Prekjučer je umro SF autor Mike Resnick. Resnick je bio jedan od najvećih majstora kraćih forma među SF piscima. Osvojio je 5 nagrada Hugo i jednu Nebulu, a nominiran je bio 37 puta. Kod nas je objavljivan u Futuri, a objavljena mu je i jedna priča u Siriusu (mislim u zadnjem broju).
Prije osam godina sam glasao u velikoj Locusovoj anketi o najboljim djelima u 20. stoljeću. Resnickov "Seven Views of Olduvai Gorge" (nva, 1994) je bio prvi na mojoj listi novela, a "Kirinyaga" (nvt, 1988) 4. na mojoj listi noveleta.
Ako niste dosad, pročitajte priče iz Future ili na engleskom zbirku "Kirinyaga".
S obzirom da nas ima barem nekoliko koji redovno citamo Jacka Reachera, Lee Child uskoro odlazi u mirovinu, a spisateljsku palicu ce postepeno predati bratu Andrewu.
Takodjer, Amazon razvija TV-seriju o Jacku Reacheru.
Dve male preporuke od mene: Mackesy: The Boy, the Mole, the Fox and the Horse Stålenhag: The Electric State
Kratke priče, ali njihov domet je puno veči od njihove dužine. Stavio video od Stålenhaga na forum pre nekoliko godina i onda potpuno zaboravio na njega. Drago mi je, da sam ga ponovo otkrio.
Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier!
Chris Carter:ZLOTVOR Kao što se moglo vidjeti iz mojih ranijih natpisa, veliki sam ljubitelj ovog pisca i smatram ga najboljim svjetskim piscem krimića. Ova knjiga nije izuzetak i jednostavno je nevjerojatna količina kvalitete koja izbja iz stranice ovog izrazito napetog i na momente nevjerojatno eksplozivnog trilera. Ako dosad niste pročitali niti jednu njegovu knjigu - vjerujte mi, lik je genije.
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
Dr. Željko Fajfrić nas podseća da se istorija piše kao pripovedanje, a ne suvoparnim naučnim stilom. Zato se ova knjiga čita u jednom dahu kao najbolja beletristika. U ovoj knjizi možete saznati sve o krstaškim ratovima, viteškim redovima, utvrđenjima, bitkama, nastanku i propasti Jerusalimske Kraljevine.
šta reći zanimljivo pisano odmah sam naručio sve njegove ostale knjige...ruski vizantijski carevi... imam turske :D
Već tjednima pomalo čitam Ducks, Newburyport Lucy Ellmann. Naslov koji zbog svog obima (preko 1000 stranica) i stila (struja svijesti u jednoj rečenici) definitivno nije za svakoga, ali moram reći da ja baš guštam.
"Sledećeg dana niko nije umro." Ovako počinje Saramagova priča o tome što se dešava u jednoj neimenovanoj zemlji kada ljudi naprasno prestanu da umiru. Nastupa li vječno blagostanje ili nešto potpuno drugačije?
Odlična knjiga.
Moja domovina je mene dala ovu koru bijelog hleba, sretne ljude, srecnu mladost, velik komad vedrog neba...
Meni je ovo bila prva njegova knjiga koju sam pročitao. Iako me stilom pomalo iznenadio (veoma duge rečenice u kojima se ne poštuju gramatička pravila, dijalozi u istoj rečenici odvojeni samo zarezom i velikim početnik slovom, vlastita imena malim slovom, itd.), brzo se na to navikne i posle bude jasno da taj gramatički haos nekako ima pandan u samoj priči. Svidjelo mi se i kako on tretira samu temu, a posle sam vidio da je knjigu napisao kad je već imao preko 80 godina, pa djeluje da je to bio njegov način da prihvati sopstvenu smrtnost kao nešto normalno.
Definitivno planiran da čitam još njegovih djela, a prvo na listi mi je Sljepilo. Tema mi je zanimljiva.
Moja domovina je mene dala ovu koru bijelog hleba, sretne ljude, srecnu mladost, velik komad vedrog neba...