forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Rat protiv kulture
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 11

dsormaz1
Advanced Member

13147 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 16/02/2015 : 13:09:14  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

Čekaj, otkud sad da se muslimane izvrgava ruglu? Pa samo se karikaturalno, ironijski i satirički prikazuje Prorok, kao što se karikaturalno, ironijski i satirički prikazuju i Jahve, Mojsije, Allah itd.

Ti se šališ ili...?
A što je to drugo nego izvrgavanje ruglu cijele jedne religijske skupine?
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6034 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 16/02/2015 : 13:40:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dsormaz1

quote:

Čekaj, otkud sad da se muslimane izvrgava ruglu? Pa samo se karikaturalno, ironijski i satirički prikazuje Prorok, kao što se karikaturalno, ironijski i satirički prikazuju i Jahve, Mojsije, Allah itd.

Ti se šališ ili...?

To ti je kao ono kršćansko: Ja ne mrzim tebe nego tvoj grijeh

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 16/02/2015 : 13:58:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dsormaz1

quote:

Ti se šališ ili...?

OK, razumijem da se ti (pretpostavljam) osjećaš uvrijeđenim i isprovociranim karikaturama, ironijom i satirom na račun Boga, ali sve to je dokaz slobodnog društva s barem formalno zajamčenom slobodom govora, koja kroz takve stvari uistinu i zaživljava, tj. manifestira se. Isto vrijedi za sve religije, sekte i društvene skupine, baš kao i za pojedince i skupine iz svjetovne i crkvene vlasti.

OK, ta sloboda govora je realno svedena u rezervate poput Charlieja i nekad Ferala - manhunter kaže da zbog toga realno i ne postoji - odnosno na djelovanje hrabrijih pojedinaca kakve su cure iz Pussy Riota, dok su se drugi sklonili u strahu za vlastitu egzistenciju, obitelj, radno mjesto, plaću, plaćeni oglas itd.

Ali da je drugačije, da ne postoji formalno zajamčena sloboda govora, svejedno konzumirali je mi kao pojedinci i društvene skupine ili ne, živjeli bismo u neslobodnom društvu sa zabranama i svetim kravama na svakom koraku, i tek bismo se u nijansama razlikovali od ISIL-a ili Sjeverne Koreje i Bjelorusije.

Zbog svega toga je mogućnost karikaturalnog prikaza Proroka, baš kao i Boga, Mojsija, Allaha, Jahve i čega god, simbol i pojedinačnih i općih građanskih sloboda.

Da ne izlazi Charlie Hebdo, i da njegovi autori ne mogu slobodno karikirati, kritizirati i ismijavati što god i koga god hoće, i ja bih bio puno neslobodniji, kao što bi bila neslobodnija i zapadna kultura i civilizacija. I baš kao što sam manje slobodan otkad nema Ferala, jer nema nikog (čast npr. News Baru i Sprdexu, ali to ipak nije to) tko bi ismijao i iskarikirao sve umišljene veličine koji nama vladaju, i tako ih sveo na pravu, ljudsku mjeru.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 16/02/2015 : 14:10:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
A ako bismo dopustili mogućnost da se zabrane karikature na račun islama, jer su muslimani znate prijeki tipovi koji se lako uvrijede, lako planu i lako vam skinu glavu, pa da se i to uvede kao kanon političke korektnosti, gdje bismo dospjeli?

Sljedeći korak bi bio da se zašto ne i sve religije poštede ironije i karikature, jer to ljude vrijeđa i izruguje. Pa da se onda viceva i karikatura o sebi poštede i svi drugi, Židovi, crnci, gejevi, plavuše, vegetarijanci, policajci... jer sve nekoga negdje može uvrijediti i po toj izvitoperenoj logici izvrći ruglu.

A zašto onda ne zabraniti i općenito humor kao takav, jer svaki humor nekoga ismijava, karikira, ironizira i podriva, dakle ga vrijeđa i izruguje, a stvarno nije red vrijeđati ljude i izrugivati im se.

I tu smo onda na pitanju zašto su desničari cijepljeni na smisao za humor, i zašto je nemoguće naći makar jednog konzervativca i desničara koji bi se znao smijati, a osobito koji bi se znao smijati samome sebi.

Stvar je baš u tom obogotvorenju i idealiziranju sebe i svega oko sebe, sebe kao pripadnika određenog naroda i određene vjere, svog naroda kao takvog, svoje zajednice (seoske, gradske, društvene, državne) kao takve, svog Boga kao jedinog i nedodirljivog.

A u tom slučaju je svaka makar i najmanja kritika, o karikaturi i vicu da se i ne govori, ravna blasfemiji zbog koje se gube građanske slobode, ide u zatvor a u najgorim slučajevima gubi i glava.

Go to Top of Page

Amos
Senior Member

Croatia
2896 Posts

Member since 03/01/2011

Posted - 16/02/2015 : 14:22:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Amos a Private Message  Reply with Quote
Feral je bio smeće od novine koje nije prakticirao satiru i ironiju već vrijeđanje, što je utvrđeno mnogobrojnim presudama izrečenim protiv njih. Najbolji dokaz činjenica da su bili smeće je da je list počeo rapidno propadati nakon Tuđmanove smrti, jer su njegovom smrću izgubili glavni predmet sprdnje pa poslije više nikome nisu bili zanimljivi. Kakav je to koncept koji živi od pljuvanja po jednom čovjeku...

Ovi Francuzi pretjeruju s vrijeđanjem i pokazuju kako im nedostaje elementarna ljudska kultura i odgoj. Satira svakako da kao sredstvo razotkrivanja protivnika ili afirmiranja pozitivnih vrijednosti kojima neko društvo teži, međutim u ovom slučaju je dovoljno vidjeti njihove naslovnice da se vidi kako to nema puno veze sa satirom već s ponižavanjem drugoga, pri čemu sama novina neke smije uzeti na zub, a druge ne.

Uža san gledati Inspektora Rexa, ali odusta san kad su prominili pasa.
Go to Top of Page

Amos
Senior Member

Croatia
2896 Posts

Member since 03/01/2011

Posted - 16/02/2015 : 14:26:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Amos a Private Message  Reply with Quote
Ti si, Johnny, proveo istraživanje pa utvrdio da se konzervativci ne znaju smijati?
Svašta..

Go to Top of Page

Cromwell
Advanced Member

Croatia
4314 Posts

Member since 10/09/2011

Posted - 16/02/2015 : 14:29:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Cromwell a Private Message  Reply with Quote
Charlie Hebdo ne ismijava vjerske manjine nego ismijava fundamentalizam i fundamentaliste.
Postoje muslimani kojima je to sasvim jasno i kojima premda nije baš drago zbog karikatura ipak shvaćaju prema kome je takav izričaj zapravo usmjeren.

Bok, kako si.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47169 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 16/02/2015 : 14:38:46  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by VALTER

Izvrgavati ruglu muslimane i prikazivati ih kao barbare na nižem civilizacijsko-kulturnom stupnju jest kulturni rasizam.

A sve ove statistike govore u prilog tezi da je položaj muslimana u Francuskoj nezavidan.

toliko nezavidan položaj da se svi trse kako če doč tamo
daj me ne nasmijavaj.

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu
Go to Top of Page

KRAS
Advanced Member

Slovenia
7774 Posts

Member since 18/05/2003

Posted - 16/02/2015 : 14:42:37  Show Profile Show Extended Profile  Send KRAS a Private Message  Reply with Quote
svirate qrcu kao obično

neznam jeste li ikad čuli za onu staru narodnu

da je šutnja zlato

a i nemora svako znati šta mislite
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 16/02/2015 : 14:47:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Amos

Ti si, Johnny, proveo istraživanje pa utvrdio da se konzervativci ne znaju smijati?
Svašta..

Proveo sam istraživanje in vivo, na sebi, jer još nikad nisam susreo nekog konzervativca i desničara koji bi imao smisla za humor i koji bi se mogao smijati samom sebi.

A što se tiče tvog stava o Feralu, sasvim je logično da netko tko je čitatelj Dnevnog i Bitnog list poput Ferala smatra smećem, baš kao što i ja ova dva medija smatram smećem. Tu smo barem u ravnoteži.

A kad sam svojedobno na topicu o Feralu postavio jednu meni vrlo duhovitu foto-ilustraciju prvog nam predsjednika, u kojoj se on kao deklarira kao hipi, dijete cvijeća, punker i gay-friendly, ti si počeo toliko drečati da vrijeđam uspomenu na pokojnika da me je jedan moderator morao preko PM-a zamoliti da to uklonim jer te se inače nikad ne bismo riješili.

Toliko o smislu za humor i svetim kravama.

Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4602 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 16/02/2015 : 14:56:38  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Svašta..

Proveo sam istraživanje in vivo, na sebi, jer još nikad nisam susreo nekog konzervativca i desničara koji bi imao smisla za humor i koji bi se mogao smijati samom sebi.

A što se tiče tvog stava o Feralu, sasvim je logično da netko tko je čitatelj Dnevnog i Bitnog list poput Ferala smatra smećem, baš kao što i ja ova dva medija smatram smećem. Tu smo barem u ravnoteži.

A kad sam svojedobno na topicu o Feralu postavio jednu meni vrlo duhovitu foto-ilustraciju prvog nam predsjednika, u kojoj se on kao deklarira kao hipi, dijete cvijeća, punker i gay-friendly, ti si počeo toliko drečati da vrijeđam uspomenu na pokojnika da me je jedan moderator morao preko PM-a zamoliti da to uklonim jer te se inače nikad ne bismo riješili.

Toliko o smislu za humor i svetim kravama.

jel to onaj partizan
od predsjednika prvog?

Vamos a la playa tralalalala
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 16/02/2015 : 15:02:40  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Hajmo mir.

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4602 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 16/02/2015 : 15:06:36  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote
okej šefe..mir
samo da pojasnim:
nisam mislio na prvog predcsjednika partizana
već na drugog koji kad ga pitaš
imaš sto marki za posudit?
zgrči usta i kaže:nemam

Vamos a la playa tralalalala
Go to Top of Page

Amos
Senior Member

Croatia
2896 Posts

Member since 03/01/2011

Posted - 16/02/2015 : 15:22:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Amos a Private Message  Reply with Quote
@Johnny
Smatraš da se nisam smio oglasiti u tom slučaju?
Rado bi mi bio oduzeo pravo na slobodu govora, je li?

Što se tiče Ferala, da bi se vidjela prava istina o tom listu i njegovoj svrsi, dovoljno je vidjeti gdje su njegovi novinari sada i što sve pišu i kako pišu..

Go to Top of Page

VALTER
Advanced Member

Croatia
6408 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 16/02/2015 : 15:26:20  Show Profile Show Extended Profile  Send VALTER a Private Message  Reply with Quote
Feralu se divim. Nedavno sam pročitao knjigu Borisa Pavelića "Smijeh slobode"; momci su imali hrabrosti 80-ih, a naročito 90-ih. Oba režima su ih izvodila pred sudove zbog satire. Najnevjerojatnije je kako je 1996., zbog satiričke usporedbe Najdražeg čitatelja i generalissimusa Franca, tadašnji općinski državni odvjetnik u Zagrebu podigao optužnice protiv Ivančića i Čulića, zbog uvrede Predsjednika Republike (izmjenama KZ-a koje su tada stupile na snagu, to je bilo kazneno djelo za koje se gonilo po službenoj dužnosti). Najdraži čitatelj se pak sam, u tv-intervjuu, usporedio s Francom. Ali ipak, trebalo je imati hrabrosti, kao što je imao tadašnji sudac Općinskog suda u Zagrebu, i donijeti oslobađajuću presudu.

Feral je uvijek bio na strani slabijih. Nisam siguran da ga treba uspoređivati s Charlie Hebdoom.
Go to Top of Page

VALTER
Advanced Member

Croatia
6408 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 16/02/2015 : 15:30:27  Show Profile Show Extended Profile  Send VALTER a Private Message  Reply with Quote
Omiljena naslovnica Ferala mi je upravo ona nakon oslobađajuće presude Ivančiću i Čuliću: F.T. u dresu FK Partizan, u padajućem položaju, a iznad naslov: "SUMRAK FAVORITA: SUDAC POKRAO DRŽAVNOG PRVAKA FRANJO 0 : FERAL 1".
Go to Top of Page

izivko
Advanced Member

Germany
12523 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 16/02/2015 : 15:44:17  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
quote:

Feral je bio smeće od novine koje nije prakticirao satiru i ironiju već vrijeđanje, što je utvrđeno mnogobrojnim presudama izrečenim protiv njih. Najbolji dokaz činjenica da su bili smeće je da je list počeo rapidno propadati nakon Tuđmanove smrti, jer su njegovom smrću izgubili glavni predmet sprdnje pa poslije više nikome nisu bili zanimljivi. Kakav je to koncept koji živi od pljuvanja po jednom čovjeku...

Ovi Francuzi pretjeruju s vrijeđanjem i pokazuju kako im nedostaje elementarna ljudska kultura i odgoj. Satira svakako da kao sredstvo razotkrivanja protivnika ili afirmiranja pozitivnih vrijednosti kojima neko društvo teži, međutim u ovom slučaju je dovoljno vidjeti njihove naslovnice da se vidi kako to nema puno veze sa satirom već s ponižavanjem drugoga, pri čemu sama novina neke smije uzeti na zub, a druge ne.

Teško smeće. Evo zadnjih godina nema nikoga da ih proganja, zašto ga nisu pokrenuli?

Have mercy
Go to Top of Page

emirem
Advanced Member

10816 Posts

Member since 18/01/2010

Posted - 16/02/2015 : 15:46:45  Show Profile Show Extended Profile  Send emirem a Private Message  Reply with Quote
Jao-joj i jos ouch!
Samo odmah na pocetku,nisam napisao Johnnyu da je ono sto je drugi clan izvukao iz konteksta.Ako osobno tako misli ispricavam mu se. Pisah da distribucija letaka i postera 1933 je bila besplatna i bilo je izlozeno javnosti kako bi se nesretnim Zidovima bacila ljaga na to sto jesu i to slijede svoju tradiciju.Propaganda je bila ucestala i da i onaj koji ih nije poznavao osobno ili nije znao nista o kulturi Sefarda i Hasida sigurno bi zbog svakodnevog psiho drilanja propagande u to vrijeme i sam ako je bio liberalan i nije mrzio, preuzeo podsvjesno neke predrasude koje su kruzile eterom i stampom.
Zamislite to razdoblje 30-tih, karikature koje vrijedjaju Zidove,crta ih se sa predimenzioniranim dijelovima tijela,najcesce nos,lokne,siroki sesiri,novac svjetluca u zjenicama itd....opisuje ih se najgorim epitetima i do cega dolazi.Tadasnji hebdo iz 30-tih postize svoj cilj.Egzodus.Nepozeljni se odstranjuju.
Rezultat znamo.
Zamislite jedan imaginarni intervju sa Annom Frank koja da je prezivjela i da je dala izjavu...
"Sjecam se vremena u Njemackoj kad sam zivjela,zli ljudi su crtali pripadnike mojeg miljea na grozne nacine i trpili smo psihicke torture svakodnevno.Zalim svaki ljudski zivot cak i one iz hebdo-a,ali razmisljam kad bi se vratila mislima u ono vrijeme i da je netko tako..tako ..pokazao tim zlocincima koji su crtali ruzno moj narod,mozda bi se sve promijenilo,mozda bi se zamislili...mozda bi zaustavili tu propagandu u tim redakcijama i mozda bi moj otac bio jos ziv..da nije bilo tih karikatura..mozda bi sve bilo isto,povijest se ne bi promijenila,kad gledam te karikature nije mi do smijeha jer to nije satira....niste shvatili poantu....te karikature su ucinile da izgubim svoje bliznje i svoje djetinjstvo. Ne bih voljela da opet se dogadja da djeca sjede od straha, od straha od smrti i da se boje uzeti olovku u ruke i kazu "htjeli bi nacrtati sunce,kucu,livadu,mamu i tatu,ali nemogu im se sjetiti lica kako su izgledali.Zli i ruzni ljudi su ih odveli"...
Bilo bi suza....ali Anne nema vise..mediji,stampa su napravile svoje....

Neka se ne zavaravaju ljudi da tko brani religiju,da je ujedno i turbo vjernik, sebe ne smatram religioznom,vec duhovnom osobom,dolazim iz miljea gdje imam dva praznika,a izmedju gruhnem flasu crnog vina s pepsijem i ne stavlja me na stranu puritanaca zar ne?
Najvise je zbog karikatura i nastradalo ljudi koji uopce nisu prakticirali i isticali svoju vjeru,samo su zvali kako nije trebalo,a bili su liberalni,muzicari,pisci,psiholozi,doktori,trgovci.
Prvi koji je bez grijeha neka baci kamen!
Ne solim Vam pamet,ali ucite o lekcijama iz povijesti...
Samo hocu da iznesem svoje misljenje,da odbranim ljudsko dostojanstvo koje je zagarantovano ustavom svake zemlje,a ugrozavanje i diskriminacija istih putem ovakvih sloboda upravo to cini i trebalo bi se kaznjavati pravnim putem...Tuzbe je bilo ali pravni sustav zakazao i slucaj odbacen.
Niti danas niti prije 80-tak godina to nije bila kultura,ona bezazlena,nego dio propagande s ciljem degradacije odredjene skupine stanovnistva.
Fair enuff...

"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!"
Go to Top of Page

emirem
Advanced Member

10816 Posts

Member since 18/01/2010

Posted - 16/02/2015 : 16:03:42  Show Profile Show Extended Profile  Send emirem a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Cromwell

Charlie Hebdo ne ismijava vjerske manjine nego ismijava fundamentalizam i fundamentaliste.
Postoje muslimani kojima je to sasvim jasno i kojima premda nije baš drago zbog karikatura ipak shvaćaju prema kome je takav izričaj zapravo usmjeren.

I meni je smijesno kad bradonje ismijavaju, al' ne bi trebalo dirati osnovu.
Kao ono, nisu knjiga i ucitelj krivi sto su ucenici pali na ispitu i otisli ciniti zulum(zlo)...

"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!"
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 16/02/2015 : 16:04:27  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Posljednje upozorenje.
Svi koji ga se ne pridržavaju biti će udaljeni sa foruma.

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 16/02/2015 : 16:17:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
quote:

@Johnny
Smatraš da se nisam smio oglasiti u tom slučaju?
Rado bi mi bio oduzeo pravo na slobodu govora, je li?

Što se tiče Ferala, da bi se vidjela prava istina o tom listu i njegovoj svrsi, dovoljno je vidjeti gdje su njegovi novinari sada i što sve pišu i kako pišu..

Kao što često radiš, i ovaj put insinuiraš i podmećeš.
Nigdje i nikad nisam rekao da bih bilo kome, pa tako ni tebi, trebalo zabraniti oglašavanje o bilo čemu i u bilo kom slučaju.
Nigdje i nikad nisam ni pomislio o oduzimanju prava na slobodu govora bilo kome, pa ni tebi.
Razumijem da si pokušavaš pridati veću važnost i isprovocirati nekakav sukob, ali to je tvoj problem sa samim sobom, i ja s njim nemam ništa.
Ovaj primjer sam spomenuo samo kao ilustraciju nemanja smisla za humor i obožavanja svetih krava.

A što se feralovaca tiče, danas su većinom u novinama i na portalima u kojima jedino mogu i moraju biti, i pišu baš onako kako jedino i trebaju pisati. A ima ih posvuda, od Novog lista i Peščanika preko Globusa i Slobodne Dalmacije do tjednika Novosti, Oslobođenja i Mladine.
Tebi sve fuj mediji i smeće, ali to je i opet tvoj problem.

Drži se Dnevnog, Bitnog i Glasa koncila, to je tvoja razina i tvoj domet.

Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 16/02/2015 : 16:31:17  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by boddhisatva

quote:
Originally posted by VALTER

Sad će me pravovjerni liberali napasti da opravdavam teroristički čin.
Ali zaista, to što je radio Charlie Hebdo - izrugivati se religiji jedne manjinske grupe, koja se sama po sebi nalazi u teškoj poziciji, to mi se čini nečasno. Ima tu elemenata rasizma.

Ta manjina u Francuskoj kao i drugdje je bila u jednako teškoj poziciji kao i sve druge manjine, ni više ni manje. Nisu oni tu bili nikakve žrtve po svemu. Ako ćemo pravo i gore su se oni sprdali i sa Židovima samima i sa židovskim manjinama u Francuskoj. Pa ipak im nisu poslali Mossadovce da ih srede.
Ako spominješ rasizam onda po logici penologije ipak ne brkajmo babe i žabe, satira Charlie Hebda u ovom slućaju nije bila uperena na manjine u Francuskoj nego na ekstremiste van Francuske.
A ako ćeš baš rasizam evo ti pa čitaj kako su ISILovci zaklali u masovnoj koljačini 20-tak egipatskih kopta kršćana da se more crvenilo od njihove krvi. Je li to sada rasizam? Fundamentalizam? Genocid? Etničko/vjersko čišćenje?
Normalan čovjek se zgrozi tih stvari jer su mu nepojmljive i ovi isti koji te gadarije rade to znaju i zato svjesno manipuliraju strahom cjelog svijeta svojom svirepošću i brutalnošću.
A u cijeloj toj situaciji i ja mislim da ima nešto čega se oni itekako boje.
Ne smrti, ne pakla. Ničega takvoga.
Boje se jedino satire, najmočnijeg oružja masa, satire koja ih raskrinkava koliko su kao ljudske jedinke, pokreti i ideologije, bijedni, nikakvi i ništetni na svijetu.

U tom grmu ovde leži cjela trlababalan.

Da, to je to, boje se cak i mogucnosti da sve to u sto vjeruju ustvari nije istina.

“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde
Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 16/02/2015 : 16:38:05  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by manhunter

quote:
Originally posted by mr murdoc

A za neke je sloboda govora i bullshit.

Naravno da jeste, ali izgleda da ovaj brzi vlak prebrzo vozi...

Ja govorim o slobodi govora generalno, ti se držiš karikatura i prava da se kritikuje (u ovom slučaju) religija.

Sloboda govora, kao takva, ne postoji. Postoji ono što svi mi pročitamo ili vidimo u MEDIJIMA. Mediji su kontrolisani, kako "ovde", tako i "tamo". A oni su jedino relevantni u građenju javnog mnjenja, koje se jedino i računa. Zato je ta "sloboda" govora ograničenija nego što ti možeš i da pretpostaviš. Ono što ti pročitaš u nekoj knjizi, na nekom blogu, čuješ u nekoj pesmi, itd. je izolovan slučaj, koji "ne pomaže" društvu.

Prava sloboda govora bi bila da ti nacrtaš karikaturu na kojoj tvoj glavni šef jebe neko crnče, a iz guzice mu vire novčanice, dok se u pozadini sa jedne strane vidi gomila resursa koje tvoja firma izrabljuje u Africi, a sa druge radnici u firmi koji "crnče". I da taj crtež pošalješ mejlom svim zaposlenima u firmi, uključujući i šefa. I ako on onda krene da se buni, ti mu lepo objasniš da se tu radi o satiri, da nema potrebe da se stvaraju neke svete krave i da ta karikatura samo pomaže da se u firmi stvori jedna zrava i liberalna atmosfera. Uostalom, po švajcarskom pravu, tebi je zagarantovana sloboda govora,zar ne?

Takvih karikatura ima koliko hoces i one kruze firmom na dnevnoj bazi.
Jedino sto moga sefa zanima je koliko ces mu ti profiti donijeti, i moze li se ta profit jos multiplicirati.
Kako ces ti to uciniti i koja ces sredstva koristiti da to ucinis, nije bitno.
Karikature se u mom poslu vecinom rade iz onih koji nisu uspjeli ili onih koji su se zajebali..to je sistem opstanka, to je brutalno, ali je realnost.

Ti o slobodi govora pricas kao o idealnoj opciji.
Sloboda govora kakva bi trebala biti jos ne postoji, ali daleko od toga da uopce ne postoji, i daleko od toga da se za nju ne treba zauzimati, jer kao sto kazes "od toga nikake vajde".
Ispod tvoga napisanog osjecam jedan gorkasti Defetizam, a sa takvim se dnevno susrecem kako na poslu ,tako i u drustvu, tako da razumijem tvoje pokusaje da sivkastim tonovima obojis platno, jer tako je ipak lakse.
Da sada ne razvodnjavam temu, osobno sam uvjeren da sam u pravu kada smatram da je pogresno, barbarski i necivilizirano da individue, grupacije, drustva koja samo zato sto ne razumiju satiru jednog karikaturistickog casopisa sebi za pravo daju da uzimaju ljudske zivote i represijom i zastrasivanjem pokusavaju istjerati pravdu.

“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde

Edited by - mr murdoc on 16/02/2015 16:58:12
Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 16/02/2015 : 16:39:22  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by manhunter

quote:
Originally posted by boddhisatva

Boje se jedino satire, najmočnijeg oružja masa, satire koja ih raskrinkava koliko su kao ljudske jedinke, pokreti i ideologije, bijedni, nikakvi i ništetni na svijetu.

Napravi časopis u kojem ćeš karikirati najjače svetske banke, farmaceutsku industriju, visoku politiku, dužničko ropstvo, tlačenje ljudi u "nerazvijenim" oblastima da bi se na njihovoj zemlji koristili prirodni resursi, kineske fabrike iPhonea, prehambenu industriju koja nas hrani hemijom sa ukusom hrane i slične teme, prvi ću te podržati.

Problem je u tome da, ako bi taj časopis zaživeo, pa da neko upadne u redakciju i ubije nekog od saradnika, to ne bi bilo ni 1% medijski ispraćeno kao ovo sa Ch.Hebdo.

Mislim da nisi u pravu, i te kako bi bilo medijski popraceno.

Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 16/02/2015 : 16:43:12  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Cromwell

To je to .

Go to Top of Page
Page: of 11 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.2 seconds. Snitz Forums 2000