Author |
Topic  |
Tonka24
Advanced Member

.jpg)
15028 Posts
Member since 09/11/2010 |
Posted - 02/01/2018 : 23:26:25
|
quote: Originally posted by nagor
Hvala, King, ali ja sam se već pomirio s time da nemam šanse za doktorat. Jednostavno, previše ljudi me ne voli jer misle da ne volim "klasik" Zagora i općenito jer me ne vole...

Ako te to tješi nisi jedini Samo ja sam naučio da me nije puno briga što ljudi o meni misle. Ima li većeg " doktorata " nego kad uzmeš omiljenu epizodu i guštaš ili kad si na poslu pa razmišljaš " hmmm kako je žuti zmaj tako nemilosrdan i bacio svoju desnu ruku u smrt, Togoa i to kipućim blatom..."  |
Edited by - Tonka24 on 02/01/2018 23:26:57 |
 |
|
nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts
Member since 21/02/2012 |
Posted - 03/01/2018 : 00:54:55
|
Ma to me uopće ne brine. To je normalno. Žao mi je što zbog toga skoro da nemam šanse za pobjedu na izboru za zagorologa. :) |
 |
|
going going
Advanced Member

Serbia
12232 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 03/01/2018 : 01:48:01
|
quote: Originally posted by grofica Varga
Dosta je truda Stinky uložio za pisanje liste pa bi joj se trebalo malo detaljnije posvetiti. Lijepo je kad netko neke epizode voli, a još je ljepše kad može objasniti i zašto ih voli. Moja osobna lista još ne postoji. Ili bolje rečeno u procesu je stvaranja. Uhvatila sam se Zagora kronološki i trenutno sam na broju 353. "Razbojnici". Mnogih se epizoda koje dolaze kasnije slabo sjećam, a neke tek trebam pročitati.
Dugo nisam pročitala ovako inspirativan tekst kakav je napisan za epizodu "Vječna magija". Također imam visoko mišljenje o toj epizodi i niti malo me ne čudi da je ovo nekom broj jedan na vječnoj listi. (Iako je meni osobno trenutno na 8. mjestu.)
Znanstveni genij poput Hellingena se udruži s tehnološki superiornim bićima s drugog planeta, te se umjesto na Washington, prvo okomi na Zagora (poludivljaka) i njegovu "primitivnu" braću Indijance. Stigli su neprijatelji koji su još zajebaniji za n-tu potenciju, takvih neprijatelja majka do sad ne rodi, bar na Zemlji. I s kim su se oni udružili? S najvećim egomanijakom na (Zagorovom) svijetu - Hellingenom. Njegov izbor da u pokoravanje svijeta krene od Darkwooda, jer je to Zagorovo carstvo, najbolje govori koliki je on egomanijak, uvrijeđen što je poluobrazovani čovjek, u prijašnjim susretima stao na kraj njegovom zločinačkom geniju.
Nolitta je egu i tehnologiji suprotstavio, duhovnost i duhovnu praksu naroda koji je tehnološki nazadan i na koje nitko u takvoj situaciji ne bi računao. Da je u tom trenutku svijet ovisio o oružju bijelaca, tj. o "naprednoj civilizaciji", Akronijanci bi nas pokorili u tren oka. To su razlozi zbog kojih mi je epizoda baš nekako romantična. Slatko kao u Ratu Svjetova gdje su po čovjeka najbezazleniji virusi i bakterije ubili vanzemaljce na kraju, jer oni nisu stvorili imunitet na njih. Mi ljudi smo stvorili imunitet kroz evoluciju, živeći i dijeleći planet s njima. Upravo su ta mala bića, jer je ovo i njihov planet, uspješno obranili i svoj planet i ljude na njemu. Paralelu s ove dvije priče najviše stvaram zato što obje priče nude drugačija rješenja u situaciji zemlje pod invazijom vanzemaljaca. Drugačiju od slike super Amerikanaca koji će spasiti svijet kao u Danu Nezavisnosti.
Zbog toga palac gore i stvarno bi se mnogi ljudi trebali zapitati jesu li "Demoi Ludila" uistinu bolje Hellingenovo pojavljivanje od ovog.
Odlican post gorfice! |
 |
|
going going
Advanced Member

Serbia
12232 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 03/01/2018 : 01:54:24
|
Sad cu da se bacim na stinkyev tekst, do sad sam samo procitao uvod i stvarno sjajan tekst koji vredi objaviti u nekom casopisu posvecenom stripu. |
 |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts
Member since 20/02/2010 |
Posted - 03/01/2018 : 13:37:05
|
Odličan tekst i definitivno za čestu referencu. Ima bujuk stvari za diskusiju, takodje, i to ignorišući neshvatljivo (bome i neoprostivo) odsustvo Demona Ludila na primarnoj listi i pored sve tvoje ranije dekonstrukcije priče i dekstrukcije njene veličine i važnosti. Uhvatićemo se toga uskoro. Za sada čestitke na tekstu i hvala na epitetima koje si mi tamo pripisao.
P.s. ne smatram Skiptar Tin-Hinan većom od života. Hvalospevi koje sam joj ispisao su za umišljene potrebe recenzije i radi primarne oduševljenosti koja je na drugo i treće čitanje splasnula, velikim delom zaslugom fantastičnog Rubinijevog crteža. |
DNEVNIK CITANJA: Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
|
Edited by - PijaniPatak on 03/01/2018 13:41:59 |
 |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts
Posted - 03/01/2018 : 13:53:41
|
Grofice Kraljice Večna magija rastura kvalitetom, pokušao sam to i onom kontrareckom da na govestim (čeka me nadogradnja, hteo ne hteo), ali nije ni blizu Demonu Ludila. Zaboga, scenaristički joj prkosi i Nulti Čas.
Njena veličina, element koji je može staviti uz bok Demonu je cela ideja sa indijanskom magijom-drevnim protiv tehnološkog-futurističkog gde se superiornosti izvrću k'o šnjita hleba sa pekmezom u slobodnom padu. Sjajno nešto! Problem je tehnička izvedba. Nolitta je gradio, gradio i gradio,da bi u trećem aktu zbrzao,otaljao i narušio sve: epski prizvuk, fiktivnu logiku, dinamiku, kompoziciju, veličinu. DL i ostali Hellingeni ne pate od toga. Priče im prate svoj tok od početka do kraja, čitalac se ne oseća kao izuriniran pri zatvaranju korica.
|
|
 |
|
SSM
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1004 Posts
Member since 13/10/2002 |
Posted - 03/01/2018 : 14:49:25
|
Inače, Zagor u protekloj godini je imao skoro pa sve odlične priče. Dvije Buretove (Krik Banshee / Pipci) su me podsjetile kako Zagor može biti dinamičan i napet. Ovim epizodama bih dao čistu peticu. Njegova snježna priča (Terranova) mi je sa druge strane prično tanka. Rauch se bavio povratcima (Vampiri / Samuraji) i uradio je to i više nego solidno. Mignacca i njegovog Smirnoffa nisam još čitao ali i bez njega je prosjek više nego odličan. |
No one gets out of childhood alive. |
 |
|
nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts
Posted - 03/01/2018 : 15:00:28
|
quote: Originally posted by PijaniPatak
P.s. ne smatram Skiptar Tin-Hinan većom od života. Hvalospevi koje sam joj ispisao su za umišljene potrebe recenzije i radi primarne oduševljenosti koja je na drugo i treće čitanje splasnula, velikim delom zaslugom fantastičnog Rubinijevog crteža.
Eh, sad ćemo oduzimati bodove jer je crtež predobar. Crtež je dio ukupnog dojma i ne ćemo se zbog toga ispričavati. Da su tu priču crtali Cassarovi dojam bi, normalno, bio puno slabiji. To vrijedi i za svaki raniji klasik.
Zamisli Demone ludila da ih je Donatelli crtao. To bi onda skoro palo na razinu Princa tame.
Vječna magija pada na kraju i zbog zbrzanosti i zbog crteža. Bignotti je narušio jačinu i dojam. |
 |
|
nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts
Posted - 03/01/2018 : 15:06:20
|
quote: Originally posted by SSM
Inače, Zagor u protekloj godini je imao skoro pa sve odlične priče. Dvije Buretove (Krik Banshee / Pipci) su me podsjetile kako Zagor može biti dinamičan i napet. Ovim epizodama bih dao čistu peticu. Njegova snježna priča (Terranova) mi je sa druge strane prično tanka. Rauch se bavio povratcima (Vampiri / Samuraji) i uradio je to i više nego solidno. Mignacca i njegovog Smirnoffa nisam još čitao ali i bez njega je prosjek više nego odličan.
To je lijepo čuti.  |
 |
|
izivko
Advanced Member

.jpg)
Germany
13024 Posts
Member since 25/07/2003 |
Posted - 03/01/2018 : 15:10:23
|
Tekst je shit, drek, besmislen, samo ne usuđuje se nitko stinkyju proturječit.
Neki bi i rekli ali plaše se zamjerit će se nekima pa neće doktorirati.
Mora vam to reći netko tko je zadnjeg Zagora pročitao prije ohohoo godina. |
Have mercy |
 |
|
solar
Moderator

.jpg)
Croatia
21432 Posts
Member since 16/03/2004 |
|
Dwayne_Looney
Advanced Member

7135 Posts
Member since 15/10/2014 |
Posted - 03/01/2018 : 16:17:10
|
Ja ponekad pomislim da je stinky dobitnik Euro Jackpota koji se, nakon što je iskusio sve čari života a koristeći znanje koje ima, sprda okolo. Kakvo idealiziranje Zagora, filozofija oko istog i analize, to ozbiljan čovjek sigurno ne bi radio. Uzmeš, pročitaš, odložiš, ostane ti utisak da si zadovoljan ili ne i idemo dalje, posvetiš se važnijim stvarima u životu. Koji Hellingen, koji mitološki Zagor božanskog podrijetla... Ne znam, jednostavno sam zbunjen, ma sjeban narodski receno, ali hajde, svaka čast na volji. Tko voli nek izvoli.
|
loading...
|
Edited by - Dwayne_Looney on 03/01/2018 16:19:28 |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 03/01/2018 : 16:25:11
|
Drago mi je da vam se sviđa, ljudi (usprkos meni i tom karakteru kojega se ne mogu otarasit:)
...
Patak, upravo DL nema ujednačenost, posrće svako malo i pretvara se u dosadu. Ali, ma rekao sam već par puta: nek me sad Zagor malo ostavi na miru, dosta mi ga je više:) Vjerojatno ću jednog dana napisati i tog famoznog Demona, taj veliki blef koji je ipak odličan Zagor. Za kraj, ti jesi svjetski zagorolog, ne zbog ovih djetinjarija i prijateljske priče; ma kakvi, pa ja svakome prilazim inicijalno da nema pojma ni o čemu, da je neznalica; ti si me ipak uvjerio u suprotno, i to premda nisi mislilac po mome, dapače, ne mogu svariti što si supermašinski tip, kad se podvuče crta. Ti i ja smo si nešto strano, ali uvijek priznajem svakome po zasluzi. Do sada si dobar boj bio i nastavi tako. |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 03/01/2018 : 16:44:53
|
Looney, mogli bismo se lijepo ispričati, pa da ti ukazujem na pravce nadilaženja te zbunjenosti. Da, dobio sam eurojackpot, ali ne taj trivijalni, nego onaj pravi jackpot: milost Božju. Zašto ja, kako, time se ne treba opterećivati, ne znam ni sam.
Ako ne pričaš uludo, znači ako ti je do ozbiljnosti kako kažeš (premda si ti za mene neozbiljan, tj. upravo što kažeš: narodski čovjek u modusu tzv. zdravog razuma), onda "svaka čast na volji" jest početak da polako izlaziš iz zbunjenosti. Ako zaista prepoznaješ volju, onda ćeš, kada se udubiš, malo po malo shvaćati da je sve ono ostalo (stil, zezanje, sprdanje itd.), da je sve to nevažno.
Da, u pravu si, sve to kako pišem i mislim, to je zbunjujuće ------- sa pozicije ljudi zdravog razuma. Ali ja ne mislim da su narodski ljudi ideal, da su ono posljednje: ne, to je početak, oni su ono prvo. Čovjek ne može biti narodski čovjek, da bi bio "pravi" čovjek. Međutim, svatko je slobodan i sam bira put. Široki narodski put ili uski pravog čovjeka. I na širokom i na uskom se može zaglaviti, Looney. Na uskom baš zaglibiti, jer opasnost vreba sa svih strana. Ali kako reče pjesnik: "tamo gdje je opasnost, raste i ono spasonosno". |
 |
|
wele
Advanced Member

Montenegro
3727 Posts
Member since 21/12/2009 |
Posted - 03/01/2018 : 18:33:53
|
Pročitao sam ovaj maxi Ratnici i fino mi je legao, nema tu mnogo praznog hoda tako svojstvenog Buratiniju i modernom Zagoru
čak bih ga svrstao među uspjelije Buratinije
nekih 3+ bi bilo korektno sa moje strane |
Edited by - wele on 03/01/2018 18:35:16 |
 |
|
Giuda Ballerino
Senior Member

Japan
2654 Posts
Member since 02/03/2014 |
Posted - 03/01/2018 : 18:56:18
|
cudi me kolega SSM kojem su Pipci dobra epizoda. Jako ga uvazavam ali Burattinijevi Pipci su me zebezeknuli. taj rasplet pipaka je nesto za sto sam 60 strancica prije govorio - samo da se ne dogodi i nazalost dogodio se, telepatija |
Kaizoku ou ni ore wa naru! |
 |
|
grofica Varga
stripovi.com suradnik

.jpg)
Germany
1202 Posts
Member since 15/12/2009 |
Posted - 03/01/2018 : 20:56:35
|
Grofice Kraljice Večna magija rastura kvalitetom, pokušao sam to i onom kontrareckom da na govestim (čeka me nadogradnja, hteo ne hteo), ali nije ni blizu Demonu Ludila. Zaboga, scenaristički joj prkosi i Nulti Čas.
Njena veličina, element koji je može staviti uz bok Demonu je cela ideja sa indijanskom magijom-drevnim protiv tehnološkog-futurističkog gde se superiornosti izvrću k'o šnjita hleba sa pekmezom u slobodnom padu. Sjajno nešto! Problem je tehnička izvedba. Nolitta je gradio, gradio i gradio,da bi u trećem aktu zbrzao,otaljao i narušio sve: epski prizvuk, fiktivnu logiku, dinamiku, kompoziciju, veličinu. DL i ostali Hellingeni ne pate od toga. Priče im prate svoj tok od početka do kraja, čitalac se ne oseća kao izuriniran pri zatvaranju korica.
Pijani Care,
može biti da su Demoni tehnički bolji, po dinamici, kompoziciji, crtežu... To svakako ulazi u kompletno vrednovanje neke epizode, ali mi to nije neka jedina i apsolutna mjerna jedinica po kojoj ću mjeriti stvari. Da se razumijemo, mi ovdje raspravljamo jel bolji Audi ili BMW. I jedno i drugo je odlično, al detalji i naši ukusi rade prevagu. Osobno, nikad nisam uspjela u potpunosti kliknuti s karakterom Sklavijevog Zagora. Vjerojatno zato što ni on sam nije mogao kliknuti sa Zagorovim egom i dozom mačizma kojeg on ima. On to prezire. Vrlo je često, prenapadno i sprdački „stavljao“ Zagoru izjave u kojima zvuči kao zadnji čoban, pun sebe. Al ne na način Nolitte, koji je imao neku zdraviju mjeru, pa se nasmijem i krenem dalje. Svoje je osobne nesimpatije prema mačo junacima pretočio (jako uvjerljivo) u samog Zagora, da se ni meni ta neka osoba koja bi trebala biti Zagor nije baš sviđala. I naravno da mi epizoda u kojoj mi je netko koga volim odjednom pomalo ljigav neće biti savršena . Kada budeš opet, po ne znam koji put čitao Demone ludila, obrati pozornost na Zagorovo ponašanje i izjave i usporedi s ponašanjem i izjavama svih drugih likova. Svi drugi likovi su puni pametnih izjava, karakternosti, mudrosti, a Zagor pun histerije. Kao da se njemu jedinom svijet rušio, a drugi kao nisu imali glavu u torbi. Njima su cvale ruže. S druge strane, u Teroru šestog planeta, imamo Zagora koji je sudjelovao u spiritualnoj seansi i povezao se s drevnima. Dobili smo neku crtu produhovljenosti u njegovom karakteru, a to mi se sviđa. Učinio mi ga je kompletnijim, jer on nije samo snaga u kombinaciji s koleričnim temperamentom.
|
 |
|
velka031
Advanced Member

.jpg)
Croatia
17117 Posts
Member since 18/03/2010 |
Posted - 03/01/2018 : 21:00:07
|
Konač/no pročitao "Ubojice Indijanaca", Burattini definitivno sazrijeva kao autor i ako uspije svaki treći put izbaciti ovako fino vođenu i razrađenu priču bez većih slabih točaka (opet malo previše objašnjavanja, ajde malo previše...) bit će stvarno super. Ovdje Zagor ima onu malo tvrđu notu (posebno u ophođenju sa negativcima) kakvu bi češće volio vidjeti. O Priscu ne treba previše, više nego odličan!
Jaka 9/10 |
 |
|
nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts
Posted - 03/01/2018 : 21:08:17
|
quote: Ovdje Zagor ima onu malo tvrđu notu (posebno u ophođenju sa negativcima) kakvu bi češće volio vidjeti.
To volim, a ne da se svaki put baca u ledenu vodu za kriminalcem koji je par sati prije zaklao desetero ljudi... jer i masovni koljač "ima pravo na pošteno suđenje".  |
 |
|
DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts
Member since 14/03/2014 |
Posted - 03/01/2018 : 21:14:53
|
''Pošteno suđenje'' mu je samo izgovor da se malo rashladi kada se organizam ugrije od prethodne borbe. |
Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua |
 |
|
solar
Moderator

.jpg)
Croatia
21432 Posts
Member since 16/03/2004 |
Posted - 03/01/2018 : 21:34:16
|
Pijani Care,
može biti da su Demoni tehnički bolji, po dinamici, kompoziciji, crtežu... To svakako ulazi u kompletno vrednovanje neke epizode, ali mi to nije neka jedina i apsolutna mjerna jedinica po kojoj ću mjeriti stvari. Da se razumijemo, mi ovdje raspravljamo jel bolji Audi ili BMW. I jedno i drugo je odlično, al detalji i naši ukusi rade prevagu. Osobno, nikad nisam uspjela u potpunosti kliknuti s karakterom Sklavijevog Zagora. Vjerojatno zato što ni on sam nije mogao kliknuti sa Zagorovim egom i dozom mačizma kojeg on ima. On to prezire. Vrlo je često, prenapadno i sprdački „stavljao“ Zagoru izjave u kojima zvuči kao zadnji čoban, pun sebe. Al ne na način Nolitte, koji je imao neku zdraviju mjeru, pa se nasmijem i krenem dalje. Svoje je osobne nesimpatije prema mačo junacima pretočio (jako uvjerljivo) u samog Zagora, da se ni meni ta neka osoba koja bi trebala biti Zagor nije baš sviđala. I naravno da mi epizoda u kojoj mi je netko koga volim odjednom pomalo ljigav neće biti savršena . Kada budeš opet, po ne znam koji put čitao Demone ludila, obrati pozornost na Zagorovo ponašanje i izjave i usporedi s ponašanjem i izjavama svih drugih likova. Svi drugi likovi su puni pametnih izjava, karakternosti, mudrosti, a Zagor pun histerije. Kao da se njemu jedinom svijet rušio, a drugi kao nisu imali glavu u torbi. Njima su cvale ruže. S druge strane, u Teroru šestog planeta, imamo Zagora koji je sudjelovao u spiritualnoj seansi i povezao se s drevnima. Dobili smo neku crtu produhovljenosti u njegovom karakteru, a to mi se sviđa. Učinio mi ga je kompletnijim, jer on nije samo snaga u kombinaciji s koleričnim temperamentom.
Odlična zapažanja, a da ne spominjemo da je u Sclavijevom viđenju Zagor samoubojica i očajnik a na samom kraju Sclavi pokazuje Zagoru da je cijeli njegov život na neki način besmislen jer vodi propasti i uništenju. To je negacija Nolitte, i komentar na račun infantilnosti čitatelja kako ih Sclavi vidi.
Zato ne razumijem kako Demoni mogu nekome biti vrh Zagora.
edit: Jednom sam spomenuo da zagorovci sami sebi kopaju tlo pod nogama jer imamo dva pogleda na život, čovjeka, svijet: - jedan je Sclavijev pesimističan, kaljuža, besmislica svakodnevice i slično - drugi je Nolittin, nazovimo ga idealističkim realizmom (znam da je kontradikcija), naslonjenim na transcendenciju, znači da to nije nekakva izvitoperena vizija čovjeka koji svoju snagu crpi iz samog sebe, nego se utječe nečem višem od sebe pa bio to Manitu ili nešto drugo
Najveća je pobjeda ovog prvog tabora što su uspjeli uvjeriti najizvrsnije i najbolje među nama u zagorologiji (tipa King, Patak itd.) da su Demoni vrh Zagora što je u potpunoj suprotnosti Nolitti i svemu za što se on zalagao.
I to je ono što me najviše žalosti. |
Edited by - solar on 03/01/2018 22:13:59 |
 |
|
velka031
Advanced Member

.jpg)
Croatia
17117 Posts
Member since 18/03/2010 |
Posted - 03/01/2018 : 21:56:04
|
quote: Originally posted by nagor
quote: Ovdje Zagor ima onu malo tvrđu notu (posebno u ophođenju sa negativcima) kakvu bi češće volio vidjeti.
To volim, a ne da se svaki put baca u ledenu vodu za kriminalcem koji je par sati prije zaklao desetero ljudi... jer i masovni koljač "ima pravo na pošteno suđenje". 
Pa da, dosadilo više, "ne mogu ga pustiti da tako umre" fore  Da nema Chica da ga spriječi u napadima sažaljenja nad zlikovcima već bi se davno udavio u živom blatu ili izgorio u kakvom požaru |
 |
|
Golub
Average Member

Croatia
568 Posts
Member since 01/02/2017 |
Posted - 03/01/2018 : 23:09:21
|
quote:
Najveća je pobjeda ovog prvog tabora što su uspjeli uvjeriti najizvrsnije i najbolje među nama u zagorologiji (tipa King, Patak itd.) da su Demoni vrh Zagora što je u potpunoj suprotnosti Nolitti i svemu za što se on zalagao.
I to je ono što me najviše žalosti.
Sclavi:

|
 |
|
SSM
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1004 Posts
Member since 13/10/2002 |
Posted - 04/01/2018 : 07:32:12
|
quote: Originally posted by Giuda Ballerino
cudi me kolega SSM kojem su Pipci dobra epizoda. Jako ga uvazavam ali Burattinijevi Pipci su me zebezeknuli. taj rasplet pipaka je nesto za sto sam 60 strancica prije govorio - samo da se ne dogodi i nazalost dogodio se, telepatija
Ne znam, pročitao sam priču u jednom dahu (što nisam odavno), a rasplet mi nije smetao, čak i suprotno. Plus, Pipke sam pročitao nakon par epizoda Texa koje su me totalno udavile  |
No one gets out of childhood alive. |
 |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts
Posted - 04/01/2018 : 09:30:00
|
Pijani Care,
Ah, to su već one autorske razlike izmedju Nolitte i Sclavija: interpretacija glavnog junaka. Iskreno, meni to ne smeta kod Sclavija. Štaviše, logično mi je da neko ko u šumi devetnaestog veka drži neki nivo autoriteta mora biti osoran i prgav. To mi je draže od savršenog junaka bez mane, straha i karakterizacije, preadaptivnog potrebama fabule, kojeg srećemo kod Bosellija i Burattinija. Sclavi, Capone i Toninelli (danas i Marolla) su momci koji odredjenu varijantu originalnog Zagora nisu nikada gubili iz vida i to veoma cenim kod njih. Sclavijev Zagi nije mnogo drugačiji od mladjanog Nolittinog, samo je konkretno u ove dve epizode razlika naglasenija. Tebi smeta, mene zabavlja jer vidim da je DL gradjen tako da je prgavi sumski kralj u interakciji sa dogadjajima. Oni uticu na njega, uslovljavaju ga, veci su od njega i gutaju ga.
VM tako funkcioniše do Zagorovog susreta sa Hellingenom u logoru Akkronijana. Odatle mi je sve ravna crta. Prestaje wonder efekat, sve se pretvara u tipicno igranje macke i misa u kojem je negativac u fazonu "hahahaha ovoga puta" a junak u bezizlaznim okovima. Zatim, tu je i onaj gaf sa Zagorom i nutritivnim tableticama koje sa sto mentalnih programatora ne mogu da progutam. Javi se u tom delu prelepa scena sa pecinom na kojoj pociva filozofska lepota cele epizode (i Skylab),lepota uopsteno! Jedna od meni najlepsih scena u serijalu! Pa i efektni sukob 2 na 1 pri izlasku iz pecine. Efektno, mocno! I tu nekako prastas one ravne linije koje su prethodile, kontas u sebi: ne budi jbn cepidlaka, ovo je za padanje sa stolice. Ali onda se pojavi taj finalni akt cija mizernost je u kontrapunktu sa velicinom koja se najavila, nedostojan je cele epizode. To nije problem npr. sa DL jer je finalni sukob Zagija i Hellija bas finalna tacka celog haosa, refren u koji je oslobadjajuce i opijajuce razresenje cele harmonske dindinamicke tenzije. Takav je i Nulti cas,takav je i zavidan broj Nolittinih priča. Ali je u VM uprskao,na zalost. Samo taj kraj,i taj centralni deo.
A i DL i VM obiluju i emocijama i filozofijom. Zato nemam dileme oko njih dve, koja mi je bolja. Nolitta je inače ima prelepih priča, i kvalitetnih i efektnih koje bih rado stavio u konfrontaciju sa DL. VM mi nije jedna od njih. Daleko od toga da je loša,pa i da je "samo" dobra. Ona je odlična! Ali ima mane koje mi je na BestOf listi obara za nekoliko mesta
Edit: pardon ako mi je poruka malo smušena. Kuckam telefonom. Ja mrzim njega on mrzi mene |
|
Edited by - PijaniPatak on 04/01/2018 09:36:33 |
 |
|
Topic  |
|
|
|