forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Filmovi & co
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 574

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 14/12/2015 : 18:58:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Jamesa Camerona pere nervoza oko nastavka "Avatara":

http://www.telegram.hr/kultura/james-cameron-otkrio-da-je-dosta-nervozan-oko-rezultata-koje-ce-postici-novi-nastavak-avatara/

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

vešmašina
Average Member

599 Posts

Member since 12/10/2013

Posted - 14/12/2015 : 20:15:18  Show Profile Show Extended Profile  Send vešmašina a Private Message  Reply with Quote

sjajan film. teška tema,al odlično napravljeno. srpski kandidat za oscara.
Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7473 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 14/12/2015 : 22:23:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

quote:
Originally posted by lwood

https://youtu.be/-g8ix-31ujQ

pogledah ovu drametinu jučer .
odličan film,al ono drama u 3 pm.

Sjajan film, apsolutno zasluženi dobitnik Oscara i Zlatnog globusa za najbolji film s neengleskog govornog područja, kao i još hrpe nagrada.

Šteta što nisi u tijeku, kod nas je naslovljen "Nader i Simin se rastaju", i još se 2011. prikazivao u redovitoj distribuciji.

Stvarno jako jako dobar film. Gledao ga još tada u "redovitoj" distribuciji. (navodnici zbog načina na koji multipleksi tretiraju bilo koji ozbiljan film koji nije na engleskom jeziku, naravno)

http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 14/12/2015 : 22:29:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Slažem se, svi takvi se prikazuju najčešće u jednom ili najviše dva dnevna termina, u tzv. programu koji su nazvali CineFest, pri čemu stvari bolje stoje za recimo njemačke ili francuske filmove, koji se prikazuju i popodne i navečer, dok se recimo rumunjski Iza brda u trajanju od 2,5 sata prikazivao samo uvečer u 22:30.

OK, tu opet stvar ovisi i o distributeru, pa će Blitz svoje filmove gurati u bolje termine a recimo one Discoveryjeve stavljati u manje atraktivne, ponekad i puno manje atraktivne.

Ali ovaj se film prikazivao i u kinu Europa, ne znam kako je bilo kod vas u Rijeci, pa se mogao pogledati i izvan multipleksa.

Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7473 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 15/12/2015 : 06:50:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
Ma ja sam ga gledao u Art-kinu Croatia, kao i većinu toga što gledam u kinu, ali me svejedno smeta Cinestarova politika. Bilo bi lijepo kad bi promatrali film kao malo više od pukog izvora zarade i pokazali ljudima svu njegovu širinu i raznolikost, a ne gurali im gotovo isključivo američke zatupljujuće gluposti.

Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 15/12/2015 : 09:39:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

Je li netko gledao i njegov (Farhadijev) film iz 2014? http://www.imdb.com/title/tt2404461/

Mislim da mi stoji na PC-u vec neko vrijeme, ali jos nisam stigao ...

A ovaj "A Separation" je stvarno odlican.

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 16/12/2015 : 21:36:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Jastog (The Lobster), r. Jorgos Lantimos, Irska / Velika Britanija / Grčka / Francuska / Nizozemska / SAD, 2015.

Na drugo gledanje Jastog mi je znatno bolje "sjeo". Producent, scenarist i redatelj Yorgos Lanthimos, koji se u ostvarenju Attenberg redateljice Athine Rachel Tsangari iz 2010. godine okušao i kao glumac, pripadnik je i predvodnik tzv. "čudnog vala" grčkog filma. Riječ je o poprilici desetljeće starom svojevrsnom pokretu u okviru grčke kinematografije, kojem pripada i Athina Rachel Tsangari kao i autor nagrađivane egzistencijalne queer drame Strella Panos H. Koutras, a čija su osnovna obilježja crnohumorno pomaknuto tematiziranje apsurda, nadrealizma, grotesknosti i bizarnosti u društvenim konvencijama i odnosima, kao i izmišljenih društvenih rituala koje u pravilu krase isti atributi. Pripadnici "čudnog vala" kao svoje filmofilske uzore i orijentire navode Kubricka, Buñuela i Richarda Linklatera, ali i primjerice Davida Attenborougha (Tsangari za Attenberg, što se može naslutiti i iz naslova), dok svoje filmove opisuju kao pokušaje satirično-kritičkog reflektiranja na stanje u barem posredno suvremenom ne samo grčkom društvu. Unatoč činjenici da je upravo on predvodnik nove struje grčkog filma, daroviti ali često i nepotrebno pretenciozni Yorgos Lanthimos, autor zapažene no nedovoljno artikulirane drame Kinetta iz 2005. godine te znatno uspjelijih nagrađivanih drama Očnjak i Alpe, još prije koju godinu je u razgovorima skeptično komentirao tvrdnju da se nešto važno zbiva u grčkoj kinematografiji. Prema njegovim riječima sve se svodilo i svodi tek na nekoliko promišljenih reakcija na stanje u tamošnjem društvu, na odgovore na socijalne promjene pri čemu u tim odgovorima on nije uspijevao detektirati zajedničku filozofiju.

Ono što je međutim (bilo) zajedničko jest kaotično stanje u filmskoj djelatnosti i kronični nedostatak sredstava, zbog čega je Lanthimos prihvatio prvu ponuđenu mu priliku za rad na europskoj suprodukciji sa zvjezdanom glumačkom postavom. I tako je nastala crnohumorna distopijska futuristička fantastična egzistencijalna drama Jastog, na ovogodišnjem Cannesu ovjenčana Nagradom žirija te posebnim priznanjem Queer palmom i Psećom palmom, čiji scenarij Lanthimos supotpisuje sa svojim gotovo stalnim scenaristom Efthymisom Filippouom. Protagonist priče smještene u tjeskobnom mizantropskom društvu budućnosti opsjednutom životom u bračnim zajednicama ili barem u parovima, je netom razvedeni sredovječni arhitekt David (primjereno smireni i podigrani Colin Farrell s desetak kilograma viška), plah, nesiguran i povučen čovjek – ujedno i jedini lik s imenom – koji zajedno s drugima sličnima sebi stiže u poseban šumom okružen hotel za samce. U društvu u kojem je strogo zabranjeno biti sam, i u kojem se neuspjeh ostvarivanja života u paru kažnjava ubijanjem u lovu i reinkarnacijom u životinju po vlastitom izboru, svaki od gostiju hotela ima rok od 45 dana da pronađe ako ne srodnu a ono barem prihvatljivu dušu, ili tek da ostvarivanjem dogovorne veze u cilju izbjegavanja smrti pokuša prevariti upraviteljicu hotela (sjajna Olivia Colman) i nadzorno osoblje. David je u hotel stigao u pratnji psa Boba, zapravo svog brata koji se reinkarnirao kao pas, a želi li izbjeći smrt i reinkarnaciju u jastoga, kojeg je izabrao zbog dugog života, cjeloživotne plodnosti i svoje ljubavi prema moru, što prije mora pronaći partnericu.

No ljubav se nikome ne može nametnuti i nije stvar racionalne odluke, pa će Davidovi odnosi s ostalim izgubljenim i očajnim samcima poput Hromog Čovjeka (Ben Wishaw) i Mucavog Čovjeka (John C. Reilly kao nekovrsni sidekick), a pogotovo s osobljem hotela postajati sve zategnutiji. Naizgled srećom, tu je i pokret otpora nehumanom i totalitarnom režimu, pokret samotnjaka koji vodi odlučna Usamljena Predvodnica (Léa Seydoux) i koji će se ubrzo po totalitarnim tendencijama pokazati komplementarnim režimu, samo formalno suprotnog predznaka. Članica pokreta je i senzibilna Kratkovidna Žena (Rachel Weisz), s kojom će također kratkovidni David tijekom života u šumi, lova na zečeve i skrivanja od lovaca započeti vezu, sve dok po zadatku ne otiđu u Grad gdje žive roditelji Usamljene Predvodnice i gdje će se morati predstavljati kao par. Filmove i općenito djela koja su utjecala na autore, kao i prozu koja je u temeljima filmova, lako je detektirati: nisu posrijedi samo George Orwell niti spomenuti Kubrick i Buñuel, nego i Eugene Ionesco, Daniil Harms, skupina Monty Python te Truffaut-Bradburyjev Fahrenheit 451. Jastog odlično počinje, satira, groteska i apsurd kao i humor općenito distopijsku viziju budućnosti čine dodatno dehumaniziranom i zastrašujućom, likovi se majstorski uvode i makar i minimalistički s osloncem na komiku i mizantropiju profiliraju, ironiziranje uvjetnog ženskog principa kao samo prividno mekšeg i humanijeg je dosta efektno, a dosjetka s reinkarnacijama ljudi kao životinja je vrlo intrigantna i potentna, no budući da i ostaje uglavnom tek dosjetka, taj je potencijal neiskorišten, osobito u segmentu Davidova odnosa s "bratom".

Tijekom prve polovine filma sve funkcionira gotovo savršeno, i na idejnom i na izvedbenom planu, a i ono što se čini kao minus, poput samo naznačavanja i započinjanja ali ne i elaboriranja određenih bitnih motiva, može se protumačiti i kao plus, odnosno kao prepuštanje gledateljima da sami razmišljaju i donose zaključke. Nažalost, cjelina u drugom dijelu, od protagonistova pridruživanju pokretu otpora, osjetno kvalitativno pada, a važan lik Usamljene Predvodnice je dosta plošan i stereotipan. Bilo bi zanimljivo zagrebati ispod površine sasvim mirnog, navodno idiličnog i pretpostavljivo konvencionalnog života u Gradu, jer i u njemu totalitarizam nužno mora biti itekako prisutan, makar se u filmu praktički uopće ne vidi. A zanimljivo je i korištenje značenjski načelno derivativnog motiva sljepoće u završnici, motiva koji je još jedan od razloga zbog kojih unatoč nedostacima Jastoga svakako vrijedi pogledati.

Go to Top of Page

ivan_micic
Senior Member

Croatia
2368 Posts

Member since 19/12/2007

Posted - 16/12/2015 : 22:49:14  Show Profile Show Extended Profile  Send ivan_micic a Private Message  Reply with Quote
meni je film super,samo mi je Grad smetao jer u njemu osim onih pandura u mallu se ni ne osjeti neki totalitarizam
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 16/12/2015 : 23:34:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Da, to baš bode oči, jer se sugerirana mirnoća i praktički idiličnost, makar i samo formalna, ne uklapaju u sve dotad viđeno.

Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7473 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 17/12/2015 : 07:08:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
Ali ne bi li trebalo baš tako biti? U Gradu su samo parovi, dakle ljudi koji imaju partnera/icu sličnih karakteristika i samim tim se dobro slažu i sretni su (što naravno ne mora biti, ali ide uz prikazano ispiranje mozgova u hotelu). Mislim da su ta mirnoća i idiličnost posljedica ljudskog konformizma.

Go to Top of Page

ivan_micic
Senior Member

Croatia
2368 Posts

Member since 19/12/2007

Posted - 17/12/2015 : 08:56:29  Show Profile Show Extended Profile  Send ivan_micic a Private Message  Reply with Quote
masturbacija mi je vrh :)
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11927 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 20/12/2015 : 15:18:03  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Pogledao sam u prethodnih par dana Shutter Island i Inception, po prvi put. Oba filma su izdata 2010. i u oba filma glumi DiCaprio. To verovatno svi znate ali ajd rekoh da napisem ponovo.

Oba filma su sjajna zabava i genijalno napravljena s tim sto mi je malo vise legao Scorseseov pristup nego Nolanov. Nolan kao i svaki svoj film pravi grandiozno i veliko i sama ideja snova unutar snova i kradja u snovima je izuzetno interesantna ali mislim da je malo preterao Nolan, i naravno mora da ima happy end na kraju(kao i gotovo svaki Nolanov film), i iako mi idu na zivce ti happy endovi ovde je lepo uklopljen.
Dok je kraj kod Shutter islanda mnogo suroviji i realniji i na neki nacin smisleniji.
Scorsese se odlicno snasao u ne gangsterskom zanru.
I oba filma imaju dozu noira. U Shutter islandu imamo usamljenog policajca-detektiva koji ne moze nikome da veruje i femme fatale koja ga proganja, a i u Inceptionu imamo femme fatale koja proganja DiCapria.

U svakom slucaju oba filma su sjajna i treba ih pogledati vise puta i nasamo. Ja sam oba filma gledao sa drustvom pa mi je mozda nesto malo i promaklo zato sto nisam gledao sam.
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12957 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 20/12/2015 : 15:45:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by going going

i naravno mora da ima happy end na kraju(kao i gotovo svaki Nolanov film),

Hm, koliko si Nolanovih filmova pogledao?

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

ivan_micic
Senior Member

Croatia
2368 Posts

Member since 19/12/2007

Posted - 20/12/2015 : 16:08:45  Show Profile Show Extended Profile  Send ivan_micic a Private Message  Reply with Quote
možda je samo betmene čovjek pogledao
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11927 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 20/12/2015 : 16:13:00  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mr. Bushido

quote:
Originally posted by going going

i naravno mora da ima happy end na kraju(kao i gotovo svaki Nolanov film),

Hm, koliko si Nolanovih filmova pogledao?

Cim sam video da si ti Bushido odgovorio na temu znao sam da si isecirao i izanalizirao ono sto je napisano i onda omdah postavio podpitanje.
Pogresno sam se izrazio i rekao kao i gotovo svaki Nolanov film, trebalo je da kazem kao svi koje sam ja pogledao. A ja sam pogledao sva tri Betmena, Interstellar i Inception. Znaci nisam gledao Prestige, Memento i Following.
Go to Top of Page

dante
Senior Member

Croatia
2478 Posts

Member since 16/01/2008

Posted - 24/12/2015 : 14:02:06  Show Profile Show Extended Profile  Send dante a Private Message  Reply with Quote
Pogledao sam Spotlight sinoc. Mozda i najbolji film koji sam pogledao ove godine. Scenarij, rezija, gluma - sve 10+
Nakon odgledanog filma treba tusiranje i nesto zestoko za popiti, ali isplati se.

PS
Na kraju filma, kada puste popis svih mjesta gdje je otkriven slicni skandal, naveden je i Rab, Hrvatska

These pretzels are making me thirsty...

Edited by - dante on 24/12/2015 14:06:43
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27235 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 24/12/2015 : 14:52:51  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Bravo za naše.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 24/12/2015 : 20:56:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

Ovih dana pogledao ovog najnovijeg "Mad Maxa" (posudio DVD u biblioteci), kad ono ... toliko hvale a sipak. Sasvim prosjecno i B-razredno. Mislim, nekako sve skupa vise vuce na filmove tipa Chuck Norris i Steven Seagal, i kao takav je gledljiv akcioner, ali jedan od mnogih u tom rangu. No, posto sam vise volim realnije filmove, ovo "sranje" za mene otpada. Razocarenje.

Na svu srecu me Star Trek ne zanima, pa ni ostali superjunacki recikleri, ni dinkoti ili brzi i furiozni ... tako idemo na sve ostalo sto ostaje. Mozda vec veceras padne Sicario (i znam da me nece razocarati).
Procitao danas "najprodavanije/najgledanije" filmove ove godine pa zato jos malo zuca viska.

Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 24/12/2015 : 22:37:53  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
Slažemo se za Mad Maxa... precjenjen film. Sicario te neće razočarati. ;)
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 25/12/2015 : 18:41:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
Večeras na HRT1 će bit Dnevnici jedne dadilje. Sa ScarJo u glavnoj ulozi.

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 27/12/2015 : 23:41:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

U dobi od 93 godine umro je legendarni snimatelj Haskell Wexler, od pet nominacija za Oscara dobitnik dvaju, za dramu Tko se boji Virginije Woolf? Mikea Nicholsa i biografsku glazbenu dramu Bound for Glory Hala Ashbyja.

Njegove snimateljske bravure su svim filmovima na kojima je radio davale posebnu i zasebnu kakvoću, nevezano za kvalitete samih filmova, od U vrelini noći Normana Jewisona i Leta iznad kukavičjeg gnijezda, preko Ashbyjeva Povratka ratnika, Coppolina Prisluškivanja i Matewana Johna Saylesa, do Boja nasilja Dennisa Hoppera i Guvernera i striptizete Rona Sheltona.

http://variety.com/2015/film/news/haskell-wexler-dead-93-cinematographer-1201668018/

http://www.latimes.com/local/lanow/la-me-ln-haskell-wexler-93-obituary-20151227-story.html

http://www.hollywoodreporter.com/news/haskell-wexler-dead-cuckoo-s-722103

http://www.vulture.com/2015/12/iconic-cinematographer-haskell-wexler-dies-at-93.html#

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 27/12/2015 : 23:51:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Par scena iz filmova u kojima se mogla vidjeti Wexlerova genijalnost:

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 27/12/2015 : 23:56:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Tri kratka i jedan dugi razgovor s Wexlerom, koji je tvrdio da bi umro kad ne bi mogao snimati i koji je aktivno radio duže od šest desetljeća, a i režirao je niz odličnih dokumentaraca:

Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 30/12/2015 : 19:54:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

da li je netko vec gledao?
http://www.imdb.com/title/tt3319920/

Go to Top of Page

ivan_micic
Senior Member

Croatia
2368 Posts

Member since 19/12/2007

Posted - 30/12/2015 : 20:31:19  Show Profile Show Extended Profile  Send ivan_micic a Private Message  Reply with Quote
1.2. izlazi na blurayu u UK
Go to Top of Page
Page: of 574 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.78 seconds. Snitz Forums 2000