forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 ZAGOR
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 1214

pcoro
Senior Member

Croatia
2409 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 09/04/2021 : 21:34:04  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Ne pratiš, Deers ih je recenzirao na prošlim stranicama topica.

Inače, zgrožen sam ovim ocjenama. Imam prve dvije sveske ovog trećeg povratka (one Ferrijeve) i one su ok. Imam i četvrtu svedku, pol Toriccelli pol Marcelo i to je užas,užas! Možda najdosadniji strip koji sam čitao zadnjih godina, jedan od rijetkih koje nisam dovršio. Znači, sve ove pohvale nikako ne stoje!! Laži i obmane! Koja je prava agenda forumaša koji se logira kao Deers ne mogu ni zamisliti..

Šta će tek biti sa recenzijom četvrtog pojavljivanja

Strepim..
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9576 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 09/04/2021 : 23:50:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Možda je King Warrior (čuj mene, možda) u pravu, i trebalo bi promatrati to kao tri odvojene priče. Tada bi ocjene bile drukčije i mislim da bi sve bile na gubitku. Prvi čin možemo promatrati kao kopiju prva dva Kandraxa, motiv osvete i pokušaja rituala. Da li mu dati istu ocijenu? Kako je prvi imao motiv neobjašnjive osvete čovječanstvu, drugi usputne osvete Zagoru a treći kao primarni motiv baš osvetu Zagoru da li možemo reći da postoji napredak u karakterizaciji lika? Da li priča napreduje? Ili je prvi čin trećeg Kandraxa samo kopija drugog Kandraxa koji je kopija prvog pa s time može biti samo lošiji. Pa zatim drugi čin, san za sebe nije ništao neobičajeno, Zagor je već posjećivao takve svjetove a Boselli pisao epske (u ovom slučaju mitske) priče sa Zagorom u naizgled sporednoj ulozi. Time priča gubi na karakteru, iako ne i na kvalitete izvedbe. Morao bih ponoviti Princa vilenjaka ali mislim da ga šije a na sličnom je broju stranica.
Na kraju, u odvojenom promatranju najviše gubi treći čin koji ne može stajati sam za sebe jer dobar dio je natuknut samo kroz razgovor čime se prosječnom čitatelju čini da banalizira uzbiljnost situacije. Da li je Datkwood u plamenu ako to Zagor ne vidi sa uzvisine?
Mislim da takvim momentima, (a Boselli ih zna imati, sjetimo se samo Titana u šestom Hellingenu) ne želi banalizirati već koristi poznate motive u sporednoj ulozi kako bi gradirao težinu priče.
Ako tako gledamo nije ni čudno da treći Kandrax izgleda toliko loše kad je, kao što sam spomenuo, njegov najači adut usporedba sa prijašnjim i iskoraku koji kee htio napraviti.

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4668 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 10/04/2021 : 00:50:41  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
3. Kandraks je meni pravi iskonski bozeli, dakle necitljivo ko i vecina njegovih tzv. Epskih prica, ustvari mitomanskih gluparija

Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22368 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 10/04/2021 : 07:14:48  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Deers, prije nego sto se bacis na citanje najnovijeg Kandraxa, baci oko na ovu epizodu https://www.stripovi.com/enciklopedija/strip/zagor-zg-sr-645-il-feticcio-di-fuoco/75059/1/
Kandrax se naime u toj prici vratio, vrhunac slijedi onda u nedavno objavljenoj ZS prici.
U stvari, da bi se sve bolje povezalo cak bih ti preporucio da procitas prvo ovu epizodu:
https://www.stripovi.com/enciklopedija/strip/zg-zg-lu-301-krik-vile-smrti/37017/0/

Prva prica (Krik vile zloslutnice) je uvod sa Kromovim slugama, onda u nastavku se pojavljuje Kandrax (epizoda Kromove sluge), pa slijedi finale (Kandrax ZS).
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9576 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 10/04/2021 : 09:46:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Hvala King! Znači trebao bih pričekati da to VČ objavi da mogu sagledati cijelu priču? Da sada ne čekam, čitat ću Chijavija na blef a kasnije ponovno isčitati u kompletu.

Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 10/04/2021 : 11:28:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
Kija je to konfuzija sa svim tim silnim povratcima... Znači novi Kandrax nije 1 priča već više njih? 3 povratka odjednom?

Blesavi Kijavi na Zagoru? E to moram nabavit, možda baš bude ludo zabavno.
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2409 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 10/04/2021 : 22:01:19  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

Deers, prije nego sto se bacis na citanje najnovijeg Kandraxa, baci oko na ovu epizodu https://www.stripovi.com/enciklopedija/strip/zagor-zg-sr-645-il-feticcio-di-fuoco/75059/1/
Kandrax se naime u toj prici vratio, vrhunac slijedi onda u nedavno objavljenoj ZS prici.
U stvari, da bi se sve bolje povezalo cak bih ti preporucio da procitas prvo ovu epizodu:
https://www.stripovi.com/enciklopedija/strip/zg-zg-lu-301-krik-vile-smrti/37017/0/

Prva prica (Krik vile zloslutnice) je uvod sa Kromovim slugama, onda u nastavku se pojavljuje Kandrax (epizoda Kromove sluge), pa slijedi finale (Kandrax ZS).

Znači, toliko pripreme, a na kraju tako loša priča? Tuga
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
8158 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 11/04/2021 : 13:46:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote

ZG LU EX 323b/324/325a: Riječni duh (SD 01b/02/03a, ZS 1099/1100/1101, SR 316b/317/317a)

Broj stranica: 205

Scenarij: Marcello Toninelli
Crtež: Franco Donatelli
Naslovnice: Gallieno Ferri

Komentar:
Možda je u pitanju taj famozni faktor nostalgije, ali meni je ova epizoda i nakon novog čitanja odlična, a kad ju se usporedi s većinom kasnijih Toninellijevih priča, očita je puno viša razina u svim aspektima naracije.
Zbog očiglednog većeg truda i ubacivanja ogromnog broja za njega netipičnih elemenata imam dojam kao da je ovo trebala biti Toninellijeva oproštajna priča.
Pozitivni elementi su: vraćanje Trampyja nakon dugo vremena, kao i već davno zaboravljenog Happy Loua, za njega potpuno neuobičajen Zagorov flert s Lornom, vođenje paralelnih priča i zavaravanje čitatelja, a posebno efektno i realno razrješenje u vidu poetske pravde.
Da, grižnja savjesti je gadna stvar, a kapetan je, unatoč "uspjehu" u životu, od početka prikazan kao olupina, čovjek koji zadovoljstvo i zaborav traži u boci. Na kraju se ta grižnja savjesti spoji sa strahom od nadnaravnog i bijesa zbog gubitka onoga za što se cijeli život borio ne birajući sredstva. Džabe bogatstvo ako nemaš mira, a mir se postiže jedino poštenjem!

Uz antologijsku završnicu za jednog Zagora (koju neki biseri u komentarima ne mogu skužiti, pa se kasnije čude što im Burattini sve na tanane objašnjava), imamo i dosta solidnog humora.
Posebno bih istaknuo vjerojatno i najbolje Trampyjevo (osamnaesto) pojavljivanje s genijalno smiješnom i upečatljivom idejom koja je na urnebesan način otišla u dim. Tu su još Bat (deveto pojavljivanje) i Bing (drugo) Batterton. Odlična su duhovita scenaristička rješenja s Batom i konobarskom maramom. Svaki put kada ga netko želi upozoriti da ne služi konobarska marama za ispuhivanje nosa, desi se nešto povezano s riječnim duhom. Zgodna i simpatična igra!
Istina je da izlet s Indijancima narušava ritam priče, ali i taj dio bih pripisao Toninellijevom naumu da to bude njegov oproštaj sa serijalom, a ne može se oprostiti bez (za njega) prepoznatljivih Indijanaca i trgovaca oružjem ili alkoholom (a morao je i lijane ubaciti).

Stari majstor Donatelli je kao i inače odlično prenio atmosferu, a posebno je upečatljiva scena kapetanova kraja. Obje naslovnice vrhunske!

(priča: 10, scenarij: 9, crtež: 9, naslovnice: 10) - 94%

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.

Edited by - Spock on 11/04/2021 13:51:06
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 11/04/2021 : 14:08:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
Nije Kapetanova tajna bez mana (posebno grozni crtež Donaltellija)ali uistinu to jest lijep oproštaj Toninellija od serijala, lipo primjećeno Spock.

Toninelli je bio fer i maknuo se da ne bude taj koji će ugasit serijal, mogli bi se neki ugledat na njega.
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2409 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 11/04/2021 : 22:29:46  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Nisam čitao Riječnog duha još od 94te valjda, možda bi ga mogao ponoviti kad toliko ljudi govori da valja. Meni je u sjećanju ostao kao ok epizoda, Tajanstveni samostan mi je bio bolji.

Moram se još jednom vratiti i na Deersovu šokantno visoku ocjenu trećeg Kandaksovog pojavljivanja. Čudno mi je to, jednostavno me natjeralo na razmišljanje: zašto, zašto bi itko..?

Također i po recenziji vidim da ima još nekih ljudi koji taj strip smatraju prihvatljivim, čak i dobrim. Da bi si to objasnio, povlačim paralelu sa američkim superherojskim obračunima miljuna superlikova, kao Kingdom Come ili Smak bezbroj svjetova ili Chrisi of Infinite Earths ili onaj Beskrajni smak.

Znači, postoji stripovski koncept megamakljaže između hrpa likova s različitim moćima i onda se pišu takvi stripovski "događaji". Očigledno je da je taj koncept uspješan i popularan jer se u SAD često rade ti veliki obračuni, a treći Kandraks je zapravo pokušaj da se jedan takav megaobračun napravi i u Zagorovom svijetu. Pošto evropski strip funkcionira drugačije od američkog, tako nešto nije bilo moguće izvesti sa standardnim likovima iz serijala i kasnije se praviti da se ništa nije desilo pa je Boselli pribjegao likovima iz irskog folklora.

To objašnjava i velike razlike u ocjenama jer sam koncept takvih stripova je dobrom dijelu publike odbojana(npr, meni) ali ipak postoji i značajan, tržišno nezanemariv dio korisnika koji očekuje baš to!
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9576 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 11/04/2021 : 22:44:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
U redu, ali u čemu je razlika između toga i npr. finala Izgubljenog rudnika? Ili kad se Texovoj četvorci pridruže Montales, Morisco, Gross Jean itd... Samo u fanatastičnim elementima. A Zagor ih je prepun.

Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
12286 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 12/04/2021 : 02:32:30  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dexters

quote:
Originally posted by going going

Bubnjevi smrti/Ratnici pokopanog grada
Toninelli/Donatelli

recenzija: https://www.stripovi.com/recenzije/zagor-zg-zs-804-805-bubnjevi-smrti/1449/

Bas losa prica. Ima neki sarm, ali taj sarm nije dovoljan da izvuce ovu pricu iz blata losih Zagorovih prica prepustenih zaboravu.
Odlicna recenzija, bjelolasice!

Prica: 4
Scenario: 4
Crtez: 7
Naslovna strana: 9

54%

Jesi vidio kako Zagor skače s lijane na lijanu jednom rukom dok s drugom nosi odraslog muškarca?

Ludilo!
Ali opet epizoda ima sarm, koliko god bila suluda i ocigledno otaljavanje i radjenje posla samo zato sto se mora.

@deers pretpostavljao sam da ce ti se svideti Bosselijev Kandraks. Ambicioznost nije strana Bosseliju, i kad uspe da je izvede to bude maestralno, ali kad ne uspe onda bude katastrofa, bas se tako secam treceg Kandraksa kao ambiciozne katastrofe. Kad ga obnovim javljam se s utiscima.
Ali me cude donekle pozitivne reakcije na Nicolaijevog Kandraksa.
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9576 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 12/04/2021 : 08:34:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Poncho

Nije Kapetanova tajna bez mana (posebno grozni crtež Donaltellija)ali uistinu to jest lijep oproštaj Toninellija od serijala, lipo primjećeno Spock.

Toninelli je bio fer i maknuo se da ne bude taj koji će ugasit serijal, mogli bi se neki ugledat na njega.

Čitao sam njegovu knjigu o njegovom radu na Zagoru i stekao sam dojam da je on jedan od rijetkih koji je konkretno znao što piše, pulp heroja unutar granica koje mu je dalo uredništvo, i nije se zavaravao da piše visoku literaturu. Boselli kasnije potencira na zagoru jedan drugi aspekt, a to je pustolovina.
Zanimljivo, da nakon 30 godina Burattini na mala vrata isprobava neke ideje koje je tada htio Toninelli radikalno uvesti.

Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9576 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 12/04/2021 : 08:37:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
@ going going

Pa smanjili ste mi očekivanja, kako me mogla razočarati? Recimo da puca puno niže pa kad omaši metu ispada manja greška. U prvom Kandraxu me najviše ljutilo to što je potencijalno to moglo biti puno bolje.

Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2409 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 12/04/2021 : 09:06:01  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Deers

U redu, ali u čemu je razlika između toga i npr. finala Izgubljenog rudnika? Ili kad se Texovoj četvorci pridruže Montales, Morisco, Gross Jean itd... Samo u fanatastičnim elementima. A Zagor ih je prepun.

Drago mi je da pitaš Najveća razlika je ipak u broju likova. Nije isto imati 10 novih likova na 300 stranica ili pak 30tak likova na 150 stranica.

Npr. u Izgubljenom rudniku se kroz tri epizode grade likovi i tek na kraju slijedi makljaža.

Kod Teksa se u epizodama sa Montales, Morisco, Gross Jean itd.. opet ubacuju likovi koje čitatelj zna, to je kao susret sa starim znancima koji diže osjećaj čitateljske ugode čak i ako je priča loša.

Pretpostavljam da je tako i u trećem Kandraksu (ja sad govorim o onom Toričelijevom dijelu, dalje nisam imao snage čitati) za ljude koji poznaju irsku mitologiju. Za mene koji ne znam ko je Fafnir, tko Fanir, a tko Morigan, teško se probijati kroz priču. Vjerovatno je slično i u američkim megamakljažama - netko ko zna Green lanterna i Ultrona može uživati i u priči gdje se oni pojave na 2 stranice, ali meni kao neiniciranom čitatelju je teško ući u to.

Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2409 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 12/04/2021 : 09:07:46  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Čitao sam njegovu knjigu o njegovom radu na Zagoru i stekao sam dojam da je on jedan od rijetkih koji je konkretno znao što piše, pulp heroja unutar granica koje mu je dalo uredništvo, i nije se zavaravao da piše visoku literaturu. Boselli kasnije potencira na zagoru jedan drugi aspekt, a to je pustolovina.
Zanimljivo, da nakon 30 godina Burattini na mala vrata isprobava neke ideje koje je tada htio Toninelli radikalno uvesti.

Interesantno izgleda ta knjižica. Rado bi pročitao tako nešto, da vidim kako izgleda proces pisanja takvog jednog junaka, koji ima povijest, hrpu izdanja i ekonomsku računicu.
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9576 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 12/04/2021 : 09:21:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by pcoro

quote:

Drago mi je da pitaš Najveća razlika je ipak u broju likova. Nije isto imati 10 novih likova na 300 stranica ili pak 30tak likova na 150 stranica.

Npr. u Izgubljenom rudniku se kroz tri epizode grade likovi i tek na kraju slijedi makljaža.

Kod Teksa se u epizodama sa Montales, Morisco, Gross Jean itd.. opet ubacuju likovi koje čitatelj zna, to je kao susret sa starim znancima koji diže osjećaj čitateljske ugode čak i ako je priča loša.

Pretpostavljam da je tako i u trećem Kandraksu (ja sad govorim o onom Toričelijevom dijelu, dalje nisam imao snage čitati) za ljude koji poznaju irsku mitologiju. Za mene koji ne znam ko je Fafnir, tko Fanir, a tko Morigan, teško se probijati kroz priču. Vjerovatno je slično i u američkim megamakljažama - netko ko zna Green lanterna i Ultrona može uživati i u priči gdje se oni pojave na 2 stranice, ali meni kao neiniciranom čitatelju je teško ući u to.

Shvaćam te, i ti želiš reći da je prvi dio predugačak i da je bolje da su te stranice potrošilina središnji dio da bolje upoznamo likove.

Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2409 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 12/04/2021 : 09:41:41  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Ja bi ostavio prvi, a proširio drugi i treći. Tako bi se stvorila "Kandraksova odiseja" i onda bi možda i bilo šanse za koncept da prodiše.

Iako, kad vidim kakve rezultate je taj koncept - puno likova, duga priča dao u npr. Posljednjoj Thuli, najvjerovatnije ni takvo proširenje ne bi pomoglo
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
12286 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 12/04/2021 : 10:10:21  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ja bi ostavio prvi, a proširio drugi i treći. Tako bi se stvorila "Kandraksova odiseja" i onda bi možda i bilo šanse za koncept da prodiše.

Iako, kad vidim kakve rezultate je taj koncept - puno likova, duga priča dao u npr. Posljednjoj Thuli, najvjerovatnije ni takvo proširenje ne bi pomoglo

E oko treceg Kandraksa se slazemo, ali oko Tule nam se mišljenja ne poklapaju. Meni je Tula baš odličan strip. Prava velika avantura u maniru najboljih priča iz Severnoamericke i Afričke sage. Bosseli i Della Monica su se baš našli u poslednjoj tuli i dali nam mnogo kadrova za pamćenje među kojima su Silazak u Maelstrom, prolazak onog tipa pored Zagora na par metara od njega po pljusku a da se nisu ni susreli, završnica s Rihterom i vikinzima/bogovima i jedan od najpoetičnijih trenutaka u serijalu između monaha na pustoj obali i našeg ,,odabranog" Patrika.
Go to Top of Page

guderian
Junior Member

303 Posts

Member since 10/07/2009

Posted - 12/04/2021 : 11:09:35  Show Profile Show Extended Profile  Send guderian a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ti mora da si Chiaorolin fan?
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 12/04/2021 : 11:35:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Iznimno zanimljivo, bacio san pogled malo uz pomoć translatora. Doduše nigdje nisam našao malo podrobnije kakve promjene konkretno. Šta ti kažeš o tim promjenama?

Negdi san čita da se Toninelli i Ferri nisu slagali i da je on preferira rad sa Donatellijem.

Vidim da se Toninelli vratio jednom kratkom pričom, šta ekipa koja je čitala kaže na to? Ne bi bilo loše da se Toninelli zaleti tu i tamo, Buru definitivno treba rasteretit.
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 12/04/2021 : 11:37:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by guderian

quote:

Ti mora da si Chiaorolin fan?

Ne, al zanimljiva je strast s kojom si skočio, slobodno reci što te muči.

Donatellija smatram karikaturistom koji je promašio poziv. Uvijek me impresioniralo kako nije u stanju nacrtat ženu, to je mjera lošeg crtača.
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2409 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 12/04/2021 : 11:43:49  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Pa Blondie mu je bila zgodna. A što se tiče žena, ni Ferri ih nije znao nacrtat.
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 12/04/2021 : 11:48:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
quote:

Pa Blondie mu je bila zgodna. A što se tiče žena, ni Ferri ih nije znao nacrtat.

Ferrijev je problem šta je crtao jednu te istu samo bi frizure mijenjao, al bar ta jedna je ok.
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2409 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 12/04/2021 : 11:59:10  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by going going
E oko treceg Kandraksa se slazemo, ali oko Tule nam se mišljenja ne poklapaju. Meni je Tula baš odličan strip. Prava velika avantura u maniru najboljih priča iz Severnoamericke i Afričke sage. Bosseli i Della Monica su se baš našli u poslednjoj tuli i dali nam mnogo kadrova za pamćenje među kojima su Silazak u Maelstrom, prolazak onog tipa pored Zagora na par metara od njega po pljusku a da se nisu ni susreli, završnica s Rihterom i vikinzima/bogovima i jedan od najpoetičnijih trenutaka u serijalu između monaha na pustoj obali i našeg ,,odabranog" Patrika.

Ha, naša mišljenja se tu razilaze ali to i nije toliko važno. Nikad nema potpunog suglasja oko neke epizode, uvijek se nađe netko kome se ni najveće remek djelo ne sviđa. Važno je sagledati da Tula nije postala univerzalno prihvaćeni klasik, kao što su postale kultne epizode iz Nestali istraživač perioda - kad bi se iz stotina komentara formiralo univerzalno mišljenje došlo bi se do zaključka da je riječ o propuštenoj prilici. Ne treba se uvijek povoditi za mišljenjem mase, ali kod ovakvih serijala je važno da se ovakvi veliki događaji svide publici.

Tula je prijeporna priča, kao i većina Boselijevih novijih, a do pada nije došlo na idejnom već na izvedbenom planu - dijalozi su postali još više generički, ponavljački, objašnjivački (što se zamjera samo Buratiniju ali itekako važi i za Bosellija), dinamika promašena pa se na pričama od 300, 400 stranica završni obračuni odvije super ubrzano na zadnjih 20 stranica, bez epiloga.
Go to Top of Page
Page: of 1214 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.82 seconds. Snitz Forums 2000