forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Čarobna knjiga najavljuje
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 389

Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3401 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 21/02/2021 : 14:28:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
Mislim da je jasno da se pokazalo da je velikoj većini najvažnije da nešto će zasigurno izaći, da ima tempo, i da ima pristupačnu cenu. Ovi ostali koji razmišljaju više o tehnikalijama su deebela manjina, i oni realno, ni ne moraju biti ČK publika, a od njih se ne živi kad imaš tiraže od 700-1000, znači da pucaš na drugačiju klijentelu.
Go to Top of Page

borg
Senior Member

Serbia
2442 Posts

Member since 13/01/2020

Posted - 21/02/2021 : 15:01:57  Show Profile Show Extended Profile  Send borg a Private Message  Reply with Quote
Ma lako je nama. Cena nam često nije bitna.
Čk ima plan da privuče mlade koji od džeparca kupuju izdanja.
Njima (tinejdžerima)je najbitnije da za što manje dobiju što više.

I uopšte ne mislim da ČK i Fibra dele iste kupce.
Ja samo Fibre kupujem.

I kao što mene briga za Boru, tako i njega briga za mene. Ustvari, možda starim kontinentom pokušava i mene da malo privuče.
Mada, sumnjam.

Ali, da sam školarac, odnos bi bio drugačiji, 100%

A i ne znam što se Marko žali kad mu je prodaja u Srbiji u poslednjih par godina značajno skočila.

Resistance is futile.

Edited by - borg on 21/02/2021 16:44:44
Go to Top of Page

Unngenant
Junior Member

Serbia
404 Posts

Member since 28/02/2012

Posted - 21/02/2021 : 15:18:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Unngenant a Private Message  Reply with Quote
Mislim da se Marko uopšte ne žali...Ali ljudi imaju potrebe kao što rekoh da glume drvene advokate kao u nečije ime...a nema razloga.

ČK mora da radi dosta na tim tehnikalijama...dosta je problematično ono što se o njima pominje već nekoliko godina...kada bi to doveli u red (makar sređivanje tog prevoda, bibliografije). Istina nešto je bolje u zadnje vreme. Mislim da su ih time disciplinovali Francuzi sa Asterix-om. Opet mislim da je to te neke ekipe koja radi dugo vremena i čini mi se da im treba malo duže vremena da shvate da to nisu one sviranja qrcu knjige polu ljubići trileri i gluposti koje su izdavali pa da ih i tako tretiraju...

Bilo bi ipak lepo da deo nekih izdanja izdaju u malo boljem kvalitetu (mislim na sf kultne serijale pa nek kupi ko šta hoće, box su bili lep dodatak ali knjige su ipak bitnije)...
Go to Top of Page

koze123
Average Member

990 Posts

Member since 05/11/2018

Posted - 21/02/2021 : 15:44:44  Show Profile Show Extended Profile  Send koze123 a Private Message  Reply with Quote
Borg ovo što si opalio je tolko glupo i istovremeno bezobrazno - kupci ČK su odjendom školarci, koji nemaju novca nego to rade od džeparca svojih roditelja, a njihova izdanja su zato "Fibra za siromašne". Smejurija kakve gluposti od ljudi koji uopšte ne deluju kao da nemaju dve čiste u glavi.

Naravno da je cena bitan faktor velikom broju stanovništva, pa eto i meni i možda još XY broju zaposlenih. Ali nije mi to presudan faktor. Recimo, uvek mi je lepše čitati na srpskom jeziku nego na hrvatskom, pa ako su izdanja sličnog kvaliteta izabraću naše - pritom ću tako podržati našeg izdavača. Ako naše izdanje ima neku manu koja meni smeta (margine, loš dizajn, izbacivanje epizoda i sl.) naravno da ću izabrati skuplje izdanje, koje je meni lično bolje. Na krilima Vetra recimo, Veliki Mrtvac, Kobac - sve jako dobra izdanja za odličnu cenu. I pun mi je više ovakvih bezobraznih i pre svega nepromišljenih komentara ljudi koji brane svoj izbor a pritom svaki drugi ismevaju. Svakako da ČK ima jako loše poteze, posebno ono što je Paka pomenuo za amerikance, ali neke stvari su jako dobro uradili i to su stvari koje ću kupovati.
U krajnjem je nebitno koliko će nas ovde pričati za/protiv, jer očigledno da ono što rade ima prolaz, inače ne bi imali ovakvu hiperprodukciju.

Ako si se pritom šalio onda izvini na celoj poruci, naravno, samo ja nisam skapirao humor. Ja se isključujem, samo sam morao da kažem da je veliki deo ovakvih komentara više zlonameran nego konstruktivan, i to se već vidi i na vređanju samih čitaoca, a ne samo izdavača.
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29744 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 21/02/2021 : 16:01:18  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by borg
A i ne znam što se Marko žali kad mu je prodaja u Srbiji u poslednjih par godina značajno skočila.

Ja stvarno ne znam kome ja pišem. Pa odakle ti da se žalim?!

http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=-2&TOPIC_ID=44427&REPLY_ID=2400845

"S druge strane, moguće da će to poklapanje odnijeti kojeg kupca kratkoročno (iako je i to upitno, jer, ne znam, onaj tko je kupovao Fibrine Batmane teško da će prestati na broju 17 zato što je ČK također objavila Sud sova), ali dugoročno Fibri ovo nimalo ne šteti, jer ČK očigledno privlači puno ljudi u Srbiji stripu koji onda otkriju Fibru i posljedično Fibra u Srbiji konstantno raste. "

Trouble will find me
Go to Top of Page

Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3401 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 21/02/2021 : 16:23:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
Sve više ima onih koji imaju potrebu da se pohvale kako imaju novca da kupuju skuplje, a vi bedni plebse kupujte to koliko ste i sami vredni. Tvorci neoliberalnog kapitalizma mogu da budu mirni, na Balkanu se primilo ko da je Teksas u pitanju.
Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

4235 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 21/02/2021 : 16:32:07  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Markos

quote:
Originally posted by borg

Ja stvarno ne znam kome ja pišem.

Ponekad se stvarno čovjek zapita gdje je nestalo razumijevanje...
Doslovno napišeš "Fibri ovo nimalo ne šteti" i onda se javi njih nekoliko s ocjenom kako se žališ

U zamišljenom kutu okrugle sobe...

Edited by - BeaGea on 21/02/2021 16:33:16
Go to Top of Page

borg
Senior Member

Serbia
2442 Posts

Member since 13/01/2020

Posted - 21/02/2021 : 16:32:37  Show Profile Show Extended Profile  Send borg a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by koze123

Borg ovo što si opalio je tolko glupo i istovremeno bezobrazno.

Ako si se pritom šalio onda izvini na celoj poruci, naravno, samo ja nisam skapirao humor. Ja se isključujem, samo sam morao da kažem da je veliki deo ovakvih komentara više zlonameran nego konstruktivan, i to se već vidi i na vređanju samih čitaoca, a ne samo izdavača.

Upravo o tome pričam. Već godinu dana se to provlači u većoj ili manjoj meri...
I bilo bi dobro da prestanemo sa tim krilaticama - Fibra za siromašne, kopiranje tuđeg kataloga i slično. Zvuči baš odvratno kad se sumiraju komentari od 30 ljudi u jednu poruku.

Resistance is futile.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9293 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 21/02/2021 : 18:24:22  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Glavni problem kod ČK američkih izdanja je format, koji je smanjen. Ovo nije ogroman problem, ali ga kod izbora neobičnih fontova, koji se povremeno pojavljuju u stripovima, dodatno pojačavaju, tako što odaberu male veličine nečitkih fontova, sa dosta beline oko teksta i u proredu, a i naše reči su duže, a baloni isti, pa ispadne dosta sitnije u odnosu na original i za (nas) starije nečitko.

Drugi problem je kad štampaju u Simbolu, nisu uvek izdanja dovoljno kvalitetna (ali ovo važi za sve njihove stripove, pa i za druge izdavače koji koriste istu štampariju). Ništa strašno (krckanje, neupravnost strana), sem ako vas ne dopadne baš lošiji primerak.

Treći problem, vrlo bitan za ozbiljnije ljubitelje stripova, je nenavođenje svih autora, što me je navelo da počnem da štampam programe/sadržaje za novija njihova izdanja.
http://www.darkwoodprodavnica.rs/forum/index.php?topic=35372.msg661398#msg661398

S druge strane, dizajn je poboljšan kod edicije The Best of Marvel. (Koliko je neki logo neke edicije dobar ili ne, su subjektivne sitnice).

Mislim da ČK ne izbacuje (ako je bio jedan takav primer) i ne kasapi. Oni u 95% slučajeva preuzimaju postojeća strana (Marvel/DC) izdanja, koja i kod samih matičnih izdavača variraju sadržajem, od izdanja do izdanja. Za Dark Nights: Metal zaslužuju pohvale, jer su ubacili dodatne dve epizode.

Da li će nečiji "trk" biti objavljen potpuno ili delimično, nije neka mana. Ko kaže da Brubejkerovog Kapetana Ameriku moraju da objave u potpunosti (opet, objavljivali su trejdove koji postoje)? Ja sam im zahvalan i ovo što su objavili, jer da nisu, najverovatnije ne bih uopšte čitao/posedovao. Ako bude prihvaćeno dobro, možda se objavi još nešto od pomenutog run-a.
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21951 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 21/02/2021 : 18:26:24  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
@koze123 & markos
borg se zejebavao,napravivši parodiju na standardne krilatice koje se konstatno ponavljaju;ali dobro,to je taj čačanski humor,koji nije lako prepoznati;pogotovu ne markosu koji verovatno ne čita puno borgovih pisanija i ne poznaje ga,dok me koze uvek začudi kad se ovako upeca.

Odbrojavanje: još 1 dan
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11455 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 21/02/2021 : 18:29:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

Da li će nečiji "trk" biti objavljen potpuno ili delimično, nije neka mana. Ko kaže da Brubejkerovog Kapetana Ameriku moraju da objave u potpunosti (opet, objavljivali su trejdove koji postoje)?

Ne kažem da ga treba objaviti cijeloga, ali smijurija je objaviti prvo i treće poglavlje, a drugo preskočiti.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21951 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 21/02/2021 : 18:30:44  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
recimo,ovo što je Paka napisao za amere,a što je sve tačno,mene puno ne pogađa,jer mi nisu toliko bitni,pa mi sve te manjkavosti puno ne smetaju.

ali kod nekih za mene bitnih naslova,itekako jesu - Nadzirači u velikom formatu su urađeni na granici podnošljivosti;Vendeta,Povratak mračnog viteza i Valijanti (osim prvih par) su se morali štampati u Rotografici,a ne u Simbolu (dok su neki manje bitni stripovi odrađivani u Subotici,a ladno su mogli u Petrovaradinu).
Nova granica je morala ići u velikom formatu u jednoj knjizi.

Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21951 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 21/02/2021 : 18:34:54  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
kod Francuza sam već sitničav,tako da sam tu zadržao hrvatske albume,iako sam bio rad da kod svih pređem na srpsku varijantu.
a opet,ima i nekih stvari na koje nemam zamerke ili mogu preći preko njih - Asteriks i Pustinjske škorpije su na kraju jedino što uzeh,kod svega drugog je ostala SA/BG/Fibra varijanta.

Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11455 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 21/02/2021 : 18:40:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Šta se tiče njihovog Asterixa, imam prvu knjigu (ostale će nadam se uskoro doći) i skroz sam zadovoljan. Tisak, papir, prijevod, uvez, baš mi se sve sviđa!

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

koze123
Average Member

990 Posts

Member since 05/11/2018

Posted - 21/02/2021 : 19:03:09  Show Profile Show Extended Profile  Send koze123 a Private Message  Reply with Quote
Nisam kapirao humor, sve ok, nadam se da nisam uvredio Borga - a ove koje parodira nadam se da jesam.
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10684 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 21/02/2021 : 19:56:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:

Nisam kapirao humor, sve ok, nadam se da nisam uvredio Borga - a ove koje parodira nadam se da jesam.

Čini se da je Čačak i dobio ime po svojem shvaćanju humora sažetom u krilatici:

Čačka mečku ...

Za one koji ne razumiju ili žele znati više:

https://vukajlija.com/cackati-mecku

Edited by - Peyo on 21/02/2021 19:59:16
Go to Top of Page

axle munshine
Senior Member

Serbia
2413 Posts

Member since 14/06/2006

Posted - 21/02/2021 : 20:09:38  Show Profile Show Extended Profile  Send axle munshine a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jaki

quote:
Originally posted by axle munshine

Eto relevantnog objašnjenja i potvrde onoga što sam pisao...dakle, nema nikakvog "kopiranja" nečijeg kataloga već legitimni otkup istog naslova u dve različite države...a

To što netko "kopira" samo stripove koji su dobro prošli ne znači da nije legitimno.Neka "iskopiraju" neki strip koji je u Fibri loše prošao
A ovo o dva jezika,tržišta i države uopće nije tema ove rasprave.
Ima nas ovdje par koji misle da VČ u kreiranju svoje izdavačke politike gleda koji su naslovi dobro prošli u HR da ih izda u SR.
Ništa čudno,ništa loše i ništa nelegalno.
Zar treba nekog braniti kad ga nitko ne napada?
Pa ja bi prvi da prodajem nešto gleda kako je to prošlo na sličnom tržištu i bira ono što je dobro prošlo.

Da, ali ovde je Čk po ko zna koji put prozvana da kopira Fibru jer, eto, objaviće i Drakulu, a Komiko je rekao da je Čk bila u igri i pre nego što ga je Fibra objavila...i onda neko pametan kaže, eto, sačekali da vide kako je to prošlo kod Fibre pa i oni sad to objavljuju...da li sad razumeš poentu?
I da se razumemo, nemam nikakvu vezu ni sa Čk ili bilo kojim drugim izdavačem, samo me iritiraju neozbiljne i paušalne prozivke...

...BD, c'est la vie...
Go to Top of Page

borg
Senior Member

Serbia
2442 Posts

Member since 13/01/2020

Posted - 21/02/2021 : 20:20:29  Show Profile Show Extended Profile  Send borg a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ne možeš uvrediti borga, borgovi nemaju osećanja

quote:
Originally posted by Peyo

Čini se da je Čačak i dobio ime po svojem shvaćanju humora sažetom u krilatici:

Čačka mečku ...

Za one koji ne razumiju ili žele znati više:

https://vukajlija.com/cackati-mecku

Dobar

Resistance is futile.
Go to Top of Page

john connor
Advanced Member

Serbia
3014 Posts

Member since 15/02/2011

Posted - 21/02/2021 : 20:42:44  Show Profile Show Extended Profile  Send john connor a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by jaki

quote:

Eto relevantnog objašnjenja i potvrde onoga što sam pisao...dakle, nema nikakvog "kopiranja" nečijeg kataloga već legitimni otkup istog naslova u dve različite države...a

To što netko "kopira" samo stripove koji su dobro prošli ne znači da nije legitimno.Neka "iskopiraju" neki strip koji je u Fibri loše prošao
A ovo o dva jezika,tržišta i države uopće nije tema ove rasprave.
Ima nas ovdje par koji misle da VČ u kreiranju svoje izdavačke politike gleda koji su naslovi dobro prošli u HR da ih izda u SR.
Ništa čudno,ništa loše i ništa nelegalno.
Zar treba nekog braniti kad ga nitko ne napada?
Pa ja bi prvi da prodajem nešto gleda kako je to prošlo na sličnom tržištu i bira ono što je dobro prošlo.

Da, ali ovde je Čk po ko zna koji put prozvana da kopira Fibru jer, eto, objaviće i Drakulu, a Komiko je rekao da je Čk bila u igri i pre nego što ga je Fibra objavila...i onda neko pametan kaže, eto, sačekali da vide kako je to prošlo kod Fibre pa i oni sad to objavljuju...da li sad razumeš poentu?

Komiko nije rekao da je Ck bila u "igri" za Drakulu. A jedini koji ne shvata poentu si ti, koliko vidim...Ck Besovog Drakulu ne bi objavio da nije rasprodat kod Fibre, takodje ni Veciti Rat, verovatno nisu znali da ti stripovi postoje, ali su uocili sa se dobro prodaju...sto je njima jedino vazno...sto da se razumemo nije nista lose, ali karakterise poslovanje Carobne knjige, i to je to...
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21951 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 21/02/2021 : 21:21:47  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
potpuno bih se ovde složio sa Džonom oko Večitog rata i Drakule - da nisu rasprodati kod Fibre,ne verujem da bi se ni za sto godina našli u njihovom katalogu;vrlo moguće da je ista priča i za Matea.

ali sasvim je razumljivo da su procenili da će se ti naslovi dobro prodavati i na srskom tržištu i da su ih izdali,to jest uskoro izdati.

može i da im neko dojavi i da su neke Tvrđe rasprodate.

Go to Top of Page

verab
Advanced Member

Croatia
3158 Posts

Member since 22/01/2015

Posted - 21/02/2021 : 21:29:35  Show Profile Show Extended Profile  Send verab a Private Message  Reply with Quote
Da bar kopiraju bookgrob pa objave kompletnog Lincoln-a. Nitko se ne bi bunio.
Go to Top of Page

Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3401 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 21/02/2021 : 21:33:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
Pričamo o Večitom ratu, čiju su knjigu objavili još pre 10 godina? Ma da, verovatno nisu ni čuli za Haldemana pre Fibre.
Go to Top of Page

john connor
Advanced Member

Serbia
3014 Posts

Member since 15/02/2011

Posted - 21/02/2021 : 22:08:31  Show Profile Show Extended Profile  Send john connor a Private Message  Reply with Quote
Culi su za Haldemana, objavili knjigu, ali nisu znali za strip, pa jos rasprodat kod Fibre...
Go to Top of Page

koze123
Average Member

990 Posts

Member since 05/11/2018

Posted - 21/02/2021 : 22:25:21  Show Profile Show Extended Profile  Send koze123 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by john connor

Culi su za Haldemana, objavili knjigu, ali nisu znali za strip, pa jos rasprodat kod Fibre...

Ovo je baš spekulacija, i možda bi pila vodu da nisu objavili knjigu x godina ranije...
Go to Top of Page

john connor
Advanced Member

Serbia
3014 Posts

Member since 15/02/2011

Posted - 21/02/2021 : 22:42:41  Show Profile Show Extended Profile  Send john connor a Private Message  Reply with Quote
Spekulacija je i da su navodno bili upoznati sa konkretnim stripom...ali ono sto je sigurno da nije Fibrine dobre prodaje, ne bi ga objavili...sto opet nije nista lose, ljudi zele da rade proverene, komercijalne stvari, i primaran im je profit...
Go to Top of Page
Page: of 389 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.59 seconds. Snitz Forums 2000