forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 ZAGOR
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 1210

Dwayne_Looney
Advanced Member

6958 Posts

Member since 15/10/2014

Posted - 28/12/2018 : 14:50:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Dwayne_Looney a Private Message  Reply with Quote
Sclavi se šprdao sa Zagorom (apsolutno se slažem!; kao i Castelli, ja bih dodao) i ni sam nije slutio da će jedna od njegovih šprdačina ispasti neko remek djelo koje bi uvodili djeci u lektire.
Za koji dan ću Demone ponovno pročitati čisto jer je došao red, nema šanse da će mi se dojam promijeniti.

loading...
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22346 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 28/12/2018 : 14:59:18  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by tinton

Fora je u tome što neki puta dogme mogu biti potvrđene u stvarnosti.
Pa tako dogma o Bosellijevoj kvaliteti u odnosu na Toninellija itekako ima činjenično uporište. Ali isto tako bi bilo dobro da to prestane biti dogma i da se to činjenično uporište više potencira.

Pa da onda Boselli ne bude bolji od Toninellija jer je to jednostavno tako prihvaćeno nego zbog niza kvalitativnih pokazatelja.

Apsolutno ne postoji "činjenično uporište" da je Boselli bolji autor od Toninellija. Ništa. Nada! To su vlažne želje pojedinaca, samo to i ništa više.
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22346 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 28/12/2018 : 15:04:10  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:

Jer nakon toga možemo razbijati i dogme koje nemaju uporište u stvarnosti kao što je, na primjer, ta da je Ferri najbolji Zagorov crtač.

Ko to kaže? Ti?
Izvini, molim te, ali ti si tip koji ozbiljno tvrdi da su Cassarovi među najboljim Zagorovim crtačima. Ovo je kao da si rekao da je Whoopi Goldberg bolja riba od Monice Bellucci. Mislim, ono jeste stvar ukusa, ali je smiješno.
Go to Top of Page

Dexters
Senior Member

Croatia
1526 Posts

Member since 05/08/2018

Posted - 28/12/2018 : 15:06:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Dexters a Private Message  Reply with Quote
Ne treba biti naročito pametan pa da se uoči da je Boselli trošio masu više vremena,truda i pripreme za svoje scenarije, u odnosu na Toninelija.
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22346 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 28/12/2018 : 15:13:40  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dexters

Ne treba biti naročito pametan pa da se uoči da je Boselli trošio masu više vremena,truda i pripreme za svoje scenarije, u odnosu na Toninelija.

Pa vjerovatno jeste, pogotovo proučavajući Atlantidu, Poea i Lovecrafta. Sigurno je više vremena, truda i priprema imao i od Nolitte za svoje scenarije, ali to ne znači nužno da je krajnji rezultat bolji.
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7822 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 28/12/2018 : 15:46:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

quote:
Originally posted by Dexters

Pa vjerovatno jeste, pogotovo proučavajući Atlantidu, Poea i Lovecrafta. Sigurno je više vremena, truda i priprema imao i od Nolitte za svoje scenarije, ali to ne znači nužno da je krajnji rezultat bolji.

Ne znači, ali moj početak s stripovima je Toninellijev Zagor. Nakon njega dolazi Burattini, pa Boselli.
Sad, realno gledajući, čak i s faktorom nostalgije, koja je na strani Toninellija i Burattinija, njih dva se ne mogu ni približiti Boselliju po kvaliteti scenarija.
Za usporedbu, Nolittina remek djela sam prvi put čitao s 27 godina i ostao u šoku koliko su to dobre, bezvremenske epizode.

Da zaključim, Nolitta mi je uvjerljivo najbolji, a Boselli odmah iza njega.
Toninellija i Burattinija uopće ne bih stavljao u isti koš s njima. Njihove priče su mi pretežno dosadne i prozirne s nevjerojatnom količinom glupih nelogičnosti.
Još da napomenem da mi je najbolji Bonelli scenarist Castelli, a ono što je napisao u Zagoru je sprdnja.

Eh, da Ferri je najbolji Zagorov crtač. Bar bi to trebala biti općeprihvaćena činjenica!

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.

Edited by - Spock on 28/12/2018 15:48:42
Go to Top of Page

velka031
Advanced Member

Croatia
17052 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 28/12/2018 : 16:04:45  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
Uspiješ odvojiti Burattinijev i Bosellijev period? Meni su oni isprepleteni, Ok, Bure je počeo nešto prije, ali mi smo te epizode u SD dobili praktično kada i prve Bosellijeve.
Boselli nosi SA sagu i tu je sjajan, ali u zadnje vijeme je otišao u Atlantidu (čitaj : PM)... Miljama daleko od nedodirljivog Nolitte.
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19826 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 28/12/2018 : 16:11:42  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

quote:

Jer nakon toga možemo razbijati i dogme koje nemaju uporište u stvarnosti kao što je, na primjer, ta da je Ferri najbolji Zagorov crtač.

Ko to kaže? Ti?
Izvini, molim te, ali ti si tip koji ozbiljno tvrdi da su Cassarovi među najboljim Zagorovim crtačima. Ovo je kao da si rekao da je Whoopi Goldberg bolja riba od Monice Bellucci. Mislim, ono jeste stvar ukusa, ali je smiješno.

Među najboljih 100 jesu.
Meni su u top 5 NAJDRAŽIH.
Isto kao što je tebi Toninelli draži scenarist od Bosellija. Ali vidiš da vjeruješ u objektivne parametre, čim ti je smiješno da su Cassarovi jedni od najboljih.

A reći da je Ferri bolji crtač od Rubinija je upravo kao da kažeš da ne Goldberg bolja riba od Bellucci.

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Dwayne_Looney
Advanced Member

6958 Posts

Member since 15/10/2014

Posted - 28/12/2018 : 16:33:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Dwayne_Looney a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by velka031

Uspiješ odvojiti Burattinijev i Bosellijev period? Meni su oni isprepleteni, Ok, Bure je počeo nešto prije, ali mi smo te epizode u SD dobili praktično kada i prve Bosellijeve.
Boselli nosi SA sagu i tu je sjajan, ali u zadnje vijeme je otišao u Atlantidu (čitaj : PM)... Miljama daleko od nedodirljivog Nolitte.

Bravo, velka031, posebno za boldirani dio. Ovo za SA sagu još se moram "prebrati" i kad uhvatim vremena ponovno čitati jer mi je, ako se sjećam, Marcellov crtež pokvario dojam o opjevanom "Nestalom istraživaču", epizodi koju i ne pamtim kao nešto vrhunsko ali, bez sumnje, Atlantida u Zagoru je teški promašaj.
Boselli mi ide na živce jer misli od svake epizode napraviti "booom" a Burattinija je ubila činjenica da je pisao puno epizoda i zastrašujuća posesivnost, vađenje kostura.

Što se tiče crtača, pa zar itko može primirisati Ferriju? Složio bih se samo da se previše gnječi Cassarove, meni njihov crtež nije preloš kako se da vidjeti u ocjenama datim na komentarima recenzija.

loading...

Edited by - Dwayne_Looney on 28/12/2018 16:38:09
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7822 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 28/12/2018 : 17:08:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dwayne_Looney

quote:
Originally posted by velka031

Bravo, velka031, posebno za boldirani dio. Ovo za SA sagu još se moram "prebrati" i kad uhvatim vremena ponovno čitati jer mi je, ako se sjećam, Marcellov crtež pokvario dojam o opjevanom "Nestalom istraživaču", epizodi koju i ne pamtim kao nešto vrhunsko ali, bez sumnje, Atlantida u Zagoru je teški promašaj.
Boselli mi ide na živce jer misli od svake epizode napraviti "booom" a Burattinija je ubila činjenica da je pisao puno epizoda i zastrašujuća posesivnost, vađenje kostura.

Što se tiče crtača, pa zar itko može primirisati Ferriju? Složio bih se samo da se previše gnječi Cassarove, meni njihov crtež nije preloš kako se da vidjeti u ocjenama datim na komentarima recenzija.

Ne odvajam Burattinijev i Bosellijev period jer su oni pisali praktički zajedno. Malo sam se krivo izrazio. Burattini je počeo malo ranije, pa su mi njegovih nekoliko epizoda bili prije Bosellijevih. Tada sam tek počeo čitati stripove, a Toninellijevih nekoliko epizoda s kraja ZS mi je bio pravi početak.

Ja Boselliju pak zamjeram što nije nastavio s Atlantidom kako je očigledno bio zamislio, nego je dopustio da ga spriječe u tome.
Bio sam odustao od Zagora s brojem 500, ali sam se vratio zbog Bosellija, južnoameričke sage i Atlantide.
Sve u svemu, ja sam s Zagorom završio s zadnjim Hellingenom, koji još čeka na čitanje, jer ovo Burattinijevo mlaćenje prazne slame nema smisla.

Edited by - Spock on 28/12/2018 17:09:41
Go to Top of Page

Vlladimir
Senior Member

2045 Posts

Member since 26/08/2009

Posted - 28/12/2018 : 17:38:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlladimir a Private Message  Reply with Quote
Boselli je bio vrh sa radovima Nestali istraživač, Cibola, L.A prangijanje, ali već kad je počeo inkorporira elemente iz Lovkraftovog univerzuma, Asirske mitove ili kopira Hauardovog Kejna, postajao je sve arhaičniji a Zagor je u određenim epizodama, više delovao kao sporedan lik. A i počeo je da se gubi, što sa Atlantidom, što oko onih Dambala i voodoo mlaćenja, pa ne čudi što se zasićenje materijalom i otaljangija u pisanju oseća u Okršaju titana ili Antarktiku, gde se videlo da ga Zagor više ''ne radi'' kao lik.

Posle Nolitte, Ade Capone je bio najveći car na Zagoru. Nije dao puno, ali highlajtovi poput Potopa ili Brega su kultovi, koji su Boselliju oterali ono kolko kose što je nekad imao po temenu, češući se i pitajući se ''kako toooo?''

Ana Tomaskovic kraljica!
Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 28/12/2018 : 17:52:22  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message  Reply with Quote
Kamo sreće da je više recenzija gdje će se ljudi uhvatiti diskusija i koje će "trgnuti" forum. Kada imamo strip koji izlazi više od 60 godina, naravno da s tim dolaze različiti autori koji su slika svog doba i tadašnje mode. To automatski donosi i nove generacije čitatelja koji su rasli u "svom" dobu i koji će imati želju konfrontirati autore.

Nolitta mi je najbolji. Napomenuti ću da sam nostalgijski vezana za Toninellija. Njegovo je doba bilo "moje" doba kačenja na Zagora i njegove sam epizode imala cjelovite. Mnoge Nolittine nisam, dosta toga mi je bilo maglovito i tek sam u odrasloj dobi napokon izgradila dojmove o njegovom opusu. Ovo spominjem zato što mi je bitno naglasiti kako me je Nolitta tehnički mogao razočarati, ali ipak nije.

Nakon njega mi ide Boselli. U nečemu što je komercijalno i pomodno, uvijek postoje oni rijetki koji stvaraju trend/modu i oni mnogi koji ju slijede. (Boja koja danas prevladava u Pradinim izlozima, za nekoliko mjeseci će stići u H&M. Takve pojave su normalne u svakoj komercijalnoj djelatnosti, ali kako god okreneš uvijek je više sljedbenika nego inovatora.) Smatram da je Boselli bio inovator u Zagoru, koji je postavljao novi trend. U nekoj vlastitoj računici vidim da je puno više nadogradio na Nolittin svijet, nego što je uzeo, rušio ili razmrdao. (Pogotovo sam sretna što je Zagoru dao seksualnost.) Otišlo je nizbrdo onda kada je krenuo uništavati vlastite likove. U pustoj želji da se oni mijenjaju i evoluiraju, napravio je neki brudet od njih. Njemu je netko trebao doći i kazati "Stani! Nekad je više manje!". Kod Nolitte je sve nekako baš taman i zato odolijeva zubu vremena.

Toninelli je bio uistinu dobar sljedbenik, odnosno zanatlija. Nije on bio neki inovator, nije ni nadograđivao nešto ekstra, niti je rušio. Skoncentrirao se na pisanje zabavnih epizoda. U njegovom opusu također postoje klasici (Pekot, Nepoznata Zemlja), ali njegov cjelokupan opus mi ostavlja dojam nedostatka ambicije. Urbane legende kažu da je on imao nekih svojih vizija, ali mu nisu dali priliku.

O Caponeu mislim samo najbolje. Nije puno pisao, ali to što je dao mi je vrh. Rauch mi je zanatlija, sljedbenik nazovimo to post-bosellijanskog doba. (Dok je Toninellija dopalo post-nolittijansko.)

Sclavi nije za Zagora. On je pisac koji treba prostor na kojemu će izbrijavati svoje brije. Njemu je papir ispušni ventil, nešto gdje će on prenijeti svoja razmišljanja o društvu, aktualnim političkim temama, svoja uvjerenja i slično. On je tip autora koji sebe ne može odvojiti od svog stvaranja, a Zagor je strip u kojem autor mora biti u službi avanture. Ne vlastitih impresija i ekspresija. Upravo taj vjetar je i donio Divove Dobra i Zla.

Do sada sam Bosellija i Burattinija smatrala podjednako dobrim autorima, ali mi Bure s ovim što radi zadnje vrijeme počinje padati. Trenutno mi on više djeluje kao neki marketinški stručnjak nego kao autor stripova.
Umjesto da prodaju poveća kvalitetom, on se bjesomučno uhvatio marketinga, ovih i onih popratnih izdanja kako bi pokrpao financijsku sliku. (Kako bi na papiru imao "isplativost" i time produljivao Zagorov opstanak.)
Svi ti njegovi povratci mi više spadaju pod marketinšku fintu, gdje želi da mu "onaj dobar stari lik" proda strip, nego da mi spadaju pod njegovu istinsku inspiriranost tim likovima. Sad se, eto, uhvatio i Origina, tj. remakea Zagor priče. To uistinu jedva čekam pročitati.
Baš me zanima hoće li to ispasti neka inovacija koja će Zagoru osigurati budućnost ili će samo razmrdati Nolittin svijet… Ili će zbog autorske lijenosti samo krenuti s remake edicijom gdje ćemo umjesto povrataka likova imati "povratke" čitavih epizoda.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13242 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/12/2018 : 18:36:07  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Na Zagoru postoje samo dva imena: Nolitta i Boselli.

Nolitta je broj 1, Boselli je dostojan učenik.

Zagorovski svijet (dakle, sve ono što je bitno -a to nije samo Zagorov lik-) postavio je Nolitta. Drugim riječima, svo ono što volite i zašto čitate Zagora in the first place, to je postavio Nolitta. Boselli tu postavku nije dirao, ni razgradio ni nadogradio (u onome bitnome), nego razumio i, takorekuć, utjelovio u svoje djelo. Zbog toga njegove priče i jesu tako dobre iliti postale klasici.

Papagajsko ponavljanje o Atlantidi, Lovecraftu itd. itd. nije ta tobože čuvena Bosellijeva nadogradnja, nego dobrodošlo variranje osnovnih, to znači, nolitijanskih postavki. Ciklus o Atlantidi uopće ne smeta na Zagoru, kao što ne smetaju ni Akkronijanci ili pleme majmuna u Odiseji. Sve je to fantastika koja je otpočetka u Zagoru.

Za kraj,
Antarktika je vrhunska epizoda. Napokon sam pročitao tu osporavanu priču i nisam mogao vjerovati kako se loše pisalo. Prije će biti da publika ne razumije ovu priču, i to baš tu priču u kojoj je Boselli najbliži Nolitti. Antarktika je Bosellijeva Vječna magija. Ono bitno je tu itekako zaokruženo, i rečeno, tako da je ona galama gunđanje umornih ljudi koji ni sami ne znaju što hoće.
Što se tiče nagorove recenzije, trud je jedna stvar, ali moram biti iskren i reći da je slaba. To je više neki obračun sa nekakvim konzervativnim snagama, za koje uopće ne znamo koji su i što su (bez obzira što je deset puta ponovio jednu te istu rečenicu o konzervativnoj publici).
Nagor je potpuno u krivu kada misli da misli pa priča o nekoj nepoštenoj Nolittinoj prednosti; a stvar je obrnuta, te je baš Boselli u prednosti, jer ima već stvoren svijet i ne malu stvar, prihvaćen taj svijet. To znači da Boselli ima publiku koja prihvaća Zagorov svijet, ima fanove. Zato i može raditi fanovske stvari, što jednome Nolitti nije moglo biti ni poznato (većinu njegovog vremena i najboljih dana; tek na kraju). Te fanovske stvari su ono jedino što nagor i prepoznaje: kontinuiteti, ciklusi, baš to što Boselli radi. Tako je i ovdje Boselli uradio priču, uključivši već tu "fanovsku prednost" te je unutar priče koja je fino zaokružena, ostavio prostore za buduće epizode (o Atlantidi, o Richteru, o Drugdje, o Dexteru...). I uradio je to dobro. (to znači: Antarktika se ne svodi samo na tu "otvorenost", "nezavršenost", u čemu se i sastoji kuknjava publike, nego je Boselli uspio ostaviti te prostore u ZAOKRUŽENOJ priči. U čemu se sastoji ta zaokruženost, e o tome je trebala recenzija, ali nagor tu nije uspio).

Edited by - stinky on 28/12/2018 18:39:08
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7822 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 28/12/2018 : 18:37:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote

ZG EX 291b/292/293: Ultimatum (SR 284b/285/286a, ZS 972/973/974)

Broj stranica: 202

Scenarij: Marcello Toninelli
Crtež: Franco Donatelli
Naslovnice: Gallieno Ferri

Komentar:
U Darkwoodu se događa cijeli niz čudnih napada i zločina, koji su započeli otmicom sina poglavice Penobscota. Indijanska plemena se međusobno optužuju, a u cijelu zbrku se umiješa vojska i traperi. Rat je na vidiku, a Zagor ima rok od pet dana da nađe malog Tee-Laha i otkrije tko se nalazi iza ove očigledne zavjere.
Istina da je sve ovo već viđeno, ali ne smeta toliko. Zabava je na prvom mjestu, a ovo je jedna zabavna, uzbudljiva i nepretenciozna priča u kojoj je Zagor u ulozi detektiva.

Istraga:

Meni se svidjela jer se brzo i lako čita bez nekih većih nelogičnosti (ako zanemarimo lijane). Završni obrat s identitetom tajanstvenih zavjerenika je iznenađujući, ali nije nešto originalan, a ni baš previše realan. Takve brutalne i komplicirane stvari se ne rade samo iz osvete, a da zavjernici nemaju drugih koristi. (Sličan problem je i u zadnjem Mortimeru, iako je tamo to samo jedan od problema.)
Iako sam već čitao ovu epizodu, nisam se sjećao baš puno detalja. Priča nije upečatljiva, za razliku od prethodne s Tonkinim prokletstvom, pa se lako i zaboravlja, odnosno utopi u sivilu ogromne količine sličnih priča. Samim tim, zadnja naslovnica mi je bila spoiler. Cijelo vrijeme sam razmišljao da očigledni sumnjivci nisu krivi, ali znajući tko je scenarist sumnjao sam da ipak jesu. Svejedno, nisam bio siguran - i onda ga Ferri nacrta na zadnjoj naslovnici! Samo je falilo da mu je na košulju ili čelo napisao: krivac ili zavjerenik!!

Donatelli je stari majstor, a King je lijepo opisao njegov rad u recenziji. Svaka čast i slažem se u potpunosti s svim napisanim o njemu!
Ovdje je lošiji. Čini mi se da je žurio, pa je to i razlog. Dinamika mu nije na zadovoljavajućoj razini kod akcijskih scena.
Ferri mi je zadnjom naslovnicom pokvario laganu neizvjesnost kod čitanja, dok su obje naslovnice vjerne kopije scena iz stripa.

(priča: 7,  scenarij: 6, crtež: 8, naslovnice: 7) - 70%

Edited by - Spock on 28/12/2018 20:44:36
Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member

14743 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 28/12/2018 : 18:48:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message  Reply with Quote
Odlično mi je čuti i druge poglede na "Antarktiku" ja mislim da će priča biti vrhunska.
Ista stvar s pričom "ponekad se vraćaju ", dosta osporavana epizoda, meni je skoro pa vrhunska, ima onaj bit Zagora,stalno sam imao osjećaj dok sam čitao da je to onaj "stari" Zagor.
Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4615 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 28/12/2018 : 19:18:00  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
Sve dobro od bozelija stane u SA odiseju a tu i nisam skuzio neke velike razlike izmedu bozelija i bureta. Kasnije bure postaje Jos bolji, a bozelij tone
Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member

14743 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 28/12/2018 : 19:19:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message  Reply with Quote
Teško može nadmašiti sebe u periodu koje je kod nas izbacivala Slobodna Dalmacija.
Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4615 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 28/12/2018 : 19:30:17  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
Nije trebao niti past na razinu otocne skupine
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13242 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/12/2018 : 19:33:29  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Boselli je zadržao kvalitetu.
Antarktika nije bolja od furiozne SA odiseje, ali nije ni daleko.
Ukratko, najbolje priče u JA odiseji su Bosellijeve.
Razlika između Antarktike i zadnjeg Mortimera je nestvarno velika. Taj je Mortimer jedva nešto bolji od očajnog Gospodara otoka, a slabiji i od Hellgatea i od Bubnjeva u noći, koji su dvije, onako pravo male, toninelijevski male pričice.
Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4615 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 28/12/2018 : 19:44:40  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
Jesi ti citao JA odiseju
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13242 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/12/2018 : 19:49:33  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
da
Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4615 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 28/12/2018 : 19:52:55  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
Ne bi se reklo po komentarima
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7822 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 28/12/2018 : 19:55:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

Boselli je zadržao kvalitetu.
Antarktika nije bolja od furiozne SA odiseje, ali nije ni daleko.
Ukratko, najbolje priče u JA odiseji su Bosellijeve.
Razlika između Antarktike i zadnjeg Mortimera je nestvarno velika. Taj je Mortimer jedva nešto bolji od očajnog Gospodara otoka, a slabiji i od Hellgatea i od Bubnjeva u noći, koji su dvije, onako pravo male, toninelijevski male pričice.

Iskreno, mene je Boselli malo razočarao u južnoameričkoj sagi. Čak mi je najbolja priča sage Burattinijev "Sudnji dan". Svejedno, ukupno saga od mene ima vrlo dobru ocjenu, za razliku od afričkih epizoda koje su me razočarale.

Zadnji Mortimer je jako, jako loša priča i nije neki uspjeh kada je neka druga epizoda bolja od nje.

Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4615 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 28/12/2018 : 20:04:11  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
4. Mortimer meni najbolji u fransizi
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13242 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/12/2018 : 20:19:56  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Evo pogledao sam tvoj komentar, adriano:

"bozeli ovdje, za razliku od inače nije udavio sa gomilom likova, pa je scenarij izdržao do kraja. Nije davio niti sa svojim fiks idejama o zagoru polubogu, pa je i to neki napredak. Malo je glupo da ima toliko beštija, radije bi da je bila samo jedna. Ono što je većina primjetila je da dekster nije dobio ulogu koja mu pripada, ipak se samo zbog njega i krenulo na put, a na kraju je on ispao sporedan lik. Sve u svemu bozeli nije bio loš na JA sagi, a to pripisujem tome da je odustao od nekih svojih ideja. Od njegovih priča prvi dio izgubljenog svijeta mi je ostao u pamćenju kao nadprosječna epizoda, vjerojatno bolja i od ove."

Izgleda da ti nisi čitao Antarktiku, možda si samo listao.
Naime, Dexter Green ima najvažniju, a ne sporednu, ulogu. Preko Greena je izrečena poanta, tu je čak Zagor maknut u stranu. Ali razumljivo mi je da ti to slabo shvaćaš, sa onom svojom komunističkom antropologijom. Boselli je iznad tvoje jednodimenzionalnosti, a čini se i previše zahtjevan za publiku koja je ostala razočarana jer im nije do posljednjeg slovca objasnio "kako stoji stvar sa Atlantidom". To me podsjeća na sličnu galamu koja se digla oko True Detective, jer nisu dobili servirano bez ostatka što je to Žuti Kralj.
Atlantida, Žuti Kralj, haha, te gluposti koje su sporedne, to je ono za što se hvataju oni koji ne znaju što hoće.
Naprotiv, Boselli je majstorski, gotovo kao sam Nolitta, iskoristio liniju znanje-Dexter-Atlantida, ugradio u tu liniju čak i Ameriku i bazu Drugdje, da bi ispričao što je to - čovjek. A to je uradio na samim zagorovskim postavkama, u tom smislu je ovo esencijalni Zagor.
Polubogove i ostale tlapnje, to si sam izmislio, umaštao, jer nemaš razinu za ovu epizodu, pa se moraš uhvatiti za ono što možeš, tj. za gluposti.
Go to Top of Page
Page: of 1210 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.53 seconds. Snitz Forums 2000