forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Čarobna knjiga najavljuje
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 389

chkuna
New Member

Croatia
197 Posts

Member since 26/09/2006

Posted - 19/02/2021 : 13:33:17  Show Profile Show Extended Profile  Visit chkuna's Homepage  Send chkuna a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Paka01

Ma ne ne, daleko od toga da meni smeta. Gle, da sad Fibra odluči izbacivati Zagora, križaljke i dnevne vijesti, meni sasvim svejedno Ako ima svoju publiku, super! Ali ovo o prepisivanju u nekim slučajevima stoji, jebiga. Ne mogu govoriti sa sigurnošću, naravno, ali mislim da u slučaju da Fibra nije izbacila Drakulu i da se taj isti Drakula nije rasprodao u rekordnom roku, ne bi bilo ni ČK izdanja. Nije to Inkal, Watchmen, Eternaut ili ne znam ni ja neki treći klasik svjetskog stripa za koji se očekuje da će izaći na svakom strip tržištu na svijetu. Ovo mi djeluje kao klasični primjer onoga "ajmo vidjeti kako će proći konkurencija, pa ako kod njih bude išlo, izbacit ćemo i mi". Tako da da, meni osobno je ovo baš tragikomedija

Potpisujem, naročito ovo boldano. Baš bi se oni sjetili tamo neke Dracule da izdaju...

Zapalit cu pol vugrada,
da zasadim vinograda!!!
Go to Top of Page

axle munshine
Senior Member

Serbia
2413 Posts

Member since 14/06/2006

Posted - 19/02/2021 : 13:51:28  Show Profile Show Extended Profile  Send axle munshine a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jaki

Kad Fibra objavi Asterixa/Zvjezdana onda ću reći da Fibra kopira ČK.
Dotad stoji ovo gori napisano.
I nema tu ništa loše.Svi će raditi ono što je negdje na sličnom tržištu već uspješno.

Jeste, kad Fibra odradi Asteriksa koga je "otkrila" Čarobna knjiga... pre Čk nismo ni znali za tog Asteriksa...
Loše je to što tvrdnjama o nekakvom "prepisivanju", "kopiranju" ili drugim kvalifikacijama vređaš izdavača iz tebi strane države... da li to razumeš!?
Zadnjom rečenicom ipak koriguješ sebe i iznosiš ispravan stav... nema razloga za nipodaštavanjem nijednog strip izdavača sa ovih prostora... razumna i opravdana kritika, da, paušalne i uvredljive, ne... i tu je kraj...

...BD, c'est la vie...
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27679 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 19/02/2021 : 14:14:02  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Nipodištavam?
ČK samo koristi rezultate prodaje koje ima Fibra na slićnom tržištu.
To je marketinški 101 i to bi svak sa zrnom pameti radio.
Gledaš šta ide a šta ne ide.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

stripadzija
Average Member

Slovenia
529 Posts

Member since 03/03/2009

Posted - 19/02/2021 : 15:22:11  Show Profile Show Extended Profile  Send stripadzija a Private Message  Reply with Quote
Ja bih lično voleo da vidim što više različitih izdanja, jer da li je izdanje na hrvatskom ili srpskom jeziku mi je manje bitno.

Ali očigledno idemo u smeru dupliranja srpskih i hrvatskih naslova, jer je to izgleda realnost tržišta. Kad odem u Alan Ford da kupim strip, tamo imaju u ponudi bukvalno sve što je izašlo na ovim prostorima.

Edited by - stripadzija on 19/02/2021 15:22:30
Go to Top of Page

Unngenant
Junior Member

Serbia
404 Posts

Member since 28/02/2012

Posted - 19/02/2021 : 15:30:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Unngenant a Private Message  Reply with Quote
Uvek sam protiv dupliranja bilo čega na istom jeziku...ovi izgovori istog jezika su po meni više finese nego što neko drugi pokušava da pretvori. I onda naravno da to vidim kao zauzeto mesto nečem novim što je moglo da se izda.

Sa druge strane moj novčanik i prostor su zahvalni na tome.

Definitivno ČK gleda uspeh prodaje drugih izdanja + gura i neka svoja proverena. Ima ljudi, a šta da im radim, kojima prvi pasus apsolutno ne stoji pa oni nisu uzeli išta što nije srBsko. Takođe treba razumeti da osim Lagunine knjižare u centru Beograda, nigde osim striparnica Af, Dw i ČK se ne može nabaviti Fibrina izdanja (ne računam oglase). Drugim rečima široj publici osim stripovske (potencijalne) nisu dostupni naslovi iz Fibrinog kataloga.

Sa te strane ima rezona da se izdaju ipak (kvalitetni i tržišno dokazani) stripovi koji bi trebalo biti dostupni i relativno ne upoznatim čitaocima 9 umetnosti ili koji to baziraju kupovinom samo u knjižarama po Srbiji.

Po meni je totalno nebitno...Fibra možda gubi neki procenat kupaca u Srbiji (ali zaista nije on toliko bitan jer ne verujem da je veliki), jer ljudi kupuju Fibru zbog celog paketa...tako da nema potrebe biti bilo čiji drveni advokat. A čak da nije tako, opet, Fibra prvo izda a za njima kaska ČK pa ako će neko da rizikuje sa da li će neko nešto izdati...

Moja lična saznanja da dobar deo novih kupaca koji kupuju stripove, a koji su nešto i bolje situiraniji i informisaniji saznaju za Fibrina izdanja (i gde mogu da ih kupe) pa ih ako ne sebi često kupuju i za poklone kolegama, rođacima i sl.

Edited by - Unngenant on 19/02/2021 15:32:15
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29744 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 19/02/2021 : 16:05:12  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
Ma nema potrebe od ovoga praviti neki slučaj. Ideja, profil i filozofija Fibre i Čarobne knjige su jako različiti, mada nam se katalozi mjestimično poklapaju. Fibra to radi na svoj način i sa svojim ciljevima, ČK isto tako. Fibra je definitivno high end, a ČK ide na budget varijantu, postoji publika za jedno i drugo. Ja ovo, uvjetno rečeno, prepisivanje doživljavam kao kompliment i svojevrsnu potvrdu primata u ex-Yu, jer realno, moje poznavanje stripa i ČK je ipak neusporedivo. S druge strane, moguće da će to poklapanje odnijeti kojeg kupca kratkoročno (iako je i to upitno, jer, ne znam, onaj tko je kupovao Fibrine Batmane teško da će prestati na broju 17 zato što je ČK također objavila Sud sova), ali dugoročno Fibri ovo nimalo ne šteti, jer ČK očigledno privlači puno ljudi u Srbiji stripu koji onda otkriju Fibru i posljedično Fibra u Srbiji konstantno raste. Fibra će svakako uskoro objaviti oversized reprint Drakule, pa neka ljudi biraju što im je bolje, zašto ne?

Trouble will find me
Go to Top of Page

jagodanbg
Advanced Member

3012 Posts

Member since 17/07/2019

Posted - 19/02/2021 : 16:15:20  Show Profile Show Extended Profile  Send jagodanbg a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Markos

Ma nema potrebe od ovoga praviti neki slučaj. Ideja, profil i filozofija Fibre i Čarobne knjige su jako različiti, mada nam se katalozi mjestimično poklapaju. Fibra to radi na svoj način i sa svojim ciljevima, ČK isto tako. Fibra je definitivno high end, a ČK ide na budget varijantu, postoji publika za jedno i drugo. Ja ovo, uvjetno rečeno, prepisivanje doživljavam kao kompliment i svojevrsnu potvrdu primata u ex-Yu, jer realno, moje poznavanje stripa i ČK je ipak neusporedivo. S druge strane, moguće da će to poklapanje odnijeti kojeg kupca kratkoročno (iako je i to upitno, jer, ne znam, onaj tko je kupovao Fibrine Batmane teško da će prestati na broju 17 zato što je ČK također objavila Sud sova), ali dugoročno Fibri ovo nimalo ne šteti, jer ČK očigledno privlači puno ljudi u Srbiji stripu koji onda otkriju Fibru i posljedično Fibra u Srbiji konstantno raste. Fibra će svakako uskoro objaviti oversized reprint Drakule, pa neka ljudi biraju što im je bolje, zašto ne?

👏👏👏

Pumpaj
Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3250 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 19/02/2021 : 16:15:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
quote:

Svaka ti je Njegoševa ovdje. Mene je ČK privukla tvom katalogu. Svakako da ne spadam među najvjernije fibrine kupce, ali se svaki mjesec kolekcija uveća za poneku knjigu iz fibrinog kataloga. S tim da i dalje kupujem i ČK izdanja, čija mi je izrada sasvim ok.
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10683 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 19/02/2021 : 16:44:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
A koga ČK kopira sa Asterixom, Blueberryjem, Iznogudom, Comancheom, Jeremiahom, Murenom, Pustinjskim škorpionima, Bonellijevim naslovima?

Ljudi iz ČK jednostavno biraju naslove za koje misle da će im se isplatiti ...

Već sam pisao da se nepotrebno potcjenjivački vrijeđa taj izdavač, a time i kupci njegovih izdanja.

Edited by - Peyo on 19/02/2021 16:45:22
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27679 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 19/02/2021 : 16:56:19  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Pa tko ih vrijeđa?
Sam si rekao da biraju ono što misle da će im se isplatiti i imaju na Fibri pravi test za pojedine naslove.
Glupo bi bilo to ne raditi.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

talicnitom
Junior Member

Serbia
439 Posts

Member since 12/10/2006

Posted - 19/02/2021 : 16:57:49  Show Profile Show Extended Profile  Send talicnitom a Yahoo! Message  Send talicnitom a Private Message  Reply with Quote
Nisam za preterano dupliranje naslova jer smatram da ima jos toliko sjajnih stripova u svetu koji su neodradjeni na trzistu ex-Yu. Slazem se da svetske klasike treba imati na svom jeziku ali ovde pricamo izmedju ostalog i o naslovima Drakula, Veliki mrtvac, Na krilima vetra... Ja verujem da urednistvo CK nikada ne bi prvi objavili neki od navedenih naslova jer bi to smatrali velikim rizikom vec im ljudi predlazu objavljivanje stripova koje su vec procitali ili do kojih nisu uspeli da dodju jer su se rasprodali.
CK radi komercijalu (sto smatram ispravnim) oslanjajuci se na predloge vec izdatih naslova u regionu. Tako da treba biti objektivan i ja se slazem sa ovim sto su izneli Paka i Jaki.

Primera radi, ajde da vidimo da CK krene da izdaje neke od navedenih naslova kojih jos nema u regionu. Ja cu navesti samo nekoliko naslova: Deadly Class, 4 kids walk into a bank, Kill or be killed, Green Lantern by Geoff Johns, Far side, Neat Stuff, Flash by Geoff Johns, DMZ, Nailbiter, Cruel Summer, Animal Man, Irredeemable, The Goon... od mangi Akiru, Lone Wolf and Cub, Berserk, One punch man, Bleach, Claymore, Fullmetal Alchemist, Fairy tail, Hellsing...

Da ih sada pitas za neki od naslova verovatno bi ti rekli da im nije isplativo, rizicno.... A da Fibra izda nesto od navedenog i da se to rasproda u rekordnom roku videli bi slicno izdanje i u CK.
Go to Top of Page

Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3401 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 19/02/2021 : 17:01:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
Jeste vređanje ako se kaže da neko kopira tuđi katalog. A oni izdaju 70-ak stripova godišnje i preklopi im se deset sa Fibrom.
Go to Top of Page

Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3401 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 19/02/2021 : 17:05:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by talicnitom

NSlazem se da svetske klasike treba imati na svom jeziku ali ovde pricamo izmedju ostalog i o naslovima Drakula, Veliki mrtvac, Na krilima vetra
Primera radi, ajde da vidimo da CK krene da izdaje neke od navedenih naslova kojih jos nema u regionu. Ja cu navesti samo nekoliko naslova: Deadly Class, 4 kids walk into a bank, Kill or be killed, Green Lantern by Geoff Johns, Far side, Neat Stuff, Flash by Geoff Johns, DMZ, Nailbiter, Cruel Summer, Animal Man, Irredeemable, The Goon... od mangi Akiru, Lone Wolf and Cub, Berserk, One punch man, Bleach, Claymore, Fullmetal Alchemist, Fairy tail, Hellsing...

1. Ova dva jesu poznati od pre Fibre, šta sad Na krilima vetra nije klasik?!
2. Flash od Johnsa su izdali.
3. Nemaju nijedan japanski strip, pa ne možeš ih ni kritikovati što ove naslove nemaju.
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11455 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 19/02/2021 : 17:12:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Red Marquis

Jeste vređanje ako se kaže da neko kopira tuđi katalog.

Naravno da nije vrijeđanje. Jebiga, i Zeppelini su kopirali mnoge stare bluesere, pa kad to kažeš nije uvreda nego jednostavno stanje stvari. Uostalom, jaki je već sve objasnio.

quote:
A oni izdaju 70-ak stripova godišnje i preklopi im se deset sa Fibrom.

Pa čini ti se malo?

quote:

2. Flash od Johnsa su izdali.

Misliš na The Flash: Rebirth? Uf, pa to je tek samo posljednje poglavlje Johnsovog Flasha, ima tu puuuuno puno materijala prije Rebirtha.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa

Edited by - Paka01 on 19/02/2021 17:13:11
Go to Top of Page

talicnitom
Junior Member

Serbia
439 Posts

Member since 12/10/2006

Posted - 19/02/2021 : 17:20:12  Show Profile Show Extended Profile  Send talicnitom a Yahoo! Message  Send talicnitom a Private Message  Reply with Quote
Izvinjavam se za Flasha, moja greska.
Ovo sto se tice da li Na krilima vetra spada u klasik ili ne, moze se samo polemisati. Sustina je da ima toliko dobrih stripova koji jos nisu objavljeni (nebitno je da li ce ih uraditi Fibra, CK, Libellus, Komiko...) a da se s druge strane rade ista vec objavljena izdanja na ovim prostorima.

Go to Top of Page

talicnitom
Junior Member

Serbia
439 Posts

Member since 12/10/2006

Posted - 19/02/2021 : 17:24:15  Show Profile Show Extended Profile  Send talicnitom a Yahoo! Message  Send talicnitom a Private Message  Reply with Quote
Mada ja stvarno nisam siguran da je CK uradila Flasha.
Izvinjavam se, nisam primetio.
Go to Top of Page

Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3401 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 19/02/2021 : 17:27:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
Pa tu su i čitaoci krivi. Da odeš da pogledaš šta im na Fb stranici ljudi traže da objave, to su sve već x puta objavljene stvari.
Ja sam apsolutno uvek željan noviteta, a plus apsolutno nemam preferencija šta je "domaće izdanje" a šta komšijsko.
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21951 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 19/02/2021 : 17:47:22  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:

Jeste vređanje ako se kaže da neko kopira tuđi katalog. A oni izdaju 70-ak stripova godišnje i preklopi im se deset sa Fibrom.

15 od 62 je nije isto kao 10 od 70;ali,realno,nije baš strašno preklapanje.

quote:
Originally posted by talicnitom

...Džonu Heksa,Invicible,Southern bastards,Sweet tooth,Pluto,Monseters,Maison Ikoku,21 Century Boyse,Ralfa Azama,Gusa,Crnobradog gusara...
quote:

Fibra je definitivno high end, a ČK ide na budget varijantu, postoji publika za jedno i drugo.

politički korektan izraz za "Fibra za siromašne".

Odbrojavanje: još 1 dan

Edited by - anto on 19/02/2021 17:51:13
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27679 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 19/02/2021 : 18:09:22  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Nije pitanje u preklapanju već da je to što se preklopilo je dobro prošlo kod Fibre.
Bira se i to je dobro za njih.Tako smanjuju mogućnost neprofitabilnih izdanja.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

verab
Advanced Member

Croatia
3158 Posts

Member since 22/01/2015

Posted - 19/02/2021 : 19:09:18  Show Profile Show Extended Profile  Send verab a Private Message  Reply with Quote
kako vidimo ovo je win-win situacija. ČK deblja katalog i etablira se na izdavačkom nebu, Fibri cvjeta i u Srbiji. oba izdavača izbacuju u svom ruhu već viđene stripove, to je očito nešto što čitatelji podržavaju vidi se po Oskarima, u zadnjih 15 godina strip premijera pobijedila je možda tek 2-3 puta, samo Fibra sigurno ima preko 50 u ovom ili onom obliku već objavljenih naslova.
preklapanja su neminovna, izbor je kupcima dobrodošao. ne treba dramiti ako se nađe netko tko želi samo premijerne naslove, nema u tome ništa loše, nikakvih zlih namjera, nikakvog hejtanja ili navijanja.
na kraju balade svi mi gledamo svoje guzice, treba imati razumijevanja za jedne i druge.
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10683 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 19/02/2021 : 19:53:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto
politički nekorektan izraz je za "Fibra za siromašne".

To ti je kao da nekom kažeš: Ti sirotane, ne kupuješ Fibrina izdanja zato što si siromašan, ili: Da nisi siromašan, kupio bi Fibrino izdanje.

Ono što sam jako želio nabavljao sam ako nije bilo druge i na nepoznatim jezicima i po paprenim cijenama. Moje mišljenje je da ako netko nije kupovao neke od Fibrinih top naslova zbog više/visoke cijene tada mu vjerojatno ne treba ni 30 do 50% jeftinije izdanje.

Ali svako najbolje zna svoje potrebe i mogućnosti.

No, ne treba gubiti energiju na ovakve rasprave, bolje da nešto čitamo.

Edited by - Peyo on 19/02/2021 19:54:10
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10932 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 19/02/2021 : 20:12:02  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Peyo
No, ne treba gubiti energiju na ovakve rasprave, bolje da nešto čitamo.

nekad je opet lepo citati i ovake rasprave, samo nastavite
Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11102 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 19/02/2021 : 20:53:46  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Peyo

quote:
Originally posted by anto
politički nekorektan izraz je za "Fibra za siromašne".

To ti je kao da nekom kažeš: Ti sirotane, ne kupuješ Fibrina izdanja zato što si siromašan, ili: Da nisi siromašan, kupio bi Fibrino izdanje.

Ja sam ono Antovo shvatio kao komentar na "budget varijantu"

"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9293 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 19/02/2021 : 21:16:51  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Ja pre nekog vremena uzeh Minjolinog Drakulu (HR izdanje), pa rekoh - mnogo mi je dvojica Drakula.

Sad kad i ČK izbacuje, možda uzmem i ovaj strip, bez žurbe, ako se zadrži u striparnicama.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9293 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 19/02/2021 : 21:18:03  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
ČK da objavi novinskog Spajdermena i Jamesa Bonda, ako sme.
Go to Top of Page
Page: of 389 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.94 seconds. Snitz Forums 2000