Author |
Topic  |
Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts
Member since 25/10/2001 |
Posted - 14/04/2021 : 17:26:33
|
quote: Originally posted by VALTER
Bosellijevi likovi su realistično prikazani, od Henryja Summersa, preko Diega Coronada do Marie Laveau i Ylenije Varge, njihove motivacije su uvjerljivo prikazane (iznimke, kao što je pokajanje Nata Murdoa, samo potvrđuju ovo pravilo). I zato čovjek ne osjeća susramlje kada čita Bosellija. Pa i karikaturalan lik Andrewa Cainea odiše karizmom, i moguće ga je zamisliti kao stvarnog. Radnja je tečna i ima glavu i rep, a akcija tu nikada nije sama sebi svrhom. Citiranje popularnih pisaca, od Lovecrafta do Conana Doyla, samo je plus, a nejasno je zašto to buratinijevskim trolovima smeta, jer to isto, iako manje uspješno, radi i Burattini (i takva metoda je zapravo zaštitni znak Bonellijeve kuće). Da se nije pojavio Boselli, Zagora danas ne bi bilo.
Veseli što je u novom Tex Koloru br. 12 jedna od kratkih priča i Bosellijeva, "Abilene, Kanzas" 
Nemam ništa protiv citiranja ili spominjanja nekih književnih djela. Što se tiče Boselija to je vjerojatno radi preseravanja, on odiše tim duhom. Više mi se sviđa Berardijevo spominjanje u Kenu. Kod Boselija jednostavnost pojam realističnost ne postoji. Karakterizacija njegovih likova više podsjeća na rad zanatlije fasadera, samo što on svoju fasadu postavlja površno, zbrkano, i što je najvažnije reda radi. Nepovezano, vrlo su rijetke poveznice. Moram priznati kako si me potakao što se tiče pisaca priča u Zagora. Nisam imao pojma da je Casteli pisao drugog vampira, samo sam ponovo čitajući tu priču potvrdio nešto što sam donekle znao u dobu kad sam bio vrlo vrlo mlad, a sad u ovom slučaju ponovnog čitanja do kraja. Dakle istakni neku priču gdje Boseli citira pisce i ja ću je ponovo pročitati i analizirati. Boseli pršti gfungerizmom,. Nolita je koristio taj element jer je to bilo to doba. Na primjer kad u Nolitinom Kandraksu Čiko nakon što se našao u šerifovom uredu gleda potjernice i skicirajući na njima skuži o nekom liku koji je bitan za priču... dakle da ta potreba za otkrivanja nekog zlikovca nije postojala niti bi se Čiko našao u toj situaciji. No Nolita to radi vrlo simpatično. Morat ću si opaliti pljusku kad ga budem kritizirao. Ipak mi je Casteli malo probudio kritičnost prema Noliti, ali uslijedit će pljuska. Boseli pršti gfungerizmom. Dobro Gru nazire. No, Boseli je ipak kopirant, barem je dobar što se tiče onog pozitivnog. Kopirao je Nolitu i izdigao sebe i Buratinije. Kopirao je starog Bonelija i stvorio dobrog izvrsnog mladog Teksa, za sada.
|
 |
|
teller
Advanced Member

Slovenia
19567 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 14/04/2021 : 17:40:58
|
Boseli je zakon.. Volim njegove priče.. Zna fulat i on, ali u bar 50 % pogodi u "sridu".. |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts
Posted - 14/04/2021 : 18:36:16
|
quote: Originally posted by teller
Boseli je zakon.. Volim njegove priče.. Zna fulat i on, ali u bar 50 % pogodi u "sridu"..
Što reć, ti si za smeće. Zagor se ne sastoji u smeću. |
 |
|
VALTER
Advanced Member

Croatia
6417 Posts
Member since 21/07/2002 |
|
Hercule Poirot
stripovi.com suradnik

.jpg)
14538 Posts
Member since 28/11/2017 |
Posted - 14/04/2021 : 19:04:53
|
Što je više kleveta i laži, Boselli nam je miliji i draži.
A može i drugačija rima:
Titula "zagorologa" u rukama Valtera, emocionalno u razini grudnjaka i haltera!  |
 |
|
VALTER
Advanced Member

Croatia
6417 Posts
|
Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts
Member since 31/08/2007 |
Posted - 14/04/2021 : 20:25:55
|
Dobro je, napredujemo momci.
Odustali ste od Bure i sad ste se samo okrenuli hejtu prema Boselliju. Interesantno je kako u pokušaju kritike ne koristite nijedan pravi adut koji bi se moga iskoristiti protiv Bosellija već projicirate mnoge buratizme al važan je napredak.
Boselli nije bozanstvo i ima se i njega šta kritizirat daleko od tog. |
 |
|
adriano
Advanced Member

Croatia
4668 Posts
Member since 12/11/2009 |
|
adriano
Advanced Member

Croatia
4668 Posts
|
adriano
Advanced Member

Croatia
4668 Posts
Posted - 14/04/2021 : 20:29:42
|
Nismo odustali, Ali gledamo u buducnost, u potencijalnog nasljednika.quote: Originally posted by Poncho
Odustali ste od Bure i sad ste se samo okrenuli hejtu prema Boselliju. Interesantno je kako u pokušaju kritike ne koristite nijedan pravi adut koji bi se moga iskoristiti protiv Bosellija već projicirate mnoge buratizme al važan je napredak.
Boselli nije bozanstvo i ima se i njega šta kritizirat daleko od tog.
|
 |
|
Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts
Posted - 14/04/2021 : 20:35:20
|
quote: Originally posted by adriano
Nismo odustali, Ali gledamo u buducnost, u potencijalnog nasljednika.quote: Originally posted by Poncho
Boselli nije bozanstvo i ima se i njega šta kritizirat daleko od tog.
Bure je tu već najduže ikad mozda u cijeloj Bonelli kući, ne da on nikom prilaz, pokopat će Zagora radije. I onda to pokapanje prepričat i objasnit. |
 |
|
Gru
Average Member

839 Posts
Member since 07/01/2014 |
Posted - 14/04/2021 : 22:37:25
|
To će biti moj slogan za zagorološku izbornu kampanju dogodine.
Ako nekim čudom ne dobiješ titulu sljedeće godine onda bi ti trebalo dodijeliti počasni doktorat  |
 |
|
henry
Senior Member

Serbia
1721 Posts
Member since 20/09/2005 |
Posted - 15/04/2021 : 01:26:38
|
šta bi bio gfungerizam? |
Košta toliko da si ga vi, s prihodima koje imate, iz Despotije Ace Velikog teško možete priuštiti. Drž se ti svog Ace i ostavi se civiliziranog svijeta i EU, nije to za takve! |
 |
|
VALTER
Advanced Member

Croatia
6417 Posts
Posted - 15/04/2021 : 08:37:38
|
quote: Originally posted by adriano
Zagora bi bilo i bez bozelia. Doso bi neko drugi takav umjesto njega da privuce Mase
Moram priznati da ne razumijem, zar je to loše, privući mase. Pa Zagor je strip za mase, a ne za odabranu, prosvijećenu i zatvorenu skupinu. Prema tome, to je pun pogodak, naći autora koji će unutar zadanog okvira vratiti zanimanje masa za serijal.
Na tom tragu je 1990-ih bio i Burattini - sjetimo se samo Tajanstvenog samostana, Zmajevih gusara, Mortimera, Dugog putovanja... Već smo se ovdje složili da ga je hiperprodukcija ubila, i izbacila njegove mane na površinu. A najveća od njih je podcjenjivanje publike. |
 |
|
jasa
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3492 Posts
Member since 26/08/2005 |
Posted - 15/04/2021 : 09:29:36
|
Generalno mi je Boselli poprilično bolji/talentovaniji scenarista od Burattinija ukoliko gledamo najbolje priče i jednog i drugog. Bosellijeve priče su nerijetko epske, pamtljive, uglavnom makar dobre, rijetko prosječne još rjeđe do nikako loše. Burattini je generalno dobar, ima odličnih pa i vrhunskih priča, ali je katastrofa pod pritiskom hiperprodukcije (trenutno) tako da se od dobrog scenariste (po prosjeku dobrih priča) doveo u stanje da su većina priča prosječne, nerijetko loše. Sjetimo se Dugog putovanja, Nulte godine Darkwooda, Močvare robijaša itd., a onda ovih gluposti iz posljednjih par godina gdje je šampion posljednji Hellingen. |
 |
|
adriano
Advanced Member

Croatia
4668 Posts
|
going going
Advanced Member

Serbia
12286 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 15/04/2021 : 21:09:48
|
quote: Originally posted by King Warrior
Zombiji u Darkwoodu (aka Sindrom belzebul 2.0)
VAU, koja epizoda! To se traži, ovo je moderan Zagor kakav i treba da bude. Ovakvog Zagora želim da čitam, a ne neku blijedu kopiju Nolitte i Ferrija. Da se razumijemo, meni je taj Nolitta-Ferri Zagor do dan danas najbolji, ali ponekad treba prihvatiti stanje kako jeste, obojica više nisu među nama i autori poput Burattinija i Vernija su blijede kopije dvojice velikih majstora. Ako želim da čitam Nolittu i Ferrija, uzeću neku dobru staru priču iz tog doba, ne treba mi nešto što me na pola puta podsjeća na njih. Ova priča je baš to pravo, svježe i odlično u svakom pogledu.
Marolla i Bisi su već prije pokazali da su fantastičan tim, ovom pričom su to još jednom potvrdili. Iako tema nije skroz nova, imali smo i zombije i mutirana čudovišta i prije, ova priča je najbolja svoje vrste. Dakle, Sindrom belzebul nam je svima dobro poznat, ovdje dolazi do mutacije tog opasnog virusa, koji pretvara ljude u opasne zombije. Epizoda je dinamična od samog početka, tek u drugom dijelu slijedi mali predah pred veliko finale. Pa i pored dobre dinamike, Marolla nije zaboravio da ubaci i dobre Chicove gegove, koji zaista imaju šmek i izmame čovjeku osmijeh na licu. Ima nekoliko zaista odličnih scena, sprovedenih od strane Bisija na najbolji mogući način, recimo kada mlada u vjenčanici stoji na terasi i posmatra haos u gradu. Cijela ta scena, njen izraz lica, kadriranje, presrećan sam bio dok sam čitao te stranice. Kada već spominjem čitanje, ovu epizodu sam čitao tri dana, dvadesetak stranica pročitam pa napravim pauzu, da se sve to malo slegne i sve tako.
Treba napomenuti da je ovo najbrutalniji Zagor do sada, toliko brutalnih scena nisam nikad ni u Dylanu vidio. Ono što je dobro je to što te scene imaju svoje mjesto u priči i nisu tu samo zato da bi se napravio jedan brutalni strip. Oduševile su me i raznorazne posvete zombi djelima, kao na primjer kada akteri stoje na zgradama i dopisuju se transparentima (Dawn of the Dead), takođe kada zombiji preskaču jedan preko drugog u silovitom napadu (World War Z). Zaista se ne sjećam kada sam pročitao nešto ovako dobro, nostalgičarima bih preporučio da otvore um i ne razmišljaju u pravcu "ovo nije Zagor". Ovo jeste Zagor, kakav u današnje doba i treba da bude! Priču sam stavio na četvrto mjesto najboljih Zagorovih epizoda svih vremena, mislim da to sve govori. Zaista sam mnogo srećan, nisam ni slutio da ćemo u današnje vrijeme ovako nešto dobro dobiti.
Ocjena 100%
Bez spojlera: Delim odusevljenje i srecu povodom ove price. Kao sto i napisah pre neku stranicu kada sam procitao strip stvarno odlican moderan Zagor. Duže vreme nije bio ovako dobar Zagor u redovnoj seriji, dosta bolje od Povratka Zimske Zmije, Kandraksa! još nisam čitao. Marolla ima potencijala za mnogo i nadam se da ce pisati češće, vec sad bi mogao da mu ga doda malo po gasu. Pored ogromne kolicine akcije i nasilja, Marolla uspeva da izvede i par mirnih, poeticnih trenutaka i odlicno da iskoristi Cika i njegov odnos s jednim likom, da ne otkrivam kojim. Samo mi je zao sto Marolla nije imao jos jednu svesku na raspolaganju da se razmase jos vise, jer je ova epizoda jako bitna po masivnosti i posledicama dogadjaja i jer je druga sveska ipak malkice zbrzana.
Nije mi bas za 4.mesto all time najboljih Zagora, vreme ce pokazati gde pripada ova prica ali je najverovatnije za sad najbolji Zagor od #600 pa nadalje.
Moje ocene bi bile: Prica: 8 Scenario: 9 Crtez: 10 Naslovnice: 10 91% |
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts
Posted - 16/04/2021 : 10:00:46
|
quote: Originally posted by henry
šta bi bio gfungerizam?
G.H.Unger je poznatiji pisac western romana. Njegov bi se stil mogao najbolje dočarati western filmovima 40-ih i 50-ih. Otprilike je to isti stil. Sam Zagor bi se možda mogao usporediti sa još poznatijem piscem western priča Losiu l Amouru. Njegov stil je podosta sličan situacijama koje su prikazane u filmu Povratnik iz 2015.g sa Leonardom diCapriom u glavnoj ulozi. Spoj realnosti i nekih gotovo nemogućih situacija. Sva ta Zagorova skakutanja po drveću, preplivavanja rijeka i prolazaka pustinja su onako za jednog dobro utreniranog čovjeka gotovo neizvodiva misija. |
Edited by - Kruger on 16/04/2021 10:02:13 |
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts
Posted - 16/04/2021 : 10:07:13
|
Nekako mi ova rasprava Boseli vs Buratini djeluje dosta natjecateljska. Znao sam da su Boselijevci uglavnom agresivni pa na primjer moje pohvale prema Boseliju smatraju nekakvom mržnjom ili što. Svatko ima pravo na svoje mišljenje, meni se taj plitki i površan Boseli koji nabacuje hrpu detalja ali koji nemaju nekog smisla a nisu baš dobro povezani ne sviđa. |
 |
|
Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts
Posted - 16/04/2021 : 11:54:43
|
Razlika je u tome što ste vi amerikanizirani i vama je ta površnost razbacanih detalja epska. Sama prča o nečemu epskom je jedan od oglednih primjera amerikanizacije. Sve mora biti spektakl. Buratini je jedan od rijetkih iz te stare škole, vrijeme ga gazi i on se svakako ne zna prilagoditi modernom trendu amerikanizacije. Ali meni se na primjer ta amerikanizacija ne sviđa. |
 |
|
Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts
Posted - 16/04/2021 : 12:44:20
|
Izgleda da ne podrazumijevamo isto pod pojmom amerikanizacija, rabiš taj pojam u (za mene) čudnom kontekstu.
Normalno da je Zagor epski heroj, pa to je bit serijala, nikakva "amerikanizacija" s tim nema veze.
Bure triba napravit pauzu, prorijedit svoju produkciju, malo se okušati i u drugim serijalima. On 30 god radi samo Zagora, nešto sitno je bio na drugim junacima al samo u kratkotrajnim izletima. Zamorio se čovik. On se u ovoj zreloj fazi pretvorio u autora jeftinih agatha christie pričica di se samo drvi u nedogled. Ne postoji život, vatra, akcija, Zagora je pretvorio u strip pasive. Samo se nešto objašnjava, prepričava, banalizira. To je opreka baš svemu što lik predstavlja. Ne da ovakav (jer nije uvik bio ovakav) Bure nije old school, on je čista suprotnost svemu što je Zagorova klasika. |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Member since 09/12/2005 |
|
Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts
Posted - 16/04/2021 : 14:00:14
|
quote: Originally posted by lwood
A možda nije samo do Bureta nego i do Zagora?
Pa nek se oproba malo čovik na nečemu drugom, malo uzme predah.
To je jedini dugovječni scenarist u Bonellija koji nije pokrenuo neki svoj lik. Skoro van Zagora ništa drugo nije ni radio. To troši. |
 |
|
SSM
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1005 Posts
Member since 13/10/2002 |
Posted - 16/04/2021 : 14:43:56
|
Ja sam bio jedan od onih koji je bas gotivio Bosellija ali u zadnje vrijeme mi je los. Previse teksta, previse pokusava da napise u svakoj epizodi, kao da svaka prica mora biti epska. A volim generalno obojicu, svakako su bolji od ostalih scenarista na Zagoru. Na Texu je druga prica, tamo mi je trenutno najbolji Ruju. |
No one gets out of childhood alive. |
 |
|
Topic  |
|