forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Angoulême
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 7

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 07/01/2016 : 12:27:44  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jurica

Nitko ne želi Grand Prix zato što... eto... morali su jer je pritisak javnosti.

ALI

nisam baš siguran da je pozitivna diskriminacija oksimoron. Pretpostavljam daje logika iza toga da je "pozitivna diskriminacija" prema nekome zapravo "negativna diskriminacija" prema nekome drugom pod ljepšim imenom?

Ne znam baš. Žene su u umjetnosti dosta dugo i donedavno bile diskriminirane, znamo da su neke pisale/snimale/crtale pod muškim pseudonimima itd. a posljedica toga je - da ih je nesrazmjerno malo. E sad, netko bude pisac, kritičar, crtač stripova... pa trideset godina kasnije postaje autoritet za svoje polje. Eto, zato što je u tome dugo i zna što govori.

Međutim, ako su većina autoriteta, posljedicom gorespomenutog, pripadnici jednog spola, vrlo je vjerojatno da će lakše i prepoznavati talent koji je bliži njima. Ne znam baš puno žena koje vole npr. redateljski opus Alaina Robbe-Grilleta. zašto? vjerojatno zato što je svoje filmove krcao tek punoljetnim djevojkama koje gole paradiraju u većini kadrova. Meni se takav umjetnički pristup jako sviđa, ali avaj! moju suprugu ostavlja ravnodušnom :-)

itd.

Uglavnom, mislim da u trenutku kad je velika većina autoriteta za strip muškog roda, određena pozitivna diskriminacija nije "negativna diskriminacija prema muškarcima", nego pokušaj STVARANJA ženskih autoriteta kako ne bismo morali čekati pet generacija da se stvar izravna (što se svakako hoće dogoditi ako se stvari puste svojim tokom, a žene prestanu diskriminirati, što mislim da u ovom trenutku nije upitno). Po meni to je naprosto fer.

Naravno da nitko ne smatra da treba odmah odjebati, ne znam, Chrisa Warea kako bi se nagrada dodijelila nekoj balavici koja je prošli tjedan samizdala svoj anarhofeministički pamflet u stripu na osam stranica A6 formata, ali... 30 nominiranih! niti jedna žena? danas, s mnogim superzanimljivim autoricama, to naprosto nije realno. na stranu pozitivna diskriminacija, to je nastavak diskriminacije, ne objektivnost.

Normalno da pozitivna diskrkiminacija nije oksimoron. Puno je primjera (izvan umjetnosti) gdje je nužna. Ali, za konkretniji komentar o ovome, morao bih proučiti tajmlajn događaja, a trenutno nemam vremena.

Ja na to gledam prozaično. U Angulemu sjedi neki žiri. U tom žiriju ne sjede, jebiga, bogovi. Njihov izbor, dakako, nije objektivan po definiciji. Ono što jest je - izbor za kojeg se pravimo da je objektivan (svaka nagrada tako funkcionira). U takvim izborima uvijek je netko "zakinut".

Ja imam problem s tim da se "problemu" zakidanja pristupa argumentom grupe koji uglavno koriste nabrijani soial-justice warriors. U ovom su slučaju žene. Al, ko što neko reče. Nema ni transrodnih gejeva iz Nikaragve. To nije problem. Možda zato što ih u svijetu stripa nema, a možda zato što nisu organizirani ko politički entitet.

Zahtijevat od bilo koje nagrade da bude inkluzivna meni je osobno besmisleno. Ionako je riječ o "lažima" pa onda ne vidim razloga da se ne podrži laž da je žiri odabrao najbolje od svega i u tom najboljem, po mišljenju žirija, jebiga - nije bilo žena.

http://matanovogumno.blogspot.com
Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 07/01/2016 : 12:28:16  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by tinton

quote:
Originally posted by Cromwell

Pa, činjenica je da u svijetu ima dovoljno strip autorica da bi se i one našle na listi. Druga stvar je koliko su one nama subjektivno dobre i znamo li uopće za njih.
Stvarni problem bi bio kad bi samo zato što je žena neka odnjela pobjedu pored takvih autora kakvi su trenutno na listi. Ne može, sorry.

Pa dobro, ovo je ipak nagrada za životno djelo. Znaći autor(ica) stvarno mora biti ime. Nije dovoljno da se bavi stripom. Satrapi je vjerojatno zaslužila ulazak u to društvo, ali to je jedna autorica, a tko zna koliko je autora zaslužilo nominacije pa ipak nije dobilo.

Ima li netko prvi popis nominiranih autora? Baš me zanima koga su izbacili da bi ubacili neke žene.

I jedva čekam da Čarlita skuži ovaj topik. Ne gine nam 4 dana uvrijeđenog divljanja i blebetanja po forumu.

Trenutno je zaokupljena blebetanjem po topicu o izbjeglicama, tako da smo mirni neko vrijeme.

A i ignore lista čuda radi

Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 07/01/2016 : 12:43:41  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
quote:

I ona ti ej na ignoreu?

Kako to mislis "I ona"

Vecina spammera mi je na ignoreu (ljepote interneta), al ovo je vec offtopic...move along

Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27126 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 07/01/2016 : 13:26:53  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

Žena ima otprilike jednak broj kao i muškaraca, pa je logično da ih jednostavno mora biti više - zašto ne i jednako - i među političarima, medijskim djelatnicima, upravljačkim strukturama na svim razinama i u svim strukama, pa tako i među valoriziranim atrip-autoricama.

Ne mora.
Bitno je da nisu diskriminirane da se ne mogu baviti svim poslovima ali koliko će ih biti i koliko će biti uspješne zavisi od njihove sposobnosti i želje za obavljanjem tih poslova.
Evo i muškaraca ima polovica čovječanstva pa neka onda bude približno muških domačica.
Kriterij treba biti kvaliteta a spol je nebitan.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

Amos
Senior Member

Croatia
2896 Posts

Member since 03/01/2011

Posted - 07/01/2016 : 13:37:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Amos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jaki

quote:

Žena ima otprilike jednak broj kao i muškaraca, pa je logično da ih jednostavno mora biti više - zašto ne i jednako - i među političarima, medijskim djelatnicima, upravljačkim strukturama na svim razinama i u svim strukama, pa tako i među valoriziranim atrip-autoricama.

Ne mora.
Bitno je da nisu diskriminirane da se ne mogu baviti svim poslovima ali koliko će ih biti i koliko će biti uspješne zavisi od njihove sposobnosti i želje za obavljanjem tih poslova.
Evo i muškaraca ima polovica čovječanstva pa neka onda bude približno muških domačica.
Kriterij treba biti kvaliteta a spol je nebitan.

To je to.
Podjela na spolove je glupost, jer ako autor valja, nema veze je li muško, žensko, slon ili sredozemna medvjedica.
Na ovom topicu više feminista od godišnje konvencije b.a.b.a.

Uža san gledati Inspektora Rexa, ali odusta san kad su prominili pasa.

Edited by - Amos on 07/01/2016 13:38:26
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 07/01/2016 : 13:43:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
@ jaki

Svakako, ali budući da mi nemamo pravi i relevantan uvid u žensko strip-stvaralaštvo u svjetskim razmjerima, uopće pa tako ni u kvalitativnom smislu, na osnovi nekoliko kod nas objavljenih ili dostupnih stripova ne možemo ni suditi o autoricama koje zavrjeđuju ove ili one nagrade.

Problem je, međutim, što slijedeći logiku Bondouxa ili ne znam koga taj uvid niti možemo niti ćemo ikad steći, jer ako se apriori favoriziraju autori, autorice ne dobivaju ni pravu priliku za afirmaciju.

A kad se muškarci pobune da se žele više baviti poslovima domaćice, onda će im to trebati i omogućiti, opet pozitivnom diskriminacijom, recimo pod sloganima "I ja imam pravo na kuhaču" i "Pregača nije samo za žene". A ne da moraju organizirati parade, izlaziti iz kuhinjskih ormarića i podnositi da ih tradicionalisti gađaju kamenjem i topovskim udarima.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...

Edited by - Johnny Difool on 07/01/2016 13:43:31
Go to Top of Page

Cromwell
Advanced Member

Croatia
4438 Posts

Member since 10/09/2011

Posted - 07/01/2016 : 13:45:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Cromwell a Private Message  Reply with Quote
quote:
[red]
Pa dobro, ovo je ipak nagrada za životno djelo. Znaći autor(ica) stvarno mora biti ime. Nije dovoljno da se bavi stripom. Satrapi je vjerojatno zaslužila ulazak u to društvo, ali to je jedna autorica, a tko zna koliko je autora zaslužilo nominacije pa ipak nije dobilo.

Samo da se razumijemo meni Satrapi nije zaslužila ulazak u društvo. Obožavam Persepolis, Piletina sa šljivama mi ne valja, ostatak je po svemu sudeći mediokritet, napustila je strip- ajbok.
Ne znam kakvi su točno kriteriji komisije ali za mene nominirani trebaju imati nešto više od jednog vrhunskog stripa. To također trebaju biti i postavljanje novih temelja, utjecaj na jednu+ generaciju, angažiranost za populariziranje stripa itd. Uglavnom sve one aktivnosti koje podižu strip na stepenicu više.

Mali-mate je dobro rekao, a i problematika je zaista šira nego što to na prvu izgleda, npr. Rumiko Takahashi i Moto Hagio izgledaju dovoljno dobro i dovoljno autorski za listu. Pitanje je samo koliko su globalno prepoznate i koliko uopće ima smisla kandidirati nekoga tko ima malo šanse za pobjedu. Mislim nije istina da je ženski strip neprepoznat, hrpu stripovskih nagrada su pokupile žene, no izgleda da niti jedna (još) nije i za životno djelo.
Mislim da će svatko kad malo razmisli doći do zaključka da su politička korektnost na silu i šarene laži obični drek na šibici i jasno je da će svaka autorica odbiti kandidaturu na listi.

Ninel kaže Grazia Nidas, izivko Isabel Kreitz - dečki možete objasniti zašto točno? Eto ja nikad čuo za njih, možda su u Italiji - Švabiji vrlo cijenjeni ali eto, guglam radove i ne vidim ništa posebno. Možda sam u krivu ali ulazak u ekipu ne zaslužuju autori po lokalnim mjerilima.

Bok, kako si.
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 07/01/2016 : 13:51:58  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
@ jurica:

pošteni zahtjev, ali mi se ne da :-)

Forum je, međutim, za one kojima se da.

naprosto mi tema nije dovoljno zanimljiva.

Rekao sam, ako će ovo biti jedna od onih 99% rasprava o ženama u umjetnosti, kojima je svrha nešto posve drugo doli rasprava o umjetnosti, nije ni meni zanimljivo.
Ali bilo bi mi zanimljivo čuti za neke dobre autorice za koje dosad nisam čuo. Ja nisam ni izdaleka tako veliki znalac što se tiče stripa kao, recimo, Bushido pa zato i dolazim na ovaj forum - da bih čuo za ono na što sam možda neću nikad naletjeti.
Dakle, ako je tema: "ove su autorice itekako zaslužile angulemski grand prix i evo zašto tako mislim" - itekako mi je zanimljivo.

Rumiko Takahashi:
Maison Ikkoku je valjda generacijska stvar. to smo svi čitali, svima nam se svidjelo, evo meni je bila prva manga koja mi se stvarno svidjela i koja me je uvjerila da u tom stilu pripovijedanja "ima nešto više". tek kasnije sam, paradoksalno, počeo čitati Tezuku :-)

OK, meni se nije svidjelo, ali i da jest - to ne bi bio nikakav argument, isto kao što nije nikakav argument to što se tebi (ili čitavoj generaciji) svidjelo.
Pričamo o tome koje bi autorice zasluživale angulemski grand prix (koji je u biti nagrada za životno djelo, za vrhunsko postignuće), a ne koje su nam se svidjele.
Ja jako slabo poznajem mange, ali u Maison Ikkoku ne vidim ništa doista iznimno. Za nju smo, eto, čuli, za hrpu drugih nismo. Ali na kraju dana to je romantična komedijica kao i hrpa drugih, crtež ni po čemu izniman, priča bla. Ne vidim po čemu je to za grand prix.

Julie Doucet:
ne kužim argument alternative/avangarde? pa dobivali su Grand Prix prvaci alternative/avangarde poput Arta Spiegelmana i Roberta Crumba? ne kužim taj argument da me ubiješ.

A čuj, kao prvo, Spiegelman i Crumb su dobili grand prix kad su svi već čuli za njih, kad oni više ni po čemu nisu bili alternativa/avangarda. To su, dapače, dva crtača koje znaju i ljudi koji o stripu znaju jako malo ili ništa - jer su čuli za Mausa i prepoznaju Crumbove ružne vulgarne crteže.
Kao drugo, davanje grand prixa, a moglo bi se reći i ikakvih nagrada, underground/alternativnim umjetnicima je samo po sebi problematično. Nema smisla davati Grammyja nekom punk bendu (mislim na prave punk bendove, naravno, ne na MTV punk), ili Zlatnu palmu eksperimentalnom filmu, ili Pulitzera fanzinašu.
I, napokon, Julie Doucet nema nikakve realne šanse dobiti tu nagradu i navođenje njenog imena u listu konkurenata je neiskreno. Ona ne može dobiti tu nagradu jer nema nešto tipa: strip o Iranu, strip o Židovima za vrijeme holokausta, nešto što je zapravo strip (i) za ljude koji ne vole strip i što, unatoč njenom ružnom crtanju, ima potencijal postati planetarno popularno.
Spiegelman je po meni dobio grand prix, a i Pulitzera i što već sve ne, zato jer je nacrtao strip o holokaustu. Meni je Maus bio toliko dosadan da ga nisam nikad uspio pročitati do kraja (a zaljubljenik sam u židovsku povijest i kulturu, učenik hebrejskog, gledanje svakog filma o holokaustu shvaćam kao radnu obavezu itd.). Da, OK, ne svodi se Spiegelmanov opus na Mausa, ali teško da može biti spora da mu je to magnum opus i da je to ono za što je dobio grand prix.

Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19776 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 07/01/2016 : 13:55:33  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mali_Mate

quote:

I ona ti ej na ignoreu?

Kako to mislis "I ona"

Vecina spammera mi je na ignoreu (ljepote interneta), al ovo je vec offtopic...move along

Kako onda ja nisam? Mene su pojedinci proglasili za najvećeg spamera.
Ovo I ona i jest išlo jer sam zamjetio da si za dosta ljudi rekao da su ti na ignoreu.

Ovo mi je bio zadnji post, ovaj prethodni ću obrisati da ne preraste sve u offtopic.

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19776 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 07/01/2016 : 13:58:48  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
[red]

Samo da se razumijemo meni Satrapi nije zaslužila ulazak u društvo. Obožavam Persepolis, Piletina sa šljivama mi ne valja, ostatak je po svemu sudeći mediokritet, napustila je strip- ajbok.
Ne znam kakvi su točno kriteriji komisije ali za mene nominirani trebaju imati nešto više od jednog vrhunskog stripa. To također trebaju biti i postavljanje novih temelja, utjecaj na jednu+ generaciju, angažiranost za populariziranje stripa itd. Uglavnom sve one aktivnosti koje podižu strip na stepenicu više.

Mali-mate je dobro rekao, a i problematika je zaista šira nego što to na prvu izgleda, npr. Rumiko Takahashi i Moto Hagio izgledaju dovoljno dobro i dovoljno autorski za listu. Pitanje je samo koliko su globalno prepoznate i koliko uopće ima smisla kandidirati nekoga tko ima malo šanse za pobjedu. Mislim nije istina da je ženski strip neprepoznat, hrpu stripovskih nagrada su pokupile žene, no izgleda da niti jedna (još) nije i za životno djelo.
Mislim da će svatko kad malo razmisli doći do zaključka da su politička korektnost na silu i šarene laži obični drek na šibici i jasno je da će svaka autorica odbiti kandidaturu na listi.

Ninel kaže Grazia Nidas, izivko Isabel Kreitz - dečki možete objasniti zašto točno? Eto ja nikad čuo za njih, možda su u Italiji - Švabiji vrlo cijenjeni ali eto, guglam radove i ne vidim ništa posebno. Možda sam u krivu ali ulazak u ekipu ne zaslužuju autori po lokalnim mjerilima.

Ja sam za Satrapi mislio jer je svjetski prihvaćena da bi mogla ući u to društvo. Ne jer mislim da je dobra.

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27126 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 07/01/2016 : 14:03:04  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
quote:

@ jaki

Svakako, ali budući da mi nemamo pravi i relevantan uvid u žensko strip-stvaralaštvo u svjetskim razmjerima, uopće pa tako ni u kvalitativnom smislu, na osnovi nekoliko kod nas objavljenih ili dostupnih stripova ne možemo ni suditi o autoricama koje zavrjeđuju ove ili one nagrade.

A misliš da taj žiri ima?
Misliš li da su oni pročitali svjetsku produkciju pa znaju sve?
Svak gura svoje favorite ili znance pa šta ispadne i zato su popustili naknadno pa uveli neke ženske kandidate.Jer i njihova prvotna lista je plod guranja svojih autora a sad su zadovoljili ffeministe pa niko više neće dizat buku(osim možda pedera?).

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 07/01/2016 : 14:03:58  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
quote:

Problem je, međutim, što slijedeći logiku Bondouxa ili ne znam koga taj uvid niti možemo niti ćemo ikad steći, jer ako se apriori favoriziraju autori, autorice ne dobivaju ni pravu priliku za afirmaciju.

Kao prvo, ukoliko Bondouxa ne poznaješ osobno i ne znaš provjereno da je muški šovinist, seksist ili za što ga već okrivljuješ - nemoj.

Kao drugo - popularnost u svijetu stripa ne dolazi od dobivanja nikakve nagrade, nego nagrade dolaze od popularnosti. Nijednoj demografskoj skupini, pa tako ni ženama, nitko ne priječi da se bave stripom, da svojim pisanjem i crtanjem osvajaju publiku i da tako postanu popularne. Dakle, bezveze ti je ovaj postulat kako u svijetu možda postoji gomila super autorica, koje u afirmaciji koče kojekakvi Bondouxi i za koje, dok ne zbacimo te zločeste stare mrgude, nećemo nikada čuti.
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 07/01/2016 : 14:16:41  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
quote:

[quote]Originally posted by jurica

Ja na to gledam prozaično. U Angulemu sjedi neki žiri. U tom žiriju ne sjede, jebiga, bogovi. Njihov izbor, dakako, nije objektivan po definiciji. Ono što jest je - izbor za kojeg se pravimo da je objektivan (svaka nagrada tako funkcionira). U takvim izborima uvijek je netko "zakinut".

Ja imam problem s tim da se "problemu" zakidanja pristupa argumentom grupe koji uglavno koriste nabrijani soial-justice warriors. U ovom su slučaju žene. Al, ko što neko reče. Nema ni transrodnih gejeva iz Nikaragve. To nije problem. Možda zato što ih u svijetu stripa nema, a možda zato što nisu organizirani ko politički entitet.

Zahtijevat od bilo koje nagrade da bude inkluzivna meni je osobno besmisleno. Ionako je riječ o "lažima" pa onda ne vidim razloga da se ne podrži laž da je žiri odabrao najbolje od svega i u tom najboljem, po mišljenju žirija, jebiga - nije bilo žena.

S ovim se u potpunosti slažem. Jedini je problem u tome što žiri ne može na kritike odgovoriti: "Dobro, jel se vi pravite bedasti ili stvarno ne znate da ljudsko biće nije racionalno?". Tako je u svemu. Odete, recimo, na intervju za posao. Hoćete li na pitanje tipa: "Kako procijenjujete svoje organizacijske sposobnosti?" odgovoriti u stilu: "Dobro, da se mi ne pravimo glupi. Što god da ja danas ovdje odgovorio, vaša će odluka imati više veze s tim kako vam se sviđaju kutevi mojih usana, ili luk obrva, ili pitajboga koja glupost koja meni nikad ne bi ni pala na pamet. Evo, vidjeli ste kuteve mojih usana, ili što god da ste trebali vidjeti. Pogledajte i druge kandidate pa mi javite jesam li prošao. Doviđenja."? Nećete. Pretvaramo se u svemu da živimo u jednom barem koliko-toliko racionalnom svijetu. Pa jedino stoga ja ne bih bio ovoliko ikonoklastičan kao Mali_Mate. Nek se čuva privid da ovo sve skupa ipak nije samo jedna velika laž. Ono, lakše će biti održati red i mir.

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 07/01/2016 : 14:22:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by culture vulture

quote:

Kao prvo, ukoliko Bondouxa ne poznaješ osobno i ne znaš provjereno da je muški šovinist, seksist ili za što ga već okrivljuješ - nemoj.

Kao drugo - popularnost u svijetu stripa ne dolazi od dobivanja nikakve nagrade, nego nagrade dolaze od popularnosti. Nijednoj demografskoj skupini, pa tako ni ženama, nitko ne priječi da se bave stripom, da svojim pisanjem i crtanjem osvajaju publiku i da tako postanu popularne. Dakle, bezveze ti je ovaj postulat kako u svijetu možda postoji gomila super autorica, koje u afirmaciji koče kojekakvi Bondouxi i za koje, dok ne zbacimo te zločeste stare mrgude, nećemo nikada čuti.

A što da ti kažem nego: ukoliko Bondouxa ne poznaješ osobno i ne znaš provjereno da nije muški šovinist, seksist ili što već ne - nemoj.

Njegov stav u prvom postu meni sugerira da bi mogao biti muški šovinist, seksist ili što već. Dakle, ne da to jest, već da bi mogao biti.

I da, nagrade su i u svijetu stripa bitne za popularnost samih stripova, baš kao što su bitne i u filmu, književnosti i glazbi. Baš kao što Oscar, Booker ili Grammy utječu na gledanost / čitanost / slušanost nekog djela, dakako i na njegov produženi život, bolju prodaju, nova izdanja itd., tako i stripovske nagrade utječu na čitanost, prodavanost i popularnost nagrađenih stripova. To što kod nas takvo što nije zaživjelo, pa ni Zlatne arene ne pomažu filmovima kao što ni Kiklop ne pomaže knjigama (a stripovskih nagrada niti nemamo), ne znači da stvari jednako funkcioniraju i vani.

Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 07/01/2016 : 14:42:35  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
quote:

A što da ti kažem nego: ukoliko Bondouxa ne poznaješ osobno i ne znaš provjereno da nije muški šovinist, seksist ili što već ne - nemoj.

Njegov stav u prvom postu meni sugerira da bi mogao biti muški šovinist, seksist ili što već. Dakle, ne da to jest, već da bi mogao biti.

I da, nagrade su i u svijetu stripa bitne za popularnost samih stripova, baš kao što su bitne i u filmu, književnosti i glazbi. Baš kao što Oscar, Booker ili Grammy utječu na gledanost / čitanost / slušanost nekog djela, dakako i na njegov produženi život, bolju prodaju, nova izdanja itd., tako i stripovske nagrade utječu na čitanost, prodavanost i popularnost nagrađenih stripova. To što kod nas takvo što nije zaživjelo, pa ni Zlatne arene ne pomažu filmovima kao što ni Kiklop ne pomaže knjigama (a stripovskih nagrada niti nemamo), ne znači da stvari jednako funkcioniraju i vani.

Svatko je nešovinist dok se ne dokaže suprotno. (I sam sam se jednom morao braniti od tvojih posve neutemeljenih optužbi da ne poštujem žene pa znam koliko si lak na tom obaraču.)

Imaju li autorice jednaku mogućnost objaviti strip kao i autori? Dobivaju li jednaki honorar? Doživljava li ih i čita li ih publika jednako kao i njihove muške kolege? Onda možeš odložiti svoje ideološko oružje i radije nam reći koju bi autoricu vrijedilo čitati, odnosno nagraditi, i zašto.

Nagrade, priznanja, spominjanje i citiranje, uvođenje u udžbenike i leksikone, kanone i obavezne lektire itbl. pomažu, to jest istina. Ali samo na kratke staze i samo kod publike kojoj treba reći što je dobro da bi to "znala". Doista kvalitetnom autoru to ne treba, lošem to, na duge staze i kod pametne publike, neće pomoći.
Go to Top of Page

mogorovic
Advanced Member

3012 Posts

Member since 02/08/2013

Posted - 07/01/2016 : 14:43:06  Show Profile Show Extended Profile  Send mogorovic a Private Message  Reply with Quote
Naknadno uvrštavanje ženskih autorica u popis, pod pritiskom javnosti, je nešto najtragičnije, što je žiri mogao učiniti. Zbog toga me rezultati tih nominacija uopće ne zanimaju. Najprije, nitko nije na zemaljskoj kugli kriv što žene ne zanima autorstvo stripova, jednako kao muškarce. Niti što manje igraju nogomet od muškaraca. Što bi trebalo učiniti, bojkotirati izbor za Zlatnu kopačku, zato što nije nominirana Maca Maradona!? Budaleština je procjenjivati mušku potrebu za kuhačom u rangu umjetničkog autorstva. Što je slijedeće, postotak žena koje cijepaju drva!? "Dajte da nam se omogući cijepanje drva, ili ćemo prevrtati i paliti kontejnere!!" - zavapiše žene ulicama Pariza... Usput, meni nisu ni svi predloženi favoriti ovih nominacija najdraži, žalim što tamo nema niti nekih meni posebno dragih autora, za koje smatram da su bolji od predloženih. Ne pada mi na pamet zato praviti buku, što jedan uhodani svjetski festival ima diskrecijsko pravo nominiranja i biranja. Mogu samo uživati u činjenici da se nešto u svijetu stripa, na svjetskoj razini, opet održalo. Ženama svaka čast, kvaliteta autorstva im je neupitna, a pozitivna diskriminacija je jedan divan, veliki uvod u nešto što možemo zvati jednostavno - srozavanje kriterija kvalitete. U bilo kojem segmentu društva.
A, žene, s moje strane imaju, i nominacije i nagrade za ono što su uradile i rade u svijetu stripa. Bez Angoulema i uz činjenicu da ih je, u muškom svijetu stripa, nerazmjerno malo.
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9456 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 07/01/2016 : 15:01:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
quote:

Normalno da pozitivna diskrkiminacija nije oksimoron. Puno je primjera (izvan umjetnosti) gdje je nužna.

Ako je nužna ne znači da nije pogrešna već samo da je najbolje što imamo.

I ne mislim da pozitivna diskriminacija prema ženama jednaka negativnoj diskriminaciji prema muškarcima već je negativna prema glavnom kriteriju (pa bio to kvalitet ili nešto drugo) jer on više nije bitan.

Lista od 30 (!) autora za nagradu Gran Prix za životno djelo je također debilana i ne znam zašto su se zaustavili na tom broju...

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

GGG
Senior Member

Slovenia
2557 Posts

Member since 08/11/2003

Posted - 07/01/2016 : 15:12:06  Show Profile Show Extended Profile  Send GGG a Private Message  Reply with Quote
Strip kao medij je kakav je, znači uglavnom muški autori, a ako idemo 20 godina unazad, isključivo muški. U principu se slažem, da je potrebno strip približiti ženama, ako treba i nekakvom "zapovjedanom" pozitivnom diskriminacijom. Ali tu se radi o nagradi za životno djelo - znači dugogodišnje, kvalitetno stvaralaštvo na području stripa. Več u startu je za to moraš imati određen broj albuma, nagrada, kritika, izložbi... To se ne može stvoriti preko noči nekakvim dekretom. Ako je nekome stvarno stalo, da neka žena dobije nagradu za životno djelo treba raditi na poticajima i kvotama, da što više žena počinje i ostane u stripovskom svjetu i posljedično dođe do nagrade za životno djelo.

Koliko žena su ti izbori kandidata uključivali prošlih godina?
Ako su prije uspijeli uključivati žene, onda je ovogodišnji izbor sasvim "obrtnički" PR fijasko zbog kojega bi netko odgovoran trebao izgubiti posao, bez neke veče rasprave.

Stara Huta za 36 minuta

Edited by - GGG on 07/01/2016 15:24:44
Go to Top of Page

Giuda Ballerino
Senior Member

Japan
2649 Posts

Member since 02/03/2014

Posted - 07/01/2016 : 15:14:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Giuda Ballerino a Private Message  Reply with Quote
Juznoafricki crnci ne znaju igrati ragbi, pa shodno tome niti jedan nije pozvan u reprezentaciju. To nije sprijecilo dusebriznike da izbornika prozovu fasistom, rasistom, homofobom i kako to vec ide. I onda se zlocasto osvecuju namjernim nepozivanjem bijelaca u nogometnu reprezentaciju. Jedan primjer usput.

Kaizoku ou ni ore wa naru!
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 07/01/2016 : 15:23:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
I to, lista od 30 kandidata za nagradu za životno djelo sugerira da bi neka autorica mogla doći na red tek za 30 godina. Jer ovima tridesetorici je već službeno priznato mjesto u panteonu, i samo je pitanje hoće li nagradu dobiti za 5, 15 ili 29 godina.

Jer kad naposljetku bude nagrađen jedan kandidat, preostalih 29 logično ostaju u "bubnju" za sljedećih 29 godina, budući da ne bi bilo ni logike ni smisla da dogodine ili kad već ne budu kandidati, kad su priznate veličine.

I ovdje je ono što se ne govori ili što se sugerira važnije od onog što se govori, pa tako činjenica o 30 kandidata bez ijedne kandidatkinje - koja bi u najboljem slučaju bila 31. na listi, a naknadnim će uguravanjem biti dodatno omalovažena i ponižena, baš kao i autori koji silom prilika i bez ikakve svoje krivnje budu morali ispasti - meni sugerira šovinizam i seksizam onih koji u Angoulemeu odlučuju o nagradama.

Ovo čak u konačnici nema veze ni s političkom korektnosti niti s pozitivnom diskriminacijom, nego s elementarnom pristojnošću. Naknadnim pokušajima ispravljanja grešaka stilom slona u staklarnici samo će se napraviti još veća šteta.

Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21324 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 07/01/2016 : 15:25:47  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Pa, činjenica je da u svijetu ima dovoljno strip autorica da bi se i one našle na listi. Druga stvar je koliko su one nama subjektivno dobre i znamo li uopće za njih.
Stvarni problem bi bio kad bi samo zato što je žena neka odnjela pobjedu pored takvih autora kakvi su trenutno na listi. Ne može, sorry.

Ima li netko prvi popis nominiranih autora? Baš me zanima koga su izbacili da bi ubacili neke žene.

I jedva čekam da Čarlita skuži ovaj topik. Ne gine nam 4 dana uvrijeđenog divljanja i blebetanja po forumu.

Trenutno je zaokupljena blebetanjem po topicu o izbjeglicama, tako da smo mirni neko vrijeme.

ontopic:
da se razumemo - ja ne bih imao ništa protiv toga da je i svih trideset kandidata ženskog pola - ali po zasluzi.
Sad baš razmišljam koje žene strip autore,a da su kvalitetne (po mom kriterijumu) poznajem - pale su mi na pamet Marjan Satrapi,Rutu Modan i Nina Bunjevac,a od svake sam pročitao po jedan album (od sve tri ću uskoro i po još jedan).
Sa druge strane, sjajnih muških autora je na stotine.
Tako da iz mog (slobodno mogu reći ograničenog,jer ne poznajem toliko ženski rad na stripu), i ne zaslužuju neko mesto u tih trideset.

A kako je Bušido započeo temu u fazonu "ne otvaram temu iz najsretnijih razloga", bio sam sto posto ubeđen da je stvarno neka loša vest, tipa Anguleum se ukida,ili Luis Trondhajm se oprašta na Aguleumu jer je dobio neizlečivu bolest,ili tako nešto.

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!

Edited by - anto on 07/01/2016 15:36:27
Go to Top of Page

jurica
Senior Member

1799 Posts

Member since 19/02/2003

Posted - 07/01/2016 : 16:07:13  Show Profile Show Extended Profile  Send jurica a Private Message  Reply with Quote
quote:

npr. Rumiko Takahashi i Moto Hagio izgledaju dovoljno dobro i dovoljno autorski za listu. Pitanje je samo koliko su globalno prepoznate

s Wikipedije o Rumiko Takahashi (valjda je istina, ja nemam izravni uvid u to): "Her works are popular worldwide, where they have been translated into a variety of languages. Takahashi is also the best selling female comics artist in history; as of February 2010, over 170 million copies of her various works had been sold."

znači, ako "globalno" ne znači među bijelim kršćanima, vjerojatno je poznatija od bilo koga od kandidiranih muškaraca izuzev sulude nominacije Stana Leeja.

quote:

Nagrade, priznanja, spominjanje i citiranje, uvođenje u udžbenike i leksikone, kanone i obavezne lektire itbl. pomažu, to jest istina. Ali samo na kratke staze i samo kod publike kojoj treba reći što je dobro da bi to "znala".

apsolutno se ne slažem. nemoguće je dokazati jedno ili drugo, naravno, ali sve indicije koje ja imam sugeriraju upravo suprotno: da književnici poput Branka Belana ili Dalibora Cvitana nisu u kanonu hrvatske književnosti, dok Nedjeljko Fabrio i Pavao Pavličić (koji nipošto nisu loši pisci, ali to za raspravu nije važno jer pitanje je - hoće li dobri pisci isplivati sami od sebe) jesu, što se mene tiče nema nikakve veze s njihovom spisateljskom kompetencijom, nego s tim tko je imao nekoga da ga pogura, tko je imao karakter da se pogura sam itd.

quote:

Nema smisla davati Grammyja nekom punk bendu (mislim na prave punk bendove, naravno, ne na MTV punk), ili Zlatnu palmu eksperimentalnom filmu, ili Pulitzera fanzinašu.

ne razumijem značenje riječi "smisao". uopće mislim da je to označitelj koji nema pripadajućega označenika nego je mentalna krivotvorina, ali ovdje pogotovo: što bi trebao biti "smisao" nagrada?
ja mislim da bi bilo sasvim prihvatljivo pridružiti gorespomenutima gorespomenute nagrade, ali pošto ti očigledno dublje razumiješ "smisao" nagrada, bilo bi sjajno da podijeliš taj uvid s nama, jer odbacivati nekoliko imena ženskih autora na račun "nisu učinile dovoljno za nominaciju" je jako lako ako kreiraš kriterije "smisla" nagrade kako ti paše.

Rumiko Takahashi je globalno puno popularnija i utjecajnija od 90% nominiranih muškaraca, ako Julie Doucet nema smisla kandidirati, a RC i AS su dobili tu nagradu jer (citiram te) "su svi već čuli za njih, kad oni više ni po čemu nisu bili alternativa/avangarda" - zašto onda kod Rumiko Takahashi slava i popularnost nisu nikakvi kriteriji?

itd.

ponudi mi neki (dobronamjerni*) niz kriterija po kojem 30 muškaraca koji su nominirani svi redom zaslužuju tu nominaciju više nego i jedna žena, pa možda i priznam da u igri nije bila osveta za Ignazove nagrade koje su, vjerojatno podjednako neopravdano (iako nemam dovoljno uvida u suvremenu produkciju da tvrdim sa sigurnošću), da ne kažem seksistički - sve redom dobile žene.

ovako kad argumentiraš u stilu "Crumb crta ružno i vulgarno", "Spiegelman je dobio samo zato što je nacrtao strip o Holikaustu" - ispada da upravo potvrđuješ kako su nominacije i nagrade KROZ POVIJEST BILE NAJMANJE KVALITETOM obojane, iz čega jedino što ja mogu zaključiti je da su I OVE GODINE NOMINACIJE IDEOLOŠKI provedene. elem, čistka žena iz popisa.

---
*dobronamjerni u Kantovskom smislu: uvijek možeš reći nešto slaboprikriveno nalik: kriterij je da se zovu ili Chris Ware ili Stan Lee ili... i tako svih 30 imena.
ili nešto tipa: da ili ima iza sebe ogromni medijski imperij ili da je najnagrađivaniji suvremeni stripaš.
ugl. bilo bi super kad kriteriji ne bi uopće sadržavali veznik "ili", ako je moguće.

Edited by - jurica on 07/01/2016 16:11:03
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 07/01/2016 : 16:14:12  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
- Kako komentirate činjenicu da na popis nominiranih za Grand Prix nema nijedne autorice?
- To je sramota, to samo pokazuje da feminizam još ni izdaleka nije ispunio svoju svrhu, taj Bondoux je seksist i treba ga pod hitno maknuti. Toliko je autorica u svijetu koje itekako zaslužuju tu nagradu...
- Koje su, po vama, neke od njih?
- Ha, čujte, ne znam, ima ih milijun... Koliko ih je samo u Japanu...
- Dobro, ali koja su neka konkretna imena?
- Pa ne znam, u tome i jest problem - u muškom svijetu one se teško afirmiraju pa za njih ne čujemo koliko bismo trebali.
- Dakle, ne znate nijedno konkretno ime, nijednu autoricu za koju možete reći da godinama stvara vrhunski strip i stoga zaslužuje nagradu za životno djelo?
- Pa ne znam kad mi Bondoux ne da da čujem za nju.
- Bondoux je kriv što vi sad meni ne možete ponuditi nijedno ime?
- Pa, da, da nema takvih ja bih sad znao na stotine autorica.
- Nije li možda riječ o tome da su je stripovska publika u većem djelu muška pa da njihovom ukusu prirodno više odgovaraju muški autori; o tome da se ženama jednostavno ne bi dalo crtati likove poput Batmana, Zagora, Velikog Bleka, ili Lucky Lukea? Da bi mnogim izvrsnim umjetnicama to jednostavno bilo bezveze? Pa da su tek s općim otvaranjem stripovskog tržišta novim temama i pristupima, koje se dogodilo tek nedavno, žene uopće postale spremne trošiti svoje vrijeme na crtanje stripova? Nije li navodni problem lakše i uvjerljivije objašnjiv kroz povijest izdavaštva, a ne kroz Bondouxov seksizam?
- Ha, gledajte, uvijek je bilo Bondouxova i uvijek će ih biti. To što su stripom godinama vladala izdanja za dječake - to je isto seksizam. Sve je seksizam, mi živimo u posljednjim danima jedne u potpunosti seksističke civilizacije. Ovdje, u krajnjoj liniji, i nije riječ o tome tko će dobiti Grand Prix, nego da se sruši ta jedna patrijarhalna matrica.
- Nemaju li pravo dječaci dobiti stripove kakvi im se sviđaju?
- Ne, jer oni vole seksističke stripove. Pa pogledajte povijest stripa - to su do nedavno sve stripovi muških autora za mušku publiku. Njihov ukus treba odmalena odgajati da prihvaćaju i cijene žene.
- Učiti dječake da prihvaćaju i cijene žene nije baš isto što i tjerati ih da se igraju lutkama. Dječacima je jednostavno zanimljivije igrati se gusara.
- Pa to ne osporavam.
- Pa zašto onda osporavate pravo dječaka da imaju stripove za dječake.
- A gdje su stripovi za djevojčice?
- Pa valjda u perima autorica.
- A zašto nisu u tisku?
- Pa zato što je izdavaštvo bilo u rukama muškaraca. U tome i jest problem. Čitav je svijet bio u rukama muškaraca. Protiv toga se mi borimo.
- Pa sad više nije. Nitko ne diskriminira nijednu crtačicu stripova. Svaka žena može nacrtati strip i, ako je dobar, ima jednake šanse objaviti ga kao i njezin muški kolega.
- Da, ali tako je tek odnedavno.
- Pa, eto, zato, a ne zbog Bondouxovog seksizma, nema velik broj autorica stripa koje sad mogu ozbiljno konkurirati za agulemski Grand Prix. Možemo ga dati nekoj tek toliko da pokažemo da nismo seksisti. Ali onda ga iduće godine moramo dati i nekom crncu, pa iduće nekoj transrodnoj osobi, pa nekoj osobi s AIDS-om i tako se nagrada više ne dodijeljuje za umjetničku kvalitetu nego za pozitivnu diskriminaciju.
- U tome ne vidim ništa sporno. Samo nek se ruši patrijarhalno-bjelačko-heteroseksualno-judeokršćansko-kapitalističko-mesoždersko-tradicionalistička paradigma.
Go to Top of Page

jurica
Senior Member

1799 Posts

Member since 19/02/2003

Posted - 07/01/2016 : 16:19:19  Show Profile Show Extended Profile  Send jurica a Private Message  Reply with Quote
^ ovo gore bi trebala biti konstruktivna rasprava?
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 07/01/2016 : 16:49:25  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Nagrade, priznanja, spominjanje i citiranje, uvođenje u udžbenike i leksikone, kanone i obavezne lektire itbl. pomažu, to jest istina. Ali samo na kratke staze i samo kod publike kojoj treba reći što je dobro da bi to "znala".

apsolutno se ne slažem. nemoguće je dokazati jedno ili drugo, naravno, ali sve indicije koje ja imam sugeriraju upravo suprotno: da književnici poput Branka Belana ili Dalibora Cvitana nisu u kanonu hrvatske književnosti, dok Nedjeljko Fabrio i Pavao Pavličić (koji nipošto nisu loši pisci, ali to za raspravu nije važno jer pitanje je - hoće li dobri pisci isplivati sami od sebe) jesu, što se mene tiče nema nikakve veze s njihovom spisateljskom kompetencijom, nego s tim tko je imao nekoga da ga pogura, tko je imao karakter da se pogura sam itd.

Ovaj smo razgovor vodili već nekoliko puta. I prilično sam siguran da si svaki put navodio iste pisce za primjer. Tako da sam znao da ćeš to reći.
A ja ni ovaj put nemam ništa bolje za uzvratiti nego: Da, svjestan sam da model "trajne vrijednosti", koji ja zagovaram, ima svojih rupa. (I da su, eto, Belan i Cvitan propali kroz njih.) Ali svaki model ima svojih rupa. Svu umjetničku produkciju svijeta ne može nitko konzumirati, uvijek ćeš dobiti samo neki izbor, bolji ili lošiji, u kojem će uvijek nešto faliti. Ali, možeš mi hvaliti neko djelo dok ne poplaviš u licu - ako to nije nešto što se meni sviđa, tvoje hvaljenje mi neće promijeniti mišljenje. Isto tako i nagrade, priznanja, uvrštavanja u kanon i slično - Tolstoj mi se ne sviđa i ne sviđa i ne sviđa. Da, čitao sam ga; da, jedan je od prvih pisaca uopče a ruskih pogotovo koji mi padnu na pamet, ali mi se ne sviđa. I neću čitati njega umjesto, npr., Zamjatina. Problem koji ti ističeš je zapravo taj da mnogim ljudima treba reći što valja da bi govorili "to valja". Ali taj je problem nerješiv. Glupani čitaju ono što im se kaže da bi trebali čitati i ostaju glupani. Pametni ljudi čitaju što im se sviđa, to je uvijek neki izbor, jer, kažem, sve na svijetu se ne može pročitati. I to je jednostavno činjenica života.
Ti radiš u marketinškoj agenciji pa valjda vjeruješ da se marketingom (pa bio on u formi reklame ili u formi prestižne nagrade) može utjecati na nečiji ukus. Ja to ne vjerujem.

quote:

ne razumijem značenje riječi "smisao". uopće mislim da je to označitelj koji nema pripadajućega označenika nego je mentalna krivotvorina, ali ovdje pogotovo: što bi trebao biti "smisao" nagrada?
ja mislim da bi bilo sasvim prihvatljivo pridružiti gorespomenutima gorespomenute nagrade, ali pošto ti očigledno dublje razumiješ "smisao" nagrada, bilo bi sjajno da podijeliš taj uvid s nama, jer odbacivati nekoliko imena ženskih autora na račun "nisu učinile dovoljno za nominaciju" je jako lako ako kreiraš kriterije "smisla" nagrade kako ti paše.

Riječ "smisao" u rečenici tipa: "Nema smisla davati Grammyja punk bendu" znači: "smisao".
Odnosno, isto što i u rečenicama: "Nema smisla obojati Eiffelov toranj u ljubičasto" ili: "Nema smisla staviti vrata na zid ako iza njih nije prolaz".
Nije bez označenoga, označeni je - ratio.

quote:

Rumiko Takahashi je globalno puno popularnija i utjecajnija od 90% nominiranih muškaraca, ako Julie Doucet nema smisla kandidirati, a RC i AS su dobili tu nagradu jer (citiram te) "su svi već čuli za njih, kad oni više ni po čemu nisu bili alternativa/avangarda" - zašto onda kod Rumiko Takahashi slava i popularnost nisu nikakvi kriteriji?

Pa ne kažem ja da Rumiko ne bi trebala dobiti Grand Prix. Ja sam te samo pozvao, kao i sve, da ne navedeš neko žensko ime tek tako, nego da bar ukratko argumentiraš zašto ona to zavređuje. "Svima nam se svidjela" meni nije nešto posebno uvjerljiv argument i samo sam te htio pozvati da argumentiraš malo bolje. Ali u načelu nemam ništa protiv tog imena na popisu.

quote:

ponudi mi neki (dobronamjerni*) niz kriterija po kojem 30 muškaraca koji su nominirani svi redom zaslužuju tu nominaciju više nego i jedna žena, pa možda i priznam da u igri nije bila osveta za Ignazove nagrade koje su, vjerojatno podjednako neopravdano (iako nemam dovoljno uvida u suvremenu produkciju da tvrdim sa sigurnošću), da ne kažem seksistički - sve redom dobile žene.

ovako kad argumentiraš u stilu "Crumb crta ružno i vulgarno", "Spiegelman je dobio samo zato što je nacrtao strip o Holikaustu" - ispada da upravo potvrđuješ kako su nominacije i nagrade KROZ POVIJEST BILE NAJMANJE KVALITETOM obojane, iz čega jedino što ja mogu zaključiti je da su I OVE GODINE NOMINACIJE IDEOLOŠKI provedene. elem, čistka žena iz popisa.

Pa ja uopće ne tvrdim da nijedna žena to nije zaslužila. Ja sam se u raspravu uključio da predložim da ovo bude jedna od onih 1% rasprava na tu temu gdje se razgovara o samom meritumu stvari - koje umjetnice biste vi uvrstili i zašto.

Go to Top of Page
Page: of 7 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000