Author |
Topic |
DzekDenijels
Senior Member
Serbia
2474 Posts
Member since 26/07/2009 |
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2278 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 29/03/2021 : 09:03:04
|
Da, da, nažalost surova je istina da je život crtača stripova jedan od najbjednijih života ikad. Ima ovaj izvrstan interju sa Daveom Cooperom koji je prije 15 godina, nakon remek djela Riplle završio karijeru i prešao u ilustratorske vode - tu se vidi koliko je bijedan život crtača stripova:
https://www.vice.com/en/article/8gm9ng/dave-v13n5
Citat za one kojima se ne da čitat:
So comics suck? They do don’t they? Who are we kidding? You spend eight hours on a page and people read it in a few seconds.
You gave up on the cartoons because it was too hard.
What was it, like, 0.000000000000000001 dollars an hour? (plaća, je li) |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40300 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 29/03/2021 : 18:29:45
|
Nakon procitanog integrala mogu reci da sam razocaran. Kvalitet koji jose tri prethodna stripa ne moze ni u ludilu da dosegne D. Ovakav crtez pase Indiji i Garulfu ali ovde ne. Vuce na karikaturu i sprdnju a tematika je kasapljenje. Prica takodje neubedljiva, isfuran D sa ko zna kojom verzijom. Bas mi se nije svideo. Moja ocena 4/10 |
Patricia hic mea totus mundus est |
|
|
kasper
Advanced Member
10882 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 29/03/2021 : 20:13:23
|
dobro de, ne moze uvek, mora nekad da se naprave pare da se plate komunalije i slicno. zavrir mi je delovao dosadnjikavo, al ajde na staru slavu velikana ayrolesa ipad sam pazio ovaj strip. sad, kad sam bio bas raspolozen za citanje, kad su misli bile skorz bistre uspevao sam da hvatam tu finocu ovog scenariste, tako da je ovaj strip uspeo doci neke ok ocene. nekako se poklopilo da sam pre ovog citao shi onog zidroua, negde slican istorijski period, gde se scenario smuckao iz buckurisa od filmova, taj je bio boze me ti sacuvaj. idemo dalje, vreme je da marko izvuce nekog novog velikog scenaristu |
|
|
KuntaKinte
Senior Member
Serbia
1696 Posts
Member since 25/09/2007 |
Posted - 29/03/2021 : 22:16:28
|
Fakat je da nam je Ayroles digao malo kriterijume i uneo živost u francusku žabokrečinu sa prethodnim stripovima. Opet, da je D pisao bilo ko drugi, verujem da bi komentari bili da je ovo korektan BD sa zanimljivim raspletom.
Bajdvej, da ne bude da opet tražim dlaku u jajetu, ali mislim da postoji još jedna nelogičnost u stripu, ne znam da li je do scenariste ili do prevodioca: na 22. tabli drugog albuma se onaj stari gospodin obraća, čini mi se gđici Billington, sa “gđo Drake”. Jesam li ja to nešto propistio ili se ona lažno predstavlja or what? Kasnije vidimo da ona definitivno nije gđa Drake. |
|
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7270 Posts
Member since 24/09/2012 |
Posted - 30/03/2021 : 09:17:46
|
quote: Originally posted by KuntaKinte
Fakat je da nam je Ayroles digao malo kriterijume i uneo živost u francusku žabokrečinu sa prethodnim stripovima. Opet, da je D pisao bilo ko drugi, verujem da bi komentari bili da je ovo korektan BD sa zanimljivim raspletom.
Bajdvej, da ne bude da opet tražim dlaku u jajetu, ali mislim da postoji još jedna nelogičnost u stripu, ne znam da li je do scenariste ili do prevodioca: na 22. tabli drugog albuma se onaj stari gospodin obraća, čini mi se gđici Billington, sa “gđo Drake”. Jesam li ja to nešto propistio ili se ona lažno predstavlja or what? Kasnije vidimo da ona definitivno nije gđa Drake.
Ovo i je korektan BD sa zanimljivim raspletom, i upravo u tome je problem.
Što se tiče ove situacije s prezimenima, ja sam shvatio da je tip pretpostavio da je ona Drakeova žena pošto je došla s njim a nije bio običaj da mlade neudane dame šeću okolo nasamo s gospodom.
|
http://onlineimpressions.blogspot.com/ |
|
|
KuntaKinte
Senior Member
Serbia
1696 Posts
Posted - 30/03/2021 : 10:04:33
|
quote: Originally posted by Shaner Što se tiče ove situacije s prezimenima, ja sam shvatio da je tip pretpostavio da je ona Drakeova žena pošto je došla s njim a nije bio običaj da mlade neudane dame šeću okolo nasamo s gospodom.
Ima logike. Doduše, on joj se dva puta obraća, prvo sa "gđo Drake", a onda odmah sa "Vaš suprug". Možda je ipak malo više slobode u tom "pretpostavljanju". U svakom slučaju, to nije toliko bitan detalj, mada je mene čačkao sve vreme i pokušavao sam da dokučim da li zaista postoji nešto više u njihovom odnosu, osim što je ona zaljubljena u njega (što je očigledno neuzvraćeno). |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10349 Posts
Member since 28/10/2005 |
Posted - 30/03/2021 : 10:34:17
|
Fakat je da nam je Ayroles digao malo kriterijume i uneo živost u francusku žabokrečinu sa prethodnim stripovima.
???
|
|
|
kasper
Advanced Member
10882 Posts
Posted - 30/03/2021 : 10:40:31
|
Fakat je da nam je Ayroles digao malo kriterijume i uneo živost u francusku žabokrečinu sa prethodnim stripovima.
+1 |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10349 Posts
Posted - 30/03/2021 : 10:50:51
|
Nije upitan Ayroles, ali pisati o žabokrečini, to znači ili jako imati pojma ili suprotno.
BD obuhvaća ogromnu širinu i po temama i po izvedbi, a po inovativnosti ne zaostaje za nikim.
|
|
|
kasper
Advanced Member
10882 Posts
Posted - 30/03/2021 : 11:23:23
|
quote: Originally posted by Peyo
Nije upitan Ayroles, ali pisati o žabokrečini, to znači ili jako imati pojma ili suprotno.
BD obuhvaća ogromnu širinu i po temama i po izvedbi, a po inovativnosti ne zaostaje za nikim.
tokom 80tih bilo je dosta velikana u bd mejnstrimu. najbolje od te skole dolazi nam iz proslog veka. sad ayroles je tu negde na prelazu vekova, al i dalje covek pise odlicne stripove. ako ti nalazi da i danas imamo velike bd stipove kao nekad, ne znam sta bih rekao. i ta zabokrecina je svuda, nije ovo vise ni doba velikana
|
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10349 Posts
Posted - 30/03/2021 : 12:37:15
|
quote: Originally posted by kasper ako ti nalazi da i danas imamo velike bd stipove kao nekad, ne znam sta bih rekao. i ta zabokrecina je svuda, nije ovo vise ni doba velikana
Sigurno da ima velikana i dan danas, pa nisu svi umrli i stvaraju dobre stripove i dalje. A rađaju se i novi.
Druga stvar je tko se smatra velikanom i kako se stvaraju. Kolika je u tome uloga publike, a kolika i koja medija/kritike? Da li je komercijalnost treba bit jedini kriterij, a ako nije po čemu raspoznati velikana?
Možda je danas i hiperprodukcija kriva za manjak velikana općenito i u drugim medijima. A isto tako postoji velika ponuda svega i svačega, od interneta, video i TV produkcije i dr.
Razvodne se interesi, a u toj hiperprodukciji je puno i smeća, odnosno uradaka manje vrijednosti, ali fino zapakarinih što mnogima onemogućuje da razdvoje žito od kukolja i prepoznaju iznimne vrijednosti. |
|
|
kasper
Advanced Member
10882 Posts
Posted - 30/03/2021 : 12:47:55
|
da ne duzimo, daj ti reci koji su ti veliki majnstrim bd serijali danas pored tog mejstrima, ima odlicnih stipova, al sve se to svelo na neke bas individualne ukuse. nema vise za siroke mase da se rade odlicne stvari, to je problem |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10349 Posts
Posted - 30/03/2021 : 13:21:52
|
quote: Originally posted by kasper
da ne duzimo, daj ti reci koji su ti veliki majnstrim bd serijali danas pored tog mejstrima, ima odlicnih stipova, al sve se to svelo na neke bas individualne ukuse. nema vise za siroke mase da se rade odlicne stvari, to je problem
Pitanje je što je danas mainstream serijal u BD-u i stripu općenito, a i koliko ih trenutno ima ili ih je bilo.
A i inače nikad ne radim neke best of liste, osim ponekad listu onih što su mi po volji i to kada imam više vremena. Iz više razloga, a najvažniji mi je da mi se ne da prepucavati postovima s onima čiji je ukus drugačiji, a na ovom forumu ne nedostaje krajnosti, od pišanja po kapitalnim djelima 9. umjetnosti do mega uzdizanja minornih ostvarenja.
|
|
|
vukozec
Advanced Member
4966 Posts
Member since 17/08/2013 |
|
anto
Advanced Member
Serbia
21125 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 30/03/2021 : 13:41:53
|
svašta - i danas kao i nekad,ima fenomenalnih stripova u BD školi. |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
|
|
sumohrvat
Advanced Member
4031 Posts
Member since 22/11/2004 |
Posted - 30/03/2021 : 13:54:23
|
Što bi rekao veliki Arsen... Pravim sjajem može sjati Ono što je prošlost sad Što ne može da se vrati Što je bilo ko zna kad Vjerujem da ćemo i mi tek za deset, dvadeset, dao Bog i trideset godina pravim očima gledati neke stripove koji su sad noviteti... |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10349 Posts
Posted - 30/03/2021 : 13:57:34
|
quote: Originally posted by sumohrvat Vjerujem da ćemo i mi tek za deset, dvadeset, dao Bog i trideset godina pravim očima gledati neke stripove koji su sad noviteti...
Misliš kada kompletiramo serijal ?! |
|
|
izivko
Advanced Member
Germany
12516 Posts
Member since 25/07/2003 |
Posted - 30/03/2021 : 13:59:44
|
tokom 80tih bilo je dosta velikana u bd mejnstrimu. najbolje od te skole dolazi nam iz proslog veka. sad ayroles je tu negde na prelazu vekova, al i dalje covek pise odlicne stripove. ako ti nalazi da i danas imamo velike bd stipove kao nekad, ne znam sta bih rekao. i ta zabokrecina je svuda, nije ovo vise ni doba velikana
S ovime bih se složio. Što lagodan život učini od ljudi! |
Have mercy |
|
|
KuntaKinte
Senior Member
Serbia
1696 Posts
Posted - 30/03/2021 : 14:12:12
|
Mislim da se ipak radi o ukusima, a ne o znanju.
Verovatno je do mene, meni je kod stripova češće bitnija priča nego crtež, a utisak mi je da je kod Vrancuza obratno, što me dovodi do toga da mi je "ta škola" najdalja od trenutnih interesovanja. Zbog toga i gruba formulacija koja je, pak, ovde malo uzburkala strasti (što je dobro!).
Enivej, svuda je gomila toga đubre koje treba zaobilaziti u širokom luku, a za pronaći onih 1% stripova zaista vrednih čitanja treba se dobrano potruditi. |
Edited by - KuntaKinte on 30/03/2021 14:13:07 |
|
|
izivko
Advanced Member
Germany
12516 Posts
Member since 25/07/2003 |
Posted - 30/03/2021 : 14:22:03
|
Mislim da se ipak radi o ukusima, a ne o znanju.
Verovatno je do mene, meni je kod stripova češće bitnija priča nego crtež, a utisak mi je da je kod Vrancuza obratno, što me dovodi do toga da mi je "ta škola" najdalja od trenutnih interesovanja. Zbog toga i gruba formulacija koja je, pak, ovde malo uzburkala strasti (što je dobro!).
Enivej, svuda je gomila toga đubre koje treba zaobilaziti u širokom luku, a za pronaći onih 1% stripova zaista vrednih čitanja treba se dobrano potruditi.
Treba se potruditi a onda i skrenuti ljudima pažnju na njih da se ne mučimo svi tražeći ih u toj masi. Fali nam što više preporuka.
Godišnje čitam oko 600 stotina stripova a na koncu godine teško mi je pronaći 10 odličnih do vrhunskih, jednostavno ih nema po mom mišljenju.
Ova godina je bila dobro počela pa sam se ponadao ali brzo je uslijedio zastoj i razočaranje. Ali ne odustajem ja lako. |
Have mercy |
|
|
Red Marquis
Advanced Member
Serbia
3281 Posts
Member since 06/11/2017 |
Posted - 30/03/2021 : 14:22:49
|
Ovo mi je klasična priča ljudi koji zagaze u sredovečnost. Nije više kao nekad, nema više filmova/bendova/stripova kakvi su se nekad pravili nja nja. Dobrih stvari je bilo i biće u svakoj branši. Ono šta se menja su tokovi, načini na koje umetnost dolaze do svojih konzumenata i to što se sada raspršavanjem medija dovelo do toga da ima i mnogo pravaca i shodno tome, ne može se očekivati da bilo koji velikan ima procentualni udeo u masovnoj konzumaciji kao neki par decenija ranije. To je kao što su u Americi neke serije imale gledanosti od 60-70 miliona 70ih, 80-ih dok je bilo 5 kanala a sada sa 100+ i striming servisima, trećina od toga je enormna popularnost. Tako je i stripovima. Nekad su francuzi samo imali par časopisa i sve saznavali odatle. I odatle se profilisao mainstream. Misliš da bi ti nakon dva Tintina, tri Bluberija , četiri Talična ili štaveć izgovorio "E ovo su velikani!) da si tad živeo? Potrebno je i neko vreme da se stvori fama i izbori mesto na vrhu. Zato ti se čini da nema ništa iz novog doba.
Samo si omatorio kaspere. |
|
|
Chui
Senior Member
1034 Posts
Member since 13/12/2020 |
Posted - 30/03/2021 : 14:45:44
|
da ne duzimo, daj ti reci koji su ti veliki majnstrim bd serijali danas pored tog mejstrima, ima odlicnih stipova, al sve se to svelo na neke bas individualne ukuse. nema vise za siroke mase da se rade odlicne stvari, to je problem
Široke mase danas smatraju strip pretpotopnim medijem, vizualno nepokretne slike i tekst, bože sačuvaj će ti reći 9 od 10 klinaca. Koliko toliko strip kod mainstream publike zadržavaju tek Hollywoodski Marvel DC spektakli. Tako da tražiti danas od stripa da bude što je nekoć bio je sumanuto. Bilo kakav kvalitetniji strip je danas medij baš za ljude sa posebnim ukusom ili je neka nostalgija u pitanju. Slično je i u glazbi, ne još tako grozno ali blizu. |
Edited by - Chui on 30/03/2021 14:55:31 |
|
|
KuntaKinte
Senior Member
Serbia
1696 Posts
Posted - 30/03/2021 : 15:00:19
|
quote: Originally posted by Red Marquis
Ovo mi je klasična priča ljudi koji zagaze u sredovečnost. Nije više kao nekad, nema više filmova/bendova/stripova kakvi su se nekad pravili nja nja. Dobrih stvari je bilo i biće u svakoj branši. ... Samo si omatorio kaspere.
Potpuno se slažem. Ja što sam matoriji, sve sam veći drkadžija i samo tražim razloge da gunđam. Mada, paradoks je da za stripove mislim da su sve bolji i bolji, ali je produkcija postala hiper i čovek ne može više da se odbrani od tolike navale. izivko je isto u pravu kad kaže da treba češće pisati preporuke, ali mene recimo skoro uvek mrzi da to radim i često pomislim "meh, koga briga šta ja mislim", pa ne želim da davim ljude svojim komentarima, plus sa malo ljudi ovde imam identičan ukus. |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10349 Posts
Posted - 30/03/2021 : 15:17:10
|
quote: Originally posted by KuntaKinte izivko je isto u pravu kad kaže da treba češće pisati preporuke, ali mene recimo skoro uvek mrzi da to radim i često pomislim "meh, koga briga šta ja mislim", pa ne želim da davim ljude svojim komentarima, plus sa malo ljudi ovde imam identičan ukus.
Piši, nije bitno koliko ljudi pročita, ali neki će ti biti jako zahvalni.
Ja uvijek rado pročitam kada daješ osvrt na nešto pročitano, a ima sigurno još dosta ljudi. Mnogima se ne da pisati, ali čitaju. |
|
|
Topic |
|