Author |
Topic |
Tonto
Advanced Member
8302 Posts
Member since 11/02/2012 |
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8169 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 28/08/2014 : 20:33:43
|
quote: Originally posted by Quebrasco
Prljavo kazalište - Skočit ću = AC/DC - You shook me all night long Prljavo kazalište - Brane srušit ću sve = Chocolate Starfish - Mountain Prljavo kazalište - Bye bye = Eagle Eye Cherry - Save tonight Prljavo kazalište - Ma kog me boga za tebe pitaju = Alice Cooper - Every woman has a name Prljavo kazalište - Prisluškuju nas susjedi = The Rolling Stones - Neighbours Prljavo kazalište - Ptico malena = U2 - Love is blindness Prljavo kazalište - Zaustavite zemlju = Peter Wolf - Come as you are Prljavo kazalište - Heroj ulice = Bruce Springsteen - Point blank + The river Prljavo kazalište - Ne zovi, mama, doktora = Bachman Turner Overdrive - You ain't seen nothing yet Prljavo kazalište - Sve je lako kad si mlad = The Clash - Should I stay or should I go Prljavo kazalište - Radio Dubrava = The Clash - London calling Prljavo kazalište - Iza mojih prozora = Velvet Underground - Sweet Jane Prljavo kazalište - S vremena na vrijeme = A-Ha - Angel Prljavo kazalište - Pisma ljubavna = Prince - I could never take the place of your man Prljavo kazalište - Previše suza u mom pivu = The Specials - It's you + Millie Small - My boy lollipop Prljavo kazalište - Zlatne godine = Slade - Cum on feel the noize Prljavo kazalište - Moja je djevojka otišla u armiju = Iggy Pop - Pumping for jill Prljavo kazalište - Šteta što je kurva = Lenny Kravitz - Again
...
ovaj popis treba dopuniti s još barem 100 pjesama... dire straits nisu spomenuti od njihovih stalnih mušterija odnosno, lakše bi bilo navesti sve njihove pjesme koje nisu plagijati (ima li ih?) o mladenu bodalecu i njegovim frizurama, naočalama, šeširima i ostalim bono vox asesoarima da ne govorim ja volim par njihovih pjesama, tipa heroj ulice ili lupi petama (zbog lijepih stihova, a posebno 'jer ne vesele mene bez vas utakmice nedjeljom), ali brate mili, oni su kraljevi plagijata |
if you tolerate this, then your children will be next |
|
|
General Katana
New Member
206 Posts
Member since 22/10/2006 |
|
Tonto
Advanced Member
8302 Posts
|
bagi
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3840 Posts
Member since 29/12/2002 |
Posted - 15/09/2014 : 22:32:59
|
I majstor Tifa je skinuo od Zeppelin-a All of my love od note do note bukvalno prepjevano...ne mogu se sjetiti kako se zove njegova verzija... |
Wtf?
|
|
|
General Katana
New Member
206 Posts
Member since 22/10/2006 |
Posted - 17/09/2014 : 15:36:56
|
I ja sam mislio da je ta od Tutti frutti, ali su me ljudi ubedjivali da nije... ali mislim da nema sta drugo... Thanks |
There can be only one! |
|
|
angeliczg
New Member
Croatia
200 Posts
Member since 09/07/2002 |
Posted - 25/01/2015 : 22:24:12
|
postoji razlika između prepjeva, krađe i citata u okviru nedovoljnog za krađu/tužbu također - aranžmani se ne zaštićuju nego samo melodije pjesme i refrena (čak je i bridge siva zona dozvoljena za reinterpretaciju) što znači da ako uzmete sasvim različitu pjesmu i odsvirate je istim zvukovima - mnogo će podsjećati na onu koju znate samo zato što nešto liči na nešto - ne znači da je ukradeno ali ni da je namireno kako treba slučajevi se razlikuju od pjesme do pjesme - i ne treba generalizirati, primjeri istoga su prisutni u svim diskografijama i riješeni su na razne načine uglavnom se sve brzo riješi - kad poteče lova :) |
|
|
vukozec
Advanced Member
4967 Posts
Member since 17/08/2013 |
Posted - 30/01/2015 : 16:01:10
|
Jedno je plagijat, drugo je obrada. No kod nas je teško razlikovati što je što, jer čak i kad se ništa ne skriva, uredno se naši potpišu kao autori.
Na stranicama ZAMP-a se možete zabavljati pretražujući bazu da vidite tko je što potpisao. Nekih od navedenih primjera u bazi ima, nekih nema, no nisam siguran ni koliko je toj bazi vjerovati kao službenoj i pravno valjanoj.
Npr. Psihomodo Pop imaju pjesmu "Baš kao" koja je doslovni prepjev čak i što se teksta tiče "I Need Somebody" od Iggy Pop-a, a uredno su se potpisali sami: http://www.zamp.hr/baza-autora/djelo/pregled/153982697 Sa druge strane, pjesmu "Kiša" sa novog albuma su potpisali kao prepjev Beatlesa.
Novkovićeve "Mašta moja" nema, ali zato imaju ova dva note-by-note prepjeva/plagijata: http://www.zamp.hr/baza-autora/djelo/pregled/153962432 http://www.zamp.hr/baza-autora/djelo/pregled/154104777
No, nije da su to samo balkanska posla, radi se to i vani, i sam Sveti Gral rocka nije baš 100% originalan: https://www.youtube.com/watch?v=o2PgBak2Ed4
Smatram da korištenje tuđih djela da bi se napravilo svoje, samo po sebi nije neligitimno sa umjetničke strane, i da se i na taj način mogu postići originalni rezultati ako se novom djelu da vlastiti pečat. Tako je funkcionirala umjetnost kroz čitavu povijest. Problem je nastao kad su se u priču upleli tantijemi, jer red je da i izvor inspiracije dobije svoj dio često lukrativnog kolača. Tu je naravno kod nas na Balkanu puno veći nered nego vani.
"Sjaj u tami" (koji nije u ZAMP-ovoj bazi) je primjer kako je originalnom predlošku dan fantastičan vlastiti pečat kojeg u originalu nema. Drugi je "Zašto praviš slona od mene". Po meni jedna od najboljih pop stvari ovih prostora je također maznula bas liniju od neke opskurne strane funk pjesme, ali većina pjesme, aranžman itd. su originalni i pjesma je objektivno bolja od stranog predloška (Gibonni i Dvornik su se potpisali kao jedini autori).
Najgori primjeri su kao onaj gore od Psihomodo popa, u kojima ima 0% originalnosti, a potpisani su kao jedini autori. |
|
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 29/03/2015 : 21:04:44
|
Tek sam danas doznao da su Bregovićeve tj. Dugmetove Lipe cvatu plagijat, zapravo u glazbenom smislu malo prearanžirana kopija pjesme Što ću nano, dragi mi je ljut Saše Ilića, Zafira Hadžimanova i Bisere Velentanlić!
|
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
Edited by - Johnny Difool on 29/03/2015 21:23:43 |
|
|
surfer
Average Member
Austria
967 Posts
Member since 09/05/2008 |
Posted - 30/03/2015 : 07:57:57
|
Zestoka dezinformacija, Difool. "Sta cu, nano, dragi mi je ljut" se nalazi na prvom Bregovicevom solo albumu iz 1976. Muzika, tekst, aranzman: Goran Bregovic Objavljena je i na singlu 1975. Cijeli album se sastoji od pjesama koje je Bregovic radio za druge izvodjace.
quote: Originally posted by Johnny Difool
Tek sam danas doznao da su Bregovićeve tj. Dugmetove Lipe cvatu plagijat, zapravo u glazbenom smislu malo prearanžirana kopija pjesme Što ću nano, dragi mi je ljut Saše Ilića, Zafira Hadžimanova i Bisere Velentanlić!
|
|
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
|
surfer
Average Member
Austria
967 Posts
Member since 09/05/2008 |
Posted - 30/03/2015 : 10:26:46
|
B stranu tog singla su radili Ilic i Hadzimanov, mozda je u tome nesporazum. Dugme nije htjelo nastupati po festivalima pa je Bregovic takve pjesme davao drugima. Hadzimanov je u to doba skoro vece ime nego Bregovic, tako da sumnjam da bi Bregovic to mogao potpisati na svom albumu, ako nije stvarno bilo njegovo.Mada se u Vesicevoj knjizi spominje neka narodna pjesma sa slicnom temom, to bi trebalo provjeriti.
quote: Originally posted by Johnny Difool
Hvala na ispravci dezinformacije koju sam postao nenamjerno, tj. pošto kupio - po to prodao.
Naime, naletio sam na razgovor s Biserom Velentanlić u kojem ona tvrdi da je dotičnu pjesmu prva pjevala, da su je za nju napisali i skladali Aleksandar Ilić i Zafir Hadžimanov, pa da je istu Bregović naknadno posvojio u / kao Lipe Cvatu.
No dobro, mislio sam da je Brega prepisivač i (auto)plagijator samo posljednjih 20-ak godina, a eto bio je to i ranije.
|
Edited by - surfer on 30/03/2015 10:29:32 |
|
|
Tonto
Advanced Member
8302 Posts
Posted - 09/05/2015 : 02:37:26
|
Slušam Jethro tull gotovo cijeli život i ovo nisam znao... Dakle slušao sam emisiju na radiju i kažu da je Hotel California plagijat njihove pjesme...
..e sad... stvarno ima nešto.
|
The less I have the more I am a happy man |
|
|
alanmaras
Advanced Member
Croatia
3787 Posts
Member since 06/03/2005 |
|
Tonto
Advanced Member
8302 Posts
|
Theo80
Starting Member
16 Posts
Member since 11/09/2016 |
|
Tonto
Advanced Member
8302 Posts
|
Tonto
Advanced Member
8302 Posts
|
vukozec
Advanced Member
4967 Posts
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9401 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 31/08/2020 : 12:57:58
|
Pitanje za znalce, da li je ovo po vama posuđeno od RHCP? Autori se kunu da nije, da iako su znali za pjesmu nisu je imali u glavi dok su je stvarali.
|
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
|
|
vukozec
Advanced Member
4967 Posts
Posted - 13/02/2021 : 21:28:49
|
Gledate Doru? :)
Mia = Justin Timberlake- Can't Stop the Feeling Albina = Billie Eilish - Bad Guy
Što kažete? :)
(inače kladim se da će obje završiti u top 5, no na to bi se kladio i prije nego sam čuo pjesme :) ) |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25302 Posts
Member since 17/09/2004 |
|
BeaGea
Advanced Member
3516 Posts
Member since 29/04/2020 |
Posted - 14/02/2021 : 11:16:54
|
quote: Originally posted by vukozec
Gledate Doru? :)
Mia = Justin Timberlake- Can't Stop the Feeling Albina = Billie Eilish - Bad Guy
Što kažete? :)
(inače kladim se da će obje završiti u top 5, no na to bi se kladio i prije nego sam čuo pjesme :) )
A ja si mislim koji kurac se toliko nismo shvaćali na nekim temama, sad mi je tek sve jasno. Ovih par dana mislio sam da me podjebavaš ali da me razumiješ. O kakav previd.
I je li Kedžo pobedil |
Kažite mi, jeste li se umorili Jesu li vas prevarili Je l'nas vrijeme pregazilo |
Edited by - BeaGea on 14/02/2021 11:18:18 |
|
|
vukozec
Advanced Member
4967 Posts
Posted - 14/02/2021 : 12:08:36
|
Gledanje Eurovizije je smrtni grijeh za čru rokera?
Slabo ti shvaćaš druge, a htio bi da drugi shvate tebe, ne ide to tako.
Cure jedu palačinke koje sam im ispekao, pa pred televizorom plešu i govore koja pjesma ili koreografija im je ljepša, žena chata sa svojim gay prijateljima (koji znaju nabrojati sve eurovizijske pobjednike, što nam zna dobro doći na kvizovima), a ja na laptopu gledam NBA i preko uha dobacujem "pih, to vam je plagijat toga i toga" - ako mene pitaš to je baš lijepa tradicija kvalitetnog family timea, teško je naći bolju.
(e da, usput sam uz palačinke i nba sam riješio butelju pošipa, ali ne pada mi na pamet ljudima koji se zbog osobnog iskustva groze alkohola i opijata, tupiti kako su isti divni i krasni i da u njima ne može biti ništa loše) |
|
|
BeaGea
Advanced Member
3516 Posts
Member since 29/04/2020 |
Posted - 14/02/2021 : 13:09:03
|
quote: Originally posted by vukozec
Gledanje Eurovizije je smrtni grijeh za čru rokera?
Gledanje (iako ti nisi gledao samo si se povremeno zanimao, onako usput...ako je suditi po kasnijem opisu) da, usputno zanimanje ne. Sigurno ima dobrih pjesama koje će kasnije isplivati i zato nije loše kasnije pogledati rekapitulaciju događaj. Ali gledati cijeli događaj za nekog tko sluša rock a zna da neće biti nijedne takve (bit će samo pop rock) pjesme, mi je besmisleno. Ponavljam, meni a tko uživa neka uživa. Svakom svoje! |
Kažite mi, jeste li se umorili Jesu li vas prevarili Je l'nas vrijeme pregazilo |
|
|
Topic |
|