forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 ZAGOR
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 1214

Deers
Advanced Member

Croatia
9582 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 15/02/2014 : 19:34:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Meni je OK ovaj novi tekst. Analizira Zagora kroz kritike koje se svako toliko mogu naći da je ovaj ili onaj element Zagorovih priča plagijat nečega. Plagijat, omaž, citatnost ili kako god da se to nazove je nešto što se nalazi u samom temelju serijala i, kako spominje, neka druga djela, koje smatramo originalnim ( a to, kako je lijepo napisano, ovisi o našem općem znanju), koriste nečije tuđe ideje. Što na kraju nije bitno, dokle god je konačni proizvod nov i dobar.

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 16/02/2014 : 16:22:33  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Za razliku od prethodnog članka, o ovome bi se dalo zdravo diskutovati.

Samo što je uzeo temu koju nije dovoljno obradio. Poštenije se uhvatio Verna nego Morske strave koju je jedino iskoristio kao bazu (radi paralele sa Lovecraftom) za tematiku. Utisak je da je jedino Morska strava pročitana, a ostalo preuzeto iz ranijih članaka (Molok, Rakosi itd.), što naravno nije slučaj. Inače, italijanski serijali uopšteno počinju kao hommage romanima ili filmovima (uzmimo Dylana Doga, Alana Forda, Nathana Nevera, Lazarusa Ledda itd.) pa tu boljku ne bih baš pripisao samo Zagoru.

Ukratko: strip baza teksta je siromašna, ali deo o inventivnosti kod Verna i kasnije Lovecrata je i više nego solidan i koristan. Kompletna poruka je i više nego okej, dovoljno objektivna da se uzme u obzir.

Sveukupno: bah, solidno je, ali da je moglo bolje - moglo je...

DNEVNIK CITANJA:
Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”

Edited by - PijaniPatak on 17/02/2014 20:45:01
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 18/02/2014 : 22:15:52  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
Je li kombinacija Pezzin&Gamba najgore što se dogodilo Zagoru u njegovoj dosadašnjoj povijesti. Taj Pezzin je stvarno bio katastrofa. Zagora nije shvaćao ni 5 posto ozbiljno. Kakva nepravda, da su takvi antitalenti pisali za Bonelli, dok neki danas, koji bi stvarno imali šta reći ne mogu ni blizu. Sierra Blanca, Zagor izazivač i Vatreno oko... stvarno dno serijala...

Moji komentari na te priče:

Sierra Blanca 28%

Nisam ni očekivao neku ozbiljnu priču u stilu istinite i tragične Donner karavane, ali Pezzin i Gamba su me stvarno iznenadili jer smo uspjeli dobiti najslabijeg Zagora u dosadašnjoj povijesti. Svojim ne-talentom su uspjeli stvoriti najlošiju priču u serijalu. Ajde da je Pezzin barem probao napisati nešto ozbiljnije, ali nije ni probao. Čim mu se ponudila prilika da zabrazdi u glupost, odmah je tu priliku iskoristio, a Gamba definitivno nije crtač koji će spašavat priču. I tako smo dobili neke karikaturno nacrtane pračovjeke, koji su ustvari retardirani prijašnji pioniri, koji su tijekom jedne zime izgleda svi poludjeli i odlučili jesti ljudsko meso. Baš gadno kad tako poludiš, a za mjesec dana ti je proljeće i spas, odnosno možeš lagano odšetat sa planine. Pezzin se valda, isto kao i ti neandertalci/ex pioniri, nikad nije sjetio da postoji i proljeće u kalendarskoj godini. Takav trash ne bi prošao ni 1880e, a kamoli 1980e kada je ta priča i objavljena. Ironično je to što se tako loša priča nalazi ispod jedne od najboljih naslovnica u cijelom serijalu jer naslovnica "Sierra Blance" je fenomenalna. Priča o teškom i opasnom putovanju pionira na zapad je ispod pera kvalitetnijih autora mogla ispasti odlična, ali ovdje je to upropašteno neozbiljnošću dvojca Pezzin&Gamba. Nadam se da će pionirske karavane jednom dobiti pravu priču uz pravi crtež. Naslovnicu već imaju.

Zagor izazivač 44%

Ma nije problem ove priče što je smještena između velikih i dobrih priča. Problem su Pezzin i Gamba. Ovaj prvi ne doživljava Zagora kao nekog ozbiljnog stripovskog junaka (vidi "Sierru Blancu" i "Vatreno oko"), ovaj drugi odlično nadopunjuje ovog prvog jer ne zna ozbiljno crtati. Zato su vjerojatno i radili uvijek zajedno. Oke, neka ide Zagor u ring, ali daj stavi kakvu priču oko toga jer ovo što smo dobili je vrlo lijeno i naivno. Pezzin je olako potrošio Sullivanove i usput ih debilno okarakterizirao (tata Tobia sina tjera u tučnjave koje ovaj ne može dobiti) i osiromašio glupim i lijenim objašnjenjem kako su izgubili bogatstvo u zlatu. Odnijela voda zlato? Bravo Pezzin! Još veća glupost je ona idiotarija sa Čikom, kojemu je Pezzin namijenio da ide stavljati novac protiv Zagora u boksarskom meču. Pa čovječe, Zagor je epizodu ranije zaustavio izvanzemaljsku invaziju. Uza sve one prijašnje fajtove u kojima je Zagor pobijeđivao sve i svašta, Čiko bi valda imao dovoljno respekta i razuma da ne ide stavljati protiv Zagora, koji mu je ujedno i najbolji prijatelj. To je jedna od većih idiotarija u serijalu. Jedini plus je Rocky Thorpe, koji se na kraju pokajao, pomogao Zagoru kad mu je trebalo i priključio se Sullivanovima. Čak ga se je i Toninelli sjetio u specijalcu "Protunapad". Sve u svemu, loše!

Vatreno oko 35%

Dobro, pročitao sam i zadnju Pezzinovu priču na Zagoru, tako da ga sada mogu službeno proglasiti najgorim scenaristom serijala. Ovakav loš niz stvarno zaslužuje respekt zaljubljenika u trash. "Sierra Blanca" (najgora priča u serijalu), "Zagor izazivač" (jako glupa, ali Pezzinova "najbolja" priča) i ovo "remek djelo" od "Doline duhova" su stvarno nešto što bi trebalo ćim prije zaboraviti. Tako su nam netalentirani Pezzin i Gamba ponovno ponudili poslasticu u vidu "popili su nešto i sad ih kontroliram, a ako umrem, umru i oni", "Zagore, ti ćeš me pratiti ko ovčica jer ti neće pasti na pamet zavezati me i spasiti prijatelje"... i slične pizdarije. I onda još Pezzin toliko samouvjeren u majstoriju svoje priče i negativca trijumfalno na kraju priče izjavljuje da će se ovaj jadnik od Von Hexela "Sigurno vratiti i da ćemo još ćuti za njega". Takvih izjava se čuvao i tvorac Nolitta. Burrattini se očito toga sjetio i sklepao "boljeg" Axela, ali tip nije zaslužio povratak. Druga naslovnica, povijesna pozadina Axelovog pretka i "atomska" eksplozija na kraju su jedino što valja ovdje. Uglavnom, Pezzin&Gamba su nešto najlošije što se dogodilo Zagoru u njegovoj povijesti.

Edited by - nagor on 18/02/2014 22:20:01
Go to Top of Page

velka031
Advanced Member

Croatia
17121 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 18/02/2014 : 22:45:14  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
Ni meni bas nije jasan taj nekakav, nazovimo ga kultnim, status koji ima Sierra Blanca, da tako nesto izadje danas, bilo bi to pljuvacina u zboru...
Druge dvije price su takodjer totalno dno i nagor im je dao previsoke ocjene :) Vidi se da je pravi Zagorovac :)
Gore zlo od spomenutog dvojca koje je pogodilo serijal su samo braca Cassaro i Bignottijeva "nadogradnja" na Ferrija u Zimskoj Zmiji - kakva steta!
Go to Top of Page

markotamara
Senior Member

Croatia
2783 Posts

Member since 26/05/2013

Posted - 19/02/2014 : 10:26:50  Show Profile Show Extended Profile  Send markotamara a Private Message  Reply with Quote
Triba gledati i vrime kako je nastalo kada se Nolita povuka pa ni cudo da su losije price

GALLIENO FERRI
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2410 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 19/02/2014 : 18:43:11  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Ma ostarili smo! Ja sam nedavno čitao Sierru blancu i ostao zapanjen o kakvom se nadrealnom trešu radi. A Vatreno oko sam čitao kao klinac i bila mi je fenomenalna! Ipak je Zagor bio prvenstveno strip za djecu i najbitnije je bilo da je tu što više akcije a za logiku se nije pitalo (barem ja nisam).
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
12300 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 19/02/2014 : 23:01:50  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Znam da kada sam prvi put citao Sierru Blancu da mi se bas svidela, bila mi je vrlo opustajuca i zabavna, lepa zimska avantura sa dosta akcije. Gambin crtez je iznad njegovog proseka!
Ostavila je lep utisak na mene.

Zagor izazivac: Deluje mlako posto je pre nje legendarna epizoda kao sto je Uzas seste planete, nista specijalno, ni ne secam se sadrzine toliko.

Vatreno oko: Pezzin lepo zapoceo ali posle potpuno promasio, jedna vrlo cudna i glupa epizoda. Najgluplji deo stripa mi je bio dok su Zagor i Axel bili tamo u dolini duhova, sa onim isparavanjima i onim deformisanim Indijancima, Axelovo ponasanje je veoma cudno. On sam kao lik je veoma neuobicajen i razlicit od ostalih Zagorovih neprijatelja i nije mi se nesto svideo.

Dakle Pezzin se nije prikazao u dobrom svetlu, mogao je sve to bolje da uradi.
Go to Top of Page

bjelolasica
stripovi.com suradnik

Croatia
5106 Posts

Member since 30/08/2009

Posted - 19/02/2014 : 23:13:32  Show Profile Show Extended Profile  Send bjelolasica a Private Message  Reply with Quote
Od ovih troje najbolji mi je "Zagor izazivač". Imao je nesreću da se našao između dvaju jakih Zagorovih neprijatelja pa vjerojatno zato ljudi ne doživljavaju ga nešto posebno. Meni dobar jer imamo običnu tučnjavu i jednostavnu radnju. Dovoljno da se čovjek sjeti da se Zagor ne šora samo s vanzemaljcima i vampirima.

Don’t beat me massa!Please don’t beat me massa!Don’t beat this tired old body! No, no!
http://www.youtube.com/watch?v=H8D93Awa434
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22372 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 19/02/2014 : 23:20:59  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by nagor

Je li kombinacija Pezzin&Gamba najgore što se dogodilo Zagoru u njegovoj dosadašnjoj povijesti. Taj Pezzin je stvarno bio katastrofa. Zagora nije shvaćao ni 5 posto ozbiljno. Kakva nepravda, da su takvi antitalenti pisali za Bonelli, dok neki danas, koji bi stvarno imali šta reći ne mogu ni blizu. Sierra Blanca, Zagor izazivač i Vatreno oko... stvarno dno serijala...

Sierra Blanca je dobra epizoda, Izazivac solidna. Vatreno Oko jeste trash samo takav.
Nagore, da ti mozda te epizode nisu odbojne zbog Gambinog crteza?
Go to Top of Page

teller
Advanced Member

Slovenia
19607 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 19/02/2014 : 23:34:16  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message  Reply with Quote
Meni su sve te nagorove nabrojane epizode odlične....možda baš zbog Gambe...

CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI!
STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
Go to Top of Page

emirem
Advanced Member

10866 Posts

Member since 18/01/2010

Posted - 19/02/2014 : 23:55:36  Show Profile Show Extended Profile  Send emirem a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by teller

Meni su sve te nagorove nabrojane epizode odlične....možda baš zbog Gambe...

Ima ih dosta koji umanjuju umjetnicku vrijednost Gambe u zagorovom serijalu, u ono vrijeme 80-tih nije bilo davanju prednosti Ferrija nad ostalima, svi su bili dio iste ekipe, a danas bi ih podijelili u tabore,sekte cak i jako nepozeljne clanove staffa...
Nije iskljuceno da ce jednom i netko novi doci kod "lijanovica skakaca"
Ovaj navedeni, kao i Donatelli nisu medju zivima, ali dali su svoj doprinos i ostavili neizbrisiv trag...

"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!"
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 20/02/2014 : 00:32:24  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
Gamba je loš crtač, ali on se ovdje samo lijepo uklopio u Pezzinovo sprdanje serijala, ali radije bi da mi Gamba crta nego da mi Pezzin piše. Pezzin je stvarno dno. Sierra Blanca je stvarno najlošija priča u serijalu. Nema šanse da bi to Ferri ili koji pravi crtač spasio. Razumijem da je trash bio dio tog ranijeg razdoblja, ali ova priča nema veze z zdravom pameti. Čisto sprdanje s serijalom. Pezzin si je vjerojatno mislio da će se sve skupa ukinuti nakon Nollite i da se nema smisla potruditi oko tih priča... Pezzin zasluženo, in my book, najgori zagorov scenarist.
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 20/02/2014 : 10:46:39  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Meni je Pezzin dobar, lijepo se uklopio u onaj trasherski dio zagorovih epizoda iz serijala; pa mislim sam serijal o Zagoru je uglavnom fina amalgamacija b-filmova zlatnog doba Hollywooda. Sjećam se da su mi te epizode kad sam bio mlađi zanimljive i uzbudljive. Sad, naravno, s vremenske distance ne mogu gledati istim očima na sve to; ali mislim da su u ono vrijeme ovakve epizode bile pun pogodak. Dobro, Gambin neizbiljno-humoristički crtež vjerujem da jako nervira posebno pristalice Ferrijeve klasike...

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 20/02/2014 : 17:47:29  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Pezzinov problem je uglavnom bio Gamba, inače njegove epizode nisu bile ništa gore od priča tog perioda. Sećam se čak da mi je Vatreno oko pri hronološkom čitanju delovala kao osveženje, koliko god da je trash (još je, zamisli, dobila i nastavak!). Sierra Blanca mi nije loša, hoću reći scenaristički. Zagor izazivač ekstremno odbojna.

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 20/02/2014 : 17:55:42  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Pitanje:

upravo dovršavam recku Pelizzarijevog "Zagorovog zakona". Davim je mesecima, jer stvarno nisam znao čega da se hvatam. Dok sam se davio došao sam do nenačete italijanske verzije, CSAC br.95

E sad, koliko znamo, stavio i King na svojoj recenziji za "Tajnu na mapi", Pelizzari je napisao samo dve spomenute priče u okviru serijala, no Moreno Burattini u uvodu za ovaj CSAC spominje da je čovek napisao TRI priče. Zna li iko koja bi to bila treća?

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

velka031
Advanced Member

Croatia
17121 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 20/02/2014 : 21:27:24  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
http://www.sergiobonellieditore.it/news/giorgio-pellizzari/9482/Giorgio-Pellizzari.html

Nigdje ja tu ne vidim trecu pricu.
Go to Top of Page

emirem
Advanced Member

10866 Posts

Member since 18/01/2010

Posted - 20/02/2014 : 21:54:47  Show Profile Show Extended Profile  Send emirem a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by velka031

http://www.sergiobonellieditore.it/news/giorgio-pellizzari/9482/Giorgio-Pellizzari.html

Izgleda da je u tri broja jedna prica razvucena...mozda je to mislio

Br 258 pocinje mu prica od 26-98 stranice
br 259 prica se nastavlja kroz cijeli strip
br 260 od 3-12 zavrsava prethodna avantura...

"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!"
Go to Top of Page

emirem
Advanced Member

10866 Posts

Member since 18/01/2010

Posted - 20/02/2014 : 21:57:45  Show Profile Show Extended Profile  Send emirem a Private Message  Reply with Quote
http://www.sergiobonellieditore.it/ricerca.jsp?q=giorgio%20pelizzari&idcanale=4

http://www.sergiobonellieditore.it/scheda/3990/Carovane-combattenti.html
http://www.sergiobonellieditore.it/scheda/3991/Il-forte-del-tradimento.html
http://www.sergiobonellieditore.it/scheda/3992/Tragico-assedio.html

Go to Top of Page

velka031
Advanced Member

Croatia
17121 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 20/02/2014 : 22:23:46  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by emirem

quote:
Originally posted by velka031

Izgleda da je u tri broja jedna prica razvucena...mozda je to mislio

Br 258 pocinje mu prica od 26-98 stranice
br 259 prica se nastavlja kroz cijeli strip
br 260 od 3-12 zavrsava prethodna avantura...

Bit ce da je to.
Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4672 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 21/02/2014 : 08:58:59  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
ne znam zašto su svi tako protiv tog Gambe. Meni on samo budi lijepe uspomene iz čikovih avantura.
Go to Top of Page

teller
Advanced Member

Slovenia
19607 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 21/02/2014 : 10:01:18  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message  Reply with Quote
Da je dobar crtaz vidi se iz serijala mali rendzer...te njegove naslovnice i price su jedne od boljih u serijalu...GAMBA legenda!

CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI!
STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
Go to Top of Page

D.J.
stripovi.com suradnik

USA
7147 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 21/02/2014 : 21:47:12  Show Profile Show Extended Profile  Send D.J. a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by teller

Da je dobar crtaz vidi se iz serijala mali rendzer...te njegove naslovnice i price su jedne od boljih u serijalu...GAMBA legenda!

Gamba je u Kitu Telleru bio odlican, ali za Zagija mi nije pasao. Nekako mi djeluje preneozbiljno. Ali bio mi je odlican i u Ciku. Mislim da mu je savrseno pasao takav saljivi strip.

www.epicentercomics.com
http://kck.st/45sjwvZ
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 21/02/2014 : 23:21:25  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
Gamba nije za Zagora (nek si ima Čikote), ali stvarno mislim da je više štete Zagoru napravio Pezzin nego Gamba. Gamba može bit podnošljiv, ako je i scenarij podnošljiv, ali u ove tri Pezzinove priče sve je pošlo po krivom.
Go to Top of Page

velka031
Advanced Member

Croatia
17121 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 23/02/2014 : 11:34:01  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
Gamba je bio samo za Kit Tellera,i to onog najnaivnijeg, eventualno za Miki Mausa, ali nazalost nije dobio priliku.
Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 23/02/2014 : 11:52:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message  Reply with Quote
Meni je Gamba bolji crtač Chicovih avantura nego Ferri. Pa sad si vi mislite!

Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübert ragungsgesetz!!
Go to Top of Page
Page: of 1214 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.58 seconds. Snitz Forums 2000