forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 FIBRA PREDSTAVLJA: Moebius: Metalne godine
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 10

noemis
Senior Member

Serbia
1320 Posts

Member since 11/05/2010

Posted - 30/01/2013 : 10:11:27  Show Profile Show Extended Profile  Send noemis a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dr. Zistis

videces kad Anto po drugi put procita strip.
Osecam da ce kupiti jos jedan komplet

e ovo vec lici na brat-antu

(anta )

"Ja se mnogo bojim ljudi koji hoce da usrece narod... ...niko nema prava da silom svog suseda cini srecnim."
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21132 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 31/01/2013 : 00:26:41  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by noemis

quote:

(anta )

he,he
teško da ću ovde promeniti mišljenje.
čak i ovo što sam napisao sam malo našminkao.

a zar ti nikada nisi promenio mišljenje o nekom stripu, nakon drugog, trećeg ili već-kog čitanja (ovo važi i za film,knjigu,..)?

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

noemis
Senior Member

Serbia
1320 Posts

Member since 11/05/2010

Posted - 31/01/2013 : 09:29:19  Show Profile Show Extended Profile  Send noemis a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

a zar ti nikada nisi promenio mišljenje o nekom stripu, nakon drugog, trećeg ili već-kog čitanja (ovo važi i za film,knjigu,..)?

strip? ne... mada sam jos kratkog staza kada je strip u pitanju...

film - da (uglavnom iz plusa u minus)
knjiga - ne (ili bar ne mogu da se setim)
muzika - uf, bolje da ne pricam...

"Ja se mnogo bojim ljudi koji hoce da usrece narod... ...niko nema prava da silom svog suseda cini srecnim."
Go to Top of Page

Dr. Zistis
Advanced Member

5435 Posts

Member since 06/10/2011

Posted - 31/01/2013 : 13:02:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Dr. Zistis a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by anto

strip? ne... mada sam jos kratkog staza kada je strip u pitanju...

film - da (uglavnom iz plusa u minus)
knjiga - ne (ili bar ne mogu da se setim)
muzika - uf, bolje da ne pricam...

Ma ti si skroz provalio naseg Antisu
Go to Top of Page

Amos
Senior Member

Croatia
2896 Posts

Member since 03/01/2011

Posted - 31/01/2013 : 15:10:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Amos a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

(anta )

antota!

Uža san gledati Inspektora Rexa, ali odusta san kad su prominili pasa.
Go to Top of Page

noemis
Senior Member

Serbia
1320 Posts

Member since 11/05/2010

Posted - 31/01/2013 : 15:20:47  Show Profile Show Extended Profile  Send noemis a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Amos

antota!

antologika deklinacije.....

Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21132 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 31/01/2013 : 15:26:45  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Amos
Senior Member

Croatia
2896 Posts

Member since 03/01/2011

Posted - 31/01/2013 : 19:44:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Amos a Private Message  Reply with Quote
antoja?

Uža san gledati Inspektora Rexa, ali odusta san kad su prominili pasa.
Go to Top of Page

no1
Senior Member

Croatia
1322 Posts

Member since 16/06/2005

Posted - 03/02/2013 : 08:47:36  Show Profile Show Extended Profile  Send no1 a Private Message  Reply with Quote
Neznam, valjda nakon 5tog citanja ce mi sve sjesti.
Sala naravno, citam da vecina ljudi daje drugu, trecu sansu kako bi popravili utiske.
Pa kada bi imao samo taj strip nebi mu dao drugu sansu barem toliko dugo dok nezaboravim valjda i ime samog autora.
Ima toliko stripova da me boli ....c, za ovoga koji mi nije sjeo, ko mu je kriv.
Nego da se vratimo Metalima, ja prezadovoljan, stripovi su ispunili moja ocekivanja, vise s crtacke strane.
Meni su to prave umjetnicke slikovnice, i ja vise u ovome stripu ni netrazim.

Go to Top of Page

panda
New Member

Serbia
256 Posts

Member since 30/10/2011

Posted - 06/02/2013 : 19:14:15  Show Profile Show Extended Profile  Send panda a Private Message  Reply with Quote

uzeo juce, iako dosta toga imam u Epic/Dark Horse izdanjima - previse je lepo da bi preskocio.

Iskrcavanje samo ima malo svetliji hrbat, ali je u sredini pa je simetricno :) ili se tesim...
Go to Top of Page

Dr. Zistis
Advanced Member

5435 Posts

Member since 06/10/2011

Posted - 06/02/2013 : 21:50:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Dr. Zistis a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by panda

uzeo juce, iako dosta toga imam u Epic/Dark Horse izdanjima - previse je lepo da bi preskocio.

Iskrcavanje samo ima malo svetliji hrbat, ali je u sredini pa je simetricno :) ili se tesim...

Ti si odlepio
Go to Top of Page

MarkoDj
Average Member

Croatia
597 Posts

Member since 01/03/2012

Posted - 26/10/2013 : 14:34:08  Show Profile Show Extended Profile  Visit MarkoDj's Homepage  Send MarkoDj a Yahoo! Message  Send MarkoDj a Private Message  Reply with Quote
Hoce li ovoga biti ponovno na interliberu?

HRVATSKI AUTORSKI STRIP: https://www.facebook.com/groups/hrvatskiautorskistrip/
Strip-PREFIKS: https://www.facebook.com/strip.prefiks
web: http://markodjeska.com/
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29384 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 26/10/2013 : 14:38:03  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
Ove godine, ne. Dogodine, vjerojatno.

Trouble will find me
Go to Top of Page

ŠAŠ
Average Member

639 Posts

Member since 13/10/2013

Posted - 26/10/2013 : 16:12:16  Show Profile Show Extended Profile  Send ŠAŠ a Private Message  Reply with Quote
...a hoce li bit za kupit slipcase samo (za sve one koji su pokupovali albume pojedinačno ) ako je ikako moguce?
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29384 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 27/10/2013 : 00:52:00  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
ne znam, iskreno.

Trouble will find me
Go to Top of Page

noemis
Senior Member

Serbia
1320 Posts

Member since 11/05/2010

Posted - 03/11/2013 : 18:17:36  Show Profile Show Extended Profile  Send noemis a Private Message  Reply with Quote
Evo bližimo se kraju godine, formiraće se nove liste i krenuti glasanje za novog Oskara među strip izdanjima na prostorima ex-yu, a o prošlogodišnjem pobedniku gotovo da nije bilo ni reči. Nažalost, prošlogodišnji izbor pobednika (kao i neki prethodni) vođen je kombinacijom više parametara od kojih su dva dominantna: materijalni oblik samog izdanja (oktasome HC stripova + bokset) i naravno neizmerni rispekt koji domaća publika gaji prema čuvenom autoru. Kombinacija ovih nesrećnih okolnosti, je srećom urodila plodom, pošto je jedan od 8 stripova iz metalnog bokseta zaista najbolji strip koji je ponuđen našem tržistu u prošloj godini. (Mada, prema mom skromnom, ali isključivo tačnom mišljenju deli to prvo mesto sa Svetom Duhova Danijela Klouvsa.)

Aj sad malo da serem o stripu:

Go to Top of Page

noemis
Senior Member

Serbia
1320 Posts

Member since 11/05/2010

Posted - 03/11/2013 : 19:09:04  Show Profile Show Extended Profile  Send noemis a Private Message  Reply with Quote
Tajanstveni letač Žana Žiroa
(Novi albatros)

Neizbežna je obmana da je danas, kada se strip izborio za svoj akademski i kulturnoumetnicki status daleko lakše istraživati, analizirati i uopšte pisati o stripu. Danas, kada je strip uveliko u procesu rekonstruisanja sopstvene istorije (istovremeno stvarajući neophodne stubove sopstvenog kraljevstva), pišući je svakako unazad, veliko je pitanje šta se sme i može uzeti za validno, a šta ne. Glave autora koje čine primarni izvor istorijske građe, pomalo su pomućene što izvojanom pobedom i svetlom slave, što isčezlim bremenom, a što nesavrsenstvom ljudskog uma da informacije o događajima i ljudima vremenom neprestano uobličuje udaljavajući ih sve više početnog oblika.

Međutim, skoro do samog kraja 20. veka situacija je bila daleko gora. Ozbiljnijih pristupa stripu skoro pa i da nije bilo; pomena stripa na akademskom ili umetničkom planu uglavnom je ignorisano, ili još gore, povlačilo sa sobom svojevrsnu profesionalnu diskreditaciju, ili u najmanju ruku nepoštovanje prema ponuđenom materijalu. Naravno, etablirane veličine poput Apdajka (1960.), Sartra (1966.) i Eka (1972.) mogli su da sebi priušte hvalospev stripu i prođu nekažnjeno. Ali ostali, bez sličnog gigantskog autoriteta, morali su jako pažljivo da uključuju ili pomenu strip unutar sopstvenog diskursa. Pobedi i priznanju koje je usledilo krajem 20. veka prethodio je skoro čitav vek neprestane borbe koja je imala svoja, sad već čuvena i epskom slavom ovenčana revolucionarna žarišta kroz, a čiji pravi istorijski oblik, pokretačke motive i opseg uticaja, kao uostalom i kod naučnih, socijalnih i političkih revolucija, neće nikada u potpunosti biti razjašnjen.

Jedan od događaja koji su i dan danas podjednako obavijeni misterijom kao i u doba svog nastanka je pojava pterodaktilne ptičurine i njenog ćutljivog jahača čije su avanture svojom narativnom formom zauvek promenile pravac razvoja stila mnogih francusko-belgijskih strip autora. To što je Moebijus jedini bej-dej autor koji je uticajem uzvratio napad na američku strip industriju i što je njegov Arzak nezaobilazan fenomen u istoriji stripa, nimalo ne doprinosi osvetljavanju eksplozivnog utiska kojim je ovaj strip uticao na druge autore i razvoj strip umetnosti. Šture informacije o ovome stripu se i dan danas, kao i nekad, mogu sumirati u par reči: podsvesno, oniričko, eksperiment i improvizacija.

Očigledno da ni posle skoro 40 godina nismo ništa bliži odgonetanju tajanstvenog sveta kojim je za kratko, a opet izgleda kao za čitavu večnost, projezdio Arzak. Ni sam Žiro nije uspeo da objani šta je to dođavola „progovorilo“ iz njega te godine, niti ko mu je upravljao rukom svarajući svetove koje strip baština nikada pre, a ni posle nije uspela da dosegne. Ali jedno je sigurno, kada je skoro deceniju i po nakon čuvenog mini-serijala Moebijus pokušao da oživi epski let Arzakov u još jednu priču, fijasko je bio potpun. Očigledno da je duh vremena, koji je onomad progovarao iz njega već uveliko odjezdio u istoriju noseći sa sobom i svog ćutljivog letača...

ću nastavim uskoro... valjda...

Go to Top of Page

noemis
Senior Member

Serbia
1320 Posts

Member since 11/05/2010

Posted - 03/11/2013 : 21:10:48  Show Profile Show Extended Profile  Send noemis a Private Message  Reply with Quote
Početak je 70tih, bej-dej scena vec 20 godina adolescentira za šta nije zalsužan samo uticaj američke andergraund i mejnstrim strip scene, koja je nakon završetka Drugog svetskog rata našla (ponovo) svoj put do frankobelgijskih čitalaca i autora; već i presahlost zabavnoedukativne uloge koja je ovaj medij rezervisala za isključivo mlađu publiku.

Nošen duhom vremena i Strip je tragao za formom kojom će uspešno oživeti nove priče i ideje koje su već uveliko opsedale njegove bliže i dalje rođake. Antiheroji, egzistencijalna mučnina, seksualna revolucija, beznađe savremene etike, beskopuloznost borbe za sve oblike sloboda već su vladale kako novotalasnom kinematografijom tako i savremenom frankofonom književnošću. Međutim, isti taj duh, kao da nije bio zadovoljan tradicionalnim oblicima borbe za koji su se opredelili oslobodioci Stripa, tj. kao da nije želeo da put do slobode umetničkog izražavanja bude popločan izgaženim simbolima i vrednostima prethodnog (represivnog) sistema.
I dok su neki crtali obeznanjenog Tintina sa iglom u veni, ili ispunjavali panele polnim ogranima raznih veličina i oblika, duh Stripa, vec odavno pušten iz boce, hteo je da se uzdigne iznad bojnog polja, da leti, i da se nikada ne spusti na zemlju koja je suprotno Atlantu, oduzimala njegove pokretačke moći. Dakle ne da bi se pobeglo od okova tradicije, već da bi se stvorio jedan novi svet, jedna nova stvaralačka dimenzija u kojoj će umetnik moći da iskaže svoje biće i da u potpunosti ostvari svoj cilj.

Stvorivši svet nove estetike poetskog delovanja u cilju narativne igre i ne čudi što je Arzak privukao toliku pažnju svojom čudesnom formom, koja se nije suprostavila jednoj tematski presahloj tradiciji, već je nadletela, generišući u tom letu sopstveni prostor stvaralačke imaginacije u kojem strip nužno postaje umetnost.

Poput pesnika, Moebijus mora da izrazi kretanje duše - simbolički karakter dinamike imaginacije koja pokrece biće umetnika. Letenje Arzaka na pterodaktilomorfnoj ptičurini otelovljuje upravo drevni prizor jedinstva stvaralačkog leta. Iznad svega, poput albatrosa, Arzak svojim letom uvećava dubinu nebesa; u toj nebeskoj dubini nema neuskladjenih zemaljskih glasova, zapravo nema nikakvih zvukova jer nevidljiva harmonija kosmicke imaginacije prisiljava sve da zacute.

Događaji koji remete arhetipski let Arzaka su umetnička racionalizacija kosmičke imaginacije. Prekidanjem leta dovodi se u opasnost čitava dinamika imaginacije, čitav stvaralački svet, što je u jednoj epizodi i više nego očigledno. Umetnički zanos se hrani letenjem, duh imaginacije budući vazdušat nerazdvojiv je od letenja. Stoga je letenje unutrašnji duhovni princip umetnika. Pevao je o tome svojevremeno Šeli, nešto kasnije Bodler, sad je došao red na Moebijusa da ispeva himnu umetniku, i to strip-umetniku.

Delakroa je jednom prilikom naglasio da slika treba izdaleka da privuče posmatrača, tj. da treba da poseduje hipnotičku moć. Pojedine scene Moebijusovog Arzaka ne samo da hipnotički privlače posmatrača, one ga transponuju u potpuno drugu dimenziju imagitativnog potencijala. I dok se kod stripova između dva panela deašva nesto što nije predstavljeno ali čitalac podrazumeva prateći narativni tok, kod Arzaka je stvar skoro obrnuta. Dubina samog panela često tera čitaoca da zaboravi na “radnju” gledajuci u njega isuviše dugo (za čitanje stripa). Očigledno da čitalac sposoban da u jednom panelu vidi i nešto što nije utemeljeno u samoj radnji, kao nekakav skup svih mogućih ishoda, svih mogući priča i događaja. Stoga često čitaoca i ne interesuje radnja, ili pak vidi više nego sto može da obradi i razume pa mu Arzak dođe čak i odbojan.
Dakle, u Arzaku Strip gubi vlastitu narativnu umetnicku strukturu; sekvencijalnost između panela je toliko slaba da je skoro i nema. Nema ni teksta koji bi bio vezivno tkivo narativa. Pa čega onda ima?! Ničega. Samo tišina isprekidana jedva čujnim lepetom betonskih krila. Na toj ivici isčeznuća umetnost se u Arzaku poigrava sopstvenim nestankom – a to je ništa drugo do pretvaranja gvožđa u zlato…

Edited by - noemis on 03/11/2013 21:22:37
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13156 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 04/11/2013 : 10:23:33  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
opa, izgleda da polako izlaziš iz maloljetnosti. u mjesec-dva, smogao si hrabrosti izaći sa nekim sadržajem. ajde, u toj točki te mogu pohvaliti.

Arzach, naravno, nisam čitao, a prema tekstu (kad se podvuče crta) ispada da se radi o budalaštini. dakako, i sam tekst je pridonio, ili bolje rečeno, zacementirao odnosni strip kao zbrkano bulažnjenje. ipak, (dobra) volja se računa.
Go to Top of Page

noemis
Senior Member

Serbia
1320 Posts

Member since 11/05/2010

Posted - 04/11/2013 : 20:12:24  Show Profile Show Extended Profile  Send noemis a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

opa, izgleda da polako izlaziš iz maloljetnosti. u mjesec-dva, smogao si hrabrosti izaći sa nekim sadržajem. ajde, u toj točki te mogu pohvaliti.

Arzach, naravno, nisam čitao, a prema tekstu (kad se podvuče crta) ispada da se radi o budalaštini. dakako, i sam tekst je pridonio, ili bolje rečeno, zacementirao odnosni strip kao zbrkano bulažnjenje. ipak, (dobra) volja se računa.

ah, i ja tebe volim!

Go to Top of Page

emirem
Advanced Member

10816 Posts

Member since 18/01/2010

Posted - 11/12/2013 : 14:10:52  Show Profile Show Extended Profile  Send emirem a Private Message  Reply with Quote
Jucer procitao prve dvije knjige..
Nije mi sjelo, nije da prica nije povezana, nego jednostavno zbrzano i besmisleno (tu opasku kopiram od citaoca iz prethodnih postova i potvrdjujem)
Pojmovnik,imena,nazivlje likova i lokacije koji su dobila po zemlji izdavaca i moze biti interesantno samo onom tko zivi u toj zemlji..koliko je njih culo za Trakoscan ili Petrinju..
Mozda da je ostalo neki tamo Souvigny i stotijagaznam Ville onda bi bilo blize originalu,da upijemo francuskog izvornog stiha. Ces't vrai?
Autobiografski strip gdje autor objasnjava svoj zivot ?

Citao jesam davno Blueberryija i to cijenim (nemam nista od njega u kolekciji),ali ovi "prvi" radovi su mi vise za cekaonicu da vrijeme brze prodje i isti kroz glavu i bez neke iznimne umjetnicke vrijednosti.
I ja chrchkaram, ali bar smisli pricu sa normalnim krajem, jer ono dodjem na "le fin" kao da je pustio vodu u kotlicu i "dragi citaoce hvala na paznji!"...
Idem citati trecu knjigu....

P.S. kvalitet (vanjski) izdanja je izvrstan i svidja mi se lazni 3D efekt na naslovnicama.
Papir je vrlo kvalitetan.

Ovo izdanje da mi nije u kompletu kupio bih pojedinacne epizode, nisam bio neki ljubitelj Moebiusa iako sam citao Blueberryija u nekadasnjim kolor izdanjima bio je vrlo atraktivan strip zbog hiperrealizma, ali i preskup u ono vrijeme nije ga bas mogao svatko kupiti u HC-u.
U kompletima stripova koji bi se eventualno mogli naci u prodaji u buducnosti bilo bi najbolje izdavati pojedinacne epizode i bez rednih brojeva i bez da hrbati stvaraju sliku ili detalj iz stripa.
Zasad -2/8...

"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!"
Go to Top of Page

bosancicigor
Average Member

Croatia
866 Posts

Member since 15/08/2009

Posted - 11/12/2013 : 15:29:29  Show Profile Show Extended Profile  Send bosancicigor a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by emirem

Citao jesam davno Blueberryija i to cijenim (nemam nista od njega u kolekciji),ali ovi "prvi" radovi su mi vise za cekaonicu da vrijeme brze prodje i isti kroz glavu i bez neke iznimne umjetnicke vrijednosti.

ajme majko

ovi "prvi" radovi

Go to Top of Page

emirem
Advanced Member

10816 Posts

Member since 18/01/2010

Posted - 11/12/2013 : 15:46:41  Show Profile Show Extended Profile  Send emirem a Private Message  Reply with Quote
Arzach... -3/8

Autor previse skrece s teme u prvom stripu gubi osjecaj pripovjedanja i prenosi cakule iz redakcije..hommage sebi? uredniku?
Napada banda preprijecivaca prolaza elektricnim impulsima prema dijelu mozga citaoca...

Arzach napada crvenog majmuna jer mu je ptero pala medju alge zderacice i pojele istu jer je bila preteska zbog tereta koji je nosila majmunu....ok, idemo dalje..
Mehanicar popravi pticu i Arzach ode...tko su zombiji iz podruma i sta rade tamo osim kaj soraju mehanicara..a bili su i stripu sa arzachom voajerom na stijeni, previse neispricanih prica bez neke pozadine...
Dalje,bulji u trebu kroz okno i silazi sa lubanje nesto dobaci nekoj curi i samo padne,posklizne se i to je to....poslije jedna lordoftherings-tesseraktna prica sa umjetnikm a.k.a. John Gerardom (Jean Giraud)

Crtani dokumentarac sa zabrinjavajucom odsutnoscu scenarija sto je zasluga istoga autora....

"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!"
Go to Top of Page

emirem
Advanced Member

10816 Posts

Member since 18/01/2010

Posted - 11/12/2013 : 15:48:11  Show Profile Show Extended Profile  Send emirem a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by bosancicigor

quote:
Originally posted by emirem

ali ovi "prvi" radovi

ajme majko

ovi "prvi" radovi

Tako izgledaju,a kad ih citas kao da je pisao sta mu je prvo palo napamet....

Go to Top of Page

bosancicigor
Average Member

Croatia
866 Posts

Member since 15/08/2009

Posted - 11/12/2013 : 16:23:12  Show Profile Show Extended Profile  Send bosancicigor a Private Message  Reply with Quote
Neće škodit pogledat, možda čak pomogne u razumijevanju čitanja :)
a ako ništa, barem će ti dati uvid u Giraudove porive i potrebe za Moebiusom

Go to Top of Page
Page: of 10 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.16 seconds. Snitz Forums 2000