forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 ZAGOR
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 1214

King Warrior
stripovi.com suradnik

22370 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 30/03/2016 : 11:15:49  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

atlantida i mu, damballahi i pahane su pad u banalnosti (više ili manje efektne, ali ipak, banalnosti) ako se ne uspije održati ona metafizičko-mitološka, arhetipska dimenzija, tek dodir transcendencije (a ne transcendencija servirana na tanjuru u izracionaliziranim zalogajima, za čitatelja koji misli da je svijet do kraja objašnjiv, bez ostatka).

Slazem se! Iako su neke od tih epizoda poprilicno dobre, ni meni se nikad nije nesto posebno svidjela ideja uvodjenja Atlantide i co. u Zagora, mozda i iz tog razloga jer je to jedna od centralnih tema MM serijala. Sasvim je ok da se autori dotaknu i te teme, ali mislim da nije potrebno da se ide previse duboko u tom pravcu.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 30/03/2016 : 13:18:05  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
E pa to.
Jako dobro se može iskoristiti za pustolovinu (Sedam gradova Cibole je odličan primjer), ali nije potrebno povezivati Zagorov svemir sa tim ciklusom. Jer su to jednostavno već dva izgrađena sustava, pa se uvijek osjeća upad drugog u prvog, kao neki uljez, kao neka kost koja je zapela.
Da, i po meni je pogrešno ići u pravcu poravnavanja takvih odvojenih sustava.
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 30/03/2016 : 14:24:44  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Problem je druge prirode: Atlantida se u Zagorovoj hronologiji previše razredila, razvukla.
Bosellijeva primarna ideja je bila osvežavanje lika onda kada mu je to bilo najpotrebnije, jedna od slamki za koju se uhvatio radi izvlačenja iz krize 90-ih godina.
Tad je sve bilo razradjeno, išlo planski i stvarno je diglo serijal na viši nivo (u odnosu na Toninellija). Svaka epizoda je rapidno razradjivala dobar deo velike slike i išlo ka brzom zaključku (procenjujem u nekih sto epizoda od Sedam gradova Cibole)

Primeticete da su sve priče tog ciklusa (Crni plamen, Crna duša, Sedam gradova Sibole, Osveta Vudu, Hellingen je živ (dobro, on je diskutabilan), Morska Strava, Tajna Jednoroga, Atlantis, U carstvu Songhaya) redom odlično razradjene, u istom ritmu razvitka slike i pojedinacno makar dobrano iznad proseka, ako ne izvanprosecne u apsolutnom smislu te reci. Težnja ka spektakularnom finišu koji ničim neće ugroziti pravu prirodu serijala već samo začiniti tu celinu kao nezavisnu. Problem je u Hellingenu. Tu je krenuo da papri po Wendigu i nečem velikom što prati taj lik (Shayogan, Ptica gromovnik, dobro-zlo, naučno-divinsko) ali je pogrešio što je u to upleo starkelju - tradicionalisti su ga popljuvali.

Kao posledica toga, Boselli odustaje od prvobitno zamišljene Atlantide, kasnije predaje palicu Burattiniju, pod prisilom da nastavi da razradjuje temu jer serijal opet pada u žabokrečinu počinje da razvodnjava ideju, bukvalno sa plana prešavši na epizodno sapuničarenje a Burattiniju prosledjuje opštu zamisao u vidu sinopsisa da ne bi morao sam od govana mesi pitu. Tako sada čitamo to sranje već 20 godina bez da se išta desilo, niti će iśta da se desi.

A moglo je biti divota, ne zna im se broj...da je samo usko tradicionalističko zlo sa one strane Jadrana videlo u Hellingenu pripremu nečega velikog umesto što je prizivalo Nolittansko doba pa i Sclavijevu oniričnost koju su prezirali kao najveće zlo koje je serijal video.

Izvinite na lošem fraziranju. Pišem telefonom (mrzim da pišem telefonom)

DNEVNIK CITANJA:
Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 30/03/2016 : 14:58:59  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
A što je, po tebi, prvobitno zamišljena Atlantida?

Držiš da bi pilo vodu da je Zagor, recimo, potomak drevnih?
Ja nisam za to.
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
12295 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 30/03/2016 : 15:27:15  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Slazem se sa Patkom. Izgledalo je kao da sve to vodi necemu sto cemo otkriti, nekom velikom finalu u kome ce se zavrsiti price sa Atlantidom, Pahanom i Dambalahom, ali je Bosseli iz nekog razloga odustao od svega toga.
Da li zbog Hellingena kao sto kaze Patak ili zbog angazmana na Teksu ili je nesto trece u pitanju, to ne znamo. Ali svakako ostaje zal sto nismo videli to sto je Bosseli zamislio, a mozda nije nsita ni zamislio. Izgleda da u Juznoamerickoj sagi necemo dobiti odgovore ni na jedno sustinsko pitanje.

quote:

Ja nisam za to.

Ne mora Zagor da bude potomak drevnih, ali vec smo dobili od Nolitte objasnjenje da je Zagor izabrani junak da odbrani Zemlju od vanzemaljske pretnje. Burattini je posle sve to dodatno obradio i produbio u Darkvudu godine nulte. Dakle Zagor nije tek tako tu, pukim slucajem.
Ima neka veca slika u pozadini i nesto sto odredjuje tok dogadjaja. Kiki Manitu? Atlantida? Wendigo? Ili je iznad svega toga sudbina?(koliko se secam Zagor se susreo sa nekim vidom sudbine(bice sa ogrtacem koje drzi terazije) u specijalcu Crni Plamen).

Kao sto smo vise puta rekli i zakljucili Zagor ima ogromni potencijal koji na zalost jos uvek ostaje samo potencijal. Sto je ogromna steta.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 30/03/2016 : 15:34:08  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by going going
Ne mora Zagor da bude potomak drevnih, ali vec smo dobili od Nolitte objasnjenje da je Zagor izabrani junak da odbrani Zemlju od vanzemaljske pretnje. Burattini je posle sve to dodatno obradio i produbio u Darkvudu godine nulte.

E da, to je ta stvar koja mi je želja. Jednom ću uraditi tekst o tom oproštajnom Nolittinom uratku.

No, već sada ti moram reći: Nolitta tamo i Boselli te Burattini u Nultoj godini, nisam siguran da su se dobro shvatili. Pitanje je je li Burattini dodatno obradio i produbio ili je gacao po plićaku.

Nolitti u Vječnoj magiji je, s te strane, genijalan, meni izuzetan (i dubok).
Povezati ili povezivati to s Atlantidom, hm, ne znam je li to produbljivanje ili pad.

Pričat ćemo još o tome.
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
12295 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 30/03/2016 : 16:00:52  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
I meni je ovo izuzetno interesantna tema za diskusiju!

Mozemo ovako to da posmatramo: Nolitta je udario temelje ideje da Zagor nije tu slucajno. Posle toga ide tajac(ako ne racunamo Divove dobra i zla) sve do dolaska Bosselija i Burattinija.
Nisam citao odavno Darkvud godine nulte i atlantidske epizode ali koliko se secam ovako se to meni cinilo:

Burattini u Darkvudu godine nulte nastavlja tamo gde je Nolitta stao u Zagor prici i vrlo vesto tu ubacuje Sijer. Burattinijeva prica pociva na Indijanskoj mitologiji i tocku sudbine.
Bosselijeve price pocivaju na misterioznim i drevnim futuristickim civilizacijama Mua i Atlantide.

Dakle Burattini insistira na magiji, a Bosseli na nauci.

Kod Nolitte, u Vecnoj magijii, smo imali oba elementa pomesana. Napredna nauka i tehnologija Akronijanaca (koja, evo jedne lude pretpostavke, zamislite je hipoteticki, mozda moze da ima veze sa Atlantidom i Mu) i drevni Indijanski spiritualizam odnosno magija (Rakum i Manitu-Bizonova glava). Sclavi je nadogradio magijski element Nolittine price u Divovima dobra i zla tako sto je uveo Kiki-Manitua, a to je posle na neki nacin dopunio i zaokruzio(ne nadogradio) Burattini sa Sijer i tockom sudbine.
Dakle imali smo dve linije razvitka price magijska i naucna koje se nisu preplitale. I tako je i trebalo da ostane.

Sve je to nekako imalo smisla i bilo medjusobno povezano do Juznoamericke odiseje. Tu se po mom misljenju rusi sve sto je izgradjeno prethodnih godina.
U Ponekad se vracaju/Seme zla Burattini spaja i izjednacava Indijansku magiju i Atlantidsku tehnologiju. Sto je cista glupost. Magija je spiritualna, dusevna, transcedentna, dakle s one strane iskustva, neopipljiva, dok je tehnologija plod zemaljskih stvari i vrlo opipljiva. Zatim Bosseli u Skiptru Tin-Hinan zapocinje besmislenu borbu magije i nauke i ne vidim da to vodi icemu dobrom.

Sta ti mislis stinky?

Edited by - going going on 30/03/2016 16:01:38
Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 30/03/2016 : 16:19:07  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
quote:
ali je Bosseli iz nekog razloga odustao od svega toga.

Svu svoju inspiraciju i želje Boselli je preusmjerio na Dampyra gdje ima apsolutnu slobodu, a vestern ideje su "potrošene" na Teksa tako da je Zagor jednostavno izvisio, nažalost.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 30/03/2016 : 16:30:16  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Ja još nisam čitao Žezlo Tin-Hinan ni Južnoameričku odiseju, pa ne znam što se i kako tu odigrava.

Ali ovako načelno, bazirano na Nolittinom stavu.
Kod njega ima transcendencije; ona probija svijet. Ovaj naš svijet. Što to znači?
Znači da kod njega svijet (naš svijet) nije izmjerljiv, nije proračunljiv. To je oporučno ostavio u oproštajnoj priči, kada znanost i tehnologiju ruši luk i strijela, ali posvećeni luk i strijela. Ne luk i strijela kao magični predmet fantasy svijeta, nego transcendentni, predmet koji je izvoran, koji zasniva tradiciju koja uređuje prostor života. Bog - čuvari - tradicija - uređenje svijeta i života. Ove "sile" potpomažu naš život i u vremenima krize dostaje napuniti se tom snagom sa izvora (Zagor u Keokukovoj pećini).
Ova je stvar opet različita od raznih čarobnjaka (Kandraxa) i ovladavanja crnom magijom: Nolitta je protiv toga i uvijek protiv praznovjerja, šarlatana itd.
No, ostavlja jedan prostor onome čudesnome, neobjašnjivome.
To je vrlo plastično uvidljivo u specijalcu Crna magija (Mister No). Tamo se radi o sukobu potpuno racionalnog svijeta i tog dubokog, neizmjernog, čudesnog. Jedan znanstvenik ima misiju, lovi po svijetu šarlatane i ismijava ih. Naposljetku se sretne sa onim "strašnim", sa nedokučivim i to je njegova propast.

Znači, taj je znanstvenik bio ovdje model jedne pretjerane racionalizacije, ono što se kaže svijet kao potpuna imanencija.
Nolitta nije za takav svijet, on još vjeruje u neizmjernost, dubinu svijeta.

Kod Bosellija i Burattinija ova stvar je, mislim, drugačija. Burattini se tim ni ne bavi, njemu to još nije ni došlo pred oči kao problem. Burattini je ispod te razine (to je to što svi ili većina osjeća - njegovu ubitačnu dosadu počesto). Boselli je, po onome što sam vidio, meni također ispod Nolitte. Premda on bolje posloži priče, dinamičnije i ima daleko širi zahvat, više stvari obuhvaća i vidi. No, ono što je možda najveći problem, što su također neki već primijetili: kod njega je sve u istoj ravni, kentauri iskaču na trećoj stranici, Zagor tamani zombije jednako bezazleno kao nekad trgovce viskijem. Dakle, kod njega nema te začuđenosti svijetom ili barem nema na liniji te starije generacije. Jer, u ovome su slični recimo, Pratt i Nolitta.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 30/03/2016 : 16:38:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Možda se moglo reći ne da je Zagor doslovno nekakav potomak Pahane/Damballaha (ili čak on sam) već da u svako doba postoji netko tko drži ravnotežu da zlo (Wendigo?) ne bi pobjedilo, u doba Atlantide to je bio Pahana, u mitskom Songaju možda Damballah, a u Zagorovo vrijeme to je on sam. Znači, netko nepoznat, tko uvijek mora čuvati mir na Zemlji.
Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 30/03/2016 : 16:49:05  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
quote:
Kod Bosellija i Burattinija ova stvar je, mislim, drugačija. Burattini se tim ni ne bavi, njemu to još nije ni došlo pred oči kao problem. Burattini je ispod te razine (to je to što svi ili većina osjeća - njegovu ubitačnu dosadu počesto). Boselli je, po onome što sam vidio, meni također ispod Nolitte. Premda on bolje posloži priče, dinamičnije i ima daleko širi zahvat, više stvari obuhvaća i vidi. No, ono što je možda najveći problem, što su također neki već primijetili: kod njega je sve u istoj ravni, kentauri iskaču na trećoj stranici, Zagor tamani zombije jednako bezazleno kao nekad trgovce viskijem. Dakle, kod njega nema te začuđenosti svijetom ili barem nema na liniji te starije generacije. Jer, u ovome su slični recimo, Pratt i Nolitta.

Uf, to je to, samo par crta, ali sve si važno obuhvatio.
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 30/03/2016 : 17:53:40  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:

A što je, po tebi, prvobitno zamišljena Atlantida?

Sve ono čemu se može naslutiti da priča teži od "Crnog plamena" do "Tajne Jednoroga"

quote:
Ja nisam za to.

To šta ja i ti držimo nekako je nebitno je. Ali, ako me se pita, držim da je ideja o Zagoru kao nasledniku neke drevne krvne linije (tj.herojska tačka u trenutku kada ga je istorija najviše trebala) veoma dobrodošla, pogotovo zato što je Boselli zahtevao na tome da se to zadrži u domenu sage a ne da utiče na serijal. Smatraj to, što kažu ljubitelji američkog stripa, Bosellijevim "runom" iliti "trkom" koji obogaćuje serijal autorskom interpretacijom lika.

Svaka novina mi je realno dobrodošla. Nolitta je rekao šta je rekao i ništa šta se desi u budućnosti neće negirati njegov potpis i dostignuće. Ali da zbog Nolitte zahtevam samo na Nolitti tamo gde njega više nema i niti će ga biti mi je tek van svake pameti.

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 30/03/2016 : 18:02:24  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by going going

...Da li zbog Hellingena kao sto kaze Patak ili zbog angazmana na Teksu ili je nesto trece u pitanju, to ne znamo. Ali svakako ostaje zal sto nismo videli to sto je Bosseli zamislio, a mozda nije nsita ni zamislio...

Odgovorno tvrdim da se Bosellijeva zamisao/ideja promenila/razvodnila nakon Krakena, a da su stotine pisama koje je primio nakon uključivanja Hellingena u sagu ubile u njemu svaku volju. Sinopsis za "Krakena" je tada još uvek postojao, "Tajna Jednoroga" verovatno, ali već "Afrička saga" i sve što je posle nje usledilo je više razvoj sapunice zbog uredništva i onog dela fanova koji su hteli da vide šta će dalje da se desi (kladim se da Cainova resurekcija uopšte nije bila planirana. Kada uporediš tog lika u obe priče...) nego što je ambiciozni nastavak ranijih delova sage. Vidi se na scenariju, i tipskom menjanju nekih likova (Cain, Marie)

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 30/03/2016 : 18:09:56  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by solar

quote:

Uf, to je to, samo par crta, ali sve si važno obuhvatio.

Tako je.
Ovo sve gore što pišem, da podsetim, nije venerizacija Bosellija jer sve ovo oko Atlantide se bazira na fabularnom zapletu, bez Nolittine dubine i umetničkog žara. Burattini pogotovo. Taj više nije sposoban biti svoj, jer sluša želje uskopoglednih fanova i piše u Nolittinoj senci. Ponekad iz nje izađe, ali ne zna dugo van nje da se ponaša. U njoj mu je ugodno.

Ali, na žalost, njih dvojica su trenutno najbolje šta imamo. Capone je pokojni, Marolla gost, a Burattini i dalje forsira sebe, sebe i samo sebe

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 30/03/2016 : 19:33:21  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by PijaniPatak
Ali, ako me se pita, držim da je ideja o Zagoru kao nasledniku neke drevne krvne linije (tj.herojska tačka u trenutku kada ga je istorija najviše trebala) veoma dobrodošla, pogotovo zato što je Boselli zahtevao na tome da se to zadrži u domenu sage a ne da utiče na serijal.

hm
je li moguće ovo uraditi?

jer se tu radi o Zagorovom liku, prčkanje, poigravanje sa fundamentom. može li to ostati samo jedna saga ili hoćeš-nećeš utječe, mijenja serijal, jer mijenja sam Zagorov lik?

da ne bude zabune
ja volim Bosellijeve priče, neke od njih su mi top-10
ali bih ovo što kažeš ipak izdvojio onda nekako, recimo, tu je mogla ići ili nova edicija ili kroz specijalce, maxije...
ako je Boselli baš imao želju i ideju, tako je to tada mogao izvesti. ako je vjerovao. tada BI MORALO biti dobro.
međutim, već samo to njegovo odustajanje, njegova nevjera, njegovo povlačenje pred fanovima o kojemu pričaš, jest jedan znak.
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 31/03/2016 : 10:01:18  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by PijaniPatak
Ali, ako me se pita, držim da je ideja o Zagoru kao nasledniku neke drevne krvne linije (tj.herojska tačka u trenutku kada ga je istorija najviše trebala) veoma dobrodošla, pogotovo zato što je Boselli zahtevao na tome da se to zadrži u domenu sage a ne da utiče na serijal.

hm
je li moguće ovo uraditi?

jer se tu radi o Zagorovom liku, prčkanje, poigravanje sa fundamentom. može li to ostati samo jedna saga ili hoćeš-nećeš utječe, mijenja serijal, jer mijenja sam Zagorov lik?

Naravno da je moguće stinky. "Večna magija", "Demon Ludila" i "Sveti breg" su živi dokaz toga.

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22370 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 31/03/2016 : 10:03:52  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Naravno da su fanovi dobrim dijelom utjecali na razvoj serijala.
Iako se neke od pomenutih stvari cine kao dobre ideje, ipak mislim da je Sergio bio u pravu kada je poslusao glas vecine. Ne moze se na svoju ruku ici jednim pravcem ukoliko je vecina fanova protiv toga. Ne treba zaboraviti da su oni ti koji kupuju stripove i iz tog razloga treba poslusati glas razuma i pruziti ljudima ono sto traze.
Zagor se jos uvijek dobro kotira, jedan je od najprodavanijih serijala u SBE, sto je celnicima najbolja potvrda da su do sada sve uradili kako treba.
Go to Top of Page

thekide
stripovi.com suradnik

Serbia
1811 Posts

Member since 18/11/2013

Posted - 31/03/2016 : 10:54:32  Show Profile Show Extended Profile  Send thekide a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

Naravno da su fanovi dobrim dijelom utjecali na razvoj serijala.
Iako se neke od pomenutih stvari cine kao dobre ideje, ipak mislim da je Sergio bio u pravu kada je poslusao glas vecine. Ne moze se na svoju ruku ici jednim pravcem ukoliko je vecina fanova protiv toga. Ne treba zaboraviti da su oni ti koji kupuju stripove i iz tog razloga treba poslusati glas razuma i pruziti ljudima ono sto traze.
Zagor se jos uvijek dobro kotira, jedan je od najprodavanijih serijala u SBE, sto je celnicima najbolja potvrda da su do sada sve uradili kako treba.

U poslednjih 20 godina je bilo mnogo prilika da se jedna od saga odvoji od glavnog serijala i da se kroz propratne edicije isproba neki novi pravac. "Cibola" je mogla biti prvi broj sage o Atlantidi i to je moglo ići u specijalima, nezavisno od glavnog toka, pa ako da dobre rezultate (pozitivne kritike i mnogo važnije - skok prodaje) onda se moglo i ubrzati. Kao što danas rade na Dylanu i njegovim zombi specijalima.

Pa Boselli je i Wendiga isprobao u dva specijala pre nego što mu je dao ulogu u glavnom serijalu. Tih godina je bilo prostora za mnoge experimente.
Kad je već skakala prodaja trebalo je na krilima uspeha SA sage dati odrešene ruke Boselliju da se igra i smišlja nove edicije. Doduše, jeste dobio almanah (1996), al on je, kao (uglavnom) probni poligon za nove autore, od starta bio osuđen na propast.

Kad je Maxi stigao već su stvari krenule nizbrdo, mada je i tu bilo mesta za manevrisanje da se od starta krenulo smisleno, a ne samo ubacivanje otpada sa redovne serije (Maxi 1 i naročito Maxi 3).

Ništa ih ne bi koštalo ni da su isprobali još jednu novu ediciju sa jasnim planom šta i kako dalje. Danas je to već neisplativo - kažeš Zagor je jedan od najprodavanijih serijala u SBE. Pre 20 godina to bi imalo težinu, danas nema apsolutno nikakvu. Jer danas biti (nadamo se) treći najprodavaniji serijal znači da je taj serijal (finansijski) samoodrživ i ništa više. Pre 20 godina imali su dva serijala sa milionskim tiražima (računam i reprinte) i koga je tad zanimao tamo neki Zagor. I pored decenijskih padova i dan danas ta ista dva serijala održavaju izdavačku kuću u životu i opet koga zanima tamo neki Zagor. Plus čista zarada koju Zagor trenutno donosi sigurno ne može da obezbedi bilo kakav novi projekat. Eventualno minimalna sredstva za nove (skuplje) scenariste i crtače. Ali kao što znamo stari "majstori" će ostati tu do penzije smrti i onda je pitanje koliko bi neki novi urednik (sa nasleđenim vezanim rukama) mogao da promeni stvari.

Edited by - thekide on 31/03/2016 10:56:40
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22370 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 01/04/2016 : 10:27:45  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Jasno je da je bilo dosta propusta i premalo umjetnicke kreativnosti u posljednje vrijeme.
Ipak, pokusao sam da sagledam stvari iz pozitivnog ugla, s obzirom da sam uvijek u proslosti serijalu predvidjao crnu buducnost.
Inace bi trebali vise optimisticnije da gledamo na trenutnu situaciju...tu ne mislim samo na Zagora, vec na zivot uopste.

Cinjenica jeste da je Zagor jos uvijek najbolji strip na svijetu. Takodje, jos se nigdje oficijelno ne spominje kraj serijala. To je trenutno dovoljno, vise nam ni ne treba.
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 01/04/2016 : 10:39:56  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Do broja 700 sigurno ide a za dalje ćemo vidjeti.

Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua
Go to Top of Page

thekide
stripovi.com suradnik

Serbia
1811 Posts

Member since 18/11/2013

Posted - 01/04/2016 : 11:26:24  Show Profile Show Extended Profile  Send thekide a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

Cinjenica jeste da je Zagor jos uvijek najbolji strip na svijetu. Takodje, jos se nigdje oficijelno ne spominje kraj serijala. To je trenutno dovoljno, vise nam ni ne treba.

Ma daleko je kraj serijala, prvo idu gašenja neisplativih propratnih edicija (dobro to je već odrađeno), pa onda rezanje svih troškova i obaranje donje granice isplativosti. Pa onda, konačno, smena urednika i sveža krv sa (nadajmo se) novim idejama. Na duge staze nema zime za Zagora.

Meni je alarmantnije što SBE već duugo ne daje sveže informacije o prodaji svih serijala.

Nego, jutros sam se baš šokirao kad sam video da su objavili ime Ferrijevog naslednika na naslovnicama. Kud baš tog amatera da izaberu.

Edited by - thekide on 01/04/2016 11:27:18
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 01/04/2016 : 11:47:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by thekide

Nego, jutros sam se baš šokirao kad sam video da su objavili ime Ferrijevog naslednika na naslovnicama. Kud baš tog amatera da izaberu.

kud bas jutros

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

thekide
stripovi.com suradnik

Serbia
1811 Posts

Member since 18/11/2013

Posted - 01/04/2016 : 12:04:02  Show Profile Show Extended Profile  Send thekide a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Poli

quote:
Originally posted by thekide

kud bas jutros

Eto šta ti je sudbina.
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 01/04/2016 : 12:09:25  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Kud baš Vernija izabraše pored zdravog Nuccija.

Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua
Go to Top of Page

djukak
Senior Member

2981 Posts

Member since 28/04/2005

Posted - 01/04/2016 : 12:24:10  Show Profile Show Extended Profile  Send djukak a Private Message  Reply with Quote
Kažu da Feri nastavlja do stote godine....

They have money for wars, but can't feed the poor!

Allow me to introduce first, Makaveli the Don.

Edited by - djukak on 01/04/2016 12:24:23
Go to Top of Page
Page: of 1214 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 2.25 seconds. Snitz Forums 2000