Author |
Topic |
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
Member since 16/03/2004 |
Posted - 14/06/2020 : 20:56:06
|
quote: Originally posted by Barker
Evo da i ja jednom podelim sveze vesti koje nam slede u serijalu. Posto sa telefona ne uspevam da kopiram, evo ga link: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3161710373923055&id=898069423620506
Kao što sam već jednom spomenuo, Recchioni nakon 406. broja pušta da serijal voda nosi niz brdo, tako da ćemo sljedećih par godina uživati u mini ciklusima Barbatove, Simeonea, Enne i Chiaverottija dok on igra playstation i zabavlja se pišući sve i svašta samo ne ono što bi trebao. |
Edited by - solar on 14/06/2020 20:56:31 |
|
|
Sarghan
stripovi.com suradnik
Croatia
1798 Posts
Member since 26/01/2011 |
Posted - 15/06/2020 : 11:44:31
|
quote: Originally posted by solar
quote: Originally posted by Barker
Evo da i ja jednom podelim sveze vesti koje nam slede u serijalu. Posto sa telefona ne uspevam da kopiram, evo ga link: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3161710373923055&id=898069423620506
Kao što sam već jednom spomenuo, Recchioni nakon 406. broja pušta da serijal voda nosi niz brdo, tako da ćemo sljedećih par godina uživati u mini ciklusima Barbatove, Simeonea, Enne i Chiaverottija dok on igra playstation i zabavlja se pišući sve i svašta samo ne ono što bi trebao.
Ne mora to nužno biti loše. Caka s mini-ciklusima je da bi oni trebali biti kompleksniji i zanimljiviji od zasebne priče na 96 stranica, no istovremeno ih je kompleksnije i zahtjevnije za osmisliti i napisati, osobito kad sve epizode unutar mini-ciklusa piše jedan scenarist. Možda se to ne čini tako, no puno je teže za napisati (zahtjeva više vremena) jednu priču unutar mini-ciklusa nego jednu zasebnu priču. Mislim da su ove dvije zasebne priče koje slijede nakon #406 dokaz tome jer Chiaverotti vjerojatno nije stigao na vrijeme završiti rad na svom mini-ciklusu (što i ne čudi ako je istovremeno pisao i Zagora/Kandraxa, Morgan Losta i tko zna što još ne).
Ipak, ako pretpostavimo da će se ova 3-5 naredna mini-ciklusa protegnuti na npr. 2 godine, to ujedno znači da će drugi autori (u ovom slučaju Recchioni) također imati 2-3 godine vremena za rad na svom narednom mini-ciklusu. Ali opet, naglasak je da bi tako trebalo biti, ali je pitanje hoće li tako doista na kraju i biti. Sve ovisi o pristupu i stavu autora, a ovo što ti zamjeraš Recchioniju po meni je opravdana bojazan u tom pogledu. Mada, više bih rekao da time sebi "kupuje" vrijeme za tko zna što. Za ostale scenariste ćemo tek vidjeti.
S druge strane, čak i ako je ovo što si naveo istina, u jednu ruku ga ne mogu kriviti za takav pristup. Koliko god se on želio odmaknuti od Sclavijevog pristupa, hardcore fanovi žele da ostane na tom smjeru. I ovo što je napravio sa svojim mini-ciklusom mi više izgleda kao da je išao linijom manjeg otpora. Sjećam se njeogovih najava tijekom ciklusa meteora kako će se u #400 konačno obračunati sa Sclavijevom ostavštinom kako bi se nakon toga moglo krenuti u novi, svježi start po njegovom ukusu da bi na kraju takoreći napravio ciklus u kojem je radio remakeove prvih Sclavijevih DD priča i likova na svoj način (to jest, nikad veća poveznica sa Sclavijem u zadnjih desetak godina). Na stranu što smatram da je teže/zahtjevnije raditi prepravke i remakeove, vjerujem da je to scenaristu Recchionijevog kalibra bilo puno lakše za izvesti nego da je pisao nove/vlastite priče. Nisam čitao te novije priče pa ne znam u kolikoj je mjeri "prepisivao"/prepravljao originalne događaje, no priču, zaplete i poantu je takoreći već imao i manje je toga novog trebao smišljati nego da je pisao vlastite/nove priče. Je, "službeno" je napisao (niz od) zadnjih 8 brojeva redovne serije, no čisto sumnjam da bi to mogao izvesti u istom vremenu (pa čak i napisati zasebni mini-ciklus iste dužine) da nije takoreći bila riječ o remakeu starih priča.
Naravno, ne osporavam time kvalitetu tih njegovih priča (vidim dosta pohvala za neke od tih novih brojeva), ali prije bih rekao da je Recchioni tim "pametnijim" pristupom više odradio ono što fanovi žele od njega nego ono što bi on htio napraviti. U konačnici, on kao urednik mora pratiti želje fanova (osobito na popularnom i profitabilnom serijalu kao što je Dylan) tako da me ne bi začudilo da mu motivacija za provođenje nekih njegovih vlastitih zamisli polagano opada kako vrijeme prolazi i da se zbog toga sve više okreće uredničkom poslu, a manje scenarističkom. |
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
Member since 24/04/2012 |
|
koze123
Average Member
929 Posts
Member since 05/11/2018 |
Posted - 16/06/2020 : 17:15:13
|
Dilan Dog #365: Hronodrama
Scenario: Karlo Ambrozini Crtež: Karlo Ambrozini i Verter Del'Edera
Mali skok i prelaz na divne Kavenagove naslovnice, nešto što me izuzetno privlači da pročitam svaki sledeći broj (što nažalost nije već neko vreme kada je u pitanju Stano). I uzeo sam naslepo ovu epizodu, psole dugog nekupovanja Dilana, i mogu reći da je u pitanju sasvim pristojna priča.
Naime, Ambrozini je po običaju tajanstven, namerno prekomplikovan i pomalo prepotentan u svojim namerama, ali ništa od toga ne ubija užitak u čitanju ove epizode. Ono što je posebno interesantno (i čega se nadam da će biti sve više u serijalu) je smenjivanje dva crtača. Ovde su te smene itekako smislene i u službi su priče, što je po meni i uslov tako nečega. Ambrozini je veoma dobar u svom stilu, ali posebno sam uživao u svedenom i veoma čudnom stilu Del'Edere koji veoma odskače od svega što sam imao prilike da vidim do sada na serijalu.
Neću reći da sam u potpunosti razumeo epizodu - ma možda nisam razumeo ni dobar deo nje, ali sam opet uživao u čitanju. Sličan osećaj kao posle čitanja epizode Jesenji skitači, koja mi je opet ostala u malo boljem sećanju. Dilan je ovde na "rutinskom" slučaju ispitivanja duha koji proganja jednu ženu, ali istovremeno ide i drugi narativni tok gde je taj duh na Dilanovom pragu i traži svoje roditelje. Konfuzija je jasna, i iako se insistira na protoku vremena (i poigravanju sa istim), najbliže pojašnjenje mi je vezano za paralelne univerzume (ili multiverzum, kako god bismo to nazvali). Zato bih voleo da sa nekim polemišem kako je on doživeo ovu priču.
Ipak, Ambrozini ostaje svojstven sebi i kada su u pitanju nedoslednosti i greške - pre svega kao što često voli da radi, priču pokreće sa mali milion radnji u nadi da će ih sve na kraju povezati, što se naravno ne dešava. Neki (možda i mnogi) delovi ostanu tako nepovezani, takoreći lebde u vazduhu i na kraju nerazjašnjeni. No, sve u svemu zadovoljan sam pročitanim, i pored možda nepotrebnog komplikovanja i nekih nerazjašnjenih celina, mislim da je ova epizoda bila sasvim solidna.
P:7 S:7 C:8 N:10 - 76% |
|
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
|
koze123
Average Member
929 Posts
Member since 05/11/2018 |
Posted - 25/06/2020 : 17:16:48
|
ZS 9 - Dilan Dog: Čudovišna gozba/Sećanje na jedno leto
Čudovišna gozba
Scenario: Ostini Crtež: Bačilijeri
Sa velikim zaostatkom bacio sam se na ovu priču, baš mi se neki Dilan čitao - i veoma sam uživao u čitanju! Jedna odlična, nepretenciozna priča sa sjajnim crtežom Bačilijerija. Bačilijeri ima taj osoben stil koji se sigurno mnogima neće dopasti, ali baš leži ovoj, pomalo komičnoj epizodi Dilana. Najinteresantnije je svakako kadriranje koje dosta odskače od klasičnih SBE rešetki, veliki nivo detalja, a posebno scena kada Blok traži Dilana na venčanju - čista desetka! A i sama priča je izuzetno zabavna, sa idejom o tim stvorenjima koja su naselila Zemlju još davno, pa pozivanje na "The Thing" i naravno sam kraj sa kucom. Baš dobra i opičena epizoda, koja je vođena na veoma dobar način, sa sasvim dobrim dijalozima. Velika preporuka.
P:8 S:8 C:10 N:10 - 88%
Sećanje na jedno leto
Scenario: Ostini Crtež: Đenoveze
Ostini ovde pokazuje i da je veoma dobar u pisanju minijatura, i to ne samo kao autor komičnih priča, već i onih melanhoničnih i setnijih epizoda. Simpatična pričica koja nam prikazuje jedan momenat iz Dilanove prošlosti, kajanje i bol koji je pretrpeo kao klinac (koliko to banalno bilo starijem čoveku), kao i način na koji je to prevazišao. Sve je lepo poentirano rečenicom vojnika sa kojim Dilan razgovara - "Ti ćeš onda biti bela vrana. Čuo sam da postoje, ali je nikad nisam video". Đenoveze izuzetan isto, veliki nivo detalja i odlično epizodi leži ovaj crveni kolor.
P:8 S:8 C:10 N:10 - 88%
E i da, Ivicina naslovnica je za čistu desetku. Baš bih voleo opet da ga vidim na koricama ZS. Brindizijeve neću da komentarišem, čovek prelepo crta, ali naslovnica nema veze sa pričom. |
|
|
paro
stripovi.com suradnik
Croatia
8582 Posts
Member since 30/03/2005 |
Posted - 28/06/2020 : 16:28:22
|
Ekipa, treba mi vaše stripovska znanje i preporuka.
Naime, nakon dugo, dugoooo vremena vratio sam se čitanju Dylana, ispočetka. Prolistao sam sve Dylan topike na sajtu i izabrao nekih 100-tinjak epizoda, onih koje su forumaši najviše hvalili. Već sam kupio nekih 40 klasik epizoda, onaj stara škola Dylan.
E sad, budući da nisam uopće u toku, zanima me koje epizode preporučate u zadnjih par godina, ali ono Best of the Best. |
There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
|
|
|
Dexters
Senior Member
Croatia
1526 Posts
Member since 05/08/2018 |
|
morski
Senior Member
2656 Posts
Member since 09/08/2014 |
Posted - 29/06/2020 : 15:46:20
|
@paro
Redovni: 1 Zora Živih Mrtvaca 4 Duh Ane Never 5 Ubice 7 Zona Sumraka 8 Povratak Čudovišta 10 Iza Ogledala 16 Dvorac Straha 17 Dama u Crnom 18 Kaljostro! 19 Uspomene Nevidljivog 25 Morgana 26 Posle Ponoći 27 Video Sam Kako Umireš 34 Mrak 39 Gospodar Tišine 40 Dogodilo se Sutra 41 Golkonda! 43 Priča Ni o Kome 61 Užas iz Beskraja 63 Maelstrom! 66 Sastanak sa Smrću 69 Lov na Veštice 74 Dugi pozdrav 77 Poslednji čovek na zemlji 81 Džoni nakaza 88 Onkraj smrti 100 Priča o Dylanu Dogu 109 Nojev let 110 Arakne 121 Dok vas smrt ne rastavi 129 Killexov povratak 135 Skener 153 Cesta za nigdje 193 Vječna iluzija 200 Broj Dvjesto 202 Sedmi Krug 212 Nekropolis 221 Đavolov dodir 229 Nebo Može Da Čeka 241 Ksabaras! 242 U Ime Oca 245 Groblje Nakaza 280 Mater Morbi 355 Čovek tvojih snova 356 Ljudska mašina 361 Mater dolorosa
Specijali: 1 Klub Strave i Užasa 2 Užas iz Nekog Drugog Kad 3 Crni Užas 4 Mefisto 5 Kuća izgubljenih ljudi 6 Sedam prokletih duša 8 Lavirinti Straha 9 Živi i Mrtvi 18 Izbor 30 Kraj je moj početak 31 Državni neprijatelj broj jedan
DD&MM: 1 Poslednja stanica - užas
Almanasi: 1 Nakon Velikog Bleska 2 Maska Demona 3 Đavo u Boci 7 Strah od Života 8 Pleme Besmrtnih 11 Neko u senci 18 Sastanak sa sudbinom 23 Draga mama
Giganti: 1 Totentanz 2 Stanar sa trećeg sprata 3 Marionete 4 Hronike nepodnošljivog ludila 5 Pesma sirena 6 Pokrov 13 Bezimeni 15 Duga noć 16 Opsada Sand Manora 18 Starac koji čita 22 Sumrak živih mrtvaca
Maksiji: 2 Ubio sam Jacka Trbosjeka 4 Egzodus 5 Glas Vraga 8 Demon Blob
Kolor festovi: 2 Planeta mrtvih 3 Neprijatelji zauvijek 26 Čovjek bez lica
Magazini: 2 Čudovišna gozba
|
Kompletni popis Bonelli stripova u Excelu |
|
|
Beren
Advanced Member
Montenegro
3793 Posts
Member since 03/02/2010 |
Posted - 29/06/2020 : 17:18:36
|
Ja bih na ovaj gore spisak dodao i:
46. Paklovi 173. Za šaku novca 175. Sjeme ludila 176. Projekt 180. Noćni lov 181. Znak vampira 183. Rekvijem za čudovište 228. Preko praga 234. Poslednja karta 244. Marti 250. Lift za pakao 283. Progonitelj 300. Porodični portret |
Moja domovina je mene dala ovu koru bijelog hleba, sretne ljude, srecnu mladost, velik komad vedrog neba... |
|
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38067 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
|
Barker
Advanced Member
Fyro Macedonia
4648 Posts
Member since 10/10/2003 |
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
Member since 24/04/2012 |
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38067 Posts
|
vronski 3
Senior Member
2374 Posts
Member since 10/01/2014 |
Posted - 01/07/2020 : 21:33:15
|
Dilan obrijao bradu ali srećom nije Gručo brkove! ;)
Šalu na stranu, odlično je što se Gručo vraća, bez njega bi bilo baš bezveze... |
|
|
mladen111
Starting Member
23 Posts
Member since 28/01/2016 |
Posted - 05/07/2020 : 18:49:58
|
Ako netko želi kupiti Dylan Dog komplet od Libellusa, prvih 40 knjiga, sve glanc nečitano neka se javi porukom, za cijenu se dogovorimo, hvala, lp |
|
|
zlatan bihac
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
7718 Posts
Member since 24/03/2009 |
Posted - 06/07/2020 : 23:13:44
|
danas gledam u onom sbe katalogu, najava za daryl zed na 192 stranice..izgleda da su unutra sve epizode ( valjda 6) i numerisan je kao dilan gigant br. 24... onaj team up sa batmanom je numerisan kao gigant 23. |
|
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38067 Posts
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9399 Posts
Member since 29/03/2004 |
|
tosha
Average Member
Bosnia and Herzegovina
961 Posts
Member since 31/10/2010 |
|
Barker
Advanced Member
Fyro Macedonia
4648 Posts
Posted - 07/07/2020 : 15:19:00
|
Simeoni, provaljen si pre par dana :D Evo sta sam nspisao:
Posted - 05/07/2020 : 18:11:53 Show Profile Show Extended Profile Email Poster Edit Reply Send Barker a Private Message Reply with Quote Delete Reply Korak andjela - pitam se cime li je Simeoni zaduzio urednistvo pa je dobio mesto u "revoluciji". Vec imamo ustaljeni sablon: U dimu bitke je demonom posednut (zasto, kako izgleda nikome nije bitno) matorac zlostavljao decu, ovde smo kod skolarica, u trecem delu ce verovatno biti ravnopravna borba: starac na starca :) Apaolutno nezanimljivo, uglavnom predvidljivo, genericki nacrtano. Bullshit. Ok, konacno smo dobili par strana vise sa Ranijom iako je sve to po sablonu: ona je super pravedna, dilan je voli ali i Karpenter je voli, ona pak nije zainteresovana za Carpentera, za Dilana tako-tako, a htela je nekada davno da bude balerina. I konacno, prvi out je upotrebljena rec jebe u serijalu. Revolucija ,kad vam kazem |
Bistro i duboko nebo utociste pruza! |
|
|
Barker
Advanced Member
Fyro Macedonia
4648 Posts
|
Topic |
|