Author |
Topic |
Lastsioux
Junior Member
USA
429 Posts
Member since 11/04/2011 |
Posted - 30/05/2015 : 02:37:33
|
quote: Originally posted by thekide
quote: Originally posted by solar
Nema potrebe uzvraćati istom mjerom, pogotovo nakon upozorenja.
Ajde vratimo se raspravi.
Slažem se, nego King je sve počeo, napisao svoje viđenje, uzburkao strasti i nestao bez traga. Pa sad svi čekamo njegov odgovor na mnogobrojne prozivke.
|
"What white woman, however lonely, was ever captive or insulted by me? Yet they say I am a bad Indian." -Chief Sitting Bull
|
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22322 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 30/05/2015 : 08:05:46
|
Žao mi je samo što se o nekim stvarima očigledno ne može više normalno diskutovati. Ovdje se govori o apsolutnim stvarima, ili crno ili bijelo. Oni koji vole Bosellija svetkuju svaki njegov korak, nikad trezveno ne uzimaju u razmatranje da li je eventualno čak i on u nekim situacijama otišao nepotrebno predaleko, za svaki njegov korak ima se opravdanje kako je to jedini pravi potez. Svaka kritika protiv njega se uzima kao zauzimanje strane, kao što je Elderane napisao. Ignorišu se pozitivno napisane stvari o dotičnom autoru, barem u mom slučaju ih je bilo više nego dovoljno.
Prije nekoliko godina je bilo slično sa Ferrijem, sada je sa Bosellijem ista stvar, potpuno ista, samo su uloge zamijenjene. Ima status božanstva i kuku onome ko se usudi da kaže da nije perfektan. To je onda dovelo do toga da su se kritičari Ferrija držali pasivno od svake rasprave, danas je ista stvar sa Bosellijem.
Naučite da poštujete tuđe mišljenje, uzmite u obzir da nije sve crno i bijelo. Po hiljaditi put: JA VOLIM ZAGORA! Zagor nije samo Boselli! Zagor nije Ferri! Ta dvojica autora su smrtnici, ljudi koji su imali svoje dobre i manje dobre momente na serijalu. Često sam pohvalno govorio o Boselliju, Burattiniju, Ferriju, u nekim drugim slučajevima imao sam i kritičke osvrte. Govorio sam kako je Boselli najzaslužniji za Zagorov preporod, napisao je neke vanvremenske klasike, ali neki njegovi potezi su upitni. Burattini je čovjek koji održava trenutno Zagora u životu, upitno je da li bi bez njega Zagor još uvijek izlazio, ali i takođe da trenutno srlja pravcem uništenja serijala. Ferri da je najbolji SBE crtač ikad, ali isto tako da trenutno sa svojim naslovnicama više odmaže nego što pomaže serijalu. Ako je to zauzimanje strane, pa kojoj onda ja to strani pripadam?
Dakle, nijednoj strani ja ne pripadam, to se nekima samo čini jer su i sami zauzeli stranu i onda vide samo kritiku protiv njihovog omiljenog autora, ignorišući pozitivne stvari ili kritike protiv druge frakcije. Zaista mi je žao ljudi koji bezuslovno obožavaju samo jednog autora, oni nisu u stanju da uživaju u svim periodima serijala.
|
|
|
D.J.
stripovi.com suradnik
USA
7125 Posts
Member since 21/07/2002 |
Posted - 30/05/2015 : 08:44:07
|
Ma sve mora biti u redu, najbolje da svi mislimo jednako. Neki vole i uzivaju u svim epizodoma kao Teller (i to 4 primjerka istog stripa ), neki vole samo one koje su prizemljene (kao Dodsferd ), neki se mole na oltaru Bosselija (kao Elderane84 ), neki podjebuckaju druge sa stilom (kao Nagor), a neke je tesko prokljuviti kao King! ... a Ferri da je najbolji crtac SBE-ija ikada... Ne bih s slozio. |
www.epicentercomics.com |
|
|
igor 12
stripovi.com suradnik
4602 Posts
Member since 24/01/2013 |
Posted - 30/05/2015 : 08:50:48
|
apsolutno je glupo zauzimati isključivo jednu stranu
kritizirati da,razgovarati i polemizirati da o svim scenaristima,crtačima i epizodama
bez vrijeđanja i ostalih gluposti
trpati sam sebe na neku stranu ne želim nikada, odrastao sam na Nolitti,Tonnineliju,Ferriju,Donatelliju sazrio sam na Buretu i Bosseliju.
kad sam se vratio stripovima prije nekih 3-4 godine(nakon 22 g pauze) bio sam oduševljen ovim "novim" Zagorom,njegovim novim scenaristima i crtačima(doduše nekim malo manje). prvo što sam primjetio kod tog novog Zagora bila je količina okrutnosti u pojedinim epizodama,i to me iznenadilo pozitivno,jer budimo realni,Zagor je odavno prestao biti strip za djecu. primjetio sam i to da je Zagor postao i svjetski putnik,nije više ograničen samo na USA.
uživam u ovom novom Zagoru,ponajprije zahvaljujući i Buretu i Bosseliju,uživam u Ciboli,Morskoj stravi,Mortimeru i isto tako uživam čitajući starog Zagora,onoga koji se nakon sukoba sa Hellingenom vraća lovu na krijumčare cuge i oružja. ljudi moji,ja uživam u ZAGORU
|
Vamos a la playa tralalalala |
|
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9403 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 30/05/2015 : 08:54:03
|
Apsolutno je komično kako svaku obranu na Kingovu kritiku Bosellija on svrstava čovjeka u Boselli-loverse ne dajući mogućnost da je njegova kritika možda nategnuta i da suprotna strana samo zdravo razmišlja. |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22322 Posts
Posted - 30/05/2015 : 09:35:16
|
Mozda, Deers, a mozda je i obrnuto. Evo Italijani imaju trenutno glasanje o najboljim autorima, od pocetka serijala do danas. U periodu 1991-2000 Boselli dominira, 6 pobjeda kao autor godine, Burattini 4. Dakle, Bosellija smatraju the autorom devedestih, za dlaku je ispred Bureta. Daleko od toga da misle kako se cijeli taj period vrti samo oko Bosellija. Smatraju ga najzasluzenijim za preporod, ali u zadnjih petnaest godina ocigledno daju prednost Burattiniju. Od deset glasanja ima 9 pobjeda, jednom je trijumofvao Rauch, Boselli nijednom. Evo trenutne liste, nedostaje jos nekoliko godina, kada zavrse sa glasanjem stavicu kompletnu listu ovdje, pa bi onda mogli jos malo prodiskutovati o zaslugama autora i njihovoj dominaciji:
Godina-najbolji scenarista-najbolji crtač
1965-Nolitta(1),Ferri(1)-Ferri(1) 1966-Nolitta(2)-Ferri(2) 1967-Nolitta(3)-Ferri(3) 1968-Nolitta(4)-Ferri(4) 1969-Nolitta(5)-Donatelli(1) 1970-Nolitta(6)-Ferri(5) 1971-Nolitta(7)-Ferri(6) 1972-Nolitta(8)-Ferri(7) 1973-Nolitta(9)-Ferri(8) 1974-Nolitta(10)-Donatelli(2) 1975-Nolitta(11)-Ferri(9) 1976-Nolitta(12)-Ferri(10) 1977-Nolitta(13)-Ferri(11) 1978-Nolitta(14)-Ferri(12) 1979-Nolitta(15)-Ferri(13) 1980-Nolitta(16)-Ferri(14) 1981-Castelli(1)-Ferri(15) 1982-Sclavi(1)-Ferri(16) 1983-Toninelli(1)-Ferri(17) 1984-Toninelli(2)-Ferri(18) 1985-Toninelli(3)-Ferri(19) 1986-Nicolai(1)-Ferri(20) 1987-Capone(1)-Ferri(21) 1988-Sclavi(2)-Ferri(22) 1989-Capone(2)-Ferri(23) 1990-Toninelli(4)-Ferri(24) 1991-Boselli(1)-Ferri(25) 1992-Burattini(1)-Ferri(26) 1993-Burattini(2)-Ferri(27) 1994-Boselli(2)-Marcello(1) 1995-Boselli(3)-Torricelli(1) 1996-Boselli(4)-Laurenti(1) 1997-Boselli(5)-Andreucci(1) 1998-Burattini(3)-Ferri(28) 1999-Burattini(4)-Ferri(29) 2000-Boselli(6)-Andreucci(2) 2001-Burattini(5)-Ferri(30) 2002-Burattini(6)-Della Monica(1) 2003-Burattini(7)-Verni(1) 2004- 2005- 2006- 2007- 2008-Burattini(8)-Esposito Bros.(1) 2009-Burattini(9)-Della Monica(2) 2010-Burattini(10)-Esposito Bros.(2) 2011-Rauch(1)-Torricelli(2) 2012-Burattini(11)-Verni(2) 2013-Burattini(12)-Rubini(1) 2014-Burattini(13)-Della Monica(3)
|
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22322 Posts
Posted - 30/05/2015 : 09:38:57
|
quote: Originally posted by igor 12
prvo što sam primjetio kod tog novog Zagora bila je količina okrutnosti u pojedinim epizodama,i to me iznenadilo pozitivno,jer budimo realni,Zagor je odavno prestao biti strip za djecu.
Najbrutalniji period, najsuroviji Zagor, je definitivno bio za vrijeme Toninellijeve ere. |
|
|
igor 12
stripovi.com suradnik
4602 Posts
Posted - 30/05/2015 : 10:25:37
|
quote: Originally posted by King Warrior
prvo što sam primjetio kod tog novog Zagora bila je količina okrutnosti u pojedinim epizodama,i to me iznenadilo pozitivno,jer budimo realni,Zagor je odavno prestao biti strip za djecu.
Najbrutalniji period, najsuroviji Zagor, je definitivno bio za vrijeme Toninellijeve ere.
koje epizode? |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22322 Posts
Posted - 30/05/2015 : 10:33:03
|
koje epizode?
Pa cijeli njegov period. Nedavno sam napisao recku Ugasarov ultimatum, uskoro ce osvanuti na sajtu, tu sam malo vise napisao o tome i Toninelliju uopste.
Evo jedna tipican dijalog za Toninellijevog Zagora:
Mislim da Toninelli inace nije bas najcistiji u glavi.
|
Edited by - King Warrior on 30/05/2015 10:42:59 |
|
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Member since 14/03/2014 |
Posted - 30/05/2015 : 10:42:30
|
Tko bi rekao da Burattini ima toliko pobjeda za scenarista godine a puno puta kritiziran. Iako mi je draži stariji period iz ZS, dobrih priča se može pronaći skoro svugdje, bez obzira na datum izlaska ili autore koji su radili na njima. Meni je dobra čak i ona Hellingen je živ iako su je neki toliko popljuvali, jest da ima SF elemenata ali to je Hellingen pa mi prolazi bolje nego razne Atlantide, Dambalasi i slične stvari. S druge strane, kada se dosađujem dok nešto čitam onda je to loše i tada ne pomažu nikakva scenaristička i crtačka imena.
|
Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua |
|
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Posted - 30/05/2015 : 10:48:16
|
koje epizode?
Pa cijeli njegov period. Nedavno sam napisao recku Ugasarov ultimatum, uskoro ce osvanuti na sajtu, tu sam malo vise napisao o tome i Toninelliju uopste.
Jedva čekam kada će sve to izaći u extra seriji, previše vremena je prošlo od kada sam većinu toga čitao u ZS i baš me zanima kako bih danas reagirao na te epizode. |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22322 Posts
Posted - 30/05/2015 : 11:17:07
|
quote: Originally posted by DODSFERD
Tko bi rekao da Burattini ima toliko pobjeda za scenarista godine a puno puta kritiziran.
Bosellijeva dominacija vezana je iskljucivo za period od Nestalog istrazivaca do Morske strave (1994-1997), cetiri godine za redom. U to vrijeme je i skocila prodaja. Po mom misljenju zasluzeno. Nakon toga Burattini preuzima krunu, od 1998, pa do danas, do sada nije trijumfovao samo dva puta. Boselli je jos jednom u medjuvremenu pobijedio, godine 2000, kada je napisao Povratak Kaina i Kraljica mrtvog grada, izmedju ostalih. |
|
|
igor 12
stripovi.com suradnik
4602 Posts
Posted - 30/05/2015 : 11:43:29
|
koje epizode?
aha ti misliš na brutalnost Zagora kao pojedinca,osobu i njegovu elokvenciju
ja sam pod brutalnost Zagora mislio na pojedine scene u novom Zagoru,neovisno o njemu kao akteru u tim scenama
NPR:Krv Apača,Crna duša,Istrebljivači,Golgota,Anđeo smrti
a takvu retoriku koju Zagi upotrebljava u Ugašarevom ultimatumu koristi i u novijim epizodama |
|
|
Zagor12
Advanced Member
Croatia
6763 Posts
Member since 23/08/2010 |
|
mpavin
Advanced Member
Niue
7827 Posts
Member since 02/09/2005 |
Posted - 30/05/2015 : 11:54:51
|
quote: Originally posted by DODSFERD
Tko bi rekao da Burattini ima toliko pobjeda za scenarista godine a puno puta kritiziran.
Bure ima toliko pobjeda zadnjih godina jer su ostali scenaristi Mignacco, Rauch i onih par friškijih kojima ne znan ni ime neznalice i teški antitalenti. |
|
|
igor 12
stripovi.com suradnik
4602 Posts
Posted - 30/05/2015 : 12:13:13
|
koje epizode?
moraš priznati da ipak zvuči opakije od ovog:
sada ću te malo kvrcnit svojom sjekirom po glavi
da dođeš pameti i nemoj slučajno da te više vidim u svojoj šumi
tu sam ja lugar |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22322 Posts
Posted - 30/05/2015 : 12:20:03
|
ti misliš na brutalnost Zagora kao pojedinca,osobu i njegovu elokvenciju
ja sam pod brutalnost Zagora mislio na pojedine scene u novom Zagoru,neovisno o njemu kao akteru u tim scenama
I jedno i drugo. ;) |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22322 Posts
Posted - 30/05/2015 : 12:21:51
|
quote: Originally posted by Zagor12
Zagor da je prestao biti strip za djecu
Cek malo, ti si u sustini jos uvijek dijete i ne preferiras vise Zagora. Mi ostali smo stari kenjci i volimo ga. Po toj logici Zagor je strip iskljucivo za odrasle. |
|
|
Duke Zill
Senior Member
Croatia
1077 Posts
Member since 23/05/2015 |
Posted - 30/05/2015 : 12:32:41
|
Po meni je uredu malo brutalnosti u Zagoru, ne samo verbalne već i grafičke. Pošto su SBE stripovi namijenjeni svim uzrastima pa stoga nije preporučljivo da budu puni krvoprolića kao, što sam čuo, Sin City, no uvijek me ugodno iznenadi poneka brutalnost u Zagoru. Posebno nakon po tko zna kojeg Zagorovog ispričavanja samom sebi nakon što nehotice ubije nekoga.
SPOILER!
Brutalnije scene poput posljednjeg dvoboja sa Hawakom gdje ga Zagor nabija na granu, u specijalcu "Divlja horda" glavni negativac prereže vrat na razbijeno staklo (iako to nije strašno prikazano, neobično je za negativčev kraj) , u maxiju "Zračna banda" gdje Zagor baci "henchmana" na ciruklar (kružnu pilu), Bimbov kraj i njegovo grgljanje sa strijelom u vratu, itd. su scene koje su mi ostale u pamćenju.
SPOILER END!
Ne očekujem u Zagoru brutalnosti poput onih u Dylan Dogu i baš zato sam ugodno iznenađen kad se takva scena iznenada pojavi. |
Edited by - Duke Zill on 30/05/2015 12:37:23 |
|
|
igor 12
stripovi.com suradnik
4602 Posts
Posted - 30/05/2015 : 12:32:49
|
ti misliš na brutalnost Zagora kao pojedinca,osobu i njegovu elokvenciju
I jedno i drugo. ;)
nađi mi jednu epizodu iz Toninellijeve ere koja brutsalom šije ove moje nabrojane odmah sjedam u auto i dolazim u Švicu da ti platim jest i pit dok ne pukneš |
|
|
Zagor12
Advanced Member
Croatia
6763 Posts
Member since 23/08/2010 |
Posted - 30/05/2015 : 12:35:56
|
quote: Originally posted by Zagor12
Zagor da je prestao biti strip za djecu
Cek malo, ti si u sustini jos uvijek dijete i ne preferiras vise Zagora. Mi ostali smo stari kenjci i volimo ga. Po toj logici Zagor je strip iskljucivo za odrasle.
Što ga ne bih preferirao, čitam ga svaki dan još od Nove godine, samo što ga ne kupujem baš radi financijskih ograničenja, nažalost.
Zagor je oduvijek strip za sve uzraste i nikada nije prestao biti za djecu. Štoviše, rekao bih da je Zagor prototip stripa kojega bi djeca trebala čitati - ne tako dosadan i kid-friendly već s dovoljno avanture i ozbiljnije akcije što su klinci oduvijek furali bez obzira što neki rekli, ali s jasnim porukama u kontekstu dobra i zla. |
Z12 je sada Golub, ali sajt je ostao isti: http://superheroji.com.hr/ - Najnovije iz svijeta superheroja
|
|
|
nagor
Advanced Member
Croatia
12553 Posts
Member since 21/02/2012 |
Posted - 30/05/2015 : 13:07:04
|
Nema me dva dana i odmah topic živne. :)
Što reći, koju posluku porati?
Za početak, u Sedam gradova Cibole, Boselli sigurno nije htio niti mu je bila namjera za kasnije uzdignuti Zagora u nekog nadnaravnog mitološkog junaka. Priča je prava akcijska avantura sa primjesama alternativne povijesti... Niti je sci-fi niti je Boselli pretjerao na kraju sa onim hologramom. Da je Nollita znao što je hologram, ubacio bi i on takve stvari u svoje priče.
To koketiranje sa Zagorovim porijeklom dolazi kasnije, u afričkoj sagi i JA sagi, ali i to je na kraju samo koketiranje odnosno poigravanje sa novim idejama, kojih je Zagoru užasno nedostajalo. U svakom slučaju prežestoko je reći da je Boselli imao namjeru uništiti Zagora, previše je reći i to da je pretjerivao. Kad je trebalo, Boselli je prikočio i ništa ključnog u serijalu nije promijenjeno osim što je Zagor posjetio zanimljive lokacije i upoznao genijalne nove likove.
Baš mi je drago da su Bure i Boselli stavili ovo na početak JA sage, da ne bi bilo kakve zabune:
http://i57.tinypic.com/addw9j.jpg
|
|
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Posted - 30/05/2015 : 13:25:21
|
quote: Originally posted by nagor Za početak, u Sedam gradova Cibole, Boselli sigurno nije htio niti mu je bila namjera za kasnije uzdignuti Zagora u nekog nadnaravnog mitološkog junaka. Priča je prava akcijska avantura sa primjesama alternativne povijesti... Niti je sci-fi niti je Boselli pretjerao na kraju sa onim hologramom. Da je Nollita znao što je hologram, ubacio bi i on takve stvari u svoje priče.
Ma vjerujem da je i on znao za takve stvari jer je najpoznatija SF serija Zvjezdane staze startala već 1966. |
|
|
nagor
Advanced Member
Croatia
12553 Posts
Member since 21/02/2012 |
Posted - 30/05/2015 : 13:36:01
|
Neka me netko popravi, ali mislim da u tom originalnom Star Trek-u nije bilo holograma. To dolazi sa Picardom i Next Generation posadom. ;) |
|
|
Willer
stripovi.com suradnik
1300 Posts
Member since 10/08/2003 |
Posted - 30/05/2015 : 14:40:58
|
Ovdje se govori o apsolutnim stvarima, ili crno ili bijelo. Oni koji vole Bosellija svetkuju svaki njegov korak, nikad trezveno ne uzimaju u razmatranje da li je eventualno čak i on u nekim situacijama otišao nepotrebno predaleko, za svaki njegov korak ima se opravdanje kako je to jedini pravi potez. Svaka kritika protiv njega se uzima kao zauzimanje strane, kao što je Elderane napisao. Ignorišu se pozitivno napisane stvari o dotičnom autoru, barem u mom slučaju ih je bilo više nego dovoljno.
(...)
Bez ljutnje King, ali ti u jednoj rečenici kritiziraš apsolutna gledišta, a onda se već u idućoj služiš apsolutnim terminima. Mislim da je u tonu pisanja ključ većine nesporazuma. Ne želim popovati ili biti picajzla, i oprosti ako tako ispada, ali "Neki koji vole Bosellija" zvučalo bi em pomirljivije em dosljednije prethodnoj rečenici od "Oni koji vole Bosellija".
Jer u ovom obliku ispada da kritika koju upućuješ drugima, i te kako vrijedi i za tebe, samo u obrnutom smjeru. Kao što i sam kažeš, kritiziranje nekog autora, ili kritika nečije pohvale tog autora, ne moraju nužno značiti pripadnost jednoj od dvije imaginarne stranke isključivih. To može biti samo nečije mišljenje i ništa drugo, makar riječi bile nespretno izabrane. I to potpuno jednako vrijedi za pohvale/kritike bilo kojeg od dvojice autora, odnosno za pohvale/kritike nečijeg mišljenja o bilo kojem od dvojice autora. |
|
|
Topic |
|