Author |
Topic |
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik
1922 Posts
Member since 14/11/2001 |
Posted - 19/07/2021 : 15:59:11
|
Filip Drije: Noć
Drijeova Noć je gnevna poezija poraženog.
Postapokaliptična vizija sveta u raspadanju, kao alegorijska priča o ličnoj tragediji i gubitku voljene osobe. Noć izvesno nije strip-album koji će razveseliti čitaoca. Naprotiv. Međutim, beskompromisno ogoljujući svoj bol, autor pruža zagrljaj saosećanja onome ko je imao slično iskustvo.
Drijeova Noć delo je koje ne podilazi ukusu mase i ne potcenjuje čitaoca. Njegova Noć mračna je i strašna.
Filip Drije jedan je od najistaknutijih francuskih strip-autora. Uz Mebijusa, Dionea i Farkasa bio je osnivač kultnog Metal irlana (Metal hurlant). Uprkos značaju i bogatstvu njegovog opusa, u domaćem izdavaštvu bio je prenebregnut. Ovo izdanje prvi je Drijeov album objavljen na srpskom jeziku.
Biblioteka Zona, knjiga 2 Prevod: Nikola Živanović / Lektura: Agencija Mahačma / Tipografija: Savo Katalina / Dizajn: Vuk Popadić Broj strana: 76 / Boja: kolor / Format: 210 x 297/ Povez: tvrdi / Štampa: Rotografika
Zavir: https://issuu.com/milanjovanovicmika/docs/noc_zavir_low Zavir je informativnog karaktera. Stranice knjige prikazane su u smanjenoj rezoluciji i sa štamparskim obrezom.
Cena: promo = 1.450 dinara (do 10. 8. 21) puna = 1.950 dinara
Porudžbine direktno od izdavača: - pošaljite mejl na: knjizara@stalker.rs - pišite nam poruku na našoj FB strani
Za kupce iz Beograda: Promo cena važi u Darkwoodu i Alan Fordu
|
Edited by - Dzimi Gitara on 22/07/2021 20:09:47
|
|
kasper
Advanced Member
10882 Posts
Member since 04/11/2001 |
|
izivko
Advanced Member
Germany
12519 Posts
Member since 25/07/2003 |
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik
1922 Posts
|
RadioClash
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
1670 Posts
Member since 20/11/2015 |
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik
1922 Posts
Posted - 28/07/2021 : 22:05:51
|
U The Long Tomorrow postoji jedna pričica na 6 strana za koju je Drije napisao scenario za Mebijusa. Čak mi se čini da je u toj priči (u srpskom izdanju se ona zove „Približavanje Kentauriju”) zauzvrat, u izvesnoj meri, Mebijus imitirao Drijeov crtački stil. |
|
|
izivko
Advanced Member
Germany
12519 Posts
Posted - 28/07/2021 : 22:08:36
|
Mislim da nije. Kerac, Peyo, Vladisha bi morali znati više.
Za mene je Druillet vrh strip umjetnosti, nema iznad - baban. Imam nekoliko njegovih djela na njemačkom i engleskom.
Čovjek nosi težak teret prošlosti, otud nepovjerenje prema njemu.
|
Have mercy |
|
|
Tonto
Advanced Member
8303 Posts
Member since 11/02/2012 |
Posted - 28/07/2021 : 22:15:36
|
Meni je Druillet srednjoškolsko šaranje po koricama napušenka koji želi postati tatto majstor. Bzvze... |
The less I have the more I am a happy man |
|
|
izivko
Advanced Member
Germany
12519 Posts
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10354 Posts
Member since 28/10/2005 |
Posted - 29/07/2021 : 00:16:24
|
quote: Originally posted by izivko
Mislim da nije. Kerac, Peyo, Vladisha bi morali znati više.
Za mene je Druillet vrh strip umjetnosti, nema iznad -
Budući da si me spomenuo samo ću nakratko komentirati iako su svi drugi spomenuti daleko upućeniji. Philippe Druillet je nesumnjivo veliko ime ime francuskog stripa i smatra se za jednog od najutjecajnijih francuskih autora, počevši od 1966. kada kreće sa stripovima o Lone Sloaneu u samizdatu Le Mystère des abîmes.
Nakon što je na jednoj strip konvenciji krajem 70-ih pokazao svoje radove Jeanu Giraudu (koji tada još nije postao Moebius) dobija poziv da mu se pridruži u reviji Pilote gdje 1969. godine objavljuje strip o Lone Sloaneu. Kako piše na Wikipedijii: Njegove pozadine divovskih struktura inspiriranih secesijom, autohtonom arhitekturom i gotičkim katedralama zaslužne su za njegov nadimak "svemirski arhitekt".
U prosincu 1974. Philippe Druillet sa Jean-Pierre Dionnetom, Bernardom Farkasom i Moebiusom pokreće reviju Métal Hurlant , a 1975. oni osnivaju izdavačku kuću Les Humanoïdes Associés.
Giraud se kao Moebius prvi put potpisuje 1975. u Arzachu.
S obzirom na sve ovo vidljiva je isprepletenost Druilleta i Moebiusa i nesumnjivo je da su ta dva umjetnika utjecali jedan na drugog (Druillet je pisao i scenarije za Moebiusa ) i po mnogima zaslužni su za svojevrsnu strip revoluciju.
Druilletu se pripisuje utjecaj na Lucasa prilikom kreiranja Star Warsa:
https://www.lepoint.fr/pop-culture/star-wars-l-hommage-de-philippe-druillet-l-influenceur-secret-de-lucas-15-12-2015-1990229_2920.php
S druge strane Moebiusu se pripisuje utjecaj na Ridleyja Scotta za Blade Runnera (The Long Tomorrow kao prethodnica Incalu): https://www.lepoint.fr/pop-culture/metal-hurlant-retour-sur-une-saga-dantesque-19-08-2020-2388307_2920.php
Koga zanima više informacija o ovom velikanu:
https://en.wikipedia.org/wiki/Philippe_Druillet https://www.lambiek.net/artists/d/druillet.htm
I na kraju za zabavu malo Google translate majstorije:
Da ne zaboravim spominje se i Druilletov utjecaj na film Alien po kojem napravljen strip i također objavljen od Stalkera, sigurno ne slučajno.
|
|
|
izivko
Advanced Member
Germany
12519 Posts
|
izivko
Advanced Member
Germany
12519 Posts
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10354 Posts
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik
1922 Posts
|
ridiculus
Senior Member
1692 Posts
Member since 11/06/2008 |
Posted - 29/07/2021 : 09:26:07
|
quote: Originally posted by Peyo
Da ne zaboravim spominje se i Druilletov utjecaj na film Alien po kojem napravljen strip i također objavljen od Stalkera, sigurno ne slučajno.
Ne znam za film - Moebius je već direktno učestvovao, kao i Giger - ali uticao je na strip. Baš onaj kadar što je Džimi stavio na odgovarajuću temu, sa svojim organskim, dekorativnim okvirima me podseća na Druilleta. 70-ih nisi imao mnogo mesta da gledaš za inspiraciju kada si hteo da preneseš osećaj ogromnosti i strahopoštovanja. Zapravo, nemaš mnogo mesta ni danas...
Druillet je nezaobilazan, naravno, ali pitanje je - i možda to objašnjava oklevanje izdavača kada se radi o njemu - da li kao strip-autor ili kao ilustrator? Ja ga više volim kao ovo drugo, i njegove slike/ilustracije/table bih svakako voleo da imam na zidovima svoje sobe. Da čitam njegove stripove? Mnogo manje.
|
Thought's the slave of life, and life Time's fool. |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10354 Posts
Posted - 29/07/2021 : 12:42:38
|
quote: Originally posted by ridiculus Ne znam za film - Moebius je već direktno učestvovao, kao i Giger - ali uticao je na strip.
U pravu si.
quote: Originally posted by ridiculus Druillet je nezaobilazan, naravno, ali pitanje je - i možda to objašnjava oklevanje izdavača kada se radi o njemu - da li kao strip-autor ili kao ilustrator? Ja ga više volim kao ovo drugo, i njegove slike/ilustracije/table bih svakako voleo da imam na zidovima svoje sobe. Da čitam njegove stripove? Mnogo manje.
Ovo bi se moglo reći i za dobar dio Moebiusovih stripova.
Uz njihove radove se vežu izrazi kao psihodelični svemiri, halucinacijske kozmičke opere, a ti sadržaji i nisu toliko prijemčivi za većinu strip konzumenata. Ti stripovi su dobili dodatnu pažnju i popularnost stvaranjem filmova inspiriranih njima.
Navodno je George Miller inspiriran sa La Nuit et ses motards kreirao Mad Maxa. |
|
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik
1922 Posts
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11446 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 02/08/2021 : 14:34:09
|
Danima se već pokušavam sjetiti na što me podsjećaju kadrovi iz ovog stripa i Druilletov stil crtanja, no nikako mi nije padalo na pamet. S obzirom da slabo stojim s francuskim stripom, nisam se susretao s njegovim stripovima, no svejedno su mi elementi crteža djelovali nekako pomalo poznato. Tek kad sam na facebooku vidio ovaj kadar, stvari su sjele na svoje mjesto i shvatio sam da me podsjeća na naslovnice ranih albuma kanadskog benda Voivod.
Nije mi vrag dao mira i morao sam googlati ima li tu kakve poveznice s obzirom da svi članovi Voivoda imaju francuske korijene, a naslovnice im crta bubnjar Away (Michel Langevin). Par intervjua kasnije i evo što on ima reći o tome:
Michel credits myriad publications, films and music with influencing his art and providing inspiration, such as Philippe Druillet (Metal Hurlant), whose mutant warriors in Urm le Fou sowed the seeds of imagination for the Voivod character.
Through that I discovered the artwork of [Enki] Bilal, Moebius and especially Philippe Druillet. He was my favourite and I copied him a lot. I really wanted to be a graphic artist for Métal Hurlant and that’s when I started thinking of this voivod world.”
Možda nisu stilski jednaki, ali mislim da se određene sličnosti itekako vide.
|
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
https://www.last.fm/user/Pakaa |
Edited by - Paka01 on 02/08/2021 21:32:32 |
|
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik
1922 Posts
Posted - 02/08/2021 : 20:09:00
|
quote: Originally posted by Paka01
Pardon ako su slike velike, na mobitelu sam, smanjiti ću kasnije.
Premale su (a dve i ne vidim). |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11446 Posts
Posted - 02/08/2021 : 21:32:54
|
Usrani mobitel. Evo prominija sam linkove, nadam se da se sad vide sve tri slike. |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
|
|
naker
Advanced Member
4566 Posts
Member since 05/06/2020 |
|
NESVRSTANI
Advanced Member
Croatia
10233 Posts
Member since 08/02/2006 |
Posted - 03/08/2021 : 00:42:16
|
quote: Originally posted by Paka01
Danima se već pokušavam sjetiti na što me podsjećaju kadrovi iz ovog stripa i Druilletov stil crtanja, no nikako mi nije padalo na pamet. S obzirom da slabo stojim s francuskim stripom, nisam se susretao s njegovim stripovima, no svejedno su mi elementi crteža djelovali nekako pomalo poznato. Tek kad sam na facebooku vidio ovaj kadar, stvari su sjele na svoje mjesto i shvatio sam da me podsjeća na naslovnice ranih albuma kanadskog benda Voivod.
Nije mi vrag dao mira i morao sam googlati ima li tu kakve poveznice s obzirom da svi članovi Voivoda imaju francuske korijene, a naslovnice im crta bubnjar Away (Michel Langevin). Par intervjua kasnije i evo što on ima reći o tome:
Michel credits myriad publications, films and music with influencing his art and providing inspiration, such as Philippe Druillet (Metal Hurlant), whose mutant warriors in Urm le Fou sowed the seeds of imagination for the Voivod character.
Through that I discovered the artwork of [Enki] Bilal, Moebius and especially Philippe Druillet. He was my favourite and I copied him a lot. I really wanted to be a graphic artist for Métal Hurlant and that’s when I started thinking of this voivod world.”
Možda nisu stilski jednaki, ali mislim da se određene sličnosti itekako vide.
Druilletov utjecaj se kod Voivoda ne vidi samo u artworku. Dimension Hatross album je praktički cili nasta pod utjecajen Druillleta i ostalih koje Away spominje. Meni ovde recimo i u muzici i u tekstu ima Druilleta i Moebiusa koliko oćeš: https://www.youtube.com/watch?v=ASdSks4KyDk |
Doli sve stranke!!! Živili naši dušmani!!! |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11446 Posts
Posted - 03/08/2021 : 14:03:32
|
Istina, tekstovi im obiluju tom pomalo trashy retro SF tematikom koja se strašno dobro slaže s vizualnim izričajem naslovnica albuma. Moram priznati da nisam nešto previše preslušavao Dimension Hatross, uvijek mi je bio korak iza Killing Technology i Nothingface, iako bih rekao da u globalu Voivod nema lošeg albuma. U svakom slučaju strašno unikatan bend u svim aspektima. |
|
|
naker
Advanced Member
4566 Posts
Member since 05/06/2020 |
Posted - 03/08/2021 : 20:14:52
|
Već neko vreme se družim sa albumima sa ove liste ali iskreno Nothingface mi je ostavio verovatno najlošiji utisak od ponuđenih stvari
Sorry na offtopicu |
|
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik
1922 Posts
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik
1922 Posts