forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 ZAGOR
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 1210

Kontrast 2
Senior Member

2312 Posts

Member since 12/09/2016

Posted - 13/01/2017 : 23:21:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Kontrast 2 a Private Message  Reply with Quote
Složićemo se - da niko od vas nema odgovor na pitanje:
O čemu bi trebala da bude priča o Ukletoj zemlji, ako već ne treba da bude puko ponavljanje prolaska kroz nju, s kraja na kraj?
Ili - treba?
Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 13/01/2017 : 23:22:38  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
quote:
Složićemo se - da niko od vas nema odgovor na pitanje:

Složit ćemo se da si ti tvrdoglav.
Go to Top of Page

doom
stripovi.com suradnik

728 Posts

Member since 28/07/2016

Posted - 13/01/2017 : 23:26:27  Show Profile Show Extended Profile  Send doom a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Kontrast 2
Kao što su oni presudili i Bozelijevim pričama.
Što se tiče Rauchove Uklete zemlje - pa, odgovori na pitanja koja sam postavio.

Eto dokazao si da Boselli nije savrsen. Za prodaju i reakcije talijana nisam upucen kao solar, ali takodjer misljenja sam da je nastavak bosellijevog hellija stopiran od strane vodecih.
Za ukletu zemlju, sto hoces da ti se konkretizira ono sto se nije dogodilo. solar ti je vec rekao zasto ta prica ne valja, a ti pitas sto je trebalo napraviti. Rauch prima placu za ono sto napise, a ovu epizodu je vjerovatno napravio reda radi jer je, eto dobio zadatak da napise pricu koja ce ispuniti jedan maxi. Ali eto, ja i sam cesto razmisljam da nesto napisem na zagora pa cu reci; primarna ideja uklete zemlje je da je to skroz nepristupacno mjesto koje ne omogucuje veliko ljudsko prisutstvo, a kamoli nastanjivanje koje je Rauch fino napravio. Bit uklete zemlje je da se tu covjek ne moze ponasati kako je navikao jer postoji konacno nesto na sto covjek tesko moze imati utjecaja, nije to obicna suma iz darkwooda gdje ce sad traper posjeci par stabala i odmah podici kucu. A mi smo dobili citiram solara "ogromnu selendru sa stotinu ljudi unutra". Bit je da ukleta zemlja treba zadovoljiti svoju funkciju, tako da shvatis da je to unutar stripa jednostavno morala biti ta zemlja, a ne bilo koja druga. I u tome je posebnost uklete zemlje. Dakle konkretno, trebalo je ubaciti jos tih biljaka i zivotinja koji su najvazniji element uklete zemlje i tako bi ih se trebalo napraviti. Ovo dalje su sad samo neke od ideja (ne kazem dobrih); mozda da se ukleta zemlja pocinje siriti, da ne dodje zagor ka njoj, nego ona njemu, onda kako mocvara guta indijanska sela, doslovno brutalne scene za serijal. Kazem ima toliko stvari kojih bi se scenarista trebao sjetiti, a ne iskoristiti jeftin pokusaj bande koja zeli skupiti pare od neke biljke.
Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4600 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 14/01/2017 : 03:26:53  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
Vi ste subjektivni i tvrdoglavi a drugacije misljenje Vama ne spada u kateg. ukusa, nego neznanja i slabijeg shv acanja
Go to Top of Page

doom
stripovi.com suradnik

728 Posts

Member since 28/07/2016

Posted - 14/01/2017 : 04:06:00  Show Profile Show Extended Profile  Send doom a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by adriano

Vi ste subjektivni i tvrdoglavi a drugacije misljenje Vama ne spada u kateg. ukusa, nego neznanja i slabijeg shv acanja

Pa objasni onda zasto je ta prica dobra.
Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4600 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 14/01/2017 : 09:02:04  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
Ne govorim za nastavak uklete zemlje, nego mislim na bozelijansku sektu opcenito.
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29623 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 14/01/2017 : 09:12:01  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
da se i ja ubacim u priču, jer vidim da se rasplela rasprava oko B&B, Bosellija i Buratinija
ja nisam kandidat za zagorologa, ali sam pročitao većinu onoga što je izašlo na našim prostorima
Boselli je i meni najbolji Zagorov scenarist, Bure nije ni među najboljima
Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4600 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 14/01/2017 : 09:26:38  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
Ok. Neka je. Vecini je bolji, to smo davno utvrdili, kao sto je talijanima bure najbolji. Nas i talijana 56 miliona

Go to Top of Page

SSM
Average Member

Bosnia and Herzegovina
984 Posts

Member since 13/10/2002

Posted - 14/01/2017 : 11:10:56  Show Profile Show Extended Profile  Send SSM a Private Message  Reply with Quote
Dajte nam više jedan jedini dokaz da je talijanima Bure bolji od Bosellija. Dakle, link na anketu ili konkretne cifre koje to pokazuju.

No one gets out of childhood alive.
Go to Top of Page

SSM
Average Member

Bosnia and Herzegovina
984 Posts

Member since 13/10/2002

Posted - 14/01/2017 : 11:18:05  Show Profile Show Extended Profile  Send SSM a Private Message  Reply with Quote
Ili dokaz da su Bosellija razapeli zbog njegovog Helingena / Kandraksa?

Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 14/01/2017 : 11:18:35  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
Uvijek kad netko pohvali Bosellijevu priču ispadne teški boselijevac i "uzdiže Bosellija u nebesa". Bosellijeve priče su u pravilu kompleksnije, ozbiljnije, dio kontinuiteta... osim što je Boselli općenito ozbiljan i načitan scenarist koji shvaća da Zagor može u svjetski ring stripa, koliko god neki snobovi mislili da ne može, postoji i još jedna stvar. Zašto su Bosellijeve priče uglavnom bolje? Zar niste primjetili da se Boselli uvijek ubacuje kad ima nešto za reći, a ne samo da popuni mjesečnu kvotu. Zbog toga ima tu neku "nepoštenu" prednost u odnosu na Burattinija, koji štanca te mlake maxije i popratne edicije samo zato jer mora (novac je u igri), a ne zato jer bi želio nešto reći. Ne izgube se Buretove vrhunske priče. One su uvijek tu i svake toliko se pojave, ali činjenica je da Boselli piše samo ono što stvarno želi i to se onda pozna, nekako odmah iskoči iz prosjeka i fanovi Zagora to primjete.

Edited by - nagor on 14/01/2017 11:22:12
Go to Top of Page

doom
stripovi.com suradnik

728 Posts

Member since 28/07/2016

Posted - 14/01/2017 : 11:18:47  Show Profile Show Extended Profile  Send doom a Private Message  Reply with Quote
Postoje ankete na jednom talijanskom forumu gdje Bure tuce Bosellija, ali mislim da to nije relevantan pokazatelj, a vjerovatno i nije.

Link: http://www.spiritoconlascure.it/forum/viewtopic.php?t=2026

Edited by - doom on 14/01/2017 11:21:36
Go to Top of Page

SSM
Average Member

Bosnia and Herzegovina
984 Posts

Member since 13/10/2002

Posted - 14/01/2017 : 11:22:18  Show Profile Show Extended Profile  Send SSM a Private Message  Reply with Quote
49:45. Nema šta, pomeo ga je :)

Go to Top of Page

doom
stripovi.com suradnik

728 Posts

Member since 28/07/2016

Posted - 14/01/2017 : 11:23:26  Show Profile Show Extended Profile  Send doom a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by SSM

Skroz
Go to Top of Page

SSM
Average Member

Bosnia and Herzegovina
984 Posts

Member since 13/10/2002

Posted - 14/01/2017 : 11:23:39  Show Profile Show Extended Profile  Send SSM a Private Message  Reply with Quote
100 ljudi nije mjerodavna cifra, isto kao što ni naše ankete nisu mjerodavne nizašta

Go to Top of Page

Giuda Ballerino
Senior Member

Japan
2648 Posts

Member since 02/03/2014

Posted - 14/01/2017 : 11:40:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Giuda Ballerino a Private Message  Reply with Quote
Slabije pratim Zagor redakciju i odnose pa me zanima jeli u Italiji Burattiniju isto nadimak "Bure" ili je to nesto od odavde, srpsko, tamo ako se ne varam ima rijec bure.

Prema Boselliju su svi ostali retardinhosi, ali zaludu i Bossu kad utipkas u google Mauro Boselli izbaci trecerazrednog latino futbolera.

Kaizoku ou ni ore wa naru!
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 14/01/2017 : 12:18:16  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:

1.Šta je Rauch tu loše uradio?
2.Šta je trebao da napravi?
3.Još jedno putovanje kroz "Ukletu zemlju", kopiju Toninelijeve priče?
4.Ako ne - a šta onda?

Zbog vremena moram kratko (sve sa apsolutnim respektom, naravno):

1. Suštinska greška: Sva čar uklete zemlje je bio taj što je posredi efekat "odlaska u nepoznato" (šuma malih ljudi, vatrena kapija, vikinzi, američka odiseja bla bla svi odreda servirani samo jednom), otkrivanje novog, strah od stvari među senkama, lelujanje između realnog i mitološkog (npr.Hemendikovo trabunjanje o morskoj zmiji koja je ustvari ukrasni deo vikinškog broda) i slično. Povratak u jedan od tih svetova ubija većinski deo njihovog šarma, apsolutni paradoks dakle.

....jbg moram prekinuti . Nastavim večeras

DNEVNIK CITANJA:
Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
Go to Top of Page

teller
Advanced Member

Slovenia
19067 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 14/01/2017 : 12:29:32  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by adriano

CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI!
STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 14/01/2017 : 13:33:38  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by SSM

Dajte nam više jedan jedini dokaz da je talijanima Bure bolji od Bosellija. Dakle, link na anketu ili konkretne cifre koje to pokazuju.

Najrelevantnija anketa koja pokazuje da je Boselli cijenjen jest spas serijala u devedesetima. Da se Talijanima nisu svidjele njegove priče, a on je napisao sve glavne u sjevernoameričkoj odiseji, ne bi porastao broj čitatelja i Zagor bi bio ugašen.

Koliko je tko cijenjen pokazuje činjenica da je Sergio Bonelli, nakon Bosellijevog odlaska s mjesta urednika Zagora 2004. godine, stavio Canzia kao urednika jer Burattiniju još uvijek tada nije dovoljno vjerovao.

quote:
Originally posted by doom

Postoje ankete na jednom talijanskom forumu gdje Bure tuce Bosellija, ali mislim da to nije relevantan pokazatelj, a vjerovatno i nije.
Link: http://www.spiritoconlascure.it/forum/viewtopic.php?t=2026

Burattini je s većinom tih talijanskih forumaša prijatelj i nekoliko puta godišnje se okupljaju u restoranima i sličnim druženjima, a da ne spominjem da ga svako malo posjećuju u redakciji itd.
Go to Top of Page

legaz
Senior Member

Serbia
2419 Posts

Member since 13/08/2009

Posted - 14/01/2017 : 14:01:15  Show Profile Show Extended Profile  Send legaz a Private Message  Reply with Quote
quote:

4.Ako ne - a šta onda?

Prvo i najosnovnije ovu priču NIJE smeo nikako crtati Sedioli. N-I-K-A-K-O. Naravno ne i Kazarovi, pa ni Venturi, ni onaj na M. A možda najveća greška je što je onog lika (Stejglera) onako degradirao.

Junaci ne ubijaju one koji ne mogu da se brane.
Go to Top of Page

Korg
Senior Member

Ireland
1043 Posts

Member since 23/02/2015

Posted - 14/01/2017 : 14:16:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Korg a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by legaz

quote:

4.Ako ne - a šta onda?

Prvo i najosnovnije ovu priču NIJE smeo nikako crtati Sedioli. N-I-K-A-K-O. Naravno ne i Kazarovi, pa ni Venturi, ni onaj na M. A možda najveća greška je što je onog lika (Stejglera) onako degradirao.

Sedioli i Venturi su mi jako dobri crtači, a o Cassarovima ne bih trošio riječi.
Primjetio sam da se dosta ljudi žali na Sediolija. Šta ti konkretno smeta kod njega ili Venturija?
Go to Top of Page

Kontrast 2
Senior Member

2312 Posts

Member since 12/09/2016

Posted - 14/01/2017 : 14:26:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Kontrast 2 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by doom

Eto dokazao si da Boselli nije savrsen. Za prodaju i reakcije talijana nisam upucen kao solar, ali takodjer misljenja sam da je nastavak bosellijevog hellija stopiran od strane vodecih.
Za ukletu zemlju, sto hoces da ti se konkretizira ono sto se nije dogodilo. solar ti je vec rekao zasto ta prica ne valja, a ti pitas sto je trebalo napraviti. Rauch prima placu za ono sto napise, a ovu epizodu je vjerovatno napravio reda radi jer je, eto dobio zadatak da napise pricu koja ce ispuniti jedan maxi. Ali eto, ja i sam cesto razmisljam da nesto napisem na zagora pa cu reci; primarna ideja uklete zemlje je da je to skroz nepristupacno mjesto koje ne omogucuje veliko ljudsko prisutstvo, a kamoli nastanjivanje koje je Rauch fino napravio. Bit uklete zemlje je da se tu covjek ne moze ponasati kako je navikao jer postoji konacno nesto na sto covjek tesko moze imati utjecaja, nije to obicna suma iz darkwooda gdje ce sad traper posjeci par stabala i odmah podici kucu. A mi smo dobili citiram solara "ogromnu selendru sa stotinu ljudi unutra". Bit je da ukleta zemlja treba zadovoljiti svoju funkciju, tako da shvatis da je to unutar stripa jednostavno morala biti ta zemlja, a ne bilo koja druga. I u tome je posebnost uklete zemlje. Dakle konkretno, trebalo je ubaciti jos tih biljaka i zivotinja koji su najvazniji element uklete zemlje i tako bi ih se trebalo napraviti. Ovo dalje su sad samo neke od ideja (ne kazem dobrih); mozda da se ukleta zemlja pocinje siriti, da ne dodje zagor ka njoj, nego ona njemu, onda kako mocvara guta indijanska sela, doslovno brutalne scene za serijal. Kazem ima toliko stvari kojih bi se scenarista trebao sjetiti, a ne iskoristiti jeftin pokusaj bande koja zeli skupiti pare od neke biljke.

Reakcije pravih Italijana na Bozelijeve priče sam pročitao u postovima "naših Italijana" (Solar i kompanija).
Niti znam italijanski, niti mogu da se snađem na njihovim forumima.
Dakle - oni su izneli negativne reakcije na Bozelijevog Helingena i Kandraksa.
Što se mene tiče, ponavljam - Bozeli je meni odličan scenarista, ali nije božanstvo, nije za tri koplja ispred svih ostalih, jer ume i on da napravi grandiozno sranje.
Rauch mi je najkonstantniji i ne mogu da se setim neke njegove loše priče.
Jeste stvar ukusa, ali da se zna da ima i nas sa takvim ukusom.

Ukleta zemlja
"Ogromna selendra sa stotinu ljudi unutra"?
Pa šta? ljudi naprave utvrdjenje na svakakvim neprijateljskim teritorijama.
Otuda valjda i čuvene utvrde na teritorijama naseljenim indijancima.
Ili ono naselje opasano palisadom u King Kongu.
Valjda i jeste osnovno - da prvo napraviš siguran prostor za svoju ekipu, a to je, po pravilu, ogradjen, ili na neki drugi način zaštićen prostor.
Sto ljudi samo pokazuje - koliko je situacija zajebana.
Da nije - ne bi ih trebalo toliko.
Meni sasvim logične postavke.
I opet pitanje:
A šta je trebalo napraviti?
Još jedan prelazak Uklete zemlje, s kraja na kraj?
Da ili ne?
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 14/01/2017 : 14:28:25  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
quote:
grandiozno sranje

Možeš li navesti koju takvu Bosellijevu priču na Zagoru? ;)
Go to Top of Page

Kontrast 2
Senior Member

2312 Posts

Member since 12/09/2016

Posted - 14/01/2017 : 14:29:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Kontrast 2 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by nagor

Uvijek kad netko pohvali Bosellijevu priču ispadne teški boselijevac i "uzdiže Bosellija u nebesa". Bosellijeve priče su u pravilu kompleksnije, ozbiljnije, dio kontinuiteta... osim što je Boselli općenito ozbiljan i načitan scenarist koji shvaća da Zagor može u svjetski ring stripa, koliko god neki snobovi mislili da ne može, postoji i još jedna stvar. Zašto su Bosellijeve priče uglavnom bolje? Zar niste primjetili da se Boselli uvijek ubacuje kad ima nešto za reći, a ne samo da popuni mjesečnu kvotu. Zbog toga ima tu neku "nepoštenu" prednost u odnosu na Burattinija, koji štanca te mlake maxije i popratne edicije samo zato jer mora (novac je u igri), a ne zato jer bi želio nešto reći. Ne izgube se Buretove vrhunske priče. One su uvijek tu i svake toliko se pojave, ali činjenica je da Boselli piše samo ono što stvarno želi i to se onda pozna, nekako odmah iskoči iz prosjeka i fanovi Zagora to primjete.

Suština - Bozelijeve priče su bolje, jer retko piše?
Čitaš li Bozelijevog Teksa?
Tamo je 50 % priča njegovih.
(mislim na brojeve posle 600)
Go to Top of Page

Kontrast 2
Senior Member

2312 Posts

Member since 12/09/2016

Posted - 14/01/2017 : 14:31:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Kontrast 2 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by SSM

I jedan poen razlike donosi 3 boda.
A pobede se računaju.
Go to Top of Page
Page: of 1210 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page