U biti, najveća mana mog crteža su linije. Nisam nikad radio tušem, a gdje god pogledam neki tutorial o vrijednosti linija, uglavnom to budu osnove osnova. Ako netko ima kakav koristan link, nek slobodno stavi.
Pomogao bih ti, ali sa tim sam najslabiji. Ne crtam, pa me nije posebno privlačilo da proučavam finiš i tuširanje. A drugo, i ono što znam je iz pre-digitalnog doba. No, teorija bi trebalo da je ista. Klaus Janson je napisao knjigu o tome, i sigurno ne može škoditi da se pročita, ako možeš da nađeš negde PDF ili tako nešto .
The Famous Artist Course je još (mnogo) stariji, i te knjige su skoro mitske i nikada nisu bile u široj prodaji, ali mislim da se mogu naći skenovi tu i tamo. Kursevi crtanja od strane najvećih majstora ilustracije sredine XX veka. Nemaju veze sa stripom (osim jednog predavanja), ali baš skoro sam čuo od neke (mlađe) osobe da su lekcije o životinjskoj anatomiji iz ovih knjiga neprevaziđene do danas. Siguran sam da ima nešto o liniji.
Thought's the slave of life, and life Time's fool.
The Famous Artist Course je još (mnogo) stariji, i te knjige su skoro mitske i nikada nisu bile u široj prodaji, ali mislim da se mogu naći skenovi tu i tamo.
Mislim da sam pronašao ovo, pa kačim link ako bi još nekom pomoglo:
mi smo ovde naglasavali vaznost postavke i ona je ocita i ovde: ovo je u osnovi isti strip. ALI na ovom primeru se vidi koliko i drugi elementi puno znace:
Ta tipična debela ivična linija kod novog crtača, na donjoj tabli Osvetnika,je užas. Kao kad dete uzme debeli flomaster, pa krene da povlači po linijama i uokviruje.
Evo jednog primera koji nije baš "drugo odstojanje", već su samo neke estetske izmene na istim tablama. Valter Farer je nacrtao 1977. kratku priču Harija Čejza "Big Shot", objavljenu i kod nas u prvom broju Mini Eksa, a ista je kasnije poslužila da se 1981. napravi duža priča za četvrti album ovog serijala. Osim što su promenjena neka imena i destinacije u dijalozima, odrađene su i izvesne crtačke korekcije (za koje je valjda isto bio zadužen Farer?)
Ajde, kad sam već postavio primer iznad, da se nadovežem i ubacim i ovde table sa Zombijem. Opet je iz jedne kraće priče scenario nadograđen i napravljena cela saga, a za te potrebe je morao i Zombi da pusti kosu, ipak je drugačija moda bila 1973. u odnosu na 1953. godinu. (Ne znam zašto je u gornjem primeru devojka morala u roku od 4 godine da promeni frizuru, da li zbog modnih ili nekih drugih razloga?!)
Ima i ova tabla, valjda je to bila najava za novi magazin sa Zombijem kao glavnim junakom:
Kad smo kod modnih trendova, i mnogi drugi junaci su u skladu s vremenom puštali kosu manje ili više, Zagor, Bob Moran, Bruno Brazil, Fil Korigan itd. Znam koliko me je nervirao izgled Zagora u reprintima početnih epizoda, u to vreme nisam kapirao zašto je takav, uredno podšišan u pojedinim epizodama, mislio sam da je zbog toga što ga je neki "levak" crtao...
u kom novi crtaci ispravljaju kirbyjeve greske, kako kaze bleeding cool
malo je nezgodno sročeno to da ispravljaju njegove greške, ne zvuči lijepo. kirby je kirby ali ruku na srce, imao je puno mana. znam da je važan za strip ali osobno mislim da je precijenjen.