Author |
Topic  |
NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts
Member since 08/02/2006 |
Posted - 20/10/2020 : 14:16:04
|
quote: Originally posted by Peyo
Ne omekšavaj anto.
Dobro je i prvih 6 Blubiša.
Sa 7-icom kreće kvalitativni uzlet.
Rudnik je slijedeći korak i zatim Blago.
Nedostižno za većinu sličnih stripova.
Naravno da su dobri i prvih šest, pogotovo kad ih staviš u vrime kad su izlazili. Ali meni je normalno da je nekome ko se u 2020 prvi put susreće na ovin stripovima prvi integral Komanče bolji od prvog integrala Bluberija. Taj prvi Bluberi je ipak dosta stariji i možda je previše retro. |
Doli sve stranke!!! Živili naši dušmani!!! |
 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9287 Posts
Member since 25/09/2005 |
|
Peyo
Advanced Member

Croatia
10681 Posts
Member since 28/10/2005 |
Posted - 20/10/2020 : 15:01:06
|
@NESVRSTANI slažem se za Comanche.
I da su prvih 6 Blubova retro, ali ne u negativnom smislu. Taj retro ima šarma, pa i kvalitete. Uostalom Charlier je itekako znao svoj zanat. |
 |
|
alaniusfordius
Senior Member

1022 Posts
Member since 10/04/2017 |
Posted - 20/10/2020 : 15:31:30
|
quote: Originally posted by Peyo
@NESVRSTANI slažem se za Comanche.
I da su prvih 6 Blubova retro, ali ne u negativnom smislu. Taj retro ima šarma, pa i kvalitete. Uostalom Charlier je itekako znao svoj zanat.
Za kvalitet Bluberija (bogami i Komance), treba samo usporediti rane epizode (hajde da kazemo tih prvih Bluberijevih 6 i npr prve tri Komance) sa Pogrebnikom (Bpouncera ne racunam, nisam ga celog procitao, a u njemu uvek imamo Hodorovskog, za kog je pitanje da li moze da napise normalan scenario).
Mayer odlicno crta, mozda i bolje od Ziroa u pocetku (dok je ovaj jos crtao slicno kao Zize, pri tom nemam nista protiv Zizea, al ga je Ziro kasnije debelo nadmasio), al Dorison jos ima deeeeebelo da radi da bi prisao Sarlijeu, iako obojica imaju otprilike isto godina rada kao scenaristi do trenutka dok su poceli da pisu svoje vesterne... |
 |
|
Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3395 Posts
Member since 06/11/2017 |
Posted - 20/10/2020 : 15:37:33
|
Meni je i tih prvih 6 Bluba bolje od Comanche. Jednostavno, sam Michael Steven Donovan kao lik ima više šmeka no bilo šta kod Hermanna. |
 |
|
Dr. Zistis
Advanced Member

.jpg)
5616 Posts
Member since 06/10/2011 |
|
alaniusfordius
Senior Member

1022 Posts
Member since 10/04/2017 |
Posted - 20/10/2020 : 15:54:15
|
quote: Originally posted by Red Marquis
Meni je i tih prvih 6 Bluba bolje od Comanche. Jednostavno, sam Michael Steven Donovan kao lik ima više šmeka no bilo šta kod Hermanna.
Mozemo da pricamo sta je bolje, ali za pocetak Greg je napisao Red Dasta kao klasicnog vestern heroja a Bluberi pocinje kao heroj a zatim se odmice od te postavke, pa cak postaje i antiheroj.
Nisam citao Komance koje je crtao Ruz pa ne znam dokle je evoluirao Red Dast (videcemo dokle, verujem da cu uzeti i CK Komanca integrale 4 i 5), odnosno dokle bi dogurao da je nastavljeno sa Komancom.
Nema sumnje da je Red Dast mnogo "plici" lik od Bluberija, ali nikako ne bih rekao da je los (sto ni ti nisi rekao). |
 |
|
Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2994 Posts
Member since 06/03/2012 |
Posted - 20/10/2020 : 16:13:18
|
Iako volim Comanche, Blueberry je bolji strip. Iako serijal raste kvalitetom do fenomenalne priče o blagu Konfeederacije, već prvi albumi su izvrsni. Charlier/Giraud je nenadmašna kombinacija. |
 |
|
Tonto
Advanced Member

8979 Posts
Member since 11/02/2012 |
Posted - 20/10/2020 : 16:39:06
|
Ne moze meni bluberi biti bolji od komance da se na glavu nasadi...ali bilo je vec o tome rasprave nasiroko prije par godina i par finih analiza i argumenata. Koga interesira neka trazi po forumu. |
The less I have the more I am a happy man |
 |
|
Dr. Zistis
Advanced Member

.jpg)
5616 Posts
Posted - 20/10/2020 : 17:25:41
|
quote: Originally posted by Tonto
Ne moze meni bluberi biti bolji od komance da se na glavu nasadi...ali bilo je vec o tome rasprave nasiroko prije par godina i par finih analiza i argumenata. Koga interesira neka trazi po forumu.
Pricam o prvom integralu...sve ostalo je na strani "Borovnice"  |
 |
|
Tonto
Advanced Member

8979 Posts
Member since 11/02/2012 |
Posted - 20/10/2020 : 17:34:07
|
quote: Originally posted by Dr. Zistis
Ne moze meni bluberi biti bolji od komance da se na glavu nasadi...ali bilo je vec o tome rasprave nasiroko prije par godina i par finih analiza i argumenata. Koga interesira neka trazi po forumu.
Pricam o prvom integralu...sve ostalo je na strani "Borovnice" 
Ma velikoj vecini je bluberi bolji, kuzim ja to...ja sam uvik kontra.
Evo link
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=42748&results=1 |
The less I have the more I am a happy man |
 |
|
Dr. Zistis
Advanced Member

.jpg)
5616 Posts
Posted - 20/10/2020 : 18:48:21
|
Evo link
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=42748&results=1
Klinci  |
 |
|
Dr. Zistis
Advanced Member

.jpg)
5616 Posts
Posted - 20/10/2020 : 18:48:54
|
Evo link
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=42748&results=1
Klinci 
...ili godine, nema druge  |
 |
|
Jozzinelli
Senior Member

1680 Posts
Member since 10/04/2011 |
Posted - 20/10/2020 : 19:14:03
|
quote: Originally posted by BeaGea
Sad kad vidim kako se spominje da su prve epizode lošije (ja sam krenuo od prvog broja kojeg nikad nisam dovršio) možda opet pokušavam, ali ovaj put s kasnijim epizodama.
Ja sam tako svojevremeno preporučivao, kad je going going tražio savet na temi o Bluberiju, da prvo nabavi Rudnik ludog Nemca, ako već kupuje Bukglobove pojedinačne albume (isti je savet i ako strip sakupljate u starim revijama, kao ja), jer se, kao prvo, ta priča nastavlja u svega 2 albuma, a kao drugo, sa njom kreće najbolji Bluberi i dobra je za navlačenje na serijal onih koji ga čitaju po prvi put.
Ako kupujete integrale, onda može od 3. integrala, odnosno od 7. epizode, da ne bi u 4. integralu u epizodu sa Žutom Glavom upali usred akcije, bez upoznavanja sa radnjom koja je dovela do nje u prethodne tri epizode. |
Mek Koj nema alternativu |
 |
|
NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts
Posted - 20/10/2020 : 20:56:05
|
quote: Originally posted by Jozzinelli
Sad kad vidim kako se spominje da su prve epizode lošije (ja sam krenuo od prvog broja kojeg nikad nisam dovršio) možda opet pokušavam, ali ovaj put s kasnijim epizodama.
Ja sam tako svojevremeno preporučivao, kad je going going tražio savet na temi o Bluberiju, da prvo nabavi Rudnik ludog Nemca, ako već kupuje Bukglobove pojedinačne albume (isti je savet i ako strip sakupljate u starim revijama, kao ja), jer se, kao prvo, ta priča nastavlja u svega 2 albuma, a kao drugo, sa njom kreće najbolji Bluberi i dobra je za navlačenje na serijal onih koji ga čitaju po prvi put.
Ako kupujete integrale, onda može od 3. integrala, odnosno od 7. epizode, da ne bi u 4. integralu u epizodu sa Žutom Glavom upali usred akcije, bez upoznavanja sa radnjom koja je dovela do nje u prethodne tri epizode.
Upravo tako. Rudnik je najbolji za upoznavanje sa serijalon jer se može čitat odvojeno i ima samo dvi epizode. Kome se to ne svidi, nema potribe da gura dalje. Nakon rudnika odradit sagu do broja 23, i dalje je opcionalno. Može se vratit na Žutu glavu, a može se nastavit i sa Misteron do broja 28. Nakon toga Mladi ili Marshal i tek na kraju prvih 6 epizoda.
|
 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9287 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 20/10/2020 : 21:07:04
|
Ja sam postao ljubitelj Bluberija (u vreme revija) preko kasnijih epizoda. Ne vidim zašto ne bi moglo tako i danas? Mada jeste malo teže sada, kad sve izlazi hronološki. |
 |
|
NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts
Posted - 20/10/2020 : 21:41:31
|
Danas san za ubit vrime dok čekan u zubara malo ponavlja gradivo. [url=https://postimg.cc/nMQsVfDx] [/url] I baš mi je pala na pamet jedna od tih rasprava i analiza njihovog odnosa prema ženama. Mike ujaše na konju u crkvu. Ukrade mladu iako to ova ne želi. I onda joj još umisto New Yorka, Pariza, Lodona, ili baren San Francisca, ponudi 30 jutara zemlje i 1000 grla stoke. Kakav čoban |
 |
|
Cuvam starudije
Senior Member

1940 Posts
Member since 03/02/2012 |
Posted - 21/10/2020 : 00:41:54
|
quote: Originally posted by NESVRSTANI
Ako kupujete integrale, onda može od 3. integrala, odnosno od 7. epizode, da ne bi u 4. integralu u epizodu sa Žutom Glavom upali usred akcije, bez upoznavanja sa radnjom koja je dovela do nje u prethodne tri epizode.
Upravo tako. Rudnik je najbolji za upoznavanje sa serijalon jer se može čitat odvojeno i ima samo dvi epizode. Kome se to ne svidi, nema potribe da gura dalje. Nakon rudnika odradit sagu do broja 23, i dalje je opcionalno. Može se vratit na Žutu glavu, a može se nastavit i sa Misteron do broja 28. Nakon toga Mladi ili Marshal i tek na kraju prvih 6 epizoda.
Sta fali sestoj epizodi: "Covek sa srebrnom zvezdom"? Moze da se cita apsolutno nezavisno od svih ostalih i odlicna je. Vec sam pisao, to je upravo strip koji me je i privukao skupljanju i kolekcionarstvu kada sam ga dobio za rodjendan. Procitao sam ga bezbroj puta. |
 |
|
NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts
Posted - 21/10/2020 : 08:16:07
|
quote: Originally posted by Cuvam starudije
Sta fali sestoj epizodi: "Covek sa srebrnom zvezdom"? Moze da se cita apsolutno nezavisno od svih ostalih i odlicna je. Vec sam pisao, to je upravo strip koji me je i privukao skupljanju i kolekcionarstvu kada sam ga dobio za rodjendan. Procitao sam ga bezbroj puta.
Ko kaže da mu nešto fali? Dobar strip, ali 2 klase ispod Comanche ili Rudnika izgubljenog Nijemca. |
 |
|
BeaGea
Advanced Member

4143 Posts
Member since 29/04/2020 |
Posted - 21/10/2020 : 08:42:43
|
quote: Originally posted by NESVRSTANI Dobar strip, ali 2 klase ispod Comanche ili Rudnika izgubljenog Nijemca.
Započeo jučer čitanje ove epizode s rudnikom pa imam pitanje, nije li Nizozezamac u pitanju!? S obzirom da se spominjao samo rudnik a ne puni naziv epizode, da ne čitam krivu epizodu  |
U zamišljenom kutu okrugle sobe... |
Edited by - BeaGea on 21/10/2020 08:44:35 |
 |
|
I like girlz
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
7891 Posts
Member since 18/01/2005 |
Posted - 21/10/2020 : 08:44:35
|
meni su prve epizode zanimljivije pričom od tih koje spominjete. mnogi se vežu za te kasnije epizode jer su to prvo čitali i jer im je crtež (i kolor) bolji. moj prvi bluberi je bio "izgubljeni konjanik", kupio kad je tek izašao u izdanju "dečijih novina", i tako je otpočela ljubav.
prvih 5 epizoda + od 17 albuma do kraja je po mom ukusu top od bluberija!
"rudnik" i prvi dio "konfederacijske sage" (albumi 13-16) su mi smor. |
"Experience is simply the name we give our mistakes" |
Edited by - I like girlz on 21/10/2020 08:46:49 |
 |
|
NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts
Posted - 21/10/2020 : 09:01:45
|
quote: Originally posted by NESVRSTANI Dobar strip, ali 2 klase ispod Comanche ili Rudnika izgubljenog Nijemca.
Započeo jučer čitanje ove epizode s rudnikom pa imam pitanje, nije li Nizozezamac u pitanju!? S obzirom da se spominjao samo rudnik a ne puni naziv epizode, da ne čitam krivu epizodu 
Ako čitaš na engleskon to je to. |
 |
|
BeaGea
Advanced Member

4143 Posts
Posted - 21/10/2020 : 09:17:53
|
Započeo jučer čitanje ove epizode s rudnikom pa imam pitanje, nije li Nizozezamac u pitanju!? S obzirom da se spominjao samo rudnik a ne puni naziv epizode, da ne čitam krivu epizodu 
Ako čitaš na engleskon to je to.
Hvala!
Dopuna: Izgleda da je prevoditelj malo jači kad "dutchman" prevodi kao "nijemac"  |
Edited by - BeaGea on 21/10/2020 09:56:56 |
 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27676 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
BeaGea
Advanced Member

4143 Posts
Posted - 21/10/2020 : 10:13:23
|
quote: Originally posted by jaki
Ko to prevodi? Ti si pobrkao lončiće.
U pravu si. Izgleda da su u engleskom izdanju krivo preveli pojam "Allemand", jer pretpostavljam da je original na francuskom. |
 |
|
Topic  |
|