forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 ZAGOR
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 1209

velka031
Advanced Member

Croatia
17014 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 23/04/2015 : 21:22:39  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
A kad će na kioske? Ovo se čeka!
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 23/04/2015 : 21:25:55  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Sretan sam zbog ovog novog maxija ali gdje je nestao onaj od Raucha i Sediolija koji treba ići prije... opet je Ludens zasrao stvar.

Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua

Edited by - DODSFERD on 23/04/2015 21:26:23
Go to Top of Page

mogorovic
Advanced Member

3012 Posts

Member since 02/08/2013

Posted - 23/04/2015 : 22:19:44  Show Profile Show Extended Profile  Send mogorovic a Private Message  Reply with Quote
Evo, djeco! Radujte se!! Stigli ste do 700. stranice!!
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11867 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 23/04/2015 : 23:03:28  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by solar

#17 Maxi - "Tajanstveni otok"

Moderan pristup pripovijedanju je jedan od glavnih razloga zbog čega je ova priča dobra.
Retrospektive obično služe Burattiniju da prepriča i objasni već prevladane dijelove priče. Ovdje je situacija suprotna, glavna uloga naknadnog prisjećanja je ta da produbi i pokrene radnju u novom i neočekivanom smjeru.
Ovo smo od Burattinija cijelo vrijeme čekali. Njegove ideje su redovito dobre ali scenariji ne toliko. Ovaj put je "naučio lekciju" pa je svoju inspiraciju crpio iz konstrukcije današnjih tv-serija poput CSI-a, gdje se redovito upotrebljavaju slični narativni "trikovi".

Maksiji su posebno problematični jer ako je u pitanju samo jedna priča nije nimalo lako zadržati pažnju čitatelja kroz svih 288 tabli stripa. Često se događa da vam već pri sredini bude zamorno. Kod redovne serije imate period čekanja od mjesec dana, taj luksuz u ovoj formi nije dopušten. Radnja, likovi, zaplet, ritam sve to mora biti dobro izbalansirano.
Boselli se služi slojevitošću likova i paralelnim izmjenama radnji, Burattini je ovdje napravio nešto slično samo na njegov način.
Protagonisti ove priče se mijenjaju. U uvodnom dijelu stvaramo sliku o njima ali kako dolazimo do zadnjih stranica oni više nisu isti ljudi kao na početku. Oluja je "viša sila" koja svakoga stavlja u istu ravan. Granične situacije poput ove testiraju moral pojedinca i davaju priliku da ljudi pokažu ono što uistinu jesu.
Burattini je kroz zatvorenika Inka i poručnika Foksa iznio svoju poantu o varljivosti ljudskih sudova. Poručnik je trebao biti human i hrabar a ispao je kukavica.
Grubi, tetovirani, naprasiti Ink je trebao biti klasičan primjer koljača na doživotnoj robiji, ipak naš dojam o njemu se mijenja kako se odvijaju događaji. Na kraju je ispao najzaslužniji uz Zagora što je većina izvukla živu glavu iz ove avanture.
Također, Burattini nije upao u zamku da u tim karakternim promjenama ide u krajnost, pa je tako poručnik na kraju shvatio zabludu i dobio pouku (nije se pretvorio u apsolutnog negativca), a Ink se nije pretvorio u sveca nego je samo krenuo u pravcu Dobra.
Ulogu pokvarenjaka i pravog negativca je dobio senator Holden. To je u današnje vrijeme sve češći model; korumpirani i pokvareni političar koji sa svojom zloupotrebom položaja puno više šteti zajednici nego zločini pojedinaca. Burattini mu je prikladno dao kukavički i neslavan kraj.
Mogu još spomenuti i Angela koji je po nekakvoj šabloni trebao ispasti najbolji od svih zatvorenika, a ipak je poginuo.

Chiarolla je napravio odličan posao, puno je bolji u ovakvim morskim, raspadnutim i kaotičnim scenografijama nego u običnom darkvudskom okruženju. To se vidi u brojnim spektakularnim i izvrsno odrađenim scenama. Pogledajte par kadrova:

SLIKA 1
SLIKA 2
SLIKA 3

Poslije "Sedam gradova Cibole" možda njegov najbolji rad (nešto slično je i Burattini izjavio). Baš mi se čini da je s guštom crtao.

Zanimljivosti:
Burattini je inspiraciju (dijelom) crpio iz romana Victora Hugoa "Toilers of the Sea" u kojem oluja na sličan način baca parobrod između dvije stijene. Također je serija "Lost" jedan od razloga neobične narativne strukture, premda kaže da nije pogledao ni jednu epizodu nego je čitao komentare i članke o njoj.
Sve ovo i još više o ovom maksiju možete naći u članku koji se nalazi na njegovom blogu (naravno na talijanskom jeziku) - LINK

8/10

Potpuno se slazem sa svime!
Moze Burattini kada hoce i kada se malo natera da napise zanimljivu i zabavnu pricu. Da ga nije zahvatila hiperprodukcija(pogotovo u onom periodu od treceg Kandraksa pa do Coveka koji je dosao sa Istoka) mislim da bismo price ovakvog kvaliteta vidjali mnogo cesce.
Posle razocaravujuce Zracne bande ovaj maxi je bas lepo legao.
Go to Top of Page

goghy
Average Member

Croatia
645 Posts

Member since 11/12/2012

Posted - 24/04/2015 : 07:06:49  Show Profile Show Extended Profile  Send goghy a Private Message  Reply with Quote
a u novom maxiju koji će tek izaći u Italiji, Zagor izgleda, blago rečeno katastrofa!
Go to Top of Page

markotamara
Senior Member

Croatia
2783 Posts

Member since 26/05/2013

Posted - 24/04/2015 : 13:13:02  Show Profile Show Extended Profile  Send markotamara a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DODSFERD

Sretan sam zbog ovog novog maxija ali gdje je nestao onaj od Raucha i Sediolija koji treba ići prije... opet je Ludens zasrao stvar.

vec su u proslim maxijima preskocili jednom,zminili u zelji dakota

GALLIENO FERRI
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 24/04/2015 : 14:18:26  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by goghy

a u novom maxiju koji će tek izaći u Italiji, Zagor izgleda, blago rečeno katastrofa!

To ne treba čuditi kada je u pitanju Gramaccioni, očekujem da bi taj maxi mogao biti debelo gori od njegovog specijala Mjesec kostura.

Go to Top of Page

WOLF-HUNTER
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
2633 Posts

Member since 25/12/2013

Posted - 24/04/2015 : 20:16:33  Show Profile Show Extended Profile  Send WOLF-HUNTER a Private Message  Reply with Quote
Prica i nije mozda toliko losa, prije godinu dana sam bas procitao kratki sastav price ive epizode na njihovoj stranici i ne cini mi se lose...
Go to Top of Page

velka031
Advanced Member

Croatia
17014 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 24/04/2015 : 20:54:24  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DODSFERD

quote:
Originally posted by goghy

To ne treba čuditi kada je u pitanju Gramaccioni, očekujem da bi taj maxi mogao biti debelo gori od njegovog specijala Mjesec kostura.

Što se mene tiče, ne mora se to ni objaviti... Srce me boli dati tolike pare za nešto što crta Gramaccioni.
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 24/04/2015 : 21:27:25  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
4000. post!

Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4602 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 24/04/2015 : 22:22:28  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote
a bokte,šta je ovo?
zagi protiv spartanaca?

pa šta još neće izmislit..

zagor u NOB-i?

Vamos a la playa tralalalala
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38072 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 24/04/2015 : 23:54:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

stariji crtez Sande, ne pratis bas forum, je li? ;P

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

emirem
Advanced Member

10816 Posts

Member since 18/01/2010

Posted - 24/04/2015 : 23:59:23  Show Profile Show Extended Profile  Send emirem a Private Message  Reply with Quote
Zagor vs. 300 ili "Grcka mora platiti dugove"...

"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!"
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 25/04/2015 : 08:55:55  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Ne sjećam se da sam ranije vidio tako razderanu majicu, toga se ni Ferri nije dosjetio.

Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4602 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 25/04/2015 : 09:14:37  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote
jel zagi sam umlatio svih 300?

Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 25/04/2015 : 09:41:43  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
#447, #448 - Tajanstveni izvor

Jezgra ove priče je ideja o narodu koji je ostao onkraj vremena i prostora, postigao besmrtnost pomoću neke vrste dimenzionalne pukotine uzrokovane padom meteora.
U tom se dimenzionalnom procjepu događaju ne baš tako sjajne stvari, javlja se neka vrsta "loše beskonačnosti", više podsjeća na "čistilište", "limb", svijet u kojem niste ni u raju ni u paklu, čudno neko stanje.
Mogućnost filozofske i metafizičke interpretacije je velika. Kako je moguće da ljudi koji su postigli besmrtnost nisu sretni, kako je moguće da nisu slobodni i još paradoksalnije - ako su besmrtni kako mogu umrijeti?

Ponavljam, ideja je jako dobra, ali po ko zna koji put realizacija ne valja.
Previše je problematičnih momenata. Najgora od svega je paralelna radnja u kojoj sudjeluju trojica apsolutno nepotrebnih razbojnika koji teroriziraju jadnog doktora Metrevelića. Burattini je potrošio vjerovatno trećinu ukupnog broja stranica, uveo tamo nekakvog Slatera pa preko toga uključio Čika, a zašto? Samo da bi se ti blesani našli u točnom određenom trenutku na izvoru kada će to dobro doći Zagoru koji bespomoćno izranja iz jezera. Od svih njih jedino Metrevelićeva uloga je mogla biti smislena, ali i on je potrošen na bezvezan način samo da bi nam servirao Burattinijevo suhoparno objašnjenje događaja.

Cijela priča ima smisla ako se dobro izvede poanta o tom čudnom svijetu. Ova vrsta premise, koja se sastoji od neke grupe koja remeti darkvudsku ravnotežu (pada u regres, vraćanje u mitsko) jer je odvojena bilo kulturalno, moralno, je dosta puta upotrijebljena, ovog puta je to malo drugačije zbog fantastičnih elemenata. Pleme je proživjelo stoljeća gledajući odvijanje povijesti. koje sve zaključke su mogli izvući, što su sve čovječanstvu mogli ostaviti u naslijeđe, znanja, običaje, mitove... milijun stvari. Kakva se paralela može povući s današnjim svijetom, odnosno Darkvudom? Što taj "besmrtni" narod stvarno simbolizira, je li oni predstavljaju prijetnju, može li ih se nekako reintegrirati u društvo, barem one bolje djelove? Sve to nije ni dotaknuto u priči, prikazani su kao nekakvi koljači kojima je otimanje žena jedino na pameti, a ni Zagor nije bio previše tankoćudan u ophođenju s njima.
Bez sumnje, fantastični elementi su sami sebi svrha (samo da izazovu reakciju) ili još gore, oni su tu jedino da bi mogli biti objašnjeni, a time ideja biva dokinuta.

Poseban i često viđen problem je Burattinijevih famoznih tridesetak stranica na kraju gdje on redovito, gotovo bez iznimke uspijeva čitatelju pokvariti i oni malo dobrog dojma što ga je imao. Pitam se što je toliko loše u ostavljanju nekih stvari čitateljevoj interpretaciji, zašto ja sam ne mogu izvući neke zaključke, zbog čega scenarist mora profanirati i ono malo mistike i nadnaravnosti. Burattini mora da je imao u životu neku neobjašnjivu traumu, događaj koji racionalno nije uspio rješiti i sad ima podsvjesnu potrebu da svaku životnu situaciju detaljno objasni i razumski secira zbog straha da će mu se ta trauma ponoviti.
Moram također dodati da je serijal u ovom periodu nakon odlaska Bosellija imao jednu od najvećih kriza još od početka devedesetih, a to se odrazilo u kvaliteti priča i djelomičnom padu prodaje.

4/10

Edited by - solar on 25/04/2015 09:44:26
Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4602 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 25/04/2015 : 10:24:47  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote
ili da pojednostavnim solara

nećete se napiti vode sa tog izvora

Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19694 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 25/04/2015 : 10:51:59  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
Zagor živi u 1840-ima?

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4602 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 25/04/2015 : 10:57:36  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote
otprilike,godina više-manje

Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 25/04/2015 : 11:19:01  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Čitao sam Tajanstveni izvor onda kada je izašla, koliko se sjećam priča je bila toliko loša sa još lošijim crtežom da sam je brzo preprodao kao i neke druge iz toga vremena. Sada mi je malo žao što sam tako postupio, ali možda mi jednoga dana nešto od toga opet dođe u ruke da barem skuplja prašinu na polici/podu/pod krevetom.

Edited by - DODSFERD on 25/04/2015 11:20:13
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22315 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 25/04/2015 : 11:51:29  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:

Moram također dodati da je serijal u ovom periodu nakon odlaska Bosellija imao jednu od najvećih kriza još od početka devedesetih, a to se odrazilo u kvaliteti priča i djelomičnom padu prodaje.

A gdje je otisao? Ovo je originalni broj 447-449, Boselli je u periodu od 400-500 napisao ove brojeve:
400 411 412 413 414 420 421 422 423 424 427 428 429 430 431 432 433 434 435 469 470 471 479 480 481 482 490 491 492 493
Dakle trecinu svih svesaka. Nije da branim Burattinija, ali brate mili pretjeruju se u tome kako je sve sto Boselli dohvati zlato, kod ovog drugog propast. Ako je u to vrijeme zabiljezen neki veci pad prodaje nego inace (sto mi nije poznato), onda je za to kriv i Boselli, podjednako kao i svi drugi.
;)
Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 25/04/2015 : 12:09:07  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
Mislim na period poslije trećeg Kandraksa, kad je Burattini morao sam sve vaditi, a cijela krivica sigurno nije na njegovim leđima.
Sergio je stavio Canzia za urednika, a niti Bosellijeve povratničke priče "Tajna Sumerana" itd. nisu bile baš bajne.

Edited by - solar on 25/04/2015 12:13:28
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22315 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 25/04/2015 : 12:13:54  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Da, tacno.
Inace ako dijelimo serijal na stotke, ovo mi je najslabiji period, 400-500.
Go to Top of Page

acestroke
stripovi.com suradnik

USA
11652 Posts

Member since 16/04/2009

Posted - 25/04/2015 : 12:22:00  Show Profile Show Extended Profile  Visit acestroke's Homepage  Send acestroke a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

Da, tacno.
Inace ako dijelimo serijal na stotke, ovo mi je najslabiji period, 400-500.

Bez sumnje.

http://www.acestroke.blogspot.com
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19694 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 25/04/2015 : 13:07:38  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

quote:

A gdje je otisao? Ovo je originalni broj 447-449, Boselli je u periodu od 400-500 napisao ove brojeve:
400 411 412 413 414 420 421 422 423 424 427 428 429 430 431 432 433 434 435 469 470 471 479 480 481 482 490 491 492 493
Dakle trecinu svih svesaka. Nije da branim Burattinija, ali brate mili pretjeruju se u tome kako je sve sto Boselli dohvati zlato, kod ovog drugog propast. Ako je u to vrijeme zabiljezen neki veci pad prodaje nego inace (sto mi nije poznato), onda je za to kriv i Boselli, podjednako kao i svi drugi.
;)

Da, ali Bosellijeve priče u tom periodu (Dugin most, Krvna braća, Kainov povratak...) su odlične. Ima i dosta Buretovih dobrih (Mortimerova osveta, Močvara robijaša...). Nikako ovaj period ne bih nazvao najgorim. Dapače.

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page
Page: of 1209 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.7 seconds. Snitz Forums 2000