forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 FIBRA PREDSTAVLJA: Kolorka 175 - D
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

DzekDenijels
Senior Member

Serbia
2474 Posts

Member since 26/07/2009

Posted - 29/03/2021 : 01:32:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit DzekDenijels's Homepage  Send DzekDenijels a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Shaner

quote:
Originally posted by going going

Sto je Maïorana odustao od crtanja stripova?

https://www.fibra.hr/autori/bruno-maiorana/384/

Šteta...

Carpe diem
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2278 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 29/03/2021 : 09:03:04  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Da, da, nažalost surova je istina da je život crtača stripova jedan od najbjednijih života ikad. Ima ovaj izvrstan interju sa Daveom Cooperom koji je prije 15 godina, nakon remek djela Riplle završio karijeru i prešao u ilustratorske vode - tu se vidi koliko je bijedan život crtača stripova:

https://www.vice.com/en/article/8gm9ng/dave-v13n5

Citat za one kojima se ne da čitat:

So comics suck? They do don’t they? Who are we kidding? You spend eight hours on a page and people read it in a few seconds.

You gave up on the cartoons because it was too hard.

What was it, like, 0.000000000000000001 dollars an hour? (plaća, je li)
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40300 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 29/03/2021 : 18:29:45  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Nakon procitanog integrala mogu reci da sam razocaran. Kvalitet koji jose tri prethodna stripa ne moze ni u ludilu da dosegne D. Ovakav crtez pase Indiji i Garulfu ali ovde ne. Vuce na karikaturu i sprdnju a tematika je kasapljenje. Prica takodje neubedljiva, isfuran D sa ko zna kojom verzijom. Bas mi se nije svideo. Moja ocena 4/10

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10882 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 29/03/2021 : 20:13:23  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
dobro de, ne moze uvek, mora nekad da se naprave pare da se plate komunalije i slicno. zavrir mi je delovao dosadnjikavo, al ajde na staru slavu velikana ayrolesa ipad sam pazio ovaj strip. sad, kad sam bio bas raspolozen za citanje, kad su misli bile skorz bistre uspevao sam da hvatam tu finocu ovog scenariste, tako da je ovaj strip uspeo doci neke ok ocene. nekako se poklopilo da sam pre ovog citao shi onog zidroua, negde slican istorijski period, gde se scenario smuckao iz buckurisa od filmova, taj je bio boze me ti sacuvaj.
idemo dalje, vreme je da marko izvuce nekog novog velikog scenaristu
Go to Top of Page

KuntaKinte
Senior Member

Serbia
1696 Posts

Member since 25/09/2007

Posted - 29/03/2021 : 22:16:28  Show Profile Show Extended Profile  Send KuntaKinte a Private Message  Reply with Quote
Fakat je da nam je Ayroles digao malo kriterijume i uneo živost u francusku žabokrečinu sa prethodnim stripovima. Opet, da je D pisao bilo ko drugi, verujem da bi komentari bili da je ovo korektan BD sa zanimljivim raspletom.

Bajdvej, da ne bude da opet tražim dlaku u jajetu, ali mislim da postoji još jedna nelogičnost u stripu, ne znam da li je do scenariste ili do prevodioca: na 22. tabli drugog albuma se onaj stari gospodin obraća, čini mi se gđici Billington, sa “gđo Drake”. Jesam li ja to nešto propistio ili se ona lažno predstavlja or what? Kasnije vidimo da ona definitivno nije gđa Drake.
Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7270 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 30/03/2021 : 09:17:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by KuntaKinte

Fakat je da nam je Ayroles digao malo kriterijume i uneo živost u francusku žabokrečinu sa prethodnim stripovima. Opet, da je D pisao bilo ko drugi, verujem da bi komentari bili da je ovo korektan BD sa zanimljivim raspletom.

Bajdvej, da ne bude da opet tražim dlaku u jajetu, ali mislim da postoji još jedna nelogičnost u stripu, ne znam da li je do scenariste ili do prevodioca: na 22. tabli drugog albuma se onaj stari gospodin obraća, čini mi se gđici Billington, sa “gđo Drake”. Jesam li ja to nešto propistio ili se ona lažno predstavlja or what? Kasnije vidimo da ona definitivno nije gđa Drake.

Ovo i je korektan BD sa zanimljivim raspletom, i upravo u tome je problem.

Što se tiče ove situacije s prezimenima, ja sam shvatio da je tip pretpostavio da je ona Drakeova žena pošto je došla s njim a nije bio običaj da mlade neudane dame šeću okolo nasamo s gospodom.

http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

KuntaKinte
Senior Member

Serbia
1696 Posts

Member since 25/09/2007

Posted - 30/03/2021 : 10:04:33  Show Profile Show Extended Profile  Send KuntaKinte a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Shaner
Što se tiče ove situacije s prezimenima, ja sam shvatio da je tip pretpostavio da je ona Drakeova žena pošto je došla s njim a nije bio običaj da mlade neudane dame šeću okolo nasamo s gospodom.

Ima logike. Doduše, on joj se dva puta obraća, prvo sa "gđo Drake", a onda odmah sa "Vaš suprug". Možda je ipak malo više slobode u tom "pretpostavljanju".
U svakom slučaju, to nije toliko bitan detalj, mada je mene čačkao sve vreme i pokušavao sam da dokučim da li zaista postoji nešto više u njihovom odnosu, osim što je ona zaljubljena u njega (što je očigledno neuzvraćeno).
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10349 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 30/03/2021 : 10:34:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:

Fakat je da nam je Ayroles digao malo kriterijume i uneo živost u francusku žabokrečinu sa prethodnim stripovima.

???
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10882 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 30/03/2021 : 10:40:31  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote

quote:

Fakat je da nam je Ayroles digao malo kriterijume i uneo živost u francusku žabokrečinu sa prethodnim stripovima.

+1
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10349 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 30/03/2021 : 10:50:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
Nije upitan Ayroles, ali pisati o žabokrečini, to znači ili jako imati pojma ili suprotno.

BD obuhvaća ogromnu širinu i po temama i po izvedbi, a po inovativnosti ne zaostaje za nikim.

Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10882 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 30/03/2021 : 11:23:23  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Peyo

Nije upitan Ayroles, ali pisati o žabokrečini, to znači ili jako imati pojma ili suprotno.

BD obuhvaća ogromnu širinu i po temama i po izvedbi, a po inovativnosti ne zaostaje za nikim.

tokom 80tih bilo je dosta velikana u bd mejnstrimu. najbolje od te skole dolazi nam iz proslog veka. sad ayroles je tu negde na prelazu vekova, al i dalje covek pise odlicne stripove.
ako ti nalazi da i danas imamo velike bd stipove kao nekad, ne znam sta bih rekao.
i ta zabokrecina je svuda, nije ovo vise ni doba velikana
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10349 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 30/03/2021 : 12:37:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kasper

ako ti nalazi da i danas imamo velike bd stipove kao nekad, ne znam sta bih rekao.

Sigurno da ima velikana i dan danas, pa nisu svi umrli i stvaraju dobre stripove i dalje. A rađaju se i novi.

Druga stvar je tko se smatra velikanom i kako se stvaraju. Kolika je u tome uloga publike, a kolika i koja medija/kritike? Da li je komercijalnost treba bit jedini kriterij, a ako nije po čemu raspoznati velikana?

Možda je danas i hiperprodukcija kriva za manjak velikana općenito i u drugim medijima. A isto tako postoji velika ponuda svega i svačega, od interneta, video i TV produkcije i dr.

Razvodne se interesi, a u toj hiperprodukciji je puno i smeća, odnosno uradaka manje vrijednosti, ali fino zapakarinih što mnogima onemogućuje da razdvoje žito od kukolja i prepoznaju iznimne vrijednosti.
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10882 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 30/03/2021 : 12:47:55  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
da ne duzimo, daj ti reci koji su ti veliki majnstrim bd serijali danas
pored tog mejstrima, ima odlicnih stipova, al sve se to svelo na neke bas individualne ukuse. nema vise za siroke mase da se rade odlicne stvari, to je problem
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10349 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 30/03/2021 : 13:21:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:

pored tog mejstrima, ima odlicnih stipova, al sve se to svelo na neke bas individualne ukuse. nema vise za siroke mase da se rade odlicne stvari, to je problem

Pitanje je što je danas mainstream serijal u BD-u i stripu općenito, a i koliko ih trenutno ima ili ih je bilo.

A i inače nikad ne radim neke best of liste, osim ponekad listu onih što su mi po volji i to kada imam više vremena. Iz više razloga, a najvažniji mi je da mi se ne da prepucavati postovima s onima čiji je ukus drugačiji, a na ovom forumu ne nedostaje krajnosti, od pišanja po kapitalnim djelima 9. umjetnosti do mega uzdizanja minornih ostvarenja.

Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member

4966 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 30/03/2021 : 13:33:05  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
A da kaspera preusmjerimo na antoanov topic? http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51681
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21125 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 30/03/2021 : 13:41:53  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
svašta - i danas kao i nekad,ima fenomenalnih stripova u BD školi.

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

sumohrvat
Advanced Member

4031 Posts

Member since 22/11/2004

Posted - 30/03/2021 : 13:54:23  Show Profile Show Extended Profile  Send sumohrvat a Private Message  Reply with Quote
Što bi rekao veliki Arsen...
Pravim sjajem može sjati
Ono što je prošlost sad
Što ne može da se vrati
Što je bilo ko zna kad
Vjerujem da ćemo i mi tek za deset, dvadeset, dao Bog i trideset godina pravim očima gledati neke stripove koji su sad noviteti...
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10349 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 30/03/2021 : 13:57:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by sumohrvat
Vjerujem da ćemo i mi tek za deset, dvadeset, dao Bog i trideset godina pravim očima gledati neke stripove koji su sad noviteti...

Misliš kada kompletiramo serijal ?!
Go to Top of Page

izivko
Advanced Member

Germany
12516 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 30/03/2021 : 13:59:44  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

tokom 80tih bilo je dosta velikana u bd mejnstrimu. najbolje od te skole dolazi nam iz proslog veka. sad ayroles je tu negde na prelazu vekova, al i dalje covek pise odlicne stripove.

S ovime bih se složio. Što lagodan život učini od ljudi!

Have mercy
Go to Top of Page

KuntaKinte
Senior Member

Serbia
1696 Posts

Member since 25/09/2007

Posted - 30/03/2021 : 14:12:12  Show Profile Show Extended Profile  Send KuntaKinte a Private Message  Reply with Quote
quote:

Mislim da se ipak radi o ukusima, a ne o znanju.

Verovatno je do mene, meni je kod stripova češće bitnija priča nego crtež, a utisak mi je da je kod Vrancuza obratno, što me dovodi do toga da mi je "ta škola" najdalja od trenutnih interesovanja. Zbog toga i gruba formulacija koja je, pak, ovde malo uzburkala strasti (što je dobro!).

Enivej, svuda je gomila toga đubre koje treba zaobilaziti u širokom luku, a za pronaći onih 1% stripova zaista vrednih čitanja treba se dobrano potruditi.

Edited by - KuntaKinte on 30/03/2021 14:13:07
Go to Top of Page

izivko
Advanced Member

Germany
12516 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 30/03/2021 : 14:22:03  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Mislim da se ipak radi o ukusima, a ne o znanju.

Verovatno je do mene, meni je kod stripova češće bitnija priča nego crtež, a utisak mi je da je kod Vrancuza obratno, što me dovodi do toga da mi je "ta škola" najdalja od trenutnih interesovanja. Zbog toga i gruba formulacija koja je, pak, ovde malo uzburkala strasti (što je dobro!).

Enivej, svuda je gomila toga đubre koje treba zaobilaziti u širokom luku, a za pronaći onih 1% stripova zaista vrednih čitanja treba se dobrano potruditi.

Treba se potruditi a onda i skrenuti ljudima pažnju na njih da se ne mučimo svi tražeći ih u toj masi. Fali nam što više preporuka.

Godišnje čitam oko 600 stotina stripova a na koncu godine teško mi je pronaći 10 odličnih do vrhunskih, jednostavno ih nema po mom mišljenju.

Ova godina je bila dobro počela pa sam se ponadao ali brzo je uslijedio zastoj i razočaranje.
Ali ne odustajem ja lako.

Have mercy
Go to Top of Page

Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3281 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 30/03/2021 : 14:22:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
Ovo mi je klasična priča ljudi koji zagaze u sredovečnost.
Nije više kao nekad, nema više filmova/bendova/stripova kakvi su se nekad pravili nja nja. Dobrih stvari je bilo i biće u svakoj branši. Ono šta se menja su tokovi, načini na koje umetnost dolaze do svojih konzumenata i to što se sada raspršavanjem medija dovelo do toga da ima i mnogo pravaca i shodno tome, ne može se očekivati da bilo koji velikan ima procentualni udeo u masovnoj konzumaciji kao neki par decenija ranije. To je kao što su u Americi neke serije imale gledanosti od 60-70 miliona 70ih, 80-ih dok je bilo 5 kanala a sada sa 100+ i striming servisima, trećina od toga je enormna popularnost. Tako je i stripovima. Nekad su francuzi samo imali par časopisa i sve saznavali odatle. I odatle se profilisao mainstream. Misliš da bi ti nakon dva Tintina, tri Bluberija , četiri Talična ili štaveć izgovorio "E ovo su velikani!) da si tad živeo? Potrebno je i neko vreme da se stvori fama i izbori mesto na vrhu. Zato ti se čini da nema ništa iz novog doba.

Samo si omatorio kaspere.
Go to Top of Page

Chui
Senior Member

1034 Posts

Member since 13/12/2020

Posted - 30/03/2021 : 14:45:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Chui a Private Message  Reply with Quote
quote:

Široke mase danas smatraju strip pretpotopnim medijem, vizualno nepokretne slike i tekst, bože sačuvaj će ti reći 9 od 10 klinaca. Koliko toliko strip kod mainstream publike zadržavaju tek Hollywoodski Marvel DC spektakli. Tako da tražiti danas od stripa da bude što je nekoć bio je sumanuto. Bilo kakav kvalitetniji strip je danas medij baš za ljude sa posebnim ukusom ili je neka nostalgija u pitanju. Slično je i u glazbi, ne još tako grozno ali blizu.

Edited by - Chui on 30/03/2021 14:55:31
Go to Top of Page

KuntaKinte
Senior Member

Serbia
1696 Posts

Member since 25/09/2007

Posted - 30/03/2021 : 15:00:19  Show Profile Show Extended Profile  Send KuntaKinte a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Red Marquis

Ovo mi je klasična priča ljudi koji zagaze u sredovečnost.
Nije više kao nekad, nema više filmova/bendova/stripova kakvi su se nekad pravili nja nja. Dobrih stvari je bilo i biće u svakoj branši.
...
Samo si omatorio kaspere.

Potpuno se slažem.
Ja što sam matoriji, sve sam veći drkadžija i samo tražim razloge da gunđam.
Mada, paradoks je da za stripove mislim da su sve bolji i bolji, ali je produkcija postala hiper i čovek ne može više da se odbrani od tolike navale.
izivko je isto u pravu kad kaže da treba češće pisati preporuke, ali mene recimo skoro uvek mrzi da to radim i često pomislim "meh, koga briga šta ja mislim", pa ne želim da davim ljude svojim komentarima, plus sa malo ljudi ovde imam identičan ukus.
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10349 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 30/03/2021 : 15:17:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
izivko je isto u pravu kad kaže da treba češće pisati preporuke, ali mene recimo skoro uvek mrzi da to radim i često pomislim "meh, koga briga šta ja mislim", pa ne želim da davim ljude svojim komentarima, plus sa malo ljudi ovde imam identičan ukus.

Piši, nije bitno koliko ljudi pročita, ali neki će ti biti jako zahvalni.

Ja uvijek rado pročitam kada daješ osvrt na nešto pročitano, a ima sigurno još dosta ljudi. Mnogima se ne da pisati, ali čitaju.
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.16 seconds. Snitz Forums 2000