forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Antologijske stvari
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 145

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6320 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 08/03/2020 : 12:11:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

Tvoja rečenica "Nekom treba više od toga, nekom ne." je baš to preseratorsko junačenje, čega možda nisi ni svjestan, ali opet na jednoj predrefleksivnoj razini, jesi.

Ne, meni stvarno nije jasno kako itko tko dublje promišlja o svemu može biti religiozan, barem u formalnom smislu. Jasno mi je da neki ljudi imaju potrebu vjerovati u nešto 'dublje' kao Sclavi, očito, ali mi nije jasno zašto prihvaćaju nauk bilo koje institucije u potpunosti, kad je uglavnom prepun kontradikcija.

Ja ne osjećam nikakvu potrebu za duhovnim, barem ne u klasičnom smislu. Možda misliš da je to nekakvo preseravanje, to je tvoje pravo, ali stvarno nemam potrebu za tim. Prije, dok sam aktivno išao u crkvu, privlačio me uglavnom osjećaj zajedništva.

Vjerojatno si dobro shvatio Sclavija, ali ja, za razliku od tebe, ipak mislim da je on malo optimističniji u svom pisanju. Nemam sad vremena za detaljnije promišljanje o tome, zasad nek ostane na dojmu.

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 08/03/2020 : 12:41:38  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Hm. Nije ti jasno zato što nemaš ni osnovno znanje o tim stvarima, da sad tako kažemo. Nije to ništa neobično, zapravo većina ljudi NE ZNA si postaviti stvar, iako su svi uglavnom čuli da postoje crkve, mise itd. Neki to prihvaćaju prostodušno (ti su najbolji), neki iz tradicije, neki iz konformizma, neki nemaju pojma što bi, a neki izigravaju mudrosere.
Ta je tema preopširna da sad samo o tome pričamo (ako baš hoćeš, možemo i to); za tebe, ovako kako te ja poznam, sasvim dobar uvod da se uopće posložiš i odmakneš od tog lošeg shvaćanja (koje, uostalom, može biti izraslo iz tvog iskustva; ali, iskustva nisu garancija, mogu biti preuska - to je tvoj slučaj itd.), dakle, barem da vidiš orijentir kako se kretati u svemu tome je knjiga Biti kršćanin, Hans Kung. Kung je tip racionalista, čak za mene previše popustljiv prema građanoidima, ali baš zbog tog njegovog načina je blizak tvom tipu razmišljanja (meni i ne toliko, iako je veliki znalac i u mnogočemu dobro razmišlja).

Što se tiče tvoje potrebe za duhovnim i tvoje izjave, to je isto pogrešno izraženo. Već time što čitaš stripove i sudjeluješ na forumu, jesi u duhovnom, dapače, iskazuješ potrebu sudjelovati u općem, što je duh. Crkva = zajednica = sudjelovanje u općem, ali nema potrebe ni u to ulaziti. Samo hoću reći, ti već jesi u duhovnom (više nego mnogi, jer niti čitaju stripove, niti gledaju filmove, na nekoj ozbiljnijoj razini, eventualno tek tako, da im prođe vrijeme). Osvijestiti si prvo to, onda se ide dalje i razumijeva dalje, religija, Bog i čitav sklop.

Najviše ćemo se valjda fokusirati na strip, pa ćemo još koju o Sclaviju i o ovoj epizodi, pogotovo onaj treći, centralni stav, koji je ujedno Sclavijev stav. Kako se to odražava u ovoj priči i kako je to jedna debela crnkinja čistačica učinila Sclavija/Dylana da počne zamuckivati.
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6320 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 08/03/2020 : 13:01:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Najviše ćemo se valjda fokusirati na strip, pa ćemo još koju o Sclaviju i o ovoj epizodi, pogotovo onaj treći, centralni stav, koji je ujedno Sclavijev stav. Kako se to odražava u ovoj priči i kako je to jedna debela crnkinja čistačica učinila Sclavija/Dylana da počne zamuckivati.

Čekamo onda da se još netko priključi. Nedavno sam Antu preporučio baš ovaj strip za čitanje, izgleda da ga još nije uspio nabaviti.

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21737 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 08/03/2020 : 14:57:48  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
još nisam;a sve i da jesam,teško da ću se priključiti diskusiji.

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 08/03/2020 : 16:56:11  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Da, to si dobro rekao. Teško je zamisliti da bi se ti, anto, priključio diskusiji, jer ne beva, nego baš ti si meni pojam bezduhovnog. Tako da, za tebe strip DDog nije, pogotovo ne Sclavijev, jer tu se ipak uvijek stremi nečemu dubljem (duhovnom). Ne znam zašto ti je beva uopće preporučio DD, po meni, ti više nisi klinac pa da možeš uzeti onu trešersku stranu i tinejdžerska lamentiranja o izgubljenim ljubavima, a s druge strane, skroz si u bezduhovnoj rutini pseudosazrijevanja kroz gomilanje pročitanih masthevuša, ono, čisto stavljanje još jedne recke na dršku, kao u nekoj lažnoj gesti osvajanja terena. Ti si vrlo zanimljiv slučaj i jako instruktivan, baš na relaciji fronta bonelli - fibra; izuzevši to, nisi zanimljiv, ali to ne znači da nisi dražestan dečko, tj. možda i obljubljen u svome selu.

Eto, ne zamjeri, malo smo se i našalili (kad me tjerate na to, umjesto da pričate o stripu i Bogu).
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 08/03/2020 : 17:53:54  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
DEBELE CRNKINJE, DEBELI PROFAČI I SMUŠENI DYLAN

Dylan bi htio vjerovati u čuda, ali ne ide. On sam sebe škopi za volju uklapanja u prividni svijet, za kojega vidi, zna i tvrdi da je prividni (svijet mrtvih, mrtvila i lažiranih reklama). Ne može se nikako suprotstaviti do kraja tom lažnom svijetu, kojega prezire, iz kojega stalno bježi i stalno traži snove, vilenjake i druide. Buni se protiv bankara, ali posuđuje od njih novac. Zapravo, on se srami što je takav, što traži nešto više; povlači se i predaje vodstvu pseudoznanstvenog pogona koji ima spremne priče i objašnjenja za gotovo svaku stvar. To je jedna Supermašina, čiji je žalac osjetio i Zagor u epizodi Zagor protiv Supemikea.

Ipak se čovjek može patvoriti samo po cijenu velike duševne boli; tako i Dylan grca, bez razrješenja, vrti se u mjestu non-stop. On traži da kamenje govori, zapravo i čuje da kamenje govori, ali onda uzdrhti i racionalizira sam sebe u pravcu uškopljenja: "Sve je ovo samo sugestija. Zbog uzbuđenja oko NLO-a." Kao da je to bolje objašnjenje, objašnjenje zbilje koja mu se, ovo je važno shvatiti, događa! Događa se ovdje i sada!

Da bih ilustrirao ovu bezglavu Dylanovu vrtnju u mjestu, to dvoglavo non-stop preobraćanje, upućujem ponovo na str. 59. Imamo dvije tvrdnje ili dvije pozicije:

1. "Ovo je nekakav pjev."
2. "Tisuće različitih nepoznatih jezika koji se isprepliću."

Dylan čuje "pjev", čuje nešto volšebno, vrhunaravno, nešto što ga oduševljava, razdraga.
Ali već sljedećeg trenutka se škopi i konstatira smrknuto da je to "nepoznati jezik", nešto što mu je nepoznanica, strano, što ne dopire do njega - zatvara se. Ovo zatvaranje je velika izdaja, ne povećanje ljudskog kako on misli kada želi interpretirati "pjev", nego pad, gubitak, smanjenje. O ovome jako dobro Gabriel Marcel, da sad ne duljimo.

I tako u tom vražjem krugu, stalno naš Dylan: "Kad bih barem mogao čuti štogod... one glasove..." Prvo polet mašte i traženje čuda, zatim povratak u pravila Supermašine: "Juliet, prošlo je šest mjeseci."

A Juliet?
Juliet je drugo. Premda je debela i crnkinja i čistačica, ona je napredovala do izvorne jednostavnosti. Ona prostodušno traži, osluškuje i čuje, gleda i vidi.
Dylan je posramljen pred ovakvom vjerom, pred ovakvim izvornim duhom. On zamuckuje: "Juliet, ja..."
Zanimljiv je taj Sclavijev scenarij, kako skeptik pada na koljena pred prostodušnim duhom. Kako skeptik učitava svoja filantropska maštanja i jeca kujući u nebesa debele crnce i čistače. Tu on gleda nešto što mu fali, nešto što ne posjeduje. Dylan se raspametio pred debelom, premda je imao slatkaste lutkice i kojekave ženetine. On bi ju vodio u London, on bi joj bio sobar i čistač i kuhar i mali od palube.

A profač? Debeli profač ga serucka na sitno. On kazuje "možda" i "dogodilo se baš", "čudne su podudarnosti". On bi verbalizirao čudo i baš na tom mjestu gdje misli da je dubok, debeli je profač urnebesno blesav i plitak i promašen i smiješan, jer on kaže: "Čini se da kao čisti nematerijalni algoritam mogu preživjeti...". "Čisti nematerijalni algoritam", ha, kakav drek, pa koga bi to uopće moglo dotaći. Sasvim sigurno ne Juliet, prostodušnu Juliet, koja odlazi na brdo, na planinu i gleda... gleda... ne čiste nematerijalne algoritme, nego kćer, baš nju, u njenom liku i osobi. I to nju dira u srce, a ne nekakav algoritam, algoritam debelog ćelavog profača koji samo brblja o čudu, izvana, a da nije shvatio ništa. Ne, profač nije razumio što je važno i što je istina, nije razumio kada su naša srca gorjela.

I tako dalje.
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21737 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 08/03/2020 : 19:42:42  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:

Da, to si dobro rekao. Teško je zamisliti da bi se ti, anto, priključio diskusiji, jer ne beva, nego baš ti si meni pojam bezduhovnog. Tako da, za tebe strip DDog nije, pogotovo ne Sclavijev, jer tu se ipak uvijek stremi nečemu dubljem (duhovnom). Ne znam zašto ti je beva uopće preporučio DD, po meni, ti više nisi klinac pa da možeš uzeti onu trešersku stranu i tinejdžerska lamentiranja o izgubljenim ljubavima, a s druge strane, skroz si u bezduhovnoj rutini pseudosazrijevanja kroz gomilanje pročitanih masthevuša, ono, čisto stavljanje još jedne recke na dršku, kao u nekoj lažnoj gesti osvajanja terena. Ti si vrlo zanimljiv slučaj i jako instruktivan, baš na relaciji fronta bonelli - fibra; izuzevši to, nisi zanimljiv, ali to ne znači da nisi dražestan dečko, tj. možda i obljubljen u svome selu.

Eto, ne zamjeri, malo smo se i našalili (kad me tjerate na to, umjesto da pričate o stripu i Bogu).

ne zameram,normalno,sve se slažem sa tobom (mada iz nekog mog ugla viđenja,nešto drugačijeg);zato sam i rekao to što sam rekao.

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 21/03/2020 : 11:39:50  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
ČITAJUĆI KITA TELLERA. POVRATAK STRIPU?

U životu sam pročitao brdo toga. Doslovno jedno brdo. Od budalaština tipa Okultni Reich do Bitka i vremena. Vidio sam i Bleka i Inkala. Prošao sam pobunu protiv Zagora do filozofiranja sjekirom.
Upoznao sam bijedu forumaša i neke njihove vrhunce. Čuo sam markosove, mcn-ove, maconove strip-apele; ništa nije pomoglo. Vidio sam tellerove, antove, ivanlove bezazlene ushite - ni to nije pomoglo.

Jednoga sam dana, bez nekog posebnog razloga, uzeo u ruke epizodu Kita Tellera Šume umiru. ----------- Kada sam bio dijete, volio sam čitati Kita. To sam pratio, svaki puta kad bih ga nabavio. Kit je odličan strip za djecu. -----------------
Nakon eona, ili vječnosti, ne sjećam se, uzeo sam čitati Kita Tellera u epizodi koju sam si ostavio u roditeljskom domu. Moj se život već sada pokazuje kao cjelina, što znači da svaka stvar, i naoko beznačajna pojedinost, otkriva smisao. Čitati te znakove, znači polako zaokruživati cjelinu. Jasno, to je pomišljeni ideal, a zadatak je svakome - približavanje.

Kako god, krenem ja čitati Šume umiru. Misli koje su mi se rojile, nisu od ovoga svijeta. Pred očima mi se otvorio bezdan: i ja sam kao u čudu gledao problemske situacije koje naizgled nemaju veze sa stripom Kit Teller. S jedne strane potok, mi klinci iz ulice, razigranost i ljeto; s druge sumorni markos i mcn kako se naprežu da sastave programatski spis "Postani larcenetovac" u jesen 2011-te. U kontrastu njihovog ukočenog zakazivanja i prostodušnosti dječje nepovezanosti, zajahao sam na valu elementarne energije. Energija se slivala na požutjele, fušerske stranice iz dnevnikove jugo radionice; stranicu za stranicom mene su podilazili srsi.

To što sam čitao bila je obična, standardna, blatantna priča o čovjeku koji jaše na konju, pa još jedan pored njega s velikim brkovima, pa oni idu, jašu, gore nebo, dolje pejzaži... Pa ipak je to bilo bolje od Maršala Bassa, recimo.
Kada sam prije nekog vremena čitao Bassa, mislio sam si: "Pa okej je to, ali vidi se da je autor fejker. Nema cjelovitosti životnog smisla, estetska ravan je zadnja granica do koje se autor dovinuo. Od toga moje srce ne gori."

Također sam reflektirao o tome kako su se prevarili svi ti macani, kordeji, ilići i ostali vukovi obučeni u ovčje kože koji su smutili milenog markosa. Oni nikada nisu stigli nakraj noći; nego, u polovičnom procesu tinejdžerske pobune potražili nekakvo drugo pismo, nekakve tzv. sofisticirane stripove.

Pitao sam se: "Može li uopće biti pravog stripa izvan bonelija?"

"Onaj tko ne može čitati boneli, kada je navodno sazrio - taj uopće nije sazrio. Njemu fali dispozicija za ispravno i pogrešno, jer nije napredovao do izvorne jednostavnosti."

Tako sam, nadasve, umovao dok sam istovremeno čitao te stare stranice loše kvalitete, slabog otiska i poslovičnog fušerskog jugo prijevoda.

A sada malo o samoj priči.
Ali za to ćete se strpiti hehe.

Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
8125 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 21/03/2020 : 12:44:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
Bravo stinky, konačno si došao na pravi strip serijal, ali ipak je najbolji onaj početni (Lavezzolov). Tu je pogođena prava bit.

Evo, za početak:

1. https://www.stripovi.com/recenzije/kit-teller-kt-lms-178-skrivena-dolina/2328/

2. https://www.stripovi.com/recenzije/kit-teller-kt-vg-72-73-dunhavonovi-nasljednici/2348/

3. https://www.stripovi.com/recenzije/kit-teller-kt-vg-74-75-pirati-s-kariba/2366/

4. https://www.stripovi.com/recenzije/kit-teller-kt-lms-150-duzno-obecanje/2290/

i jedna Nolittina

5. https://www.stripovi.com/recenzije/kit-teller-kt-lu-14-15-killer-jim/2207/

Možeš barem bacit malo pogled na recenzije ako već nemaš te brojeve, a skenove ne voliš.

P.S.:

Na tvoju preporuku počeo sam ponovno čitati Gila i poslao recenziju prve epizode. Nadam se skoroj objavi.

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 21/03/2020 : 12:53:56  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Ma ne mogu otvarati recenzije; prije nekog vremena markos je očito nešto prčkao po sajtu i sad više ne mogu otvarati sajt, samo forum. To je do mojeg kompa i sitema, ali baš ovakav mi paše za neke druge stvari; da ne ulazimo u to.

Pitanje: da li ludens ima te stripove o kojima pričaš? Kad to dolazi?

A što se tiče Gila; vrhunski strip. Moguće da ga skoro ponovim. Gila bih volio vidjeti na kiosku, više od svega. To i Mister No Nolittin, i možda još Buddyja Longwaya, i par naslova za sladokusce i znalce.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 21/03/2020 : 12:54:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
E da, si ti čitao Šume umiru?
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
8125 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 21/03/2020 : 13:50:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
Nisam još "Šume umiru".
Nemam tu epizodu, a ne volim sken pa čekam Van Gogha čitajući polagano kronološki. Čuo sam da je odlična, iako je to kod mene relativan pojam pa su mi neke, na glasu kultne, katastrofalne.

Od ovih za koje sam stavio linkove tri je već izdao Ludens, dok "Dunhavonovi nasljednici" i "Pirati s Kariba" će izaći u slijedeća 3 broja.
Imaš na mom popisu koji su LU brojevi:

http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=50119

Gil je kao staro vino - dobro je ostario.

Edited by - Spock on 21/03/2020 13:58:37
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
8125 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 21/03/2020 : 13:57:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
Pogledao sam:
Skrivena dolina - Lu 32b
Dužno obećanje - Lu 23c-24a
Killer Jim - Lu 14d-15a

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 21/03/2020 : 17:33:44  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
možda na interliberu nabavim to
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
8125 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 21/03/2020 : 18:54:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
Kit Teller se može čitati površno, kao što ga skoro svi čitaju. Ne vide one bitne kršćanske elemente koje Lavezzolo tako profinjeno ubacuje u svoje priče i koje njegove čitatelje oblikuju u bolje ljude.

Moja preporuka je čitati serijal od početka. Iako su na početku naivnosti goleme u globalu je to puno realniji strip od velike većine.

Evo za primjer dva odlomaka iz moje recenzije jedne loše Lavezzolove epizode, koje pokazuju smjer:

1.
Po pitanju glavne poante ove priče, Lavezzolo dodatno potvrđuje svoje pouke koje tako jasno obilježavaju ovaj i prave onu bitnu razliku od svih ostalih serijala. Ovdje nam daje preobrazbu lokalnog beskrupuloznog moćnika u pokajnika. Razlog njegove preobrazbe je bolest i molba njegove kćeri jedinice. On u jednom trenutku kaže da je sve to za nju radio, ali oteto - prokleto. Sada bi sve što ima dao da mu kćer ozdravi. Na sreću, nikad nije kasno za dobra djela, a dobro se dobrim vraća. To nam i scenarist naglašava po tko zna koji put. Uz taj pozitivan pristup cijelom pogledu na život koji se nanametljivo proteže kroz cijeli serijal, Lavezzolo me uvijek uspijeva pozitivno iznenaditi.
Već sam u prethodnim recenzijama napomenuo da su mrtvi rijetkost u ovom serijalu. Iako je konačan bilten ove epizode čak četvero mrtvih, situacija kod opsade šerifovog ureda dokazuje pacifistički smjer ovog predivnog serijala.
Uzmimo za primjer tu opsadu šerifovog ureda!
Kit je u nezavidnoj situaciji, potpuno okružen neprijateljski nastrojenim kaubojima / nasilnicima, ali to ne spriječava scenarista da nam podari jednu potpuno neočekivanu situaciju. Zamislite Texa u toj situaciji i broj mrtvih nakon razrješenja iste!
Što radi Kit nakon što je pogodio jednog kauboja i vidio da je samo ranjen?

Da, Kit traži primirje kojim omogućuje napadačima da izvuku ranjenika i tim postupkom najviše šokira same napadače. Osim primarnog cilja - milosrđa, Kit tim činom kupuje vrijeme i otupljuje oštricu Rodu Blossomu, glavnom huškaču i mutikaši. Sada se Rod mora dodatno potruditi da vrati želju svojim ljudima za borbu. Ta činjenica nam govori da Kitov postupak je sve osim naivan i banalan i ta (dobro promišljena i ciljano ubačena) scena pokazuje tu bitnu razliku koja krasi ovaj serijal.

2.
Raspisao se ja, a mislio sam da neću imati o čemu pisati i skoro sam odlučio ostaviti ovu epizodu Reemu na recenziranje kad Ludens dođe do nje ;-). Na kraju sam više nego zadovoljan recenzijom, koja nam pokazuje da čak i jedna loša epizoda ima kvalitete o kojima se može razglabati i davati životne primjere. Nemojte da vas kod čitanja pokolebaju scenarističke nelogičnosti nastale usred žurbe i strke prouzrokovane rokovima i usredotočite se na pozitivne elemente i pouke koje nam Lavezzolo poručuje. Sve sam uvjerniji da je Mali Rendžer najpozitivniji strip serijal koji veliča samo pozitivne ljudske vrijednosti i u kojem nema posve zlih negativaca niti nepotrebnog i suvišnog veličanja nasilja, što Lavezzolovog Kit Tellera svrstava među stripove s realnim ljudskim osobinama i reakcijama, da pozitivne primjere ne spominjem.
To je ta prava realnost kojoj treba stremiti, a ne brutalni Ken Parker!

Tko želi razumjeti, razumjet će!!

Edited by - Spock on 21/03/2020 18:55:45
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 21/03/2020 : 19:12:46  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
RASRĐENI INDIJANAC, LMS 426

Strip počinje kao što, vjerojatno, počinje sto drugih epizoda: Kit i Frenki jašu u pustom krajoliku što su ovi preveli kao "Dezer-Hil". Vode konverzaciju. Ti su dijalozi sasvim sigurno nešto što hardkor prosvijetljeni moderni stripaš ne može probaviti; takav upućuje, na nemam pojma što, na replike Skalpiranih. Pretpostavlja jedan besmisleni, darknajterski stilizirani rječnik, prostodušnom ali smislenom govoru Kita i Frenkija.
Ovdje imamo posrijedi nesporazum i nerazumijevanje skroz oprečnih pristupa: dok Skalpirani fingiraju 'autentični' govor lika koji je u sebi nakupio sav bijes svijeta, moderni prosvijećeni čitatelj ne primjećuje da je to jednako šablonizirano kao Kit I Frenki, samo je šablona druga: pobuna protiv nepravednog svijeta koji nije mazio jedinku pa ju je očvrsnuo; sad je on 'žilavi' 'zajebani' tip.
Razgovor Kita i Frenkija je na sasvim drugom planu; on je u službi ideje, to je ideirajuća apstrakcija, zato tu nema kolorita i finesa fingiranja psihološke uvjerljivosti. Kit i Frenki su hodajuće ideje, kao uostalom svi stari Bonellijevi likovi - kod njih nema prenemaganja i bulšita. Tako se ovdje odmah prelazi u srž: praktički na drugoj strani imamo o čemu će se raditi u stripu. Ovo prožimanje likova, dijaloga i priče je, kada se shvati na pravoj razini, dodatni bod za sladokusce, a ne da bi spuštalo epizode.

Evo o čemu se radi:

Nakon što se Frenki , tobože slučajno, požalio da nigdje nema vode ni biljke, Kit mu kaže da se taj kraj zove Dezer-Hil. "Sasvim odgovarajuće" kaže Frenki, a Kit odmah prelazi na ideju: "Kad samo pomislim da se na nekoliko sati jahanja odavdje nalazi najzeleniji kraj ovog kontinenta."
Ovi prijelazi su vratolomni za modernog čitatelja, koji je sasvim izgubio imunitet u markos-mcnovim antropotehnikama, i ostaje posve bespomoćan na vjetrometini njihovog mentalnog reprogramiranja. Takav lobotomizirani ne dokučuje genijalnost ovog razgovora u nabačaju na naslov koji dajem cijeloj ovoj priči: Šume umiru.

Pazite. Na samo jednoj stranici imamo goli pusti kraj i odmah antitezu: ali tu negdje se nalazi najzeleniji krajolik čitavog kontinenta!

Pazi sad dalje.
Dok oni tako razgovaraju, jedan Indijanac skoči na Kita. Ni tu nema nikakvog "procesa", nema razvoja - prijelaz je još vratolomniji. Na ovome mjestu, lobotomiziranog hipnotiziranog prosvijećenog čitatelja hvata vrtoglavica. Strip nije ni počeo, a jedan "rasrđeni Indijanac" skače na Kita Tellera bez da za to ima uporišta u radnji.
Ovom je sukobu sa Indijancem, zatim, posvećeno, u usporedbi sa dotadanjim tijekom, enorman broj stranica: prizor sukoba i razvoj situacije na čak 6 stranica! Dodatne dvije rekapitulacija sukoba i Kitova refleksija o slučaju.

Ovdje prekidam pratiti tijek radnje da bih prešao na kratki ekskurs o svijetu Kita Tellera.

Prije toga predahnimo.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 21/03/2020 : 19:18:25  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Spock

Kit Teller se može čitati ...

Sviđa mi se pravac kamo si krenuo sa ovim analizama.

Što se tiča Kita, vidjet ću. Šume umiru mi je vrh, ali ne znam da li bih pratio baš sve. Već dugo vremena čitam stripove tako da uzmem neku epizodu, s vremena na vrijeme.

Ali me je Kit zaintrigirao, da.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 21/03/2020 : 19:34:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Nekad sam volio Kita, iako se konkretno ovih epizoda o kojima pričate ne sjećam. Kit Teller je nešto kao prostodušniji i naivniji Zagor, nečitljivo za većinu današnje publike, ali ima, kako se često Stinky izražava, srce na mjestu.
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17293 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 21/03/2020 : 19:39:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
Nekako čekam bolje epizode Kita za ponovo čitanje. Ove Spockove izjave će me baciti u razmišljanje da li da počnem čitati i ove prve naivne epizode.
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17293 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 21/03/2020 : 19:41:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
Šume umiru svakako jako dobra priča. Dobar crtež ( valjda kasnije, stalnih crtača DD-a ) tada možda pomalo i neobičan za Kita.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 21/03/2020 : 19:44:29  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Zoro, pogledaj Šume umiru.
Meni je ovo sam vrh stripa. Eto recimo, Netko nas zove odozgo sam čitao nedavno, i to mi je okej epizoda. Ali nisam siguran da je bolja od Šume umiru, ako sad pričamo o tim nekim odnosima. A ta Sclavijeva kotira kao nešto vrhunsko.

Šume umiru je dosegao onu točku sa koje nema dalje; u jednom smislu, to se ne da nadmašiti. U pitanju su eventualno nijanse, nekome je možda draži Corto, ali realno, nema tu bitne razlike od Šume umiru.
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
8125 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 21/03/2020 : 19:44:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Kruger

Nekako čekam bolje epizode Kita za ponovo čitanje. Ove Spockove izjave će me baciti u razmišljanje da li da počnem čitati i ove prve naivne epizode.

Te bolje ti sada počinju, s "Dunhavonovim nasljednicima", odnosno sljedećim brojem Ludensa.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 21/03/2020 : 19:46:14  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Kruger

Šume umiru svakako jako dobra priča. Dobar crtež ( valjda kasnije, stalnih crtača DD-a ) tada možda pomalo i neobičan za Kita.

Montanari & Grassani su vrhunski u ovoj epizodi; dodatno podižu ovaj odličan strip.
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
8125 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 21/03/2020 : 19:48:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by Spock

Kit Teller se može čitati ...

Sviđa mi se pravac kamo si krenuo sa ovim analizama.

Što se tiča Kita, vidjet ću. Šume umiru mi je vrh, ali ne znam da li bih pratio baš sve. Već dugo vremena čitam stripove tako da uzmem neku epizodu, s vremena na vrijeme.

Ali me je Kit zaintrigirao, da.

Hvala!

Posalo sam ti mail s Gilovom recenzijom. Dva puta sam se u toj recenziji referirao na tvoj tekst, pa bi bio red da ju pročitaš prije objave na sajtu. Normalno, ako imaš volje i vremena!

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 21/03/2020 : 19:49:41  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
dogovoreno, budem
Go to Top of Page
Page: of 145 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.39 seconds. Snitz Forums 2000