Author |
Topic |
dupli
Senior Member
Croatia
1065 Posts
Member since 26/11/2009 |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
Member since 20/02/2010 |
|
Tintilinic
Senior Member
2955 Posts
Member since 15/07/2013 |
|
MisterYES
Average Member
Bosnia and Herzegovina
559 Posts
Member since 01/10/2003 |
Posted - 27/10/2014 : 18:21:20
|
quote: Originally posted by dupli
Premlako za nekog tko želi biti profi crtač stripova. Od danih elemenata ja bih preferirao nešto ovako:
Imajte u vidu to, da nemate uvid, u konkretan scenario. Sem Željka, Vrlo vjerovatno ću na ovom primjeru i promašiti ali hoću reći to da je moguće da u scenariju bude recimo i položaj ruku konkretnije opisan (npr. "tek blago savijene ruke") i da crtač, primarno težeći da i takvo nešto ispoštuje i udovolji scenaristi, nacrta to na način kakav sada nekima na forumu djeluje manje ili previše atraktivan.
Kako rekoh, moguće da sam ovdje fulao, ali imajte poentu toga na umu ipak prije raznoraznih sugestija. Koliko god da crtač ima i slobodu interpretacije, nije sve uvijek baš tako jednostavno postići. |
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
|
mogorovic
Advanced Member
3012 Posts
Member since 02/08/2013 |
Posted - 27/10/2014 : 22:13:26
|
quote: Originally posted by dupli
Premlako za nekog tko želi biti profi crtač stripova. Od danih elemenata ja bih preferirao nešto ovako:
Bravo, dupli! Izvrstan stav prema ovom kadru! Naravno, uz zadršku, zbog onog što je rekao MisterYES. Nažalost, nikada ne znamo kolika su ograničenja dana crtaču kroz razradu scenarija. U svakom slučaju, mnogo dinamičnija postava kadra od ove Željkove! |
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
Posted - 28/10/2014 : 00:31:59
|
Gde je Željko Ferri? Meni se njegovi crtezi jako svidjaju i uvek mi je drago kad vidim nekog ko crta Ferrijevski. Sta bi sa njim? Gde je da odgovori na ove kritike? Ocekivao sam od njega bar neki komentar, njegovo misljenje kao profi crtaca stripova i starijeg kolege. Komentara preko 20 hiljada, a njegovih reakcija na prste mogu prebrojati.
Zaista nema smisla da komentarišem ovde crteze vise. Mislio sam da čovek ište komentare i diskusiju, a ono tišu-mišu. Nisi mi, Željo, nešto načisto sa našom podrškom.
|
DNEVNIK CITANJA: Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
|
|
|
D.J.
stripovi.com suradnik
USA
7140 Posts
Member since 21/07/2002 |
Posted - 28/10/2014 : 01:26:28
|
quote: Originally posted by PijaniPatak
Ovak duplijev kais otkida koliko je dobar. Dao ti je odlican savet za kadar
Bome je! Ta popravljena Zagorova poza me jako podsjeca na tipicnu Banetovu pozu. On je specijalista za crteze u kojima se osjeca tenzija u pokretu, bas kao u ovom kojeg je Dupli popravio. Zeljko, bilo bi mudro da tu pasicu nacrtas ovako i smjestis gazdu na dupe.
|
www.epicentercomics.com |
|
|
dr strangelove
Advanced Member
USA
8866 Posts
Member since 26/12/2007 |
Posted - 29/10/2014 : 10:16:24
|
Više je pohvala dobio dupli za ovaj kadar nego Zeljko Ferri za svoj crtež
quote: Originally posted by Zeljko Ferri
Gde ste Zagorovci da date svoje misljenje? Preko 20 hiljada pregleda, a komentari se na prste mogu prebrojati.
Hrpa forumaša je ostavilo (dobronamjerne) komentare, a ti si ih sve ignorirao pa ne znam čemu sada takvo čuđenje. |
It would not be difficult, Mein Führer. Nuclear reactors could - heh, I'm sorry, Mr. President - nuclear reactors could provide power almost indefinitely. |
|
|
xilrion
Advanced Member
Croatia
3025 Posts
Member since 16/12/2010 |
|
IGMAN2
Senior Member
2426 Posts
Member since 08/05/2003 |
Posted - 29/10/2014 : 15:26:44
|
quote: Originally posted by Zeljko Ferri
Alo ljudi, nacrtao sam vampira a vi debatujete o strelici Preko sto pregleda od sinoc i NIKO da prokomentarise zadnju vinjetu Koja ste katastrofa jebote.
Mooožda zato što, koliko vidim, ti ne tražiš pomoć ili savjet kako nešto napraviti bolje, već samo tražiš da te se hvali.
Meni je takvo samotapšanje po guzici poprilično strano, jer koliko god nešto dobro nacrtao - uvijek se može bolje. Super je imati samopouzdanje, ali treba imati i mjeru... biti svijestan svojih nedostataka i grešaka (a, vjerovao ili ne, imaš ih podosta), jer samo tako možeš napredovati. Crtaš Ferrijevim stilom i to mi je OK, ali mnogobrojne greške koje se Ferriju toleriraju, tebi se neće. Bar ne na ovom ispitu.
Činjenica je da si podosta napredovao- od prijašnjih ukočenih i polunacrtanih likova, gdje si te nedostatke pokušavao prikriti predetaljnim crtanjem pozadine... sad je već nešto drugo
Kad već tražiš komentare, meni su ove strane koje si postavio vrlo dobre. Kadriranje neću komentirati, jer je to vjerojatno zadano scenarijem. Imaš par malih, lako popravljivih grešaka, a koje se jako vide.
Debljina stabla ti se razlikuju od kadra do kadra
Premlitav stav revolveraša i nemoguće duge Zagorove ruke
Prva slika - Zagorova ruka Druga - oči nejednake veličine treća - ne vidi se što su ruševine a što je šuma. Odvoji to malo. Isto tako ne vidi se dovoljno djevojčina ruka koja pokazuje ruševine. Odmakni ruševine malo udesno od ruke, a neka zasjenčenoj ruci pozadina bude ova niže magla da se bolje istakne. Djevojčina lijeva nadlaktica uočljivo je preduga... i suzi joj malo haljinu -ovako izgleda čudno.
Četvrti kadar- premalo mjesta za tekst. OK, razumijem da ti je žao kratiti Zagoru glavu kad ti je dobro ispala, ali skratiš li je i pomakneš je do okvira, dobit ćeš i da Zagor pri razgovoru gleda djevojku u oči, a ne kao sad, preko njenog ramena. Peti - imaš u dva kadra dvije Zagorove glave, a različito si im postavio uši. i tu si djevojci previsoko nacrtao sise.
Ovdje u svakom kadru imaš Mjesec, bez obzira koji je kut gledanja. U prvom i trećem kadru Mjesec je iznad ruševina. Obilježio sam strelicama vjerojatni položaj tih ruševina. Dakle, ako je Mjesec u pravcu ruševina, ne može biti i u slici kad gledamo od njih - kao na drugom, červrtom i petom kadru. I naravno, pripazi na veličinu Mjeseca
Eto, sve su to lako popravljive sitnice koje se jako vide
Ovdje imaš par problematičnih stvari. Prvo ovu zagorovu pozu imaš već na onoj strani sa navigaciskom strelicom. Vampir koji se pojavljuje iz mraka ruševine ti je ...premlak nema tu neke prijetnje i strave i imaš problematični stup u pozadini koji se nastavlja na vampirovu glavu. Verzija koju je Dupli postavio je bolja - ali sad će se svi pozvati na Zagorov klacisizam Ne znam što tu traži scenario, niti mi je baš jasan ovako postavljeni kadar. Je li to pojava vampira iz mraka i koji treba napasti Zagora - ako je tako ja bi tu malo istakao prijetnju i stravu lika koji se pojavljuje iz tame Ne znam... par ideja
ili... je sukob gotov, pa vampir stisnut krvari iz usta, a Zagoru se dimi pištolj... (ali onda mu se dimi i iz stražnjeg dijela hlača?:) Dakle, pripazi na pozadinske stupove i dimove.
Što se ostalog tiče- kod mene bi položio i dobio posao na Zagoru
|
|
|
mogorovic
Advanced Member
3012 Posts
Member since 02/08/2013 |
Posted - 29/10/2014 : 22:36:39
|
I to je to, dragi IGMAN2! Uz još neke primjedbe na koje smo upozoravali, kako ja osobno, tako i drugi forumaši crtači, no Željko doslovce niti na jednu nije reagirao, pa neće ni na tvoje, koje sve stoje! On je svoj posao ovdje završio, preostaje mu malo vremena za tuširanje, već je u "terminalnoj" fazi. Stoga mu nije potrebno, a ni poželjno, više prigovarati, ja sam već davno odustao, jer smatram da crtaču u ovoj fazi, kada je kritičan sa vremenom, ne treba puniti glavu kritikama, jer će mu stvoriti samo konfuziju i paniku. Zašto Željko želi više kritika, na koje se uopće ne referira, valjda je samo njemu jasno, kao što i većini nas postaje jasnije da ga, očigledno zanimaju samo panegirike i pohvale. |
|
|
Zeljko Ferri
Senior Member
Serbia
1304 Posts
Member since 15/12/2004 |
Posted - 29/10/2014 : 22:52:22
|
Sve vase kritike sam uvazio i napravio ispravke To jest, skoro sve Finalne istusirane table cete videti kad ih Bure stavi na fejsbuk, ako ih stavi. A onda i ovde.
|
|
Edited by - Zeljko Ferri on 29/10/2014 22:54:12 |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8611 Posts
Member since 25/09/2005 |
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8611 Posts
Posted - 30/10/2014 : 01:09:43
|
Dodao bih da Zagorova podlaktica u poslednjem kadru prve strane, ruke koja drži sekiru treba da bude u skraćenju, a ne u pravoj veličini, jer je u perspektivi, odnosno neprirodno je da bude u ravni paralelnoj sa posmatračem. |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8611 Posts
|
Zagor i Ogi
Average Member
Serbia
851 Posts
Member since 16/09/2013 |
|
Tintilinic
Senior Member
2955 Posts
|
Zeljko Ferri
Senior Member
Serbia
1304 Posts
|
Tintilinic
Senior Member
2955 Posts
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25559 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 31/10/2014 : 09:20:42
|
Ne znam da li je dobro što si vampira 100% preslikao iz filma. Ruke u filmu imaju efekta, ovde baš i ne. Inače je ok. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
|
|
Zeljko Ferri
Senior Member
Serbia
1304 Posts
Posted - 01/11/2014 : 11:40:20
|
To bi bilo to sto se tice olovke Cekam Bureta da mi da zeleno svetlo za tusiranje i trebace mi 4-5 dana da istusiram i kraj.
|
|
|
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Member since 14/03/2014 |
Posted - 01/11/2014 : 13:20:43
|
Zadnja scena je moćna a onaj kostur zapanjenog pogleda je dodatno pridonio mračnoj atmosferi. |
Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua |
|
|
Zeljko Ferri
Senior Member
Serbia
1304 Posts
|
Tintilinic
Senior Member
2955 Posts