forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 ZAGOR
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 1214

prop_ovednik
Senior Member

Croatia
1497 Posts

Member since 13/01/2008

Posted - 24/03/2021 : 12:29:09  Show Profile Show Extended Profile  Send prop_ovednik a Private Message  Reply with Quote
Nisu novele toliko loše. Realno, tu nije bilo stranica za nešto značajno, meni je najveći problem nit koja ide kroz sve priče, gdje Burre sad na neki način definira Zagorovu starost, osobno potpuno nepotrebno.
Ali pojedničane priče - neke - su okej, dok je 1-2 loše. 3 bi bila max ocjena za najbolju, više od toga nemam.
Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 24/03/2021 : 18:36:14  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by going going

quote:
Originally posted by grofica Varga

Glava je sačuvana, lako to oni iz Baze Drugdje prišiju na neko drugo tijelo. Ne mora značiti da ga nećemo više nikad opet vidjeti.

Da, pogotovo to je efektno i dobar kraj. Cudi me da do sad to nisu vec iskoristili za neku ambiciozniju pricu. Da stave Rendalovu glavu na nekog robota ili nesto i da krene frka po Filadelfiji ili da krene na Kapitol u Vasingtonu, i da onda Zagor mora da reaguje, kao sto je morao kad je Helingen bombardovao Vasington u Nultom casu (kakva genijalna nolitina ideja!). Bas bi bilo dobro kada bi se takva epizoda desavala u nekom velikom gradu na istocnoj obali.

Ali ne bih voleo da tu potencijalnu pricu pise Burattini. Svaka mu cast na Rendalovom prvom povratku, sve stoji sto si ti napisala, identicno mislim. Ali mislim da ne bi bio dobar za novi povratak zbog njegovog tretmana Baze Drugde u novijim pricama. Od baze koja je top-secret i ko zna sta se sve desava u njoj, Burattini je unistio svu misteriju i svo uzbudjenje koje bismo mogli da osecamo kada se spominje njeno ime jer ju je pretvorio u potpunu banalnost. Tamo samo postoje agenti Robertson i onaj drugi (zaboravio sam mu ime) i niko vise. Nit postoje drugi agenti, naucnici, nit postoji obezbedjenje. Moze svako da udje kako hoce, obezbedjenje je nikakvo... To mi je najvise zasmetalo u Helingenovom nasledju i ne mogu da se setim u kojoj jos prici novijoj Burattinijevoj gde se spominje i pojavljuju agenti tajne baze Drugde.
Pretvorio je bazu u smejuriju, a nije se tako ophodio prema njoj u pocetku.

Kada sam vidjela Mutantovu glavu u tegli i meni je to odmah palo na pamet. Zbog Futurame i tegli s glavama poznatih ljudi. Kada je Nixon stavio svoju prvo na Benderovo tijelo, pa na nekog nabrijanog robota. Tako nekako je išlo.

Meni je Buratinijev Hellingen poprilično dobar strip. Zapitala sam se mnogo puta zbog čega se znanstveni svijet posvađao s Hellingenom. Dok je ostatak svijeta tamo negdje kod lokomotive na ugljen, ovaj ne da je preskočio svoje doba, nego je preskočio ovo naše doba. Lako za Titana, modernu podmornicu, radar i struju po pećinama. Ono doba, a on je već kod lasera, kloniranja, genetskog inženjeringa, napredne balistike, robotike. On po svemiru već uspostavlja kontakt s vanzemaljcima. U Demonu Ludila skače po dimenzijama. Kad znanstveni svijet ima takvog lika - što taj treba napraviti da ga se oni odreknu? Neslaganje s kolegama? Pa tu onda kolege lete iz priče, ne on. Pa čak da ga i izbace, druge vlade svijeta bi mu širom otvorile vrata. Da u ono doba imaju one rakete ili vojsku terminatora. Što on to mora biti? Očigledno da mora biti krajnje bolestan, izopačen, psihopat, monstrum, prijetnja i za njih same, za cijeli svijet. Ne samo rasizam, nego eugenika žešća. On će određivati tko na ovom svijetu ima pravo na život. Plus, ono što vladi i Bazi Drugdje najteže pada - tako ludog ga je nemoguće kontrolirati. Tu meni Bure pogađa u bit, čak i takav Hellingen još uvijek ima šanse, još uvijek ga se želi. Da im je poslušan, sve bi mu oprostili.
Scenario, crtež, dijalog i te stvari, to je moglo biti bolje.
Go to Top of Page

Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts

Member since 28/07/2002

Posted - 24/03/2021 : 19:58:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Curunir a Private Message  Reply with Quote
Buretov Hellingen dobar strip?
A majke ti. Bilo bi bolje da se i ti osloniš na nostalgiju.
O ukusima se ne raspravlja, no ako ti je ono smeće nad smećem dobro, samu si sebe diskvalificirala iz bilo kakve rasprave.
Oprosti, ali tako je.
Tvoje je pravo da ti se sviđa, ali nakon toga - zbogom pameti.

Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom.
Go to Top of Page

VALTER
Advanced Member

Croatia
6417 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 24/03/2021 : 20:21:17  Show Profile Show Extended Profile  Send VALTER a Private Message  Reply with Quote
Zapitala se mnogo puta zbog čega se znanstveni svijet posvađao s Hellingenom? Zbog toga što je on rasist, u vremenu kada je to zapravo općeprihvaćen stav? Burattinijev odgovor na tvoje pitanje je ljigav i neuvjerljiv, do te mjere da izaziva susramlje.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9282 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 24/03/2021 : 22:45:24  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Zagor - Ramatova prošlost

edicija: Odabrane priče (VČ)

Buratini & Dela Monika

Ne znam da li bi trebalo da me začuđavaju visoke ocene koje je ova priča dobijala od strane jednog dela čitalaca, na S.com-u, kad je Zagor u pitanju?

Od potencijalno fine avanturističke priče scenarista Barutini nije izvukao mnogo. Zaplet i pripovedanje su prilično mehanički. Svi likovi, sem glavnih, su dati površno, takoreći - papirnati su, a i sam Zagor i Čiko su svedeni na šablone sebe samih. Bonelijevi stripovi se često guše u dijalozima, što ima veze sa pristupom stripu kao "crtanom romanu", kao i sa tipično italijanskom ("narodskom" osobinom) raspričanosti. Možda se ovde i nije preteralo u količini teksta (nauštrb delovanja/dešavanja/akcije), koliko se stiče takav utisak zbog suvoparnosti istog.

Još jedna "specijalnost" Bonelija, koju ovde Barutini demonstrira, je veštačko "pumpanje" broja strana (282 strane zbirno, ima ova priča). Postiže je konstantnim prepričavanjima, čak i duplo, gde prvo lik kaže kako su ga napali i kako se jedva izvukao (što bi moglo da ostane na tome, uz još par rečenica), a onda ide flash-back u kome potanko vidimo kako su ga napali i kako se izvukao. Ovakav postupak scenarista sledi kroz ceo strip, uz razgovore negativaca koji se vrte u krug, kao i još dodatih scena snova (Ramat sanja, Zagor sanja...) da se priča "popuni". Istovremeno, prvu uzbudljivu akcionu scenu dobijamo tek na 237-oj strani (Zagor sa tigrovima), a kraj je zbrzani antiklimaks.

Dela Monika je dobar crtač (u nekim kasnijim radovima je bolji), ali iako uvek korektan, mnoga njegova rešenja (od poza, kompozicije, do crnih površina i nabora), mogu da budu bolja i efektnija.

Ramatova prošlost se lako konzumira i može da posluži u pitkom (ponajviše zbog crtačke profesionalnosti) i površnom "ubijanju vremena".

**
Go to Top of Page

prop_ovednik
Senior Member

Croatia
1497 Posts

Member since 13/01/2008

Posted - 25/03/2021 : 08:21:23  Show Profile Show Extended Profile  Send prop_ovednik a Private Message  Reply with Quote
Burretov Hellingen je loš strip, trenutak kad je skočio na onog doktora i zaklao ga je promašaj na n-tu, pa nije naš dragi doktor nikad bio čovik od akcije i rada, njemu je samo mozak djelovao. Već tu mi je bilo nekako dosta, sve ono dalje o Garthovoj prošlosti još i gore...
Go to Top of Page

jasa
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3492 Posts

Member since 26/08/2005

Posted - 25/03/2021 : 09:00:57  Show Profile Show Extended Profile  Send jasa an ICQ Message  Send jasa a Private Message  Reply with Quote
Hellingenovo naslijeđe je loše, pogotovo jer se radi o Hellingenu. Da je priča o nekome drugom bilo bi još i OK.
Ovo posljednje pojavljivanje je dno, vjerovatno nešto najgore što sam pročitao od Zagora.

Go to Top of Page

logo111
Senior Member

Croatia
2841 Posts

Member since 11/09/2016

Posted - 25/03/2021 : 09:58:39  Show Profile Show Extended Profile  Send logo111 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

Buratini & Dela Monika

Ne znam da li bi trebalo da me začuđavaju visoke ocene koje je ova priča dobijala od strane jednog dela čitalaca, na S.com-u, kad je Zagor u pitanju?

Od potencijalno fine avanturističke priče scenarista Barutini nije izvukao mnogo. Zaplet i pripovedanje su prilično mehanički. Svi likovi, sem glavnih, su dati površno, takoreći - papirnati su, a i sam Zagor i Čiko su svedeni na šablone sebe samih. Bonelijevi stripovi se često guše u dijalozima, što ima veze sa pristupom stripu kao "crtanom romanu", kao i sa tipično italijanskom ("narodskom" osobinom) raspričanosti. Možda se ovde i nije preteralo u količini teksta (nauštrb delovanja/dešavanja/akcije), koliko se stiče takav utisak zbog suvoparnosti istog.

Još jedna "specijalnost" Bonelija, koju ovde Barutini demonstrira, je veštačko "pumpanje" broja strana (282 strane zbirno, ima ova priča). Postiže je konstantnim prepričavanjima, čak i duplo, gde prvo lik kaže kako su ga napali i kako se jedva izvukao (što bi moglo da ostane na tome, uz još par rečenica), a onda ide flash-back u kome potanko vidimo kako su ga napali i kako se izvukao. Ovakav postupak scenarista sledi kroz ceo strip, uz razgovore negativaca koji se vrte u krug, kao i još dodatih scena snova (Ramat sanja, Zagor sanja...) da se priča "popuni". Istovremeno, prvu uzbudljivu akcionu scenu dobijamo tek na 237-oj strani (Zagor sa tigrovima), a kraj je zbrzani antiklimaks.

Dela Monika je dobar crtač (u nekim kasnijim radovima je bolji), ali iako uvek korektan, mnoga njegova rešenja (od poza, kompozicije, do crnih površina i nabora), mogu da budu bolja i efektnija.

Ramatova prošlost se lako konzumira i može da posluži u pitkom (ponajviše zbog crtačke profesionalnosti) i površnom "ubijanju vremena".

**

Nisam siguran dali je ovdje autor htio napraviti presjek ove epizode ili dati opći kritiku Bonelliju ?

Ako je u pitanju ovo prvo mislim da je to "pucanj u prazno" i vrlo površan pristup ovoj epizodi.

Da bi se secirala ova epizoda treba imati dobra "predznanja" o zagorovom svijetu. Prije čitanja svakako pročitati epizode "Tigar", pa i "Crna Božica" i još dosta toga da bi se dobila prva slika onog što se ovdje događa.

Likovi ovdje su vrlo kompleksni tako da za npr. jednog Ramtaha, starog prijatelj iz Fishlegove posade napisati da je površan lik možeš samo ako nemaš dovoljno široko znanje o Zagorovom svijetu uopće a posebno dubini odnosa Ramatha sa Dharmom i ostalim povezanim likovima.

Ovdje je sve na svom mjestu, nema tu "popunjavanja stranica", svaki kotačić funkcionira onako kako treba - od Zagora, Ramtaha, Kelloga, Dharme itd. sve je uzročno povezano sa svrhom. Scenarij je složen ali dobro vođen.

Dalje navodi se kao minus izostanak akcije. Pa nije ovo "američanski punisher" da Zagor uleti sa bazookom i pobije pola Indije. Dakle pogrešna su očekivanja u startu - jer Zagor je pustolovni strip a ovdje pored same radnje stripa može se pročitati puno o Indijskoj kulturi, božanstvima, odnosu sa Englezima itd. i sve to na zanimljiv način a to je ono što se od ovakvog stripa i očekuje.

Moje mišljenje je da ovaj strip nije toliko "površan" kolika je autorova površnost u pristupu njemu dovela do takvog stava.

Della Monica crtački dobar sa puno sjena i detalja.

Daj Bože da je više ovakvih Zagora i zato nije za čuditi se relativno dobre ocijene od Zagorovih fanova.

Edited by - logo111 on 25/03/2021 10:11:38
Go to Top of Page

jasa
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3492 Posts

Member since 26/08/2005

Posted - 25/03/2021 : 10:27:47  Show Profile Show Extended Profile  Send jasa an ICQ Message  Send jasa a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by logo111

quote:
Originally posted by alexts

Buratini & Dela Monika

**

Nisam siguran dali je ovdje autor htio napraviti presjek ove epizode ili dati opći kritiku Bonelliju ?

Ako je u pitanju ovo prvo mislim da je to "pucanj u prazno" i vrlo površan pristup ovoj epizodi.

Da bi se secirala ova epizoda treba imati dobra "predznanja" o zagorovom svijetu. Prije čitanja svakako pročitati epizode "Tigar", pa i "Crna Božica" i još dosta toga da bi se dobila prva slika onog što se ovdje događa.

Likovi ovdje su vrlo kompleksni tako da za npr. jednog Ramtaha, starog prijatelj iz Fishlegove posade napisati da je površan lik možeš samo ako nemaš dovoljno široko znanje o Zagorovom svijetu uopće a posebno dubini odnosa Ramatha sa Dharmom i ostalim povezanim likovima.

Ovdje je sve na svom mjestu, nema tu "popunjavanja stranica", svaki kotačić funkcionira onako kako treba - od Zagora, Ramtaha, Kelloga, Dharme itd. sve je uzročno povezano sa svrhom. Scenarij je složen ali dobro vođen.

Dalje navodi se kao minus izostanak akcije. Pa nije ovo "američanski punisher" da Zagor uleti sa bazookom i pobije pola Indije. Dakle pogrešna su očekivanja u startu - jer Zagor je pustolovni strip a ovdje pored same radnje stripa može se pročitati puno o Indijskoj kulturi, božanstvima, odnosu sa Englezima itd. i sve to na zanimljiv način a to je ono što se od ovakvog stripa i očekuje.

Moje mišljenje je da ovaj strip nije toliko "površan" kolika je autorova površnost u pristupu njemu dovela do takvog stava.

Della Monica crtački dobar sa puno sjena i detalja.

Daj Bože da je više ovakvih Zagora i zato nije za čuditi se relativno dobre ocijene od Zagorovih fanova.

Slažem se, meni je ovo super priča, lijepo vođena, mistična, dao bih 80% sigurno, plus odličan crtež, naslovnice efektne.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9282 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 25/03/2021 : 16:13:01  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Da ne bude da sam nepristojan, da ne odgovaram - volim polemike, nemam ništa protiv, ali imam princip da nekakvu recenziju ne treba dalje da obrazlažem/branim/pravdam i da ma koliko kratka, ona treba da bude dovoljna sama za sebe (kao jedno viđenje). Uobičajena forumska priča na ovu temu (ili bilo koju) može, drugi put.
Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 25/03/2021 : 16:18:43  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by VALTER

Zapitala se mnogo puta zbog čega se znanstveni svijet posvađao s Hellingenom? Zbog toga što je on rasist, u vremenu kada je to zapravo općeprihvaćen stav? Burattinijev odgovor na tvoje pitanje je ljigav i neuvjerljiv, do te mjere da izaziva susramlje.

Upravo tako - zbog rasizma prema "nižoj vrsti". Jedina stvar koja ti je promakla jest to da je njemu "niža vrsta" čovjek, a ova dostojna života - stroj. Takav mudrijaš pa ti to promaklo.

Hellingen tvrdi „Iako je to nužan uvjet, nije dovoljno biti bijelac!“
Susramlje je objašnjavati zreloj osobi da rečenica „ Iako je to nužan uvjet, nije dovoljno biti bijelac“ ima sljedeće značenje: iako je to nužan uvjet, nije dovoljno biti bijelac.

Nakon te izrazito zbunjive rečenice, Hellingen priča o svojim parametrima, o Spartancima, odbacivanju deformiranje djece. Šepavi deda se diže ljut i bijesan, jer uviđa da je šepav i da ga po Hellingenu čeka lista za odstrel. Dok je Hellingen iznosio svoje rasističke ideje, svijet znanosti je šutio. Mrko su gledali, ali su šutjeli. Tek kad su shvatili da ima još parametara, da čak i njih stavlja u istu kašu, tek onda dižu glas. Ne puca ljubav u intelektualne elite zbog Indijanaca i crnaca, ljubav puca kad su licemjerno uvidjeli da i njih smatra nedostojnima života. Tu on postaje prijetnja i za njih same. To sam i gore napisala. Ovako piše: „Prijetnja i za njih same“

Tada dolazi iduća scena. Njegov kolega, onaj najbliži, prvi shvaća gdje to ide. On shvaća da nije više toliki problem u rasizmu, nije problem ni što bi on određivao tko smije tko ne smije živjeti. Najveći problem je u tome, što je Hellingen, nakon razmišljanja po svojim parametrima došao do zaključka da niti jedno ljudsko biće nije savršeno. On će naime napraviti onog savršenog - robota. U njegovoj tikvi savršen je samo stroj. Nakon klaonice, ušli su u dio s metalnim skeletima. "Roboti! Hellingen želi stvoriti umjetne ljude oponašajući fiziologiju ljudskih zamoraca", nakon čega tvrdi "Tog luđaka treba zaustaviti i to odmah!"
Zašto bi netko tko radi u Bazi Drugdje bio šokiran time da jedan znanstvenik izrađuje robote?! Pa valjda zato što je postalo jasno da je njemu robot savršeno biće i da je plan s njima potaracati cijeli planet. (Prijetnja za cijeli svijet.)

Sljedeći Hellingenov stupanj je stvaranje umjetne inteligencije. (Vidio je neke stvari u Akronijanaca) Oni će biti jedini dostojni života na zemlji. Vidjeli smo i kadrove mašina naoružanih laserima vs vojska i zaostali topovi. Bilo bi mi drago da Hellingenova saga ode u tom smjeru. Tipičan SF pop kulture i s tim on ne krši niti jedan Bonellijev, niti Zagorov zakon.
Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 25/03/2021 : 16:25:08  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by prop_ovednik

Burretov Hellingen je loš strip, trenutak kad je skočio na onog doktora i zaklao ga je promašaj na n-tu, pa nije naš dragi doktor nikad bio čovik od akcije i rada, njemu je samo mozak djelovao. Već tu mi je bilo nekako dosta, sve ono dalje o Garthovoj prošlosti još i gore...

Strip ima masu toga što mi se nije svidjelo, to ne poričem. Radnja mu nema tečnost, stalno bombardira dugim rečenicama, hrpetinom flešbekova. Ona tuča u labu Akronijanaca... Kao fol sad će se on namjestiti da jedan terminator udari ovog drugog. Pa se onda namješta da bi ovaj udario po stroju. Bolje bi bilo bez dijaloga. Jednostavno se mlate pa kud puklo da puklo. Dječak Indijanac, mudriji od svih Darkwoodskih vračeva. Pomislila sam da je možda prikriveni Kiki Manitu, koji je tu da bi im ukazao neke stvari. Ali je čudno da se Veliki Duh pojavi tako da visi na grani iznad provalije. Što bi to značilo, da radi neki test za Zagora?! Pa i to što sam spominješ, više mu pristaje da drugi obavljaju prljave poslove. Kraj je totalno glup. "Doša vrag po svoje." Wendigo skuplja Hellingene, to mu je hobi.
Ali mi se sviđa gdje on s njim ide i sviđa mi se što je vlada, baza drugdje i vojska upetljana. Dali bi guzice samo da bi ga kontrolirali i imali na raspolaganju njegovu tehnologiju. Naprednija tehnologija, veća moć. U kompletu, zadovoljno sam sklopila strip! Sa smješkom na licu!
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9576 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 25/03/2021 : 16:56:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Nije alexts površan nego malo objektivniji od nas fanova. Prepričavanje je već running gag kad je Burattini u pitanju a redundantnost teksta i crteža je vec standardana boljka. Za Nolittu se već govorilo zašto je to tako a za Burattinija je očito da se vodi njime i time što je često govorio da priča mora biti jasna, i, ako treba i po tri puta objasniti. On je to doslovno shvatio i ne razumije da može objasniti i crtežom.

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

VALTER
Advanced Member

Croatia
6417 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 25/03/2021 : 16:59:28  Show Profile Show Extended Profile  Send VALTER a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by VALTER

Upravo tako - zbog rasizma prema "nižoj vrsti". Jedina stvar koja ti je promakla jest to da je njemu "niža vrsta" čovjek, a ova dostojna života - stroj. Takav mudrijaš pa ti to promaklo.

Hellingen tvrdi „Iako je to nužan uvjet, nije dovoljno biti bijelac!“
Susramlje je objašnjavati zreloj osobi da rečenica „ Iako je to nužan uvjet, nije dovoljno biti bijelac“ ima sljedeće značenje: iako je to nužan uvjet, nije dovoljno biti bijelac.

Nakon te izrazito zbunjive rečenice, Hellingen priča o svojim parametrima, o Spartancima, odbacivanju deformiranje djece. Šepavi deda se diže ljut i bijesan, jer uviđa da je šepav i da ga po Hellingenu čeka lista za odstrel. Dok je Hellingen iznosio svoje rasističke ideje, svijet znanosti je šutio. Mrko su gledali, ali su šutjeli. Tek kad su shvatili da ima još parametara, da čak i njih stavlja u istu kašu, tek onda dižu glas. Ne puca ljubav u intelektualne elite zbog Indijanaca i crnaca, ljubav puca kad su licemjerno uvidjeli da i njih smatra nedostojnima života. Tu on postaje prijetnja i za njih same. To sam i gore napisala. Ovako piše: „Prijetnja i za njih same“

Tada dolazi iduća scena. Njegov kolega, onaj najbliži, prvi shvaća gdje to ide. On shvaća da nije više toliki problem u rasizmu, nije problem ni što bi on određivao tko smije tko ne smije živjeti. Najveći problem je u tome, što je Hellingen, nakon razmišljanja po svojim parametrima došao do zaključka da niti jedno ljudsko biće nije savršeno. On će naime napraviti onog savršenog - robota. U njegovoj tikvi savršen je samo stroj. Nakon klaonice, ušli su u dio s metalnim skeletima. "Roboti! Hellingen želi stvoriti umjetne ljude oponašajući fiziologiju ljudskih zamoraca", nakon čega tvrdi "Tog luđaka treba zaustaviti i to odmah!"
Zašto bi netko tko radi u Bazi Drugdje bio šokiran time da jedan znanstvenik izrađuje robote?! Pa valjda zato što je postalo jasno da je njemu robot savršeno biće i da je plan s njima potaracati cijeli planet. (Prijetnja za cijeli svijet.)

Sljedeći Hellingenov stupanj je stvaranje umjetne inteligencije. (Vidio je neke stvari u Akronijanaca) Oni će biti jedini dostojni života na zemlji. Vidjeli smo i kadrove mašina naoružanih laserima vs vojska i zaostali topovi. Bilo bi mi drago da Hellingenova saga ode u tom smjeru. Tipičan SF pop kulture i s tim on ne krši niti jedan Bonellijev, niti Zagorov zakon.

Ovdje se radi o tumačenju koje za cilj ima autoru staviti u usta ono što on nije rekao. Interpretacijom se pokušava prikazati nešto drugačijim, ili većim, od onoga što jest. Banalnog Burattinija pokušava se prikazati kao čitača ljudske psihe, koji savršeno oslikava motive, postupke, misli i emocije svojih likova. To podsjeća na odvjetništvo ili na teologiju.

Naime, činjenica je da Garth svoje rasističke stavove jedne večeri iznese javno, pred auditorijem svojih kolega, a što izazove masovno zgražanje i njegovo izopćenje. Prema tome, jasno je da je to okidač koji po Burattiniju Gartha vodi na njegov put Mad Doctora. To da bi znanstvena zajednica u tom trenutku bila u strahu od Gartha, pa njegov rasizam iskoristila kao motiv da ga se eliminira, jednostavno ne stoji - jer Garthova veličina u tom trenutku nije se ni pokazala, pa on nikome ne može biti prijetnja. A ljigavo je i bezobrazno napisati, kao što je Burattini učinio, da bi se optužbom za rasizam, koji je tada institucionaliziran kroz ropstvo crnaca, nekoga moglo diskvalificirati.
Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 25/03/2021 : 17:21:52  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message  Reply with Quote
Kod tebe se pak radi o tome da Buratinija smatraš totalnim glupanom i rado uskočiš u najgluplju moguću interpretaciju koju možeš iskopati
Edit-do duše ne smatram ga ni ja pripovjedačkim genijem ali da je baš baš baš toliki kreten. Sram bi me bilo tolikog samoljublja i prepotencije

Edited by - grofica Varga on 25/03/2021 17:23:59
Go to Top of Page

Dexters
Senior Member

Croatia
1526 Posts

Member since 05/08/2018

Posted - 25/03/2021 : 17:31:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Dexters a Private Message  Reply with Quote
Moj komentar na Hellingenovo nasljeđe iz 2019:

"Izuzetno slabo. Prerazvučena priča koja je pretrpana flashbackovima i nagomilanim objašnjenima sporednih elemenata. Glavna nit priče lišena duha, a i suviše dosadna da bi prošla kao zabavan akcijski strip. Loš sterilan crtež svakako doprinosi neprobavljivosti ovog uratka."

Vidim da se nitko ne obazire na crtež. Dvojac Sedioli- Verni je neprihvatljiv. Nakon trideset godina (ej 30 godina) serijal se crtački srozava na razinu Donatellija. I još k tomu oni rade jubilarne, bitne, dugoočekivane priče, ma daj. Grofice, ti si možda tolerantna po tom pitanju, a ostavljam mogućnost i da ima nešto u tvom tumačenju scenarija- barem zvuči zanimljivo ovako na čitanje. Ne bi bilo loše da pošalješ pismo Morenu i savjetuješ mu da se posveti pisanju pripovjedaka, a nek se ostavi stripa.
Go to Top of Page

doom
stripovi.com suradnik

742 Posts

Member since 28/07/2016

Posted - 25/03/2021 : 17:40:35  Show Profile Show Extended Profile  Send doom a Private Message  Reply with Quote
Hellingenovo nasljedje iako poprilicno nekvalitetno je skoro pa remek djelo za ovo zadnje sto je burattini napisao. Da u toj nazadnoj sprdacini od firme ima imalo dosljednosti i (osnovnih!!)kriterija, burattini bi dobio otkaz s obzirom na sramotu i stetu koju nanosi serijalu i uopce poslu scenarista. Bez maste, bez srca, jedno ogromno nista.
Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 25/03/2021 : 17:45:21  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message  Reply with Quote
Što je izašao i Hellingen 7?
Go to Top of Page

doom
stripovi.com suradnik

742 Posts

Member since 28/07/2016

Posted - 25/03/2021 : 17:48:24  Show Profile Show Extended Profile  Send doom a Private Message  Reply with Quote
quote:

Što je izašao i Hellingen 7?

Mislim da je 8, a ne 7:
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=50673&whichpage=1
Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 25/03/2021 : 17:55:27  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message  Reply with Quote
Da, taj neki za kojeg nisam još čula trebao bi biti 8.
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 26/03/2021 : 09:44:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
Opet se sve vrti oko ukusa. Nekima se sviđa onaj plitki amerikanizirani Boseli a nekima Buratini.
Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4668 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 26/03/2021 : 12:50:30  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
tako je. Vrijednost tog helingena je u objašnjenju geneze zla što je po meni dobro ispričano kroz helingenovu priču iz mladosti. bio je već na faksu dr. mengele što se slaže sa kasnijim epizodama u kojima indijance vrednuje jedino kao zamorce za svoje pokuse. kraj tog helingena sa onim ukazanjem je pomalo djetinjast pa kvari cjelokupnu sliku
quote:

quote:
Originally posted by going going

quote:

Glava je sačuvana, lako to oni iz Baze Drugdje prišiju na neko drugo tijelo. Ne mora značiti da ga nećemo više nikad opet vidjeti.

Da, pogotovo to je efektno i dobar kraj. Cudi me da do sad to nisu vec iskoristili za neku ambiciozniju pricu. Da stave Rendalovu glavu na nekog robota ili nesto i da krene frka po Filadelfiji ili da krene na Kapitol u Vasingtonu, i da onda Zagor mora da reaguje, kao sto je morao kad je Helingen bombardovao Vasington u Nultom casu (kakva genijalna nolitina ideja!). Bas bi bilo dobro kada bi se takva epizoda desavala u nekom velikom gradu na istocnoj obali.

Ali ne bih voleo da tu potencijalnu pricu pise Burattini. Svaka mu cast na Rendalovom prvom povratku, sve stoji sto si ti napisala, identicno mislim. Ali mislim da ne bi bio dobar za novi povratak zbog njegovog tretmana Baze Drugde u novijim pricama. Od baze koja je top-secret i ko zna sta se sve desava u njoj, Burattini je unistio svu misteriju i svo uzbudjenje koje bismo mogli da osecamo kada se spominje njeno ime jer ju je pretvorio u potpunu banalnost. Tamo samo postoje agenti Robertson i onaj drugi (zaboravio sam mu ime) i niko vise. Nit postoje drugi agenti, naucnici, nit postoji obezbedjenje. Moze svako da udje kako hoce, obezbedjenje je nikakvo... To mi je najvise zasmetalo u Helingenovom nasledju i ne mogu da se setim u kojoj jos prici novijoj Burattinijevoj gde se spominje i pojavljuju agenti tajne baze Drugde.
Pretvorio je bazu u smejuriju, a nije se tako ophodio prema njoj u pocetku.

Kada sam vidjela Mutantovu glavu u tegli i meni je to odmah palo na pamet. Zbog Futurame i tegli s glavama poznatih ljudi. Kada je Nixon stavio svoju prvo na Benderovo tijelo, pa na nekog nabrijanog robota. Tako nekako je išlo.

Meni je Buratinijev Hellingen poprilično dobar strip. Zapitala sam se mnogo puta zbog čega se znanstveni svijet posvađao s Hellingenom. Dok je ostatak svijeta tamo negdje kod lokomotive na ugljen, ovaj ne da je preskočio svoje doba, nego je preskočio ovo naše doba. Lako za Titana, modernu podmornicu, radar i struju po pećinama. Ono doba, a on je već kod lasera, kloniranja, genetskog inženjeringa, napredne balistike, robotike. On po svemiru već uspostavlja kontakt s vanzemaljcima. U Demonu Ludila skače po dimenzijama. Kad znanstveni svijet ima takvog lika - što taj treba napraviti da ga se oni odreknu? Neslaganje s kolegama? Pa tu onda kolege lete iz priče, ne on. Pa čak da ga i izbace, druge vlade svijeta bi mu širom otvorile vrata. Da u ono doba imaju one rakete ili vojsku terminatora. Što on to mora biti? Očigledno da mora biti krajnje bolestan, izopačen, psihopat, monstrum, prijetnja i za njih same, za cijeli svijet. Ne samo rasizam, nego eugenika žešća. On će određivati tko na ovom svijetu ima pravo na život. Plus, ono što vladi i Bazi Drugdje najteže pada - tako ludog ga je nemoguće kontrolirati. Tu meni Bure pogađa u bit, čak i takav Hellingen još uvijek ima šanse, još uvijek ga se želi. Da im je poslušan, sve bi mu oprostili.
Scenario, crtež, dijalog i te stvari, to je moglo biti bolje.

Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 26/03/2021 : 17:43:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
Znači Bure je napravio još jednog Hellingena? Šta je sad objasnio, kako je nazi Hellingen završio srednju školu?

Bure ima edipovski kompleks prema Zagoru, neće stati dok ga ne pokopa.
Go to Top of Page

Gru
Average Member

839 Posts

Member since 07/01/2014

Posted - 26/03/2021 : 21:20:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Gru a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Poncho

Znači Bure je napravio još jednog Hellingena? Šta je sad objasnio, kako je nazi Hellingen završio srednju školu?

Ja očekujem u sljedećem Buretovom Helingenu: Helingen mačetom odsjeca Zagoru ruku pa mu govori "Zagore, ja sam tvoj otac!" (i naravno, onda slijedi objašnjavanje zašto mu je Helingen zapravo otac, a ne Mike Wilding).
Go to Top of Page

RadioClash
Senior Member

Virgin Islands (United Kingdom)
1670 Posts

Member since 20/11/2015

Posted - 26/03/2021 : 21:52:00  Show Profile Show Extended Profile  Send RadioClash a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Gru

quote:
Originally posted by Poncho

Ja očekujem u sljedećem Buretovom Helingenu: Helingen mačetom odsjeca Zagoru ruku pa mu govori "Zagore, ja sam tvoj otac!" (i naravno, onda slijedi objašnjavanje zašto mu je Helingen zapravo otac, a ne Mike Wilding).

Hellingen je zapravo Zagorov klon iz budućnosti, kloniran od strane Akronjonaca i poslan u prošlost da zaustavi Zagora.
Go to Top of Page
Page: of 1214 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.98 seconds. Snitz Forums 2000