forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 FIBRA PREDSTAVLJA: Družba iznimne gospode 1 i 2
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

koze123
Average Member

931 Posts

Member since 05/11/2018

Posted - 12/02/2020 : 12:40:10  Show Profile Show Extended Profile  Send koze123 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by tekumze

Kao i svi Moorovi stripovi i Družba iznimne gospode je odličan strip. Sam početak gdje novače tajne agente možda i nije toliko intrigantan, ali od sukuba Moriartija i Holmsa na vodopadu stvari postaju zanimljive. Koliko je tu samo referenci iz mnoštva poznatih knjiga i filmova ukomponirano u samu priču.

I meni je možda 2 dio, kada imamo ekipu na broju, i rješavaju konkretni slučaj, malo bolji. Šteta samo što nema još slučajeva. Tu bi se moglo napisati još puno priča.

Moorovi stripovi se mi sviđaju, pa me zanima, da li Fibra planira izdati i Miraclemana?

Imaš i više nego korektno izdanje Darkvuda, skupljen ceo Mur i sve što je izašlo od Gejmena.
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10882 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 16/02/2020 : 09:51:51  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
bilo mi je zadovoljstvo procitati prvi deo ove gospode.
kakvo zadovoljstvo?
izuzetno!
Go to Top of Page

don_draper
Advanced Member

4366 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 23/06/2020 : 20:36:22  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
1.knjiga

Još jedan sjajan Moore u izdanju Fibre. Ovaj vrlo maštovit strip koji se događa u viktorijansko doba je baš ona prava old school avantura uz dodatke čudnovate mašte u mooreovskom stilu, s dovoljno ekscentričnih likova i situacija da se ureže u pozitivno sjećanje. Pregršt je ovdje referenci na razne kulturne ikone tog doba, neke očitije, neke malo manje.
Prijevod naslova je meni prilično simpatičan, izdanje je prava poslastica u ovom formatu jer dobro ističe neke goleme crteže. Što se samog crteža tiče meni je izvrstan, živih boja i znakovitih silueta likova.
Dodaci ovom stripu su svakojaki, dosta šaljivih hommage postera i naslovnica te jedna kratka priča, prilično mooreovskog stila uz pozamašne količine psihodelije. Meni nije ta priča sjela i nisam vidio poantu, ali daje uvid u Mooreov bogato izmaštan pristup.
Sve u svmeu, izniman strip, svakako među boljim stvarima iz Mooreovog opusa, avantura, sjajni likove, ima tu svih elemenata za čistu, nepatvorenu uživanciju
5/5

I sell the fact that I can't be bought
Go to Top of Page

don_draper
Advanced Member

4366 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 25/06/2020 : 09:57:49  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
2.knjiga

Nakon oduševljenja prvom knjigom ovdje su dojmovi dobrim dijelom splasnuli. Sad kad se družba okupila počela je konkretna prijetnja (doslovce) svemirskih razmjera. Ovaj neobičan miks viktorijanske Engleske i invazije svemiraca asocira na neke začetke SF-a u književnosti, ali ovako na stripu me i nije baš oduševilo. Dosta je masovnih, kaotičnih prizora uništenja, radnja je ubacila u dvije brzine više i izuzetno je dinamično, ali meni osobno je manje sjelo.
K tome, Moore si je očito dao oduška u ovom dijelu i po pitanju eksplicitnosti pa ima dosta...neobičnih prizora. Ovaj dio u cjelosti je odvajanje od suptilnosti i šarma prvog dijela (meni barem) i puno je otkačeniji, ali i manje atraktivan. Čak mi i crtež djeluje nijansu slabije od prethodnika.
U svakom slučaju, ovaj dio će imati svoje fanove, ima svojih kvaliteta te je i dalje prilično pitka avantura, ali sav onaj šarm prethodnika ovdje mi je bio utopljen u pomalo neinteresantnoj radnji i mnogim wtf momentima. U dodatku je i na jedno 40 str putopis koji je podosta maštovit, ali dosta suhoparan pa je i teško baš pročitati ga cijelog.
3/5

I sell the fact that I can't be bought
Go to Top of Page

Zagor-te-nay
Senior Member

Croatia
2456 Posts

Member since 03/05/2006

Posted - 07/11/2020 : 20:48:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Zagor-te-nay a Private Message  Reply with Quote
Družba iznimne gospode, Moore nije razočarao, dapače. Strip jednostavno ima dušu. Prijevod također odličan. Preporuka za zabavu. 7,5/10.

Majka Bonelli je pocetak...i kraj.
Go to Top of Page

ninel
Senior Member

Serbia
1583 Posts

Member since 16/11/2004

Posted - 08/11/2020 : 14:56:13  Show Profile Show Extended Profile  Send ninel a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by KOMIKO

U srpskom "liga" nosi i konotaciju na "Ligu riđokosih" kako je prevedena "The Red-Headed League", priča o Šerloku Holmsu.

Verujem da je ona i uticala na Mura pri odabiru naziva serijala.

Slovenački prevod priče Artura Konana Dojla bio je "Združenje rdečelascev".

http://www.youtube.com/watch?v=SSRVtlTwFs8&feature=related
Go to Top of Page

Aco
stripovi.com suradnik

Slovenia
6196 Posts

Member since 29/11/2001

Posted - 23/11/2020 : 09:20:19  Show Profile Show Extended Profile  Visit Aco's Homepage  Send Aco a Private Message  Reply with Quote
Čitalo se ovo odavno na engleskom,odmah nakon što je Djole napisao odličnu recenziju za sajt. Ali ovako na većem formatu doživljaj je još bolji. Za razliku od većine , ovo je jedan dosta lako razumljiv i čitljiv Moore, koji u kombinaciji sa vrlo detaljnim crtežom rezultira u jedan jako dobar avanturistički strip. Treba malo poznavanja engleske književnosti odnosno razdoblja, ima puno sakrivenih referenci, ali može se fino čitati.
Glavni likovi jako dobro osmišljeni, uvuku se pod kožu odmah. Hyde je ukrao show, posebno u 2.dijelu, dok je samo Nemo poprilično nedorečen.

Čekamo nastavke.

Bond.James Bond.
Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member

4968 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 23/11/2020 : 11:45:52  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
Družba mi nije u premier Moore ligi u kojoj su Watchmen, From Hell i V.
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8303 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 23/11/2020 : 11:55:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vukozec

Prva je dobra, druga prosjek, treca je uzas. Moja prva Moore liga su cudoviste i top 10, druga liga watchmeni, halo jones i v. From hell mi je teski smor i napor radije bi si pucao u nogu nego to ponovo citao.

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21126 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 23/11/2020 : 13:09:04  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Nadzirači i Pakao,liga za sebe;u prvoj ligi su mi V,Top ten 1 i Liga;u drugoj Ubistveni vic (zbog kratkoće),Miriklmen,Halo Džons i Stvorenje.U trećoj Šta se zbilo sa čovekom sutrašnjice.Providens i Neonomikon nisam čitao.
Ali da se razumemo - i druga liga je odlična;samo ne kao prva.

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!

Edited by - anto on 24/11/2020 23:04:54
Go to Top of Page

Zula
Senior Member

1045 Posts

Member since 07/10/2015

Posted - 23/11/2020 : 14:50:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Zula a Private Message  Reply with Quote
quote:

Dobra Premier Moore liga u koju bih još ugurao Swamp Thing...
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8027 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 23/11/2020 : 15:54:20  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Treća Liga/Družba je pisana na drogama, a u jednom delu su i junaci nadrogirani. Oprez, za one kojima su se dopale prve dve.
Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member

4968 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 23/11/2020 : 16:12:08  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
Možda je onda najbolje i čitati ju na drogama :)
Go to Top of Page

john connor
Senior Member

Serbia
2702 Posts

Member since 15/02/2011

Posted - 23/11/2020 : 17:39:51  Show Profile Show Extended Profile  Send john connor a Private Message  Reply with Quote
Eto ideje, po jedan Fibrazi uz svaku trecu Druzbu, i eto novca za petog Jeroma :D
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21126 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 23/11/2020 : 17:40:40  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
pre svega, Crni dosije i Stoleće doživljavam kao jednu priču; ili bolje, kao prvi i drugi deo jedne celine; ili još bolja definicija, kao uvod u glavnu priču i glavnu priču.
Swamp je lepo opisao događaje u Crnom dosijeu, a ja bih dodao i ovo - u Nadziračima je Mur sjajno uklopio scenario u stripu i tekstualne dodatke; ovde sa stripom nema problema (uključujući i priču o Orlandu), ali sa tekstualnim dodacima zapinje.Teški su mi za čitanje i uglavnom nerazumljivi.
Međutim, kada sam prešao na čitanje Stoleća, vraćao sam se na njih, i gle čuda - bili su mi dosta zanimljiviji; tek na drugo,treće čitanje sam kapirao neke stvari - ovo govori o slojevitosti stripa (vidi se od koga je Gejmen učio, samo što je učenik prevazišao učitelja; gledajući Sendmena). Mislim da je ovom stripu Mur prišao krajnje ozbiljno, i da CD&Stoleće treba pročitati još barem jedan put uz prethodno obnavljanje prva dva dela da bi efekat bio potpun.

Strip, gledajući kao jednu celinu mi je u istom rangu kao prvi i drugi broj, i još bolji.
I teži za čitanje (kao što pomenuh već); ja sam pri čitanju non stop išao sa Stoleća na CD, a čak sam se katkad vraćao i one od Belog puta.Koliko se tu pominje raznih imena,događaja - došlo mi je bilo da vodim beleško tokom čitanja.I slobodno mogu svrstati ovaj strip među najbolje koje sam pročitao u zadnjih godinu dana.

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10882 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 23/11/2020 : 17:51:25  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
aj vi sto citate druzbu predjite na planetarij
Go to Top of Page

Aco
stripovi.com suradnik

Slovenia
6196 Posts

Member since 29/11/2001

Posted - 23/11/2020 : 18:47:10  Show Profile Show Extended Profile  Visit Aco's Homepage  Send Aco a Private Message  Reply with Quote
quote:

Možda je onda najbolje i čitati ju na drogama :)

Yeah, baby !!!

Bond.James Bond.
Go to Top of Page

Aco
stripovi.com suradnik

Slovenia
6196 Posts

Member since 29/11/2001

Posted - 23/11/2020 : 18:48:08  Show Profile Show Extended Profile  Visit Aco's Homepage  Send Aco a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

Treća Liga/Družba je pisana na drogama,

Vrlo loš sam poznavatelj Moora, ali poprilično sam siguran da nije jedina ;-)

Bond.James Bond.
Go to Top of Page

Chui
Senior Member

1040 Posts

Member since 13/12/2020

Posted - 17/12/2020 : 17:49:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Chui a Private Message  Reply with Quote
Družba mi je jako simpatična, šteta što nije sve u jednom komadu bez onih dodataka na kraju svakog dijela. To bi bio extra spektakl, ovako je "samo" spektakl :))))

Edited by - Chui on 17/12/2020 17:50:39
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11867 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 06/01/2021 : 02:00:56  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Liga izuzetnih dzentlmena #1
Alan Mur i Kevin O`Nil

Bas sam nedavno na nekoj temi na forumu spomenuo kako smatram da je Liga izuzetnih dzentlmena verovatno najslabiji Murov strip. To sam napisao na osnovu secanja i citanja koje se odigralo pre 8, 9 godina. Kako sam se samo prevario.
Liga je verovatno najopusteniji i najrazigraniji strip koji je Mur napisao, to se oseca kroz svaku stranicu i kadar ovog stripa. Prvih 5 poglavlja su mi odlicni, kako se Liga okupila i kako se upoznaju je maestralno odradjeno.
Kada se otkrije ko je glavni negativac i koje su mu namere u petom poglavlju cini mi se da se desava odredjeni pad u napetosti i zanimljvosti radnje i sam kraj mi se cini preterano zbrzano, odnosno epilog nakon finalne bitke.
Ali te zamerke su minorne. Imam i drugu knjigu Lige u izdanju BPa pa se odmah bacam na citanje. Uzivanje je citati Alana Mura u svakom obliku, ali ovaj strip me je bas prijatno iznenadio velikom dozom lezernosti i duhovitosti.

*strip sam citao u izdanju Belog puta, zato u naslovu stoji Liga a ne Druzba (moram priznati da mi mnogo bolje zvuci BPov prevod, ali ta polemika oko prevoda je nadaleko obradjena i nadam se iscrpljena na ovom topiku, a u sustini je nebinta u odnosu na osvrte procitanog forumasa)

8,5/10

Edited by - going going on 06/01/2021 02:01:14
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11867 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 09/01/2021 : 21:30:16  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Liga izuzetnih dzentlmena #2
Alan Mur i Kevin O`Nil

Na red je dosao i drugi deo Lige. Bas volim Alana Mura. Jer nikad ne radi ocekivane stvari. Kada sam zavrsio prvu knjigu Lige, ocekivao sam da cemo u drugom delu imati ponovo zabavnu pricu sada sa celom ekipom na okupu od pocetka kako resavaju novi slucaj. Ali Mur ne radi ocekivane stvari. Desava se najneobicnija invazija vanzemaljaca kakvu nismo videli (barem ja nisam) ni na filmu, ni u stripu, odnosno to kako je ona ispricana. Vanzemaljci su potpuno inferiorni, nasi junaci su preplaseni, izgubljeni i ne znaju sta treba da rade. Ne udruzuju se da se bore protiv vanzemaljaca, ne smisljaju nikakav genijalni plan ili taktiku, vec vise deluju kao da su se prepustili sudbini i nekom fatalizmu, cela epizoda odise daleko mracnijom, beznadeznijom i tmurnijom atmosferom nego prvi tom. Mnogo je tihih kadrova u kojima junaci cute i ne rade nista. U ovom broju se mnogo vise paznje posvetilo razvoju likova i njihovih medjusobnih odnosa. Nevidljivi covek se pokazao u pravom svetlu, Mina i Kvotermejn su konacno ovaplotili svoja osecanja, a najvise se profilisao lik mister Hajda. Tako da je on i najinteresantniji lik ciji postupci najvise sokiraju i iznenadjuju citaoce, ali i saosecamo sa njim (pogotovo u njegovom odnosu sa Minom) a na kraju nam bude i krivo sta mu se desi. Poznatim literarnim likovima se pridruzuje i doktor Moro sa svojim ,,izgubljenim zivotinjskim ostrvom".

Nisam samo razumeo referencu ko je onaj mali sto ga Nemo spase i koji kaze da ce u buducnosti napraviti isti takav oklopni brod kao i kapetan Nemo? Mada sigurno je tu jos brda referenci i likova koje nisam ni primetio niti shvatio ko su ovim ovlas citanjem.

9/10

U svakom slucaju mracniji, nesrecniji nastavak sage o Dzentlmenima. Prvi deo je tako nevin (koliko Mur moze biti nevin) a ovaj drugi tom je gubitak nevinosti i bezbriznosti i one ciste decacke avanture. Bas me interesuje sta nas ocekuje posle ovoga dela. Da li je Crni Dosije direktni nastavak price i sta je uopste Crni dosije ili nas to tek ocekuje u Ligi izuzetnih dzentlmena III: Stolece?

Edited by - going going on 09/01/2021 21:31:13
Go to Top of Page

Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3281 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 09/01/2021 : 22:01:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
Dosije nije klasični nastavak. Mina i Allan, traže Crni Dosije koji nam otkriva pozadinu skupljanja Lige iz.džentlmena kao i način kako su se kroz istoriju ti likovi pojavljivali na raznim mestima i situacijama. I vreme nije više viktorijanski period već 1958. Na kraju ima i 3D deo koji mi je bio baš fora kad sam ga prvi put video. Po meni, Dosije je isto sjajan kao i prve dve Lige, a nakon njega počinje pad u kvalitetu serijala.
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11867 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 12/01/2021 : 00:05:15  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Red Marquis

Dosije nije klasični nastavak. Mina i Allan, traže Crni Dosije koji nam otkriva pozadinu skupljanja Lige iz.džentlmena kao i način kako su se kroz istoriju ti likovi pojavljivali na raznim mestima i situacijama. I vreme nije više viktorijanski period već 1958. Na kraju ima i 3D deo koji mi je bio baš fora kad sam ga prvi put video. Po meni, Dosije je isto sjajan kao i prve dve Lige, a nakon njega počinje pad u kvalitetu serijala.

Hvala Markiže!
Go to Top of Page

Chui
Senior Member

1040 Posts

Member since 13/12/2020

Posted - 11/02/2021 : 18:01:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Chui a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

Nadzirači i Pakao,liga za sebe;u prvoj ligi su mi V,Top ten 1 i Liga;u drugoj Ubistveni vic (zbog kratkoće),Miriklmen,Halo Džons i Stvorenje.U trećoj Šta se zbilo sa čovekom sutrašnjice.Providens i Neonomikon nisam čitao.
Ali da se razumemo - i druga liga je odlična;samo ne kao prva.

Pakao i Jones još na žalost nisam pročitao, a od ostalih su mi najbolji Čuvari, Čudovište i V. Oni su mi recimo 10/10, pa Top10 9/10, Liga 8/10 a Vic tek 6/10.
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 15/08/2021 : 17:02:27  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Edit: pardon, upitah nesto vezano za pricu koja nije deo ovih zbirki

DNEVNIK CITANJA:
Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”

Edited by - PijaniPatak on 15/08/2021 21:38:49
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.16 seconds. Snitz Forums 2000