tako i mi ne mozemo bez tebe

"What white woman, however lonely, was ever captive or insulted by me? Yet they say I am a bad Indian." -Chief Sitting Bull
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 04/08/2013 : 17:41:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Kako nešto samo naizgled zakučasto, a zapravo poetično i lijepo poput ovog Charlieinog posta, može nastati u razglabanju o trilogiji kakva je 50 nijansi sive. Već zbog toga ona zaslužuje respekt, ako baš ne i čitanje.
I tako nas same knjige, i bez da ih čitamo, nadahnjuju na lutanja u mislima i zgodne igre riječima. Još malo pa ću početi revidirati svoje stavove o prozi E. L. James.

Go to Top of Page

Just_Charlie
Advanced Member

8578 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 04/08/2013 : 20:10:01  Show Profile Show Extended Profile  Visit Just_Charlie's Homepage  Send Just_Charlie a Private Message  Reply with Quote
quote:

Vjerujem cvrsto u to, odbacujuci sva znanja, sve teoreme i beskonacne jednadzbe, da vrijeme itekako moze postojati bez prostora, pa i vremena, cak. Zar je onome sto osjecamo, ili nosimo u nama potreban prostor da se materijalizira? Vrijeme koje je pohranjeno u nama postoji bez prostora, (i ono je beskonacno). Misao, kao utociste vremenu, je cista energija, brza od brzine svjetlosti, kojoj ne treba prostor, a vrijeme u toj kapsuli putuje u beskonacno..
Mozda su samo pjesnici proniknuli u tu tajnu Svemira i prostor-vremena i otkrivaju je alkemijom rijeci.

I am this naked mineral;
echo of underneath;
I am happy to have come so far,
from so much earth;
I am the last one, barely
guts, body, hands

that split off
from the motherlode
without knowing why,
without hope of staying,
resigned to this flighty human
fated to live and drop like a leaf.
Ah this destiny
of the darkening incessancy,
of being your own-unsculptured granite,
a sheer bulk, irreducible, cold;
I was a rock, dark rock
and the parting was violent,
a gash of an alien birth;
I want to go back
to that sure thing,
to home base, to the middle
of the stone mother
from which, I don't know how or when,
I was torn away to be torn apart.

Poem XXII from the collection Stones from the Sky by Pablo Neruda

Go to Top of Page

Just_Charlie
Advanced Member

8578 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 04/08/2013 : 20:33:43  Show Profile Show Extended Profile  Visit Just_Charlie's Homepage  Send Just_Charlie a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

Kako nešto samo naizgled zakučasto, a zapravo poetično i lijepo poput ovog Charlieinog posta, može nastati u razglabanju o trilogiji kakva je 50 nijansi sive. Već zbog toga ona zaslužuje respekt, ako baš ne i čitanje.
I tako nas same knjige, i bez da ih čitamo, nadahnjuju na lutanja u mislima i zgodne igre riječima. Još malo pa ću početi revidirati svoje stavove o prozi E. L. James.

Pa hvala lijepo, gospodine Difool da ste (konacno) shvatili da je moje "putovanje s knjigom", u stvari, samo potaknula knjiga; ona je samo kapsula u koju sam usla da bih proputovala neka vlastita prostranstva na koja me navela. Ona mi je na odlasku na putovanje samo mahnula i pozeljela dobar put, da se snađem, da sto vise vidim, upoznam, istrazim, ili prozivim. Steta je ako ste do sada doista putovali ociju sirom zatvorenih, jer ja sam u velikoj prednosti po kolicini smijeha i
novootkrivene beskonacne kreativne ludosti u meni, koju od sada pa nadalje i vama od srca zelim! Svemir je prostranstvo prepuno sarenih balona, a ja sam poput djeteta u zabavnom parku gdje je sve toliko sareno, vrti se u krug, konjici na vrtuljku, vergli, i sareni baloni.. Pa, malo, malo, rukom posegnem za jednim, pa ga prevrcem, gnjavim, istrazujem, dok iz njega ne izbijem poput one djece - sto je tradicija u Meksiku, mlateci kolcima dovoljno dugo onu krparu koja puca po savovima, ne bi li im se iz nje, pod noge, rasulo mnostvo sarenih bombona, cije omote opet treba oguliti ne bi li otkrili sto se, i kakav okus ispod tih sarenih omota krije..
A mogla bih to i senzualnije reci..
Skidam veo po veo tajne..
A na koncu, mogla bi to i Boa otpjevati.

Edited by - Just_Charlie on 04/08/2013 20:35:34
Go to Top of Page

mamlaz
Advanced Member

Croatia
9934 Posts

Member since 28/02/2004

Posted - 04/08/2013 : 20:55:43  Show Profile Show Extended Profile  Visit mamlaz's Homepage  Send mamlaz a Private Message  Reply with Quote
juhu Rijeka, Rijeka:)

Mrzim mrznju!
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 04/08/2013 : 21:35:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Respect poštovana Charlie, uz želju da vam skidanje velova tajne bude što zanimljivije i uzbudljivije.
Ja vam u tome niti želim niti ću imalo smetati, dapače...
A kako je tu i mamlaz iz istog grada, koji je i meni u srcu, pridružujem se vašem juhuuuu!

Go to Top of Page

Just_Charlie
Advanced Member

8578 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 04/08/2013 : 22:05:24  Show Profile Show Extended Profile  Visit Just_Charlie's Homepage  Send Just_Charlie a Private Message  Reply with Quote
Jeste li pogledali spot. Ja ovu pjesmu ne mogu slusati samo, a da uz nju ne zapjevam, nikada i nigdje se ne mogu suzdrzati.
U spotu se kroz pricu provlaci Morčić.

Znate li legendu o Morčićima?

To je stari nakit Fiumanki, i moja nona je imala rećine koje je dobila u nasljedstvo, i to je nakit koji se predaje u nasljedstvo.
Kako je moja nona svoje recine odnesla na put u zagrobni zivot, i nemam
sto naslijediti, dala sam se sama u kupovinu Morčića, za pocetak na prstenu, ali je toliko puta puknuo i nosen na popravak da sam jednostavno od toga razocarana odustala.
Inace, prsten je kupljen kod poznatog rijeckog zlatara, prezime s dugom tradicijom, a cula sam da su pravi Morčići upravo oni izrađeni u obrtima starih rijeckih zlatara koji imaju nekakvu licencu, sve ostalo su replike.. Svejedno, nisam imala srece, niti mi je taj zlatar zelio primiti prsten na popravak s obrazlozenjem da je skupo, jer sve boje treba sastrugati, taliti... Primio ga je drugi i za 150 kuna popravio, no on je opet pukao. Mozda to ne ide tako, pa me prati nesreca, jer je Morčić, kao nakit, namjenjen da ga kupuju muskarci zenama, a ja sam zaobisla tradiciju, tko ce ga znat`.

Legende o morčićima
Morčić je vrsta hrvatskog autohtonog pučkog nakita, jedan od najprepoznatljivijih simbola Rijeke, Kvarnera i Hrvatskog Primorja. Pored svoje estetske i ukrasne namjene, taj je nakit također bio vidljivi znak identiteta, oznaka pripadnosti Rijeci, Kvarneru i općenito primorskim krajevima.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Mor%C4%8Di%C4%87

Legende o morčićima nastale su iz potrebe da se objasni odakle na vrijednom nakitu, u našem kraju, nesvakidašnji lik crnca s turbanom.

Jedna od legendi koja objašnjava postanak morčića, seže u daleko 16. stoljeće:

"Turci su na Grobničkom polju. U gradu strah, jer od Turčina ništa dobroga - samo pljačka i palež. već dugo se čuju vijesti o njihovim upadima u našoj blizini, o krvavim borbama oko Senja, u Perušiću ... Svi muški su na kuli. Srčano odolijevaju napadima, sve je manje snage, a pomorci niotkud. Žene i djeca zatvorili su se u kuće i mole za spas, za Božjom rukom vođena strijela odapeta iz ruke plemenitog Zrinskog pogađa sljepoočnicu turskog Paše. Vidjevši da im je vođa mrtav, Turci se razbježaše poljem. Uto i nebo usliša molitve Riječanki, te se otvori i zatrpa Turke kamenjem. Na polju su ostali samo razbacani bijeli Turčinovi turbani. Kao uspomenu na tu pobjedu, riječki muževi su svojim ženama dali izraditi naušnice-morčiće.

Druga legenda koja dolazi sa Pelješca i koja nastanak morčića smješta kasnije, kazuje ovako:

"Jedna talijanska kontesa imala je crnu sluškinju koju je jako voljela. Darovala joj je slobodu, a kao uspomenu na nju dala je izraditi naušnice s njenim likom. Tako su nastali morčići.

izvor:imternet

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 04/08/2013 : 22:12:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Da, u spotu se čak i izrađuje jedan Morčić, koji blješti na prsima cure!
Izgleda jako lijepo.

Go to Top of Page

Just_Charlie
Advanced Member

8578 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 04/08/2013 : 22:33:25  Show Profile Show Extended Profile  Visit Just_Charlie's Homepage  Send Just_Charlie a Private Message  Reply with Quote

Kako mi je eto, lijepo krenulo veceras, i osjecam veliko zadovoljstvo ovim putovanjem, tako i vas zelim povesti sa sobom u jos jednu legendu.

Prekrasna, nekonvencionalna Mani Gotovac, taj dasak osvjezenja nad Rijekom, u godinama svoje intendantske karijere, pozvala je, stovise, usudila se pozvati Severinu da nosi glavnu ulogu slavne rijecanke, koja je svojim sarmom pobijedila oruzje i oslobodila grad - Karoline Riječke; jedne od zena koje su tkale nasu povijest, i koja kroz legendu zivi i prenosi se, kao u onim filigranskim bravurama, starih majstora izrade morcica, nasim temperamentom, u dusi svake Fiumanke.

Karolina Riječka

Kad je o ženskim sudbinama riječ, vjerojatno ne postoji intrigantnija,
zanimljivija, tajanstvenija, zakučastija i legendarnija uloga od one
prelijepih heroina koje su, lukavim strategijama i hrabrošću svog
domoljubnog srca, na ovaj ili onaj način spasile svoju zemlju,
kraljevstvo ili grad. Takvim heroinama pripisuje se neopisiva ljepota,
umijeće zavođenja, čak i pronicljiva politička ili diplomatska
strategija, još od Kleopatre koja je carstvo povećavala uz pomoć
rimskih vojskovođa, preko Judite kojoj u domoljubne svrhe nije bilo
strano odsjeći glavu vojskovođe Holoferna. Tu negdje, u našim okvirima,
smjestila se i Karolina Belinić, udata žena i majka troje djece, koja
je 1813. godine, povijesni dokumenti zbore, uvjerila zapovjednika
britanske flote da obustavi topovsku paljbu na naš grad. Karolinu i
njoj slične heroine povijest pamti po više ili manje vjerodostojnim
dokumentima, a kasnija predaja po romantičnim pričama ili romansiranim
biografijama. Za osobama koje svojim djelima intrigiraju javnost uvijek
ostaje pitanje poput našega.

Tko je zapravo Karolina Belinić, poznatija pod imenom Karolina Riječka?

Povijesni spisi o njezinu porijeklu
i osobnom životu kažu: Karolina Belinić, rođena Kranjec, bila je udata
žena te majka triju kćeri, Alpine, Cattarine i Rose, koje su sve rođene
do epizode napada engleske flote na grad. Karolina je bila udata za
Andriju Belinića, Lovranca koji je u svojstvu zapovjednika Riječke
narodne garde i sam sudjelovao u otporu grada engleskoj floti, za što
mu je, zahvaljujući i pismenoj potvrdi zapovjednika Nugenta, gradski
magistrat 1829. odao javno priznaje.
Karolinina povijesna uloga započinje 1813., zahvaljujući nezavidnoj situaciji na ulazu u riječku luku.

Najslavnija od sviju Riječanki, Karolina Belinić, rođena Kranjec, ugledala je svjetlo dana
samo dvije godine nakon pada Bastille, kada su Europom pobjedonosno
odjekivali zvuci Allons enfants!
Njen otac, stari i iskusni moreplovac
Francesco Kranjec, koji se obogatio spretnom trgovinom i postao ugledan
riječki građanin, nedugo prije toga oženio se, kao udovac, mladom
Bečankom Anom Marijom Stolz, Karolininom majkom.
Djevojčica odrasta ukući koja bijaše ispunjena
bezazlenom radošću i smijehom brojnih njenih sestara.
Život u takvim bogatijim obiteljima protjecao je u idiličnom
spokojstvu, bez ikakvih oskudica i uobičajenih briga koje su tištile
većinu siromašnijih građana.
Karolina je kao djevojčica gledala
kako u njenom rodnom gradiću nastaje velebno i pomalo pompozno zdanje
Adamićeva staroga kazališta, u koje će, poput svojih sugrađanki, rado
zalaziti, gledajući živopisne opere, komedije i koncerte gostujućih
teatarskih družina. Ne trebamo sumnjati u to da je već u ranoj svojoj
mladosti stekla solidan odgoj, visoku uglađenost u ponašanju i ostale
plemenite manire svojstvene građankama njena društvena ranga.
Prema suvremenim svjedočanstvima čini se da je bila i izuzetno lijepe
vanjštine, da se znala elegantno odijevati, te je osim talijanskoga
dobro poznavala i francuski jezik.
Već u svojoj sedamnaestoj godini,
udala se za riječkoga trgovca i brodovlasnika Andriju Belinića
(Bellinich), rodom iz Lovrana.
Dolazimo tako do sudbonosne 1813.
godine, kada Riječani proživljavaju teška razaranja tijekom engleske
invazije i bombardiranja.
U sveopćoj pomutnji i panici koja obuzima
Riječane tijekom engleskoga iskrcavanja i nemilosrdna uništavanja
njihova grada, jedna je mlada i hrabra žena ipak uspjela zadržati
prisebnost duha.
Bila je to Karolina Belinić. Izašavši iz svoje kuće na
Fiumari, ne obazirući se na vlastitu pogibelj i odijelivši se od
obitelji, otputila se hrabro engleskome časniku Freemantleu koji je
rukovodio tim razaranjima i odlučila izmoliti ga da obustavi započete
operacije sve do novih zapovjedi svojega pretpostavljenoga
zapovjednika.
Karolina je krenula kroz neprijateljske redove do
engleskoga komodora koji se nalazio kod jedne baterije nedaleko od
središta grada i zatražila da bude primljena. Bila je odjevena u crnu
dekoltiranu haljinu. Britanskom se visokom časniku obratila na
francuskome, iznoseći mu ukratko žalosne činjenice u kojima se našao
njen grad i usrdno ga moleći da pomogne njenim sugrađanima u tako
teškome času.
Iskusni ratnik, očito potresen njenom iskrenošću i
srdačnom otvorenošću, obećao joj je da će poštedjeti grad i obustaviti
svaki neprijateljski akt protiv privatne imovine, te je odmah odaslao
svoga časnika do majora Hostea, s naređenjem da ne produžuje s
devastacijom luke. Na taj način mnogima su spašeni brodovi, pošteđena
je i druga vrijedna imovina, a grad sačuvan od većega razaranja. Treći
dan divizija engleske flote otplovila je i bombardirala susjedni Bakar.
U tom hrabrom podvigu Karolininu ima nečega mitskoga. Pojavljuje se ona
odjednom, okružena dimom paleži i smradom baruta, usred sveopće
pomutnje.
Moderna je to, osviještena i hrabra građanska
osloboditeljica, utjelotvorenje slobode.
Pa ipak, za razliku od
Delacroixove Slobode, obnažene djevojke s bajonetom u lijevoj i
barjakom u desnoj ruci, koja korača preko pariških barikada i gomile
leševa, naša Karolina nije revolucionarka već imućna mlada građanka
koja svojim šarmom postiže ono što drugi mogu riješiti jedino krvavim
oružanim sukobom.
Pitanje koje nam se samo po sebi nameće glasi:
tko je zapravo ta bidermajerska dama i kako se uopće moglo dogoditi da
upravo ona, dotad anonimna žena, odjednom postane ključnom osobom koja
sudbonosno utječe na povijesna zbivanja? Nije li u tome kakvu ulogu
mogla odigrati činjenica da su joj otac i brat obnašali dužnost
britanskih vicekonzula u Rijeci?
Što se zapravo dogodilo između
Karoline i engleskoga zapovjednika? Kako je točno tekao njihov
razgovor? Da li je Englez tražio od ove hrabre žene kakvu protuuslugu?
Je li Karolina pristala? O svemu tome teško da ćemo ikada nešto i
doznati. Ono što nas najviše može začuditi jest činjenica da u
suvremenim izvještajima o Karolini nitko izričito ne govori. Jesu li
njeni sugrađani tim prešućivanjem nešto željeli prikriti? Jesu li se
možda i sami sramili priznati pred vlastodršcima svoj očiti kukavičluk
u teškim trenucima razaranja grada?
Hrabri čin Karolinin nešto je što
se, očito, nije uklapalo u službene izvještaje, koje su pisali ozbiljni
i namrgođeni gradski senatori. Iz nama danas nepoznatoga razloga čitav
se slučaj nastojao zaboraviti.
Unatoč nesumnjivim svojim zaslugama
iskazanim tijekom engleske opsade grada, Karolina za života nije
uspjela isposlovati i odgovarajuće pismeno priznanje austrijskoga cara.
Već u svibnju 1816., prilikom prve posjete cara Franje I. Rijeci,
zatraženo je da se Belinićevoj dade neko odlikovanje. Kada je pak 1817.
Karolina vlastoručno uputila takvu molbu u Beč, u odgovoru austrijskog
dvora priznaju joj se osobite zasluge za taj hrabri čin, kao i
opravdanost zahtjeva na priznanje od grada Rijeke, ali se molba za
carskim odlikovanjem odbija. Sadržaj ovoga akta dostavio je Karolini
riječki Magistrat dopisom u kome se veli: “iskazujemo vam u ime grada
uvjerenje, da će vaš, sa zahvalnošću primljen lijepi čin, kojim ste se
iskazali kao hrabra građanka plemenite zemlje, ostati nezaboravan
stanovnicima Rijeke.”
Tek 1829. godine, na njezinu molbu, kapetansko
vijeće Rijeke odaje posebno priznanje njoj i njenom tada već pokojnom
suprugu “da to potakne ostale građane na patriotska djela.”
O Karolininim poznim godinama nemamo više nikakvih podataka. Vjerojatno
se, već kao mlada udovica, razočarana i zbog nepravedna zapostavljanja
svoga hrabroga djela, posve povukla iz javnoga života. Ne znamo čak
niti kada je umrla. Posljednji se puta spominje u oporuci svoje majke
Marie Anne ud. Kranjec, pisanoj 12. svibnja 1842. godine. Otputovala je
potom lijepa Karolina u vječnost, prepustivši crnu svoju krinolinu
imaginarnom zavičajnom muzeju riječkih urbanih predaja.

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47308 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 04/08/2013 : 22:41:01  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:

Jeste li pogledali spot. Ja ovu pjesmu ne mogu slusati samo, a da uz nju ne zapjevam, nikada i nigdje se ne mogu suzdrzati.
U spotu se kroz pricu provlaci Morčić.

Znate li legendu o Morčićima?

To je stari nakit Fiumanki, i moja nona je imala rećine koje je dobila u nasljedstvo, i to je nakit koji se predaje u nasljedstvo.
Kako je moja nona svoje recine odnesla na put u zagrobni zivot, i nemam
sto naslijediti, dala sam se sama u kupovinu Morčića, za pocetak na prstenu, ali je toliko puta puknuo i nosen na popravak da sam jednostavno od toga razocarana odustala.
Inace, prsten je kupljen kod poznatog rijeckog zlatara, prezime s dugom tradicijom, a cula sam da su pravi Morčići upravo oni izrađeni u obrtima starih rijeckih zlatara koji imaju nekakvu licencu, sve ostalo su replike.. Svejedno, nisam imala srece, niti mi je taj zlatar zelio primiti prsten na popravak s obrazlozenjem da je skupo, jer sve boje treba sastrugati, taliti... Primio ga je drugi i za 150 kuna popravio, no on je opet pukao. Mozda to ne ide tako, pa me prati nesreca, jer je Morčić, kao nakit, namjenjen da ga kupuju muskarci zenama, a ja sam zaobisla tradiciju, tko ce ga znat`.

Legende o morčićima
Morčić je vrsta hrvatskog autohtonog pučkog nakita, jedan od najprepoznatljivijih simbola Rijeke, Kvarnera i Hrvatskog Primorja. Pored svoje estetske i ukrasne namjene, taj je nakit također bio vidljivi znak identiteta, oznaka pripadnosti Rijeci, Kvarneru i općenito primorskim krajevima.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Mor%C4%8Di%C4%87

Legende o morčićima nastale su iz potrebe da se objasni odakle na vrijednom nakitu, u našem kraju, nesvakidašnji lik crnca s turbanom.

Jedna od legendi koja objašnjava postanak morčića, seže u daleko 16. stoljeće:

"Turci su na Grobničkom polju. U gradu strah, jer od Turčina ništa dobroga - samo pljačka i palež. već dugo se čuju vijesti o njihovim upadima u našoj blizini, o krvavim borbama oko Senja, u Perušiću ... Svi muški su na kuli. Srčano odolijevaju napadima, sve je manje snage, a pomorci niotkud. Žene i djeca zatvorili su se u kuće i mole za spas, za Božjom rukom vođena strijela odapeta iz ruke plemenitog Zrinskog pogađa sljepoočnicu turskog Paše. Vidjevši da im je vođa mrtav, Turci se razbježaše poljem. Uto i nebo usliša molitve Riječanki, te se otvori i zatrpa Turke kamenjem. Na polju su ostali samo razbacani bijeli Turčinovi turbani. Kao uspomenu na tu pobjedu, riječki muževi su svojim ženama dali izraditi naušnice-morčiće.

Druga legenda koja dolazi sa Pelješca i koja nastanak morčića smješta kasnije, kazuje ovako:

"Jedna talijanska kontesa imala je crnu sluškinju koju je jako voljela. Darovala joj je slobodu, a kao uspomenu na nju dala je izraditi naušnice s njenim likom. Tako su nastali morčići.

izvor:imternet

ja san čuja priču da su ti Mori (u biti Saraceni) imali samo naušnice i sablje . (bar se tog dila sičan)

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

Just_Charlie
Advanced Member

8578 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 04/08/2013 : 22:46:27  Show Profile Show Extended Profile  Visit Just_Charlie's Homepage  Send Just_Charlie a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by lwood

ja san čuja priču da su ti Mori (u biti Saraceni) imali samo naušnice i sablje . (bar se tog dila sičan)

svatko je nesto cuo, malo tko istinu zna..u tome i jeste ljepota legendi i misticnosti u njima..

Go to Top of Page

Just_Charlie
Advanced Member

8578 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 05/08/2013 : 00:19:15  Show Profile Show Extended Profile  Visit Just_Charlie's Homepage  Send Just_Charlie a Private Message  Reply with Quote
i da vecerasnji kvarnerski juuhuu zavrsim meni dragom pjesnikinjom, cije Pjesme Kamena i mora obozavam od kad sam je prvi put cula.

Noc svijete

Go to Top of Page

Lastsioux
Junior Member

USA
429 Posts

Member since 11/04/2011

Posted - 05/08/2013 : 01:37:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Lastsioux a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Vjerujem cvrsto u to, odbacujuci sva znanja, sve teoreme i beskonacne jednadzbe, da vrijeme itekako moze postojati bez prostora, pa i vremena, cak. Zar je onome sto osjecamo, ili nosimo u nama potreban prostor da se materijalizira? Vrijeme koje je pohranjeno u nama postoji bez prostora, (i ono je beskonacno). Misao, kao utociste vremenu, je cista energija, brza od brzine svjetlosti, kojoj ne treba prostor, a vrijeme u toj kapsuli putuje u beskonacno..
Mozda su samo pjesnici proniknuli u tu tajnu Svemira i prostor-vremena i otkrivaju je alkemijom rijeci.

Ahh Charlie.. tako si puna inspiracije da si cak i moj sesti sluh probudila. Naucnici jos nisu u stanju da shvate neke tajne ljudskog mozga ali svako od nas moze da putuje kroz druge dimenzije u meditaciji ili yoga.

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47308 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 05/08/2013 : 07:43:27  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by lwood

svatko je nesto cuo, malo tko istinu zna..u tome i jeste ljepota legendi i misticnosti u njima..

al moja verzija je sigurno točnija.

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

Just_Charlie
Advanced Member

8578 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 05/08/2013 : 23:20:55  Show Profile Show Extended Profile  Visit Just_Charlie's Homepage  Send Just_Charlie a Private Message  Reply with Quote
quote:
Ahh Charlie.. tako si puna inspiracije da si cak i moj sesti sluh probudila. Naucnici jos nisu u stanju da shvate neke tajne ljudskog mozga ali svako od nas moze da putuje kroz druge dimenzije u meditaciji ili yoga.

to je tako, da. I mogu ti reci da nema guzve u prometu, jeftinije je i svakamo brze stizem

Go to Top of Page

Just_Charlie
Advanced Member

8578 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 12/08/2013 : 14:09:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit Just_Charlie's Homepage  Send Just_Charlie a Private Message  Reply with Quote
Juhu ahoj.
Moj Parkic, bez knjige.
Danas sam odlucila samo sjesti i u miru sacekati Godota. On je jedini kojega si priustim cekati, usudim se, stovise i cak.
Ode Charlie chill- out. :)

Go to Top of Page

1Euro
Advanced Member

12523 Posts

Member since 17/07/2008

Posted - 12/08/2013 : 18:32:24  Show Profile Show Extended Profile  Send 1Euro a Private Message  Reply with Quote

hm to nisam znao...inače jako volim nakit (bio sam trgovački putnik za embalažu za nakit pa sam posječivao zlatare....) a i dosta toga kupim na Ebayu pa preprodavam dalje....a ovo stvarno nisam ni znao ni video da se to negdje prodaje....inače ne sviđa mi se nešto naročito ali lijepo da imate neki svoj nakit koji je rađen prema nekoj legendi (to mi se čak više sviđa od nakita samog, mislim ovih morčiča,...)

Zašto je tvoja baka odnijela taj nakit sa sobom, kada se on treba dati u nasljedstvo?
Jel to bila njezina želja ili šta?

Edited by - 1Euro on 13/08/2013 12:33:31
Go to Top of Page

Just_Charlie
Advanced Member

8578 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 13/08/2013 : 00:16:32  Show Profile Show Extended Profile  Visit Just_Charlie's Homepage  Send Just_Charlie a Private Message  Reply with Quote
ajme euro! tebe je tesko promasit s tim crvenim slovima sto lupe u celo
kad otvoris stranicu pa ne znas sto te odjednom snaslo, je li pozar zahvatio forum, zare li se samo zice od instalacije, je li toster ostao upaljen dok vlasnika nema doma, kolo od resoa predugo upaljeno, ili je tomatina prosla ovom ulicom, masakr motornom pilom II dio netko upravo gledao pa tv nije ugasio, netko teleskopom ulovio crvene tragove svjetla s marsa ili je jednostavno euro osigurao da se pitanje ugleda kad ja dođem nakon susreta s Godotom, koje je istina mada djeluje farsa.

- Dozivjela je 95 i mislila da ce zivjeti vjecno.
- Nije predala na vrijeme, a kad je umrla vise nije bilo vrijeme.
Ta tko bi normalan skidao s pokojnika.

I, euro - Ne! Da ti nije palo na pamet osnovati tvrtku za ekshumacije.

edit - ajd molim te u editu sad smanji ta crvena slova, sad kad vidis da si uocen visoko iz orbite, dobit cu PMS od njih, a to bi vec mogao postati problem

Edited by - Just_Charlie on 13/08/2013 00:23:56
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47308 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 13/08/2013 : 01:31:36  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
eto nove ideje. pljačkanje grobova

Go to Top of Page

Just_Charlie
Advanced Member

8578 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 13/08/2013 : 01:58:00  Show Profile Show Extended Profile  Visit Just_Charlie's Homepage  Send Just_Charlie a Private Message  Reply with Quote
lwoode, obrisi post dok do Linica nije dosla ideja. Ili ga zastiti autorskim pravom i proglasi intelektualnim vlasnistvom da ga mozes tuzit poslije po obavljenom poslu i tako zaradis na proviziji.

Go to Top of Page
Page: of 14 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.2 seconds. Snitz Forums 2000