Author |
Topic |
King Warrior
stripovi.com suradnik
22322 Posts
Member since 10/11/2007 |
|
Jerry Krause
stripovi.com suradnik
Western Samoa
7271 Posts
Member since 12/11/2009 |
Posted - 12/03/2014 : 23:42:04
|
Dobro Zag..., pardon, Nagor reče da su komentari čitatelja vrlo zanimljivi, i ja ih s guštom rado pročitam ispod recke.
A što se tiče Kradljivca sjene i Tonkinog prokletsva tu ću se složiti s parom. Bespotrebna su, pogotovo što su slična razmišljanja recenzenata i tu je bilo dovoljno da Dranky ostavi samo poduži komentar na recke. Alo dobro, vi Zagorovci to volite prostudirati iz više istih kuteva, pa vam ne treba zamjeriti. |
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
Member since 20/02/2010 |
Posted - 12/03/2014 : 23:47:07
|
@ nagor
Komentari su bitni nama, koji znamo iz diskusija ljude koji komentarisu. Iskreno, ja oko komentara imam 5-6 imena cijim ukusima verujem bez izuzetaka i radije pogledam njihova dva-tri reda nego celu recku...Ali kada si van foruma (veruj mi, takvih je bas mnogo) interesuje te samo glavni tekst.
@Jerry
Upravo tako, od slova do slova...vec sam rekao sta mislim o svoje zadnje dve kontra-recke... |
DNEVNIK CITANJA: Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
|
Edited by - PijaniPatak on 12/03/2014 23:48:34 |
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 13/03/2014 : 00:54:33
|
Ali zašto ne bi imali više recenzija jedne epizode? Pa što je tu toliko loše? Kao da jedna knjiga ili glazbeni album moraju imati samo jednu recenziju. Problem je u riječi kontrarecenzija i njenom značenju - ona presumira nešto potpuno drukčije, nešto čime se želi reći da ono što je već urađeno nije dobro, da treba mijenjati...Drugim riječima, time se hoće izjasniti da ono što je netko već napravio i nije baš najbolje po mišljenju novog recenzenta. I u tome je problem. Ali da umjesto te riječi stavimo npr. riječ nova recenzija ili druga recenzija ili nešto slično - mislim da se nitko ne bi trebao buniti. Dakle, konkretno, ovdje se želi prigovoriti Patku zbog kontrarecenzije jer se podrazumijeva da čim ju je išao napisati to znači da ne cijeni mišljenje onog prvog. Ali to je krivo. Pa zašto ne bi netko, ako želi, pisao recenzije za već recenziranu epizodu? Zašto mora za svaku epizodu biti samo jedna recka? Možda nas 10 želi napisati recenziju za npr. Divove dobra i zla. Zašto ne? Ponavljam, isto kao što se za jednu knjigu može napisati "bezbroj" recenzija, ne vidim razloga da tako ne bude i za strip. |
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Posted - 13/03/2014 : 00:57:45
|
Dobro, tu bi se sad mogla postaviti hrpa pitanja, tipa preglednost stranice ako bude više recki. Ali i to se može riješiti npr. nakon prve recke staviti link na druge. Mislim, lupam napamet, ali ovo tako i tako nije pitanje za kratku diskusiju. Treba vidjeti. |
|
|
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
Member since 16/03/2004 |
Posted - 13/03/2014 : 01:04:28
|
Ni slučajno ne treba brisati Patkove kontrarecenzije, ponavljam ni slučajno.
Problem nastaje zbog krivog tumačenja pojma "kontrarecenzija". Ne treba to shvaćati u doslovnom kontra smislu, nego kao pogled na neku priču iz druge perspektive. Ljudi se previše hvataju za ocjene pa im se čini da je to najvažnije u pisanju kontrarecenzija. Morate pogledati malo širu perspektivu i vidjeti da je nekome moguće kontrirati na više načina: stilom pisanja, kvalitetom zapažanja, dodatnim informacijama, boljim zaključcima.
A to je upravo ono što je Patak učinio i ne samo on ima još primjera gdje se vidi kolika je velika vrijednost ako neka priča ima dva teksta napisana o njoj umjesto jednog (često nedovoljno dobrog).
Što više tekstova o stripovima to bolje.
edit: Sad sam tek vidio da je mladjo napisao nešto slično, svaka čast! |
Edited by - solar on 13/03/2014 01:07:32 |
|
|
paro
stripovi.com suradnik
Croatia
8584 Posts
Member since 30/03/2005 |
Posted - 13/03/2014 : 01:17:02
|
quote: Originally posted by mladjo
Ali zašto ne bi imali više recenzija jedne epizode? Pa što je tu toliko loše? Kao da jedna knjiga ili glazbeni album moraju imati samo jednu recenziju. Problem je u riječi kontrarecenzija i njenom značenju - ona presumira nešto potpuno drukčije, nešto čime se želi reći da ono što je već urađeno nije dobro, da treba mijenjati...Drugim riječima, time se hoće izjasniti da ono što je netko već napravio i nije baš najbolje po mišljenju novog recenzenta. I u tome je problem. Ali da umjesto te riječi stavimo npr. riječ nova recenzija ili druga recenzija ili nešto slično - mislim da se nitko ne bi trebao buniti. Dakle, konkretno, ovdje se želi prigovoriti Patku zbog kontrarecenzije jer se podrazumijeva da čim ju je išao napisati to znači da ne cijeni mišljenje onog prvog. Ali to je krivo. Pa zašto ne bi netko, ako želi, pisao recenzije za već recenziranu epizodu? Zašto mora za svaku epizodu biti samo jedna recka? Možda nas 10 želi napisati recenziju za npr. Divove dobra i zla. Zašto ne? Ponavljam, isto kao što se za jednu knjigu može napisati "bezbroj" recenzija, ne vidim razloga da tako ne bude i za strip.
Mladjo svaka ti dala, a tebi se nedigo Upravo to mene zanima. Sjećam se da smo nas par (sjećam se sebe osobno i Kinga) htjeli nanovo napisat recke nekih starih epizoda. U vrijeme dok sam tek počeo pisat AF recenzije za sajt. I ja se slažem da su Patkovi tekstovi, kao i uvijek kvalitetni, ali onda neka se definicija kontrarecke promijeni, jer to apsolutno nema veze sa današnjim poimanjem kontrarecenzije. I zašto sam potegao ovo pitanje? Samo zato da i ostali recenzenti znaju dal smiju il ne smiju. To je sve. |
There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
|
|
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 13/03/2014 : 01:26:51
|
Predlažem naziv "alternativna recenzija", jednostavno je i ne sugerira nikakvo kontriranje.
|
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
|
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
Posted - 13/03/2014 : 01:32:32
|
@paro Naravno da se smije, samo piši. Također se slažem da bi se moglo razmisliti o promjeni naziva u "nova recenzija" (kao što je mladjo rekao) ili nešto slično jer pojam "kontrarecenzija", ako se uzima u doslovnom smislu, u većini slučajeva nije točan.
Evo i ja sam svojevremeno napisao "kontrarecenziju" koja se u ocjenama skoro 100% slaže sa originalnom, ali samo u tome, tekst je potpuno drugačiji i usredotočuje se na potpuno druge momente u priči: http://www.stripovi.com/recenzije/zagor-zg-zs-852-854-ratnik-pekot/926/ |
Edited by - solar on 13/03/2014 01:33:20 |
|
|
paro
stripovi.com suradnik
Croatia
8584 Posts
Member since 30/03/2005 |
Posted - 13/03/2014 : 01:47:33
|
quote: Originally posted by solar
@paro Naravno da se smije, samo piši. Također se slažem da bi se moglo razmisliti o promjeni naziva u "nova recenzija" (kao što je mladjo rekao) ili nešto slično jer pojam "kontrarecenzija", ako se uzima u doslovnom smislu, u većini slučajeva nije točan.
Ma prošlo je vremena od te diskusije. Iskreno, danas nemam vremena ko prije, niti vidim smisao u recenziranju epizoda starih 20-30-40 godina, ali ako neko ima volje i nešto pametno za reć (izvan okvira klasičnog komentara), Bože moj, zašto ne. Ionako je broj recenzija u zadnje dvije godine pao sa 20-ak mjesečno na jedva 7-8 mjesečno.
EDIT: Naravno, ja sam za uslov da se stari tekstovi zadrže na sajtu. Ipak su to naši kolege koji su pisali kad se niko drugi nije usudio. |
There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
|
Edited by - paro on 13/03/2014 01:54:35 |
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Posted - 13/03/2014 : 01:47:49
|
quote: Originally posted by paro
Ali zašto ne bi imali više recenzija jedne epizode? Pa što je tu toliko loše? Kao da jedna knjiga ili glazbeni album moraju imati samo jednu recenziju. Problem je u riječi kontrarecenzija i njenom značenju - ona presumira nešto potpuno drukčije, nešto čime se želi reći da ono što je već urađeno nije dobro, da treba mijenjati...Drugim riječima, time se hoće izjasniti da ono što je netko već napravio i nije baš najbolje po mišljenju novog recenzenta. I u tome je problem. Ali da umjesto te riječi stavimo npr. riječ nova recenzija ili druga recenzija ili nešto slično - mislim da se nitko ne bi trebao buniti. Dakle, konkretno, ovdje se želi prigovoriti Patku zbog kontrarecenzije jer se podrazumijeva da čim ju je išao napisati to znači da ne cijeni mišljenje onog prvog. Ali to je krivo. Pa zašto ne bi netko, ako želi, pisao recenzije za već recenziranu epizodu? Zašto mora za svaku epizodu biti samo jedna recka? Možda nas 10 želi napisati recenziju za npr. Divove dobra i zla. Zašto ne? Ponavljam, isto kao što se za jednu knjigu može napisati "bezbroj" recenzija, ne vidim razloga da tako ne bude i za strip.
Mladjo svaka ti dala, a tebi se nedigo Upravo to mene zanima. Sjećam se da smo nas par (sjećam se sebe osobno i Kinga) htjeli nanovo napisat recke nekih starih epizoda. U vrijeme dok sam tek počeo pisat AF recenzije za sajt. I ja se slažem da su Patkovi tekstovi, kao i uvijek kvalitetni, ali onda neka se definicija kontrarecke promijeni, jer to apsolutno nema veze sa današnjim poimanjem kontrarecenzije. I zašto sam potegao ovo pitanje? Samo zato da i ostali recenzenti znaju dal smiju il ne smiju. To je sve.
Gade Da, mislim da jednostavno treba promijeniti taj naziv i dati ljudima da pišu koliko god hoće. Na kraju krajeva, tako će biti i više recenzija jer kad se recenzentima omiljenog junaka iscrpi mogućnost pisanja o tom junaku oni neće automatski prijeći na druge junake nego će se dobrim dijelom pasivizirati.
A ovime bi se to spriječilo. |
|
|
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
Posted - 13/03/2014 : 02:06:01
|
quote: Naravno, ja sam za uslov da se stari tekstovi zadrže na sajtu. Ipak su to naši kolege koji su pisali kad se niko drugi nije usudio.
Slažem se.
quote: Da, mislim da jednostavno treba promijeniti taj naziv i dati ljudima da pišu koliko god hoće. Na kraju krajeva, tako će biti i više recenzija jer kad se recenzentima omiljenog junaka iscrpi mogućnost pisanja o tom junaku oni neće automatski prijeći na druge junake nego će se dobrim dijelom pasivizirati.
A ovime bi se to spriječilo.
Upravo tako. |
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
Posted - 13/03/2014 : 10:20:14
|
Mislim, lupam napamet, ali ovo tako i tako nije pitanje za kratku diskusiju. Treba vidjeti.
Ovo je dobar topic i za diskusije tog tipa...a buduci da sam ovaj mesec zaredao 2/3 kontrarecke rekao bih da je pitanje aktuelno.
edit: Da se razumemo, nisam ni najmanje ljut ili bilo sta slicno na paru jer je postavio to pitanje. Naprotiv, i sam se upitao to isto poslednjih dana. Sta je kontrarecka, i da li postavljanje iste mora obavezno biti atak na autora recenzije kojoj se "kontrira"? Da li se kontrarecenzija moze racunati kao dopuna postojecem tekstu?
(Nema ovde nikakve price o brisanju...samo o dopuni.)
Ali kakve onda recenzije, ako se slozimo da je odgovor na poslednje pitanje pozitivno, traze dopunu?
Recenzija je po definiciji kriticki osvrt na strip/knjigu/film sa strucno argumentovanim subjektivnim stavovima. Izbacimo "strucno" jer se ovde broj pravih strucnjaka moze na prste prebrojati, pa ostavimo samo "argumentovan subjektivni stav". No, buduci da kvalitet recenzenata varira, ovde (hvala bogu pa ima i takvih) ima i skolaraca koji se preko recki tek uce zrelijem pisanju, izbrisimo "argumentovan" i neka stoji da je recenzija osvrt na pricu sa subjektivnim stavom
Neka mi neko na ovom spisku nadje bilo koju recku koja odgovara toj definiciji, bilo koju epizodu sa spiska koja je dobila bilo kakav osvrt a da ono nije prepricavanje i prepisivanje didaskalija iz price...nadjite mi ovde bilo koju epizodu koja ne zasluzuje da se o njoj "oficijalno" kaze vise.
Svaka cast Devilu na angazmanu, sve to stoji...svaka cast svim recenzentima. Ali zasto je zbog tog respekta tesko reci "ovo vapi za dopunjavanjem"?
Slozio sam se da je poslednja kontrarecenzija suvisna...ne zelim o tome. Hteo bih da se sada i ovde razmotri gore navedeni slucaj i slicni. Mislim, nema tu samo Zagora pa da mi neko sada pripisuje zagorovanje. Tu su i Dylan, Nathan i Tex (istini za volju, samo po jedna...)
edit2: sad posmatram i tekstove verfalka2003...On je jedan od ranijih recenzenata, i problem njegovih tekstova je sto jedva duzinom predju zanimljivosti sa desne strane. Ali, ako nista drugo, napisane su sa stavom, u vreme kada je to bio neki maksimum i za to . Moja kontrica na "Kradljivca sjena" je, kao sto rekoh, nastala slucajno ali vise od toga licno ne bih dirao, ne posle ovakve price. Ali Devilove...
|
|
Edited by - PijaniPatak on 13/03/2014 11:17:07 |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22322 Posts
Posted - 13/03/2014 : 12:03:59
|
quote: Originally posted by PijaniPatak
ad posmatram i tekstove verfalka2003...On je jedan od ranijih recenzenata, i problem njegovih tekstova je sto jedva duzinom predju zanimljivosti sa desne strane.
Prije je koncept recenzija bio totalno drugaciji, zanimljivosti, prica i recka su isli direktno jedno ispod drugog. Kada je sajt obnovljen, po novoj strukturi recke izgledaju ovako kao i sada. btw., i ja mrzim kada sama recka ne prelazi dio sa naslovnicama i zanimljivostima. |
|
|
mpavin
Advanced Member
Niue
7828 Posts
Member since 02/09/2005 |
Posted - 13/03/2014 : 13:43:33
|
Meni se ni dalje baš ne sviđa ovaj dizajn sajta kod recenzija. Tu je taj problem s dužinom koji ste naveli a i ne sviđa mi se crni kvadrat s ocjenom i ime komentatora bi tribalo biti uočljivije. |
Edited by - mpavin on 13/03/2014 13:44:15 |
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Posted - 13/03/2014 : 14:35:08
|
Dobro, glavno je pitanje slijedeće (a možemo staviti i poll)
Da li ste za to da se mogu pisati recenzije već recenziranih epizoda?
Evo ja ću prvi - da! |
|
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22322 Posts
Posted - 13/03/2014 : 14:51:32
|
Ne. Kao sto sam rekao, komentari su dovoljni, a kontrarecenzija/druga recenzija, ili kako god vec da se zove, salje pogresnu poruku u smislu "pametniji sam i znam bolje".
|
|
|
alen
Advanced Member
Croatia
4621 Posts
Member since 14/02/2005 |
Posted - 13/03/2014 : 14:58:12
|
Recenzije bi trebale biti što objektivnije, komentari su naravno slobodno subjektivni. Stoga - jedna pismena recenzija je i više nego dovoljna. |
itsyourworldyoucanchangeit |
|
|
dosada
Advanced Member
Croatia
9033 Posts
Member since 13/05/2009 |
Posted - 13/03/2014 : 14:59:51
|
Da, uvijek je zanimljivo vidjeti različita mišljenja a u komentarima tro nije moguće do kraja artikulirati kao u samoj recenziji.
quote: Originally posted by King Warrior salje pogresnu poruku u smislu "pametniji sam i znam bolje".
Takva se poruka ne šalje, a to što netko to shvati i na ovaj način je drugi par cipela. Šalje se samo jedna poruka "Ovo je moje mišljenje koje se možda poklapa i s još nečijim mišljenjem, a možda i ne. Poklapa se ili ne nema veze, jer svatko ima svoj stav o nečemu/nekome."
Nismo djeca i ne budimo kompleksaši. To što je netko drugi napisao nešto drugačije od nas i s njim se (možda) složilo više ljudi, nikako ne znači da ono što sam napisao ja/mi ne valja. |
razmjena filmova za stripove! http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640
|
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22322 Posts
Posted - 13/03/2014 : 15:10:45
|
Dosada, u tom slucaju bi bio dovoljan i komentar na recenzijama, ali ako covjek bas zeli da istakne svoj tekst u vidu kontrarecenzije/druge recenzije, onda to ipak potvrdjuje moju tezu.
|
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19703 Posts
Member since 23/10/2011 |
Posted - 13/03/2014 : 15:12:35
|
Ne, jedna recka je dovoljna, predložiti Devilu (samo primjer) da malo uredi recku. |
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
|
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
Posted - 13/03/2014 : 15:13:51
|
Veliko DA.
Ne mislim da su komentari dovoljni, kao što smo već ja i mladjo spominjali problem je u doslovnom tumačenju naziva "kontrarecenzija".
Nema razloga da se ograničavamo na jedno "službeno" mišljenje jer neki tekstovi (iz različitih razloga) nisu dovoljno dobri, neki tekstovi su jako dobri, ali autor "kontrarecenzije" želi istaknuti nešto što je njemu važno i nije "vezano" niti motivirano "originalnom" recenzijom. To su samo neki od razloga zbog čega su "kontrarecenzije" (ili kako ih već želimo zvati) odlična stvar.
Na kraju krajeva, to nije od jučer i u praksi se pokazalo i više nego dobro. |
Edited by - solar on 13/03/2014 15:20:07 |
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19703 Posts
Member since 23/10/2011 |
Posted - 13/03/2014 : 15:19:30
|
quote: Originally posted by King Warrior
quote: Originally posted by PijaniPatak
ad posmatram i tekstove verfalka2003...On je jedan od ranijih recenzenata, i problem njegovih tekstova je sto jedva duzinom predju zanimljivosti sa desne strane.
Prije je koncept recenzija bio totalno drugaciji, zanimljivosti, prica i recka su isli direktno jedno ispod drugog. Kada je sajt obnovljen, po novoj strukturi recke izgledaju ovako kao i sada. btw., i ja mrzim kada sama recka ne prelazi dio sa naslovnicama i zanimljivostima.
Imam ja jednu takvu recku: http://www.stripovi.com/recenzije/zagor-zg-lex-132-135-u-sluzbi-cara/1555/
U svoju obranu imam reći da je dio s naslovnicama stvarno ogroman,osam naslovnica jedna ispod druge, mislim recka je kratka, ali ne toliko.
A i koliko god kratka bila, osvojila je titulu najboolje recke mjeseca, pa ti vidi koliko je moćan Zagorov lobi.
Imam i prepričavanje: http://www.stripovi.com/recenzije/strip-album-album-tino-1-cash-i-see-a-darkness/1584/
No bilo bi mi žao ne iskoristiti ideju sa stihovima pjesama, a ionako sam prepričavao Cashev život pa nije toliko strašno. Valjda.
|
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
Posted - 13/03/2014 : 15:20:40
|
Mislim da bi bilo daleko zahvalnije otvoriti poll sa tim pitanjem
ja sam za DA, ali kod specijalnih slucajeva u kojima recenzija ne zadovoljava niti jedan aspekt njene definicije. Dakle, kada neko salje kontrarecenziju, nek je odgovorna osoba (DeeCay ili ko vec)do detalja prouci i na kraju proceni da li ista treba da se objavi.
Sada, zbog ove price, ne znam hoce li Dee objaviti kontrarecku za "Svemirsku bracu" koju sam mu poslao pre par dana, ali ako se objavi ona ce biti skoro pa enciklopedijski primerak onoga sta sam naveo u prethodnim postovima. |
|
Edited by - PijaniPatak on 13/03/2014 15:22:36 |
|
|
Topic |
|