forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 ZAGOR
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 1209

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 25/03/2014 : 12:16:46  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
lista ha?

Nolitta-Sclavi-Boselli-Burattini-Toninelli

DNEVNIK CITANJA:
Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19698 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 25/03/2014 : 15:01:03  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
Boselli, Burattini, Nolitta, Cajelli...

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 25/03/2014 : 19:03:34  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by PijaniPatak

lista ha?

Ma kud ćeš Sclavija na drugo mjesto.
Ima jednu vanredno dobru priču (Divovi) koja kao i većina njegovih radova odskače od Nolittine suštine Zagora, a ove lošije se čak malčice i šprdaju sa njime.
Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 25/03/2014 : 19:29:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message  Reply with Quote
Zašto svi od Sclavija samo hvale Divove? Šta je recimo s Prokletim blagom? Ta priča je jedna od najboljih u cijelom serijalu, em zbog lude ideje, em zbog neuobičajenog načina pripovijedanja - 50% stripa je samo jedan dugi dijalog između Chica i Diggyja (kako bi ga oslovio Toninelli).

Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübert ragungsgesetz!!
Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 25/03/2014 : 19:44:31  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
Meni se kod Sclavija nakon Divova, najviše sviđaju baš "Prokleto blago" i "Demonska maska".
Go to Top of Page

D.J.
stripovi.com suradnik

USA
7125 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 25/03/2014 : 19:49:35  Show Profile Show Extended Profile  Send D.J. a Private Message  Reply with Quote
Meni su od Sclavije odlicne i Vuk Samotnjak i Ludi Hakaram (iako je proslo dugo otkad sam ga citao). Samo sto ja Sclavija ne ubrajam medu glavne Zagijeve scenariste nego pomocne, iako je napisao "glavnu" pricu Divove dobra i zla.

www.epicentercomics.com
Go to Top of Page

senokute
Senior Member

Germany
1367 Posts

Member since 08/01/2011

Posted - 25/03/2014 : 19:51:16  Show Profile Show Extended Profile  Send senokute a Private Message  Reply with Quote
1.nolitta
2-9.nema nikog... praznina koju je broj jedan ostavio iza sebe
10.sclavi i ostali

Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11867 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 25/03/2014 : 20:15:03  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
I ja Sclavija smatram pomocnim scenaristom kao i Castellija. Dosli napisali par odlicnih epizoda (Divove, Prokleto blago, Veliku zaveru, drugog Vampira, Vuka samotnjaka) i otisli .

Sa Toninelijevim dobom sam najmanje upoznat od svih scenarist mnoge epizode od 250 do 350 broja nisam citao, tek cu sada da ih citam u extra ediciji, zato i necu da pravim listu, samo cu da stavim Nolitu na prvo mesto.
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 25/03/2014 : 20:20:26  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
Ah Nollita. Jedina praznina, koju je taj "broj jedan" ostavio je tih 30 godina za vrijeme kojih nije mogao nać vremena za napisat barem jednu priču. Kao što sam već više puta rekao... Zagor mu je možda bio prva ljubav, ali po karakteru srodniji Mister No mu je bio puno draži.
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11867 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 25/03/2014 : 20:22:28  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by nagor

Ah Nollita. Jedina praznina, koju je taj "broj jedan" ostavio je tih 30 godina za vrijeme kojih nije mogao nać vremena za napisat barem jednu priču. Kao što sam već više puta rekao... Zagor mu je možda bio prva ljubav, ali po karakteru srodniji Mister No mu je bio puno draži.

Ma njemu je Teks bio najdrazi, pa onda Mister No pa tek onda Zagor, ali nema veze, u to vreme kada je pisao Zagora, Zagor mu je bio glavni i omiljeni zato su mu i price legendarne!
Go to Top of Page

velka031
Advanced Member

Croatia
17014 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 25/03/2014 : 20:27:47  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ike666

Dobro si me podsjetio na Ukletu Zemlju, evo upravo sam maloprije navratio na recenzije da joj dam zasluženih 100%. Maestro Toninelli, kod njega je Zagor tako fino balansirao između realityja i fantastike, kao uostalom i kod Nolite. Nezaboravno.

Brodolom na Misuriju njegova je najbolja prica
Go to Top of Page

velka031
Advanced Member

Croatia
17014 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 25/03/2014 : 20:32:40  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
Nollita - Boselli - Capone - Toninelli - Burattini - Sclavi - Castelli...

Ne mogu Sclaviju oprostiti gluposti poput covjeka munje i onog alkemicara... Prestrasno, kao da je sprdao samog sebe ili je to ipak pisalo neko dijete pod njegovim imenom...
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 25/03/2014 : 22:03:15  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by solar

quote:

lista ha?

Ima jednu vanredno dobru priču (Divovi) koja kao i većina njegovih radova odskače od Nolittine suštine Zagora, a ove lošije se čak malčice i šprdaju sa njime.

Jebome Sclavi...mislio sam reći CAPONE

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

velka031
Advanced Member

Croatia
17014 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 25/03/2014 : 22:12:05  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
Hagot i 1000 lica straha, Caponeovi klasici i nenadmasni Ferri, stripovi kojima se uvijek rado vracam i svaki put je dozivljaj sjajan...
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 25/03/2014 : 22:17:17  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

lista ha?

A ko ti kaže da i Divovi nisu šprdnja u nekim stvarima
Ima milje momenata kada sam imao utisak ismejavanja

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

Giuda Ballerino
Senior Member

Japan
2630 Posts

Member since 02/03/2014

Posted - 25/03/2014 : 22:40:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Giuda Ballerino a Private Message  Reply with Quote
meni: Nolitta-Boselli-Capone-Rauch-Burattini-Toninelli-Mignacco-Sclavi, ima još dva odlična scenarista iz Toninellijeva perioda Nicolai i Pelizzari ali oni se nažalost nisu zadržali na Zagoru

Kaizoku ou ni ore wa naru!
Go to Top of Page

D.J.
stripovi.com suradnik

USA
7125 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 25/03/2014 : 22:47:49  Show Profile Show Extended Profile  Send D.J. a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

lista ha?

Vidim da nas sve Stinky polako odvlaci od Divova!
Inace, tvoja nova recenzija Akronjana je ubitacna! Bravo!

www.epicentercomics.com
Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 25/03/2014 : 23:01:22  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

lista ha?

Jebome Sclavi...mislio sam reći CAPONE

E tako već može!
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 25/03/2014 : 23:10:39  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by D.J.

quote:

quote:

quote:

lista ha?

Nema odvlačenja...Kad sam uzeo malo "jače" u ruke Vuka Samotnjaka, ukapirao sam karikiranje Nolittine karakterne baze glavnog lika u negativnom smeru, i to se dobrano ponovilo i u Divovima, samo što je tu ušao u vazda sočnu metafizičku filozofiju pa je sve slatkasto upakovano.
Inače, od Divova me ni sam Sclavi ne bi mogao odvući, pa ni da se grohotom opali smejati kada bih mu rekao "ej brala svaka ti čast na Demonu Ludila"

quote:

Nisam ni video da je izašla. Hvala ti

(je li samo meni cela recka izgleda boldana?)

DNEVNIK CITANJA:

Edited by - PijaniPatak on 25/03/2014 23:13:30
Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 25/03/2014 : 23:11:39  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by D.J.
quote:

Djole je prvi odvukao sve u pretjeranu idealizaciju Divova, gdje se nikakav kritički glas nije više čuo.
Mali odmak, odnosno sagledavanje priče sa realnije strane može samo pomoći.
Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 25/03/2014 : 23:16:02  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
quote:
(je li samo meni cela recka izgleda boldana?)

Nema ti tu više pomoći.
Kad je DeeCay stavljao moje kontrarecenzije na sajt par detalja se moglo popraviti (veličina slika itd.), ali nažalost nema nikakve mogućnosti editirati kontrarecenzije jer bi Markos morao napraviti malo opsežnije zahvate na sajtu.
Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 25/03/2014 : 23:21:01  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
quote:
Nema odvlačenja...Kad sam uzeo malo "jače" u ruke Vuka Samotnjaka, ukapirao sam karikiranje Nolittine karakterne baze glavnog lika u negativnom smeru, i to se dobrano ponovilo i u Divovima, samo što je tu ušao u vazda sočnu metafizičku filozofiju pa je sve slatkasto upakovano.
Inače, od Divova me ni sam Sclavi ne bi mogao odvući, pa ni da se grohotom opali smejati kada bih mu rekao "ej brala svaka ti čast na Demonu Ludila"

Evo jedne ilustracije o tome kakvo je Sclavijevo mišljenje o Zagoru. U vrijeme kada je serijal bio u krizi (ranih devedesetih) i kada su se tražili novi autori, Sergio je spomenuo Sclaviju da napiše koji scenarij na što se ovaj samo nasmijao uz neki ne baš lijepi komentar.

To sam pročitao (ako se dobro sjećam) u jednom Sergiovom uvodniku.

Edited by - solar on 25/03/2014 23:21:42
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 25/03/2014 : 23:22:03  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Šteta, pošto su inače boldane reči koje obeležavaju koncept pasusa u kojima se nalaze, radi lakše preglednosti. npr.

quote:
Dve polovine neba

Mnogo je elemenata u “Svemirskoj braći” polarizovano, postavljeno u dva različita vida. Da ih je teško primetiti - nije. Oni su krucijalni delovi priče, usudio bih se reći bitni za njeno potpuno razumevanje:

Baron Ikarovo Pero i Hellingen. Plemenita naučna ambicija i simpatična lucidnost Ikarovog Pera ka napretku uz pomoć starih i ukradenih čaršafa i zavesa naspram tehnološkog savršenstva u rukama destruktivnog manijaka (ali istovetnog naučnog zanosa). Da se radi o priči modernijeg doba možda bi mogli konstatovati i konkretne razloge toliko drugačije percepcije naučnog zanosa, ali ovde psihološke analize i filozofske interpretacije nemaju mnogo prostora. U pitanju su dva slučajno slična lika, oba prisutna još od zore serijala, jednostavnih karikaturalnih karakterizacija, koje je Nolitti bilo zgodno postaviti zajedno u “Svemirskoj braći”. Ikarovo Pero ide rame uz rame sa drugim likovima zagorijanske Commedia dell’arte poput Digging Billa, Drunky Ducka, Bata Battertona i Trampyja, tipski lik čija pojava automatski definiše glavne tačke komičnog skeča koji sledi. Njegov san o letenju je ravan nevinom dečijem zanosu, burleskan do te mere da ga možemo uporediti sa Grunfom iz Alana Forda, i fizički i karakterno (usklik “ LETI! LETI” je identičan). Ni Hellingen nije daleko od tipskog lika, karaktera koji je u svetu filma i stripa korišten nemalo puta: Ludi naučnik opsednut dominacijom sveta. Da li bi nemački prizvuk njegovog imena (tj. prezimena) mogao aludirati i na narativne korene u dugoj listi nacističkih ludih naučnika koji su vrveli naslovima u 60-im i 70-im godinama prošlog veka? Bah! Kako god, Baronov avion i akkronijanski svemirski brod su dva veličanstvena momenta priče, kroz njih možemo povući sve paralele u kojima alegorijski možemo prepoznati i same likove-tvorce: istorija i naučna fantastika, dečiji zanos i destruktivna sila, nauka za svet i nauka za sebične svrhe, čaršafi i tehnološko savršenstvo...mogli bi tako u do nedogled.

Ezoterizam i Tehnologija. Prvo tromi i smešni Titan, pa mobilnija i teže vidljiva podmornica te bojeve glave.Hellingen aktuelne avanture je definisan kroz naprednost tehnologije koju poseduje. Pošto po njegovom pitanju Nolitta nije hteo da zalazi u metafizičke vode, poštujući postavljenu tipologiju lika, a gorču pretnju od raketnog sistema (u realnom svetu i dalje jedan od najstrašnijih dometa nauke) iz “Nultog časa” nije mogao da nađe, otišao je u uopšteno futurističku tehnologiju tada popularnog (što je po pitanju Hellingena bio najbitniji kriterijum) UFO koncepta. Najproduktivnija villain tvorevina je time došla do svog maksimuma. Zbog toga je, radi punijeg narativnog sjaja i epske potpunosti sadržaja, glavni lik pomaknut u drugom smeru-ezoteričnom. Gljiva Peyote, kontakt sa duhom pokojnog Tawara, Rakumov Luk, sveti obred duhovnog bratimljenja, pronalazak naučnog rešenja (vulkanskog kamena na koji su ranjiva tela Akkronijana) kroz molitve i duhovne obrede (“te proklete motke masakriraju moje ratnike”) su, kako zgodno za svoj poslednji nastup u serijalu, predstavnici jednog od Nolittinih fundamentalnih umetničkih misli pri kreiranju i negovanju lika i univerzuma Duha sa Sekirom: “napredak” čoveka ne bi smeo da se svodi na egzistenciji na račun prirode, na odcepljenju od iste, već na egzistenciji zahvaljujući prirodi, više duhovni nego materijalni život. U tom konceptu je postavka i više nego jasna: duh prirode i moć čoveka pri sjedinjavanju sa njom i njenim tajnama trijumfuje nad apsolutnim tehnološko-veštačkim i materijalnim. Indijanski način života je pretpostavljen onom od Akkronijana. Upravo zbog toga ćemo videti upravo Mohawke, ne američku vojsku, kako uspešno lomi, pali i baca u ponor sve zlo iz akkronijanskog kampa( uopšte, scena uništenja toga je maltene istog trajanja kao i Zagorov sukob sa Akkronijanima i napisana je jednakom strašću) a Hellingen je spržen upravo jednim tehnološkim čudom, smešeći se jednako slatko kao kada ima Zagora u okovima. Za mlađe čitaoce (kojima je serijal namenjen) bi to došlo kao jedno lepo naravoučenije.

Manitu Bizonova Glava i Akkron, dve polovine neba, dva vida vladajućih nebeskih elemenata Zagorovog univerzuma. Apsolutno Dobro i apsolutno Zlo, apstraktno i konkretno, religijsko i naučno...

...ali nema veze. Nije vredno ničije glavobolje

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

ike666
Average Member

709 Posts

Member since 01/11/2012

Posted - 25/03/2014 : 23:32:57  Show Profile Show Extended Profile  Send ike666 a Private Message  Reply with Quote
Bez namjere da šiljim raspravu, ali nešto mi zaista nije jasno... Zar su vam svima Sclavijevi radovi na Zagoru ZAISTA LOŠI!?
Da ponovim:
Ludi Hakaram, Horde zla, Vuk samotnjak, Demonska maska, Divovi dobra i zla

Meni su to neke od najboljih epizoda svih vremena.
Pa tko je ovdje lud!? Očito ja ;-)

Rendal Mutant, Tkac, Jednooki Džek, Vatreno oko...
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11867 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 25/03/2014 : 23:38:11  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ike666

Bez namjere da šiljim raspravu, ali nešto mi zaista nije jasno... Zar su vam svima Sclavijevi radovi na Zagoru ZAISTA LOŠI!?
Da ponovim:
Ludi Hakaram, Horde zla, Vuk samotnjak, Demonska maska, Divovi dobra i zla

Meni su to neke od najboljih epizoda svih vremena.
Pa tko je ovdje lud!? Očito ja ;-)

Hakaram mi je precenjen, jos jedna tragicna prica medju mnogim u serijalu.
Takodje ni Demonska maska ni Planina bogova me nisu odusevile.

Horde zla(jeste da su malo naivne horde zla ali svejedno), Vuk Samotnjak, Divovi dobra i zla i Prokleto blago su stripcine!

Go to Top of Page
Page: of 1209 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.59 seconds. Snitz Forums 2000