forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Antologijske stvari
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 120

Willer
stripovi.com suradnik

1300 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 28/10/2015 : 00:21:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Willer a Private Message  Reply with Quote
A ti ne samo što zanimljivo pišeš, nego i postavljaš stvarno izvanredna pitanja.

Počeo sam odgovor samo u vezi ovoga zadnjeg, ali za danas sam stvarno preumoran da ga dovršim. Ne odlazim, samo ću biti više u čitanju, a manje u pisanom iscrpljivanju neke od tema.

Evo što sam napisao.

Ovaj put samo u vezi zadnjeg: Zagor bi se bez sumnje modernizirao i bez "Demona", govorimo, je li, o ispunjenom papiru koji se umnožava i nastoji prodati u što više primjeraka. Za što je potrebno to i to, a nije potrebno to i to, i to je sve.

Isto tako, "Demoni" su stvar i duha vremena u kojem Sclavi tada živi i piše, u kojem moderna ustupa mjesto postmoderni, sa svim svojim beskonačnim odrazima posvugdje pa tako i na devetu umjetnost (i oni su dakle po mnogočemu "osamdesetizirani").

Ali i pored svih tih utjecaja (i komercijale, i postmoderne, i onoga što ovdje zovemo Zagorovom narativnom, žanrovskom i crtačkom modernizacijom), ključno je točno ono što je Sclavi tamo napisao, pa pola desetljeća poslije (i dalje) Boselli i Burattini, i ništa drugo više nije toliko važno, igralo ulogu ili neigralo u ovoj ili onoj mjeri.

A to što piše, ostavlja ŠIROKI prostor argumentaciji kontinuiteta i evolucije lika, eto, po meni s „Demonima“ kao karikom koja nedostaje između Nolitte i Bosellija.

To je zasad to, a već za to, bilo tko me može ispraviti ako sam negdje falio. Ili možda u svemu.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13162 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/10/2015 : 14:27:59  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Willer

quote:
Originally posted by Johnny Difool

Zagor nije licemjer, nipošto, on ne prikriva svoj egoizam plemenitim ciljevima, naprotiv. On svoj egoizam koristi u plemenite svrhe, u svrhe provođenja pravde, zavođenja mira i reda, štoviše, njegov egoizam i na intimnoj i na "društvenoj" razini hrani i podupire njegovu plemenitu svrhu i plemenitu misiju.

Izigravanjem neranjivog Duha sa sjekirom on hrani vlastitu taštinu, ali to mu ujedno pomaže obavljanju misije - njegov egoizam je tu koristan i instrumentaliziran u plemenite svrhe.

Ne zato što je pogrešan u kontekstu Nolittina Zagora (točan je), nego zato što u istome zvuči jednosmjerno i prilično statično, kao obična formula kojoj se prilagođava rad nekog stroja. A niti je taština nešto što je moguće jasno "formulirati", niti je Nolittin Zagor stroj.

Klasična situacija u kojoj Duh sa Sjekirom deklamira ispred Indijanaca i bijelaca neprestano se ponavlja, tko se usudi prigovoriti, promptno je počašćen argumentom ad baculum. Sve to iz svrhovitih, plemenitih razloga bez sumnje, ali snaga energije koju svaki put odašilje pristup "složi se s Gospodarem inače sjekira" u dobroj je mjeri autonomna. Govorimo o fašistoidnom pristupu i energiji patrijarha koji se saživio s pozicijom moći.

pretjeruješ ovdje
(ne mislim "pretjeruješ-pretjeruješ";), nego inzistiranjem na nečemu neotklonjivom, gubiš zapravo ispravnu sliku i ostaješ na Ničemu)

na mjestu je primjedba oko "statičnosti", u jednu ruku, ali u drugu i nije to baš najsretnije rješenje

mislim da je Difool, za početak, dao dobar prikaz. kažem, "kao početak", jer od nečega se mora startati. jezikom se ipak ne mogu izraziti ovakve suptilnosti u koje smo sad ušli; jezik ne može izraziti taj "najživlji kaos", "unutrašnjeg čovjeka".
pribjegava se formulama, a kao "početak", to bi bila dobra formula: "njegov egoizam je tu koristan i instrumentaliziran u plemenite svrhe".

zahvaća li čitav raspon? pa ne, može se vjerojatno doći i do uspješnije formulacije, ali ne bih ni odbacio na pretjerani način (kamo si ti zapravo došao).

ono što se nekako uvuklo u "priču o Zagoru-junaku", to je pojam "egoizam". ja ne bih u tom smjeru išao, pogotovo ne tvojim modelom propitivanja, jer: taj "egoizam" je uopće neotklonjiv moment ljudskog bića. možda je bolji pojam samoživost, čak vitalnost i to je podloga za ostalo - pa i plemenitost, kako kaže Difool.
ti kao da želiš potpunu destrukciju, ukidanje onog pogonskog "ja", ali time bi ujedno uništio i ja-bitak (ili tubitak). nema čovjeka bez te antinomije "ja protiv svijeta", i ujedno, ona je neotkloniva (a kao antinomija neriješiva --- u mjeri, u kojoj bi ti kao htio).

kažem baš "ja protiv svijeta", ne samo "ja i svijet".

jednom si mi spomenuo "sebični pečat nasred čela" --- izgleda da ti je to opsesija;)
pa ipak, mislim da se to mora prihvatiti, integrirati. pitanje nije: mogu li maknuti sebični pečat, nego koliko mogu uravnotežiti sebični pečat sa svijetom.

ps - o Zagoru fašistu jesmo godinama prije, ali ja sam to više kao zezanciju. ima i u mojoj recenziji Zagor priča;)
ti bi kao ozbiljno, to je ipak pretjerano.
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 28/10/2015 : 15:12:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Ako Zagor i jest totalitarist, odnosno ako manifestira totalitarne tendencije (a manifestira ih jednako kao i Fantom, Tarzan itd.) u smislu da društvu tj. mikrozajednici Darkwooda nameće svoju volju kao vladar, "Duh Sa Sjekirom", besmrtan i neranjiv, ponajviše Indijancima ali i bijelcima na stazi kriminala, onda je on nategnuto rečeno "diktator ljudskog lika", da ne kažem diktator kojeg se voli i kojeg volimo.

I kad nameće svoju volju, to radi s ciljem i s plemenitim razlogom, da izbjegne sukobe, prolijevanje krvi, zločine i da očuva mir, a ne jer mu se eto tako sviđa i jer voli vladati ljudima. OK, možda i voli, odnosno možda mu samoizabrana uloga vladara Darkwooda i odgovara tj. konvenira zbog vlastitih totalitarnih nagnuća, egoizma i narcisoidnosti, ali ono što je krucijalno jest da iste tako kanalizira u pravom smjeru i instrumentalizira u ispravne plemenite svrhe.

Ali on kontrolira sve svoje negativne ili uvjetno negativne osobine, osobine koje svi mi posjedujemo u manjoj ili većoj mjeri, i koje kod zrelog, odraslog, moralnog, te socijalno i emotivno inteligentnog i prosvijećenog čovjeka ostaju pod kontrolom, dok ih oni nezreli, nemoralni i socijalno te emotivno neinteligentni kao Mike Gordon u prvom pojavljivanju ne znaju, ne mogu pa i ne žele kontrolirati.

Ovdje se nadovezujem na ono ranije rečeno da je Mike nezrelo "dijete" u tijelu odraslog muškarca, "dijete" koje se stalno želi natjecati s drugima i s njima odmjeravati sve svoje snage i sposobnosti, i zbog toga Zagora ljuti, pa čak i na kraju nakon što ga uspije pobijediti, onako kao što svako dijete svojim psinama ljuti odrasle. No u tome što je Mike "dijete" krije se zametak budućeg mijenjanja odnosa Zagora prema njemu, onako - ambivalentno - i u onolikoj mjeri u kojoj Mike bude "odrastao" i "sazrijevao". Zagor mu je kasnije spreman povjerovati da je sazrio i "odrastao", ali uvijek s oprezom i zadrškom.

Taj oprez i odmak tu su mislim ponajviše stoga što Zagor pamti koliko je Mike kao nezrelo "dijete" bio opasan i umalo u sedam rundi uništio njegovu kreaciju i u konačnici misiju, pa s pravom brine koliko bi tek "odrasli" i zreli Mike mogao biti opasan. Tada bi on uistinu mogao biti Super, i mogao bi srušiti tj. zamijeniti Zagora.

U smislu onog gore, u odnosu na ono što mislim Willer reče, ne postoje pozitivan i negativan egoizam i narcisoidnost, nego samo stupnjevanje istih i sposobnost vladanja njima. Zagor ima dijelom i cirkusko zaleđe (Sullivanovi), on je i pelivan i zabavljač, pa se njegov egoizam i narcisoidnost mogu manifestirati i u ukazanjima na skupovima poglavica, koja su uvijek predstave koje uključuju i pirotehniku i "magiju" za naivne "inferiorne" podanike. Mike Gordon je, međutim, samo cirkusant bez misije i cilja, tek netko tko mora pod svaku cijenu i bez obzira na žrtve stalno udovoljavati vlastitom egu i samoljublju te hraniti iste.

U središtu Zagorova svijeta je Čovjek, on i svoje negativne ili stupnjevito negativne osobine koristi da bi pomagao Čovjeku, a u središtu Mikeova svijeta je on sam. Štoviše, u Mikeovu svijetu nema nikoga osim njega samog.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...

Edited by - Johnny Difool on 28/10/2015 15:16:48
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13162 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/10/2015 : 16:50:41  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Taj oprez i odmak tu su mislim ponajviše stoga što Zagor pamti koliko je Mike kao nezrelo "dijete" bio opasan i umalo u sedam rundi uništio njegovu kreaciju i u konačnici misiju, pa s pravom brine koliko bi tek "odrasli" i zreli Mike mogao biti opasan. Tada bi on uistinu mogao biti Super, i mogao bi srušiti tj. zamijeniti Zagora.

tako je
zato sam ja, u vrijeme "euforije" ili bolje rečeno "razotkrivanja mita Demona ludila", sugerirao da je uspješnije propitivanje Zagora - epizoda sa Supermikeom.
ona je pravo propitivanje, dok za Demona i dalje tvrdim da je diverzija (premda nipošto loša ---- ali, u "dvoboju" meni bodovi idu na stranu ispravno-zagorovskog propitivanja)

mnogi su ovu priču shvatli ili uzeli olako, kao staromodna, naivna i slično. međutim, ona jest površinski efektna, ali ima i dubinu, pa i bogatstvo značenja.

nastavak Capone nije iskoristio, premda je stavio ambivalenciju Zagor-Supermike. ima međuigre njih dvojice i nije do kraja stavljeno što pokreće Supermikea: superpokajništvo ili superambicija.
ipak je trebalo dati jaču epizodu.

Supermike nije nimalo potrošen lik, ma kakvi, i baš bi u svjetlu ovoga što kaže Difool, mogla pasti prava, vrhunska epizoda. jedno pravo profiliranje Zagora, ponovo na antitezi Supermikea, a u idealnom slučaju (briljantnoj realizaciji priče) s te platforme zahvatiti "ljudski duh" uopće. Supermike kao zreliji i superopasan konkurent, nakon izlaska iz superpokajništva. ne znam jel bolje nastaviti na bazi superambicije i onda napeti Zagora do pucanja u traganju za "detaljom koji izmiče", za manom-koje-praktički-nema-a-ipak-nešto-ne-štima (klasično Zagor VS Supermike pristup = provjerena formula, fanovska poslastica) ili superrazvoj Supermikea do supersavršenstva (ili na razini serijala, potpune jednakosti Zagoru) i tada još veća napetost Zagora do raskidanja: kako riješiti situaciju koja je neriješiva (jer svaki razlog Zagorove prednosti je neutraliziran Supermikeovim superrazvojem). u ovom bi slučaju Zagor morao riješiti situaciju superfilozofijom, uvjerljivim finalom u kojem se dva super-samobitka manifestiraju jedan drugom i prihvaćaju uzajamnu solidarnost (tu zaista treba majstorstva, jer stvar je najlakše završiti banalno, buratinijevski).

u svakom slučaju, taj priželjkivani nastavak bi trebao raditi majstor suptilnosti. idealan slučaj: dokazivanje jednog novog scenarista, onoga koji će povesti novo zlatno doba.
recimo da bi to bio onaj preokret koji mnogi zazivaju, ali pogrešno žele kopiranje nekih svjetskih inovacija, tzv. darknajtizacija. ovo bi bilo profiliranje, ali ne u "dark" smjeru, nego u pravom nolitijanskom i zagorovskom DA životu. znači, u suprotnom smjeru, tj. u postavljenom modusu, samo produbljivanje (jer se i Zagorova publika dijelom produbila).
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3469 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 28/10/2015 : 17:33:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

quote:

tako je
zato sam ja, u vrijeme "euforije" ili bolje rečeno "razotkrivanja mita Demona ludila", sugerirao da je uspješnije propitivanje Zagora - epizoda sa Supermikeom.
ona je pravo propitivanje, dok za Demona i dalje tvrdim da je diverzija (premda nipošto loša ---- ali, u "dvoboju" meni bodovi idu na stranu ispravno-zagorovskog propitivanja)

mnogi su ovu priču shvatli ili uzeli olako, kao staromodna, naivna i slično. međutim, ona jest površinski efektna, ali ima i dubinu, pa i bogatstvo značenja.

A meni se čini da je Supermike kao propitivanje Zagora nepotpun, nedovršen, jer Zagor na kraju i dalje ostaje živčan i ljut, unatoč Supermikeovu porazu, što jasno sugerira da se ne radi o konačnoj pobjedi, nego tek prvom znaku sumnje, da Zagor i ne radi baš sve kako valja, da u njemu postoji nešto što nije sasvim čisto.
Demoni se na taj način pokazuju kao neophodan nastavak Supermikea, bez kojega bi Supermike bio tek nejasni proboj, nagovještaj nečega, tek zanimljiva akcijska epizoda koja je naslutila Zagorovu mračnu stranu, ali ona na kraju ostaje nepobijedena, Zagor još nije doživio konačno iskupljenje.
Zbog toga su Demoni ključni, a Supermike ostaje tek uvod u nešto više. Bez Demona, ostaje nedovršen.
To može značiti i da se "ispravno zagorovsko propitivanje" pokazuje nedovoljno za Zagorovu katarzu, potrebno je bilo prijeći granice, Zagor je trebao nadići svoga tvorca i sebe samog da bi postao legenda i Div Dobra.

Edited by - Zoroasterixx on 28/10/2015 17:38:49
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13162 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/10/2015 : 17:51:59  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
što si zapeo za Demone;)
oni sad nisu na dnevnom redu

inače, ja ni ne govorim o završenosti Supermikea, nego o daljnjem propitivanju. to ti je promaklo, makar se moj post bazira na toj misli;)

Zoro, sad se čvrsto primi za stolicu: nema "završenosti".
Demon nije završenost niti to može biti, u toj je točci Heidegger popravio Hegela. Hegel je filozof "završenosti" (i to na ubitačan, vrhunaravni način: naime, on je bio toliko smio da je samog sebe stavio na kraj Povijesti. Povijest (Razvoj) se završava u Apsolutnom Filozofu, tj. Hegelu, koji onda stoji na kraju puta i promatra sve metamorfoze "Duha" i svakom dodjeljuje poziciju u Apsolutnom Sustavu).
Heidegger je ubacio temporalnost kao strukturni moment, tzv. temporalna analiza tubitka: Povijesnost kao djelatni moment, uvijek (do)nosi nešto novo i Duh (ili sada Čovjek) se ne može izgubiti u Apsolutnom Sebeznanju, jer uvijek-već igra njegova budućnosna dimenzija (koja će jednom biti Prošlost, ali to je ta Povjesnost).

Tako da, "nedovršenost" je element koji se ne može nadići, i to ti je ona "antinomija" sa topica o Asteru. Nema Savršene Žene, takva potraga je infantilna, kako rekoh. Ako hoćeš paralelu, evo ti Supermikea: nema "super" u tom smislu kako on vidi/želi. To je infantilnost koju Johnny Difool spominje.

Dakako,
ovo ne znači da se ne mora tragati ili svršavati stvari. Završavaš ovu ili onu stvar, ali nikada Cjelinu (ona je "antinomija").

U ovom smislu, nastaviti "Supermikea" (nastavke sa Supermikeom), to bi bilo nešto...
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 28/10/2015 : 17:54:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
U kontekstu čitavog serijala Demoni mogu biti tek predtekst Zagorova budućeg obračuna sa Supermikeom, nekakve recimo Osme runde. Jer, obračun Zagora i Hellingena je recimo tako "konvencionalan" obračun dobra i zla, čak ultimativnog Dobra i ultimativnog Zla, pri čemu Sclavi subverzivno Zagorov poraz (samoubojstvo!) predstavlja odnosno podmeće kao pobjedu. Ili, nešto kao David Lynch u Twin Peaksu, pred čitatelja postavlja izbor koju će "istinu" prihvatiti: da je Zagor pobjednik ili da je poražen.

Lynch u Twin Peaksu realizam sapunice (degenerirani Gradić Peyton, kako rekoše on i Mark Frost) nadograđuje kompleksnim motivima i fantastikom, da bi pred gledatelje naposljetku postavio izbor: hoćete li prihvatiti da je Lauru Palmer ubio njen poludjeli otac pedofil, i time ostati u realističkom modusu, ili pak da ju je ubio zloduh Bob iz kolibe u šumi, i tako otići u fantastični i u suštini značenjski jednostavniji modus. Jer, teže je prihvatiti kompleksniju priču o pedofiliji i djecoubojstvu nego zavodljiviju ali jednostavniju o zlom duhu koji se uselio u oca i bla, bla...

Obračun Zagora i Supermikea je neusporedivo intrigantniji i zanimljiviji, jer podrazumijeva Zagorov obračun (i) sa samim sobom, sa sobom u Mikeu koji mu je tjelesnim sposobnostima posve ravnopravan, a inferioran u stupnjevima samosvijesti, egoizma i narcisoidnosti. Ako bi njih dvojica u Osmoj rundi bili ravnopravni i po tome, odnosno ako bi Mike konačno "odrastao" i sazrio na Zagorovu razinu, Zagor bi se zapravo suočio sa samim sobom.

Ta svijest u vlastitosti u Mikeu, ali i svijest da Mike može sazrijevati i "odrastati" te mu time posta(ja)ti ravnopravan ili ravnopravniji protivnik, dok se sam Zagor ne može razvijati u tom smislu jer je već praktički "savršen", odnosno da Mike može biti savršeniji a on ne, dodatni je izvor mrzovolje na njegovu licu.

Iz te mrzovolje i one ambivalentnosti, odnosno iz njihova odnosa u cjelini, mogla bi se kako stinky kaže napraviti sjajna priča, kad bi ju imao tko napisati. Bojim se, međutim, da trenutno za to nitko u Bonelliju nije sposoban, ni Boselli koji je kapacitetom najbliži.

Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3469 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 28/10/2015 : 18:06:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Ali ako bi Supermike postao karakterno sličan Zagoru, gdje bi bilo povoda za sukob?
Zagor je već dokazao da je u stanju surađivati sa ljudima koji su mu donekle karakterno slični (Cain iz Morske Strave npr).
Možda bi sukob pobudila sumnja, nevjerica u Supermikeovo "sazrijevanje" - no opet, bez velikih problema su već surađivali u Povratku protiv šačice bandita.
Tako da bi Zagor i "zreli" Supermike prije postali prijatelji i saveznici.

Edited by - Zoroasterixx on 28/10/2015 18:07:08
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13162 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/10/2015 : 18:21:48  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ta svijest u vlastitosti u Mikeu, ali i svijest da Mike može sazrijevati i "odrastati" te mu time posta(ja)ti ravnopravan ili ravnopravniji protivnik, dok se sam Zagor ne može razvijati u tom smislu jer je već praktički "savršen", odnosno da Mike može biti savršeniji a on ne, dodatni je izvor mrzovolje na njegovu licu.

Bravo, bravo.

Jednom sam pisao baš o toj "savršenosti" Zagora ali interpretiravši je u drugom svjetlu (instrumentaliziravši je u polemičku svrhu;)

Stavit ću pasus, ionako paše u antologiju:

"Gospodski element jednakosti – savršeni Zagor

Zagor je savršen. Ovo se moglo čuti u šali ili pak nekima sada izaziva meningitis, ali ja to najozbiljnije i najodgovornije tvrdim. Savršeno ne znači najbolje, najljepše, najpametnije kako se to kolokvijalno upotrebljava (premda i to); savršeno strogo rečeno znači da je postignuta potpunost, da nema potrebe za promjenom. I Zagor je upravo savršen u tom smislu. Time otpada onaj otrcani, papagajski, prigovor: «ponavljanje, već 50 godina jedno te isto, nema razvoja». Naravno da nema razvoja, jer ono što je savršeno nema potrebe za razvojem – ono ima vječni identitet. Zagor nema temporalni moment u inat svim papagajima svijeta. Ova jednostavna činjenica lako objašnjava kako to da «neki pametni ljudi čitaju… Zagora, Texa itd.», također okolnost da se Zagor čitao prije 50 godina, da se čita sada i da će se čitati za 50 godina. Zagor će se čitati do svršetka vremena, slijedi iz njegove savršenosti.
Rezultat toga je gospodski karakter jednakosti. Jedan Zagor je dobar kao ma koji drugi, jedna tema kao ma koja druga, a jednako je dobro varirati istu temu ili pak potpuno istu epizodu varirati u više izdanja. Nad ovim fenomenom se može zdvajati, može se čuditi, može se živcirati – on je neporeciv. I lako provjerljiv. Zagor nema strelice vremena, forma je (pret)postavljena da prihvaća svaki sadržaj i ako se jednom dogodi da bude iscrpljen svaki zamislivi sadržaj, prvi puta u povijesti svijeta doći će do poklapanja forme i sadržaja i bit će to dvostruka savršenost, a nitko živ ne može zamisliti što se događa tada.

Ropski element ekvivalentnosti – Fibrina lutanja

Naprotiv, Svagdanja borba ne trpi svaki sadržaj; strip bi bio razoren kada bi glavni junak nabasao na divovsku vjevericu ili uništio mrežu prodavača alkohola u brodogradilištu. Kažem Svagdanja borba i to je najbolji izraz za Fibru. Izdaje se ovo i ono, međutim Fibra se iskristalizirala kao netko tko je izbacio Svagdanju borbu, a ova je opet izraz prepoznatljive teme, takorekuć, fibrinske teme. Moglo bi se kazati kako Fibra izdaje jedan_te_isti strip i ne bi se puno fulalo: sredovječnog čovjeka strefi egzistencijalna kriza i on se pronalazi kao 'talent', u pobuni protiv svijeta. 5 Jasno, budući da nema karakter savršenosti, ne može se izdavati zaista jednake stripove već se mora 'eksperimentirati': formalno, sadržajno, stilski… Ovo ne znači ništa drugo nego ropski element kojemu tetička strana strip scene (Zagor) prepušta da se 'troši' u promjenama, u razvoju – 'evoluciji'. Dakle, ne jednakost, već ovdje imamo ekvivalentnost. Stoga uspjeh Fibre ovisi o slučajnim okolnostima, hiru, trenutnoj modi, prolaznicima i slično. Jedan naslov prođe još brže nego drugi, a kako se non-stop mora iscrpljivati u razvoju, većina bude zaboravljena odmah po izlasku. Tko se još danas sjeća El Nina ili Ljubavi i raketa? Za 50 godina fibrinski strip će biti relikt, a publika će tražiti bog-te-pitaj kakvo štivo. Zagor jednako u svim i za sve dobi, Fibra ekvivalentno godinama čitatelja, ukusu publike, društvenim okolnostima itd.

Upravo je zato Fibra prisiljena provocirati sukob, što je u skladu sa njenim antitetičkim stripovima. Ona želi promjenu, potiče razvoj (onaj tko je u inferiornom položaju uvijek će poticati razvoj), makar nikada do sada nije na ovako jasan i nedvosmislen način odgonetnuta njena pozicija: pozicija pokretača sukoba."

...

No, "razvoj", kojega smo se sada dotakli u "savršenom Zagoru", ima svojih čari. Samo treba spojiti nespojivo i uklopiti fundamente Zagora (identitet) sa primjerenim promjenama (razvoj). Svojevremno je to uspio (ili barem dovoljno uspio) Boselli i to je taj razlog što nas je Američka Odiseja otpuhala. Zagor se suočio sa "novim", sa prostornim širinama, "otkrio" je geografiju i povijest na jedan obvezatniji način. A doživio je i smanjivanje, decentralizaciju (ponekad možda pretjeranu??). Dakle, ovo bi trebala biti "konstanta" Zagora: nedovršivost, kako u prostorno-vremenskom smislu (dijelom ili uglavnom urađeno = Boselli), tako i "put u unutrašnjost", razvijanje svijesti (ontološko-filozofske epizode, naravno, ne hardkor;))
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13162 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/10/2015 : 18:23:46  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zoroasterixx

pročitaj ponovo moj post o željenom nastavku Supermikea;)

dio "ne znam jel bolje nastaviti..."
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3469 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 28/10/2015 : 18:28:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

pročitaj ponovo moj post o željenom nastavku Supermikea;)

dio "ne znam jel bolje nastaviti..."

Da, na kraju bi došlo do "uzajamne solidarnosti", odnosno ona bi bila logičan razvoj njihova odnosa ukoliko bi Supermike do kraja slijedio Zagorov put. Čak možemo zamisliti i da Zagor jednog dana, Supermikeu predaje svoju sjekiru, i sam kreće putem višeg razvoja, gdje u starosti postaje mudri učitelj (od ratnika - Kšatrije do mudraca - Brahmana).
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13162 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/10/2015 : 18:30:24  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
ili se jednostavno oženi kako je uradio D.J.;)
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3469 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 28/10/2015 : 18:31:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

ili se jednostavno oženi kako je uradio D.J.;)

Jedno ne isključuje drugo.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3469 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 28/10/2015 : 18:36:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

[i]"Gospodski element jednakosti – savršeni Zagor

Zagor je savršen. Ovo se moglo čuti u šali ili pak nekima sada izaziva meningitis, ali ja to najozbiljnije i najodgovornije tvrdim. Savršeno ne znači najbolje, najljepše, najpametnije kako se to kolokvijalno upotrebljava (premda i to); savršeno strogo rečeno znači da je postignuta potpunost, da nema potrebe za promjenom. I Zagor je upravo savršen u tom smislu. Time otpada onaj otrcani, papagajski, prigovor: «ponavljanje, već 50 godina jedno te isto, nema razvoja». Naravno da nema razvoja, jer ono što je savršeno nema potrebe za razvojem – ono ima vječni identitet. Zagor nema temporalni moment u inat svim papagajima svijeta. Ova jednostavna činjenica lako objašnjava kako to da «neki pametni ljudi čitaju… Zagora, Texa itd.», također okolnost da se Zagor čitao prije 50 godina, da se čita sada i da će se čitati za 50 godina. Zagor će se čitati do svršetka vremena, slijedi iz njegove savršenosti.
Rezultat toga je gospodski karakter jednakosti. Jedan Zagor je dobar kao ma koji drugi, jedna tema kao ma koja druga, a jednako je dobro varirati istu temu ili pak potpuno istu epizodu varirati u više izdanja. Nad ovim fenomenom se može zdvajati, može se čuditi, može se živcirati – on je neporeciv. I lako provjerljiv. Zagor nema strelice vremena, forma je (pret)postavljena da prihvaća svaki sadržaj i ako se jednom dogodi da bude iscrpljen svaki zamislivi sadržaj, prvi puta u povijesti svijeta doći će do poklapanja forme i sadržaja i bit će to dvostruka savršenost, a nitko živ ne može zamisliti što se događa tada.

Ovdje moram reći da se ne slažem da je Zagor savršen. Upravo ključne priče kao Supermike, Zagor Priča, Demoni, pokazuju da je Zagor sve drugo samo ne savršena osoba. Da je savršen - o njemu se ne bi moglo puno govoriti. Savršeni ljudi ne postoje. Može se reći da je najbliži pojam savršenstva prihvaćanje i "iskristalizacija" vlastita nesavršenstva - preobrazba kamena u zlato, dakle katarza. Tu katarzu Zagor još ne doseže u Supermikeu - možda čak ne ni u Demonima, ali oni su daleko najbliži tom polju - a ako bi Supermike bio katalizator Zagorova konačnog ispunjenja, to se tek treba vidjeti, jer takva priča nije napisana i ostaje samo na razini špekulacije i neostvarena - no ne i nemoguća.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13162 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/10/2015 : 18:38:15  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
ne znam, nisam toliko upoznat sa istočnjačkim filozofijama, ali nekako mi se javlja da oni teže Savršenom Stapanju u Jednom, što je zapravo isto što i Razlaganje u Ništavilu.
ne bih takvog Zagora, on ima zapadnjački princip, potvrđivanje vitalnosti, kako smo to i na topicu dotakli u manje primjerenom pojmu "egoizma". taj willerovski egoizam bi trebalo shvaćati u ovom potvrđivanje-vitalnosti smislu i onda stvari bolje sjedaju na mjesto.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13162 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/10/2015 : 18:40:55  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ovdje moram reći da se ne slažem da je Zagor savršen. Upravo ključne priče kao Supermike, Zagor Priča, Demoni, pokazuju da je Zagor sve drugo samo ne savršena osoba.

;)

tvoja neumoljiva predanost stvari je pohvalna

(pričao sam o stripu Zagor, ne o Zagoru-osobi. i to na strateški način, ali da se ne naganjamo;)
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3469 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 28/10/2015 : 18:45:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

ne znam, nisam toliko upoznat sa istočnjačkim filozofijama, ali nekako mi se javlja da oni teže Savršenom Stapanju u Jednom, što je zapravo isto što i Razlaganje u Ništavilu.
ne bih takvog Zagora, on ima zapadnjački princip, potvrđivanje vitalnosti, kako smo to i na topicu dotakli u manje primjerenom pojmu "egoizma". taj willerovski egoizam bi trebalo shvaćati u ovom potvrđivanje-vitalnosti smislu i onda stvari bolje sjedaju na mjesto.

Ja bih prije shvatio to Jedno kao vitalnost, sam život, i kad Zagor djeluje u dobrom pravcu onda potvrđujući vitalnost djeluje i u jedinstvu sa svijetom. Ne mislim da bi Zagor trebao odbaciti djelovanje, već ga još više usmjeriti u dobrom pravcu - i sam Zagor je rekao da bi rado odbacio svoju sjekiru da mu više ne treba, a (možda) će doći dan kad će je odbaciti da bi djelovao na novi - mudriji način.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3469 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 28/10/2015 : 18:46:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Ovdje moram reći da se ne slažem da je Zagor savršen. Upravo ključne priče kao Supermike, Zagor Priča, Demoni, pokazuju da je Zagor sve drugo samo ne savršena osoba.

;)

tvoja neumoljiva predanost stvari je pohvalna

(pričao sam o stripu Zagor, ne o Zagoru-osobi. i to na strateški način, ali da se ne naganjamo;)

Znam, ali malo sam se zanio :)
Stvarno misliš da je svaka Zagorova epizoda jednako vrijedna kao i druga?
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13162 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/10/2015 : 19:07:20  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
ne

(ali kolekcionari misle;)
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3469 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 28/10/2015 : 19:12:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

ne

(ali kolekcionari misle;)

Pitao sam zbog ovog dijela:
"Jedan Zagor je dobar kao ma koji drugi"
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13162 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/10/2015 : 19:15:18  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
znam
Go to Top of Page

D.J.
stripovi.com suradnik

USA
7125 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 28/10/2015 : 19:15:46  Show Profile Show Extended Profile  Send D.J. a Private Message  Reply with Quote
Kao sto nas Tri Put Najveci kaze: Willer se malo zaletio, Difool je blizu istini, Zorasterrixx ima odlicnu energiju i volju da pronade istinu. Zimska Zmija i Supermike su prava preispitivanja Zagora.

www.epicentercomics.com
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3469 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 28/10/2015 : 19:21:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by D.J.

Kao sto nas Tri Put Najveci kaze: Willer se malo zaletio, Difool je blizu istini, Zorasterrixx ima odlicnu energiju i volju da pronade istinu. Zimska Zmija i Supermike su prava preispitivanja Zagora.

I Demoni (sori Stinky)
A dodao bih i Sveti Breg.
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 28/10/2015 : 19:22:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ali ako bi Supermike postao karakterno sličan Zagoru, gdje bi bilo povoda za sukob?
Zagor je već dokazao da je u stanju surađivati sa ljudima koji su mu donekle karakterno slični (Cain iz Morske Strave npr).
Možda bi sukob pobudila sumnja, nevjerica u Supermikeovo "sazrijevanje" - no opet, bez velikih problema su već surađivali u Povratku protiv šačice bandita.

U Sedmoj rundi je tjelesna ne sličnost nego ravnopravnost Zagora i Mikea bila itekako dovoljna za u okvirima serijala mitski sukob, a ako bi bili karakterno slični, uz ključnu i nužnu razliku u Mikeovoj moralnoj ambivalentnosti i izraženijem sebeljublju i egoizmu, što bi bilo podcrtano Zagorovom spremnošću na žrtvu za druge i stavljanje Čovjeka u središte, za što Mike vjerojatno nikad ne bi bio sposoban jer je ipak sam sebi najvažniji, e to bi bio predtekst za izuzetno zanimljivu priču. To bi bio krajnji i uvjetno rečeno "realistični" sukob "Zagor protiv Zagora", ali ne da se bori protiv svog tjelesnog dvojnika kakav je Olaf Botegosky, već da se bori protiv sebe u drugome.

U konačnici svakako inferiornijeg sebe, jer ipak je ovo strip o Zagoru a ne o Mikeu, ali ipak protiv sebe u dovoljnoj mjeri da bi to bio ultimativni sukob serijala. Dakle, ne s Hellingenom, ne a Rakosijem, ne s Kandraxom ili Mortimerom (s njim ponajmanje), nego sa Supermikeom. On je uvjetno rečeno "cirkusant" kao i Zagor, ali cirkusant koji nema misiju, koji ima manju socijalnu i emocionalnu inteligenciju i koji je "sam svoj svijet", dok je Zagor na sebi izgradio zaseban svijet, Darkwood koji je podčinio sebi i svojim zakonima.

To podčinjavanje sebi i svojim zakonima jest i manifestacija njegova ega pa i taštine, baš kao i pojavljivanja na skupovima poglavica, pa i kao pobjeđivanje Rochasa u šaketanju tko će dalje poletjeti, a na koncu kao i tarzanski uzvik. Sve su to nerijetko i teatralni iskazi ega i sebeljublja, ali kontrolirani, s ciljem i usmjereni u pravom smjeru.

Napokon, zar redovita šaketanja Zagora i Rochasa nisu ono isto što i Mike radi s drugim ljudima, ono isto odmjeravanje tko je jači i bolji. Samo što je ovdje riječ o internoj fori dvojice prijatelja, odnosno o manifestaciji Zagorove (dakako i Rochasove) socijalne i emocionalne inteligencije, dok je kod Mikea sve samo ispoljavanje ega i taštine, odnosno nedostatak socijalne i emotivne inteligencije.

Edited by - Johnny Difool on 28/10/2015 19:26:10
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3469 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 28/10/2015 : 19:40:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

U Sedmoj rundi je tjelesna ne sličnost nego ravnopravnost Zagora i Mikea bila itekako dovoljna za u okvirima serijala mitski sukob, a ako bi bili karakterno slični, uz ključnu i nužnu razliku u Mikeovoj moralnoj ambivalentnosti i izraženijem sebeljublju i egoizmu, što bi bilo podcrtano Zagorovom spremnošću na žrtvu za druge i stavljanje Čovjeka u središte, za što Mike vjerojatno nikad ne bi bio sposoban jer je ipak sam sebi najvažniji, e to bi bio predtekst za izuzetno zanimljivu priču. To bi bio krajnji i uvjetno rečeno "realistični" sukob "Zagor protiv Zagora", ali ne da se bori protiv svog tjelesnog dvojnika kakav je Olaf Botegosky, već da se bori protiv sebe u drugome.

Doduše u Povratku Supermikea, već je postojala suradnja no strip je bio manje ozbiljan, tako da je njihov sukob više poslužio kao povod za humor. E sad, mogućnost trećeg Supermikea kao ultimativnog testa Zagora protiv samog sebe nije loša ideja, ali tu bi trebalo dati Supermikeu neki dublji povod, učiniti ga ozbiljnijim likom (sličnijim Zagoru).
Go to Top of Page
Page: of 120 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.42 seconds. Snitz Forums 2000