forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 procitao i (ne-) preporucujem
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 215

anto
Advanced Member

Serbia
21091 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 29/08/2021 : 16:39:24  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote

Perisin&Pavlović:Džon Taner #1 - Zarobljenik plemena sa Velikih jezera (Golconda)

Perisin i Boro su me veoma prijatno iznenadili na serijalu El Ninjo,a moram reći, jednako tako i na ovom stripu.Doduše,to kažem nakon pročitanog jednog albuma,ali ne sumnjam će do kraja ovo biti sjajan strip.
Čistokrvna avantura na teritoriji Severne Amerike (oko Velikih jezera) s kraja 18. i početka 19.veka;u ovom delu diptiha saznajemo kako je Džon kao dete otet od strane pripadnika plemena i Odžibvea,i njegovu sudbinu do nekih ozbiljnijih dečačkih godina.
Nemam ništa da zamerim autorskom dvojcu;Perisin nam je dao (iz mog ugla) izuzetno zanimljivu i potresnu priču,pravu dramu prožetu sjajnom akcijom,istoriskim elementima.
A u njoj se posebno uživa gledajući je kroz prelep Pavlovićev crtež,pa još na grande formatu u odličnom Golkondinom izdanju.

5/5

Von&Riso:Vulverin - Logan (Čarobna knjiga)

Čim sam video da Riso crta ovog Vulvišu,a i Vona (koga volim) na drugom kraju kreativnog tandema, morao sam pročitati Logana.
Dobio sam šta sam očekivao, jako dobar i pomalo nesvakidašnji superherojski strip,sa dobrom akcijom,malo romantike i tako to što se može očekivati od čika Brajana.
I ova druga pričica, minijatura Novi mutanti,II deo,je skroz na mestu

4/5

Tobin&Kerio:Veštac - Lisičja deca (Makondo&Phoenix Press)

"Tri najlepša prizora na svetu su:brod pod punim jedrima,konj u punom galopu i ola ženska kad se natrti"
"Kad žena pleše,Adario,kad žena pleše."
"Gola ženska kad plaše,može i tako"

Onaj prvi Veštac (zaboravih naslov) mi je bio ok,pa sam tako nešto i ovde očekivao,ali bogami Lisičja deca su već hvalevredan Vičer.
Sjajan spoj horora,misticizma i akcije,sa odličnim te duhovitim dijalozima.

Geralt i pratioc mu patuljak Adario se ukrcavaju na brod sa sumnjivim tipovima koji žele da ih angažuju,ali se ubrzo saznaje razlog za to (da povrate kidnapovano dete od Aguare,veoma,veoma moćnog i zajebanog bića),veštac im savetuje da batale priču - ali istina je malo drugačija,pa će se naši junaci,kao i svi prisutni,naći u najdubljim govnima,i započinje trka za spašavanje žive glave.

Nadam se da će i sledeći Vešci biti ovako dobri.Izdanje top.

4.5/5

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Shuckey
Average Member

Croatia
730 Posts

Member since 18/12/2008

Posted - 29/08/2021 : 20:36:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Shuckey a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ridiculus

quote:
Originally posted by Shuckey

Prvo razočaranje je kad sam dobio paket, zamijetio sam veličinu dok ga još nisam ni raspakirao. Vrlo jeftino, ali doista premalo za novinski strip. Na slici je usporedba sa Kolorkom.

Kolorka je 215x280mm, jel' tako? Da, ovo je zaista sitno, ali... (Poslovično "ali"!)

... skoro svaki format u praksi je neodgovarajući. Pričam o kaiševima, ne o nedeljnim tablama. Glavna stvar je - a otklonimo ovde celokupnu tradiciju, i sve ono što primamo zdravo za gotovo samo zato što se iste radnje ponavljuju godinama i postaju maltene jedino što prihvatamo, i tamnica misli - što je jedini svrsishodni format za dnevne kaiševe onaj po kome su pravljeni, a to bi bilo: jedan kaiš po stranici. Ne leva i desna stranica, već samo jedna. Jer nasumični zbir kaiševa nema kompoziciju table stripa, nije pravljen za to, i oku deluje upravo tako - nasumično. Uvek će patiti u poređenju sa tablama strip-sveščica, grafičkih romana, albuma, čega god. Poslednji kadar je često cliffhanger, održava interesovanje, napetost ili šok, sprema nas za iznenađenje, i ono što sledi bi trebalo da bude skriveno od neposrednog pogleda.

Džems Bond mi nije pri ruci, trebao bih ustati i napraviti deset koraka što mi se ne da. Vjeruj, format je malen. Da je manji bilo bi teško čitati slova. Fantagraphicsov Cannon je nekakav položeni A4 format sa dvije pasice po stranici, meni to radi posao i mislim (drek znam) da ne diže cijenu tiska zbog drukčijeg uveza, iako svakako diže zbog više stranica. S druge strane bilo je već riječi o tome kao domaća publika baš ne ljubi položeni format a kultiviranje traži novaca i vremena.

...celokupnu tradiciju, i sve ono što primamo zdravo za gotovo samo zato što se iste radnje ponavljuju godinama i postaju maltene jedino što prihvatamo, i tamnica misli...

Recimo da je ovo razlog zašto mi nikad nije palo na pamet čitati pasicu po pasicu. Osjećam se glupo. Probat ću čitati Ripa Kirbyja pasicu po pasicu, poslužit ću se bijelim listovima papira i najvjerojatnije odustati nakon pet stranica.

Hrvoje Bratanic AKA Šuki
Go to Top of Page

KuntaKinte
Senior Member

Serbia
1696 Posts

Member since 25/09/2007

Posted - 30/08/2021 : 12:04:47  Show Profile Show Extended Profile  Send KuntaKinte a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by izivko

Micky Maltese – Eine Mäuseballade (Egmont 2019, 176 str./ Topo Maltese: una ballata del topo salato 2017)

U podnaslovu Mišja balada.

Morao sam prvo da ponovo pročitam "originalnu" Baladu o slanom moru (prošlo je četvrt veka od kad sam je poslednji put čitao!) i još nisam ovo overio do kraja, ali - veooooma simpatično.
Ako se upoređuje, ovo je maltene "skraćena" verizija originala.
Simpa su nazivi likova: Mickey Maltese, Kapitän Katputin, Goofytarao.
Cavazzano fenomenalan.
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2272 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 30/08/2021 : 14:09:23  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Ma meni taj Mickey Maltese izgleda sumnjivo. Čini se kao isti ali u Miki Maus fazonu. Čemu to ako je strip isti? A i ne volim Miki Mausa, uvijek mi se činio kao neki štreber koji sve radi kako treba..
Go to Top of Page

izivko
Advanced Member

Germany
12496 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 30/08/2021 : 15:00:58  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by pcoro

Ma meni taj Mickey Maltese izgleda sumnjivo. Čini se kao isti ali u Miki Maus fazonu. Čemu to ako je strip isti? A i ne volim Miki Mausa, uvijek mi se činio kao neki štreber koji sve radi kako treba..

Ne voliš Miki Mausa, mogu razumijeti.
Kažeš da je štreber a on je zapravo glumac, kako veli Cavazzano.
Ne zanima te kako je odigrao ulogu Corta? Mene kao ljubitelja Corta, stripa općenito, to zanima. Radoznao sam.

A ovo čemu to? To je već egzistencijalno pitanje.

Have mercy
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10343 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 30/08/2021 : 15:17:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by pcoro
A i ne volim Miki Mausa, uvijek mi se činio kao neki štreber koji sve radi kako treba..

Griješiš.

U početku je MM bio drugačiji, više vagabund.

50-ih su ga ispeglali i uškopili.

Gottfredsonov rad na MM-u 30-ih do 50-ih je ponajbolje od zabavnog avanturističkog stripa za sve uzraste ikada (isto vrijedi i za Barksovog DD i US 40-ih pa do sreine 50-ih).

https://en.wikipedia.org/wiki/Mickey_Mouse_comic_strip

Edited by - Peyo on 30/08/2021 22:09:33
Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member

1689 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 30/08/2021 : 19:06:24  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Shuckey

Fantagraphicsov Cannon je nekakav položeni A4 format sa dvije pasice po stranici, meni to radi posao i mislim (drek znam) da ne diže cijenu tiska zbog drukčijeg uveza, iako svakako diže zbog više stranica.

Ah da, Cannon. Izdanja sa dva reda po strani mi nisu odmah pala na pamet, zato što od njih imam samo Raymondovog Flaša Gordona od Dečjih novina. I to je zaista ogromnih dimenzija.

quote:
Probat ću čitati Ripa Kirbyja pasicu po pasicu, poslužit ću se bijelim listovima papira i najvjerojatnije odustati nakon pet stranica.

Čuj, i meni je to teško kada izdanje ne podržava takav pristup. Ali zato mi je lako kada čitam online, na mestima gde takve stripove objavljuju dnevno, kaiš po kaiš. I nije to samo praksa iz davno prošlih vremena - webstripovi dele sličan format.

Edit: sad sam bacio pogled na pomenuto izdanje Flaša Gordona, i moguće je da su u pitanju samo nedeljne table (štampane crno-belo). Svejedno, format je mamutski. Ne znam koja je specifikacija... A3 možda? A4 je ništa za ovo.

Thought's the slave of life, and life Time's fool.

Edited by - ridiculus on 30/08/2021 19:22:36
Go to Top of Page

Jocko
stripovi.com suradnik

Serbia
1138 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 02/09/2021 : 19:44:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Nacjolove / The Nationalist Love (Topor)

Bežeći od policije tokom nacionalističkog marša, dvojicu poljskih skinheda povuče testosteron, adrenalin i muzika u kabini za presvlačenje i oni se - smuvaju!
Zapsky i Byro nakon početne ''euforije'' pronalaze svako svoj put - jedan kroz društvo sa liberalnim klincima, drugi kroz toksičnu vezu sa devojkom, ali se biseksualnost u redovima nacionalista skupo kažnjava.
Ovaj strip, prepun otkačenih likova, nam govori ne samo o represiji i eksperimentisanju sa seksualnošću, već pored toga što je moderna-gej-romansa funkcioniše i kao odlična satira i crnohumorna kritika društva - kako desničara, tako i liberalnih klinaca, te 'običnog' naroda u Poljskoj. Kraj mi nije sasvim najjasniji, ja ga tumačim tako da je Zapsky stradao (ako su nacionalisti sproveli u delo zamisao); a Byro se sudeći po poslednjem kadru gde se vide noge kako visi - obesio?!
Crtež je šaren, ružan, prljav, s likovima sa grotesknim njuškama, ali sasvim odgovara priči.
Jedan od stripova koji se, uzevši u obzir raspon tema koje obrađuje i apsolutno prepoznatljiv crtež - ne zaboravlja tako lako.

Edited by - Jocko on 02/09/2021 19:45:44
Go to Top of Page

Jocko
stripovi.com suradnik

Serbia
1138 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 08/09/2021 : 10:36:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
L'Etranger / Stranac / The Stranger (Ferrandez)

Obrada istoimenog romana. Jedan od najpoznatijih egzistencijalističkih anti-heroja u celokupnoj istoriji umetnosti. Za Mersoa neki stručnjaci iz oblasti psihologije tvrde da je možda i najverniji prikaz osobe sa aspergerovim sindromom, drugi se kunu u Mersoa kao ultimativnog predstavnika šizoidnog poremećaja. Treći pak tvrde da je najobičniji psihopata... kako bilo da bilo, reč je o liku kome je, što metaforički što bukvalno, sasvim svejedno u životu. Njegov rezignirani pristup dešavanjima u sopstvenom životu i sopstvenoj crnoj sudbini malo koga može ostaviti ravnodušnim, iako je, čini se, ravnodušnost upravo njegova najveća 'boljka'. On je ujedno i proizvod Kamijeve egzistencijalističke filozofije, što naročito dolazi do izražajima u njegovim poslednjim danima pred pogubljenje, njegovom prihvatanju sopstvenog budućeg nepostojanja, te završnom ''okršaju'' sa sveštenikom.
Knjigu sam drugi put čitao početkom ove godine, i rekao bih da strip uglavnom verno prati knjigu.
Mane scenarija su:
- naracija iz prvog lica je data tek od druge polovine
- autor zagušuje strane sa previše teksta
Crtež mi je tako-tako, Mersoov izraz lica prečesto promašen, mada i on sam kao lik ima poker face. Radije bih da je ovu priču crtao i pisao neko drugi, recimo Rabate kao u Ibikusu, mračnije i grotesknije, uprkos mestu radnje - sunčanom Alžiru.
Nije ovo loša obrada, ali s obzirom da mi je ovo jako draga knjiga, očekivao sam više i u pogledu crteža i u pogledu scenarija.

Edited by - Jocko on 09/09/2021 09:01:43
Go to Top of Page

Jocko
stripovi.com suradnik

Serbia
1138 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 09/09/2021 : 17:13:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Vinsent i Van Gog (Smuđa)

Legendarni strip iz Zabavnika, jedan od nekoliko koje potpisuje Smuđa, prepoznatljiv po svom slikarskom pristupu stripu. Ovo je prvi put da sam priču o mačku Vinsentu i njegovom drugu Van Gogu pročitao celu - znam je samo iz nekog od 5 delova, u koliko je i izlazio u Zabavniku. Reč je o mešavini umetničkog žanra, sa fantastičnim i humorističnim elementima; svojevrsna romansirana biografija. Tek na kraju stripa saznajemo da je onaj koji izgleda kao Vinsent Van Gog zapravo Teo Van Gog, dok je Vinsent zapravo riđi mačak-buntovnik, boem, lopov, mačkaroš i šaljivdžija. Na isti način i Gogen u stripu ima svog druga papagaja, a pojavljuju se i drugi umetnici iz tog i kasnijeg perioda, navešću samo neke: Mone, Lotrek, Pikaso... S druge strane, ako uzmemo da je taj Teo van Gog zapravo Vinsent, onda je mačak Vinsent njegova 'luda' i neuračunljiva strana ličnosti - vidimo kako pred kraj stripa mačak Van Gogu odseca uvo kandžom... Jer je pozato iz brojnih spekulacija da je Van Gog imao bipolarni / granični / šizoafektivni koktel poremećaja zbog čega je završavao i u bolnici. Postoje u ovom stripu brojne aluzije na stvarne istorijske, kulturološke i druge događaje i ličnosti, te brojni omaži. Strip se privodi kraju pomalo tužnim tonom, smrću kako mačka tako i Van Goga, gde jedan čempres u Provansi ostaje jedini svedok Gogovog genija; mačak se na samom kraju stripa ponovo javlja, ovoga puta Pikasu...

Ovaj strip ne treba shvatati kao nekakvu oficijelnu biografiju slavnog slikara, već kao jedan iskreno i simpatično šaljivi i prelepo naslikani omaž slikarstvu i slikarima jednog minulog doba.
Od svih stripova objavljenih 2003. godine, koje sam pročitao do sad, ovaj mi je ubedljivo na prvom mestu, i teško da će ga neki drugi strip skinuti sa 'trona'.

Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21091 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 09/09/2021 : 17:22:52  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
ne pišeš ko je izdavao stripove o kojima pišeš - skenovi?

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Jocko
stripovi.com suradnik

Serbia
1138 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 09/09/2021 : 17:29:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Van Gog zabavnik (bilo je u AF da se kupi i albumsko izdanje, koje sam nažalost propustio da kupim; umesto toga sam nabavio preostale Zabavnike), a ova dva iznad engleski skenovi (s tim sto je Stranca cini mi se objavio i neki nas izdavac).

Edited by - Jocko on 09/09/2021 22:48:31
Go to Top of Page

izivko
Advanced Member

Germany
12496 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 14/09/2021 : 16:12:24  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
Sex Pistols (Panini 2021, 96 str. /Omnibus press 2008)

U svijetu stripa sve je više i glazbe, od klasične preko popa do rocka ili punka. Koliko je moguće uspješno spojiti ova dva medija – vizualni i akustični, nijemi i zvučni?

Sex Pistolsi spadaju među najpoznatije i najutjecajnije britanske punk bandove 70-tih godina. Iako su izdali jedan jedini album, uglavnom je svatko čuo za njih.
Ostavili su neke hitove kao Anarchy In The UK ili God Save The Queen.

Budi neodgovoran, nemaj respekta, budi sve ono što društvo mrzi!

Bili su poznati po divljoj i nečuvenoj svirki, provokativnim tekstovima, psovkama i uvredama publici, svirali su posvuda ukoliko im nije bilo zabranjeno, što je često bio slučaj.
Ovo je priča o njihovom strelovitom usponu i još bržem padu...

Autori su se u priči uglavnom koncentrirali na bitne događaje u karijeri banda. Prikazali su njihove bljeskove i skandale, ovih drugih je bilo mnogo više.
Strip bi fanovima (ima li takvih?) mogao biti dosadan, meni nije bio, naprotiv, zabavan je i informativan.

Parkhouse crtanje grafičke novele poredi s usponom na Mt. Everest. "Dodamo li tomu da bi trebalo i prepoznati tko je tko, onda je to uspon bez kisika i konopaca."
Crtež je realističan i dinamičan, likovi djeluju autentični, živi, lica obilježena drogom i cugom. Boje bez respekta, drske i nedolične.
Može se reći da je strip kao i sam band što mu je i najveći kompliment. Preporuka!

- Sunce gine iznad ove vukojebine...

- Trojka u potrazi za pjevačem. - Otpjevaj nam nešto!

- Krali smo od naših ljubimaca...Roxi Music, 2 les paul gitare od starkelje Roda Stewarta, tv od Keitha Richardsa

- Prvi nastup kao predgrupa Bazooka Joe...

- Punk je stigao u staru Englesku...
- Mala imaš jebačke sifone, da me pustiš malo!

Have mercy
Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member

4965 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 14/09/2021 : 16:36:31  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
Johnny s naslovnice više liči na Raya Daviesa nego na sebe.

Kad smo kod pankera, Ramonesi su već u startu izgledali kao da su izašli iz stripa, pa ne čudi što ima puno stripova s njima i o njima.

Npr. box set Weird Tales of the Ramones koji je napravljen u obliku strip magazina je sjajan: https://www.discogs.com/Ramones-Weird-Tales-Of-The-Ramones/release/511367
Go to Top of Page

izivko
Advanced Member

Germany
12496 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 14/09/2021 : 16:44:53  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
Da, lica nisu najbolje pogođena, izgledaju dosta starije no što bi trebala. Meni nije smetalo.

Imaš o Ramonesima ovdje ako si propustio: http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=-2&TOPIC_ID=34842&REPLY_ID=2282981

Have mercy
Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member

4965 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 14/09/2021 : 16:58:32  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
Izgleda zanimljivo taj. Skeptičan sam pomalo oko tih (rock) biografija u stripu, ali sam siguran da ima izuzetaka.
Više me interesira da strip kao strip bude dobar nego fanovsko mitologiziranje s jedne strane, ili suha kronologija općih informacija s druge, što su najčešći slučajevi kod takvih biografija (ne samo u stripu).
Go to Top of Page

izivko
Advanced Member

Germany
12496 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 14/09/2021 : 20:17:16  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
Ne bi trebao biti skeptičan, ima i dobrih i loših radova kao uostalom u bilo kojem žanru.
Osobno volim biografije u stripu i čitam ih redovito jer doznam mnoge zanimljivosti plus nisu predugačke.
Zadnje koje su mi se jako svidjele su o Hitchcocku i Chaplinu.

Pogoditi dobar miks između suhe kronologije, nabrajanja ili fanovskog mitologiziranja, što najmanje volim, e to je već umijeće autora.

Have mercy
Go to Top of Page

KuntaKinte
Senior Member

Serbia
1696 Posts

Member since 25/09/2007

Posted - 15/09/2021 : 10:39:24  Show Profile Show Extended Profile  Send KuntaKinte a Private Message  Reply with Quote
Prvo, naravno da ima fanova! Mada kad neko ima pola veka života, ne može baš da bude fan, ali ajde, odraslo se uz njih.
Drugo, kao "fanu", ne pada mi na pamet da čitam ovako nešto o njima. Razloga je puno, jedan je što je nacrtano užas, drugo, onako ovlaš deluje kao da je radio neko ko baš i ne voli Pistolse, tj nije ih slušao. Dalje, već ima dovoljno dokumentaraca, pa i igranih filmova (Sid i Nensi, Great Rock'n'Roll Swindle...) koji su dovoljno dobri i zanimljivi, da je ovo zaista nepotrebno svakome kome Pistolsi nešto znače u životu.
Go to Top of Page

izivko
Advanced Member

Germany
12496 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 15/09/2021 : 14:35:00  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
Naravno da ima fanova. Brkovi mi izbijali u to vrijeme.

A ima li potrebe za stripom pored knjige ili filma je po meni suvišno. Ni drugo ni treće me nimalo ne zanimaju.

Have mercy
Go to Top of Page

Jocko
stripovi.com suradnik

Serbia
1138 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 16/09/2021 : 17:36:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Bacio pogled na sken Deja vu, rani Kordejevi radovi...

Po staroj japanskoj legendi 1 i 2 (Ilić i Kordej)
Jednostranični duhoviti stripići na foru zen mastera i njegovog učenika.

Buff (Kordej)
Praistorijski čovek diže kamen pogledom, da bi ga stariji divljak ošinuo po glavi te ovaj 'ispustio' kamen uz zvuk 'buff'. Simpa.

Mirno spavaj (Riblja čorba)
Jedna od boljih obrada pesama, o devojci koja je reklo bi se, 'prijateljica noći', a na čiju stranu staje narator (Bora Čorba).

Ona se budi (Šarlo akrobata)
O devojci koja još nema punih 18, živi sa disfunkcionalnom porodicom i bavi se prostitucijom. Na kraju stripa se skida gola i pravi scenu u gradu, a isečak iz novina koji prikazuje nju golu neki klinja lepi na zid. Dobra, i vraški teška, obrada Mladenovićevog teksta.

Krokodili dolaze (Električni orgazam)
Kao što i pesma nalaže, vrlo distopijski i klaustrofobično, mračno, gde su krokodili prikazani kao senke tajne policije koja ''jede'' sve živo.

Tata Ko i mama Spo (Korni grupa)
Nisam pre čuo ovu pesmu, ali mi se ova obrada u stripovsku formu najmanje dopala od ponuđenih. Da li zato što se ispostavlja da priču priča majmun, ili zato što ne shvatam odnos teksta i crteža...

Maljčiki (Idoli)
Druga obrada Maljčkika, nakon Trencovog, koju sam čitao. Ovo delo je kao i pesma satirično, mada manje nego Trencov rad koji je scenarijom smeliji. Ali zato crtež ima crveni commie kolor i kvazi-ćiriličnu rusku latinicu.

Go to Top of Page

Jocko
stripovi.com suradnik

Serbia
1138 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 17/09/2021 : 07:17:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Nastavak...

U nekima od priča, što vizuelno što narativno, Kordejevi stripovi podsećaju na neke od kratež-radova Moebiusa.

Strah (Maja de Rado i Porodicna Manufaktura Crnog Hleba)
Odlična adaptacija pesme koju pre čitanja stripa nisam nikada pre čuo. Isprva nisam ni znao da je i ovo muzička obrada. Cela pesma stane u strip od tri kadra koji odlično sažima užas žene koja s bebom na leđima plače nad njenim čovekom overenim heroinom... Odličan tekst pesme.

Bez naslova
Grub početnički crtež koji govori o čikici koji u kaputu nosi proleće.

198?
Omaž dystopian žanru i V kao Veliki brat? Porno časopisi se kažnjavaju smrću.

Promjena kotača
Ovo je po mom skromnom mišljenju pravi primer eksperimentalnosti u stripu. Jedan kadar, izdeljen na 3 dela, kao i kod priče ''Strah'', bez neke naročite radnje ali sa jednostavnim a poentirajućim filozofskim momentom.

Rad oslobađa
Nije mi se naročito svidela ova priča. Prvi deo priče se odvija u mislima žene, a govori o tome kako batina udara tamo gde korpa od pruća ne može. Ko pročita, shvatiće.

Kako je Mirko Štiglić opal u rupu
Još jedan jednostranični vizuelni eksperiment. 3/4 stripa otpada na ''klesani'' tekst, koji se uz manje izmene ponavlja u poslednjih i jedinih 8 kadrova. Eksperimentalni crni humor.

Gdje je tu poanta?
Totalno u Mebijus fazonu. Orlušina kljuca jetru u krupnom planu, da bi sledeći kadrovi ove jednostranične priče doneli zanimljiv tvist.

Ono što tražim
Kadar devojke koja drži glavu je poslužio kao naslovna strana ovoj ''Deja Vu'' kolekciji. Još jedna eksperimentalna priča bez priče.

198? - posljednji pobunjenik
Medved predvodi šumske životinje, ali stvari nisu onakve kakve se na prvi pogled čine...

Svakodnevica
Još jedan eksperimentalni rad; nisam skapirao šta je autor hteo reći.

Gavran i lisica
Duhovita ''politikizovana'' basna, u koloru.

TV dnevnik
Satira u maniru jelte TV dnevnika sa dešavanjima iz Tugoslavije. Šteta što je kratko, moglo je i na više strana.

Big Nemo in Slumberland
Jedna od boljih priča u kolekciji. Nadrealizam + erotika, tematski i vizuelno vrlo podseća na Mebijusa. Erotski omaž ili štaveć Malom Nemu.

Edited by - Jocko on 17/09/2021 07:21:58
Go to Top of Page

Jocko
stripovi.com suradnik

Serbia
1138 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 17/09/2021 : 18:28:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Nastavak...

Deja vu
Višeslojno nadrealna priča sa kafkijanskim šmekom, iz ugla strip crtača (pa stoga podseća na Mebijusove 'autobiografske' radove).

Svijet po kojem gazim (Nepočin)
Strip verzija sa tekstovima s istoimenog albuma grupe koju nikad pre nisam slušao. Prva i druga strana su mi dobre, treća je previše konfuzna za čitanje (naročito kadar sa pločom).

Jeste li vidjeli djevojčice (Buldožer)
I ovo je obrada pesme, grupe od koje znam svega 2-3 pesme (ne i ovu). Ovo mi je jedan od najboljih radova u ovoj kolekciji, sa odličnim grotesknim licima, i elementima nasilja, drame. Dobra stvar je što je priča na 10 strana, pa za razliku od nekih drugih obrada pesama ne deluje nedorečeno.

Quid Faciemus Nos
Priča koju nisam skapirao. Stari narod, možda Slovenski, predvođen nekim vođom-mrgudom, ide u pravcu nekog dečkića obučenog u moderno odelo.

Curriculum Vitae
Post-apokaliptični triler-horor o glumcu koji se napija po ulici, dok prolaznici užasnuti beže. Na kraju umire od pipka vanzemaljca u isto vreme kada na TV-u ispred njega umire lik koga on u filmu glumi, samo od pištolja. Najs.

Rezime: Skup priča koji datira od 1977 - 1985 godine, i varira od vizuelno sasvim neizbrušenog do Mebijusovski realističnog. Lepo je što piše u kom strip časopisu i kada je objavljena svaka od priča.
Žanrovski šarolike, priče variraju od prizemnijih žanrova: drame i trilera pa sve do nadrealnog i fantazije. Više priča su bazirane na tekstovima pesama YU bendova, odnosno muzičke adaptacije. I to vrlo uspešne.
Najbolje priče su mi: Jeste li vidjeli djevojčice, Strah, Maljčiki, Ona se budi, Promena kotača, Curriculum Vitae, Big Nemo in Slumberland i druge...
Ovo mi je prvi susret sa stripovima Igora Kordeja. Sve u svemu zadovoljan sam pročitanim, i iako neki broj priča same za sebe nisu naročito upečatljive ili kvalitetne, sve zajedno unutar jedne knjige ostavljaju sasvim dobar opšti utisak.

Edited by - Jocko on 17/09/2021 18:37:52
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11862 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 22/09/2021 : 22:02:28  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mhejl

Spectre je biće toliko moćno da ga mnogi smatraju jednim od aspekata Gospoda samog, oličenjem Njegove volje koje djela na zemlji, među smrtnicima. Ali kog aspekta? Ljubavi? Stvaralaštva? Ne baš. Spektar je oličenje Božijeg bijesa, podstaknutog bijesom i bolom nepravedno ubijenih i nevinih, sila toliko snažna da su sama Nebesa donijela ukaz prema kome ne smije hoditi svijetom ukoliko nije vezana za dušu nekog smrtnika, koji će je kanalisati i humanizovati, dati pravdi i neophodnu dozu milosti kako ne bi izgubila svoju dobrotu... ali koliko ijedna ljudska duša može da utiče na biće koje je ubilo sve prvorođene sinove Egipta? Koje je spalilo Sodomu i Gomoru? Koja je nakon Hristovog raspeća - u užasnom danu Božjeg bijesa, Dies Irae - želila da spali čitav Jerusalim i zemlju Izrailja?

Spectre je serijal od nekih 60ak brojeva, napisanih od strane Ostrandera, koji na vrlo pitak, iako na momente nepodnošljivo mračan način, preispituje osnove moralnosti, odnosa pravde, milosti i kazne, te ljudske nade u svijetu koji se iz dana u dan čini sve korumpiranijim i van domašaja spasenja. Snažne religiozne teme prožimaju strip od zadnje do poslednje stranice i predstavljaju osnovnu narativnu nit koji spaja vrlo zanimljiva razmatranja različitih socijalnih pitanja - genocida i ratova, mentalnih bolesti, odgovornosti i iskupljenja, suicida i homoseksualizma - uporedo sa ličnom dramom Džima Korigana, čikaškog policajca koga je 30tih godina zacementirala i smaknula gradska mafija, a koji je sada na dvosmislenom putu spasenja ili propasti sopstvene duše. Korigan je vezan za suštinski neljudsku silu Spektra - i na njemu je da je učini humanijom, usmjeri u smjeru kažnjavanja samo onih koji to zaista zaslužuju.

Ostrander je u suštini uspio da izađe na kraj sa problemom pisanja avantura previše moćnog lika, time što fokus dešavanja nije premjestio na spoljašnji, fizički sukob moći, već na unutrašnje bojno polje duše i pitanja pravde i morala. A koliko je Spektar moćan? U jednom momentu, kada se nađe u fikcionalnoj zemlji Vlatavi, obuhvaćenoj krvavim građanskim ratom u kome su obje strane počinile užasne zločine i ubijaju se već vjekovima, nakon što podigne sjeni mrtvih koje su i dalje toliko zatrovane mržnjom da nastave da se ubijaju i nakon smrti!, naš anti-heroj odluči da je kazna - smrt, potpuno spaljenje zemlje do zadnje travke i zadnjeg živog bića. "sve je bilo previše sivo... krv je bila na rukama svih!", govori Spectre, ostavljajući u životu samo vođe zaraćenih strana, koji sada imaju zemlju za koju su se borili, iako spaljenu i mrtvu. (Paralele sa dešavanjima na našim prostorima su više nego jasne i očito smo bili inspiracija autorima). Međutim, kada Spektar odluči da je čitava Zemlja, sa njenom krvavom istorijom pod ljudskim rodom, više nego ukaljana i siva bezbrojnom krvlju nevinih koji zatim i sami postaju krvnici, odlučuje da je došlo vrijeme za Kraj, Apokalipsu, Strašni sud - i možda ni sama Nebesa ne mogu da ga spriječe...

Ono što bih istakao jeste da serijal održava konstantan nivo kvaliteta, sa izuzetkom jednog story arca od 7-8 epizoda o "nacionalnom oličenju Amerike", koji je, uprkos zanimljivim momentima, najbolje zaboraviti, jer prelazi u puku demagogiju, nabrajanje političkih stavova autora i propovijedanje. Međutim, većina priča je više nego interesantna, uz odlično portretisan lik Spektra kao bića koje se konstantno klati između uloga Božjeg osvetnika i potpunog ludaka, sa ljudskom dušom Džima Korigana koja je uhvaćena u sopstvenoj mreži sumnji i trauma, u mržnji prema zlu i figuri oca propovjednika i zlostavljača. Da, ovo je više nego dobar strip - koji na sjajan način preispituje neka teološka pitanja, i odlično prenosi osjećaj užasnog pravedničkog gnijeva i želje za kažnjavanjem i pročišćenjem - koji prijeti da preraste u običnu krvožednost i sveopšte uništenje "korumpiranog" svijeta i ljudi. Malo koji strip na tako vispren način spaja emocije i filozofske dileme, i pored pretjerane melodramatičnosti - naročito bih istakao scene u paklu u zadnjem story arcu, sa anđelima Dumom i Remijelom, našim poznanicima iz Sendmena, koji iznose svoje viđenje pakla i odgovornosti u njemu. Vizuelni prikazi borbi demona, pakla, kapija Raja i arhanđela Mihajla su odlični,  a epizode se brzo čitaju, sudeći po činjenici da sam pročitao svih 60ak brojeva za svega 10ak dana.

Vrlo topla preporuka za Spectre.

Ovo bih vas voleo da vidim u domacem izdanju!
Go to Top of Page

naker
Advanced Member

4537 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 22/09/2021 : 23:00:43  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Ovo bih voleo da vidim u bilo kojem izdanju jer čak ni na engleskom jeziku nikada na papiru nije objavljen kompletan trk ovog stripa

Mandrake & Ostrander su blago rečeno, pokidali sa Spectrom. Vrhunsko štivo
Go to Top of Page

naker
Advanced Member

4537 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 24/09/2021 : 20:44:15  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote

Hard Boiled #1-3

Napisao: Frank Miller
Nacrtao: Geoff Darrow

Hard Boiled je dobar primer stripa o kojem bi trebalo da se drže predavanja na školama crtanja kako veće / više nije uvek bolje jer ovoliko gust crtež opterećen sitnim detaljima se bolje može opisati kao zbirka ilustracija negoli kao sam strip. Mislim, svaka čast Darrowu šta je uradio i naklon do poda za trud ali on mora da je bio mnogo dokon čovek pa da je imao vremena za ovakvu posvećenost sitnicama jer ovo je takav jedan clusterfuck od crteža sa neverovatno mnogo detalja da mi je iskreno poprilično brzo postao zamoran za gledanje

Nema se puno toga lepog za reći ni za scenario jer ovo je jedna trash-hardboiled-sci-fi priča koje se može opisati kao Mad Max smešten u Blade Runner univerzum gde pratimo sakupljača poreza kako se fizički obračunava sa svakim ko mu se ispreči na putu pre nego što se (ne)očekivano obelodani da nije sve onako kako se na prvi pogled činilo. Strip ima izrazito malo teksta što je poprilično netipično za Millera i prvi put ga vidim u ovakvom izdanju gde je sve podredio crtežu i prepustio Darrowu da radi to što je već namerio da uradi sa ovim stripom
Go to Top of Page
Page: of 215 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.48 seconds. Snitz Forums 2000