forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Ratko Dragaš, dobrotvor ili prevarant ?
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 26

Otto Kraus
Average Member

Sweden
609 Posts

Member since 12/08/2010

Posted - 17/12/2016 : 08:20:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Otto Kraus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dukidule

quote:
Originally posted by maelstrom

Vidim da su se na ovom topiku uglavnom spominjale raznorazne Ratkove prevare u vezi pozajmljivanja novca i stripova i kasnijeg neispunjavanja dogovora u vezi toga, ali šta ćemo sa jednom drugom pričom koja je oštetila verovatno mnogo veći broj ljudi, doduše u manjoj novčanoj i ljudskoj meri?

Bilo je već priče o tome, a kada god bi se povela gušena je u startu kako od strane pojedinih Ratkovih "advokata" tako i od potencijalnih prevarenih osoba čiji mozak nije ni na milisekund želeo da pomisli i prizna sebi kako su možda prevareni.

O čemu je dakle reč, pa o čemu drugom bi i bilo nego o ponovnom štampanju starih Dnevnikovih stripova ZS i LMS, odnosno pravljenju replika.U startu moram da se ogradim jer sam ove informacije čuo od nekog drugog, dakle nisam lično mogao da se uverim u to, ali ionako se na ovom topiku, ali i generalno, dosta toga svodi na ono šta je ko čuo od nekog drugog.Doduše, osoba od koje sam to čuo je od onih koji su uvek dobro obavešteni jer su u kontaktu sa svima i samo se stripovima i bave.
Navodno je Ratko još davno nabavio 4 kompleta ZS i LMS u lepom stanju i solidno ih prodao.To mu se osladilo pa je hteo još toga da prodaje.Naravno verujem da se brzo uhodao i u posao pozajmljivanja stripova od drugih i prodavanja u njihovo ime, ali njega su kopkali ti superočuvani stripovi čija cena može enormno da ide nagore.I onda se Ratko dogovorio sa još nekim ljudima i počeli su da štampaju replike, ali na starom roto papiru iz Dnevnika kojeg je tamo bilo ostalo podosta, dakle imali su i tamo neku vezu koja je takođe verovatno iz svega toga izvukla kajmak.Tako štampane stripove je teško razlikovati od originala, postoji valjda samo jedan detalj, ne tako krupan, po kome se to može videti i to mi je rečeno u čemu je stvar, ali sam stvarno zaboravio o čemu je tačno reč.
I tako su se na aukcijama počeli pojavljivati najstariji Dnevnikovi stripovi u bukvalno glanc stanju u pravom smislu te reči.Vremenom se broj tih stripova toliko uvećavao da je to postalo zastrašujuće, a zanimljivo je da u ponudi skoro da nije bilo ili je bilo u jako malom broju visokih brojeva ZS i LMS, valjda nisu bili toliko isplativi sa finansijske strane.
Bilo smo svedoci svega toga na ovom sajtu i veštačkog dizanja cena i čitave ekipe koja je radila za Ratka, a čitava priča nikako nije bila ograničena samo na Hrvatsku, i u Srbiji je on imao dosta njegovih ljudi.
Međutim, prava kulminacija svega je nastala tek nakon toga što je sam Ratko napustio ovaj sajt bar što se tiče aukcija (mada većina njegove ekipe nije) i počeo da stavlja stripove na prodaju na sajt Kolekcionar.eu.Ono što se tamo pojavljivalo je za rubriku verovali ili ne.Počelo se neverovatno preterivati, to se verovatno zbog Markosa nije moglo raditi ovde u toj meri, ali tamo više nije bilo nikakvih ograda.Samo ću istaći da je Ratko u SAMO JEDNOJ AUKCIJI prodavao 7 (i slovima SEDAM) LMS 4 Blago Crvene planine u glanc stanju, naravno sve zajedno.A imao ih je još u okviru nekoliko kompleta i takođe pojedinačno.Pa ako je to nekome normalno, ja onda ne znam šta nije?Takođe, na tim aukcijama su oboreni i svi rekordi što se tiče cena stripova, kakvi recimo na ovome sajtu nikada nisu bili niti će biti dostignuti.Tu je bila prelažena i ta magična cifra od 1000 eura po jednom stripu.
Posle se Ratko vratio i na ovaj sajt da ponovo prodaje, ali po drugim nikom, započela je tada neka nova faza svega toga gde mu je desna ruka bila jedna osoba koja je prvo izigravala velikog kupca (i to naravno uglavnom kod Ratka), a posle je sve isključivo samo prodavala, ali to je već druga i duga priča....

U svakom slučaju, verujem da dobar deo ljudi koji su kupovali od Ratka te navodno glanc stripove nisu ni svesni da verovatno nemaju u svom posedu originale već vešto urađene replike.U stvari, možda to neki i potajno znaju, ali ne žele to sebi da priznaju.

Sad, može da me napada ko hoće i da napiše kako su ovo sve gluposti, ali dovoljno je samo malo mućnuti glavom i koristiti se zdravom logikom pa shvatiti šta je bliže tome da bude istina.Isto tako, koliko sam shvatio, Ratko je bukvalno živeo od stripova, nije mu uopšte bilo tako loše, čovek se brzo navikne na tako nešto, no poenta je u tome da je reč o klasičnom preprodavcu, a takvih danas ima još i većina njih su povezani, šire svoju mrežu i kasnije imaju određeni monopol na tržištu stripova, retko ko od njih ima pored toga još neki iole ozbiljniji posao tako da im je to glavni izvor zarade.A da bi danas opstao u bilo kojem sličnom poslu koji osluškuju stanje na tržištu, a kamoli kada je reč o stripovima koji nisu baš toliko naširoko rasprostranjeni, ne možeš baš uvek da igraš pošteno i fer.Drugo je kada ti je sve to običan hobi, kao što većini nas i jeste.

U biti 90% toga što si napisao može se potpisati, a za dodati bi bilo da su mnogi sitni zagrebačaki i okolozagrebački klošari još uvijek aktivn, povremenu ubacujui i prodaju ostatke iz toga doba.

Ajd fino napisi tocno imena te cijele ekipe kad ih vec sve znas te prosvjetli nas ostale pa da i mi prodjemo jeftinije na aukcijama.
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29347 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 17/12/2016 : 09:33:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
Ništa vezano za Ratka me ne bi iznenadilo, ali ide se iz krajnosti u krajnost. Sumnjam da im je uspjelo napraviti replike za koje prosječan kolekcionar odmah ne bi primijetio da nisu originali. Puno je to teže nego što se misli, a to objašnjenje s papirom je posebno urnebesno. Da, 2008. su u Dnevniku su imali još podosta roto papira iz '68, najnormalnija stvar. Mislim, stvarno. Ka kolekcionar.eu ne znam, nisam pratio, valjda postoje linkovi aukcija da se provjeri?

Što se tiče ekipe, svi sve kao znaju, tko je umijesan, tko je sta radio, ali nitko ništa ne govori. Možda kad bi ljudi krenuli konkretno pričati o tome što znaju i što su primjetili, možda bi se puno toga moglo izbjeći. Ja npr. znam da dmar i kizosamurai (između ostalih) godinama dilaju fibrine i libellusove (i kojekakve druge) stripove ukradene iz tiskare, ali budući da nemam konkretne dokaze, pravim se da ne znam.

Trouble will find me
Go to Top of Page

maelstrom
Senior Member

1262 Posts

Member since 21/12/2010

Posted - 17/12/2016 : 09:52:25  Show Profile Show Extended Profile  Send maelstrom a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Markos

Ništa vezano za Ratka me ne bi iznenadilo, ali ide se iz krajnosti u krajnost. Sumnjam da im je uspjelo napraviti replike za koje prosječan kolekcionar odmah ne bi primijetio da nisu originali. Puno je to teže nego što se misli, a to objašnjenje s papirom je posebno urnebesno. Da, 2008. su u Dnevniku su imali još podosta roto papira iz '68, najnormalnija stvar. Mislim, stvarno. Ka kolekcionar.eu ne znam, nisam pratio, valjda postoje linkovi aukcija da se provjeri?

Što se tiče ekipe, svi sve kao znaju, tko je umijesan, tko je sta radio, ali nitko ništa ne govori. Možda kad bi ljudi krenuli konkretno pričati o tome što znaju i što su primjetili, možda bi se puno toga moglo izbjeći. Ja npr. znam da dmar i kizosamurai (između ostalih) godinama dilaju fibrine i libellusove (i kojekakve druge) stripove ukradene iz tiskare, ali budući da nemam konkretne dokaze, pravim se da ne znam.

Eh, običan kolekcionar.Pa većina ljudi nije primetila ni kada je pre izvesnog vremena neko dorađeni primerak (i to loše) Strip zabavnika Morske Hijene Zagor prodavao kao LMS 17.Sada će da primete vešto urađene replike na starom roto papiru.Teško, naravno neko može, pogotovo onaj koji zna šta traži, ali ako usput to ni ne znaš, niti sumnjaš, ili čak nećeš sebi da priznaš jer je ishod onda suviše bolan, šta tu onda dalje ima da se priča?

Što se tiče mogućnosti štampanja na starom roto papiru, to je itekako poznato skoro svakom ko je iz Novog Sada da je u Dnevniku bilo ostalo podosta toga.Ne mora biti nužno baš iz 1968. godine, a i zar većina nas zna razliku između roto papira iz 1968. i roto papira iz recimo 1988.?A i ko zna šta je sve bilo ostalo u Dnevnikovim štamparijama (možda je bilo i stvari starijih od 1968.), bio je to svojevrstan gigant u onom vremenu i mnogo toga je i van ove priče njima ostalo što su mnogi posle zloupotrebljavali za svoju korist, da se napisati knjiga o tome.Naravno ne pričam o sadašnjem vremenu kada ovo spominjem vezano za štampanje replika jer se to nije radilo malopre, već ima dosta godina, a uostalom nakupilo se i godina otkada je Ratko prodao zadnji takav strip na aukcijama.Dakle, priča je u prošlom vremenu pošto ranije ko god je počinjao nešto slično da piše bivao je razapinjan na krst, ali sada tu i tamo eto može da se spomene samo zato što su Ratka napali članovi njegove bivše ekipe.

Uostalom, nisam ja prvi koji je na ovom forumu pisao o starom roto papiru i da ga je bilo ostalo, ko hoće da se potrudi može iz arhiva foruma da pronađe postove na tu temu.Nemoguće je da svi to izmišljaju, a i zašto bi to radili, nema razloga?Ja lično nemam nikakvog razloga niti da budem ljubomoran na bilo koga jer i sam posedujem dosta stripova, plus starijih i vrednijih i nisam bio uskraćen za neki zbog ovih dešavanja.I ja sam ponešto kupovao od Ratka dok nisam koristeći zdravu logiku shvatio da tu nešto nije u redu.Ratko je inače samo personifikacija cele ove priče, svakako da ništa od toga nije mogao sam da radi, ali eto bio je u svemu tome isturena figura i na kraju se zbog toga sve završilo tako kako se i završilo.

Generalno, teško je dokazati bilo šta, a i kako je to uopšte moguće?Kako je uostalom moguće dokazati da neko veštački diže cene na aukcijama ako on ode kod nekog rođaka, prijatelja i kuma i sa drugog naloga i tuđeg kompjutera nabidava?Pa još kada se sve to raširi u mrežu prijatelja, kumova i saradnika?Ma ne može tu ništa da se uradi, pogotovo što oni koji sumnjaju nisu međusobno povezani i ne mogu da deluju tako sinhronizovano kao ovi što varaju koji su kao nokat i meso (naravno dok međusobno jedan drugoga ne zavrnu iz halavosti).Kako se tek može znati ko je umešan u pravljenje veštih replika stripa, sve i kada se utvrdi tako nešto onaj od koga si strip nabavio uvek može da tvrdi da je i on dobio od nekog drugog i da ne zna ništa o tome.Plus, kako ćeš i preko koga dokazivati da strip nije originalan i ko će kazniti onoga koji je napravio repliku?Svedoci smo i toga da se na brojnim sajtovima prodaju raznorazne replike, doduše koje nisu rađene na starom roto papiru i niko sa tim izgleda nema problem.

Jedino rešenje je dragi moji ljubitelji stripa i forumaši KORISTITI ZDRAV RAZUM I LOGIKU.Ako se to ne radi onda nam nema pomoći.

Što se tiče i kradenih izdanja i njihove preprodaje, ima i toga itekako, to je opet neka druga priča i prisutna je i u Hrvatskoj i u Srbiji, ali eto opet se ni u tom slučaju ništa ne može dokazati.Generalno na ovim prostorima se skoro ništa ne da dokazati, vezano za bilo šta u životu, pre svega zbog ogromnog straha koji postoji u ljudima i dok se to ne promeni neće biti pomaka na bolje.

Ti se Markose trudiš da ovde na sajtu uradiš ono što je do tebe, ali nemoguće je neke stvari iskoreniti i situacija je takva kakva je.

Edited by - maelstrom on 17/12/2016 10:02:59
Go to Top of Page

maelstrom
Senior Member

1262 Posts

Member since 21/12/2010

Posted - 17/12/2016 : 10:13:03  Show Profile Show Extended Profile  Send maelstrom a Private Message  Reply with Quote
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=39150&whichpage=1

Evo, recimo ovde se raspravljalo o Ratkovim aukcijama i između ostalim onima koje su bile na sajtu kolekcionar, ali zanimljivo je da svi ti linkovi koji su tamo sada vode isključivo samo na početnu stranicu sajta. Mislim da su i oni bili svesni šta se odigravalo na njihovom sajtu i da su prikrili na vreme tragove toga.

Ima i još drugih foruma na kojima se raspravljalo o ovome, samo treba ukucati u google Dverobad i kolekcionar, ovo mi je izbacilo vezano za ovaj forum.

Edited by - maelstrom on 17/12/2016 10:17:20
Go to Top of Page

ZoranC
Senior Member

Germany
1916 Posts

Member since 20/09/2010

Posted - 17/12/2016 : 10:35:07  Show Profile Show Extended Profile  Send ZoranC a Private Message  Reply with Quote
Kupujem komplet LMS i ZS u glanc stanju. Placam 4000 kuna za obadva kompleta zajedno. Preuzimam direktno. Zanemarit cu i ako mi se podvale laznjaci, ako je i profesionalnom oku vec toliko nemoguce otkriti razliku.
Ovo nije sprdanje, ozbiljno mislim. Ponuda ostaje otvorena sve do nabavke istih.
Go to Top of Page

maelstrom
Senior Member

1262 Posts

Member since 21/12/2010

Posted - 17/12/2016 : 10:40:38  Show Profile Show Extended Profile  Send maelstrom a Private Message  Reply with Quote
Da dodam još nešto, sve i da između starih originala i vešto urađenih replika ne postoji ama baš nikakva razlika, to nikako ne znači da je to u redu i da je to nešto što je sasvim normalno raditi.Eto zamislite da sad neko recimo nekom od novijih izdavača u dogovoru sa nekim iz štamparije doštampava određeni broj izdanja i posle ih prodaje po nižoj ceni.Izdavač bi zbog toga trpeo veliku štetu.I opet, nije bitno ni što Dnevnik više nije u stroju kao izdavač, jednostavno takve cene za te stripove su nenormalne i prave štetu kupcima sve i ako oni to naravno svesno uzimaju.
A ponavljam, ipak postoji eto jedan detalj (raspitaću se već ponovo pošto sam tu priču čuo pre oko 2 godine) po kome se daju raspoznavati te vešto urađene replike od originala.

Edited by - maelstrom on 17/12/2016 10:42:06
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40251 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 17/12/2016 : 11:06:58  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
quote:
Ja npr. znam da dmar i kizosamurai (između ostalih) godinama dilaju fibrine i libellusove (i kojekakve druge) stripove ukradene iz tiskare, ali budući da nemam konkretne dokaze, pravim se da ne znam.

I kod tebe curi? Ja sam mislio da samo VC sipa corbu u sito.. Sta kazu stampari?

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page

Otto Kraus
Average Member

Sweden
609 Posts

Member since 12/08/2010

Posted - 17/12/2016 : 11:21:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Otto Kraus a Private Message  Reply with Quote
Osobno me slabije (u ovom slucaju)zanima da li se prodaju pirati ili ne,valjda cu primjetiti neku razliku ako ga kupim,a ako i ne onda su ga stvarno dobro napravili,pa cu valjda zivjeti dugo i sretno u neznanju.

Ove price oko tiskara su mi zanimljive,ali o tome nemam pojma,pa cu ih samo citati-krimi sapunica.

Meni su aukcije zanimljive,a tamo su mi svi koji su malo vise povezani sa nickom die hardom malo sumnjivi,a uz pretpostavku da iza njega stoji on: Dveribad...

Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17808 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 17/12/2016 : 13:08:48  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by sawitch

quote:
Ja npr. znam da dmar i kizosamurai (između ostalih) godinama dilaju fibrine i libellusove (i kojekakve druge) stripove ukradene iz tiskare, ali budući da nemam konkretne dokaze, pravim se da ne znam.

I kod tebe curi? Ja sam mislio da samo VC sipa corbu u sito.. Sta kazu stampari?

to su ba najveci bandidti
curi u stampariji garant jer obicni radnici skontali cijene stripova pa umjesto 500 idu na 550 lupam
i onda to prodaju

tako sam libelusovcima poslao jedan oglas iz sirokog brijega za stripove koji jos nisu izasli...
rekli su da znaju i da ce opet mijenjati tiskaru

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40251 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 17/12/2016 : 13:12:33  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Ja ne mogu da verujem da to postoji.. Imaju klijente i tako ih gube zbog 50 stripova... Jezivi su...

Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17808 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 17/12/2016 : 13:47:52  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
boli bolan najnizeg radnika za poslove menadjera i vlasnika
ko zna koliko jednokratnih pretvara urade da niko i ne skonta

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29347 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 17/12/2016 : 13:51:00  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
Zeljko, kad je to bilo? Meni je prije dva mjeseca lik na njuskalu prodavao stripove koji jos nisu izasli.. policija se umijesala, prodavao jedan lik s foruma isto, oneboy, koji je to nabavljao od muza jedne radnice iz knjigoveznice. tada sam konacno tiskari dokazao da se krade jer prije nisu vjerovali(mi imamo kontrole, svaki se komad broji itd itd). Sad smo tu jednu rupu rijesili, ali ima toga jos. Radnicima je to primamljivo jer lako zaradi prakticki jos jednu placu. Neka uzme samo po 2-3 komada, nakupi se lijepa cifra.

A za dmara to i nije neka tajna, čovjek to i ne krije. Kod mene na stripovi.com se aukcije ne brisu, tako da se sve vidi. Npr. Prodao je 3 komada stripa Ja, ubojica nedugo nakon sto je objavljen na aukcijama. Odakle mu tri komada osim ako ih nije nabavio iz tiskare? On to mrtav hladan prodaje na aukcijama. To je uigrana ekipa, ali kad tad cu ja tome stati na kraj. Nije da ce to mene upropastiti, ali nekako bas ne volim kad me netko krade, bas sam cudan:) a pogotovo ovako, em te krade, em ti jos to nabija na nos, prodaje to meni naocigled, na mom sajtu. Vrhunac bezobrazluka... a mozes samo nagadjati koliko toga se proda mimo sajta stalnim kupcima (koji se isto prave nevjesti i kao ne znaju otkud sve to).

Trouble will find me
Go to Top of Page

trolodtroje
Advanced Member

3271 Posts

Member since 14/09/2010

Posted - 17/12/2016 : 14:28:33  Show Profile Show Extended Profile  Send trolodtroje a Private Message  Reply with Quote
ima toga i kod nas. pre nekolko godina iz tiskare ogroman broj albuma bio prodavan na prostom trgu. uigrana ekipa: insajder, middleman, preprodavač (ili više njih), striparnice, kupci.
pa još i sada dešava se, da tiskar sam natiska "par" komada više, odvoji jih iz naklade i nekolicinu daje vlasniku/....a nakladnik ostaje bez novca a plačao je sve komade!?! i nikome ništa.
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 17/12/2016 : 15:44:45  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Sve piratske stripove koje sam vidio uživo sam iste sekunde znao da su pirati.
Slika možda i može kojiput prevariti ali uživo je to druga priča.
Naročito ti stari Dnevnikovi stripovi.
da su to sve sa aukcija pirati, hajde možda bi netko i popušio sliku i kupio strip ali nema šanse da ne bi skužio kad bi ga uzeo u ruke i onda bi ziher bilo negativnim komentara, optužbi, svađa...
Velim, jedini način da netko napravi taj stari pirat je da nabvavi stare rotacijske mašine i olovni papir šti je već samo po sebi praktički nemoguće, a ako bi i bilo moguće, cijena svega toga nikada ne bi opravdala krajnji proizvod pa da se neki od njih prodaju i za 1000 eura.

Uglavnom, pirati starih Dnevnikovih sdtripova koji se ne mogu skužiti uživo - no way Pedro.

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

miskod66
New Member

Serbia
170 Posts

Member since 13/04/2010

Posted - 17/12/2016 : 15:57:34  Show Profile Show Extended Profile  Send miskod66 a Private Message  Reply with Quote
Sasvim slučajno sećam se tih aukcija na kolekcionaru od 01/2011. Imam i sačuvane slike od tada..

Čovek je samo donekle u pravu. Jedna od aukcija jesu bili lms 4 na gomili (3 ili 4 komad)ali je jasno stajao raspon 4,4+, 5-, 5.
Dakle nisu bili svi glanceri ili tako nešto!!!

U vitrini je stajao samo jedan lms 4 ocenjen kao glanc a pitanje da li je i bio glanc.

Najskuplje prodati stripovi tada bili su lms 21,22- oba po 5400kn.
Lms 21,22 se ni pre toga a ni posle toga nisu pojavljivali tako dobro očuvani na prodaju.

Toliko o tome.

Go to Top of Page

miskod66
New Member

Serbia
170 Posts

Member since 13/04/2010

Posted - 17/12/2016 : 15:59:28  Show Profile Show Extended Profile  Send miskod66 a Private Message  Reply with Quote
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47132 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 17/12/2016 : 16:05:50  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mladjo

Sve piratske stripove koje sam vidio uživo sam iste sekunde znao da su pirati.
Slika možda i može kojiput prevariti ali uživo je to druga priča.
Naročito ti stari Dnevnikovi stripovi.
da su to sve sa aukcija pirati, hajde možda bi netko i popušio sliku i kupio strip ali nema šanse da ne bi skužio kad bi ga uzeo u ruke i onda bi ziher bilo negativnim komentara, optužbi, svađa...
Velim, jedini način da netko napravi taj stari pirat je da nabvavi stare rotacijske mašine i olovni papir šti je već samo po sebi praktički nemoguće, a ako bi i bilo moguće, cijena svega toga nikada ne bi opravdala krajnji proizvod pa da se neki od njih prodaju i za 1000 eura.

Uglavnom, pirati starih Dnevnikovih sdtripova koji se ne mogu skužiti uživo - no way Pedro.

izgleda da tih pirata ima prilično u opticaju.
a i pitanje je iz koliko tiskara to dolazi.
ne virujen da je samo jednome liku to palo napamet.

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu
Go to Top of Page

maelstrom
Senior Member

1262 Posts

Member since 21/12/2010

Posted - 17/12/2016 : 16:51:58  Show Profile Show Extended Profile  Send maelstrom a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by miskod66

Sasvim slučajno sećam se tih aukcija na kolekcionaru od 01/2011. Imam i sačuvane slike od tada..

Čovek je samo donekle u pravu. Jedna od aukcija jesu bili lms 4 na gomili (3 ili 4 komad)ali je jasno stajao raspon 4,4+, 5-, 5.
Dakle nisu bili svi glanceri ili tako nešto!!!

U vitrini je stajao samo jedan lms 4 ocenjen kao glanc a pitanje da li je i bio glanc.

Najskuplje prodati stripovi tada bili su lms 21,22- oba po 5400kn.
Lms 21,22 se ni pre toga a ni posle toga nisu pojavljivali tako dobro očuvani na prodaju.

Toliko o tome.

Znao sam da će se pre ili kasnije javiti neko od onih koji ni u snu ne mogu da pomisle da ih je Ratko preveslao.
Šta sada nisu u pitanju glanceri, a kada si kačio slike i zahvaljivao se Ratku onda jesu bili? Kačili ste maksimalno krupne slike i divili se neverovatno oštrim uglovima i kocakastom obliku stripova, a sada se odjednom spominju neke ocene 4+ i slično.Ma daj...Da, znam da ti te stripove nisi nabavio preko Kolekcionara, nije u tome ni poenta, Ratko je imao toga koliko hoćeš kada ih je naravno štancovao na kilo što se kaže.

Ne pišem nikakve gluposti niti napamet, apsolutno je bila u pitanju jedna aukcija sa 7 LMS 4 i svi su bili potpuno isti, odnosno potpuno kao novi, a ti sada da bi umirio tvoju savest možeš da pišeš šta god hoćeš ako će ti tako biti lakše.
Još je Ratko stavljao tamo i više kompleta i nazivao ih komplet A, pa zatim komplet B i tako dalje, pa onda pojedinačne aukcije...To što je prodavao i neke originale ne znači da su svi bili takvi, uostalom verovatno su bili to ti stripovi pozajmljivani sa razih strana.

Uopšte ne mislim sa tobom dalje da se raspravljam, misli ti šta hoćeš naravno, piši šta god hoćeš, neću se nadovezivati ni tebi niti još nekom od Ratkovih mušterija koja se bude javila (vi ste u stvari u ovoj priči žrtve), ja sam izneo ono što ja mislim, a ljudi neka sami procene kako otprilike stoje stvari.

I da, što kaže Mladjo, ne veruje da bi se nekome isplatilo da radi takve stripove sa starim materijalom, pa sa onim cenama koje je Ratko dostizao na kolekcionaru isplatilo bi se da ne kažem i nekom Rokfeleru. Ma dajte ljudi, o čemu mi ovde pričamo, hoćemo li se ikada osvestiti, u pitanju su obični stripovi (a recimo isti ti su neke 2005. godine na primer vredeli nekoliko puta manje i pritom ne mislim na Ratkove cene), a ne zlatne poluge.Pa knjige stare 100 godina pa i više koje čak i imaju neku vrednost opet ne koštaju ni približno toliko.
Činjenica je da je od svega toga napravljeno nešto ogavno i to naravno nije moglo da se desi da nije bilo teške mutljavine.

I u ovom topiku možemo da pročitamo šta je sve Ratko radio, zašto je teško poverovati da takav prevarant ne biš išao još dalje, ko zna gde je njegovim (ne)delima uostalom i kraj?
Ne zaboravite samo njegovu osionost i licemerje i tobožnju duhovitost dok je pisao po ovom forumu i izigravao nekog gazdu i dobrotvora, a realnost je bila sasvim drugačija.
Jeste, poklonio je neke stvari nekim osobama, neke je častio, ali sve mu je to išlo u korist stvaranja opšteg imidža što mu je posle i pomoglo da mnoge nasanka, a da ga drugi pritom i dalje brane.

Edited by - maelstrom on 17/12/2016 17:09:07
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40251 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 17/12/2016 : 17:06:26  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Eno pun Limundo kopija...

Go to Top of Page

maelstrom
Senior Member

1262 Posts

Member since 21/12/2010

Posted - 17/12/2016 : 17:10:44  Show Profile Show Extended Profile  Send maelstrom a Private Message  Reply with Quote
Na kraju, nije najgore u celoj ovoj priči što je Ratko varao ljude i bio prevarant, već što se dok je to radio pretvarao da je sušta suprotnost toga i cerio se svima u brk, prodavao neku svoju filozofiju, e takve osobe su najgore od svih.Bar da je ćutao...

Edited by - maelstrom on 17/12/2016 17:11:25
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17808 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 17/12/2016 : 17:42:37  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
ne znam kad je bilo
cini mi se da je neko s ovog foruma kupio
tex je bio u pitanju poslao sam info libelusu...

eto moze ko ima pri ruci provjeriti kad je bio tisak iz hercegovine...
koje godine..mozda ima 2 god

cijena 20 maraka
isplativo :D

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17808 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 17/12/2016 : 17:51:37  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
http://www.olx.ba/artikal/5037589/tex-stripovi/

ipak je bilo prije 4 godine
kad je zadnji put prodavač bio online :D
a i cijena je niza

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

vešmašina
Average Member

599 Posts

Member since 12/10/2013

Posted - 17/12/2016 : 17:57:17  Show Profile Show Extended Profile  Send vešmašina a Private Message  Reply with Quote
i dalje se priča o tom kak se dešava ovo i ono, fore i štosevi, svi čuli od nekog,al nitko nema onda muda do kraja reći osim par izuzetaka koje smo pročitali ovdje tko točno, koje cifre i kad je radio majmune od ljudi.
Go to Top of Page

drogsy
stripovi.com suradnik

Croatia
4740 Posts

Member since 27/12/2009

Posted - 17/12/2016 : 18:03:24  Show Profile Show Extended Profile  Send drogsy a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by zeljko

ne znam kad je bilo
cini mi se da je neko s ovog foruma kupio
tex je bio u pitanju poslao sam info libelusu...

eto moze ko ima pri ruci provjeriti kad je bio tisak iz hercegovine...
koje godine..mozda ima 2 god

cijena 20 maraka
isplativo :D

Uporno se trudiš spamati svaku stranicu ovog topica barem 3 puta, a neda ti se pročešljati 15 stranica libellusovog podforuma.
Ovdje si postao taj link prije ravno 4 godine http://libellus.hr/forum/default.aspx?g=posts&t=445&p=4

libellusu je curilo iz Sutona, najgore tiskare s kojom su ikad radili, i navodno su to riješili ne samo prekidom suradnje, već i pravnim putem.

Go kneel and weep
Go to Top of Page

drogsy
stripovi.com suradnik

Croatia
4740 Posts

Member since 27/12/2009

Posted - 17/12/2016 : 18:04:21  Show Profile Show Extended Profile  Send drogsy a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by zeljko

http://www.olx.ba/artikal/5037589/tex-stripovi/

ipak je bilo prije 4 godine
kad je zadnji put prodavač bio online :D
a i cijena je niza

ajde, ipak ti se da

Go kneel and weep
Go to Top of Page
Page: of 26 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll