Usred Alžirskoga rata, jedan čovjek postaje predmetom sveopće potrage. Za francusku vojsku on je poručnik Messonnier, nestao prije dva tjedna sa svojim ljudima. Za Taklhit, mladu berbersku učiteljicu, on je Francis, ljubav njezina života. Za Kabile, on je Azrayen, Anđeo tame… Azrayen, osjetljiva tema, snažno i humano djelo. Istinski humano.
Kolorka 101 • Azrayen • 160 stranica • Kolor • 215 x 280 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Frank Giroud • Crtež Lax • Prijevod Željka Somun • Lektura i redaktura Josip Sršen • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 18.3.2018. • Cijena 150 Kn
Ne volim ratnu tematiku i ne gajim neki specijalan interes za Alžirski rat tako da nisam puno očekivao od ovog naslova, no Girouda i Laxa nije briga za naše interese. Oni stvaraju opipljive, realne likove, oko njih isprepliću uvjerljivu i tragičnu priču i uvlače nas u rat koji nije naš bez pitanja, isto kao što su u njega uvučeni oni koje unutra susrećemo. U pitanju je znalački ispričan i nacrtan strip, potresno djelo s kojim se teško ne saživjeti, no ovdje nije riječ samo o stripu. Nakon završetka jedne priče slijedi druga, u najmanju ruku jednako impresivna, ona o stvaranju Azrayena. Obogaćeno Giroudovim razmišljanjima i prisjećanjima, i svime ostalim što iscrpan tekst na kraju nosi, a što je najbolje da čitatelji otkriju sami, u pitanju je izdanje koje se svakako ne smije preskočiti. Znam da je izašla tek prva ovogodišnja tura, no čini mi se da bi Azrayen lako mogao biti iznenađenje godine.
Ne volim ratnu tematiku i ne gajim neki specijalan interes za Alžirski rat tako da nisam puno očekivao od ovog naslova, no Girouda i Laxa nije briga za naše interese. Oni stvaraju opipljive, realne likove, oko njih isprepliću uvjerljivu i tragičnu priču i uvlače nas u rat koji nije naš bez pitanja, isto kao što su u njega uvučeni oni koje unutra susrećemo. U pitanju je znalački ispričan i nacrtan strip, potresno djelo s kojim se teško ne saživjeti, no ovdje nije riječ samo o stripu. Nakon završetka jedne priče slijedi druga, u najmanju ruku jednako impresivna, ona o stvaranju Azrayena. Obogaćeno Giroudovim razmišljanjima i prisjećanjima, i svime ostalim što iscrpan tekst na kraju nosi, a što je najbolje da čitatelji otkriju sami, u pitanju je izdanje koje se svakako ne smije preskočiti. Znam da je izašla tek prva ovogodišnja tura, no čini mi se da bi Azrayen lako mogao biti iznenađenje godine.
8/10
Konacno da se slazemo u necemu Odlican strip koji donosi pricu o ratu u Alziru i jos jednom pokazuje da je svaki rat sranje.Velika preporuka
procitao. tesko u tri lepe materine. ocena odlican, sjajan scenario, crtez, boja. ovaki stripovi odrzavaju nadu u stripove malo sam se uplasio da ce ovo ispasti neko ljubavisanje, zbog naslovnice, al niss od toga marko, nadam se da cemo videti i ostalo od ovog dvojca
Proćitao sam cijeli strip bez pauza i u nijednom trenutku mi nije bio dosadan. O alžirskom ratu imam samo površna znanja, na razini obimnijeg enciklopedijskog člankai i Giraudova priča mi je bila jako zanimljiva i nova. Postupci strana u sukobu, su, na žalost, opća mjesta povijesti ratova. Laxov crtež je odličan.
Tekst na kraju knjiga je vrijedan čitanja i integralni je dio umjetničkog djela.
Azrajen je ratna priča (sa svim prljavštinama koji isti donosi,ma gde,zbog čega i između koga se vodio). Poručnik Mezonier je nestao sa celim svojim odredom; kapetan Valera ima zadatak da reši misteriju,zajedno sa obaveštajcem Tirardom i poručnikovom intimnom prijateljicom alžirkom Taklit;pratićemo zanimljivu potragu kroz zabiti Alžira za čovekom za koga svi kažu da je bio čudna zverka,a meštani ga zovu Azrajen,anđeo tame.
Strip nije lak za čitanje - ne zbog ono.ga što se dešava u stripu,već zbog brojnih detalja,obilja geografksih podataka,imena. likova (da su barem transkribovana).Potrebna je puna koncetracija,konstantno vraćanje na pročitano...što nikako ne kvari kvalitet priče. Laksa smo upoznali u Orlu bez kandži,i nesumnjivo je da je reč o hvalevrednom crtaču. 4/5