forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 ZAGOR
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 1209

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19698 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 27/03/2014 : 16:28:16  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DODSFERD

quote:
Originally posted by tinton

Sclavi ispao najveći luzer...opravdano. Za mene su njegove epizode samo dno dna Zagora. Hakaram, Blago i Vuk su prosječne i ispodprosječne epizode dok THunderman i Devilmask vrijeđaju zdrav razum i ne zaslužuju da ih se zove stripovima. Demone još ne čitah.

Za mene je Devil Mask jedna od boljih epizoda i ne vidim što je tu nadrealno i kritično.
Ako ćemo o vrijeđanju zdravog razuma onda tu treba strpati epizode Thunderman i Crni Gospodar koja je stvarno smiješna za Zagora jer mu nikako ne paše takva tematika.

Kakve tematika ima veze. Nisam spomenuo Gospodara, solidna priča, možda i najbolja njegova iako nije išta posebno.

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 27/03/2014 : 17:37:51  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by DODSFERD

quote:

Sclavi ispao najveći luzer...opravdano. Za mene su njegove epizode samo dno dna Zagora. Hakaram, Blago i Vuk su prosječne i ispodprosječne epizode dok THunderman i Devilmask vrijeđaju zdrav razum i ne zaslužuju da ih se zove stripovima. Demone još ne čitah.

Za mene je Devil Mask jedna od boljih epizoda i ne vidim što je tu nadrealno i kritično.
Ako ćemo o vrijeđanju zdravog razuma onda tu treba strpati epizode Thunderman i Crni Gospodar koja je stvarno smiješna za Zagora jer mu nikako ne paše takva tematika.

Kakve tematika ima veze. Nisam spomenuo Gospodara, solidna priča, možda i najbolja njegova iako nije išta posebno.

Kako kome a meni je najveći šrot od tih starih epizoda vjerojatno i zbog toga što nikako ne mogu spojiti fantasy sa Zagorovim okruženjem.

Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 27/03/2014 : 18:01:57  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by solar

quote:
Originally posted by ike666

Već je gotovo... sorry Ali samo za Cibolu, ostalo mi nije ostalo u tako snažnom sjećanju, morao bih ponovo pročitati, da ne pišem napamet...

Samo 15% za Sedam gradova Cibole!??

Ni meni nije jasno.
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 27/03/2014 : 18:04:32  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by solar

Prvo, to nije točno, drugo, ljudima spojlaš važne elemente južnoameričke odiseje koja još u nas nije ni počela.

Bravo solare!
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 27/03/2014 : 18:11:43  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Elderane84

Boseli, Nolita, Buratini, Tonineli, Kapone, Sklavi. Ostali i nisu bas jos zavrijedili da udju u listu, a ne bi ni Sklavi da nije Demona. Realno, da nije Boselijevih prica, mislim da bih kad tad rasprodao sve epizode Zagora. Kad sam se 2007.-e pojavom VC vratio stripovima i Zagoru, prvo sto me je privuklo su drugaciji nacin pripovjedanja i crtez. Cak mi je i crtez Casarovih izgledao svjeze u odnosu na Ferija, a posebno Donatelija. Nakon 2-3 broja pronasao sam ovaj sajt i krenuo sa citanjem recenzija. Naravno, sve price kojih se sjecam, a koje su bile legendarne svima, pa i meni, ocjenjene su kao sjajne, fantasticne, neprevazidjene... Onda, ponovnim citanjem, ostao je utisak da su jedino price iz zlatnog Nolitinog doba (posebno od Americke odiseje naovamo) i to ne sve, ni priblizno, zaista zavrijedile takav status. Sve Sklavijevo mi je, blago receno, bilo 100 puta losije nego u djetinjtvu, jedino Demoni Ludila su ostavili dobar utisak, ali recimo da mi danas ta epizoda spada "tek" u top 20 epizoda. U recenzijama sam citao o sjevernoamerickoj odiseji, i momentalno pokupovao te price po aukcijama, ne znam ni ja kojim sve sredstvima i kako :) Boseli me odusevio, a Marcelo, Laurenti, Della Monica, Andreuci, Chiarolla odusevili. Potpuno novo, svjeze, s ozbiljnijim pristupom, koliko se to kod Zagora uopste moze. Danas, Zagor je glavni i najbitniji dio moje kolekcije stripova, za koju se trudim da bude sarenolika koliko je to moguce sa finansijama s kojima raspolazem, a sigurno ne bi bilo tako da nije Boselijevih prica. Nakon procitanih 15+ epizoda JA sage, samo sam utvrdio to misljenje. Bure je napisao najgoru epizodu sa Mari Lavo, od 3 do sada ponudjene, dok je Boseli briljirao, sto ce svi koji citaju VC vidjeti uskoro.

To je to.
Sve pet za nostalgiju i Donatellijeve uvijek iste livade, ali "noviji" Zagor je kvalitetnije štivo.
Go to Top of Page

Džedson
Average Member

534 Posts

Member since 29/04/2008

Posted - 27/03/2014 : 18:13:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Džedson a Private Message  Reply with Quote
quote:

Boseli, Nolita, Buratini, Tonineli, Kapone, Sklavi. Ostali i nisu bas jos zavrijedili da udju u listu, a ne bi ni Sklavi da nije Demona. Realno, da nije Boselijevih prica, mislim da bih kad tad rasprodao sve epizode Zagora. Kad sam se 2007.-e pojavom VC vratio stripovima i Zagoru, prvo sto me je privuklo su drugaciji nacin pripovjedanja i crtez. Cak mi je i crtez Casarovih izgledao svjeze u odnosu na Ferija, a posebno Donatelija. Nakon 2-3 broja pronasao sam ovaj sajt i krenuo sa citanjem recenzija. Naravno, sve price kojih se sjecam, a koje su bile legendarne svima, pa i meni, ocjenjene su kao sjajne, fantasticne, neprevazidjene... Onda, ponovnim citanjem, ostao je utisak da su jedino price iz zlatnog Nolitinog doba (posebno od Americke odiseje naovamo) i to ne sve, ni priblizno, zaista zavrijedile takav status. Sve Sklavijevo mi je, blago receno, bilo 100 puta losije nego u djetinjtvu, jedino Demoni Ludila su ostavili dobar utisak, ali recimo da mi danas ta epizoda spada "tek" u top 20 epizoda. U recenzijama sam citao o sjevernoamerickoj odiseji, i momentalno pokupovao te price po aukcijama, ne znam ni ja kojim sve sredstvima i kako :) Boseli me odusevio, a Marcelo, Laurenti, Della Monica, Andreuci, Chiarolla odusevili. Potpuno novo, svjeze, s ozbiljnijim pristupom, koliko se to kod Zagora uopste moze. Danas, Zagor je glavni i najbitniji dio moje kolekcije stripova, za koju se trudim da bude sarenolika koliko je to moguce sa finansijama s kojima raspolazem, a sigurno ne bi bilo tako da nije Boselijevih prica. Nakon procitanih 15+ epizoda JA sage, samo sam utvrdio to misljenje. Bure je napisao najgoru epizodu sa Mari Lavo, od 3 do sada ponudjene, dok je Boseli briljirao, sto ce svi koji citaju VC vidjeti uskoro.

prisnažujem. (osim za cassara)

boselli.........nolitta...................................bure..toninelli

alcapone najbolji s klupe
Go to Top of Page

ike666
Average Member

709 Posts

Member since 01/11/2012

Posted - 27/03/2014 : 18:24:20  Show Profile Show Extended Profile  Send ike666 a Private Message  Reply with Quote
Možemo se složiti da se ne slažemo

Rendal Mutant, Tkac, Jednooki Džek, Vatreno oko...
Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3247 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 27/03/2014 : 19:55:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
Pa i to je za ljude :) Ja smatram da je prevelika nostalgija stetna za procjenu samog kvaliteta stripa. No, s druge strane, ako je nekom bas stalo do umjetnicke vrijednosti stripa i ni do ceg drugog, taj, opet, nije za Zagora. Neka nama samo izlazi Zagor jos dugi niz godina, i mi da citamo, i normalno, slazemo na police. Da je Bure voljan, na specijalima bi eksperimentisao sa crtezom, kadriranjem i smjelijim pricama, maxije bi drzao za nostalgicare i crtao bi ih Feri dok god moze, sa Vernijem i slicnima, a redovnu seriju bi vodio u pravcu koji je zacrtao Boseli, sa kontinuitetom i pozadinskom pricom koja se vuce brojevima, kao kod NN. Uz Rubinija, Bisija, Andreucija, Laurentija, Dela Moniku, Picinelija... Vjerujem da bi i prodaja rasla, ovako, trebamo biti sretni sto stagnira.
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 27/03/2014 : 20:01:16  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Samo bez Chiarolle i Cassara, za sve drugo je lako...

Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22318 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 27/03/2014 : 20:04:21  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Citajuci ove komentare, prolazi mi nesto kroz glavu sto sam vec odavno zapazio, a to je da se cesto napada ljude koji djelimicno fanaticno obozavaju Ferrija.
S druge strane, zapalo mi je za oci da postoji grupacija koja u potpuno istoj mjeri obozava Bosellija.
Najsmjesnije je onda kada ovi drugi napadaju prvu grupaciju zbog fanatizma.

Jos da dodam, ne zelim nikoga posebno da imenujem.
Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3247 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 27/03/2014 : 20:18:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
King, bojim se da su fanatici za Ferijem ipak "zasluzili" napade. Nema fanatizma za Boselijem, covjek je, po meni, nadogradio Zagora za 21. vijek, i to je to. Ima i promasaja, i sjajnih stvari, i to je to. Niko ga ne naziva maestro, genije, covjek jednostavno pise zabavne price.
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19698 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 27/03/2014 : 20:28:02  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

Citajuci ove komentare, prolazi mi nesto kroz glavu sto sam vec odavno zapazio, a to je da se cesto napada ljude koji djelimicno fanaticno obozavaju Ferrija.
S druge strane, zapalo mi je za oci da postoji grupacija koja u potpuno istoj mjeri obozava Bosellija.
Najsmjesnije je onda kada ovi drugi napadaju prvu grupaciju zbog fanatizma.

Jos da dodam, ne zelim nikoga posebno da imenujem.

Ne znam baš.

Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22318 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 27/03/2014 : 20:29:23  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:

King, bojim se da su fanatici za Ferijem ipak "zasluzili" napade. Nema fanatizma za Boselijem, covjek je, po meni, nadogradio Zagora za 21. vijek, i to je to. Ima i promasaja, i sjajnih stvari, i to je to. Niko ga ne naziva maestro, genije, covjek jednostavno pise zabavne price.

Ne slazem se. Mislim da ovi prvi slicno misle o vama "bosellijivcima".

Mozda je Boselli nadogradio Zagora, ali zar zaista mislis da se to moze porediti sa onim sto je Ferri uradio za Zagora?! A ipak mislis da oni drugi vise zasluzuju da budu napadnuti.
Eeeee, vidis, o tome ti pricam

Ferrija nazivaju "Maestro" cak i njegove kolege, nije tu kvaka, vec u fanaticnom obozavanju. To isto vidim kod Bosellijevih sljedbenika, mada je grupacijama to mozda tesko da primjete na svom primjeru.
Go to Top of Page

senokute
Senior Member

Germany
1367 Posts

Member since 08/01/2011

Posted - 27/03/2014 : 20:34:01  Show Profile Show Extended Profile  Send senokute a Private Message  Reply with Quote
quote:

i unistio zadnjeg helingena,(KOJEG JE USPUT RECENO FERRI MAESTRALNO NACRTAO),poslje onog njegovog silovanja Price nije vise helingen sto je bio,,bar za mene

Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19698 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 27/03/2014 : 20:52:57  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Ne slazem se. Mislim da ovi prvi slicno misle o vama "bosellijivcima".

Mozda je Boselli nadogradio Zagora, ali zar zaista mislis da se to moze porediti sa onim sto je Ferri uradio za Zagora?! A ipak mislis da oni drugi vise zasluzuju da budu napadnuti.
Eeeee, vidis, o tome ti pricam

Ferrija nazivaju "Maestro" cak i njegove kolege, nije tu kvaka, vec u fanaticnom obozavanju. To isto vidim kod Bosellijevih sljedbenika, mada je grupacijama to mozda tesko da primjete na svom primjeru.

E moj king

Nije problem voliti ili čak obožvati nekog autora. Problem je kad se to pretvara u idolopoklonstvo radi kojeg se zatvara u okvire i en vidi dalje od svoga nosa. Ne postoje Maurovi idolopoklonici, samo obožavatelji.

Go to Top of Page

Cromwell
Advanced Member

Croatia
4314 Posts

Member since 10/09/2011

Posted - 27/03/2014 : 20:53:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Cromwell a Private Message  Reply with Quote
Eh Kinže, mislim da je ova tvoja tvrdnja više loženje vatrice u topiku nego što stvarno ne vidiš razliku. :)
Napadanje Ferrijevih sljedbenika nije ništa drugo nego napad na njihovu infantilnost i odbijanje da se suoče sa stvarnošću i činjenicom da je Ferrijevo vrijeme prošlo. Također to je protest protiv šablonskih postova i općeprihvaćenih krilatica poput ''Ferri Maestro'' koje današnjem Ferrijevom crtežu ne mogu pripisati i koje su zapravo postale svrha same sebi.

Bok, kako si.
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22318 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 27/03/2014 : 21:03:34  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:

Nije problem voliti ili čak obožvati nekog autora. Problem je kad se to pretvara u idolopoklonstvo radi kojeg se zatvara u okvire i en vidi dalje od svoga nosa. Ne postoje Maurovi idolopoklonici, samo obožavatelji.

Ti kao da si od juce na forumu. Ne, za mene su obje grupacije potpuno iste.
Obrati paznju na komentare Bosellijevih fanova u kojem tonu pricaju o njemu. Ne govorim samo o ovoj temi, vec uopste. Koliko se puta mogli vidjeti komenatari da je samo Bosellijev Zagor dobar Zagor, otprilike nesto u tom pravcu.
S obzirom da postoji odredjeno suparnistvo u ocima fanova izmedju Bosellija i Burattinija, nerijetko je ovaj drugi bas iz tog razloga napadnut, gdje je trebalo, a i gdje nije.

Edited by - King Warrior on 27/03/2014 21:05:27
Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3247 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 27/03/2014 : 21:09:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
Slozio bih se sa Cromwellom. :)Kakvo crno obozavanje Boselija. A ne moze se ni porediti Boselijev rad sa Ferijevim na Zagoru, ako moram da vagam, Feri je dao vise. Tu je tacka o tome. Ja samo pricam o tome kakvog Zagora za 21. vijek zelim da citam. Ne mora to da pise Boseli, ali neka se manu vise Ferijevih kopija i bezuspjesnih pokusaja da iskopiraju Nolitu. Jednostavno, nema smisla. Nostalgicari prihvate takve epizode, ali ih vole barem upola manje od starih radova, dok se ja jedva natjeram da ih procitam... Sto se zadnjeg Helingena tice, ni meni to nije bas neka omiljena epizoda, ali mi je bolja od Akronjana, i tek nesto losija od Demona Ludila.
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22318 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 27/03/2014 : 21:48:51  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Mozda bi bilo dobro da se i ja izjasnim o aktuelnoj temi: Ferri, Boselli i Zagor.
Ocigledno da je otislo u tom pravcu.

Ne zelim da pripisujem ljudima fanatizam, a da se i sam ogradim od istog.
Defintivno sam i ja fanatik kada je Zagor u pitanju, kljucna rijec ovdje je: ZAGOR!
Nisam fanatik odredjenih crtaca ili autora, jednostavno volim junaka vise od ljudi koji su radili na njemu.

Sada dolazi virtuelni samar za pomenute grupacije, vjerovatno ce mi tu i tamo neko zbog ovog i virtuelno da hebe mater.

Ferri:
Smatram ga najboljim crtacem koji je ikada zakoracio u SBE.
Ne radi se tu samo o mjerenju proporcija, vec o razumijevanju samog stripa, kadriranju, sjencenju, razradi price. Bas u ovom zadnjom primjeru znamo da je ponekad znao da crta stvari na svoju ruku, ne pridrzavajuci se scenarija 1:1, sto je na kraju, kako se ispostavilo, urodilo vise plodom, nego sto je bilo lose.

Sada, definitivno je trebao da se povuce sa serijala jos prije desetak godina.
Njegovi zadnji radovi su, ne samo losi, vec ocajni, tako reci rak za oci.
Treci gigant, koji ce uskoro izaci na nasim prostorima, je naprosto masakrirao!
Naslovnice u zadnje vrijeme ocajne, cudo se desi kada naidje jedna koja je barem prosjecna.

Covjek jednostavno ne vidi i sa 85 godina prestar je da crta stripove.
Mozda je jos uvijek u stanju da nadmasi jednog Sediolija, ali je jadno vidjeti do koje se mjere srozao sa naslovnicama i stripovima.
Naslovnice cak postajju banalne, ponekad vidim neke njegove radove u tusu, pa onda ga valjda Toriccelli i Verni ispravljaju.
Zar to nije ponizenje za jednog crtaca njegovog kalibra?!
Apsolutno nje shvatam ljude koji ga jos uvijek zele na naslovnicama.
Pa ljudi, imate li vi oci?

Pogledajte samo Piccinellijeve naslovnice i uporedite sa novim Ferrijevim.
Pretpostavljam da ljudi iz SBE to itekako vide, ali jbg, nema niko srca da mu kaze ono sto vec odavno svi znaju.
Za dobrobit Zagora, bilo bi dobro da sto prije ode u penziju.
Mozda ce neke ovaj moj komentar da zaboli, ali procitajte jos jednom sto sam napisao od prve do zadnje rijeci, mozda me neko onda i bolje shvati.

Boselli:
Odlican i kreativan autor, bas po kreativnosti jedan od najboljih u SBE. Zasluzan je za Zagorov preporod, bez njega mozda sada Zagora ne bi ni bilo.
Trenutno uskoci tu i tamo na serijal i osvjezi ga bas u pravom pravcu.
Ali, imam osjecaj da taj covjek, kada je poceo da pise Zagora, da uopste nije znao nista o tom junaku.
Svi moguci klasicni elementi su nestali, pisao je price u kojima je mogao bez problema da bude glavni junak Tex ili neki drugi junak, pisao je univerzalne scenarije.

S dolaskom Bosellija na serijal, Zagor je poceo da gubi svoj identiet!

Jednostavno vise nisam mogao da prepoznam cije to u stvari avanture citam.
Chico kao da ne postoji, postao je ozbiljan i dok vidim malog debelog covjeka sa brcicicma, pojma nema ko je to.
Kao da su glavnim junacima isprali mozak, slicno kao u filmu "The Invasion", vidim da su to ti ljudi vizuelno, ali su potpuno druge licnosti.

U stanju je da se sam zaplete u svoju tvorevinu, ima dobru ideju, napravi nesto dobro, ali onda ode predaleko i pogubi se i na kraju usere motku. Primjeri su Nat Murdo i saga o Atlantidi.
Uopste ima problem sa dugom naracijom, tako vise ni sam nije znao sta je sve napisao u Hellingenu.
U sustini napravio je tri price i skrojio ih u jednu cjelinu, samo da bi ispunio velik broj stranica.
U poredjenju sa Sclavijem, tu je ispao i vise nego blijed, cak amater, iako se vidjelo da je pokusao da napravi nesto nezaboravno, tu je totalno kiksao.

Go to Top of Page

ike666
Average Member

709 Posts

Member since 01/11/2012

Posted - 27/03/2014 : 22:00:23  Show Profile Show Extended Profile  Send ike666 a Private Message  Reply with Quote
Ne razumijem zašto je npr. uvođenje sukoba Atlantide i Mua u Zagora modernizacija? Pa to je u Martija uvedeno još početkom osamdesetih, u Corta sedamdestih. Sad bi trebao doći neki novi Boselli i uvesti u Darkwood Internet i cyber-reality, a ekipa bi umjesto dimnim signalima trebala komunicirati iphoneima? To bi onda bio Zagor za 21. stoljeće?
I zašto se nostalgija uvijek smatra negativnom pojavom? Uostalom ja po sebi mogu reći da nije riječ o nostalgiji nego jednostavno volim dobar zanat i žanrovsku dosljednost. Pustimo na stranu Ferrija i njegov utjecaj, tko može tvrditi da je Verni loš crtač?
Hitchcock je 50 godina snimao filmove na istu temu i svaki je bio dobar ili odličan. Kada su 20 godina poslije došli De Palma i Carpenter i redifinirali žanr trilera i horora na hičkokovski način, da li je to bila loša nostalgija ili vrhunska reinterpretacija žanra? Ja tvrdim ovo drugo.
Isto tako tvrdim da Burattini (u boljim epizodama) odlično reinterpretira Nolitinog Zagora, a ono što mu posebno priznajem da je ctrački ponovno podignuo serijal uvođenjem Vernija, Nuccia, Prisca, Bisija, Pierea, Venturija, Espositosa te zadržavanjem najboljih od stare garde poput Toricellija i Della Monice.
Boselli ga je s Laurentijem, Chiarollom i sličnima odvukao u krivom smjeru, a nije talent kalibra Sclavija i Castellija da može udariti autorski pečat bez zatiranja duha stripa.

Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22318 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 27/03/2014 : 22:08:45  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:

Pustimo na stranu Ferrija i njegov utjecaj, tko može tvrditi da je Verni loš crtač?

pogledaj ovu i narednu stranicu italijanskog foruma, mislim da ce se neke stvari onda same od sebe objasniti:
http://ramath.forumup.it/viewtopic.php?t=7095&start=40&mforum=ramath

To je samo kap vode u moru.
Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3247 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 27/03/2014 : 22:09:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
Za Ferija se sve slazem, osim da je nabolji crtac u SBE. Ali se slazemo nacelno, i meni je najbitniji sam lik, a ne autori. Ja npr. ne vidim kod Boselija to sto ti vidis. Jednostavno, on funkcionise tako sto stavlja junaka u situacije koje ne zavise samo od njega, i junak mora da funkcionise u tim uslovima. Da nije tako, nikad ne bi dobio Murda, Kaina, Sivog Vuka, ali ni Mari Lavo, Gambit... Malo li je to sto je makar te likove napravio? Svi obozavamo Zimsku Zmiju, cijelu tu pricu, ali ajmo realno, da nesto slicno izadje danas, svi bi komentarisali kako je OK, i davali bi neke ocjene od 60-80% na recenzijama. To je ono sto mene nervira. Mnogi nece promjene, a ne vide da kad dobiju pricu poput one Kaponeove "Mrtva Suma" sa onim Salakom bjese, iz koje kipti taj duh starih vremena, uopste ne reaguju nesto posebno na nju. A uvrijeda za Ferija iz najboljih dana je cak i staviti npr. Vernija u istu recenicu s njim, ma koliko Vernijev stil slicio Feriju na prvi pogled. Znaci, nema nikakvog idolopoklonstva, nebitan je Boseli. Daj da npr. Manfredi napise nesto skladno Zagoru, ili Enoh, ili npr. Recagno, sto da ne. Nego nam uvaljuju Minjaka i slicne, ne znam sta se postize time.
Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 27/03/2014 : 22:10:33  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
Također i ja mislim da Ferri više nije za naslovnice, ali sam za to da ga naslijedi Nuccio.
Piccinelli ima svojih neospornih kvaliteta ali nije dovoljno blizak klasičnom Zagoru kao Nuccio.
Što se tiče crtanja priča, neka to radi dok god je fizički sposoban. Uvijek postoji edicija u koju se mogu staviti takve priče. Ako Cassarovi 20 godina mogu crtati na "onakav" način, što ne bi i ćoravi Ferri učinio isto.

Što se tiče Bosellija, mogu se složiti s Kingom da kada bi on sam pisao Zagora ne bi bilo baš najidealnije. Ali on u paru s Burattinijem i npr. Caponeom bi bio idealan, baš zato što mu ova dvojica davaju ravnotežu. I sami smo svjedoci u zadnjih dvadesetak godina da je serijal u najboljem stanju kada postoji dobro izbalansirani mix između klasičnog (Burattini, Capone, čak i Toninelli) i modernijeg (Boselli, mogli bi tu ugurati i Raucha).

S tim na umu, kada gledam pojedinačnu kvalitetu scenarista, Boselli je po meni dva koplja iznad Burattinija, ali ponavljam, to ne znači da svaka njegova ideja je genijalna ili prihvatljiva.

Najprihvatljiviji omjer:
Boselli 40% scenarija
Burattini 30% scenarija
Capone 15%
Rauch 10%
Ostalih 5% neka raspodjele kako god hoće!

Edited by - solar on 27/03/2014 22:16:30
Go to Top of Page

ike666
Average Member

709 Posts

Member since 01/11/2012

Posted - 27/03/2014 : 22:13:50  Show Profile Show Extended Profile  Send ike666 a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Pustimo na stranu Ferrija i njegov utjecaj, tko može tvrditi da je Verni loš crtač?

pogledaj ovu i narednu stranicu italijanskog foruma, mislim da ce se neke stvari onda same od sebe objasniti:
http://ramath.forumup.it/viewtopic.php?t=7095&start=40&mforum=ramath

To je samo kap vode u moru.

Evo potpisujem ovaj komentar:
Mi sembra un omaggio più che una copia

O tome sam i pričao

Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 27/03/2014 : 22:21:48  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
quote:
Nego nam uvaljuju Minjaka i slicne, ne znam sta se postize time.

Srećom, Mignacco je trenutačno zaposlen radom na Saguaru.
Go to Top of Page
Page: of 1209 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.9 seconds. Snitz Forums 2000