forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Dylan Dog
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 517

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 15/08/2018 : 18:29:55  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by swamp thing

Čudi me da nalaziš takvu veličinu u ovoj epizodi jer se bavi temom intenzivne ljubavi. Pogotovo što onda totalno promašuje fudbal. Znači, samo to što se on tu bavi intenzivnom ljubavlju je tebi dovoljno da to bude top. Ok, svakom svoje.

Da.
Ali sada bismo mi trebali ući duboko u tu temu intenzivne ljubavi, da bi ti mogao doživjeti zašto je meni to naj. Međutim, za takve razine doživljavanja, ti još nisi spreman. Dobro je što si se i ovo malo otvorio:)
Uglavnom, Sclavi Damiena i Leonoru piše dopadljivo (pričao sam o njegovoj demonologiji, suverenom vladanju mračnim dubinama), ali istovremeno - i promašeno.
To je ta živa vatra koju ja imam. Ima je pomalo i Sclavi. Onaj tko spaja takve suprotnosti, taj ima veliki raspon: npr. može čitati Zagora i Heideggera istovremeno. Ili Dylana Doga i Heideggera. I u jednom i drugom biti prisutan, biti vitez vjere. Sadržavati suprotnosti i moći ih izdržati, to je božanski haha. Mislim, malo glupo zvuči, ali to ti je tako. Opasnost je kolaps (Nietzsche ili pukovnik Kurtz u džungli). Ali svijet je ta živa vatra, te suprotnsoti. Možda je i tu jedan od razloga što još nisam proglasio DD smećem. Nešto od tih istovremeno-suprotnosti ima u DDogu. Fali početni položaj, fali apsolutna mjera da bi se Sclavi priključio na viteza vjere. To je pak ogromna mana, kako rekoh.

...

Kaži par riječi o Alfi i Omegi. Što ti se sviđa tu?
Go to Top of Page

swamp thing
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4078 Posts

Member since 05/08/2009

Posted - 15/08/2018 : 18:36:40  Show Profile Show Extended Profile  Send swamp thing a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

quote:
Originally posted by swamp thing

Npr., ja se ovdje slabo slažem sa bilo čime što su napisali sargan ili jocko ili beva. Njihov doživljaj DDa je totalno drugačiji od mog (neću reći da je pogrešan, jer neću nastupati kao veliki reformator, to tebi prepuštam).
I pogrešno ti je razmišljanje da bilo koga ovdje iritiraš. Vodi se skroz ok rasprava.

Sada se vodi ok rasprava. Prije toga si ti malo podivljao, nešto te rasrdilo, pa smo lijepo razmijenili par uljudnih, gdje si ti razumio da sam ja taj koji zna kako se vode ovakve rasprave. To je dobro, jer si slomio lažan ponos, a ja sam pak također bolji, jer više nisam onako divlji kao prije.

No, ne stoji da se ti razlikuješ od beve ili sarghana. Ne, ti si upravo napisao isto što i oni, vi se temeljno slažete: zanimaju vas drugačiji pogledi na svijet (ma kakvi oni bili), pasivno ih takorekuć promatrate i vodite se stavom live and let live.

Drugim riječima, ti pripadaš ovoj grupaciji dogovaca, možeš se tu identificirati. Ne znam zašto bi se toga sada bojao ili odricao. Ne trebaš biti poseban, drugačiji, nije to pod mus. To ti samo Sclavi tako servira, jer je on jedan eskapist.

Da se odmah nadovežem na ono što si govorio

quote:
To je ono što sam napisao u postu o Nolitinom Zagoru, koji je vama top topova. Ljudi će se najviše povezati sa stripovima koji njeguju ideje koje njima odgovaraju.

Upravo tako.
Ali ti ne razumiješ da je tako jedino moguće. Ti kao da hoćeš reći da to nije dobro. Ustvari, ti govoriš da se treba glumiti jedan gard. Ne treba. To je laž. To je Pascal davno rasturio, u polemici protiv ateista. Kao što se ja mogu najbolje povezati sa Nolittinim svijetom, tako se ti povezuješ sa bevinim i sarghanovim, pa i Sclavijevim. Samo ne na toj doslovnoj razini, gdje ti on pokazuje kao neka čudovišta i košmare, nego sa odnosima i razmišljanjima koja uopće sačinjavaju njegov imaginarij.
Nitko se ne može povezati sa onime što ne razumije ili pak sa onime što njemu ne odgovara = to ti je baš čiča miča gotova priča.

Ma kakav, baš si se nalupao ovdje. Uopšte se ja ne trudim biti drugačiji, nego iz drugačijeg ugla svi mi čitamo DDa.
Live and let live nije moj đir, ali pažljivo biram kada i kako ću one za koje mislim da griješe "preobratiti". Vidiš, i ja sam kajnd of prosvijetitelj majself haha.
Ti se zadaješ u tom poslu za tastaturom, putem filozofije sjekirom, dekonstrukcije Sklavija. Uspješno ili ne, dalo bi se diskutovati. Svakako da si okupio neke apostole oko sebe pa ko zna, možda nešto i uspiješ.
Možda je kod mene problem i što se bavim poslom u kom sam svakodnevno učestvovao u ispravljanju nepravdi na poprilično fizički neposrednom nivou. Ti ratuj perom, nekad je oštrije od mača, jel, haha.
Suština je da pokušavaš i ovdje dokazati da je Sklavi promašaj i da su čitaoci DDa promašeni slučajevi kojima si potreban ti da im otvoriš oči. I možda to radiš iz nekih dobrih namjera. Ali meni je i dalje većina stvari koje sam pročitao palamuđenje
Go to Top of Page

swamp thing
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4078 Posts

Member since 05/08/2009

Posted - 15/08/2018 : 18:38:40  Show Profile Show Extended Profile  Send swamp thing a Private Message  Reply with Quote
Kažem, davno sam čitao, stvarno se ne mogu sjetiti, morao bih ponoviti.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 15/08/2018 : 18:41:43  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dexters

A što je sa Sclavijevom ciljanom skupinom?

Sclavi ne može imati ciljanu skupinu. Mislim, može pomalo, ali ako hoćemo biti brutalno istiniti, ne može.
Zato jer njegovo djelo, Dylan Dog, nije nešto što on piše tek tako, iz hira, nego upravo njegova manija. Njegova mahnitost. On je pod prisilom, on to MORA pisati.
On piše DDoga i pokušava si pomoći.
Čini se da nije uspjelo.

Ali, ako je to jedna vrsta mane, s druge je strane prednost.
Bar nije lažno, bar nije pisano kao otaljavanje, nije zanatski iako je i industrija zabave.
Ciljanu publiku može imati onaj tko ima snage kontrolirati vanjski svijet, a Sclavi nije taj. Dobro, on djeluje u pogonu (Bonelliju) lai opet ga nisu skroz na skroz ukrotili, jer onda bi ga i slomili prije vremena.
Zato što Dog nema samo ciljanu publiku (iako je to tinejdžerski strip, kad je i sam autor nezreo-ali i svakakav, sa probojima te nezrelosti) on mi još igra, još pleše po žici. Ono što je samo puki zanat, to me teško može zanimati (Burattinijev Zagor, u većini slučajeva: ostali Dogovi, od običnih smrtnika iz zone sumraka koje je kritizorao Sclavi a koji su mu došli i zasjeli na grbaču haha vrhunska ironija)
Go to Top of Page

Dexters
Senior Member

Croatia
1526 Posts

Member since 05/08/2018

Posted - 15/08/2018 : 18:56:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Dexters a Private Message  Reply with Quote
Ne mogu se ni ja sjetiti svih detalja vezanih uz Alfu i Omegu, ali precizno pamtim kraj- to se za rijetke dylanove stripove može reći, znači ima neka vrijednost tu. Evolucija ljudskog uma, njeni limiti, već sam pisao nešto o tome, zanimljiva tema. Ovaj strip još jednom potvrđuje Sclavijevu briljantnu sposobnost pisanja uspješnog scenarija iz banalne ili u ovom slučaju apsolutno neoriginalne ideje (Odiseja u svemiru). Možda se tu krije neki Nietzschov nadčovjek, to bi ti znao bolje reći :) jer to najbolje, najsavršenije, što ide van granica naše spoznaje, treba li stvarno tome težiti. Treba li se okrenuti poput Dylana i pogledati "to", ili je spoznaja previše užasna. Taj aspekt sam dobro zapamtio, ima i drugih. Ova epizoda je možda i najbolja od prvih 10.
edit: pvratak čudovišta me uopće nije dojmio, no dobro, čitat ću opet

Edited by - Dexters on 15/08/2018 18:58:17
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 15/08/2018 : 19:00:55  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
ali swamp, pa čemu onda ovoliko priče
sve ti je ovo bezveze, ustaneš i putuješ dalje
to je tako jednostavno

dakle, "suština" nije to što već po pedeseti put ponavljaš, niti imam apostole, niti su mi potrebni niti sam ja potreban u tom blesavom smislu, niti imam potrebu stalno to opovrgavati. sve se to može tebi činiti tako, eto to je u redu. nemam pojma, sad da ti kažem majstore, prokužio si me, opet to ništa ne bi značilo i opet ti ne bi znao što misliti. lijepo sam ti opet sve rekao, išao sam čak opovrgnuti tvoje sumnjičenje nevjernog tome, a sada bi stvarno bilo dosta s tim trivijama i nadmudrivanjima. ti si jedan zbrkan mladi ili stari čovjek, koji eto ispravlja nepravde nemam pojma gdje, čita dylana doga, ali ga ne zanima palamuđenje, osim kad mu sclavi palamudi i vrti jedne te iste priče o duši koja urla sav svoj užas (da je barem on došao do ove formulacije, nego ni to, nego stari chiaverotti haha)
nema ljutnje, pokušaj biti bolji, uključiti se ali zaista i zapravo, bez ovih osigurača, bez fige, neću te pojesti, ništa se neće dogoditi. nije baš pošteno da nećeš pričati o Alfi i Omegi, da nećeš reći što je to tebi top topova. kada bi ti to probao, vidio bi da je zapravo teško palamuditi ovako kako ja to radim, a lako je dobacivati i lovit se za neke periferne stvari od kojih će malo tko imati ikakve koristi.

znči, rješenje za sve nas: piši o Alfi i Omegi ili bar o DDogu ili o nečemu desetome, ali tako da kažeš svoj iskreni stav, svoju suštinu
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3463 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 15/08/2018 : 19:11:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Koje su vam epizode "suštinski dilandogovske":

1. One gdje se dogodi ubojstvo, dođe zgodna klijentica koja završi u krevetu s DD-om, imamo nekog ludog koljača, kreativna ubojstva (to bi valjda bio Chiaverotti)
2. Priče o užasu svakodnevnog, bizarne i nadrealne, kao što ja znam, malo sam to čitao, Morgana, Priča o nikome, Golconda itd
3. Romantične priče o Dylanovim nesretnim ljubavima, kao ona megahvaljena Dugački pozdrav, ili ona s onom Irkinjom, zaboravio sam naziv
Go to Top of Page

swamp thing
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4078 Posts

Member since 05/08/2009

Posted - 15/08/2018 : 19:13:28  Show Profile Show Extended Profile  Send swamp thing a Private Message  Reply with Quote
Pa meni nije ni bio cilj pisati. Samo sam htio skontati o čemu vi Zagorolozi pišete, ka čemu strijemite ovdje, na ovoj temi, južnije (tužnije)? :)
I pisao bih o AiO, ali se stvarno slabo sjećam epizode, samo utiska da mi je bila dobra.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 15/08/2018 : 19:29:28  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ne mogu se ni ja sjetiti svih detalja vezanih uz Alfu i Omegu, ali precizno pamtim kraj- to se za rijetke dylanove stripove može reći, znači ima neka vrijednost tu. Evolucija ljudskog uma, njeni limiti, već sam pisao nešto o tome, zanimljiva tema. Ovaj strip još jednom potvrđuje Sclavijevu briljantnu sposobnost pisanja uspješnog scenarija iz banalne ili u ovom slučaju apsolutno neoriginalne ideje (Odiseja u svemiru). Možda se tu krije neki Nietzschov nadčovjek, to bi ti znao bolje reći :) jer to najbolje, najsavršenije, što ide van granica naše spoznaje, treba li stvarno tome težiti. Treba li se okrenuti poput Dylana i pogledati "to", ili je spoznaja previše užasna. Taj aspekt sam dobro zapamtio, ima i drugih. Ova epizoda je možda i najbolja od prvih 10.
edit: pvratak čudovišta me uopće nije dojmio, no dobro, čitat ću opet

Alfu i Omegu sam stavio kao broj 1 u prvih 12.
Tu sam priču prvo pročitao i ona me vratila Dogu. Baš je ta priča inicirala gledanje na Doga s pozicije androgina.

Uvod u priču, opet imaš ovdje:
http://www.darkwoodprodavnica.rs/forum/index.php?topic=6211.0

Starchild ili Isus, pitao sam se tada. Sada sam malo dalje i vidim još važniju stvar, što onda nisam vidio. Povezano je sa Damienom i Leonorom i Povratkom čudovišta, ako baš hoćeš.

Da, čitatelj će prvo vidjeti Odiseju, evoluciju, limite, ali u tom smislu neće dobiti ništa; Sclavi o tome ne može ništa bitno reći. Ako mi ne vjeruješ, čitaj priču pa ćeš vidjeti:) Ništa unutra nema da bi ti se "otkrilo". To su samo retorička mjesta i bulažnjenje a la Kubrick.
Spoznaja nije užasna, osim za majčine dušice koje će brbljati o velikom okrutnom svijetu čiji tobožnji napredak ovisi o podjarmljivanju slabijih i nemoćnih, čitaj, koji će staviti majmuna u raketu i torpedirati u pi*** materinu ni zbog čega, zbog par nula i jedinica, nekih takozvanih podataka koje će arhivirati neki takozvani znanstvenik i koji neće značiti ama baš ništa. Da je svijet i takvo mjesto, to majčine dušice trebaju izdržati, jer tu vide kako stoji sa njihovim stavom live and let live. Majmune će torpedirati i prključiti im čipove na glavu, to je 1 kroz jedan, to se zove povijest i hod.
Ali nije u tome stvar, u toj koliko valjanoj toliko banalnoj kritici civilizacije i čuvenoj toleranciji za druge, za nakaze (majmun kao johnny frik).

Veličina probija kada ti shvatiš ovo: majmun je putovao kroz alfa kentaure i prošao evolucije onkraj zamislivoga, aond ase vratio na dobru staru Zemlju da bi====> sprčio Amy!!!!!!!!!

Kada ti ovo shvatiš, razmjeri pometenosti košmarnih budalaština koje se smjenjuju u priči dobivaju jasan izraz: Sclavi i ovdje priča o androginu. Tema seksa se i ovdje pokazuje kao ključ. Ljubav je jedino što ga zanima.

Majmun i Amy. Abnormalna ljubav, ali Sclavi ne zna za drugu. On mora proputovati granice svemira da bi je našao, a ne razumije... ali bah, prekidam sada.
Go to Top of Page

Dexters
Senior Member

Croatia
1526 Posts

Member since 05/08/2018

Posted - 15/08/2018 : 19:33:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Dexters a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zoroasterixx

1. One gdje se dogodi ubojstvo, dođe zgodna klijentica koja završi u krevetu s DD-om, imamo nekog ludog koljača, kreativna ubojstva (to bi valjda bio Chiaverotti)
2. Priče o užasu svakodnevnog, bizarne i nadrealne, kao što ja znam, malo sam to čitao, Morgana, Priča o nikome, Golconda itd
3. Romantične priče o Dylanovim nesretnim ljubavima, kao ona megahvaljena Dugački pozdrav, ili ona s onom Irkinjom, zaboravio sam naziv

Hehe, pa svaka od njih može biti dobra, premda osobno ne preferiram čisto koljačke epizode. Kod Chiaverottija sam uvijek imao dojam da ga Sclavi drži na lancu, i ne dopušta mu slobodu pisanja scenarija. Barbato se smjelo otrgnula od toga, čak i ignorirala Sclavijeve empirijske greške (ona je također bila urednik, pa je i razumljivo). Chiaverotti je nekako ostao zarobljenik trasha, barem će ga tako većina pamtiti.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3463 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 15/08/2018 : 19:39:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Hehe, pa svaka od njih može biti dobra, premda osobno ne preferiram čisto koljačke epizode. Kod Chiaverottija sam uvijek imao dojam da ga Sclavi drži na lancu, i ne dopušta mu slobodu pisanja scenarija. Barbato se smjelo otrgnula od toga, čak i ignorirala Sclavijeve empirijske greške (ona je također bila urednik, pa je i razumljivo). Chiaverotti je nekako ostao zarobljenik trasha, barem će ga tako većina pamtiti.

Kako misliš, Barbato smjelo...pa valjda muškarac mora biti smion, a ona je kao žena trebala spašavati Sclavija da ne potone skroz u pesimizam.
Sad se malo zezam u vezi s onim što je govorio Stinky, da žena ne može pisati DD, i može se i o tome diskutirati, ali nisam siguran da je ovaj topic prikladan za to.

Ali ok, sve te epizode mogu biti dobre. Ali DD-a na kraju ipak definira romantika (makar i loša romantika) više nego krv i klanje, s tim se valjda ovdje svi slažete?

Edited by - Zoroasterixx on 15/08/2018 19:40:22
Go to Top of Page

Dexters
Senior Member

Croatia
1526 Posts

Member since 05/08/2018

Posted - 15/08/2018 : 19:46:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Dexters a Private Message  Reply with Quote
@stinky, pa dobro, ne mogu se ljudi svega sjećati (a možda nismo ni primjetili taj element), tebi je ipak svježe :D Uglavnom Sclavijev seks je abnormalan, uvijek dominantni i pasivni elementi pa stoga nema približavanja centru. Njegov um ne može to razriješiti, ali ne može ni ostaviti, osuđen je na lutanje.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 15/08/2018 : 19:49:37  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
pa nisam ja to rekao kao neko kritiziranje, dexter
pričam malo o Alfi i Omegi, na svoj način, koji je kako vidiš, oštrica britve:)
Go to Top of Page

Dexters
Senior Member

Croatia
1526 Posts

Member since 05/08/2018

Posted - 15/08/2018 : 19:49:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Dexters a Private Message  Reply with Quote
Gdje je stinky govorio da žena ne može pisati DD? Mračnjaštvo i srednji vijek! Zovite Valtera.....i pripremite vješala
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 15/08/2018 : 19:53:33  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Ali DD-a na kraju ipak definira romantika (makar i loša romantika) više nego krv i klanje, s tim se valjda ovdje svi slažete?

Tako sam ga ja definirao, u Zbogom, dragi Sclavi.

Ne znam slažu li se drugi, zapravo, nije se o tome baš tako pričalo. Nek se ljudi izjasne, makar su se, koliko vidimo, oni izjasnili da vole umjereno horor, mračne teme, drugačije poglede i slično. Ima još jedna struja, djoletovska, koja voli poigravanje, postmodernizam, autoreferencijalnost i referencijalnost, uglavnom, te trivijalne stvari:)

Da, dobro pitaš: krv i klanje ili romantika, da vas čujemo ljudi.

Edited by - stinky on 15/08/2018 20:30:26
Go to Top of Page

Dexters
Senior Member

Croatia
1526 Posts

Member since 05/08/2018

Posted - 15/08/2018 : 19:58:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Dexters a Private Message  Reply with Quote
Amy (pasalo bi bolje Marija, ali ne da mi se istraživati etimologiju imena Amy) je zanijela, s Duhom Svetim ili Evoluiranim Bićem, ostaje na čitatelju da se koleba.
Ova stinkyeva tvrdnja je kompleksna, jer zanijeti s evoluiranim bićem je seks (abnormalan ali ipak jest), dok zanijeti s Duhom Svetim nije seks, već inkarnacija tj. utjelovljenje. Da li je onda Sclavi razmatrao i anihilaciju seksa kao takvog, odnosno postojanje neke autistične stvarnosti gdje ljudi nemaju fizički kontakt međusobno ali ipak koegzistiraju? To je dosta aktualna tema danas, možda je Sclavi ispred vremena.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3463 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 15/08/2018 : 19:59:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Ali DD-a na kraju ipak definira romantika (makar i loša romantika) više nego krv i klanje, s tim se valjda ovdje svi slažete?

Tako sam ga je definirao, u Zbogom, dragi Sclavi.

Ne znam slažu li se drugi, zapravo, nije se o tome baš tako pričalo. Nek se ljudi izjasne, makar su se, koliko vidimo, oni izjasnili da vole umjereno horor, mračne teme, drugačije poglede i slično. Ima još jedna struja, djoletovska, koja voli poigravanje, postmodernizam, autoreferencijalnost i referencijalnost, uglavnom, te trivijalne stvari:)

Da, dobro pitaš: krv i klanje ili romantika, da vas čujemo ljudi.

Tako mi se učinilo, možda sam se prevario, da se i drugi slažu.
To je tek uvod u ono glavno pitanje, a ono je: doprinosi li ta estetika ružnog, tipa zabadanje škara u glavu, DD-u kao stripu koji je određen romantikom ili ne?
To je zapravo ovo: je li ružno i groteskno nešto bez čega se ne može, što je potrebno stripu; ili nije tako, nego su to zapravo slabi momenti.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 15/08/2018 : 20:09:16  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

To je zapravo ovo: je li ružno i groteskno nešto bez čega se ne može, što je potrebno stripu; ili nije tako, nego su to zapravo slabi momenti.

To je u osnovi dilema Zagor ili Dylan Dog. Ja kažem Zagor.

Ali naravno, nije to tako jednostavno (ali nisam jednostavno ni pisao ni na Zagoru ni na Dogu).

Još općenitije, to je tema teodiceje, postojanja zla i čitav taj kompleks problema.
Meni je tu zanimljiv vice, koji voli dobro i pravog arhetipskog heroja (Zagora), a istovremeno i neke perverzije, boleštine i pita se je li to put istine. Takvih "vicea" je zapravo pun dd fandom, koliko sada vidim, samo su oni umanjeni vicei (ili mi možda nisu toliko dragi ko on:)
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3463 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 15/08/2018 : 20:12:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

To je u osnovi dilema Zagor ili Dylan Dog. Ja kažem Zagor.

Ali naravno, nije to tako jednostavno (ali nisam jednostavno ni pisao ni na Zagoru ni na Dogu).

Još općenitije, to je tema teodiceje, postojanja zla i čitav taj kompleks problema.
Meni je tu zanimljiv vice, koji voli dobro i pravog arhetipskog heroja (Zagora), a istovremeno i neke perverzije, boleštine i pita se je li to put istine. Takvih "vicea" je zapravo pun dd fandom, koliko sada vidim, samo su oni umanjeni vicei (ili mi možda nisu toliko dragi ko on:)

Da, da, ali kad sam rekao "strip", ovaj put sam mislio baš na DD-a. Ne na usporedbu sa Zagorom.
Je li ružno potrebno DD-u da izrazi što želi reći (ako je to romantika) ili nije.
Jedino kad bismo rekli da Sclavi pišući te horor splattere ustvari želi onima koji bi to kupili zbog krvavih scena podvaliti romantiku, filozofiju života.
Go to Top of Page

Dexters
Senior Member

Croatia
1526 Posts

Member since 05/08/2018

Posted - 15/08/2018 : 20:23:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Dexters a Private Message  Reply with Quote
Dobro je to pitanje, premda nije jednostavno dati odgovor. "Ružno i groteskno" u primjeru škara zabodenih u glavu je slab moment, produkt činjenice da je strip komercijalan, danas čak i vremenski nadmašen tj, arhaičan i nezanimljiv. "Ružno i groteskno" u primjeru incesta, istrebljenja vampirske rase i slič. može biti zanimljivo, iako se ne može opravdati. Zanimljivost proizlazi iz autorove želje da se poigra s umom čitatelja i granicama koje je sebi postavio. Zabranjeno voće je slatko. Da li je tu "istina" i dali je to vrijedno čitanja što stinkya najviše interesuje, ovisi o čitatelju. Činjenica je da ljudi čitaju to, ljudi gledaju to kroz druge medije ne samo strip. Neke od tih opscenosti mogu biti i impuls za "male istine" tj spoznaje u realitetu, o čemu sam već govorio.
Toliko od mene, da čujemo druge :)
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 15/08/2018 : 20:25:20  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Je li ružno potrebno DD-u da izrazi što želi reći (ako je to romantika) ili nije.
Jedino kad bismo rekli da Sclavi pišući te horor splattere ustvari želi onima koji bi to kupili zbog krvavih scena podvaliti romantiku, filozofiju života.

O tome sam malo pisao.
On im ne želi podvaliti svjesno, već je prisiljen, jer mora pisati (kao u Tamnici od papira, zarobiti svoje demone).
Takvi ni nisu prevareni, jer ništ ne kuže narodski rečeno; čitaju splatter i zaboli ih.

No, pazi sad: ružno je potrebno DD-u. Pitanje je samo mjere, što u konačnici znači - početnog položaja. Kada bi TO imao, taj bi strip bio perfektan, moguće i bolji od Zagora (i Nolitte). Mrtva trka.

Zašto ovo kažem, ružno je potrebno. Pa baš zbog romantike, ako je to ono što je suština DD-a.

«Romantički duh je mnogolik, muzikalan, okušavajaći i iskušavajući, on voli daljine budućnosti i prošlosti; iznenađenja u svakodnevici, krajnosti, ono nesvjesno, san, ludilo, labirinte refleksije

To je istovremeno snaga romantike i glupost romantike (kada se pretvori u praznu sujetu, kako je to vidio Hegel).
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3463 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 15/08/2018 : 20:34:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

O tome sam malo pisao.
On im ne želi podvaliti svjesno, već je prisiljen, jer mora pisati (kao u Tamnici od papira, zarobiti svoje demone).
Takvi ni nisu prevareni, jer ništ ne kuže narodski rečeno; čitaju splatter i zaboli ih.

No, pazi sad: ružno je potrebno DD-u. Pitanje je samo mjere, što u konačnici znači - početnog položaja. Kada bi TO imao, taj bi strip bio perfektan, moguće i bolji od Zagora (i Nolitte). Mrtva trka.

Zašto ovo kažem, ružno je potrebno. Pa baš zbog romantike, ako je to ono što je suština DD-a.

«Romantički duh je mnogolik, muzikalan, okušavajaći i iskušavajući, on voli daljine budućnosti i prošlosti; iznenađenja u svakodnevici, krajnosti, ono nesvjesno, san, ludilo, labirinte refleksije

To je istovremeno snaga romantike i glupost romantike (kada se pretvori u praznu sujetu, kako je to vidio Hegel).

Zapravo, ja se slažem s ovim; zlo i negativci su potrebni pričama. Pa i strah. Ali pitanje je mjera, gdje povući crtu.
Uglavnom, slažemo se da DD (kao romantičan strip, ajmo tako reći) treba i takvih momenata ludila. Sad je pitanje radi li on to na dobar način, ili na loš.

Edited by - Zoroasterixx on 15/08/2018 20:35:59
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 15/08/2018 : 20:39:08  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Nakon ove žive rasprave, malo smo bliže odgovoru je li dobar ili loš.

Moja presuda je... vidjet ćemo:)
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3463 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 15/08/2018 : 20:43:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Odgovor je jednostavan: ako je DD loša romantika (Edipov kompleks, nastrani seks) onda to ne može opravdati ni estetiku ružnog :)
Znači, eventualno ako bi netko mogao pokazati da je to ipak dobra romantika, to bi moglo dati smisao i grotesknom u stripu - pojednostavljeno rečeno.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 15/08/2018 : 20:47:36  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Napokon si ušao u početni pložaj:)

Da, to je u osnovi to.
Ostaje baš onaj mini izlaz, u intenzitetu strasti, u prepoznavanju ljubavi kao naj pitanja i slične stvari. To ipak nešto vrijedi, pogotovo za mene, u mojoj situaciji, jer moja situacija sadrži i DD (to je moja povijest, put, razvoj). Za tebe, ne znam, ti se sad naknadno teško možeš uklopiti, kada znaš da je osnova promašivanje androgina. Ali ostaje ti vidjeti.
Go to Top of Page
Page: of 517 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.92 seconds. Snitz Forums 2000