Author |
Topic |
Kontrast 2
Senior Member
2312 Posts
Member since 12/09/2016 |
Posted - 13/01/2017 : 23:21:52
|
Složićemo se - da niko od vas nema odgovor na pitanje: O čemu bi trebala da bude priča o Ukletoj zemlji, ako već ne treba da bude puko ponavljanje prolaska kroz nju, s kraja na kraj? Ili - treba? |
|
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
Member since 16/03/2004 |
|
doom
stripovi.com suradnik
728 Posts
Member since 28/07/2016 |
Posted - 13/01/2017 : 23:26:27
|
quote: Originally posted by Kontrast 2 Kao što su oni presudili i Bozelijevim pričama. Što se tiče Rauchove Uklete zemlje - pa, odgovori na pitanja koja sam postavio.
Eto dokazao si da Boselli nije savrsen. Za prodaju i reakcije talijana nisam upucen kao solar, ali takodjer misljenja sam da je nastavak bosellijevog hellija stopiran od strane vodecih. Za ukletu zemlju, sto hoces da ti se konkretizira ono sto se nije dogodilo. solar ti je vec rekao zasto ta prica ne valja, a ti pitas sto je trebalo napraviti. Rauch prima placu za ono sto napise, a ovu epizodu je vjerovatno napravio reda radi jer je, eto dobio zadatak da napise pricu koja ce ispuniti jedan maxi. Ali eto, ja i sam cesto razmisljam da nesto napisem na zagora pa cu reci; primarna ideja uklete zemlje je da je to skroz nepristupacno mjesto koje ne omogucuje veliko ljudsko prisutstvo, a kamoli nastanjivanje koje je Rauch fino napravio. Bit uklete zemlje je da se tu covjek ne moze ponasati kako je navikao jer postoji konacno nesto na sto covjek tesko moze imati utjecaja, nije to obicna suma iz darkwooda gdje ce sad traper posjeci par stabala i odmah podici kucu. A mi smo dobili citiram solara "ogromnu selendru sa stotinu ljudi unutra". Bit je da ukleta zemlja treba zadovoljiti svoju funkciju, tako da shvatis da je to unutar stripa jednostavno morala biti ta zemlja, a ne bilo koja druga. I u tome je posebnost uklete zemlje. Dakle konkretno, trebalo je ubaciti jos tih biljaka i zivotinja koji su najvazniji element uklete zemlje i tako bi ih se trebalo napraviti. Ovo dalje su sad samo neke od ideja (ne kazem dobrih); mozda da se ukleta zemlja pocinje siriti, da ne dodje zagor ka njoj, nego ona njemu, onda kako mocvara guta indijanska sela, doslovno brutalne scene za serijal. Kazem ima toliko stvari kojih bi se scenarista trebao sjetiti, a ne iskoristiti jeftin pokusaj bande koja zeli skupiti pare od neke biljke. |
|
|
adriano
Advanced Member
Croatia
4600 Posts
Member since 12/11/2009 |
Posted - 14/01/2017 : 03:26:53
|
Vi ste subjektivni i tvrdoglavi a drugacije misljenje Vama ne spada u kateg. ukusa, nego neznanja i slabijeg shv acanja |
|
|
doom
stripovi.com suradnik
728 Posts
Posted - 14/01/2017 : 04:06:00
|
quote: Originally posted by adriano
Vi ste subjektivni i tvrdoglavi a drugacije misljenje Vama ne spada u kateg. ukusa, nego neznanja i slabijeg shv acanja
Pa objasni onda zasto je ta prica dobra. |
|
|
adriano
Advanced Member
Croatia
4600 Posts
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29623 Posts
Member since 06/02/2007 |
Posted - 14/01/2017 : 09:12:01
|
da se i ja ubacim u priču, jer vidim da se rasplela rasprava oko B&B, Bosellija i Buratinija ja nisam kandidat za zagorologa, ali sam pročitao većinu onoga što je izašlo na našim prostorima Boselli je i meni najbolji Zagorov scenarist, Bure nije ni među najboljima |
|
|
adriano
Advanced Member
Croatia
4600 Posts
|
SSM
Average Member
Bosnia and Herzegovina
984 Posts
Member since 13/10/2002 |
Posted - 14/01/2017 : 11:10:56
|
Dajte nam više jedan jedini dokaz da je talijanima Bure bolji od Bosellija. Dakle, link na anketu ili konkretne cifre koje to pokazuju. |
No one gets out of childhood alive. |
|
|
SSM
Average Member
Bosnia and Herzegovina
984 Posts
|
nagor
Advanced Member
Croatia
12553 Posts
Member since 21/02/2012 |
Posted - 14/01/2017 : 11:18:35
|
Uvijek kad netko pohvali Bosellijevu priču ispadne teški boselijevac i "uzdiže Bosellija u nebesa". Bosellijeve priče su u pravilu kompleksnije, ozbiljnije, dio kontinuiteta... osim što je Boselli općenito ozbiljan i načitan scenarist koji shvaća da Zagor može u svjetski ring stripa, koliko god neki snobovi mislili da ne može, postoji i još jedna stvar. Zašto su Bosellijeve priče uglavnom bolje? Zar niste primjetili da se Boselli uvijek ubacuje kad ima nešto za reći, a ne samo da popuni mjesečnu kvotu. Zbog toga ima tu neku "nepoštenu" prednost u odnosu na Burattinija, koji štanca te mlake maxije i popratne edicije samo zato jer mora (novac je u igri), a ne zato jer bi želio nešto reći. Ne izgube se Buretove vrhunske priče. One su uvijek tu i svake toliko se pojave, ali činjenica je da Boselli piše samo ono što stvarno želi i to se onda pozna, nekako odmah iskoči iz prosjeka i fanovi Zagora to primjete. |
Edited by - nagor on 14/01/2017 11:22:12 |
|
|
doom
stripovi.com suradnik
728 Posts
|
SSM
Average Member
Bosnia and Herzegovina
984 Posts
|
doom
stripovi.com suradnik
728 Posts
|
SSM
Average Member
Bosnia and Herzegovina
984 Posts
Posted - 14/01/2017 : 11:23:39
|
100 ljudi nije mjerodavna cifra, isto kao što ni naše ankete nisu mjerodavne nizašta |
No one gets out of childhood alive. |
|
|
Giuda Ballerino
Senior Member
Japan
2648 Posts
Member since 02/03/2014 |
Posted - 14/01/2017 : 11:40:25
|
Slabije pratim Zagor redakciju i odnose pa me zanima jeli u Italiji Burattiniju isto nadimak "Bure" ili je to nesto od odavde, srpsko, tamo ako se ne varam ima rijec bure.
Prema Boselliju su svi ostali retardinhosi, ali zaludu i Bossu kad utipkas u google Mauro Boselli izbaci trecerazrednog latino futbolera. |
Kaizoku ou ni ore wa naru! |
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
Member since 20/02/2010 |
Posted - 14/01/2017 : 12:18:16
|
quote: Originally posted by Kontrast 2
1.Šta je Rauch tu loše uradio? 2.Šta je trebao da napravi? 3.Još jedno putovanje kroz "Ukletu zemlju", kopiju Toninelijeve priče? 4.Ako ne - a šta onda?
Zbog vremena moram kratko (sve sa apsolutnim respektom, naravno):
1. Suštinska greška: Sva čar uklete zemlje je bio taj što je posredi efekat "odlaska u nepoznato" (šuma malih ljudi, vatrena kapija, vikinzi, američka odiseja bla bla svi odreda servirani samo jednom), otkrivanje novog, strah od stvari među senkama, lelujanje između realnog i mitološkog (npr.Hemendikovo trabunjanje o morskoj zmiji koja je ustvari ukrasni deo vikinškog broda) i slično. Povratak u jedan od tih svetova ubija većinski deo njihovog šarma, apsolutni paradoks dakle.
....jbg moram prekinuti . Nastavim večeras
|
DNEVNIK CITANJA: Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
|
|
|
teller
Advanced Member
Slovenia
19067 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 14/01/2017 : 12:29:32
|
quote: Originally posted by adriano
Vi ste subjektivni i tvrdoglavi a drugacije misljenje Vama ne spada u kateg. ukusa, nego neznanja i slabijeg shv acanja
|
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
|
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
Member since 16/03/2004 |
Posted - 14/01/2017 : 13:33:38
|
quote: Originally posted by SSM
Dajte nam više jedan jedini dokaz da je talijanima Bure bolji od Bosellija. Dakle, link na anketu ili konkretne cifre koje to pokazuju.
Najrelevantnija anketa koja pokazuje da je Boselli cijenjen jest spas serijala u devedesetima. Da se Talijanima nisu svidjele njegove priče, a on je napisao sve glavne u sjevernoameričkoj odiseji, ne bi porastao broj čitatelja i Zagor bi bio ugašen.
Koliko je tko cijenjen pokazuje činjenica da je Sergio Bonelli, nakon Bosellijevog odlaska s mjesta urednika Zagora 2004. godine, stavio Canzia kao urednika jer Burattiniju još uvijek tada nije dovoljno vjerovao.
quote: Originally posted by doom
Postoje ankete na jednom talijanskom forumu gdje Bure tuce Bosellija, ali mislim da to nije relevantan pokazatelj, a vjerovatno i nije. Link: http://www.spiritoconlascure.it/forum/viewtopic.php?t=2026
Burattini je s većinom tih talijanskih forumaša prijatelj i nekoliko puta godišnje se okupljaju u restoranima i sličnim druženjima, a da ne spominjem da ga svako malo posjećuju u redakciji itd. |
|
|
legaz
Senior Member
Serbia
2419 Posts
Member since 13/08/2009 |
Posted - 14/01/2017 : 14:01:15
|
1.Šta je Rauch tu loše uradio? 2.Šta je trebao da napravi? 3.Još jedno putovanje kroz "Ukletu zemlju", kopiju Toninelijeve priče? 4.Ako ne - a šta onda?
Prvo i najosnovnije ovu priču NIJE smeo nikako crtati Sedioli. N-I-K-A-K-O. Naravno ne i Kazarovi, pa ni Venturi, ni onaj na M. A možda najveća greška je što je onog lika (Stejglera) onako degradirao.
|
Junaci ne ubijaju one koji ne mogu da se brane. |
|
|
Korg
Senior Member
Ireland
1043 Posts
Member since 23/02/2015 |
Posted - 14/01/2017 : 14:16:05
|
quote: Originally posted by legaz
Prvo i najosnovnije ovu priču NIJE smeo nikako crtati Sedioli. N-I-K-A-K-O. Naravno ne i Kazarovi, pa ni Venturi, ni onaj na M. A možda najveća greška je što je onog lika (Stejglera) onako degradirao.
Sedioli i Venturi su mi jako dobri crtači, a o Cassarovima ne bih trošio riječi. Primjetio sam da se dosta ljudi žali na Sediolija. Šta ti konkretno smeta kod njega ili Venturija? |
|
|
Kontrast 2
Senior Member
2312 Posts
Posted - 14/01/2017 : 14:26:34
|
quote: Originally posted by doom
Eto dokazao si da Boselli nije savrsen. Za prodaju i reakcije talijana nisam upucen kao solar, ali takodjer misljenja sam da je nastavak bosellijevog hellija stopiran od strane vodecih. Za ukletu zemlju, sto hoces da ti se konkretizira ono sto se nije dogodilo. solar ti je vec rekao zasto ta prica ne valja, a ti pitas sto je trebalo napraviti. Rauch prima placu za ono sto napise, a ovu epizodu je vjerovatno napravio reda radi jer je, eto dobio zadatak da napise pricu koja ce ispuniti jedan maxi. Ali eto, ja i sam cesto razmisljam da nesto napisem na zagora pa cu reci; primarna ideja uklete zemlje je da je to skroz nepristupacno mjesto koje ne omogucuje veliko ljudsko prisutstvo, a kamoli nastanjivanje koje je Rauch fino napravio. Bit uklete zemlje je da se tu covjek ne moze ponasati kako je navikao jer postoji konacno nesto na sto covjek tesko moze imati utjecaja, nije to obicna suma iz darkwooda gdje ce sad traper posjeci par stabala i odmah podici kucu. A mi smo dobili citiram solara "ogromnu selendru sa stotinu ljudi unutra". Bit je da ukleta zemlja treba zadovoljiti svoju funkciju, tako da shvatis da je to unutar stripa jednostavno morala biti ta zemlja, a ne bilo koja druga. I u tome je posebnost uklete zemlje. Dakle konkretno, trebalo je ubaciti jos tih biljaka i zivotinja koji su najvazniji element uklete zemlje i tako bi ih se trebalo napraviti. Ovo dalje su sad samo neke od ideja (ne kazem dobrih); mozda da se ukleta zemlja pocinje siriti, da ne dodje zagor ka njoj, nego ona njemu, onda kako mocvara guta indijanska sela, doslovno brutalne scene za serijal. Kazem ima toliko stvari kojih bi se scenarista trebao sjetiti, a ne iskoristiti jeftin pokusaj bande koja zeli skupiti pare od neke biljke.
Reakcije pravih Italijana na Bozelijeve priče sam pročitao u postovima "naših Italijana" (Solar i kompanija). Niti znam italijanski, niti mogu da se snađem na njihovim forumima. Dakle - oni su izneli negativne reakcije na Bozelijevog Helingena i Kandraksa. Što se mene tiče, ponavljam - Bozeli je meni odličan scenarista, ali nije božanstvo, nije za tri koplja ispred svih ostalih, jer ume i on da napravi grandiozno sranje. Rauch mi je najkonstantniji i ne mogu da se setim neke njegove loše priče. Jeste stvar ukusa, ali da se zna da ima i nas sa takvim ukusom.
Ukleta zemlja "Ogromna selendra sa stotinu ljudi unutra"? Pa šta? ljudi naprave utvrdjenje na svakakvim neprijateljskim teritorijama. Otuda valjda i čuvene utvrde na teritorijama naseljenim indijancima. Ili ono naselje opasano palisadom u King Kongu. Valjda i jeste osnovno - da prvo napraviš siguran prostor za svoju ekipu, a to je, po pravilu, ogradjen, ili na neki drugi način zaštićen prostor. Sto ljudi samo pokazuje - koliko je situacija zajebana. Da nije - ne bi ih trebalo toliko. Meni sasvim logične postavke. I opet pitanje: A šta je trebalo napraviti? Još jedan prelazak Uklete zemlje, s kraja na kraj? Da ili ne? |
|
|
nagor
Advanced Member
Croatia
12553 Posts
Member since 21/02/2012 |
|
Kontrast 2
Senior Member
2312 Posts
Posted - 14/01/2017 : 14:29:37
|
quote: Originally posted by nagor
Uvijek kad netko pohvali Bosellijevu priču ispadne teški boselijevac i "uzdiže Bosellija u nebesa". Bosellijeve priče su u pravilu kompleksnije, ozbiljnije, dio kontinuiteta... osim što je Boselli općenito ozbiljan i načitan scenarist koji shvaća da Zagor može u svjetski ring stripa, koliko god neki snobovi mislili da ne može, postoji i još jedna stvar. Zašto su Bosellijeve priče uglavnom bolje? Zar niste primjetili da se Boselli uvijek ubacuje kad ima nešto za reći, a ne samo da popuni mjesečnu kvotu. Zbog toga ima tu neku "nepoštenu" prednost u odnosu na Burattinija, koji štanca te mlake maxije i popratne edicije samo zato jer mora (novac je u igri), a ne zato jer bi želio nešto reći. Ne izgube se Buretove vrhunske priče. One su uvijek tu i svake toliko se pojave, ali činjenica je da Boselli piše samo ono što stvarno želi i to se onda pozna, nekako odmah iskoči iz prosjeka i fanovi Zagora to primjete.
Suština - Bozelijeve priče su bolje, jer retko piše? Čitaš li Bozelijevog Teksa? Tamo je 50 % priča njegovih. (mislim na brojeve posle 600) |
|
|
Kontrast 2
Senior Member
2312 Posts
|
Topic |
|