Author |
Topic |
Shaner
Advanced Member
Croatia
7428 Posts
Member since 24/09/2012 |
Posted - 29/01/2015 : 20:15:53
|
quote: Originally posted by mr murdoc
quote: Originally posted by Ignus
quote: Originally posted by Shaner
BTW ovaj mjesec sam iskorištavajući 20% popust kupio 25 fibrinih albuma pa će narednih dana biti opakog čitanja :)
Uf! Loto, bingo, kladionica?
prodao libelusove dilan dogove i zagore
Dobar potez
U potpunosti se slažem.
|
http://onlineimpressions.blogspot.com/ |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21326 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 29/01/2015 : 21:22:00
|
quote: Originally posted by mr murdoc
BTW ovaj mjesec sam iskorištavajući 20% popust kupio 25 fibrinih albuma pa će narednih dana biti opakog čitanja :)
Uf! Loto, bingo, kladionica?
prodao libelusove dilan dogove i zagore
Dobar potez
U potpunosti se slažem.
+1 |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29623 Posts
Member since 06/02/2007 |
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7428 Posts
Member since 24/09/2012 |
Posted - 29/01/2015 : 21:52:04
|
quote: Originally posted by boddhisatva
Sninkel mi je jedini do sada zanimljivi Van Hamme, Sos srecu nisam imao prilike procitati od svih njegovih
Pročitao Šninkela i slažem se. Ovako na prvu mi nije vrhunski, ali je vraški zabavan! Van Hamme je uspio dati ozbiljnu kritiku raznih aspekata društva, na čelu s religijom, s dovoljno takta da pokaže dobre strane ali i nasmije se lošima. U svakom slučaju, nakon ovog pozitivnog iskustva dat ću opet šansu Thorgalu i, naravno, obavezno ću pročitati SOS sreća. Iako mi se čini da ni jedan ni drugi neće imati tu dobitnu kombinaciju humora i ozbiljnosti...
|
http://onlineimpressions.blogspot.com/ |
Edited by - Shaner on 29/01/2015 21:53:04 |
|
|
KuntaKinte
Senior Member
Serbia
1706 Posts
Member since 25/09/2007 |
Posted - 29/01/2015 : 22:02:57
|
quote: Originally posted by Mr. Bushido
quote: Originally posted by KuntaKinte
Nazad na temu. Pitanje za Marka: u izdavačkom planu nisam prepoznao ništa Vivesovo, ni Ukus hlora. Da budem strpljiv ili da kupujem američko izdanje?
quote: Originally posted by Markos
Sve što sam pročitao od Vivesa (a pročitao sam većinu) je u najmanju ruku (jako) dobro i ja ću ga i dalje objavljivati, pa što košta da košta.
Pogrešan ti je redosled postova. Ja sam i pitao baš zato što je Marko rekao da će da objavi Vivesa, a nigde ga nema u planu za naredne dve godine. Dakle, pitanje ostaje. |
Dosta je bilo praštanja! |
Edited by - KuntaKinte on 29/01/2015 22:05:30 |
|
|
boddhisatva
Senior Member
Croatia
1315 Posts
Member since 08/01/2013 |
Posted - 29/01/2015 : 22:03:29
|
Mislim da nece, Thorgal je nesto ma sasma drugo i to sam uvidio po tomecsto je Thorgal zapravo u prvih desetak albuma idejno Rosinskijevo djelo. Van Hamme je tu samo usao u liniju. Mozda i grijesim ali tako mi se cini i negdje sam to i procitao. Cak u jednom momentu se vidi u samom serijalu takav neki skok pa oscilacije. Medutim i kadcsmo pricali o Fontu vidi se slucaj takvih oscilacija od predobroga pa prema katastrofalnome Ja Van Hammea svrstavam medu takve autore, iako je on prvenstveno scenarist Moja blaga pretpostavka o njemu je da je on jedna svojevrsna vrst egotripa koja cesto ne moze naci zajednicki jezik sa crtacima njegovih scenarija a to je i vrlo vazna komponenta za finalizaciju duhovnih tvorevina
|
Pike Bishop: Let's go! Lyle Gorch: Why not? |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21326 Posts
Posted - 30/01/2015 : 00:18:49
|
pošto vidim da se na par zadnjih stranica dodirujem Van Hamovih stripova,morao bih i ja nešto reći,jer imam jako visoko mišljenje o ovom scenaristi. XIII i Torgal su mi najbolji stripovi u svome žanru. Od XIII-ce nisam pročitao bolji akcioni triler.Samo mi je žao što Van ham to nije zaokružio na 10-ak albuma,jer se priča rasplinjava u poslednjim brojevima.Valjda je podlegao komercijalizaciji,hebi ga.Prvih desetak brojeva su me prosto "izuli". Torgal sa petim brojem dotiže vrhunac, i tako gura do nekog 20 broja.A i kasniji su brojevi jako dobri.Ne znam koji bi mi strip sa sličnom tematikom bio bolji. Largo Vinč - korporacijski akcioni krimić - čitam ga u Stripoteci sa lošim papirom i nešto boljom štampom,i baš mi prija.Ne tako kao XIII,ali prija.I o ovm serijalu imam visoko mišljenje. Šninkel - sjajan strip. Mesec ratnika - ovo mi je najbolji Hermanov one shot. SOS sreća - odličan strip. Gospodari ječma - odličan strip.Malo je kraj pokvario opšti utisak,ali jako,jako zabavan strip. Kad ovo sve saberem - Van ham mi je najbolji franko/belgijski scenarista.
I nikako ne mislim da je ovaj čovek zanatlija.Dobro jeste, na neki način.Odličan zanatlija.Ali pre svega umetnik. Svaka čast svim ovim autorima čijim smo se stripovima divili na prethodnim stranicama Fibrarijuma;ali ovaj čovek je uradio toliko dobrih stvari,da će mu teško prići,samo prići neko od njih. |
Edited by - anto on 30/01/2015 00:25:06 |
|
|
ninel
Senior Member
Serbia
1583 Posts
Member since 16/11/2004 |
Posted - 30/01/2015 : 09:17:40
|
quote: Originally posted by anto
Od XIII-ce nisam pročitao bolji akcioni triler.Samo mi je žao što Van ham to nije zaokružio na 10-ak albuma,jer se priča rasplinjava u poslednjim brojevima.Valjda je podlegao komercijalizaciji,hebi ga.Prvih desetak brojeva su me prosto "izuli".
Prvih osam brojeva XIII je zaključena celina. U sedmom broju saznamo identitet glavnog junaka, a u osmom ko je broj jedan. Prvih osam brojeva je stvarno odličan strip! Sve ostalo je samo veštačko produživanje zbog zarade, pošto se XIII jako dobro prodaje. Puno bolje od novih brojeva su Misterije XIII. |
http://www.youtube.com/watch?v=SSRVtlTwFs8&feature=related |
|
|
boddhisatva
Senior Member
Croatia
1315 Posts
Posted - 30/01/2015 : 10:19:42
|
I nikako ne mislim da je ovaj čovek zanatlija.Dobro jeste, na neki način.Odličan zanatlija.Ali pre svega umetnik. Svaka čast svim ovim autorima čijim smo se stripovima divili na prethodnim stranicama Fibrarijuma;ali ovaj čovek je uradio toliko dobrih stvari,da će mu teško prići,samo prići neko od njih.
ja mislim da puno stvari utjeće na naše konačne stavove i vrednovanja pojedinih autora, stripove, scenarista. Sve je to toliko individualno i naše, od toga kakvi smo pa šta očekujemo i kako smos e u tim pogledima razvili. Meni će se nešto sviđati, drugo neće, treće će me razočarati itd pa postoji tu toliko faktora koji se ni ne mogu zapisati a da se ne napišu traktati o tome što mi je besmisleno. Zato ja nikad ne idem na to da raspravljam: meni je dobro to i to, a zašto je to tebi loše jer pa pojma nemaš.... Loše je unaprijed po defaultu davati stavove o nečijem opusu pročitavši samo par njegovih albuma i onda ga po tome vrednovati. Tu treba vrednovati samo par tih albuma a ne cijeli čovjekov opus. Ali izvrsno mi je to da se stvori stav i mišljenje o nečijem opusu pročitavši ga maksimalno što se više može. Znači čovjek je našao svoj interes, uživanje i paše mu, kreće tada i na konstruktivne rasprave, šta dalje reč....
|
|
|
Torghal
Senior Member
Croatia
1981 Posts
Member since 27/09/2004 |
Posted - 30/01/2015 : 20:15:51
|
pošto vidim da se na par zadnjih stranica dodirujem Van Hamovih stripova,morao bih i ja nešto reći,jer imam jako visoko mišljenje o ovom scenaristi. XIII i Torgal su mi najbolji stripovi u svome žanru. Od XIII-ce nisam pročitao bolji akcioni triler.Samo mi je žao što Van ham to nije zaokružio na 10-ak albuma,jer se priča rasplinjava u poslednjim brojevima.Valjda je podlegao komercijalizaciji,hebi ga.Prvih desetak brojeva su me prosto "izuli". Torgal sa petim brojem dotiže vrhunac, i tako gura do nekog 20 broja.A i kasniji su brojevi jako dobri.Ne znam koji bi mi strip sa sličnom tematikom bio bolji. Largo Vinč - korporacijski akcioni krimić - čitam ga u Stripoteci sa lošim papirom i nešto boljom štampom,i baš mi prija.Ne tako kao XIII,ali prija.I o ovm serijalu imam visoko mišljenje. Šninkel - sjajan strip. Mesec ratnika - ovo mi je najbolji Hermanov one shot. SOS sreća - odličan strip. Gospodari ječma - odličan strip.Malo je kraj pokvario opšti utisak,ali jako,jako zabavan strip. Kad ovo sve saberem - Van ham mi je najbolji franko/belgijski scenarista.
I nikako ne mislim da je ovaj čovek zanatlija.Dobro jeste, na neki način.Odličan zanatlija.Ali pre svega umetnik. Svaka čast svim ovim autorima čijim smo se stripovima divili na prethodnim stranicama Fibrarijuma;ali ovaj čovek je uradio toliko dobrih stvari,da će mu teško prići,samo prići neko od njih.
U ovome se necemo slozit.Za mene je npr.Trillo umjetnik,Van Hamme vrstan zanatlija i nista vise. |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21326 Posts
Posted - 30/01/2015 : 23:04:24
|
Ja recimo Trilja tek doživljavam kao zanatliju,vrsnog razume se,sa par nešto prefinjenijih stripova,poput Alvara,Hodočasnika zvezda,Vratašca gospodina Lopeza. Ali stripovi poput Braće Špageti,Klare,Čikanosa,L&B,Ivanpiirea,Fulu... su meni "pravo" (što bi rekle sarajlije) zanatski odrađeni.Samo što je Triljov stil različit od Van Hamovog, i ima neki opičeni štih,pa te razumem kad kažeš da ti je umetnik.
|
|
|
boddhisatva
Senior Member
Croatia
1315 Posts
Posted - 31/01/2015 : 07:51:19
|
;o)) Svaka umjetnost u sebi nosi i komponente zanatskoga, to nam je na jednom predavanju na faksu dosta uspjesno objasnio jedan stari profo. Od apsolutne umjetnosti se ne dobiva svaki dan kruha i da zato treba naci jedan fini balans izmedu zanatskoga i umjetnickoga a on je povezan sa prodajnom komponentom Alvar, Hodocasnik, Vratasca medu najboljima su mi stripovima ali mislim i da je ovdje Fulu dosta neopravdano zapostavljen kao zanatski strip. Ja ga ne svrstavam u tu kategoriju zanatskih ... ipak i to je tema za raspravu u ovom fibrarijumu
Zapravo i dosta dugo mi se jedna misao i zakljucak mota po glavi citajuci klasifikacije i misljenja iznesena o pojedinim stripovima. Izgleda da na zakljucivanje o stripu puno ovisi i nacin samog zavrsetka stripa, sve to povezano sa nasim duhovnim procesima oko zavrsetka citanog i recipiranog djela. |
|
|
Just_Charlie
Advanced Member
8578 Posts
Member since 07/01/2008 |
Posted - 31/01/2015 : 12:10:27
|
Zanat je kompromis, podilaženje konzumentima umjetnosti da bi se omogućilo shvaćanje, time i prihvaćanje, vrednovanje nekog djela što olakšava sam plasman na tržište. Čineći to, umjetnik pri tom ne mora biti zadovoljan, što se može odraziti i na kvaliteti samog rada.
Što se tiče Fulu, mislim da bi taj strip bio podilaženje čitateljstvu kada bi bio u boji, premda sam ovdje negdje pročitala da je u Francuskoj? izdan u boji. Već sam to za Fulu napisala - boje su u nama i ne znam čemu su potrebne u stripu da bi se ulovila nit vodilja žene koja je naumila vratiti svoju slobodu. |
~ Prvo suputnik onda put ~
|
Edited by - Just_Charlie on 31/01/2015 12:11:39 |
|
|
Ignus
Senior Member
1357 Posts
Member since 22/06/2009 |
Posted - 31/01/2015 : 14:31:03
|
Hickville pročitan. Fenomenalan strip. Strip ljubitelja stripa mamjenjen prvenstveno ljubiteljima stripa, slučajnom čitatelju se neće svidjet. Ocjena 9/10
P.S. neznam zašto ne mogu naći Hickville tred u izdavačkom izlogu |
Zar nitko nece pomoci udovicinu sinu? |
|
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9458 Posts
Member since 29/03/2004 |
|
Torghal
Senior Member
Croatia
1981 Posts
Member since 27/09/2004 |
Posted - 31/01/2015 : 14:54:35
|
Na antovu preporuku procita san prvi album Gluhih lasti.Nakon citanja ima sam slican osjecaj kao i kod citanja Svebora i Plamene.Super domaci strip koji me vratia u mladost i vrijeme Modre laste. |
|
|
Oki
Advanced Member
Croatia
5341 Posts
Member since 10/02/2011 |
Posted - 31/01/2015 : 16:44:11
|
quote: Originally posted by Torghal
Na antovu preporuku procita san prvi album Gluhih lasti.Nakon citanja ima sam slican osjecaj kao i kod citanja Svebora i Plamene.Super domaci strip koji me vratia u mladost i vrijeme Modre laste.
Stripovi poput Gluhih lasti i Svebora i Plamene vjerovatno ne ostavljaju nekakav umjetnički dojam kod čitanja, ali čitanje navedenih stripova čovjeku pruža bezbrižnu zabavu i bezuvjetno uživanje u čitanju, a u ovim slučajevima i doslovno vračanje u mladost.To je jedan faktor koji meni mnogo znači kod stripova, pa navedene stripove želim uvijek imati u svojoj kolekciji:) |
|
|
bisley
Senior Member
Croatia
1193 Posts
Member since 08/06/2005 |
Posted - 31/01/2015 : 17:49:43
|
quote: Originally posted by Oki
quote: Originally posted by Torghal
Na antovu preporuku procita san prvi album Gluhih lasti.Nakon citanja ima sam slican osjecaj kao i kod citanja Svebora i Plamene.Super domaci strip koji me vratia u mladost i vrijeme Modre laste.
Stripovi poput Gluhih lasti i Svebora i Plamene vjerovatno ne ostavljaju nekakav umjetnički dojam kod čitanja, ali čitanje navedenih stripova čovjeku pruža bezbrižnu zabavu i bezuvjetno uživanje u čitanju, a u ovim slučajevima i doslovno vračanje u mladost.To je jedan faktor koji meni mnogo znači kod stripova, pa navedene stripove želim uvijek imati u svojoj kolekciji:)
Točno to... i zato se više veselim trici i četvorki Gluhih Lasta |
|
|
Tonto
Advanced Member
8781 Posts
Member since 11/02/2012 |
Posted - 03/02/2015 : 19:29:43
|
Jastreb
Mislio sam da će mi ovaj strip duže trajati, mislio sam da ću ga čitati bar dva tjedna. Jok. Uvukao me u sebe i pojeo me. Čitao sam i čitao... i kad sam trebao raditi druge stvari ja sam čitao. Klasična BD avantura u stilu Charliera koja me vratila u vrijeme kad sam gutao Blueberrye i Riđobradog. Pametno i pomalo ziheraški napisano i izvrsno nacrtana priča. Crtež podsjeća na Juillarda samo što je meni puno življi, dinamičniji, tečniji i manje štreberski... a s koliko ljubavi i preciznosti su nacrtani brodovi, pejzaži i građevine, prosto je nevjerovatno. Dobro, nije Pellerin ni bez greške, kadar koji prikazuje kako je jastreb zaradio ožiljak je toliko loše riješen da me ozbiljno naljutio, ali recimo da su u globalu greške ipak zanemarive. Jastreb nije među deset najboljih stripova koje sam pročitao, nije ni među trideset, a možda ni među pedeset, ali u onom trenutku dok sam ga čitao Jastreb je zaista bio najbolji strip na svijetu... i na tome mu neizmjerno hvala. Ocjena: 8/10 |
The less I have the more I am a happy man |
|
|
boddhisatva
Senior Member
Croatia
1315 Posts
Posted - 03/02/2015 : 20:54:27
|
Vazno je da jos uvijek postoje stripovi kojima je namjena da jednostavno opusteno u njima uzivamo ;o)) |
|
|
boddhisatva
Senior Member
Croatia
1315 Posts
Posted - 03/02/2015 : 21:03:33
|
Ja evo bas dovrsavam Transmetropolitan, fakat rijetko dobar je to cyberpunk Ne daje on nama neke odgovore na postavljena pitanja o buducnosti ali ogolijeva stvari do same srzi i hrskavice kostiju, naglasak je stavljen na moralno i humano i na sva ta postavljena pitanja o granicama dokle covjek i drustvo i mogu da idu.... Bas ono stvar u rangu Neuromancera Williama Gibsona i Potpunog raspada Neala Stephesona |
|
|
Tonto
Advanced Member
8781 Posts
Posted - 03/02/2015 : 21:12:47
|
quote: Vazno je da jos uvijek postoje stripovi kojima je namjena da jednostavno opusteno u njima uzivamo ;o))
Nekome Zagor, meni ovo...
quote: Ja evo bas dovrsavam Transmetropolitan, fakat rijetko dobar je to cyberpunk Ne daje on nama neke odgovore na postavljena pitanja o buducnosti ali ogolijeva stvari do same srzi i hrskavice kostiju, naglasak je stavljen na moralno i humano i na sva ta postavljena pitanja o granicama dokle covjek i drustvo i mogu da idu.... Bas ono stvar u rangu Neuromancera Williama Gibsona i Potpunog raspada Neala Stephesona
Transmetropolitan je jebena stripčina, veselim se novim knjigama ko napaljeni tinejdžer pi*ci. |
|
|
Tonto
Advanced Member
8781 Posts
Posted - 03/02/2015 : 22:30:35
|
SOS Sreća
Ajde dvije tri rijeći i o ovome. Jako dobre i zanimljive (zanatski odrađene) priče s izvrsno pogođenim crtačem, no ipak kad stanem i razmislim ostaju mi ipak samo prosječne dosjetke... kao da mi nešto fali. Moj vjerovatni problem s ovim stripom je Van Hamme. Od njega sam navikao na drukčije stvari i jednostavno ne mogu ne uspoređivati ih s njima... i kad ih usporedim Van Hamme mi je puno bolji na duge staze kad plete priču i kad mrsi sudbine svojih likova. Netko, mislim Anto, je rekao kako je sa VH s ovim stripom dokazao kako nije zanatlija jer odstupa od klasičnog BD pripovjedanja. Meni nije dokazao baš ništa, osim da zna pisati stripove, a to sam znao i prije. Baš naprotiv, ovo mi je najzantlijski odrađen njegov strip. Možda (vjerovatno) bi drukčije doživio ovaj strip da sam ga pročitao prije XIII, Torgala i Largo Wincha... ili da nisam znao tko je scenarist. Ovako ipak: 7.5/10 |
|
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
Member since 02/01/2006 |
Posted - 04/02/2015 : 16:54:46
|
Ja evo bas dovrsavam Transmetropolitan, fakat rijetko dobar je to cyberpunk Ne daje on nama neke odgovore na postavljena pitanja o buducnosti ali ogolijeva stvari do same srzi i hrskavice kostiju, naglasak je stavljen na moralno i humano i na sva ta postavljena pitanja o granicama dokle covjek i drustvo i mogu da idu.... Bas ono stvar u rangu Neuromancera Williama Gibsona i Potpunog raspada Neala Stephesona
Dodao bi jos Hunter S. Thompsona i njegov Gonzo journalism koji mozda najbolje definira lik i djelo Spider Jerusalema |
“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde |
|
|
DKoor
Senior Member
Croatia
1593 Posts
Member since 18/12/2006 |
Posted - 05/02/2015 : 00:42:59
|
Izgleda da na zakljucivanje o stripu puno ovisi i nacin samog zavrsetka stripa, sve to povezano sa nasim duhovnim procesima oko zavrsetka citanog i recipiranog djela.
To ponajviše, a broj dva su konzervativni tabui. |
Moje aukcije u prodaji |
|
|
Topic |
|