forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 Veliki Blek, Integral #1
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 8

Just_Charlie
Advanced Member

8578 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 01/05/2014 : 18:58:49  Show Profile Show Extended Profile  Visit Just_Charlie's Homepage  Send Just_Charlie a Private Message  Reply with Quote
Pa nisam znala da se na forumu pod novim izdanjima raspravlja o njemu..
Mislila sam da se ovdje okupljate zbog stripova a ne Velikog..crnog..
Tko vas moze poloviti pod svim tim krinkama dok u neoprezu netko ne izbrblja da je odusevljen tvrdocom i velicinom ..stripa, je li..
Sad znam kako treba citati i nemojte me iskljucivati iz tih kodiranih razgovora jer gubim vrijeme..sad znas zasto kasnim.. Nije fer, i nije sramota. Opusteno samo..

~ Prvo suputnik onda put ~
Go to Top of Page

Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts

Member since 28/07/2002

Posted - 01/05/2014 : 22:32:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Curunir a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mr murdoc

quote:
Originally posted by Curunir

quote:

Keracov Veliki Blek lici vise na amalgam Rahana i Ka-Zara , a scene i kockice vuku na alan forda..no ja sam oduvijek bio odusevljen jednim dijelom njegove prezentacije koja je bila velikim dijelom vizualna i vjerujem komparativna sa svim njegovim bivsim radovima…namjerno.
Bane je ipak Bane..on je na nasim prostorima pokazao muda kada su se drugi prodavali za baksis..
Kupujem iz razloga sto je Keracov Blek nesto sto me je kao klinca usmjerilo prema spoznaji predivne intepretacije klasika..steta sto drugi nisu put taj sljedili.

Bane je doista Bane, i svaka ti stoji.
Ali bi bar zbog toga morao naučiti pisati mu prezime u pridjevu: Kerčev.

Sorry, ubi me zivot pod germanskim nazovi jezikom..pa onda i sam saram

a ti si zbilja u Švici? ovdje ljudi cesto napisu bezveze zemlju.
onda je sve u redu i razumljivo
također smatram Baneta vrhunskim autorom, i obozavam Clinta, barem onog starog

Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom.
Go to Top of Page

Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts

Member since 28/07/2002

Posted - 01/05/2014 : 22:34:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Curunir a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by globinjo

quote:

quote:

Keracov Veliki Blek lici vise na amalgam Rahana i Ka-Zara , a scene i kockice vuku na alan forda..no ja sam oduvijek bio odusevljen jednim dijelom njegove prezentacije koja je bila velikim dijelom vizualna i vjerujem komparativna sa svim njegovim bivsim radovima…namjerno.
Bane je ipak Bane..on je na nasim prostorima pokazao muda kada su se drugi prodavali za baksis..
Kupujem iz razloga sto je Keracov Blek nesto sto me je kao klinca usmjerilo prema spoznaji predivne intepretacije klasika..steta sto drugi nisu put taj sljedili.

da...kurčev,pardon,kerčev

što na umu to na drumu
ali razumin te, bolje qrac u ruci nego zmaj u kući

Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom.
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 01/05/2014 : 22:40:14  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
quote:
ovdje ljudi cesto napisu bezveze zemlju.

Nije to bez razloga, što egzotičnija zemlja to bolje zvuči.

Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua
Go to Top of Page

Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts

Member since 28/07/2002

Posted - 01/05/2014 : 22:41:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Curunir a Private Message  Reply with Quote
pa od ovih naših zemalja malo koja lošije zvuči
sve da napišeš i burkina faso.

Go to Top of Page

zlatko900
Average Member

949 Posts

Member since 28/01/2012

Posted - 01/05/2014 : 22:43:57  Show Profile Show Extended Profile  Send zlatko900 a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by globinjo

quote:
Originally posted by cat claw
Na zalost, jos uvek imam problem sa transportom tako da ce u Makarskoj biti vrlo ogranicena kolicina.

BILJEŽIM SE(ako već nisam) za jedan primjerak...

Takoder

Pa ako se primaju predbilježbe-ima nas još koji bi to htjeli. U svakom slučaju-ta epizoda Bleka kada je izašla u "strip zabavniku" promijenila je stav o Bleku kakav je bio do tada,kao junaka kakvog smo ga od malih nogu čitali. Barem u mom kraju...
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 01/05/2014 : 23:37:24  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
@Globinjo i Ćurunir
Baš ste našli da se brinete za kerčevo zdravlje....
Go to Top of Page

Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts

Member since 28/07/2002

Posted - 02/05/2014 : 11:07:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Curunir a Private Message  Reply with Quote
Zar ima razloga za brigu??? O Ljiljo Ljiljo...
Ma to Globo laprda, u teškoj je depresiji zbog Hajduka

Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 02/05/2014 : 13:56:48  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Srica Globinjova da ne navija za Dinamu.... sad bismo ga trazili oko Ciova medj algama....
Inace, kerchevo zdravlje je za sad ok, sto je, mora se priznati malo cudno s obzirom na kilometrazu....
Go to Top of Page

Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts

Member since 28/07/2002

Posted - 02/05/2014 : 14:40:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Curunir a Private Message  Reply with Quote
to je lijepo čuti... još je mnogo km (konvertibilnih maraka) pred vama

Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 02/05/2014 : 17:18:11  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

Sorry, ubi me zivot pod germanskim nazovi jezikom..pa onda i sam saram

a ti si zbilja u Švici? ovdje ljudi cesto napisu bezveze zemlju.
onda je sve u redu i razumljivo
također smatram Baneta vrhunskim autorom, i obozavam Clinta, barem onog starog

Nije frka, razumijemo se ..

“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde
Go to Top of Page

culfis
Advanced Member

6738 Posts

Member since 01/12/2006

Posted - 02/05/2014 : 22:21:32  Show Profile Show Extended Profile  Send culfis a Private Message  Reply with Quote
`fala!

Jel to štos iz Minhena?
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8592 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 02/05/2014 : 22:37:05  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
i obozavam Clinta, barem onog starog

Misliš, onog mladog. Sad je star.
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 02/05/2014 : 22:47:39  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Culfise, nije valjda da te je Blek izvukao na svetlo dana?

Da, stari Klint kad je bio mlad je mnogo bolji od ovog starog Klinta koji se ponasa kao da je mlad.
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 02/05/2014 : 22:59:42  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
quote:
Da, stari Klint kad je bio mlad je mnogo bolji od ovog starog Klinta koji se ponasa kao da je mlad.

Možda je stari još u 'snazi' a kako ima paru želi to dobro iskoristiti.

Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua
Go to Top of Page

culfis
Advanced Member

6738 Posts

Member since 01/12/2006

Posted - 03/05/2014 : 09:29:12  Show Profile Show Extended Profile  Send culfis a Private Message  Reply with Quote
quote:

Culfise, nije valjda da te je Blek izvukao na svetlo dana?

raspust - moram i ja malo da provirim iz misje rupe. salim se, ovo je za mene prijatno iznenadjenje...

Jel to štos iz Minhena?
Go to Top of Page

Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts

Member since 28/07/2002

Posted - 03/05/2014 : 13:16:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Curunir a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

quote:
i obozavam Clinta, barem onog starog

Misliš, onog mladog. Sad je star.

Dobro, ali mislim na filmove, ne volim mu mlade previše

Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 04/05/2014 : 08:52:34  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Zamolio sam Timber Bila i Vronskog da uklone one spamerske postove.
Posto me ignorisu, stavio sam i ja njih na ignore listu/
Zamolio bih moderatora koji je ovlascen da ocisti ovaj topik od postova te dvojice koji se ne odnose na Bleka.

Nikad nisam bio protiv zezanja, ni na moj a narocito ni na tudj racun ali ova dvijca ga bas preterase.

Go to Top of Page

cronos six
Advanced Member

Serbia
7920 Posts

Member since 09/09/2008

Posted - 04/05/2014 : 12:39:54  Show Profile Show Extended Profile  Send cronos six a Private Message  Reply with Quote
spam pitanje za baneta
da li cat pije gorki list ili je i to batalio pored cigareta?...

@blek se ne propusta

Juznjak!
Tex Willer.
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 04/05/2014 : 13:01:52  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Gorki list se vrlo prozgadio a i nabili su mu nerealnu cenu.
Medjutim, vinarija Gaston iz Nestina pravi IZUZETAN pelinkovac tako da nemam razloga da ostavim taj azil za isluzene zderonje

Moram malo da ih reklamiram, zasluzili su
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.526307620729990.134950.393911443969609&type=3
Go to Top of Page

cronos six
Advanced Member

Serbia
7920 Posts

Member since 09/09/2008

Posted - 04/05/2014 : 13:08:05  Show Profile Show Extended Profile  Send cronos six a Private Message  Reply with Quote
quote:

Gorki list se vrlo prozgadio a i nabili su mu nerealnu cenu.
Medjutim, vinarija Gaston iz Nestina pravi IZUZETAN pelinkovac tako da nemam razloga da ostavim taj azil za isluzene zderonje

Moram malo da ih reklamiram, zasluzili su
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.526307620729990.134950.393911443969609&type=3

Juznjak!
Tex Willer.
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 12/05/2014 : 00:56:08  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Lepe vesti za sve posetioce Mafesta...
Sve su se kockice sklopile i
SVAKO KO POZELI da doda Bleka u kolekciju
moci ce to da obavi na Mafestu!!!
Promotivna cena za Mafest ce biti deset eura
ili kolko mu to vec dodje kuna
a kasnije u striparnicama oko 12 eura....

Go to Top of Page

bubo
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1399 Posts

Member since 16/02/2008

Posted - 12/05/2014 : 08:58:49  Show Profile Show Extended Profile  Send bubo a Private Message  Reply with Quote
quote:

Lepe vesti za sve posetioce Mafesta...
Sve su se kockice sklopile i
SVAKO KO POZELI da doda Bleka u kolekciju
moci ce to da obavi na Mafestu!!!
Promotivna cena za Mafest ce biti deset eura
ili kolko mu to vec dodje kuna
a kasnije u striparnicama oko 12 eura....

super ,bit će sjajno ga uzeti uz posvetu dole...
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 14/05/2014 : 10:39:44  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Vidim da mnogi nagadjaju sta je uopste taj moj veliki Blek...
Evo za njih izvod iz pogovora koji ce objasniti mnogo toga....

Veliki Blek Baneta Kerca je priča za sebe. Rad na Bleku je podrazumevao sličnost sa italijanskom produkcijom. Kerac je u to vreme (1981.) već imao reputaciju autorskog crtača i mogao je da odbije da radi u uskim okvirima zadatog stila. Zato je bilo dogovoreno da se rade ’’specijalne’’ epizode, koje čak ni ne bi bile objavljivane u Lunovom magnus stripu, nego bi predstavljale osveženje za magazin ’’Strip zabavnik’’.Tako su nastale epizode od po 12 strana koje bi eventualno mogle da se spoje u velike epizode za neki kasniji LMS. Dogovoreno je i da, zbog Kerčevog slobodnijeg tumačenja likova i netipične priče, taj deo produkcije NE bude ponuđen vlasnicima licence.

Prvu epizodu ’’Divlja mačka’’ napisao je Toza Obradović kao širi sinopsis, a Kerac je razrađivao temu i dijaloge u skladu sa svojom mesečnom normom i ritmom izlaženja. Pošto nije mogao da zamisli da crta strip bez atraktivnog ženskog lika, Bane je kreirao lik Tigrice od Džajpura.

U toj epizodi, Kerac se još i držao nekih nepi-sanih ’’pravila’’ ali su nesporazumi sa lektorima osetljivim na iskakanje iz stereotipa postajali sve češći. Pravo mu budi rečeno, Kerac ih je često i nepotrebno izazivao prepravljajući ionako blesave ’’psovke’’ (kape mi dabrove) u još blesavije (kape mi dabrove sa našivenim repom rakuna), a prekomernom upotrebom uličnog jezika ih je posebno izluđivao. Do prekida filma je došlo kada je reč ’’krampača’’ zamenjena sa ’’muškobanja’’ i Kerac je rešio da sledeću epizodu uradi samo pod uslovom da ima pravo na superviziju finalnog teksta.

Zbog Obradovićeve prezauzetosti, Kerac je na sebe preuzeo kompletan scenario i tako dobio priliku da Blekov lik skroz potčini sebi. Prvo što je uradio bilo je to da izbaci Profesora i Rodija iz priče jer je želeo da strip oslobodi elemenata za dečji uzrast. Kompromisno ih je ubacio kao pasivne slušaoce priče o prvim danima Blekovog dolaska na američki kontinent i počeo da gradi lik Bleka suprotan od ’’dozvoljenog’’.

U epizodi ’’Slomljeno srce’’ prvi put su se pojavili krv, scene sa otvoreno prikazanim seksom, žestoka kritika kolonijalnog osvajanja i istrebljivanja indijanaca i vidljivo izbegavanje osnovnih Blekovih tema kao što su patriotizam, kolektivno herojstvo i agresivno moralisanje što je, naravno, zgrozilo konzervativni lektorski tim. Srećom, autoritet iznad njih je bio Drašković koji je imao osećaja za tadašnja savremena kretanja u stripu i koji je tolerisao Kerčeve sitne ispade (prekidače za struju na zidovima i ručne časovnike).

Počevši od Male Šape koja je praktično indijanska verzija Kerčeve Cat Claw, preko indijanskog poglavice obrazovanog na Oksfordu i Otava Tea, koji je Kerčev omaž romanima Karla Maja do Poručnika Dedheda kojeg se nijedan horor film ne bi postideo, likovi u epizodi su sve samo ne uobičajen dijapazon nužnih prijatelja i predvidljivih negativaca. One manje ’’važne’’ uloge, Kerac je dodelio svojim prijateljima iz redakcije.

Posebno mesto zauzima Branko Plavšić u ulozi trapera Brendija od koga je kasnije nastao Keli Brando. Plavšić je vrlo rado tuširao ’’svoj’’ lik, dok je Marinko Lebović bio ’’zadužen’’ za crtanje životinja (nastavak tradicije crtanja automobila u Kobri).
U ovom reprintu je tekst malo osavremenjen da bi se premostilo vreme proteklo od prvog objavljivanja. I, pošto više nema lektora sputanih auto-cenzurom, iskorišćena je prilika da se iz originalnih skriptova povade ’’psovke’’ i vrate na svoje mesto.

Tužniji deo priče je kvalitet otiska. Posle gašenja Dnevnikove izdavačke delatnosti devedesetih godina, svi originali YU Bleka su potrpani u nekoliko ormana koji su stajali neobezbeđeni u predvorju redakcije. Većina crtača je preuzela svoje originale, ali je Kercu kasno javljeno da se taj materijal nekontrolisano razvlači. Kada je on stigao, njegove dve epizode su već bile ukradene.

Divlja mačka je skenirana sa pristojnog otiska iz italijanskog izdanja, ali je za epizodu Slomljeno srce već bilo poteškoća da se nađu primerci Strip zabavnika odštampani na minimalno korektnom nivou. Skeniranje i čišćenje je bio težak posao, ali je zahvaljujući g. Atili Juhasu uspešno obavljen.

U svakom slučaju, Veliki Blek Baneta Kerca je deo uzbudljive istorije ex-jugoslovenskog stripa i zato je vredan da bude prezentiran u ovakvom obliku albuma koji objedinjuje razbacane epizode.

Go to Top of Page

ddeki
Advanced Member

3436 Posts

Member since 30/08/2009

Posted - 14/05/2014 : 18:50:13  Show Profile Show Extended Profile  Send ddeki a Private Message  Reply with Quote
Danas sam dobio svoj primerak. Sve je super uradjeno i veliki je gust citati ove dve epizode sa odlicnim otiskom, za razliku od Strip Zabavnika. Moja jedina zamerka bi bila na kvalitet papira. Ne znam da li je moglo da se stampa na papiru kakvi su recimo kod Libellusa ili je nesto drugo bilo u pitanju? I da li su u planu da se objave i druge domace epizode?

http://ddeki.deviantart.com/gallery/
https://www.facebook.com/profile.php?id=100009518400153
Go to Top of Page
Page: of 8 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.16 seconds. Snitz Forums 2000